ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 35ου ΤΕΥΧΟΥΣ

 

Δίμηνη έκδοση του Συλλόγου των Απανταχού Βλασαίων «ΤΟ ΒΛΑΣΗ»
Συντάσσεται με ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου

Έτος 5ο-Φύλλο 35-Απρίλιος-Μάιος  2008-Τιμή 0,30-Κ.Α.6783
Ιδιοκτήτης: Σύλλογος Απανταχού Βλασαίων «ΤΟ ΒΛΑΣΗ»
Δ/νση: Βλάση Μεσσηνίας Τ.Κ. 24014
Εκδότης-Διευθυντής: Παναγιώτα Μαρινοπούλου. Δ/νση: Κανάρη 36, Καλαμάτα. Τ.Κ. 241100, τηλ.6976670736
Σύνταξη-Επιμέλεια Ύλης: Τάσος Αποστολόπουλος. Δ/νση: Δημητρακοπούλου 20, Τρίπολη, τηλ. 6977278756

 

Τελεσίγραφο αντινομάρχη Στ. Αναστασόπουλου

ImageΈξω φρενών ήταν στα τέλη Μαΐου ο αντινομάρχης Στάθης Αναστασόπουλος με όσα γίνονται στο δρόμο Καζάρμα-Χώρα. Έστειλε, μάλιστα, τελεσίγραφο στον εργολάβο προειδοποιώντας ότι θα προχωρήσει στην έκπτωσή του αν δε λάβει άμεσα μέτρα και δεν τελειώσει το δρόμο μέσα στις υπάρχουσες προθεσμίες. Την ίδια στιγμή η Νομαρχιακή Επιτροπή Υποδομών ενέκρινε επείγουσες πρόσθετες εργασίες γι’ αυτό το τμήμα, με αναφερόμενη δαπάνη 117.830 ευρώ. Επίσης, κατανεμήθηκαν 100.000 ευρώ για επείγουσες εργασίες στο δρόμο Καζάρμα-Τουλούπα Χάνια. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Θάρρος» ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Παναγιώτης Γιαννακέας ανέφερε ότι ο εργολάβος με ειδική διαταγή θα πρέπει να τελειώσει εντός 15 ημερών 550 μέτρα δρόμου μέσα στο Πετρίτσι, που περιλαμβάνει και αποχετευτικά των ομβρίων (πρέπει να γίνουν άλλα 4 φρεάτια υδροσυλλογής). Επίσης, έχει περιθώριο 7 ημερών για να κάνει δεύτερη στρώση ασφαλτικού από είσοδο Καζάρμας μέχρι Πετρίτσι (1000 μέτρα), από Πετρίτσι μέχρι Χατζή (2500 μ.) και από Χατζή έως Βλαχόπουλο (2.500 μ.), καθώς και εξυγιάνσεις. Ας αναμένουμε…

Πήγαινε στη αρχή 

Ερώτηση Μαλαπάνη για το δρόμο Καζάρμα-Χώρα

ImageΓια τις κακοτεχνίες και τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στο νεοκατασκευαζόμενο δρόμο Καζάρμα-Χώρα παρέμβαση έκανε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας Χρήστος Μαλαπάνης με ερώτηση που κατέθεσε στο Νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο στις 23 Μαΐου 2008. Ο κ. Μαλαπάνης αναφέρει τα εξής στην ερώτησή του:  «Μεταβαίνοντας στο Μανιάκι διεπίστωσα την παγκόσμια πρωτοτυπία αποκατάστασης ασφαλτικού οδοστρώματος, δηλαδή την επίχωση των λάκκων όχι με ασφαλτικό αλλά άμμο λατομείου!!!  Ερωτάσθε:

1)Ποιος επιβαρύνεται με το κόστος κατασκευής των μανδροτοίχων σ΄ όλη την διαδρομή; Υπάρχει επιβάρυνση των ιδιοκτήτων και ποια; 2)Τι μέτρα θα πάρετε για την οριστική αποκατάσταση των σφαλμάτων του ασφαλτοτάπητα; Δεδομένου ότι για 2η φορά δημιουργούνται λακκούβες θα παρακαλούσαμε να έχουμε αντίγραφα της αλληλογραφίας υπηρεσίας και εργολήπτου για το παραπάνω θέμα. 3)Με δεδομένη την ταλαιπωρία των κατοίκων του Πετριτσίου επί 1 ½ τουλάχιστον έτος λόγω των εργασιών και δεδομένου ότι ξεκίνησαν οι εργασίες μέσα στον οικισμό του Βλαχόπουλου που είναι σημαντικά μεγαλύτερος θα μπορούσαμε να ενημερωθούμε: 1.Για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών και 2 Για την αλληλουχία εκτέλεσής των;».

Πήγαινε στη αρχή 

Έρχονται αλλαγές στο δήμο

Είναι πλέον αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέα διοικητική διαίρεση που σημαίνει νέα όρια στους δήμους. Κάτω απ΄ αυτές τις προϋποθέσεις οι οντότητες των σημερινών δήμων του νομού μας αλλάζουν. Σε όλη τη Μεσσηνία θα δημιουργηθούν απ΄ ό,τι λέγεται πέντε με έξι δήμοι. Είναι φανερό κάτω απ΄ αυτό το σκηνικό δήμοι όπως της Βουφράδας, του Παπαφλέσσα, των Χιλιοχωριών και άλλων που είναι μικροί σε έκταση και πληθυσμό σε λίγο θα ανήκουν στο παρελθόν. Μήπως ήρθε η ώρα να έχουμε ως πολίτες μέσα από συντεταγμένο διάλογο και εμείς στη Βουφράδα λόγο για τη μοίρα μας. Μήπως πρέπει η δημοτική αρχή να πάρει κάποια πρωτοβουλία; Μήπως πρέπει να προχωρήσει σε ένα συνέδριο για το μέλλον της Βουφράδας;

Πήγαινε στη αρχή 

Ενωτικό κλίμα στο Μανιάκι

Κάτι άλλαξε φέτος στον εορτασμό της μάχης του Μανιακίου στις 20 Μαΐου και αυτό οφείλεται στο κλίμα που διαμόρφωσαν οι δυο νέοι μητροπολίτες Μεσσηνίας και Τριφυλίας-Ολυμπίας στους οποίους αξίζουν έπαινοι. Τέλεσαν κοινές δοξολογίες και επιμνημόσυνες δεήσεις στο Μανιάκι και τα Ταμπούρια και διαμόρφωσαν ενωτικό κλίμα. Αυτό που δεν κατάφερε η τοπική αυτοδιοίκηση, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και οι πολιτικοί το δρομολόγησαν οι δυο Μητροπολίτες βάζοντας τέρμα στο πολύχρονο διχασμό για το που πρέπει να τιμήσουμε τους αγωνιστές. Ένα διχασμό που έφερε σε δύσκολη θέση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο όταν κάποτε επισκέφτηκε τον τόπο θυσίας του Παπαφλέσσα και των αγωνιστών του.

 

Πήγαινε στη αρχή 

Ο χορός του Συλλόγου Μεσοποτάμου (Βελή)

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Σύλλογος Μεσοποτάμου (Βελή) πραγματοποίησε στις 15 Μαρτίου 2008 τον ετήσιο χορό του στο κέντρο διασκέδασης «ΒΑΛΑΚΑΝΙΑ», στους Αγίους Αναργύρους. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πάνω από διακόσια άτομα κάθε ηλικίας. Το γλέντι και ο χορός έδωσε και πήρε μέχρι τις πρωινές ώρες. Το πρόγραμμα περιελάμβανε δημοτικά, νησιώτικα, ηπειρώτικα αλλά και λαϊκά τραγούδια από την ορχήστρα του κέντρου. Αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες σας συγχαίρουμε και σας ευχόμαστε και του χρόνου να έχετε την ίδια επιτυχία στην εκδήλωσή σας αυτή αλλά αι σε όποια άλλη εκδήλωση διοργανώσετε.

Β.Φ.

Πήγαινε στη αρχή 

Φωτιά στη Δάφνη

Πριν καλά-καλά βγει ο χειμώνας και έρθει η άνοιξη είχαμε την πρώτη φωτιά στα χωριά μας. Ήταν 2 Απριλίου 2008 και ώρα 18.55 όταν ξέσπασε φωτιά σε δασική έκταση στο χωριό Δάφνη (Καινούργιο Χωριό). Τη φωτιά έθεσαν υπό έλεγχο 2 πυροσβέστες με 1 όχημα μιάμιση ώρα αργότερα αφού έκαψε μισό στρέμμα.

Πήγαινε στη αρχή 

Αντικειμενικές αξίες στην περιοχή μας

Μεγάλη αύξηση στις αντικειμενικές αξίες για τη Βουφράδα και για τους όμορους δήμους ανακοίνωσε το Μάρτιο 2008 η κυβέρνηση. Η αύξηση για ακίνητα εκτός σχεδίου στη Μεσσηνία φτάνει το 22,2%. Για να σας δώσουμε να καταλάβετε τι αλλαγές έγιναν στα χωριά μας πρέπει να διευκρινίσουμε ορισμένους τεχνικούς όρους. Έτσι:

Αρχική Βασική Αξία (Α.Β.Α.): είναι η ανά τετραγωνικό μέτρο αξία αγροτικής γης, μη αρδευόμενης, με μονοετή καλλιέργεια, που δεν έχει πρόσωπο σε εθνική, επαρχιακή, δημοτική, κοινοτική οδό ή κοινόχρηστο χώρο αιγιαλού ή παραλίας και απέχει από τη θάλασσα απόσταση μεγαλύτερη από 800 μέτρα. Η Αρχική Βασική Αξία (Α.Β.Α.) ορίζεται για κάθε δήμο ή τοπικό διαμέρισμα, κοινότητα ή κοινοτικό διαμέρισμα ή για επί μέρους εδαφικές εκτάσεις που τα όριά τους περιγράφονται και προσδιορίζονται με σαφήνεια.

