ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΒΟΥΦΡΑΔΑΣ

1. ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΜΕΘΩΝΗΣ

Το 1830, προκειμένου να βρεθούν στα χωριά ικανά άτομα για το σπουδαίο ρόλο του δικαστικού συμβούλου, σύμφωνα με την 3013 εγκύκλιο της γραμματείας Δικαιοσύνης, ο διοικητής των μεσσηνιακών φρουρίων Κωνσταντίνος Ράμφος (1) εξέδωσε την υπ' αριθ. 2070 διαταγή, με την οποία καλούσε τους επαρχιακούς και χωρικούς δημογέροντες της επαρχίας Μεθώνης να μεταβούν στη Μεθώνη, για να εκλέξουν τριάντα δικαστικούς συμβούλους.

Από τα χωριά της Βουφράδας πήγαν οι χωρικοί δημογέροντες:

1. Αλεβίζος Ρένεσης: δημογέροντας των 60 οικογενειών από τα χωριά: α) Χατζή, β) Αρναούταλη, γ) Γκρούστεση.

2. Θόδωρος Γιάνναρης: δημογέροντας των 59 οικογενειών από το χωριό Βλαχόπουλο.

3. Ηλίας Ράλλιας: δημογέροντας 58 οικογενειών από τα χωριά: α) Χαλαμπρέζα, β) Βελή, γ) Σουληνάρι.

4. Νίκος Γκόνης: δημογέροντας 65 οικογενειών από τα χωριά: α) Φουρτζή, β) Χανδρινού, γ) Παλαιοχώρι, δ) Καντηλισκέρι.

Ο μεγάλος αριθμός αναλφάβητων αλλά και άλλοι παράγοντες, όπως η έλλειψη ατόμων ικανών να ανταποκριθούν στο δύσκολο αυτό έργο, δεν επέτρεψαν στους δημογέροντες να εκλέξουν τον απαιτούμενο αριθμό δικαστικών συμβούλων που είχε προγραμματιστεί. Έτσι, αντί για 30 άτομα που προβλέπονταν για να στελεχωθεί η επαρχία Μεθώνης, υποδείχθηκαν και εκλέχτηκαν μόνο 25.

Μεταξύ άλλων, από τα χωριά της Βουφράδας εκλέχθηκαν και οι: 1) Αθανάσιος Φράγκος, 2) Σταμάτιος Σικαλιάς , 3) Δημήτρης Ψώνης, 4) Παναγιώτης Ρενέσης και 5) Γιαννάκης Ρενέσης.

2. ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΝΕΟΚΑΣΤΡΟΥ

Δύο μέρες μετά από τη συγκέντρωση της επαρχίας Μεθώνης, έγινε η συγκέντρωση της επαρχίας Νεοκάστρου. Συμμετείχαν και τα χωριά της Βουφράδας: Σκάρμιγκα, Μανιάκι, Πισπίσα και Κρεμμύδια. Παραβρέθηκε και ο Πανάγος Πανταζόπουλος, δημογέροντας 56 οικογενειών από τα χωριά: α) Σκάρμιγκα, β) Μανιάκι και γ) Στυλιανού, που η καταγωγή του ήταν από το Σκάρμιγκα.

Το ίδιο σκηνικό εξελίχθηκε και σ’ αυτή τη συγκέντρωση, με αυτό της Μεθώνης. Από τους 30 που είχαν αποφασίσει να εκλέξουν για να στελεχώσουν την επαρχία Νεοκάστρου, εκλέχτηκαν μόνο 24.

Από τα χωριά της Βουφράδας εκλέχτηκαν ο Ανδρέας Βάγγαλης  από το Σκάρμιγκα και ο Γεώργιος Δεμπεγιώτης από τα Κρεμμύδια.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1. Ο Κωνσταντίνος Ράμφος ήταν από τα πολυσυζητημένα πρόσωπα, τόσο στη Βουφράδα, όσο και στην Πυλία γενικότερα, αφού χρημάτισε την περίοδο του Καποδίστρια δικαστής και διοικητής των μεσσηνιακών φρουρίων.  Γεννήθηκε στη Χίο το 1776 και πέθανε το 1871. Έζησε σχεδόν έναν ολόκληρο αιώνα. Έγινε Φιλικός και απόστολος της Φιλικής Εταιρείας στο Αιγαίο, ύστερα Οπλαρχηγός τακτικού σώματος υπό το Βαλέστρα και υπασπιστής του Ιταλού φιλέλληνα Ταρέλλα. Πήρε μέρος στις μάχες του Ναυπλίου, του Ακροκόρινθου και της Χίου. Την περίοδο του Καποδίστρια, έγινε δικαστής και διοικητής των μεσσηνιακών φρουρίων. Το 1831 έγινε διοικητής Πόρου και την περίοδο του Όθωνα πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα και τη Σάμο. Εξέδωσε την εφημερίδα "Συντακτική" και έγραψε αρκετά μυθιστορήματα.