ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2007

 

3. Βλασαίικο Αντάμωμα 2007 - 4/ήμερο εκδηλώσεων (11 - 14 Αυγούστου 2007)
    1. Εκδρομή Βλασαίων
    2. Εκδήλωση στον Αϊ-Γιάννη
    3. Εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Ντούβαλη
    4. Εκδήλωση για τη Βουφράδα
    5. Πανηγύρι στο Βλάση

2. Εκδήλωση στη βρύση του χωριού Βλάση (26-7-2007)

1. Συνάντηση με υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο (23-4-2007)

Βλασαίικο Αντάμωμα 2007 - 4/ήμερο εκδηλώσεων (11έως 14 Αυγούστου 2007)

 

Ο Σύλλογος των Απανταχού Βλασαίων «ΤΟ ΒΛΑΣΗ» διοργάνωσε με επιτυχία 4/μερο εκδηλώσεων με την επωνυμία «Βλασαίικο αντάμωμα 2007» στο Βλάση από 11 έως 14 Αυγούστου 2007.

  • 11 Αυγούστου 2007: Εκδρομή στην Αρχαία Μεσσήνη, στον Επικούρειο Απόλλωνα, στην Ανδρίτσαινα και στην Καρύταινα.
  • 12 Αυγούστου 2007: Βραδινό Βλασαίκο αντάμωμα στο εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη. Μουσικό οδοιπορικό κάτω από τον αυγουστιάτικο έναστρο ουρανό με φόντο το Βλάση και το μεσσηνιακό κόλπο. Ώρα 08.00 μ.μ.
  • 13 Αυγούστου 2007: Προβολή στην πλατεία του χωριού του ντοκιμαντέρ «Βουφράδα» του συμπατριώτη μας από το Κουρτάκι Σάκη Μανιάτη. Εντοιχισμός  μαρμάρινης πλακέτας με το όνομα του Βλασαίου αγωνιστή της επανάστασης του 1821 Ντούβαλη Κωνσταντίνου, παρουσίαση της δράσης του. Ώρα 09.00 μ.μ.
  • 14 Αυγούστου 2007: Εκδήλωση στο χώρο του ελαιοτριβείου με τίτλο «κοντά στην παράδοση». Δημοτική ορχήστρα θα παρουσιάσει δημοτικά τραγούδια και θα ακολουθήσει γλέντι. Ώρα 09.30 μ.μ.

   Το 4/μερο εκδηλώσεων γίνεται σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΑΜ. Επίσης, στην εκδήλωση «κοντά στην παράδοση» συμμετέχει και ο δήμος Βουφράδας.

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις είχαν ως εξής:                                                                                                          Πίσω>>

 

1. Εκδρομή Βλασαίων

Μια μικρή ομάδα Βλασαίων απ΄ αυτούς που συμμετείχαν στην
εκδρομή φωτογραφίζεται με φόντο την επιγραφή «Ανδρίτσαινα»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδρομή του Συλλόγου των Απανταχού Βλασαίων στην Αρχαία Μεσσήνη, στον Επικούρειο Απόλλωνα, στην Ανδρίτσαινα και στην Καρύταινα, στις 11 Αυγούστου 2007, αφού η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο αναγκάζοντας τη διοίκηση του συλλόγου να μισθώσει και δεύτερο λεωφορείο για να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση.

Πάνω από 75 Βλασαίοι επισκέφτηκαν την αρχαία Μεσσήνη, πρωτεύουσα του μεσσηνιακού κράτους που ιδρύθηκε το 369 π.Χ.  Είδαν τα εκθέματα του αρχαιολογικού μουσείου,  το συγκρότημα του Ασκληπιείου, το ναό της Αρτέμιδος , το ιερό της Ειλειθυίας, τη ρωμαϊκή έπαυλη, το τείχος, την Αρκαδική Πύλη και ήπιαν  καφέ με θέα την αρχαία πόλη.

