ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 28ου ΤΕΥΧΟΥΣ

 

1. Παραγωγή ρεύματος στο Βλαχόπουλο
2. Δασικό Χωριό στο Μαγκλαβά
3. Ο γιατρός και τα χωριά του δήμου Βουφράδας

4. Με συναίνεση το προεδρείο στη Βουφράδα

5. Κοτσόβολος Σπύρος: Ένας πρόεδρος με σημαντικό έργο
6. «Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε»

7. Κουρτάκι-Μηλιώτη-Πελεκανάδα
8.
Λίγα λόγια για το Χατζή
9.
Οδοδείκτες στο Βλάση
10. Πριν από 94 χρόνια
11.
Ένα ακόμη βιβλίο από τον Π. Κοσμόπουλο
12.
Για τη δολοφονία του δημάρχου Μαργέλη...
13. Ο Αριστείδης Μυλωνάς...τα τίναξε όλα στον αέρα!!!
14. Βλασαίοι γεννηθέντες το 1897 και το 1898
15. ΠΙΝΑΚΑΣ ΩΡΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΡΥΟΡΕΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ (1952-1953)

16. Προτεινόμενα έργα στο Βλάση
17. Ο Κοντογοναίος που εκτελέστηκε στις στροφές της Μεγαλόπολης
18. Το πάνθεο του Μανιακίου

19. Πελεκαναδαίοι τραυματίες πολέμου
20. Είχε διαφορετική άποψη
21. Τα προεδρεία στους όμορους  δήμους της Βουφράδας
22. Μητρόπουλος Αναστάσιος του Νικολάου Διατέλεσε πρόεδρος της κοινότητας Βλάση
24. Ένα γράμμα που μας δίνει κουράγιο...

25. Έκλεψαν 1700 κιλά λάδι
26. Δημοτικό Σχολείο Μηλιωτίου
27.
Το προεδρείο του δήμου Νέστορος
28. Ενταγμένα έργα στη Βουφράδα
29. Σε εξέλιξη έργα στη Βουφράδα
30. Ολοκληρωμένα έργα στη Βουφράδα
31. Κοντοθανάσης Κώστας: Θυσιάστηκε για την πατρίδα
32. Για να αφήσω και κάτι πίσω στη διάβασή μου...
33. Παρασκευή τροφίμων στα Βουφραδοχώρια
34. Ημερίδα στο δήμο Βουφράδας
35. Μουσείο σκευών και εργαλείων στο Βλάση

36. Ένα ακόμη βιβλίο του κυκλοφόρησε...
37. Ο δημαστυνόμος της Βουφράδας
38. Ο Ν. Αλεβιζάκης σε μουσική εκδήλωση

39. Η συνταγή της γιαγιάς από το Βλάση
40. Μια νέα ζωή είδε το φως
41.
Οι αντικειμενικές αξίες στη Βουφράδα
42. Ένα ξεχωριστό εστιατόριο
43. Φιλόδοξο το πρόγραμμα του δήμου Βουφράδας
44. Συνδρομές-Προσφορές
45. Εξεδήμησε εις Κύριον
46. Βρέθηκε νεκρός
47. Μια πρόταση για τα Θεοφάνια
48. Διατέλεσε δάσκαλος στο Κουρτάκι
49. Λύθηκε ένα από τα προβλήματα
50. Αλεβιζάκης Σταύρος: Ο γιατρός της ανθρωπιάς
51. Σε κάποιο νησί της Καραβαϊκής
52. Ευχαριστήριο Δημήτρη Γιαννόπουλου
53. Παράταση Έργου
54. Ο υποθηκοφύλακας Μαργέλης
55. Ένας πνευματικός άνδρας από τη Δροσιά

Δίμηνη έκδοση του Συλλόγου των Απανταχού Βλασαίων «ΤΟ ΒΛΑΣΗ»
Συντάσσεται με ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ιδιοκτήτης: Σύλλογος Απανταχού Βλασαίων «ΤΟ ΒΛΑΣΗ»
Δ/νση: Βλάση Μεσσηνίας Τ.Κ. 24014
Εκδότης-Διευθυντής: Παναγιώτα Μαρινοπούλου. Δ/νση: Κανάρη 36, Καλαμάτα. Τ.Κ. 241100, τηλ.6976670736
Σύνταξη-Επιμέλεια Ύλης: Τάσος Αποστολόπουλος. Δ/νση: Δημητρακοπούλου 20, Τρίπολη, τηλ. 6977278756


Παραγωγή ρεύματος στο Βλαχόπουλο

Μια τέτοια μονάδα θα δημιουργηθεί στο δήμο Παπαφλέσσα

 

