ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 26ου ΤΕΥΧΟΥΣ

1. Καθυστερεί η σύνδεση του νέου δικτύου ύδρευσης
2. Η Βουφράδα είπε Κ. Κυριακόπουλο
3. Η κλώσα και τα κλωσόπουλα
4. Τα προβλήματα του χωριού μας
5. Συμφωνητικό αγοροπωλησίας
6. Αναγνώστης Οικονομόπουλος
7. Εμείς και οι γείτονές μας!!!
8. Μια ανθρώπινη τραγωδία…
9. Τα παιδιά της Φίλαινας από το Κοντογόνι
10. Βλασαίοι γεννηθέντες το 1893 και το 1894
11. Δίπλα στη Λαϊκή Μούσα
12. Λαογραφικό Μουσείο Μηλιώτη
13. Διαβάζοντας παλιές εφημερίδες. Στη Βουφράδα πριν από 159 χρόνια
14. Πανταζόπουλος Κωνσταντίνος - Πανταζόπουλος Πανάγος. Έγραψαν τη δική τους ιστορία
15. Λίγα λόγια για το δήμο Παπαφλέσσα
16. Εκλέχτηκε με άνεση ο Π. Κοτσινονός
17. Αναστασόπουλος Παναγιώτης Δημαρχιακός Πάρεδρος Βουφράδας
18. «Έχασε τ’ αυγά και τα καλάθια» Πώς βγήκαν και γιατί τις λέμε
19. Πυρκαγιά στη Χαραυγή
20. Επανεκλέχτηκε ο Π. Ψώνης στο Βλαχόπουλο
21. Νέα έργα στους δήμους μας
22. Γλεντζέδες της περιοχής μας
23. Αλλάζει η Μανιατόρουγα
24. Σύλλογος Γυναικών Δήμου Παπαφλέσσα
25. Στη Χώρα εκλέχτηκε ο Τ. Τσορώνης
26. Τα σχολεία της Βουφράδας εκτός ευρυζωνικής εποχής
27. Δημοτικές εκλογές στη Βουφράδα
28. Νίκη της Σίτσας Κακούρη
29. Εκλέχτηκε ο Αντ. Δημητρακόπουλος
30. Μάχη έδωσε ο Κ. Μάστορας
31. Προσφορά δημάρχου
32. Βραβείο σε αριστούχους
33. Πριν από 94 χρόνια
34. Βγήκαν μαχαίρια
35. Δημοτικές εκλογές στο Πεταλίδι
36. Βλασαίοι στον πόλεμο του 1940
37. Δυο Βλαχοπουλαίοι στη μάχη των εκλογών
38. Ένας Χατζαίος στην κατοχή…
39. Να έχουν ζωή ανθόσπαρτη
40. Σκληρή μάχη του   Φ. Κακούρη στο Περιστέρι
41. Δημοτικές εκλογές στο δήμο Αριστομένη
42. Πάλι στα μετερίζια ο Θ. Δημητρακόπουλος
43. Τι πήραν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι στο Βλάση
44. Συνδρομή
45. Ο καπετάν - Πελεκανάδας
46. Πληθυσμός χωριών
47. Θετική γνωμοδότηση
48. Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας
49. Ποιοι εκλέγονται στο Δήμο Παπαφλέσσα
50. Νίκη με τραυματισμούς
51. Ετοιμάζεται η εκκλησία στο Καμάρι
52. Δυσκολοδιάβατος ο δρόμος Χατζή-Βλαχόπουλο
53. Κηδείες
54. Αποτελέσματα για τη Νομαρχία στη Βουφράδα
55. Νομαρχιακές εκλογές στο Βλάση
56. ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
57. ΚΟΝΤΟΘΑΝΑΣΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
58. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ
59. ΦΙΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
60. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
61. Τεράστια χασισοφυτεία στη Μεταξάδα

Δίμηνη έκδοση του Συλλόγου των Απανταχού Βλασαίων «ΤΟ ΒΛΑΣΗ»
Συντάσσεται με ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ιδιοκτήτης: Σύλλογος Απανταχού Βλασαίων «ΤΟ ΒΛΑΣΗ»
Δ/νση: Βλάση Μεσσηνίας Τ.Κ. 24014
Εκδότης-Διευθυντής: Παναγιώτα Μαρινοπούλου. Δ/νση: Κανάρη 36, Καλαμάτα. Τ.Κ. 241100, τηλ.6976670736
Σύνταξη-Επιμέλεια Ύλης: Τάσος Αποστολόπουλος. Δ/νση: Δημητρακοπούλου 20, Τρίπολη, τηλ. 6977278756