Δεύτερος σταθμός της εκδρομής ήταν η επίσκεψη στο ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, του «δεύτερου Παρθενώνα» που έχει καταγραφεί στον Παγκόσμιο Κατάλογο Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και που χτίστηκε το 430 π.Χ. για να απαλλάξει την περιοχή από την επιδημία της πανώλης.

Τρίτος σταθμός η ιστορική  Ανδρίτσαινα  με  τη σπουδαία δημόσια βιβλιοθήκη και τις εκκλησίες του Αγίου Θεράποντα, του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Βαρβάρας που είναι του 18ου και του 19ου αιώνα.  Κάτω από τον πλάτανο ήπιαν καφέ και γεύθηκαν  τις υπέροχες γαστρονομικές γεύσεις.

Τέταρτος και τελευταίος σταθμός επίσκεψη στο διατηρητέο οικισμό της Καρίταινας με τα πέτρινα κτίρια, τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα πολλά αγάλματα, το επιβλητικό κάστρο που κατασκευάστηκε το 13ο αιώνα και το υπέροχο βυζαντινό γεφύρι που ήταν αποτυπωμένο στο πεντοχίλιαρο.                                                                             Πίσω>>

 

2. Εκδήλωση στον Αϊ-Γιάννη

 
Βλασαίοι χορεύουν έξω από το εξωκλήσι του Αϊ-Γιάννη   Η πρόεδρος του Συλλόγου Γιώτα Μαρινοπούλου απευθύνει
χαιρετισμό στην εκδήλωση στον Αϊ-Γιάννη

 

Μια υπέροχη βραδιά πέρασαν όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση του Συλλόγου των Απανταχού Βλασαίων στο εξωκλήσι του Αϊ-Γιάννη, στις 12 Αυγούστου 2007, με θέα το Βλάση και το Μεσσηνιακό κόλπο. Ο σύλλογος διέθεσε τη μουσική και το μεζέ και οι Βλασαίοι όλα τα υπόλοιπα μεταξύ των οποίων ένα ανεπανάληπτο κέφι. Μια απότομη διακοπή του ρεύματος που έδινε μια γεννήτρια δημιούργησε πρόβλημα στα ηχητικά που ο σύλλογος είχε φέρει από την Καλαμάτα και το γλέντι διακόπηκε απότομα στις 12 τη νύχτα. Τους παραβρισκόμενους καλωσόρισε η πρόεδρος του Συλλόγου Γιώτα Μαρινοπούλου η οποία μεταξύ των άλλων ανέφερε: «Αγαπητοί συμπατριώτες εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου των Απανταχού Βλασαίων «ΤΟ ΒΛΑΣΗ» σας καλωσορίζουμε στην αποψινή μας εκδήλωση που είναι ενταγμένη στο 4/ήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «Βλασαίικο Αντάμωμα 2007». Οι σύλλογοι έχουν λόγω ύπαρξης όταν στηρίζονται ενεργά από τα μέλη τους όπως κάνετε εσείς και σας ευχαριστούμε. Είμαστε ένα μικρό χωριό αλλά μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε πολλά. Τη σημερινή μας εκδήλωση την πραγματοποιούμε στο λόφο του Αϊ-Γιάννη με φόντο το χωριό μας και το μεσσηνιακό κόλπο και στηρίζεται και από τον ΟΠΑΝΑΜ. Θέλουμε με την ευκαιρία αυτή να κάνουμε μια μικρή αναφορά για το εξωκλήσι του Αϊ-Γιάννη. Το γραφικό πετρόκτιστο εξωκλήσι το έχτισε η οικογένεια των Μαστοραίων το 1950. Το έκτισε ο αείμνηστος γιατρός Αντώνης Μάστορας του Αθανασίου με τη γυναίκα του, δασκάλα, Μαρία Μαντάγαρη-Μάστορα και αναπαλαιώθηκε-ανακαινίστηκε από τους απογόνους του οι οποίοι ουδέποτε σταμάτησαν να το φροντίζουν. Αυτό το μικρό ξωκλήσι αναπαλαιώθηκε και έγινε αγνώριστο πρόσφατα. Έφυγαν οι σοφάδες, φάνηκε η πέτρα, έγιναν αρμοί, φτιάχτηκε η σκεπή με καινούργιο βροντάρι, κατασκευάστηκε καμπαναριό, πλακοστρώθηκε με πέτρα περιμετρικά ο εξωτερικός χώρος του ναού,  έγιναν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στο εσωτερικό του ναού, και πάρα πολλά άλλα που έκαναν το εξωκλήσι και τον προαύλιο χώρο αγνώριστο».                                                                                                                                         Πίσω>>