Σε λίγο διάστημα, στο δήμο Παπαφλέσσα, θα παράγεται ηλεκτρικό  ρεύμα.  Καλά διαβάσατε. Η απελευθέρωση της ενέργειας δημιουργεί νέα δεδομένα και στα χωριά μας. Από τις αρχές Νοεμβρίου έχει εγκατασταθεί ανεμόμετρο, είκοσι μέτρων ύψους, στην περιοχή Αμυγδαλίτσα του δήμου για να πραγματοποιήσει τις πρώτες μετρήσεις. Το έργο παραγωγής ρεύματος με φωτοβολταϊκά τόξα και ανεμογεννήτριες προωθείται από την κοινοπραξία «Φθιωτική Ενεργειακή». Μια κοινοπραξία με έντονη δράση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα κέρδη για το δήμο υπολογίζονται ότι θα είναι της τάξης των 500.000 ευρώ. Το ύψος της επένδυσης θα ξεπεράσει τα 70 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή την περίοδο, πέρα από τη μέτρηση του αέρα, η περιοχή Αμυγδαλίτσα παρακολουθείται δορυφορικά με σύστημα GPS που εξετάζει το μέγεθος της ηλιοφάνειας. Για το θέμα αυτό ο δήμαρχος Παπαφλέσσα Περικλής Ψώνης δήλωσε στην τοπική εφημερίδα «Ελευθερία» και στο δημοσιογράφο Γιάννη Σινάπη, στις 23 Ιανουαρίου 2007, ότι μια τέτοια επένδυση «…θα δώσει ώθηση στο δήμο μας και στο ελληνικό δημόσιο. Είναι σημαντικό το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας και πρέπει να οδηγηθούμε σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, να μην είμαστε εξαρτώμενοι μόνο από το πετρέλαιο. Είμαι αισιόδοξος, την προσπάθεια αυτή την είχα ξεκινήσει από παλιά».

Πήγαινε στη αρχή 

Δασικό Χωριό στο Μαγκλαβά


Τέτοια καταλύματα πιθανόν να δούμε σε λίγο καιρό στο βουνό Μαγκλαβά

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχει έντονα αναπτυχθεί ο τουρισμός στα δασικά χωριά. Ένα τέτοιο δασικό χωριό σκοπεύει να δημιουργήσει, μέσω ιδιωτικών επενδύσεων, ο δήμος Παπαφλέσσα. Είναι αλήθεια ότι ο Μαγκλαβάς διαθέτει στο ακέραιο όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για τη δημιουργία ενός βιώσιμου δασικού χωριού. Είναι από τα όμορφα βουνά της Μεσσηνίας και έχει ιδιαίτερο κάλλος. Από εκεί μπορεί κανείς να θαυμάσει όλη τη Μεσσηνία. Να αγναντέψει και το Μεσσηνιακό Κόλπο και το Ιόνιο Πέλαγος. Να δει από τη Μάνη και την Καλαμάτα ως την Πύλο και τη Σφακτηρία. Η θέα από το Μαγκλαβά ικανοποιεί και τα πιο απαιτητικά άτομα. Συνεπώς, αν κάποτε κατασκευαστεί αυτό που σήμερα σχεδιάζεται δηλαδή ένα πλήρες δασικό χωριό με ξύλινα σπιτάκια, αίθουσες εκδηλώσεων, εστιατόριο, καφετέρια κ.λ.π. θα δώσει άλλη δυναμική σε όλα τα χωριά μας. Μια τέτοια ενέργεια πρέπει να έχει τη συνολική  στήριξη των κατοίκων όλων των χωριών της περιοχής μας.

Πήγαινε στη αρχή

Ο γιατρός και τα χωριά του δήμου Βουφράδας

 

Η επίσκεψη του γιατρού στα χωριά μας είναι η ελπίδα του γερασμένου πληθυσμού  τους και όχι μόνο. Το Βλάση και το Κουρτάκι, αυτή την περίοδο, έχουν την τύχη να τα επισκέπτεται η γιατρός Ψαρού Γεωργία από την Πελεκανάδα και να φροντίζει με ιδιαίτερο ζήλο τους κατοίκους.  Μια άξια  επιστήμονας που της αξίζουν συγχαρητήρια.

Υπάρχουν, όμως, ορισμένα εύλογα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από τη δημοτική αρχή. Ο δήμος δε θα έπρεπε να είχε απαιτήσει και γιατί όχι να επιβάλλει και ιατρικά τα χωριά του να καλύπτονται από το γιατρό της έδρας του δήμου; Πώς είναι δυνατόν να αποκτηθεί μια συνείδηση δήμου όταν οι κάτοικοί του δέχονται σημαντικές υπηρεσίες από άλλο δήμο;

Οι κάτοικοι στο Βλάση και στο Κουρτάκι δεν έχουν κανένα μα κανένα πρόβλημα. Το αντίθετο, μένουν ευχαριστημένοι από την παροχή ιατρικών υπηρεσιών που τους προσφέρει η γιατρός του ιατρείου Πελεκανάδας. Το πρόβλημα, μάλλον, ο δήμος το έχει.

Πήγαινε στη αρχή 

Με συναίνεση το προεδρείο στη Βουφράδα

Σε συναινετικό κλίμα διαμορφώθηκε το προεδρείο του δήμου Βουφράδας στις 7 Ιανουαρίου 2007 αφού όλοι ψήφισαν όλους σε μια εγκάρδια ατμόσφαιρα. Αναλυτικά το προεδρείο του δήμου διαμορφώθηκε ως εξής: Πρόεδρος η Φωτεινή Γκότση, αντιπρόεδρος ο Δημήτρης Αλεξόπουλος και γραμματέας ο Άγγελος Μαρκόπουλος. Στη Δημαρχιακή Επιτροπή: Αλεξάνδρα Κυριακοπούλου, Ηλίας Βαμβακάς, Θεόδωρος Μπούζας (από την πλειοψηφία), Γιάννης Λεντούδης (από τη μειοψηφία) και αναπληρωματικά μέλη οι Γιάννης Καρβέλας, Στάθης Παπανικολόπουλος, Γιάννης Ασημακόπουλος και Θανάσης Γεωργόπουλος. Αντιδήμαρχος αναμένεται να οριστεί ο Γιάννης Ασημακόπουλος. Το κλίμα αυτό, δυστυχώς, δεν κράτησε για πολύ γιατί στην επόμενη συνεδρίαση που διαμόρφωναν τις επιτροπές δεν έγινε δεκτό το αίτημα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχει στις επιτροπές και το κλίμα χάλασε.