Καθυστερεί η σύνδεση του νέου δικτύου ύδρευσης

Ένα από τα προβλήματα που έχει το Βλάση και όχι μόνο είναι ότι ενώ άλλαξε το δίκτυο ύδρευσης και αντικαταστάθηκαν εδώ και μήνες οι σωληνώσεις, που ήταν από αμίαντο, δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα η σύνδεση με τις παροχές των σπιτιών. Το όλο σύστημα ύδρευσης συνεχίζει να γίνεται μέσα από τις καρκινογόνες  σωλήνες του αμίαντου. Χρειάζεται, λοιπόν, άμεσα, μια νέα εργολαβία η οποία θα συνδέσει το νέο δίκτυο ύδρευσης με τις παροχές των σπιτιών και θα μεταφέρει τους καταμετρητές του νερού στην άκρη του δρόμου γιατί σήμερα πολλοί καταμετρητές νερού είναι εντός των προαυλίων χωρών των  σπιτιών. Το έργο αυτό, το τόσο σημαντικό για την υγεία μας, που έχει περάσει μέσα από χίλια κύματα σε επίπεδο μελετών, χρηματοδοτήσεων και υλοποίησης πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί. Με την ευκαιρία αυτή να αναφέρουμε ότι πρέπει και να αποκατασταθεί σε κάποια σημεία και το οδόστρωμα που σκάφτηκε για να περάσουν οι σωληνώσεις. Οι βροχές έχουν ανοίξει μεγάλες γράνες που κάνουν δυσκολοδιάβατοους και επικίνδυνους τους δρόμους. Στη φωτογραφία βλέπουμε ένα από τα σκαπτικά μηχανήματα που άνοιγε αυλάκια για το δίκτυο ύδρευσης και δίπλα του με δυσκολία διέρχεται ο Σούλης Μαρινόπουλος.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Η Βουφράδα είπε Κ. Κυριακόπουλο

Στις δημοτικές εκλογές που έγιναν στη Βουφράδα στις 15 Οκτωβρίου 2006 για δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο ο λαός της Βουφράδας έδωσε και πάλι στήριξη στον νυν δήμαρχο Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο οποίος έλαβε ποσοστό 54,81% έναντι 45,19% που έλαβε ο αντίπαλός του Γιάννης Λεντούδης. Ο Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος έλαβε 906 ψήφους και ο Γιάννης Λεντούδης 747 ψήφους. Η ψηφοφορία έγινε σε πολύ καλό κλίμα χωρίς κανένα απρόβλεπτο. Πολλοί ήταν και οι ετεροδημότες που ήρθαν στη Βουφράδα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η αποχή στη Βουφράδα έφτασε στο 34,85%. Στο Βλάση επικράτησε ο Γιάννης Λεντούδης που κατάγεται από το χωριό ο οποίος  έλαβε 122 ψήφους, ποσοστό 76,7 %, έναντι 37 ψήφων, ποσοστό 23,3%  που έλαβε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος. Στο τοπικό συμβούλιο επικράτησε η Σίτσα Κακούρη. Η ψηφοφορία στο Βλάση κύλησε ομαλά αν και υπήρξε πρόβλημα με την εφορευτική επιτροπή που δεν παρουσιάστηκε στη θέση της.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Η κλώσα και τα κλωσόπουλα