 

3. Εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Ντούβαλη

Η πρόεδρος Π. Μαρινοπούλου και ο Τ. Αποστολόπουλος
κάνουν τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας με το
όνομα του αγωνιστή του 1821 Ντούβαλη Κωνσταντίνου

Έξω από τον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου πραγματοποιήθηκε στις 13 Αυγούστου 2007 εκδήλωση από το Σύλλογο των Απανταχού Βλασαίων για να τιμηθεί η προσφορά του Βλασαίου αγωνιστή του 1821 Κωνσταντίνου Ντούβαλη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απόγονοι του μεγάλου αυτού αγωνιστή. Την εκδήλωση παρουσίασε ο Τάσος Αποστολόπουλος ενώ την αποκάλυψη της μαρμάρινης πλακέτας με το όνομα του αγωνιστή Κωνσταντίνου Ντούβαλη που θα τοποθετηθεί στην πλατεία του χωριού έκανε η πρόεδρος του συλλόγου Παναγιώτα Μαρινοπούλου.

Ο Τάσος Αποστολόπουλος μεταξύ των άλλων ανάφερε και τα παρακάτω: «Η οικογένεια των Ντουβαλαίων ή Δουβαλαίων εγκαταστάθηκε στο Βλάση την περίοδο της τουρκοκρατίας μαζί με τις οικογένειες των Κακουραίων και των Κοτσοβολαίων από το χιλιοτραγουδισμένο χωριό της Γορτυνίας το Αρκουδόρεμα που πριν λίγα χρόνια το επισκεφτήκαμε σε μια εκδρομή του Συλλόγου μας.  Οι Αρκουδορεματίτες συνήθιζαν να κατεβαίνουν τον χειμώνα με τα κοπάδια τους στα χωριά της Πυλίας και με την πάροδο του χρόνου εγκαταστάθηκαν μόνιμα.

Ο Κωνσταντίνος Ντούβαλης γεννήθηκε και μεγάλωσε ραγιάς την περίοδο της τουρκοκρατίας στο Βλάση. Είχε επαναστατικές τάσεις, ήταν φιλόδοξος, τολμηρός, αγαπούσε τον τόπο του και λαχταρούσε για τη λευτεριά του. Ήταν μια μικρή θύελλα που έτρεφε μεγάλο μίσος για τους Τούρκους.  Όταν ξέσπασε η επανάσταση του 1821 βρέθηκε αμέσως στην πρώτη γραμμή μαζί με τους συμπατριώτες του Γιάννη Κακούρη ή Κακουρόγιαννη, Κανέλλο Μαρινόπουλο, τον παπα-Τσάκαλη ή Τσακαλόπουλος που ήταν από το Κοντογόνι αλλά εφημέρευε και στο Βλάση και  άλλους Βλασαίους. Ο Κωνσταντίνος Ντούβαλης έλαβε μέρος στις πολιορκίες των κάστρων Μεθώνης και Πύλου και στη συνέχεια στην πολιορκία της Τριπολιτσάς. Την εποχή που τα στρατεύματα του Ιμπραήμ αλώνιζαν τη Μεσσηνία συμμετείχε σε ομάδα που έστηνε σ΄  αυτά ενέδρες σύμφωνα με το σχέδιο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Παράλληλα πρόσφερε τις υπηρεσίες του και με την ιδιότητα του δημοπρόκριτου στο Βλάση. Το 1836 που το Βλάση εντάχτηκε στο δήμο Σκάρμιγκα ο Κωνσταντίνος Ντούβαλης διορίστηκε δημαρχιακός πάρεδρος (Β.Δ. 7ης Μαρτίου 1837) μαζί με τον Κ. Πανταζόπουλο από το Μανιάκι, τον Π. Κατσά από το Πισπίσα και τον Α. Ρότσο από το Μηλιώτη. Αλλά και μετά τη συγχώνευση του δήμου Σκάρμιγκα στο δήμο Βουφράσου ο Κωνσταντίνος Ντούβαλης συνέχισε ν΄ ασχολείται με τα δημοτικά και πολιτικά πράγματα.