Πήγαινε στη αρχή 

Κοτσόβολος Σπύρος: Ένας πρόεδρος με σημαντικό έργο

Η σφραγίδα της κοινότητας με την υπογραφή του προέδρου Σπύρου Κοτσόβολου

 

Ο Σπύρος Κοτσόβολος του Νικολάου γεννήθηκε στο Βλάση το 1905 και παντρεύτηκε τη Μυλωνά Μαριγούλα του Αθανασίου που είχε γεννηθεί το 1910. Απόκτησαν τα παιδιά Θεόδωρο και Νικόλαο. Λόγω της γυναίκας του, που ήταν από την οικογένεια των Μυλωναίων, συνεργάστηκε αυτοδιοικητικά με αυτή την οικογένεια και ιδιαίτερα με τον Αριστείδη Μυλωνά τον οποίο και διαδέχτηκε στη θέση του προέδρου.

Ανέλαβε την προεδρία της κοινότητας στις 24 Δεκεμβρίου 1950 και έμεινε σ΄ αυτό τον αυτοδιοικητικό θώκο μόλις 6 μήνες δηλαδή μέχρι τις 10 Ιουνίου 1951 που τον διαδέχτηκε ο Κωνσταντίνος Μαρινόπουλος. Συνεργάτες του στο κοινοτικό συμβούλιο ήταν ο Αριστείδης Μυλωνάς, ο Νικόλαος Ασημάκης και ο Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος.

Με το πρώτο πράγμα με το οποίο ασχολήθηκε, ως πρόεδρος, ήταν το θέμα του αγροφύλακα του χωριού. Ενέκρινε ποσό 7.000.000 δραχμών σε ετήσια βάση για τη μισθοδοσία του αγροφύλακα και τα λοιπά έξοδα ταμείου, ένδυσης και υποδημάτων.

Για απογραφείς όρισε το Μητρόπουλο Αναστάσιο του Αργυρίου και τον Κοτσόβολο Αθανάσιο του Ιωάννη.

Μεγάλο ζήτημα είχε προκύψει επί προεδρίας του με το Νερόμυλο του Μπάρκα στο Κεφαλόβρυσο. Συγκεκριμένα, παράπλευρα του ποταμού και δυτικά του νερόπουλου του Ιωάννη Παπαδόπουλου κατοίκου Βλαχόπουλου και του ιερέα Φιλόπουλου Ιωάννη από το χωριό Παπαφλέσσα υπήρχε έκταση δυο  στρεμμάτων που άνηκε από αμνημονεύτων χρόνων στους κατοίκους της κοινότητας Βλάση και την οποία, άγνωστο πώς, κατάφερε και αγόρασε από τη δασική αρχή Πυλίας ο Κωνσταντίνος Μπάρκας από το Κοντογόνι. Το κοινοτικό συμβούλιο μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός συνεδρίασε και με την 15η Πράξη της 15ης Μαϊου 1951 εξουσιοδότησε τον πρόεδρο Σπύρο Κοτσόβολο να αποστείλει την κοινοτική πράξη στον υπουργό Οικονομικών, στον υπουργό Εσωτερικών, στο νομάρχη Μεσσηνίας, στο δασάρχη Καλαμάτας και στο δασονόμο Πυλίας ώστε να ακυρώσουν την αγοροπωλησία.

Επί προεδρίας Σπύρου Κοτσόβολου προέκυψε πρόβλημα και με τη χρήση του νερού της Μεγάλης Βρύσης. Το 1915 οι Βλασαίοι με δικαστική απόφαση ( Απόφαση 137/25 Αυγούστου 1915 Ειρηνοδικίου Βουφράδας) είχαν κατορθώσει το νερό της Μεγάλης Βρύσης να το χρησιμοποιούν αποκλειστικά αυτοί και μόνο μικρούς κήπους επέτρεπαν να έχουν οι Κοντογοναίοι. Την περίοδο της προεδρίας του Σπύρου Κοτσόβολου το καθεστώς αυτό είχε παραβιαστεί αφού οι Κοντογοναίοι φύτευαν μεγάλα περιβόλια ακόμη και τριφύλλια. Έτσι, το κοινοτικό συμβούλιο, ομόφωνα, αποφάσισε να προσλάβει δυο υδροφύλακες, με αμοιβή 700.000 δραχμές, τους οποίους θα πλήρωναν οι Βλασαίοι που καλλιεργούσαν περιβόλια στην περιοχή, με βάση τις ώρες που αυτοί έκαναν χρήση του νερού. Επίσης αποφασίστηκε να μηνυθούν όσοι Κοντογοναίοι αδιαφορούσαν για την  137 απόφαση του Ειρηνοδικίου Βουφράδας.