Ειδική Βασική Αξία (Ε.Β.Α.): είναι η ανά τετραγωνικό μέτρο αξία σε ευρώ αγροτικής γης, μη αρδευόμενης, με μονοετή καλλιέργεια και λαμβάνεται υπόψη μόνο για εδαφικές εκτάσεις που έχουν πρόσωπο σε οδό ή απέχουν μέχρι και 800 μ. από τη θάλασσα.

Στο δήμο  Βουφραδών η κατώτερη βασική αξία είναι 0,85 ενώ η ανώτερη βασική αξία είναι 1,5.

Στο δήμο Παπαφλέσσα η κατώτερη βασική αξία είναι 0,17 ενώ η ανώτερη βασική αξία είναι 1,26.

Στο δήμο Αριστομένη η κατώτερη βασική αξία είναι 0,7 ενώ η ανώτερη βασική αξία είναι 1.

Στο δήμο Χιλιοχωρίων η κατώτερη βασική αξία είναι 1 ενώ η ανώτερη βασική αξία είναι 1,6.

Στο δήμο Πεταλιδίου η κατώτερη βασική αξία είναι 0,85 ενώ η ανώτερη βασική αξία είναι 1,3. Η κατώτερη ειδική βασική αξία είναι 3,8 ενώ η ανώτερη ειδική βασική αξία είναι 8.

Στο δήμο Νέστορος η κατώτερη βασική αξία είναι 0,45 ενώ η ανώτερη βασική αξία είναι 1,9. Η κατώτερη ειδική βασική αξία είναι 1,7 ενώ η ανώτερη ειδική βασική αξία είναι 6,6.

Πήγαινε στη αρχή 

Αρνητική εξέλιξη για τον Κωνσταντόπουλο

Σε ένα από τα προηγούμενα  φύλλα της εφημερίδας μας είχαμε αναφερθεί με θετικότατα σχόλια στον Στιβ Κωνσταντόπουλο από τη Χώρα Τριφυλίας ο οποίος εκλέχτηκε υπαρχηγός της κυβέρνησης της Τασμανίας. Είχαμε αναφερθεί στη ζωή του και στη δράση του. Στην τιμητική θέση που εκλέχτηκε, θέση που τιμούσε και την περιοχή μας απ΄ όπου ξεκίνησε ο πατέρας του. Αρχές Απριλίου 2008, ο υπαρχηγός της κυβέρνησης της πολιτείας της Τασμάνιας, Στιβ Κονς (Κωνσταντόπουλος), υποχρεώθηκε να υποβάλει την παραίτησή του ομολογώντας ότι παραπλάνησε το πολιτειακό κοινοβούλιο. Ο δεύτερος στην ιεραρχία της πολιτειακής κυβέρνησης της Τασμανίας, παραιτήθηκε από υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αλλά παραμένει βουλευτής. Ο κ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε συγνώμη από το πολιτειακό κοινοβούλιο γιατί το παραπλάνησε. Αρχικά είχε δηλώσει ότι δεν είχε υπογράψει επιστολή για τον διορισμό του πρώην διευθυντή της Επιτροπής Ανάπτυξης της πολιτείας ως ειρηνοδίκη. Αργότερα ομολόγησε την πράξη του (όταν η αντιπολίτευση παρουσίασε την επιστολή σχισμένη, την οποία είχε βρει σε ένα κάλαθο αχρήστων) και παραιτήθηκε. Ο πολιτειακός πρωθυπουργός, Πολ Λένον, δήλωσε ότι η πράξη του ομογενή πολιτικού να παραιτηθεί δείχνει ότι είναι ένα άτομο με χαρακτήρα που αναλαμβάνει την ευθύνες του. "Στην πολιτική", είπε ο κ. Λένον, "πάντα υπάρχει ο δρόμος της επιστροφής σ' αυτούς που αναγνωρίζουν τα λάθη τους", αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο κ. Κονς μπορεί να επιστρέψει αργότερα στην κυβέρνηση.

Πήγαινε στη αρχή 

Εκλογές οδοντιατρικού συλλόγου

Μια θέση στον οδοντιατρικό σύλλογο Μεσσηνίας διεκδίκησε ο συμπατριώτης μας, οδοντίατρος, με καταγωγή από το Βλάση, Νικόλαος Νέστορας.  Τρεις παρατάξεις αναμετρήθηκαν στις εκλογές της 30ης Μαρτίου 2008. Η «Ανανεωτική Κίνηση Οδοντιάτρων Μεσσηνίας» η οποία και κυριάρχησε στις εκλογές, η «Ανανεωτική Κίνηση» και η «Πανεπιστημονική». Ο Νικόλαος Νέστορας ήταν υποψήφιος με την «Πανεπιστημονική» και έλαβε 8 ψήφους καταγράφοντας μια πολύ καλή παρουσία.

Πήγαινε στη αρχή 

Ηλεκτροδότηση γεώτρησης

Η γεώτρηση στην περιοχή Παλιόβρυση του χωριού Βλάση εδώ και λίγο καιρό ηλεκτροδοτήθηκε και λίγες εργασίες απομένουν ακόμη ώστε η κύρια εγκατάσταση να είναι έτοιμη. Φυσικά απομένει η αποπεράτωση του αγωγού που θα συνδέσει τη γεώτρηση με τις δεξαμενές των χωριών Βλάση και Μηλιώτη. Η αναγκαιότητα της ολοκλήρωσης του έργου είναι δεδομένη αφού το νερό που παίρνουν τα χωριά αυτά τον αγωγό που έρχεται από το Αληκοντούζι σε καμιά περίπτωση δε φτάνει.

Πήγαινε στη αρχή 

Ξυδιάς και Μπάρκας κατηγορούνται ότι βίασαν πάνω από 40 γυναίκες

Δυο μετανάστες στην Αυστραλία, από την περιοχή μας, (για ευνόητους λόγους δεν αναφέρουμε τα χωριά τους), κατηγορούνται ότι έριχναν ναρκωτικές ουσίες στα ποτά γυναικών και ύστερα τις βίαζαν και παράλληλα τις βιντεοσκοπούσαν. Το θέμα απασχόλησε και απασχολεί όλα τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Οι δυο κατηγορούμενοι βαρύνονται με πάνω από 300 κατηγορίες για βιασμούς και σεξουαλική ασέλγεια. Για το θέμα αυτό η εφημερίδα των ομογενών της Αυστραλίας «Νέος Κόσμος» έκανε το παρακάτω ρεπορτάζ:  «Ο ομογενής Γιάννης Ξυδιάς, ο οποίος κατηγορείται ότι νάρκωσε 13 γυναίκες και τις βιντεοσκοπούσε ενώ τις βίαζε αναίσθητες, ενδέχεται να παραδεχθεί την ενοχή του. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην αυστραλιανή δικαιοσύνη ο Ξυδιάς γνώρισε κάποια από τα θύματά του μέσω ενός άλλου Έλληνα και στενού φίλου του, του Χάρη Μπάρκα, ο οποίος κατηγορείται ως "ο βιαστής της ζεστής σοκολάτας".  Οι δυο τους κατηγορούνται ότι νάρκωσαν συνολικά πάνω από 40 γυναίκες και βαρύνονται με πάνω από 300 κατηγορίες! Ο Χάρης Μπάρκας, ο οποίος έχει προφυλακιστεί δεν έχει εμφανιστεί ακόμη ενώπιον της δικαιοσύνης. Πάντως οι δυο κατηγορούμενοι δεν φέρονται να είχαν "κοινά θύματα". Ο Ξυδιάς που κατηγορείται για 225 βιασμούς ενδέχεται να είναι ένας από τους χειρότερους βιαστές στην ιστορία της Αυστραλίας. Ο ομογενής οδηγήθηκε την Τρίτη το απόγευμα ενώπιον της αυστραλιανής δικαιοσύνης όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για 225 βιασμούς σε βάρος 13 γυναικών την περίοδο 1991-2006. Σύμφωνα με την αστυνομία ο φερόμενος ως δράστης κατέγραψε σε 90 βίντεο τις πράξεις του με έντεκα γυναίκες ενώ άλλα τέσσερα θύματα δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί.

Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου, Ρέμι Αν Ντε Γιέλ, άφησε να εννοηθεί ότι ο πελάτης του ενδέχεται να αποδεχθεί την ενοχή του αν αποσυρθούν κάποιες κατηγορίες και "υπάρξει ένα αποδεκτό κατηγορητήριο". Ο ίδιος ο κατηγορούμενος, που συνελήφθη και προφυλακίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, αρνήθηκε να δηλώσει αν είναι ένοχος ή αθώος και συνεχίστηκε η προφυλάκισή του έως τις 29 Απριλίου που θα αρχίσει κανονικά η δίκη του. Ο αστυνόμος Ντέιβιντ Κερκ, που έκανε τις σχετικές έρευνες διέψευσε χθες με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο δημοσιεύματα ότι βρέθηκε μυστική κάμερα, που είχε στήσει ο κατηγορούμενος, σε τουαλέτα ελληνικού κέντρου. "Αυτά που γράφτηκαν σε εφημερίδες για εντοπισμό μυστικής κάμερας του Ξυδιά σε τουαλέτα ή άλλο χώρο συγκεκριμένου κέντρου στο Ρίτσμοντ δεν είναι αλήθεια" μας είπε ο κ. Κέρκ. Σημειώνεται ότι σε έρευνες στο σπίτι και το εξοχικό του κατηγορουμένου βρέθηκαν πολλές βιντεοταινίες με τα θύματά του, γυναικεία εσώρουχα και κάμερες. Η αστυνομία ανέφερε ότι στα βίντεο διακρίνεται ο Ξυδιάς να βιάζει αναίσθητες γυναίκες τις οποίες έπειθε να τον ακολουθήσουν στο διαμέρισμά του και στη συνέχεια τις υπνώτιζε με ναρκωτικά. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο δράστης "ψάρευε" τα θύματά του σε νυχτερινά κέντρα. Κάποια από τα θύματα έπαθαν σοκ όταν η αστυνομία τους έδειξε τα βίντεο στα οποία πρωταγωνιστούσαν εν αγνοία τους. "Οι γυναίκες αυτές έχουν πάθει τέτοιο ψυχικό κλονισμό που δεν μπορούν να εμπιστευτούν πλέον κανένα" κατέθεσε ένας αστυνομικός. Όπως ανέφερε η αστυνομία ο ίδιος τους δήλωσε ότι έκανε έρωτα με τη συναίνεση των γυναικών και αυτές συμφωνούσαν και στη βιντεοσκόπηση. Μερικά από τα φερόμενα ως θύματά του, κατέθεσαν όμως ότι δεν γνώριζαν καν πως είχαν κάνει έρωτα με τον Ξυδιά έως ότου ενημερώθηκαν από την ...αστυνομία! Πολλές υποστήριξαν ότι ο κατηγορούμενος έριχνε υπνωτικό στα ποτά τους και όταν ξυπνούσαν πολλές ώρες αργότερα δεν θυμόταν τίποτα. Μια φίλη του, η Τζόσι, δήλωσε ότι ήταν πολύ ερωτευμένη με τον Ξυδιά και ήθελε να κάνει οικογένειά μαζί του έως ότου έμαθε για την "κρυφή ζωή του". "Εγώ", είπε, "δε γνώριζα τίποτα περί βιασμών".

Ο άλλος κατηγορούμενος είναι ο Χάρης Μπάρκας σε βάρος του οποίου ασκήθηκε δίωξη για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς 24 γυναικών. Συνολικά τον βαρύνουν 77 κατηγορίες για βιασμούς κι άλλα σεξουαλικά αδικήματα. Η δίκη του Μπάρκα, αναμένεται να συνεχιστεί τον ερχόμενο μήνα.

Ο Μπάρκας κατηγορείται ότι ξεκίνησε την δράση του από την πόλη του Τζιλόγκ και την επέκτεινε σε πολλά προάστια της Μελβούρνης. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι και αυτός υπνώτιζε τα θύματά του και πιστεύει ότι είναι ο βιαστής της "ζεστής σοκολάτας". Οι οικογένειες και των δύο κατηγορουμένων μετανάστευσαν στην Αυστραλία από την Καλαμάτα, ενώ ήταν κολλητοί φίλοι και αποκαλούσε ο ένας τον άλλο "ξάδελφο".

Ο Μπάρκας έχει προφυλακιστεί από τον περασμένο Αύγουστο και, όπως σημείωσε ο δικαστής, δεν ζήτησε από την δικαιοσύνη ούτε καν να αφεθεί ελεύθερος με χρηματική εγγύηση έως ότου γίνει η δίκη του. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μπάρκας με τον Ξυδιά έκαναν συχνά παρέα, αντάλλασσαν τηλεφωνήματα και μηνύματα και πήγαιναν μαζί σε κλαμπ και κέντρα για να διασκεδάσουν. Και οι δύο ομογενείς (και ο καθένας για λογαριασμό του) θεωρούνται από την αστυνομία ως οι χειρότεροι βιαστές στην ιστορία της Βικτόριας.

Ο 45χρονος Μπάρκας, που συνελήφθη στο σπίτι του στο South Yarra της Μελβούρνης έμενε με την μητέρα του, κατηγορείται ότι προσέφερε ρόφημα ζεστής σοκολάτας με ναρκωτικές ουσίες σε πολυάριθμες γυναίκες προκειμένου να κάμψει την αντίστασή τους και να κάνει αυτό που ήθελε να κάνει, χωρίς τα θύματά του να αισθάνονται τίποτα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, χρησιμοποιούσε ένα κοκτέιλ ναρκωτικών ουσιών μεταξύ των οποίων rohypnol, tamazapan και xanax, το οποίο αναμίγνυε στη ζεστή σοκολάτα, πριν το προσφέρει στα υποψήφια θύματά του.

Ο δικαστής Frank Hodgens, έδωσε εντολή να μη δημοσιευτεί, προς το παρόν, καμιά φωτογραφία του Μπάρκα, γιατί θα πρέπει να τον αναγνωρίσουν μεταξύ διαφόρων φωτογραφιών υπόπτων τα θύματά του που ακόμα δεν έχουν καταθέσει.

Αναφερόμενη στο θέμα αυτό, η δημόσια κατήγορος Moya O'Brien, είπε ότι είναι πολύ σημαντικό για την όλη υπόθεση να τον αναγνωρίσουν (μέσω φωτογραφιών που θα τους επιδείξει η αστυνομία), όλα τα θύματα που βιάστηκαν ή κακοποιήθηκαν από τον κατηγορούμενο. Η δημόσια κατήγορος είπε ακόμα ότι 4 από τα θύματα του 45χρονου Μπάρκα δεν έχουν ακόμα καταθέσει γιατί βρίσκονται στο εξωτερικό.  Η όλη υπόθεση του βιαστή με τη ζεστή σοκολάτα ήρθε στο φως της δημοσιότητας το 1998 και από τότε η αυστραλιανή αστυνομία προσπαθούσε να τον εντοπίσει και να τον συλλάβει.

Πήγαινε στη αρχή 

Αν δεν ήταν Έλληνας τι θα λέγαμε;

Ο Γιάννης Ξυδιάς που έχει καταγωγή από την περιοχή μας θεωρείται από τα απεχθέστατα πρόσωπα παγκοσμίως και όχι άδικα αφού κατηγορείται ότι βίασε δεκάδες κοπέλες στην Αυστραλία την περίοδο 1991-2006. Βαρύνεται με 225 κατηγορίες για βιασμούς και σεξουαλική ασέλγεια. Τελικά οι παλιάνθρωποι  βρίσκονται παντού γι΄ αυτό και χρειάζεται προσοχή όταν αναφερόμαστε  στην εγκληματικότητα και στους στους οικονομικούς μετανάστες. Αν  το πρόσωπο αυτό ήταν Αλβανός θα έπαιζε σε όλα τα μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας. Τώρα που είναι Έλληνας πέρασε στα ψιλά των ελληνικών δελτίων… (Η φωτογραφία είναι από την εφημερίδα Νέος Κόσμος) 

 

Πήγαινε στη αρχή 

Ζούνε την τραγωδία τους

Η μητέρα και η αδελφή του Γιάννη Μπάρκα που κατηγορείται για δεκάδες βιασμούς στην Αυστραλία ζούνε το δικό τους δράμα. Στη φωτογραφία που έκανε το γύρω του κόσμου τις βλέπουμε συντετριμμένες  έξω από το αυστραλιανό δικαστήριο. Δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ο Χάρις Μπάρκας έκανε αυτές τις κτηνώδεις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται. Φώτο: Photo AAP Image/Julian Smith.

 

 

Πήγαινε στη αρχή 

 

Έκφραση συλλυπητηρίων

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου των Απανταχού Βλασαίων που συνεδρίασε μετά από  πρόσκληση του Αντιπροέδρου Παναγιώτη Αποστολόπουλου, στις 24 Μαρτίου 2008, έκφρασε τα συλλυπητήρια του  στην πρόεδρο του Συλλόγου Παναγιώτα Μαρινοπούλου-Κοτσινονού καθώς και στην οικογένειά της για το θάνατο των γονιών της Μαρινόπουλο Κωνσταντίνο και Μαρινοπούλου Ζαχαρούλα.

Πήγαινε στη αρχή 

Μαζί στη ζωή, μαζί και στο θάνατο…

Ο Κωνσταντίνος Μαρινόπουλος και η σύζυγό του Ζαχαρούλα Παλαβού-Μαρινοπούλου πορεύτηκαν μαζί στη ζωή πορεύτηκαν μαζί και στην αιωνιότητα, στις 23 Μαρτίου 2008

Ένωσαν τη ζωή τους με τα δεσμά του γάμου και πορεύτηκαν μαζί, σε μια δημιουργική και αξιοζήλευτη πορεία. Ήταν θεϊκό θέλημα, φαίνεται, αυτός ο υπέροχος δημιουργικός κύκλος να κλείσει μαζί και χέρι-χέρι να περάσουν τον Αχέροντα και να πορευτούν στην αιωνιότητα. Όταν έφτασε το μαντάτο στο Βλάση, στις 23 Μαρτίου 2008, που έλεγε ότι με διαφορά λίγων μόλις ωρών, 17 ωρών για την ακρίβεια,  άφησαν αυτό το μάταιο κόσμο  ο Κωνσταντίνος Μαρινόπουλος και η σύζυγός του Ζαχαρούλα Μαρινοπούλου, όλο το χωριό έμεινε άφωνο, αδύναμο να το πιστέψει. Δεν υπήρχε προηγούμενο στα τοπικά ιστορικά. Και οι δυο τους πάλεψαν σκληρά με την αρρώστια τους και έδειξαν απαράμιλλο θάρρος και ιώβεια υπομονή. Ως θνητοί ακολούθησαν τη μοίρα όλων των θνητών.