Πέθανε ξεχασμένος χωρίς ηθική ή οικονομική αμοιβή αφήνοντας πίσω ένα γιο τον Παναγιώτη που το Μάιο του 1851 τον συναντάμε σύμφωνα με το ΦΕΚ 74/1851 να υπηρετεί δημοτικός εισπράκτορας στο δήμο Βουφράσου. Ένας απόγονος του Κωνσταντίνου Ντούβαλη ήταν και ο ιερέας Αθανάσιος Ντούβαλης ο οποίος τοποθετήθηκε ιερέας στο Βλάση το 1885 και έμεινε στην ενορία της Αγίας Παρασκευής μέχρι το 1916.

Αγαπητοί συμπατριώτες ο φθοροποιός χρόνος στο πέρασμά του έσβησε από τη μνήμη μας αυτούς τους αγωνιστές που μας έδωσαν τη δυνατότητα να ζούμε ελεύθερα. Έτσι γίνεται δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις. Δε γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι τα στρατεύματα του Ιμπραήμ πέρασαν κι  απ΄ αυτό το χωριό και συνέλαβαν το 14χρονο Μάστορα Τακτικό και τον οδήγησαν αιχμάλωτο στην Αίγυπτο και ότι ο Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας μετά την απελευθέρωση  άσκησε διπλωματική πίεση και απελευθέρωσαν μερικά παιδιά από τους αιχμαλώτους έναντι λύτρων ανάμεσα σ΄ αυτά και το Μάστορα Τακτικό. Σ΄ αυτή την απελευθέρωση είχε ενεργό ρόλο και ο Κωνσταντίνος Ντούβαλης ως δημοπρόκριτος του χωριού μας.Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας αισθανόμενο το χρέος απέναντι σ΄ αυτούς τους προγόνους μας δημιούργησε ξεχωριστό φάκελο γι΄ αυτούς στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του χωριού μας vlasi.gr και παράλληλα αποφάσισε να γίνει προς τιμή του Κωνσταντίνου Ντούβαλη η σημερινή εκδήλωση και εξυπακούεται ότι στο μέλλον θα παρθούν ανάλογες πρωτοβουλίες και για τους άλλους Βλασαίους αγωνιστές του 1821 και όχι μόνο. Τέλος, ως διοικητικό συμβούλιο θεωρήσαμε χρέος μας να τοποθετήσουμε μια μαρμάρινη πλάκα με το όνομα του Κωνσταντίνου Ντούβαλη στην πλατεία του χωριού».

Από τη μεριά της η πρόεδρος του Συλλόγου Γιώτα Μαρινοπούλου ανέφερε μεταξύ των άλλων και τα εξής: «Αγαπητοί συμπατριώτες η ιστορία ενός λαού  δε μπορεί να γραφτεί σωστά και πλήρης αν δεν γραφτούν πρώτα οι κατά τόπους ιστορίες. Αν δεν έρθουν στην επιφάνεια η ζωή, η δράση και το έργο των επιμέρους συντελεστών του κάθε δήμου, του κάθε χωριού, του κάθε συνοικισμού. Αυτή ακριβώς τη λογική έρχονται να υπηρετήσουν εκδηλώσεις όπως η σημερινή που είναι αφιερωμένη στο έργο και στην μεγάλη προσφορά στην πατρίδα μας του αγωνιστή Κωνσταντίνου Ντούβαλη που πριν λίγο παρουσίασε ο Τάσος Αποστολόπουλος.  Κόντρα στην καθημερινότητα, κόντρα στο σημερινό τρόπο ζωής θα συνεχίσουμε ως σύλλογος τέτοιου είδους εκδηλώσεις όχι γιατί είμαστε θιασώτες του παρελθόντος αλλά γιατί το σήμερα διέρχεται μέσα από το χθες, γιατί δεν ήρθαμε σ΄ αυτό τον κόσμο μόνοι μας, έχουμε ως χωριό μια ιστορία αιώνων που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε».                                                                                       Πίσω>>