Με την Πράξη 17, της 7ης Ιουνίου 1951, γίνεται προσπάθεια να καθοριστούν κανόνες στην ύδρευση των ποτιστικών στην περιοχή του Κρυορρέματος. Το κοινοτικό συμβούλιο, μετά από εισήγηση του προέδρου Σπύρου Κοτσόβολου, αποφάσισε να προσλάβει για υδρονόμο το Γεώργιο Θεοδωρακόπουλο του Ηλία και υδροφύλακα τον αδερφό του, Παναγιώτη Θεοδωρακόπουλο του Ηλία. Αυτοί έπρεπε να βάλουν τάξη και να επιλύσουν οριστικά το πρόβλημα.

Αυτή ήταν ουσιαστικά και η τελευταία πράξη της εξάμηνης προεδρίας του Σπύρου Κοτσόβολου. Προσπάθησε να αντιμετωπίσει το μεγάλο ζήτημα των ποτιστικών που πράγματι λειτουργούσε χωρίς κανόνες, με αποτέλεσμα τους συχνούς καυγάδες ανάμεσα στους κατοίκους.  

Πήγαινε στη αρχή 

«Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε»

Υπάρχουν λέξεις και φράσεις που έχουν γίνει παροιμιώδεις. Τις χρησιμοποιούμε  στο Βλάση και σ΄ όλα τα Βουφραδοχώρια όλοι μας, χωρίς να ξέρουμε την προέλευσή τους, γνωρίζουμε όμως πολλές φορές τη σημασία τους.

  Θα προσπαθήσουμε να σας γνωρίσουμε την προέλευση της φράσης «Άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε»:

Η φράση αυτή ακούστηκε για πρώτη φορά σε μια συζήτηση μεταξύ του Στρατηγού Μακρυγιάννη, του Συνταγματάρχη Καλλέργη και του Κώστα Αντύπα, νεοφερμένου τότε στην Αθήνα από την Ευρώπη. Το θέμα αυτής της συζήτησης ήταν για το Σύνταγμα, που επρόκειτο να ζητήσουν να παραχωρήσει ο Όθωνας. Ο Αντύπας δε συμφώνησε με τη λύση του ζητήματος και πρότεινε να αναβάλουν τη συζήτηση, γιατί οι πολίτες δεν ήταν ακόμη ώριμοι, για να τη δεχτούν. Τότε ο Μακρυγιάννης, ερεθισμένος είπε το : «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». Δηλαδή άλλες κουβέντες για να μην τσακωθούμε. 

Πήγαινε στη αρχή 

Κουρτάκι-Μηλιώτη-Πελεκανάδα

 

Οι μαθητές των δημοτικών σχολείων Κουρτακίου, Μηλιωτίου και Πελεκανάδας φωτογραφίζονται στην είσοδο του δημοτικού σχολείου Πελεκανάδας μετά από ημερήσια εκδρομή μαζί με τους δασκάλους τους Γεώργιο Γιαννόπουλο, Τάσο Αποστολόπουλο και Τάσο Γραμματικόπουλο. Ήταν το 1984.

Πήγαινε στη αρχή 

Λίγα λόγια για το Χατζή

Μετά την απελευθέρωση από τον τούρκικο ζυγό το Χατζή έγινε πρωτεύουσα του ιστορικού δήμου Βουφράδας. Με τη διάλυση του δήμου το 1912 αναγνωρίστηκε κοινότητα με το Β.Δ. της 31ης Αυγούστου 1912 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α 262/1912. Την κοινότητα αποτέλεσαν τα χωριά Χατζή και Ματαράγκα.

Το χωριό Ματαράγκα το συναντήσαμε και στην απογραφή των Ενετών του 1689. Τότε το χωριό είχε 24 κατοίκους (άνδρες 10, αγόρι 1, γυναίκες 11, κορίτσια 2). Σήμερα είναι ακατοίκητο.

Το Χατζή έχει υψόμετρο 400 μέτρα και έκταση 16 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Διαθέτει 14.000 στρέμματα καλλιεργήσιμα και 1.500 στρέμματα με δασώδεις εκτάσεις.

Η κοινότητα καταργήθηκε με το νόμο 2539/97 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α 244/4-12-97 και ο οικισμός εντάχθηκε στο δήμο Βουφράδων  και έγινε έδρα του.

ΠΛΗΘΥΣΜIΑΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

1830 Χατζή 134 κάτοικοι
1846 Χατζή 239 κάτοικοι
1889 Χατζή 527 κάτοικοι
1920 Χατζή 926 κάτοικοι
        Ματαράγκα 169 κάτοικοι
1928 Χατζή 1.146 κάτοικοι
        Ματαράγκα 230 κάτοικοι
1940 Χατζή 1.080 κάτοικοι
        Ματαράγκα 203 κάτοικοι
1951 Χατζή 1.067 κάτοικοι
        Ματαράγκα 157 κάτοικοι
1961 Χατζή -Ματαράγκα 1.349 κάτοικοι
1971 Χατζή -Ματαράγκα 1.012 κάτοικοι
1981 Χατζή -Ματαράγκα 831 κάτοικοι
1991 Χατζή 902 κάτοικοι  