Ο Κωνσταντίνος Μαρινόπουλος γεννήθηκε στο Βλάση το 1925 ενώ η σύζυγός του Ζαχαρούλα Παλαβού γεννήθηκε το 1930 στον Τρίλοφο Αρκαδίας. Απέκτησαν τρεις κόρες, τη Βασιλική, την Παναγιώτα και τη Μαρία οι οποίες σήμερα κατέχουν σημαντικές θέσεις στην κοινωνία και έχουν δημιουργήσει πετυχημένες οικογένειες. Ο Κωνσταντίνος Μαρινόπουλος διατέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος της κοινότητας Βλάση. Για την προσφορά του αυτή αναδημοσιεύουμε στη συνέχεια παλαιότερο δημοσίευμά μας.

Η κηδεία τους έγινε, μαζί, στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Βλάση με την παρουσία των παιδιών τους, των αδερφών τους, των εγγονών τους, των ανεψιών τους και πλήθος κόσμου από όλη τη Μεσσηνία και την Αθήνα. Η ταφή τους έγινε στο κοιμητήριο του χωριού τον Αϊ-Βλάση.

Ας είναι μακάριος ο δρόμος που πορεύονται σήμερα…

Πήγαινε στη αρχή 

Β. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ: «Η Φιλοσοφία των Λουλουδιών»

Εδώ και αρκετό καιρό κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Παπαδήμα» η ποιητική συλλογή της Βούλας Λαμπροπούλου «Η Φιλοσοφία των Λουλουδιών». Η Βούλα Λαμπροπούλου είναι από την περιοχή μας αφού έχει γεννηθεί στη Χώρα Τριφυλίας και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Φιλολογία, Ιστορία και Αρχαιολογία. Στο University College London έκανε Post Doctoral Studies Research με θέμα «The Meaning of Harmony in Greek Thought from Homer to Aristotle». Έλαβε 12 υποτροφίες από εννέα χώρες μεταξύ των οποίων Fulbright, Rockfeller, Academic Women   in Chicago, Jean Monnait, κ.ά. Σπούδασε και δίδαξε σε πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως στο Columbia, UCLA και είναι η πρώτη  Ελληνίδα, ίσως και η μόνη, με δίπλωμα Women’s Studies. Εκδίδει το επιστημονικό περιοδικό «Η ΥΠΑΤΙΑ».

Πήγαινε στη αρχή 

Ξέρετε ότι ...

1. Η φράση «έφαγε χυλόπιτα» προέρχεται από το παρασκεύασμα χυλού που έδιναν παλιά οι ψευτογιατροί για τον περιορισμό του καημού των ερωτευμένων !

2. Η φράση «του πήρε τον αέρα» προέρχεται από την αρχαιότητα και την εκμετάλλευση του ανέμου κατά τις ναυμαχίες έναντι του εχθρού !

3. Η γνωστή συνοικία των Αθηνών ονομάστηκε «Κολωνάκι» από ένα κολωνάκι που ήταν εκεί για παλούκωμα όπως συνηθιζόταν κατά την Τουρκοκρατία!

4. Στον γνωστό άθλο του Ηρακλή τα γνωστά «χρυσά μήλα των εσπερίδων» ήταν... πορτοκάλια!

5. Η ακριβής εξήγηση της φράσης «Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή καν' έλα » δεν έχει σχέση με κανέλλα ή άλλα καρυκεύματα αφού σημαίνει «Έρχομαι από την Κωνσταντινούπολη και σε προσκαλώ να έρθεις στην κορυφή»!

6. Όταν δίνουμε σε κάποιον «πουρμπουάρ » η ακριβής του ερμηνεία είναι ότι του προσφέρουμε χρήματα για να πιει κάτι δηλαδή τον κερνάμε ένα ποτό. Ενώ το T.I.P σημαίνει "To Improve Performance", για βελτίωση απόδοσης, και δινόταν πάντα πριν από τις υπηρεσίες του υπαλλήλου.

7. Οι οδηγοί των πρώτων αυτοκινήτων ατμού ονομάστηκαν «σοφέρ» δηλαδή «θερμαστές» γιατί ζέσταιναν το νερό της μηχανής πριν ξεκινήσουν!

8. Η γνωστή συνοικία «Πατήσια» ονομάστηκε έτσι από την αντίστοιχη Τούρκικη λέξη που σημαίνει: τα κεκτημένα αγροκτήματα!

9. Όταν λέμε σε κάποιον «Αντίο» του λέμε κυριολεκτικά σύμφωνα με την αντίστοιχη Ισπανική φράση ότι «θα τα πούμε στον άλλο κόσμο» δηλ πρόκειται για… αποχωρισμό!

10. Τα στοιχεία του πληκτρολογίου της γραφομηχανής (έως σήμερα Η Υ.) τοποθετήθηκαν μπερδεμένα από τον Christopher Latham το 1868 για να μπερδεύει τις γραμματείς και να μην μπλοκάρουν από την ταχύτητά τους τις μηχανές !

11. Η βέρα φοριέται στο τέταρτο δάχτυλο - παράμεσο γιατί τον παράμεσο διασχίζουν φλέβες που συνδέονται με την καρδιά !

12. Το 1630 ο Γάλλος Καρδινάλιος Ρισελιέ διέταξε τα μαχαίρια του φαγητού να έχουν στρογγυλεμένες άκρες για να πάψουν επιτέλους οι καλεσμένοι του να καθαρίζουν τα δόντια τους με αυτά!

Πήγαινε στη αρχή 

Κυπελλούχος Μεσσηνίας ο Απόλλων Πεταλιδίου

Τριάντα χρόνια ιστορίας έχει η ποδοσφαιρική ομάδα του διπλανού μας δήμου Πεταλιδίου «Απόλλωνας». Φέτος, όμως, ήταν η χρυσή χρονιά του αφού κατόρθωσε να κατακτήσει το κύπελλο Μεσσηνίας, στις 25 Μαΐου 2008,  καθώς επικράτησε με 1-0 του Τέλλου Άγρα Γαργαλιάνων στο μεγάλο τελικό που διεξήχθη στο Αθλητικό Κέντρο της ΕΠΣ Μεσσηνίας στον Κορδία. Η ομάδα του Πεταλιδίου συμμετείχε έπειτα από 3 χρόνια ξανά στον τελικό (είχε ηττηθεί με 5-4 στα πέναλτι από το Μιλτιάδη Πύργου Τριφυλίας), ενώ ο Τ. Άγρας έπειτα από 10 χρόνια (είχε επικρατήσει με 1-0 του ΑΟ Μεθώνης).  Ο τελικός κρίθηκε γκολ που πέτυχε ο  Δημήτρης Σώκαλης στο 20΄μ’ εκπληκτικό κτύπημα φάουλ.

Πήγαινε στη αρχή 

Μια φωτογραφία από το παρελθόν

ImageΓια τη ζωή του συμπατριώτη μας από το Βλάση Παύλου Κακούρη που ζει στην Αμερική γράψαμε αρκετά πράγματα στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας. Σήμερα αναδημοσιεύουμε μια παλιά του φωτογραφία όπως την αλιεύσαμε στο περιοδικό «η Κλίκα», διαδικτυακό περιοδικό για το λαϊκό τραγούδι. Διεύθυνση (web: www.klika.gr).

 

 

 

 

Πήγαινε στη αρχή 

 

 

Τον πήρε συνεργάτη του ο Παπανδρέου

Στη Χαριλάου Τρικούπη εγκαταστάθηκε ο συμπατριώτης μας από το Βλάση Τάσος Αποστολόπουλος αφού λίγες μέρες πριν από το Πάσχα τον κάλεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και του ζήτησε να αναλάβει γραμματέας του τομέα οργανωτικής πολιτικής του κινήματος.

Πήγαινε στη αρχή 

Έφυγε….ο κυρ-Μίμης από το Χατζή

Μεγάλη Πέμπτη, 24 Απριλίου 2008 διάλεξε ο χάροντας να πάρει μαζί του το Μίμη Γιάνναρη από το Χατζή που διατηρούσε για πολλές δεκαετίες το κεντρικότερο καφενείο στο Χατζή. Υπήρξε πρόσωπο αγαπητό, δραστήριο, καλοσυνάτο. Το καφενείο που διατηρούσε ήταν το κέντρο αναφοράς όλης της Βουφράδας. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε στο Χατζή την επομένη με την παρουσία πλήθους κόσμου. Η διεύθυνση της εφημερίδας εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. Ας είναι αλαφρύ  το χατζαίικο χώμα που σε σκεπάζει…

Πήγαινε στη αρχή 

Καρακούσης Γιωργάκης και Δημήτρης: Δυο παλικάρια από τα Φουρτζοκρέμμυδα

Ο Γιωργάκης Καρακούσης και ο Δημήτρης Καρακούσης ήταν δυο παλικάρια που πρόσφεραν τα πάντα για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τον τούρκικο ζυγό στην επανάσταση του 1821. Έγραψαν τη δικιά τους ιστορία και για πολλά χρόνια μιλούσαν γι΄ αυτούς. Ο Γιωργάκης Καρακούσης γεννήθηκε στα Φρουτζοκρέμμυδα στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Έλαβε μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821 και συγκεκριμένα στις πολιορκίες των μεσσηνιακών φρουρίων και στις ενέδρες κατά των αιγυπτιακών στρατευμάτων. Συμμετείχε ως εκπρόσωπος των Κρεμμυδίων στη Φρουτζάλα, για την εκλογή πληρεξουσίων που έλαβαν μέρος στη Γ' Εθνική Συνέλευση της Τροιζήνας.

Ο Δημήτρης Καρακούσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Φρουτζοκρέμμυδα. Έλαβε μέρος σε διάφορες μάχες σε όλη τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα του 1821. Συμμετείχε στην εκλογή του πληρεξουσίου Ιωάννη Οικονομίδη, που πραγματοποιήθηκε το 1827.