Η κατάργηση των κοινοτήτων και η ίδρυση των δήμων άλλαξε πολλά δεδομένα στα χωριά μας. Δε θα μπούμε στο πειρασμό να πάρουμε θέση γι΄ αυτό το ζήτημα για να μην κατηγορηθούμε ότι πολιτικολογούμε. Η εφημερίδα μας θα πρέπει να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού την απόστασή της από κόμματα και πολιτικές. Έχουμε, όμως, χρέος να επισημάνουμε το αυτονόητο. Δηλαδή για να πάει ένας τόπος μπροστά χρειάζεται τη συστράτευση όλων μας. Κανείς δεν είναι τόσο μεγάλος ώστε να μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του και κανείς δεν είναι τόσο μικρός ώστε να είναι περιττός. Αντιθέσεις ανάμεσα στα χωριά του δήμου δεν βοηθούν αλλά αντίστροφα οδηγούν δε οπισθογυρίσματα. Ο ρόλος της μητρόπολης του δήμου (Χατζή) θα πρέπει να είναι ο ρόλος της κλώσας που αγωνιά για τα κλωσόπουλα (χωριά). Τα λέω αυτά γιατί στις τελευταίες δημοτικές εκλογές εμφανίστηκε, έστω και στα σπάργανα, ένα ζιζάνιο ανάμεσα στο Χατζή και στα χωριά. Με μεγάλη δυσκολία τα χωριά ψήφιζαν υποψηφίους από το Χατζή αλλά και οι Χατζαίοι δύσκολα έριχναν το βλέμμα τους στα χωριά. Κι όμως η Βουφράδα πρέπει να είναι ένας τόπος με ίσες ευκαιρίες για όλους. Ας γίνουν τα χωριά τα όμορφα προάστια του Χατζή για να δοθεί και η ψυχολογική ικανοποίηση σ΄ αυτά και ας γίνει το Χατζή η ομορφότερη πρωτεύουσα δήμου. Το θέμα είναι να γίνουν…διαφορετικά φυγόκεντρες δυνάμεις θα αναπτυχθούν επικίνδυνες για την υπόσταση του δήμου.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Τα προβλήματα του χωριού μας

Σε κάθε προεκλογική περίοδο, απ΄ όλους  μα όλους τους συνδυασμούς, ακούγονται πολύ καλά λόγια για μεγάλα αναπτυξιακά έργα που σκοπεύουν να κάνουν. Παντού κυριαρχούν τα «ΘΑ».  Ως σύλλογος αποφύγαμε, όπως ο διάβολος το λιβάνι, να στείλουμε ακόμη και τις ανάγκες του χωριού για να συμπεριληφθούν στα προεκλογικά προγράμματα των υποψηφίων δημάρχων Βουφράδας για να μην εμπλακεί ο σύλλογος στις δημοτικές αντιπαραθέσεις. Σήμερα απλά θέλουμε δημόσια να αποτυπώσουμε τα προβλήματα του χωριού μας και να ζητήσουμε την επίλυσή τους. Αυτό επιθυμούν όλα τα μέλη του συλλόγου μας όποιο συνδυασμό και αν στήριξαν. 1) Άμεση σύνδεση δικτύου ύδρευσης με το καινούργιο δίκτυο, 2) Αποκατάσταση του σαθρού οδικού δικτύου Κουρτάκι-Βλάση-Άγιοι Απόστολοι, 3) Αξιοποίηση προς όφελος του χωριού της γεώτρησης στην Παλιόβρυση, 4) Αποκατάσταση του μαντρότοιχου του νεκροταφείου, 5) Ανάπλαση  του χώρου της Βρύσης και της Αγίας Παρασκευής, 6) Ασφαλτόστρωση  ή τσιμεντόστρωση των εσωτερικών δρόμων του χωριού μας, 7) Αποκατάσταση του δημοτικού σχολείου που καταρρέει, 8) Σηματοδότηση όπου δεν υπάρχουν πινακίδες και  9) Κατασκευή γηπέδου στο οικόπεδο του δήμου.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Συμφωνητικό αγοροπωλησίας