Πήγαινε στη αρχή 

Οδοδείκτες στο Βλάση

Στις 12 Μαρτίου 1971 επί προεδρίας Κωνσταντίνου Μαρινόπουλου συνεδρίασε το κοινοτικό συμβούλιο Βλάση αποτελούμενο από τους Μαρινόπουλο Κωνσταντίνο, Κακούρη Γεώργιο και Θεοδωρακόπουλο Αντώνιο (απόντες ήταν ο Στυλιανός Μάστορας και ο Αθανάσιος Μάστορας) και με γραμματέα τον Αναστάσιο Μητρόπουλο του Αργυρίου πήρε την υπ’  αριθ. 5/1971 απόφαση με την οποία έδινε ονομασίες στους δρόμους του χωριού. Μάλιστα τοποθέτησαν και οδοδείκτες. Προχωρημένα πράγματα, ακόμη και για σήμερα. Σύμφωνα με το 4ο πρακτικό της κοινότητας η κεντρική πλατεία του χωριού ονομάστηκε «πλατεία 25ης Μαρτίου». Ο κεντρικός δρόμος που έρχεται από το Κουρτάκι και πηγαίνει στους Αγίους Αποστόλους ονομάστηκε  «οδός Παπαφλέσσα». Ο δρόμος του σχολείου ονομάστηκε «οδός Ναβαρίνου».  Ο δρόμο που ξεκινά από το σπίτι του Δημητρίου  Μάστορα ονομάστηκε  «οδός 28ης Οκτωβρίου».  Ο δρόμος που ξεκινά  από το  σπίτι  του Αθανασίου  Μαρινόπουλου και φτάνει ως το  σπίτι του Πέτρου Κοτσόβολου ονομάστηκε  «οδός Καποδίστρια». Ο δρόμος προς το νεκροταφείο ονομάστηκε «οδός Αναστάσεως». Ο δρόμος  από το σπίτι του Π. Φουρτούνη ως τη βρύση του χωριού ονομάστηκε «οδός Αγίας Παρασκευής». Ο  δρόμος από το σπίτι του  Π. Κοτσόβολου, κάθετη της Καποδιστρίου και Αγίας Παρασκευής ονομάστηκε « οδό Κολοκοτρώνη». Τέλος, ο δρόμος από σπίτι του Χρ. Λαμπρόπουλου ως το σπίτι του  Γ. Θεοδωρακόπουλου ονομάστηκε «οδός Ρήγα Φεραίου».

Πήγαινε στη αρχή 

Πριν από 94 χρόνια

Το δημοσίευμα που παραθέτουμε το αλιεύσαμε από την τοπική εφημερίδα «Θάρρος» και αναφέρεται στη σύλληψη του Βουφραδιώτη φυγόδικου, για αντίσταση κατά της «δημόσιας εξουσίας», Πανταζή Καλογερόπουλου, στις 20 Ιανουαρίου  1913. Γράφει η εφημερίδα: «Συνελήφθη χθες παρά των αστυνομικών οργάνων της Πυλίας ο φυγόδικος Πανταζής Καλογερόπουλος. Ο ανωτέρω συλληφθείς φυγόδικος κατηγορείται επί αντιστάσει εναντίον της δημοσίας εξουσίας, κατάγεται δε εκ του Δήμου Βουφράδος, όπου και επί μακρόν εκρύπτετο αποφεύγων την σύλληψίν του». 

Πήγαινε στη αρχή 

Ένα ακόμη βιβλίο από τον Π. Κοσμόπουλο

Λίγο πριν μπει το 2007, ο Πάνος Κοσμόπουλος από το χωριό Παπαφλέσσα, μας έδωσε ένα ακόμη βιβλίο του με τίτλο «Μεσσηνιακή παράδοση βίου». Ο Πάνος Κοσμόπουλος, δάσκαλος στο επάγγελμα, είναι ένας από τους πολυγραφότατους Μεσσήνιους. Άριστος χρήστης του λόγου. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αποτυπώνεται ο πατροπαράδοτος τρόπος διαβίωσης των κατοίκων των χωριών μας. Ο αγώνας για την επιβίωση, ο αγώνας για τον τόπο, οι μεγάλες θυσίες των κατοίκων, η συμμετοχή τους στα εθνικά προσκλητήρια. Το βιβλίο εκδόθηκε με τη χορηγία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας και του Πολιτιστικού Οργανισμού της. Εμείς, συγχαίρουμε το συμπατριώτη μας, δάσκαλο, ερευνητή και συγγραφέα  Πάνο Κοσμόπουλο για το συνολικό συγγραφικό του έργο.

Πήγαινε στη αρχή 

Για τη δολοφονία του δημάρχου Μαργέλη…

Η αθηναϊκή εφημερίδα «Νέα Εφημερίς» στο φύλλο 4 της 4ης Ιανουαρίου 1890 γράφει για τη δολοφονία του δημάρχου Βουφράδας Αθανασίου Μαργέλη τα εξής: «Ιδού, κατά νεωτέρας πληροφορίας, πως έγινεν ο φόνος του Μαργέλη πρώην δημάρχου Βουφράδος. Την 30 π. μηνός ο Δημ. Μαργέλης, υιός του φονευθέντος, ετραυμάτισεν επικινδύνως εν τω ποιμνιοστασίω του τον Λ. Λαμπρόπουλον. Ο Περ. Λαμπρόπουλος, μαθών τον τραυματισμόν του αδελφού του, μετέβη εις την οικίαν του Αθ. Μαργέλη και καλέσας αυτόν έξω, επυροβόλησε κατ΄ αυτού και τον ετραυμάτισεν επικινδύνως, ώστε την επομένην απεβίωσεν. Ο Περ. Λαμπρόπουλος συνελήφθη, καταδιώκεται δε ο Δημ. Μαργέλης. Ο Λαμπρόπουλος ανήκει εις το κόμμα του κ. Καραπαύλου, ο δε Μαργέλης εις το του κ. Μισυρλή».