Πήγαινε στη αρχή 

Λίγα λόγια για την Πελεκανάδα

Μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό πραγματοποιήθηκε, το 1836, η πρώτη διοικητική διαίρεση της χώρας. Σ΄ αυτή τη διαίρεση το χωριό Πελεκανάδα εντάχτηκε στο δήμο Βίαντος ο οποίος περιελάμβανε τους οικισμούς: 1) Ζαϊμογλι (ήταν έδρα του δήμου), 2) Μίσκα, 3) Κουρτάκι, 4) Πελεκανάδα, 5) Καρακασίλη, 6) Δάρα, 7) Μύλο του Σουλεϊμάναγα, 8) Ξενοδοχείο του Λυκοτραφίτη, 9) Μύλο των Αλμπαναίων, 10) Μύλο του Ίσαρη και 11) Ξενοδοχείο του Σαγιά. Όλοι οι παραπάνω οικισμοί και φυσικά η Πελεκανάδα  εντάχθηκαν, το 1840, στο δήμο Βουφράσου. Μάλιστα από την Πελεκανάδα ήταν και ο επιτυχημένος δήμαρχος Σπύρος Ζανιώτης. Το 1912 που διαλύθηκαν οι δήμοι δημιουργήθηκε η κοινότητα Πελεκανάδας. Η κοινότητα Πελεκανάδας αναγνωρίστηκε αυτοτελής Ο.Τ.Α. με το Β.Δ. της 31ης Αυγούστου 1912 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α 262/1912. Αρχικά, την κοινότητα αποτέλεσαν τα χωριά Πελεκανάδα, Άνω και Κάτω Ζαϊμογλι και έδρα της κοινότητας ήταν η Πελεκανάδα.

Το 1928, με το Διάταγμα της 18ης Φεβρουαρίου 1928 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 36/1928, το χωριό Ζαϊμογλι αποσπάστηκε από την κοινότητα Πελεκανάδας και αποτέλεσε ξεχωριστή κοινότητα.

Η κοινότητα Πελεκανάδας καταργήθηκε με το νόμο 2539/97 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α 244/4-12-97 και ο οικισμός εντάχθηκε στο δήμο Αριστομένους.

Η Πελεκανάδα έχει υψόμετρο 290 μέτρα και έκταση 6 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το έδαφος είναι ημιορεινό. Διαθέτει 3.400 στρέμματα καλλιεργήσιμα και 2.000 στρέμματα με δασώδεις εκτάσεις.

ΠΛΗΘΥΣΜIΑΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΕΛΕΚΑΝΑΔΑΣ
1846 Πελεκανάδα 166 κάτοικοι 1951 Πελεκανάδα 440 κάτοικοι
1889 Πελεκανάδα 278 κάτοικοι 1961 Πελεκανάδα 397 κάτοικοι
1920 Πελεκανάδα 361 κάτοικοι 1971 Πελεκανάδα 321 κάτοικοι
1928 Πελεκανάδα 366 κάτοικοι 1981 Πελεκανάδα 266 κάτοικοι
1940 Πελεκανάδα 437 κάτοικοι 1991 Πελεκανάδα 246 κάτοικοι

Πήγαινε στη αρχή 

ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ  ΧΩΡΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΥΦΡΑΔΟΣ

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζουμε τις μετονομασίες των χωριών του παλιού δήμου Βουφράδος, δηλαδή του δήμου που ιδρύθηκε το 1836 και καταργήθηκε με το νόμο ΔΝΖ΄/1912. Η πλειονότητα των μετονομασιών έγινε με το Β.Δ. της 13ης Νοεμβρίου 1927

 

Αρχική oνoμασία Mετoνoμασία Αρχική oνoμασία Mετoνoμασία
Γκρούστεσι Χαραυγή Σκάρμιγκα Μεταμόρφωση
Ζαΐμογλι Δροσιά Πισπίσα Μυρσινοχώρι
Χαλαμπρέζα Καλοχώρι Μίσκα Νερόμυλος
Καρακασίλη Καρποφόρα Κοντογόνι Παπαφλέσσα
Καινούργιο Χωριό Δάφνη Αρναούταλη Πετρίτσι
Βελή ή Βελή Πέρα Μεσοπόταμος Φουρτζή Βελανιδιά

Πήγαινε στη αρχή 

Ο ανδριάντας του Παπαφλέσσα

Λίγο έξω από το Μανιάκι δίπλα στην εκκλησία της Αναστάσεως που βρίσκονται θαμμένα τα οστά των ηρώων της μάχης κατασκευάστηκε ο ανδριάντας του Παπαφλέσσα. Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα πραγματοποίησε  το 2003 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Ο ανδριάντας έγινε με χρηματοδότηση της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής  Στεφανόπουλος έκανε αναφορά στα ιστορικά γεγονότα, ενώ αναφέρθηκε και στη διάσταση απόψεων που υπάρχει τα τελευταία χρόνια μεταξύ των μητροπόλεων Μεσσηνίας και Τριφυλλίας και των δήμων Παπαφλέσσα και Βουφράδων για το πού ακριβώς έγινε η ιστορική μάχη και θυσία.  Ο κ. Στεφανόπουλος είπε χαρακτηριστικά: ''Δεν έχει σημασία πού έγινε η μάχη. Πρέπει να ταχθούμε υπέρ της ομοψυχίας''.  Φέτος από τους μητροπολίτες Μεσσηνίας και Τριφυλίας-Ολυμπίας έγινε το πρώτο μεγάλο ενωτικό βήμα εοαρτασμού.

Πήγαινε στη αρχή

 

Πάσχα στη Βουφράδα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος το Πάσχα σ΄ όλα τα Βουφραδοχώρια. Μεγάλος ήταν ο αριθμός των επισκεπτών που βρέθηκαν και φέτος για Πάσχα στα χωριά μας. Έμειναν όλοι ευχαριστημένοι. Εξάλλου το Πάσχα σ΄ όλα τα χωριά της Βουφράδας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, το δικό του ξεχωριστό χρώμα. Αλλά και η πορεία προς το Πάσχα, όλη δηλαδή η Μεγαλοβδομάδα, έχει τη δική της λαμπρότητα. Είναι παράδοση χρόνων τις μέρες αυτές να πηγαίνουν όλοι στο χωριό τους και να συμμετέχουν ενεργά στο λαμπρό εορτασμό. Έτσι και φέτος βρέθηκαν στα πάτρια χώματα της Βουφράδας εκατοντάδες επισκέπτες που μαζί με τους συγγενείς τους, μόνιμους κάτοικους της Βουφράδας, γιόρτασαν τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Τα δώδεκα ευαγγέλια, ο επιτάφιος θρήνος, η περιφορά του επιταφίου στα σοκάκια και στις ρούγες των χωριών μας, το «Δεύτε Λάβετε Φως», το «Χριστός Ανέστη» έχουν ιδιαίτερο νόημα να τα ζεις στα χωριά της Βουφράδας και όχι σε μια μεγαλούπολη όπου όλα είναι τυποποιημένα και εσύ ένας παθητικός δέκτης.

Πήγαινε στη αρχή 

 

 

Ο Παπαφλέσσας

Με χαρά δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο του συμπατριώτη μας από το χωριό Χαραυγή Ιωάννη Καστόρα, έφορου Δημοσίων Σχέσεων και εκδηλώσεων του Συλλόγου Μεσσηνίων ο «Παπαφλέσσας»: «Μέσα στον οντολογικό γαλαξία των ηρώων του 1821 στον αρμαγεδώνα της Πελοποννήσου, μια μορφή ξεχωρίζει ο Παπαφλέσσας. Γέννημα θρέμμα της Μεσσένιας γης , της Μεσσήνιας –(πολιανή) φέρει το κοσμικό όνομα Γεώργιος, και το παπαδίστικο Γρηγόριος. Τούτος ο «αρχάγγελος» της Εθνικής Παλιγγενεσίας μύστης της φιλικής, προετοιμάζει το ξεσηκωμό του σκλαβωμένου έθνους, στη Μολδοβλαχία και Μωριά τα λόγια φωτιά, ξεσηκώνουν τον ραγιά του μωριά, σ’ ένα παλλαϊκό συναγερμό για το μεγάλο ξεσηκωμό – «η ώρα έφτασε».  Το μήνυμα τούτο καρφώνεται στον άνεμο και μεταφέρεται στο Μωριά σ’ όλη την Ελλάδα και Ευρώπη. Ξυπνά τις νεκρές συνειδήσεις των προκρίτων, τις βυθισμένες στον λήθαργο της Βόλεψης και τους απαγκιστρώνει από τον τελευταίο δισταγμό. Μέσα σε τούτη την ανεμοζάλη τούτη την καταιγίδα που σπέρνουν τα «πύρινα λόγια του» και «ο Νταϊφάς του» πείθει τους χαλκέντριτους και σκληροτράχηλους Μανιάτες με τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και άλλους και με τη γενική αρχηγία του Θ. Κολοκοτρώνη στις 23 του Μάρτη ελευθερώνουν την Καλαμάτα. Την πρώτη πόλη της Ελλάδας που ένοιωσε τον αέρα το άρωμα της Λευτεριάς. Τούτη την πρωτιά της Λευτεριάς να μην την εξυμνούμε εμείς ιδιαίτερα «οι Μεσσήνιοι» αλλά να γίνει φροντίδα, να γίνει μέριμνα τούτη η θύμηση τούτο το γεγονός, τους σημερινούς πρόκριτους, να μαθευτεί πιότερο πιο πολύ να λάμψει πιο πέρα από την Ελλάδα, σ’ όλο τον κόσμο σ’ όλο τον ντουνιά. Η δεινή ορμητικότητά του και η αϊτονύχιτη αντίληψή του οδηγεί τους 1.000 Φλεσσαίους στο Αγιονόρι, στον Άγιο Σώστη, στην Ακροκόρινθο, «Ναπολεόντειος ταχτική ελιγμοί εντός του πεδίου μάχης» στην περίλαμπρη νίκη κατά του Δράμαλη στα Δερβενάκια. Στον εμφύλιο ήταν με το μέρος των Κυβερνητικών. Η σωτήρια παρέμβασή του στο εκτελεστικό αποτρέπει τις προτροπές και επιθυμίες του Γκούρα, ορλάνδου, του Δεσπότη Ιγνατίου κ. άλλων του εκτελεστικού για θανάτωση ή πνίξιμο σε κάποιο σαπιοκάραβο των «ανταρτών» Θ.Κολοκοτρώνη Νοταρά κ.α. «Να δώσουμε γενική Αμνηστία», μόνον «ο Κολοκοτρώνης μπορεί να αντιμετωπίσει τον Μπραήμη». Αντί να δώσουμε αμνηστία στον Κολοκοτρώνη και τους άλλους οπλαρχηγούς που τους κρατούσαν αλυσοδεμένους στο Ναύπλιο, στέλνουν γενικό αρχηγό τον Ναύαρχο Σκούρτη εναντίον του Ιμπραήμ όχι στη μάχη, αλλά στην ήττα στη σφαγή στα κρεμμύδια. Ο Παπαφλέσσας φρικιάζει, ωρύεται, σαρκάζει  μπρος στην ακαμψία της Κυβέρνησης Κουντουριώτη & Μαυροκορδάτου. Αλαλιάζει, αρπάζει από το λαιμό Βουλευτές, αρμοστούς και πρόκριτους. Εγκαταλείπει Δουβλέτια και χρυσά αξιώματα και υπουργιλίκια και βγαίνει με τον «νταϊφά» του να αντιμετωπίσει τον Μπραήμη στο Μανιάκι.