 

4. Εκδήλωση για τη Βουφράδα

 
Η πρόεδρος του Συλλόγου Π. Μαρινοπούλου έχοντας δίπλα της τον υπεύθυνο
εκδηλώσεων Τ. Αποστολόπουλο καλωσορίζει στο Βλάση το σκηνοθέτη Σάκη Μανιάτη

 

 

 

 

 

 

 

Ο σκηνοθέτης Σάκης Μανιάτης μιλάει στους
παραβρισκόμενους Βλασαίους στην
εκδήλωση για τη Βουφράδα
   

Στις 13 Αυγούστου 2007 μαζί με την εκδήλωση για τον αγωνιστή Κωνσταντίνο Ντούβαλη ο Σύλλογος των Απανταχού Βλασαίων πραγματοποίησε  και εκδήλωση για τη Βουφράδα με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Βουφράδα» του Κουρτακαίου, πολυβραβευμένου,  σκηνοθέτη  Σάκη Μανιάτη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο ίδιος ο σκηνοθέτης μαζί με την αδερφή του.

Την παρουσίαση του θέματος έκανε ο Τάσος Αποστολόπουλος ο οποίος μεταξύ των άλλων ανάφερε για τη Βουφράδα: «Μετά την απελευθέρωση από τον τούρκικο ζυγό και συγκεκριμένα το 1836 το Βλάση μαζί με τα χωριά Μηλιώτη, Κοντογόνι, Μανιάκι, Μαργέλι, Σκάρμιγκα, Νάσια και Μπέζα εντάχτηκαν στο δήμο Σκάρμιγκα. Πρώτος δήμαρχος ο αγωνιστής του 1821 Ιωάννης Βάγγαλης και ειδικός δημαρχιακός πάρεδρος από το Βλάση ο Κωνσταντίνος Ντούβαλης. Το 1840 ο δήμος Σκάρμιγκα διαλύεται και το Βλάση εντάσσεται στο δήμο Βουφράσου που αργότερα ονομάστηκε δήμος Βουφράδας. Στο δήμο Βουφράδας συμμετείχαν 26 χωριά. Τα σύνορα του δήμου ξεκινούσαν από το Ριζόμυλο, έφταναν έξω από το Πεταλίδι, συνέχιζαν μέχρι Σουληνάρι, Κρεμμύδια και Πισπίσα. Έπιαναν  την οριογραμμή Σκάρμιγκα, Μανιάκι και Μαργέλι. Ανατολικά όρια του δήμου ήταν το ποτάμι Βελίκα από την περιοχή του Μαργελίου μέχρι το χωριό Βελίκα. Ένας τεράστιος σε έκταση αλλά και σε πληθυσμό δήμος. Ένας δήμος που όταν διαλύθηκε το 1912 είχε κοντά στις 10.000 κατοίκους. Πρώτος δήμαρχος εκλέχτηκε ο Πελεκαναδαίος Σπύρος Ζανιώτης. Τον δήμο υπηρέτησαν μεγάλες προσωπικότητες που δεν είναι της ώρας να αναφέρουμε. Να πούμε μόνο ότι το Βλάση έπαιξε σημαντικό ρόλο στα αυτοδιοικητικά του δήμου Βουφράδας και μάλιστα στις 10 Φεβρουαρίου  1851 το Βλάση έγινε για ένα διάστημα έδρα του δήμου (ΦΕΚ 5/17 Μαρτίου 1851).Ο δήμος διαλύθηκε το 1912 και δημιουργήθηκαν οι κοινότητες. Έτσι δημιουργήθηκε η κοινότητα Βλάση.

