ΤΟ MANTICORI, ΕΝΑ ΧΑΜΕΝΟ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΦΡΑΔΑΣ

Σχέδιο της Μεσσηνίας την περίοδο της Ενετοκρατίας που δείχνει την περιοχή του Manticori

Στο δυτικό μέρος της Βουφράδας και ανάμεσα στα χωριά Κρεμμύδια και Πλάτανος πιθανολογούν, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει πραγματοποιηθεί κάποια συστηματική έρευνα, ότι ήταν χτισμένο το χωριό Manticori που η φήμη του πέρασε στην ιστορία.

Ο Antoine Βοπ (1) τοποθετεί τα χωριά Nicline, Saint-Elie, Μοlίπί και Manticori στην ίδια περιοχή. Ο Θεόδωρος Τσερπές (2) υποστηρίζει ότι το Manticori βρισκόταν στην περιοχή της Βουφράδας. Εκείνο που έκανε ξακουστό το χωριό αυτό ήταν το κάστρο που έχτισε ο Νικόλαος Σαντομέρ.

Όταν πέθανε ο Γουλιέλμος Α' Δελαρός, δούκας της Αθήνας, άφησε κληρονόμο τον ανήλικο γιο του Γουιδωνα Β'. Επειδή όμως ήταν ανήλικος, ανέλαβε επίτροπος ο θείος του Νικόλαος Σαντομέρ, ο οποίος είχε τεράστια περιουσία. Ο Νικόλαος Σαντομέρ έχτισε το κάστρο στο Manticori.

Στο «Χρονικό του Μωρέως», στο στίχο 8094 διαβάζουμε:

«Στη χώραν του Μανιατοχωρίου, ένα μικρόν καστέλλιν
διά ψύλαξιν του τόπου κατά των Βενετίκων
Και μετά ταύτα έχτισε το κάστρο του Αβαρίνου
εις λογισμόν και εις σκοπόν να ποιήση προς τον Ρήγαν
να το έχει δώσει κληρονομιά ν εκείνου του ανεψιού του
του μεγάλου Πρωτομάστορος, Μισύρ Νικόλαος, άκω...»

Δυστυχώς, στο χάρτη που σχεδίασε η Γαλλική Επιστημονική Αποστολή του Μωρέως, το 1832, δεν περιέχεται το Manticori ώστε να έχουμε περισσότερες πληροφορίες γι' αυτό. Πάντως το χωριό αυτό δυτικά συνόρευε με το φέουδο του Adam De Melpignano, το οποίο φέουδο περιελάμβανε τα χωριά Άγιος Ηλίας, Μολίνι και Νικλίνε.

Το Manticori διατηρήθηκε ακμαίο σ' όλη την περίοδο της Φραγκοκρατίας και της Ενετοκρατίας. Τα ίχνη του χάνονται το 18ο  αιώνα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΚΑΙ  ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

  1. ΑΝΤΟΙΝΕ ΒΟΝ: Τα σύνορα των Ενετικών κτήσεων εν Μεσσηνία από του 130υ έως του 150υ αιώνος, άρθρο στα "Μεσσηνιακά Γράμματα", τόμος Β', σελίδα 24 και 25.
  2. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΣΕΡΠΕΣ: Ιστορία της Μεσσηνίας από της εποχής των Σταυροφοριών μέχρι του 1830, Αθήναι, 1952, σελίδα 23.