Η μάχη άνιση 300 πολεμιστές με λιονταρίσια ψυχή και αυταπάρνηση και τρέλα για τη Λευτεριά, εναντίον 20.000 τακτικού στρατού, χώρια καβαλαρίας και κανονιών.   Μια μέρα ολάκερη κράτησε η μάχη 2.000 με 2.500 οι νεκροί της στρατιάς των Αγαρηνών. Ο ίδιος δε ο Ιμπραήμ θαυμάζοντας τον ηρωισμό τους ζήτησε να βρουν τον νεκρό αντίπαλο τον «Φλέσσια» τον Παπαφλέσσα. Διέταξε να τον πλύνουν και να τον στήσουν ορθό «ακουμπώντας στη Βελανιδιά» όπου και τον ασπάστηκε το θυσιαστήριο του Μανιακίου στέλνει μήνυμα αυταπάρνησης και Λευτεριάς όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Το πρόσταγμα του στο Μανιάκι, στα Δερβενάκια στην Καλαμάτα, στη Μολδοβλαχία μετουσιώνει τις καρδιές και τις ψυχές, ελευθερώνει τα μυαλά από τότες μέχρι σήμερα, την μετουσίωση τούτη, τον θαυμασμό, την περηφάνια την νοιώσαμε και την νοιώθουμε όλοι οι Έλληνες και ιδιαίτερα οι Μεσσήνιοι.

Από την μετουσίωση τούτη πήρανε μπόλι πήρανε φυτιά πριν έξι χρόνους κάποιοι Μεσσήνιοι και κάνανε τον Σύλλογο Μεσσηνίων που φέρει σαν ελάχιστο φόρο τιμής τ’όνομά του «Παπαφλέσσας». Έργο μας είναι η διατήρηση της κληρονομιάς μας της ιστορίας μας των παραδόσεων των εθίμων μας. Το δυνάμωμα της φωνής μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας η πατρίδα μας. Ώστε να πείσουμε τους σημερινούς πρόκριτους να δείξουν να πράξουν πιο πολλά «τα αρμόζοντα» για να καταστήσουν τούτο τον νομό πρώτον,  όπως  τούτο αρμόζει και πρέπει.

-Είναι χρέος …… - Μας το χρωστάνε.!

Σαν ύστερη παραγγελιά για την πύκνωση των τάξεων του συλλόγου μας και τον ενστερνισμό τούτου του χρέους και σαν συνΒούλευμα ας θυμηθούμε τα λόγια του ποιητή μας,

Κωστή Παλαμά:

«Παιδί το περιβόλι μου που θα κληρονομήσεις,
όπως το βρεις και όπως το δεις να μην το παρατήσεις..
Ρίξε αγιασμό και ξόρκισε τα ξωτικά να φύγουν,
και την ζωντάνια σπείρε του μ’ όσα γερά δροσάτα..
Μη φοβηθείς το χαλασμό, φωτιά, τσεκούρι, τράβα..
για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα…
Εμείς θα προσπαθήσουμε ! Ελάτε Μαζί μας.

Βιβλιογραφία: Παπαφλέσσας Σόλωνος Γρηγοριάδη εκδόσεις ΤΟΥΛΟΥΠΑ

Πήγαινε στη αρχή 

Υδατοδεξαμενές στην περιοχή μας

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Υποδομών υπό την προεδρία του Στάθη Αναστασόπουλου ενέκρινε στις 17 Απριλίου 2008 σύμβαση υλοποίησης λιμνοδεξαμενών και στην περιοχή μας.  Συγκεκριμένα ενέκρινε κλειστές  υδατοδεξαμενές χωρητικότητας 250 κ.μ. έκαστη στο Κεφαλόβρυσο του Δήμου Αριστομένους, στη Μεταξάδα του Δήμου Νέστορος, στο Χανδρινού (Πλατανόβρυση) Δήμου Χιλιοχωρίων.

Πήγαινε στη αρχή 

Δημιουργία ιστορικού πάρκου στο Μανιάκι

Στις 15 Μαΐου 2008 πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα συνάντηση του αντινομάρχη Στάθη Αναστασόπουλου και του δημάρχου Παπαφλέσσα Περικλή Ψώνη. Σκοπός της συνάντησης ήταν η αγορά τριάντα στρεμμάτων γύρω από τον ανδριάντα του Παπαφλέσσα για τη δημιουργία ιστορικού πάρκου. Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που αν υλοποιηθεί θα αλλάξει ριζικά όλη την περιοχή.

Πήγαινε στη αρχή 

Καθαριότητα οδικού δικτύου

Μια άξια επαίνου πρωτοβουλία αναπτύχθηκε σε 1.500 χιλιόμετρα του οδικού δικτύου της Μεσσηνίας από τις 4 Απριλίου έως τις 12 Μαΐου. Καθαρίστηκαν οι οδικοί άξονες και συγκεντρώθηκαν 7.500 σακούλες με σκουπίδια. Ανάμεσα στους δρόμους που καθαρίστηκαν ήταν και οι οδικοί άξονες Ριζόμυλο-Καζάρμα-Χώρα και  Σουληνάρι –Κορυφάσιο.

Πήγαινε στη αρχή 

Επιδότηση οινάμπελων

Ο υπουργός ανάπτυξης Αλέκος Κόντος υποσχέθηκε ότι και οι ιδιοκτήτες οινάμπελων της περιοχής μας θα λαμβάνουν επιδοτήσεις. Δεν έγινε, όμως, γνωστό το ύψος της επιδότησης ανά στρέμμα που θα λαμβάνουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που παράγουν και οινοστάφυλα.

Πήγαινε στη αρχή 

Εκρίζωση οινάμπελων

Από τη μια μεριά αποφασίστηκε η επιδότηση οινάμπελων και από την άλλη η Κομισιόν αποφάσισε να μειώσει τα στρέμματα οινάμπελου από 4.000.000 στρέμματα σε 1.750.000 στρέμματα. Η Ελλάδα δήλωσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση πως στη χώρα μας καλλιεργούνται 70.000 εκτάρια με οινοστάφυλα, άρα είναι δυνατή η εκρίζωση 5.600 εκταρίων ετησίως ή 56.000 στρεμμάτων.  Το ύψος της επιδότησης θα διαμορφωθεί ανάλογα με τις αποδόσεις των εκριζούμενων εκτάσεων. Ο μέσος όρος για τη χώρα μας αναμένεται να κυμανθεί σε 8.000 ευρώ/εκτάριο και για αμπελώνες με υψηλές αποδόσεις η ενίσχυση μπορεί να ξεπεράσει τα 13.000 ευρώ/εκτάριο, δηλαδή 800 ή 1.300 ευρώ/στρέμμα, αντίστοιχα. Παράλληλα, οι εκριζούμενες εκτάσεις γίνονται επιλέξιμες για τη χορήγηση ενιαίας ενίσχυσης (περίπου 350 ευρώ/εκτάριο ή περίπου 35 ευρώ/στρέμμα).

Πήγαινε στη αρχή 

Η μάχη στο Μανιάκι

Για την ιστορική μάχη στο Μανιάκι και τη μεγάλη θυσία του «Μπουρλοτιέρη των ψυχών» Παπαφλέσσα έχουμε αναφερθεί, με κάθε λεπτομέρεια στο φύλο 23 της εφημερίδας μας. Υπάρχει ακόμη και στην ιστοσελίδα του χωριού μας (www.vlasi.gr) όπου μπορεί κανείς να αντλήσει πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό.