Ο λήσταρχος Γκουρλό στα Βουφραδοχώρια

«-Γκουρλέ παράτα τα βουνά
και δώσε τ΄ άρματά σου
και σύρε στη γυναίκα σου
και τράβα στα παιδιά σου,
σου το προστάζει ο Μοριάς
και όλη η Ελλάδα
του Ντάρα, του Ζαϊμογλι
και η Πελεκανάδα...
-Τι λέτε ρε παλιόσκυλα
να δώσω τ΄ άρματά μου
που τάχω για γυναίκα μου
που τάχω για παιδιά μου…»
(«Στο Τρίτο Τάμα», του Δ. Κανελλόπουλου) 

Ο περιβόητος «Ρωχάμης» που τόσο απασχόλησε τις αστυνομικές αρχές με τις συχνές αποδράσεις του μάλλον είχε αντιγράψει το Βουφραδιώτη λήσταρχο Γκουρλό που έδρασε από το 1905 έως το 1918. Ένας λήσταρχος που κατ΄ επανάληψη είχε δραπετεύσει από τα χέρια των χωροφυλάκων  και ο οποίος εξέπνευσε μόνο όταν χτυπήθηκε θανάσιμα από άνδρες αποσπάσματος. Το πραγματικό του όνομα ήταν Δημήτρης Ζανιώτης. Δεν μπορέσαμε να διασταυρώσουμε αν ήταν συγγενής του δημάρχου Βουφράδας Σπύρου Ζανιώτη. Είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στο χωριό Πελεκανάδα (Η Πελεκανάδα άνηκε τότε στη Βουφράδα). Ο Γκουρλό είχε διαπράξει δεκάδες ληστείες, ξυλοδαρμούς πολιτών  καθώς και  διαρρήξεις μαγαζιών και σπιτιών. Κατ΄ επανάληψη είχε δραπετεύσει από τις φυλακές της Πύλου. Ήταν ο φόβος και ο τρόμος όχι μόνο στα Βουφραδοχώρια και στα χωριά του Αριστομένη αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Τη μεγάλη απόδραση την έκανε όταν οι χωροφύλακες τον μετέφεραν από το Ναύπλιο στην Πύλο. Είχε γίνει το δικαστήριο για ληστείες στο Ναύπλιο και ο Γκουρλό είχε καταδικαστεί σε πολύχρονη φυλάκιση και μεταφερόταν στις φυλακές της Πύλου. Οι χωροφύλακες τον μετέφεραν σιδηροδέσμιο με χειροπέδες. Ο πανούργος, όμως, κατάφερε να τους αποσπάσει την προσοχή και να το σκάσει… Έφτασε σε αγρόκτημα του  χωριό του και κάποιος από τους  φίλους  που διάθετε  του έκοψαν τις χειροπέδες και τον έκρυψε καλά. Είναι αλήθεια ότι είχε πολλούς φίλους. Οι χωροφύλακες ήρθαν στο χωριό του, έφτασαν στο σημείο να βασανίσουν και συγγενείς του για να μάθουν που κρύβεται αλλά βρήκαν τα στόματα κλειστά χωρίς καμία διάθεση συνεργασίας. Μετάφεραν πάνω από τριάντα συγγενείς του στην Πύλο, τους απείλησαν, τους φοβέρισαν… χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Όλα τα έσκιαζε η φόβος… του λήσταρχου με τις πολλές αποδράσεις. 

Το τέλος του Γκουρλό ήρθε μετά από μια ληστεία στο νερόμυλο «Καλογερικό» της περιφέρειας Αριστομένους. Το ένοπλο απόσπασμα που τον κυνηγούσε εντόπισε τα ίχνη του, του έστησε ενέδρα. Αυτή τη φορά την ενέδρα την έστησαν στο νερόμυλο «Άγιος Παύλος» στο χωριό Νταλακλή. Είχε μαζί του και έναν ακόμη λήσταρχο συμπατριώτη του που τον αποκαλούσαν Κρανιά. Επικεφαλής του ένοπλου αποσπάσματος ήταν ο αποσπασματάρχης Τσότρας που τον αποκαλούσαν Τουρκοβασίλη. Το ντουφεκίδι κράτησε αρκετά αλλά αυτή τη φορά η τύχη δεν ήταν με το μέρος του Γκουρλό. Τραυματίστηκε σοβαρά και συνελήφθηκε. Καθώς τον μετέφεραν στην Καλαμάτα πέθανε. Ήταν 17 Ιουνίου 1918. 

Πήγαινε στη αρχή 

Ο Αριστείδης Μυλωνάς...τα τίναξε όλα στον αέρα!!!