Πρόσφατα ο δήμος Βουφράδας ξανασυστάθηκε μικρός, όμως,  και ατροφικός αυτή τη φορά σε γεωγραφική έκταση και σε πληθυσμό. Στη δύναμή του συμπεριέλαβε μόνο 6 χωριά. Πρώτος δήμαρχος ο Σπύρος Κοντοθανάσης από το Κουρτάκι.

Αγαπητοί συμπατριώτες ένας μεγάλος σκηνοθέτης, που ποτέ όμως δεν αυτοπροβάλλεται γι΄ αυτό και δεν μπορεί να βρει κανείς φωτογραφία του στη βιβλιογραφία ελληνική και ξένη αν και  είναι πολυβραβευμένος,  ο συμπατριώτης μας από το Κουρτάκι Σάκης Μανιάτης πριν λίγα χρόνια από υπέρμετρη αγάπη για τα χωριά μας δημιούργησε το ντοκιμαντέρ «Βουφράδα». Φίλε Σάκη σε καλωσορίζουμε στο χωριό μας».

Στη συνέχεια η πρόεδρος του Συλλόγου Γιώτα Μαρινοπούλου παρέδωσε στον σκηνοθέτη ένα αναμνηστικό δώρο λέγοντας μεταξύ των άλλων: «Κύριε Μανιάτη σας ευχαριστούμε που είσαστε μαζί μας σε μια σημαντική για την περιοχή μας εκδήλωση. Σε ευχαριστούμε γιατί κατέχεστε με τις ίδιες με εμάς αγωνίες για το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου. Γιατί μέρος του σπουδαίου σας έργου είναι αφιερωμένο στα χωριά μας. Γιατί προβάλετε τα χωριά μας εντός και εκτός Ελλάδας. Θέλω εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου μας και τον μελών μας να σας προσφέρω ένα μικρό ενδεικτικό δώρο. Ένα βιβλίο αφιερωμένο στη Βουφράδα που αποτυπώνει την πορεία των χωριών μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Που καταγράφει τη δράση και το έργο των προγόνων μας. Ένα βιβλίο ιδιοκτησίας, ως πνευματική δημιουργία,  σήμερα του δήμου Βουφράδας γραμμένο από το συμπατριώτη μας Τάσο Αποστολόπουλο».

Ο σκηνοθέτης Σάκης Μανιάτης στην ολιγόλεπτη τοποθέτησή μίλησε για την περιοχή της Βουφράδας, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ και τους δεσμούς με τους οποίους συνδέεται με τον τόπο. Η παρουσία του καταχειροκροτήθηκε από τους Βλασαίους. Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Βουφράδα».                                                                                                                                                Πίσω>>

 

5. Πανηγύρι στο Βλάση

Λαϊκή ορχήστρα από την Καλαμάτα διασκέδασε τους παραβρισκόμενους στο πανηγύρι στο Βλάση

Για άλλη μια χρονιά ο Σύλλογος των Απανταχού Βλασαίων διοργάνωσε στο χώρο του ελαιοτριβείου και της εκκλησίας πανηγύρι στις 14 Αυγούστου 2007. Ένα πετυχημένο παραδοσιακό πανηγύρι με ορχήστρα, γουρουνόπουλο ψητό, άφθονη παγωμένη μπύρα και πολύ κέφι. Οι παραβρισκόμενοι χόρεψαν μέχρι τις μεταμεσονύχτιες ώρες. Ένα Βλασαίκο πανηγύρι στο οποίο συμμετείχε όλο το χωριό, μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες, καθώς και κάτοικοι από διπλανά χωριά.