Πήγαινε στη αρχή 

Το ηρώο στα ταμπούρια του Μανιακίου

Μέχρι το 1938 στον τόπο θυσίας του Παπαφλέσσα στα ταμπούρια δεν υπήρχε κανένα ηρώο. Τότε αποφασίστηκε από το Νομάρχη Μεσσηνίας Άγγελο Παπαδήμα και έγινε έρανος από τους μαθητές των σχολείων της Μεσσηνίας προκειμένου να κατασκευαστεί η τριγωνική πυραμίδα των 18 μέτρων. Σημαντικά ποσά συγκεντρώθηκαν και από τους μαθητές των δημοτικών σχολείων των χωριών μας. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η πυραμίδα κατασκευάστηκε με βάση τα σχέδια του προϊσταμένου της μηχανικής υπηρεσίας Δήμων και Κοινοτήτων Μεσσηνίας Νικήτα Σούμπλη (εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στην κατοχή) και κατασκευάστηκε  από τον τεχνίτη Γεώργιο Κοριαλή. Πάνω στην πυραμίδα έχει εντοιχιστεί μαρμάρινη πλάκα με χαραγμένο το παρακάτω επίγραμμα:

«Βωμός που υψώθηκε στους τόπους
που άγιασε το αίμα σου ω Ιεράρχη
για να θυμίζη, σ΄ έθνη κι΄ ανθρώπους
του Μανιακίου τη θρυλική τη μάχη».
Η φωτογραφία του ηρώου είναι από το ένθετο της εφημερίδας το ΒΗΜΑ «Οι μάχες του Ελληνισμού», (Κυριακή 6 Απριλίου 2003 - Αρ. Φύλλου 13831)

Πήγαινε στη αρχή 

Ο Κ. Μαρινόπουλος στο Μανιάκι

Και σε άλλο φύλλο της εφημερίδας μας έχουμε αναφερθεί στο Βλασαίο Κανέλλο Μαρινόπουλο που βρέθηκε στο στράτευμα του Παπαφλέσσα το Μάιο του 1825 στο Μανιάκι. Λίγο πριν από την τελική σύγκρουση με τον Ιμπραήμ ο Παπαφλέσσας ζήτησε οι παντρεμένοι και οι έχοντες γέρους και ανήμπορους γονείς να αποχωρήσουν και να μη συμμετέχουν στη μάχη.   Ανάμεσα σ΄ αυτούς που αποχώρησαν ήταν και ο Κανέλλος Μαρινόπουλος. Γεννήθηκε την περίοδο που η πατρίδα μας ήταν σκλαβωμένη στους Τούρκους στο χωριό Πελεκανάδα. Παντρεύτηκε Βλασαία και εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Βλάση. Τότε άλλαξε και το επίθετό του (συνηθισμένο φαινόμενο για σόγαμπρους) και από Μαντούκας ονομάστηκε Μαρινόπουλος. Όταν ξέσπασε η επανάσταση του 1821 έτρεξε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην πολιορκία των Μεσσηνιακών φρουρίων. Έλαβε μέρος σε μια σειρά από μάχες σε όλη τη διάρκεια της επανάστασης. Ήταν γενναίος και ριψοκίνδυνος. Ο Κανέλλος Μαρινόπουλος πέθανε στο Βλάση ξεχασμένος χωρίς καμιά ηθική ή υλική αμοιβή για την προσφορά του στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821.

Πήγαινε στη αρχή 

Ο φετινός εορτασμός στο Μανιάκι

Όπως αναφέραμε και στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας μας ο φετινός εορτασμός στο Μανιάκι ήταν ενωτικός χάρις στις ενέργειες των Μητροπολιτών Μεσσηνίας και Τριφυλίας-Ολυμπίας. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε και φέτος στα ιερά χώματα του Μανιακίου. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση έγινε κατάθεση στεφανιών στον ανδριάντα του Παπαφλέσσα στο χώρο του ιερού ναού της Αναστάσεως από την υφυπουργό Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου, το βουλευτή Δημήτρη Σαμπαζιώτη, το νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο, το δήμαρχο Παπαφλέσσα Περικλή Ψώνη, την πρόεδρο του  Μανιακίου Αναστασία Χριστοπούλου, τον εκπρόσωπο των στρατιωτικών αρχών - υποδιοικητή της 120 ΠΕΑ Μιχάλη Θεοδωρακίδη, το Γεώργιο Φλέσσα ως εκπρόσωπο της οικογένειας Παπαφλέσσα και τον πατέρα Ευστάθιο ως εκπρόσωπο της οικογένειας Δικαίου. Επίσης, στεφάνια κατέθεσαν οι πρόεδροι των Συλλόγων Μανιακαίων Αθήνας Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος και Βλαχοπουλαίων Αθήνας Γιώργος Χρονάς, καθώς επίσης ο έφορος του Συλλόγου Μεσσηνίων Ανατολικής Ατικής Ιωάννης Καστόρας. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νικόλαος Τόμπρος. Ακολούθησαν  απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές σχολείων της περιοχής, ενώ στη συνέχεια παρατέθηκε δεξίωση στο χωριό και παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί.

Πήγαινε στη αρχή 

"Αληθινά ήταν γενναίος άντρας."

Μετά τη μάχη στο Μανιάκι ο  Ιμπραήμ που θαύμασε την παλικαριά του Παπαφλέσσα, ζήτησε να βρουν το νεκρό του σώμα, να το καθαρίσουν από τα αίματα και να τον στήσουν όρθιο στον κορμό μιας αχλαδιάς. Βεβαιώθηκε ο Ιμπραήμ ότι ήταν το σώμα του Παπαφλέσσα από τον αιχμαλωτισθέντα ψυχογιό του Μιχάλη Σταϊκόπουλο από την Τρίπολη. Αφού έδεσαν το κεφάλι του Παπαφλέσσα στο λαιμό και αφού έπλυναν τα αίματα από τα γένια ο Ιμπραήμ στάθηκε σιωπηλός μπροστά του και κατόπιν είπε στους αξιωματικούς του: "Αληθινά ήταν γενναίος άντρας." Έπειτα πλησίασε και φίλησε το νεκρό. Έτσι ο γενναίος αρχιμανδρίτης έμεινε πιστός στα κηρύγματά του. Η θυσία του δεν ήταν μάταιη, γιατί έδωσε θάρρος στους Έλληνες δείχνοντας ότι είναι δυνατό να αντισταθούν στον εχθρό. Τον ηρωικό θάνατο του Παπαφλέσσα εξυμνεί το παρακάτω δημοτικό μας τραγούδι:

« ... Μπραήμης βάνει τη φωνή, λέει του Παπαφλέσσα:
" Έβγα, Φλέσσα, προσκύνησε με ούλο σου τ΄ ασκέρι."
"Δε σε φοβούμ΄,  Μπραήμ πασά, στο νου μου δε σε βάνω
κι εμέ μενάτι μου ΄ρχονται οι Κολοκοτρωναίοι."
Και στα ταμπούρια πέσανε αυτοί οι Αραπάδες.
Ο Φλέσσας βάνει μια φωνή και λέει των στρατιωτών του:
" Τώρα παιδιά, θα σας δω, αν είστε παλικάρια!"
Και τα σπαθιά τραβήξανε και κάνουν το γιουρούσι.
Μια μπαταριά του ρίξανε πικρή, φαρμακωμένη,
το Φλέσσα τον εσκότωσαν, κειν' τον αρχιμανδρίτη
όσοι είστε καλοί φίλοι κλάψετε και σεις εχθροί χαρείτε!»

Πήγαινε στη αρχή 

Η Σοφία Καλαντζάκου στο Μανιάκι

Η υφυπουργός Απασχόλησης Σοφία Καλαντζάκου εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Μανιάκι για να τιμηθεί η μεγάλη θυσία του Παπαφλέσσα και των παλικαριών του.

  

 

Πήγαινε στη αρχή 

 

Η ποιητική σύνθεση «Λατομείο»

ΛατομείοΈνα από τα σημαντικότερα έργα του συμπατριώτη μας από το Κοντογόνι Δημήτρη Κοσμόπουλου είναι και η ποιητική σύνθεση  «Λατομείο». Αποτελεί απόπειρα προσωπικής μετοχής στο πένθος μιας συλλογικής συνείδησης, που ως τρόπος και στάση βίου νικά δια της ήττας και γίνεται περισσότερο εύλαλη δια της σιωπής. Η προσωπική αναμέτρηση γίνεται στο πεδίο της γλώσσας και πάνω στην ιστορική σάρκα της ποιητικής παράδοσης. Αν η μνήμη και η συνείδηση είναι οι πέτρες, τις οποίες δεν μπορεί να αγνοήσει ουδείς από τους οικοδομούντες, τότε το λατομείο του παρόντος είναι εκείνο εντός του οποίου μετράται η αντοχή των συστατικών τους, στην αναζήτηση μορφών «μιχτών αλλά νόμιμων» που ανοίγονται από το «καταλογάδην» ποίημα, έως τους ελεύθερους τρόπους και την έμμετρη δοκιμή της προσωδίας.

Πήγαινε στη αρχή 

Η λαϊκή μούσα για το Μανιάκι

Η μάχη στο Μανιάκι (Λιθογραφία τυπωμένη στο Παρίσι)

Kι άλλες φορές έχουμε αναφερθεί στο πώς η λαϊκή μούσα απαθανάτισε την ιστορική μάχη του Μανιακίου. Σήμερα θα παρουσιάσουμε μια ακόμη περίπτωση: Φτάνοντας ο Παπαφλέσσας στο Μανιάκι και λίγο πριν τη μάχη του έχουν μείνει μόνο επτακόσια παλικάρια Σαμπαζιώτες και Μανιάτες με τους καπεταναίους Παναγιώτη Κεφάλα, Πιέρο Βοϊδή-Μαυρομιχάλη και Σταυριανό Καπετανάκη. Όταν ο παρατηρητής Παναγιώτης Μπούρας από τα Γιαννοκάμαρα ενημέρωσε το συγγενή του Παναγιώτη Κεφάλα ότι οι φάλαγγες του Ιμπραήμ τους κουλουριάζουν ο Κεφάλας τόλμησε να πει:

Σήκω, Φλέσσα, να φύγουμε και στην Αγιά να πάμε.