Το μεγάλο έργο της μεταφοράς του νερού, με  δίκτυο ύδρευσης, από τη βρύση του χωριού στα σπίτια βρισκόταν στο τελικό στάδιο δημοπράτησης επί προεδρίας Αριστείδη Μυλωνά.  Κι ενώ τα πάντα είχαν  δρομολογηθεί ξαφνικά ο πρόεδρος Αριστείδης Μυλωνάς άλλαξε γνώμη και θέλησε να ματαιώσει το έργο. Τότε οι σύμβουλοι Κακούρης Δημήτρης και Διονύσης Αποστολόπουλος αντέδρασαν άμεσα και ζήτησαν τη σύγκλιση κοινοτικού συμβουλίου. Αξίζει για την ιστορία να αναφέρουμε το σκεπτικό τους γιατί το έργο αυτό δεν ήταν ένα τυχαίο έργο, ήταν έργο ζωής για το χωριό που ταλαιπωρούνταν αιώνες μεταφέροντας το νερό σε στάμνες και βαρέλια από τη βρύση. Ο πρόεδρος Αριστείδης Μυλωνάς διαφωνούσε και στην κοινοτική πράξη 14/1963/14-Σεπτεμβρίου 1963 αναφέρει: «Η ύδρευσης δι΄ αντλήσεως θα είναι εφ΄ όρους ζωής αντιοικονομική και δε θα δυνηθούν οι κάτοικοι να
ανταποκριθούν εις την φορολογίαν. Προτιμότερον είναι να υδρεύονται οι κάτοικοι καθ΄ ον τρόπον υδρεύονται μέχρι σήμερον διότι η πηγή είναι εγγύς και διότι το θέρος το προς πόσιν ύδωρ θα είναι ζεστό». Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Δημήτρης Κακούρης (Μπέης) ο οποίος κατακεραύνωσε τον πρόεδρο πείθοντας τους κοινοτικούς συμβούλους να ενταχθούν υπέρ της υλοποίησης του έργου. Μεταξύ των άλλων είπε: «Μετ΄ αγανακτήσεως απορρίπτω την αρχικήν εκτός θέματος εισήγηση του προέδρου, καθ΄ ότι είναι απαράδεκτον να εκστομούνται τέτοια λόγια από πρόεδρο κοινότητας όστις κυλιδώνει την τοπικήν αυτοδιοίκησην. Η ματαίωσις έργων και μάλιστα απαραίτητων ως το συγκεκριμένον θα έδει να επισύρη βαρείας ευθύνας δια παράβασιν καθήκοντος. Ο κ. πρόεδρος γνωρίζει καλώς ότι άπαντες οι δημόται διακαώς επιθυμούν την ύδρευσιν ήτις και πρέπει να γίνη το ταχύτερον. Διότι πλην αυτού, ουδείς άλλος θα είναι αντίθετος. Θα έδει να γνωρίζη ο κ. πρόεδρος, ότι η ύδρευσις σημαίνει εξυγίανσις της δημόσιας υγείας, άνοδον εκπολιτιστικήν και πολλαπλασιασμό των εσόδων της κοινότητας....» Με τα λόγια του κοινοτικού συμβούλου Δημητρίου Κακούρη εντάχτηκαν οι σύμβουλοι Διονύσης Αποστολόπουλος και Σπυρίδων Κοτσόβολος (μαζί τους ήταν και ο γραμματέας της κοινότητας Θεόδωρος Μάστορας) και έτσι δεν έγινε δεκτή η εισήγηση του προέδρου και εγκρίθηκε η ενεργηθείσα μειοδοτική δημοπρασία προς ανάδειξη εργολάβου κατασκευής του έργου ύδρευσης. Τελικά εργολάβος μειοδότης αναδείχτηκε ο Νικόλαος Πουλημένος ο οποίος πρόσφερε έκπτωση 7%. Αυτή ήταν ουσιαστικά και η τελευταία συνεδρίαση του κοινοτικού συμβουλίου με πρόεδρο τον Αριστείδη Μυλωνά που έκλεισε με αυτό το δραματικό τρόπο, τον σωτήριο, όμως, για τους κατοίκους του χωριού. Πρόεδρος ανέλαβε ο Στυλιανός Μάστορας.

Πήγαινε στη αρχή 

Βλασαίοι γεννηθέντες το 1897 και το 1898

Συνεχίζοντας την παρουσίαση των γεννηθέντων στο Βλάση στο φύλλο αυτό της εφημερίδας θα παρουσιάσουμε τους γεννηθέντες  τα χρόνια 1897 και 1898. Σύμφωνα, λοιπόν,  με τα αρχεία του χωριού μας το 1897, στο Βλάση,  γεννήθηκαν οι: Δούβαλης Φώτιος του Περικλή, Θεοδωρακόπουλος Αναστάσιος του Αντωνίου, Κοτσόβολος ιωάννης του Περικλή, Κοτσόβολος Γεώργιος του Δημητρίου, Κοτσόβολος Χαράλαμπος του Ιωάννη, Κακούρης Αντώνιος του Ηλία, Κυριακόπουλος Γεώργιος του Αθανασίου, Λυμπερόπουλος Κωνσταντίνος του Διονυσίου, Λαμπρόπουλος Κωνσταντίνος του Γεωργίου, Μητρόπουλος Αργύριος του Αναστασίου, Νέστορας Γεώργιος του Ευσταθίου, Κοτσοβόλου Αγγελική του Αναστασίου και Μυλωνά Δήμητρα του Θεοδώρου.  Το 1898 στο Βλάση γεννήθηκαν οι: Αποστολόπουλος Χαράλαμπος του Γεωργίου, Κοτσόβολος Ιωάννης του Ελευθερίου, Κακούρης Παναγιώτης του Βασιλείου, Μυλωνάς Σταύρος του Χαραλάμπους, Μυλωνάς Ευστάθιος του Αθανασίου, Φουρτούνη Ευανθία του Αριστείδη και Κοτσοβόλου Αγγελική του Νικόλα.