 

 

 

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

 

 

26 Ιουλίου 2007: Εκδήλωση στη βρύση του χωριού Βλάση

Αμέσως μετά το τέλος της θείας λειτουργίας στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, στις 26 Ιουλίου 2007, ο Σύλλογος των Απανταχού Βλασαίων πρόσφερε καφέ και γλυκά στους παραβρισκόμενους σε χώρο που διαμόρφωσε πρόχειρα κάτω από τα πλατάνια. Ήταν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα που θύμισε περασμένες εποχές τότε που   η βρύση ήταν σημείο αναφοράς των κατοίκων του χωριού μας. Ήταν η ίδια η ζωή. Από εδώ προμηθεύονταν το πόσιμο νερό τους. Εδώ πότιζαν τα ζώα τους. Εδώ έπλεναν τα ρούχα τους. Κάτω από τα πλατάνια υπήρχε διαμορφωμένος χώρος που ζέσταιναν νερό στα λεβέτια για το πλύσιμο. Από το νερό της πηγής αυτής αρδεύονταν και πάρα πολλά περιβόλια με αυλάκια και στέρνες που είχαν κατασκευαστεί. Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι η πηγή υπήρχε αδιαμόρφωτη την περίοδο της Ενετοκρατίας που εγκαταστάθηκαν στο Βλάση οι πρώτοι κάτοικοι.

Το 1929 ο επαναπατρισθείς από την Αμερική, δραστήριος συμπατριώτης μας, Γεώργιος Αθανασίου Μάστορας, με δικά του χρήματα, προχώρησε σε σημαντικά έργα στη γενέτειρά του. Ένα από αυτά ήταν και η κατασκευή της βρύσης, ερείπια της οποίας αντικρίζουμε σήμερα από εκείνη τη διαμόρφωση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι έστω και μετά από τόσα χρόνια το χωριό οφείλει να τιμήσει αυτό το μεγάλο ευεργέτη.

Τη δεκαετία του 1960 η κοινότητα αποφάσισε να μεταφέρει το νερό στα σπίτια κατασκευάζοντας δυο δεξαμενές, μια δίπλα στη βρύση και μια στον κάμπο. Με μια ντιζελομηχανή το νερό στελνόταν από την κάτω δεξαμενή στην επάνω και από εκεί δια ροής έφτανε στα σπίτια του χωριού. Το νερό έτρεξε για πρώτη φορά στα σπίτια  στις 30 Ιουλίου 1967 τη μέρα που παντρευόταν η  Φωτούλα Λάμπρου Κοτσόβολου με το Γεώργιο Δημούλη από το Ράπτη Γορτυνίας. Για την υλοποίηση του έργου αυτού συνετέλεσαν με θετικότατο τρόπο όλοι οι κοινοτικοί άρχοντες του χωριού μας την περίοδο 1959-1967. Υδρονομέας ορίστηκε ο Κωνσταντίνος Μάστορας.

 

Έτσι το νερό ήλθε πλέον με τεχνικά μέσα δίπλα μας, μέσα στα σπίτια μας. Η βρύση εγκαταλείφτηκε, περιφρονήθηκε.χωρίς, όμως, να χάσει την ιστορική της αξία. Όλοι οι Βλασαίοι έχουμε ένα χρέος να αναπλάσουμε αυτή τη βρύση που η ύπαρξή της ταυτίστηκε με τη ζωή του χωριού μας.

 

 

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

 

 

 

 

 

 

Συνάντηση με υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο

Στις 23 Απριλίου 2007 το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου μας συναντήθηκε, στην Αθήνα, με τον υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπη Παυλόπουλο προκειμένου να του ζητήσει τη στήριξή του για τη διάσωση του κτιρίου του σχολείου στο Βλάση και για το δρόμο Δροσιά-Κουρτάκι-Βλάση. Ο υπουργός ήταν θετικός στα αιτήματα του Συλλόγου και ανταποκρίθηκε αμέσως δίνοντας θετικές απαντήσεις. Για το σχολείο δεσμεύτηκε να το επισκευάσει μέσα από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και για το δρόμο ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τη Νομαρχία Μεσσηνίας θα το εντάξει σε συγκεκριμένο πρόγραμμα και θα προχωρήσει στην κατασκευή του με βάση τις υπάρχουσες μελέτες. Τέλος ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα ενταχτεί για κατασκευή και το τμήμα του δρόμου Μηλιώτη-Πελεκανάδα. Η συζήτηση με τα μέλη του Συλλόγου έγινε σε πολύ καλό κλίμα. 

 

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