Ο Παπαφλέσσας που είχε πάρει τις δικές του αποφάσεις του απάντησε σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση:

Τι λες Κεφάλα, ρε κιοτή, ρε παλιοπασπαλιάρη
Δεν είναι πίττες να τις φας και χούφτες να τις πάρεις
Όλοι εδώ θα μείνουμε κι όλοι θα σκοτωθούμε

Τώρα παιδιά θα σας ιδώ αν είστε παλικάρια
Και τα σπαθιά τραβήξανε και κάνουνε γιουρούσι
Μια μπαταριά τους ρίξανε, πικρή φαρμακωμένη,
Το Φλέσσα τον σκοτώσανε μαζί με τον Κεφάλα.

Πήγαινε στη αρχή

Η μόλυνση του ποταμού Βελίκα

Ο δήμαρχος Αριστομένη ζητά από το Νομάρχη Μεσσηνίας να σταματήσουν τα ελαιοτριβεία της περιοχής να ρίχνουν τα απόβλητα στον ποταμό Βελίκα γιατί η κατάσταση της ρύπανσης του ποταμού είναι τεράστια. Στο έγγραφό του εκφράζει την αγωνία του για τη μόλυνση των πηγών από τα απόβλητα, αφού αυτές βρίσκονται μέσα στην κοίτη του ποταμού. Μεταξύ των άλλων αναφέρει: «Κατά μήκος του ποταμού «Βελίκα» υπάρχουν τρεις σημαντικές πηγές, εντός της κοίτης, από τις οποίες υδρεύονται τρία δημοτικά διαμερίσματα: Αριστομένους, Στρεφίου και Πελεκανάδας. Επίσης, το οικοσύστημα του ποταμού είναι πλούσιο και το περιβάλλον του, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τόσο σε χλωρίδα όσο και σε αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως το γεφύρι μεταξύ Στρεφίου και Πελεκανάδας. Στην τελευταία, μάλιστα, ελαιοκομική περίοδο δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα και υπήρξαν έντονες αντιδράσεις κατοίκων και φορέων λόγω της αποχέτευσης αποβλήτων νέου ελαιουργείου – πυρηνελαιουργείου στον ποταμό «Βελίκα».

Πήγαινε στη αρχή 

Η υποψηφιότητα Κ. Τσαπόγα

ImageΟ συμπατριώτης μας από το Χατζή Κώστας Τσαπόγας στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ διεκδίκησε τη θέση γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας. Έδωσε μια σκληρή μάχη μέσα σε αντίξοες συνθήκες και κατέγραψε την ισχυρή του πολιτική παρουσία λαμβάνοντας 1.040 ψήφους. Τελικά γραμματέας εκλέχτηκε ο δικηγόρος Χρήστος Χριστόπουλος. Ο Κώστας  Τσαπόγας έχει διατελέσει συνδικαλιστής στη ΔΕΗ ενώ για πολλά χρόνια ήταν άμεσος συνεργάτης του υπουργού Σταύρου Μπένου. Έντονη ήταν και είναι η κοινωνική του δράση.

 

Πήγαινε στη αρχή

Εκλογές ΠΑΣΟΚ σε Χατζή και Βλαχόπουλο

Στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ για συντονιστικές επιτροπές σε Βουφράδα και Βλαχόπουλο το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε ως εξής: Βουφράδα: Ψήφισαν 181. Γραμματέας εκλέχτηκε ο  Μαρκόπουλος Χριστόφιλος με 138 σταυρούς έναντι 40 σταυρών που έλαβε η Σταυροπούλου Κωνσταντίνα. Για μέλη της συντονιστικής επιτροπής της τοπικής οργάνωσης εκλέχτηκαν οι: Βαμβακάς Ηλίας 54, Κατσούλας Ιωάννης 53, Θάνος Ιωάννης 20, Καχριμάνης Παναγιώτης 17, Χαρίτου Αικατερίνη 2, Κωσταράκη Ευγενία 1 (εκλέγονται λόγω ποσόστωσης). Ακόμα πήραν Βασιλόπουλος Βασίλειος 13, Καγκαράκης Αγαμέμνονας-Γεώργιος 10. Παπαφλέσσα: ψήφισαν 133. Γραμματέας εκλέχτηκε ο Κωσταράκης Θ. Αντώνιος 67. Ο συνυποψήφιός του Γιάνναρης Αθ. Ευστάθιος πήρε 64 ψήφους. Για μέλη της συντονιστικής επιτροπής της τοπικής οργάνωσης εκλέχτηκαν οι: Κωσταράκης Κωνσταντίνος 34, Γιάνναρης Αναστάσιος 24, Χρονάς Αθανάσιος 20, Ζορκάδης Θεοφάνης 15, Κωσταράκη Σταυρούλα 11, Δημόπουλος Ιωάννης 10. Ακόμα πήραν Λάζαρης Παναγιώτης 8 και Κωστόπουλος Κωνσταντίνος 6.

Πήγαινε στη αρχή

Κλοπή στο Χατζή

Άλλος ένας Βουφραδιώτης έπεσε θύμα κλοπής αυτή την περίοδο. Πρόκειται για το Βασίλη Γιάνναρη από το Χατζή που στις 3 Μαΐου 2008 άγνωστοι μπήκαν στο σπίτι του, ήταν η ώρα 12 το μεσημέρι, και του έκλεψαν 500 ευρώ. Η κατάσταση με τις κλοπές και τις διαρρήξεις σ΄ όλα τα χωριά της Βουφράδας δεν έχουν αρχή και τέλος. Η ανασφάλεια κυριαρχεί, δυστυχώς, παντού. Οι αρμόδιοι δε δείχνουν να συγκινούνται απ΄ αυτό το φαινόμενο και ως εκ τούτου δε λαμβάνουν κανένα μέτρο.

Πήγαινε στη αρχή

Συνδρομές-Προσφορές

Το δίμηνο που πέρασε πρόσφεραν στην εφημερίδα του συλλόγου μας τη συνδρομή τους ή ενίσχυσαν την εφημερίδα μας οι παρακάτω συμπατριώτες μας: Κακούρης Δημήτρης τέως πρόεδρος της κοινότητας Βλάση κάτοικος Καλαμάτας 150 ευρώ, Μαρία και Κυριαζής Αποστολόπουλος κάτοικοι Αθηνών 20 ευρώ, Αποστολοπούλου Χριστίνα του Κυριαζή κάτοικος Αθηνών 20 ευρώ. Παράκληση να πληρωθούν οι συνδρομές γιατί διαφορετικά είναι αδύνατη η συνέχιση της έκδοσης της εφημερίδας.

Πήγαινε στη αρχή

Εκδήλωση συλλόγου γυναικών Βουφράδας

Εκδήλωση διοργάνωσε ο σύλλογος γυναικών Βουφράδας στο εξωκλήσι της Αγίας Τριάδας το μεσημέρι της 1ης Μαΐου 2008. Ήταν μια επιτυχημένη εκδήλωση στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου. Μεταξύ των επισήμων που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ήταν και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.

Πήγαινε στη αρχή

Εκδήλωση στην Καζάρμα

Για άλλη μια χρονιά διοργανώθηκε εκδήλωση στην Καζάρμα στις 2 Μαΐου 2008, τη μέρα της Ζωοδόχου Πηγής. Έτσι μετά τη Θεία λειτουργία που την παρακολούθησαν πλήθος κόσμου στήθηκε γλέντι με εκλεκτούς μεζέδες. Μπράβο παιδιά πάντα τέτοια νάχουμε.

Πήγαινε στη αρχή

Μονάδα ογκολογίας στη Χώρα

Η κινητή μονάδα ογκολογίας που υλοποιείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Ελλάδα κατά του καρκίνου» επισκέφτηκε τον Απρίλιο την πρωτεύουσα του δήμου Νέστορος, τη Χώρα με στόχο την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και της μήτρας στο γυναικείο πληθυσμό του δήμου.

Πήγαινε στη αρχή

Εθελοντική πυροφύλαξη

Η πυροσβεστική υπηρεσία ζητά και από τους δήμους της περιοχής μας την ενεργοποίηση εθελοντικών ομάδων πυροφύλαξης ώστε να αποφύγουμε τις τραγικές σκηνές που ζήσαμε πέρσι το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα προτείνει την φύλαξη των παρακάτω περιοχών ανά δήμο: Στο δήμο  Βουφράδος: Επιτήρηση σε Χατζή, Βλάση και Κουρτάκι. Στο δήμο Αριστομένη: Επιτήρηση σε Κουτήφαρη, Περδικόβρυση, Κεφαλόβρυσο, Κουλουκάδα, Μάκραινα, Ασούταινα, Βούταινα και Πλατανόβρυση. Στο δήμο Νέστορος: Επιτήρηση σε Κυνηγού, Στενωσιά, Κρεμμύδια, Ίκλαινα και Κορυφάσιο. Στο δήμο Παπαφλέσσα: Επιτήρηση σε Μεταξάδα, Τουλούπα Χάνι, Μανιάκι, Φλεσσιάδα και Παλαιό Λουτρό. Στο δήμο Χιλιοχωρίων: Επιτήρηση σε Χανδρινού, Πλατανόβρυση, Αμπελόκηπους και Καλλιθέα.

Πήγαινε στη αρχή

Ισόβια κάθειρξη στο χασισοκαλλιεργητή

Σκληρή ποινή επέβαλλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στο Βασίλη Παναγόπουλο από τη Χώρα για την καλλιέργεια χασισοφυτείας 1.100 δέντρων σε δασική περιοχή της Μεταξάδας. Συγκεκριμένα επέβαλε στον κατηγορούμενο ισόβια κάθειρξη και επιβολή φυλάκισης 2 ετών για σύσταση συμμορίας, καθώς και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ.

Πήγαινε στη αρχή