Πήγαινε στη αρχή 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΩΡΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΡΥΟΡΕΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ (1952-1953)

 

Πήγαινε στη αρχή 

Προτεινόμενα έργα στο Βλάση

Το τοπικό συμβούλιο Βλάση στην πρώτη του συνεδρίαση ασχολήθηκε με το τεχνικό πρόγραμμα. Με λίγα λόγια έστειλε στο δημοτικό συμβούλιο Βουφράδας τα έργα που πρέπει να πραγματοποιηθούν στο Βλάση. Στη συνεδρίαση παρόντες ήταν και τα τρία μέλη του τοπικού συμβουλίου, Ευσταθία Κακούρη (πρόεδρος), Αποστολόπουλος Νικόλαος και Παπαλάμπρος Ιωάννης. Τα έργα που έστειλε στο δημοτικό συμβούλιο ήταν τα παρακάτω: 1) Συντήρηση αγροτικών δρόμων-τσιμεντόστρωση στη θέση Τσαπελόστρατα (70 μέτρα), στη θέση Μεγαλαλώνια (50 μέτρα), στη θέση Κισσό (50 μέτρα), στη θέση Ρικόραχη (60 μέτρα), στη θέση Παλιοκλήσι (50 μέτρα), στη θέση Άγιος Νικόλαος (50 μέτρα). 2) Ασφαλτόστρωση δρόμου προς το νεκροταφείο και αποκατάσταση ζημιών αυτού. 3) Ανάπλαση Βρύσης Αγίας Παρασκευής, 4) Διαμόρφωση του εδάφους στο γήπεδο του χωριού, 5) Επέκταση φωτισμού προς το νεκροταφείο και τοποθέτηση κολώνων φωτισμού πλησίον της οικίας Κακούρη Βασίλη και Τσάκαλη Γεωργίας, 6) Τεχνικό έργο στην οικία Σταύρου Μάστορα, 7) Επέκταση δικτύου ύδρευσης στη θέση Απιδούλα, 8) Αξιοποίηση γεώτρησης, 9) Ασφαλτόστρωση δρόμων εντός του δημοτικού διαμερίσματος. 

Πήγαινε στη αρχή 

Ο Κοντογοναίος που εκτελέστηκε στις στροφές της Μεγαλόπολης

Περνώντας τη Μεγαλόπολη και πηγαίνοντας για Ασέα, στις στροφές, συναντάς έναν τεράστιο σταυρό. Είναι το σημείο, όπου τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 24 Φεβρουαρίου 1944 εκτέλεσαν σε αντίποινα 204 Έλληνες από τους νομούς Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας. Ανάμεσα σ΄ αυτούς τους 204 Έλληνες που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηρωδίας ήταν και ο Κοντογοναίος, συμπατριώτης μας, Φιλόπουλος Περικλής. Ένας αγνός Έλληνας που με το αθώο αίμα του έγραψε τη νεότερη ιστορία αυτού του τόπου. Εκεί, μαζί με τους άλλους Έλληνες που εκτελέστηκαν συνάντησε την αθανασία και πέρασε στο πάνθεο των ηρώων. 

Πήγαινε στη αρχή 

Το πάνθεο του Μανιακίου

 

Μια συγκλονιστική στιγμή από το ιστορικό Μανιάκι. Ο νεκρός Παπαφλέσσας μπροστά στον Ιμπραήμ. Το σχέδιο είναι του Α. Λαζαρίδη και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό «Ελληνική Δημιουργία» στις 15 Ιανουαρίου 1954, στο τεύχος 143.

Πήγαινε στη αρχή 

Πελεκαναδαίοι τραυματίες πολέμου

Μεγάλη είναι η προσφορά της νεολαίας του χωριού Πελεκανάδα στα διάφορα εθνικά προσκλητήρια, όπως είναι εξάλλου και όλων των χωριών της περιοχής μας. Έντεκα Πελεκαναδαίοι έχουν σκοτωθεί για την πατρίδα, τρεις έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι, τρεις μεταφέρθηκαν στο Νταχάου της Γερμανίας και κάηκαν στους κλιβάνους και επτά είναι οι ανάπηροι πολέμου. Στο σημερινό φίλο της εφημερίδας, φίλος αναγνώστης από την Πελεκανάδα μας ζήτησε να κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα στους τραυματίες των πολεμικών συγκρούσεων.

Είχε διαφορετική άποψη

 

Ο Θάνος Φουρτούνης προσπαθεί με τρυφερό τρόπο να πείσει τη σύζυγό του Ανδριάνα αλλά αυτή έχει διαφορετικές απόψεις. Εκείνο, όμως, που είναι σίγουρο είναι ότι στη γιορτή του Θάνου, η κυρά Ανδριάνα είχε φτιάξει τα ωραιότερα φαγητά, και του πουλιού το γάλα υπήρχε στο τραπέζι στη διάθεση των φίλων της οικογένειας. Αυτό έκανε το Θάνο να πετάει σε πελάγη ευτυχίας. Σε μια τέτοια στιγμή ευτυχίας τον συνέλαβε και ο φωτογραφικός φακός.

Πήγαινε στη αρχή 

Τα προεδρεία στους όμορους  δήμους της Βουφράδας

Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας μας παρουσιάσαμε το προεδρείο του δήμου Βουφράδας. Στη σελίδα αυτή παρουσιάζουμε τα προεδρεία των όμορων δήμων της Βουφράδας: