ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΕ ΔΥΟ ΤΜΗΜΑΤΑ

Η ΒΟΥΦΡΑΔΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΩ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Με βάση το Ι' ψήφισμα της Δ' Εθνοσυνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε  τον Απρίλιο του 1828 στο Άργος, η Μεσσηνία χωρίστηκε σε δύο τμήματα: αυτό της Άνω Μεσσηνίας και εκείνο της Κάτω Μεσσηνίας.

Η Βουφράδα διοικητικά ανήκε στο τμήμα της Άνω Μεσσηνίας. Την Άνω Μεσσηνία, το τέταρτο κατά σειρά τμήμα της Πελοποννήσου, αποτελούσαν οι επαρχίες: 1) Μεθώνης, 2) Κορώνης, 3) Νεοκάστρου και 4) Αρκαδίας.

Η Κάτω Μεσσηνία, το πέμπτο κατά σειρά τμήμα της Πελοποννήσου, αποτελούσαν οι επαρχίες: 1) Νησιού, 2) Καλαμάτας, 3) Ανδρούσας 4) Εμπλακίων, 5) Λεονταρίου και 6) Μακρομάνης και Δυτικής Μάνης.

Στην επαρχία Κορώνης, που περιελάμβανε 52 χωριά, ανήκαν τα παρακάτω χωριά της Βουφράδας: 1) Ρομίρι, 2) Μίσκα, 3) Πελεκανάδα, 4) Κουρτάκι, 5) Ζαΐμοργλι και 6) Καρακασίλι.

Στην επαρχία Μεθώνης, που περιελάμβανε 20 χωριά, ανήκαν τα παρακάτω χωριά της Βουφράδας: 1) Βλαχόπουλο, 2) Χατζή, 3) Αρναουτάλη, 4) Χαλαμπρέζα, 5) Βέλη, 6) Σουληνάρι και 7) Φουρτζή.

Στην επαρχία Νεοκάστρου, που περιελάμβανε 21 χωριά, ανήκαν τα παρακάτω χωριά Βουφράδας: 1) Σκαρμίγκα, 2) Μανιάκι, 3) Πισπίσια και 4) Κρεμμύδια.

Επειδή συναντήσαμε προσφυγές των κατοίκων των χωριών Πάνω - Κάτω Κοντογόνι, Μηλιώτη, Βλάση, Μαργέλι στους δημογέροντες της επαρχίας Ανδρούσας, πιθανολογούμε ότι τα χωριά αυτά ανήκαν στην επαρχία Ανδρούσας.

Οι τρεις επαρχίες της Άνω Μεσσηνίας, δηλαδή οι περιοχές Νεοκάστρου, Μεθώνης και Κορώνης, επιβλέπονταν από τον προσωρινό διοικητή των μεσσηνιακών φρουρίων που είχε έδρα τη Μεθώνη.

Την ίδια εποχή έχουμε και την ίδρυση του πρωτόκλητου δικαστηρίου της Άνω Μεσσηνίας με έδρα το Νεόκαστρο. Πρόεδρος τοποθετήθηκε ο Κωνσταντίνος Ράμφος με συνδικαστές τους Καράπαυλο και Οικονομίδη.