Δεν ήταν λίγες οι φορές που στα χωριά μας παρουσιαζόταν το φαινόμενο να έχουμε αγοροπωλησίες αγροτεμαχίων με απλά ιδιωτικά συμφωνητικά. Εξυπακούεται ότι δεν είχαν νομική ισχύ. Ο λόγος ήταν γι΄ αυτούς συμβόλαιο γι΄ αυτό και χρησιμοποιούσαν τη ρήση «Ο λόγος μου συμβόλαιο». Στο φύλλο αυτό της εφημερίδας μας παρουσιάζουμε ένα τέτοιο συμφωνητικό που έγινε ανάμεσα στη Γεωργία σύζυγος Γεωργίου Ζάκη κάτοικο Βλάση και στο Γεώργιο Αθανασίου Μυλωνά κάτοικο Μυρσυνοχωρίου, το 1956. Μάρτυρες χρησιμοποιήθηκαν ο Σπύρος Ν. Κοτσόβολος και ο Βασίλειος Γ. Φράγκος. Το περιεχόμενο του συμφωνητικού έχει ως εξής: «Εν Βλάσση σήμερον την 11η του μηνός Μαΐου του έτους 1956 οι κάτωθι υπογεγραμμένοι 1) Γεωργία συζ. Γεωρ. Ζάκη κάτοικος Βλάσση αφ΄ ενός και 2) Γεώργιος Αθανασίου Μυλωνάς κάτοικος Μυρσινοχωρίου αφ΄ ετέρου συνεφώνησαν και συναπεδέχθησαν τα εξής: Η Γεωργία συζ. Γεωργ. Ζάκη κάτοχος ενός Αγρού εις θέσιν Λουτσιάρες κοινότητος Μυρσινοχωρίου επώλησεν τούτον εις τον δεύτερον των συμβαλλομένων Γεώργιον Αθανασίου Μυλωνάν κάτοικον Μυρσινοχωρίου αντί (5.000) πέντε χιλιάδες δρχ. Εκ τούτων ο αγοραστής θα καταβάλη σήμερον εις την  πωλήτριαν το ποσόν των (2.000) δρχ. τας άλλας (2.000) δρχ. τέλη Οκτωβρίου του έτους 1956 και τας υπολοίπους (1.000) δρχ. το έτος 1957. Η συμφωνία εγένετο παρουσία των μαρτύρων 1) Σπυρίδωνα Ν. Κοτσόβολου και 2) Βασιλείου Γ. Φράγκου αμφότερων κατοίκων Βλάσση. Εφ΄ ω  συνετάγη το παρόν συμφωνητικόν και ανεγνώσθη ευκρινώς παρουσία των συμβαλλομένων και μαρτύρων υπογράφεται ως έπεται».

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Αναγνώστης Οικονομόπουλος
Ένας δήμαρχος που άφησε εποχή

Μια μεγάλη προσωπικότητα που έζησε στα χωριά μας ήταν ο δήμαρχος Αριστομένη (Μουσταφάμπασα) Αναγνώστης Οικονομόπουλος. Πολέμησε γενναία τους Τούρκους ως αξιωματικός του αγώνα και καπετάνιος των Μουσταφαμπασαίων. Μετά την απελευθέρωση από τον τούρκικο ζυγό διατέλεσε δημογέροντας της επαρχίας Ανδρούσας και πρώτος δήμαρχος Αριστομένη με σημαντικό έργο στο ενεργητικό του. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το 1843 ο δήμαρχος Αναγνώστης Οικονομόπουλος απολύθηκε «προσωρινώς» για δήθεν παράβαση καθήκοντος και παράνομες πράξεις, στην ουσία όμως  γιατί αντιπολιτευόταν το καθεστώς. Στις αθηναϊκές εφημερίδες υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες και επικρίσεις για την αδικαιολόγητη απόλυσή του. Αυτό ανάγκασε το καθεστώς να τον οδηγήσει σε δίκη. Στο δικαστήριο αποκαλύφθηκε η σκευωρία και αθωώθηκε. Έτσι επανήλθε στο πηδάλιο του δήμου. Στις αρχές του 1846 ο Αναγνώστης Οικονομόπουλος περιέπεσε και πάλι στη δυσμένεια της κυβέρνησης του Κωλέττη. Παρά τις εναντίον του επιθέσεις και πιέσεις των δημοτών ο Αναγνώστης Οικονομόπουλος στις εκλογές του 1846 επανεξελέγη δήμαρχος. Περισσότερα στοιχεία για τη ζωή και τη δράση του Αναγνώστη Οικονομόπουλου θα παρουσιάσουμε σε ένα από τα επόμενα φύλλα της εφημερίδας μας.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Εμείς και οι γείτονές μας!!!

Ο πίνακας που παραθέτουμε μας δίνει μια εικόνα στοιχείων έκτασης, πληθυσμού, μελών δημοτικών συμβουλίων του δήμου μας και των διπλανών μας δήμων για να κάνουμε τις συγκρίσεις μας.

Δήμος Έδρα Δημοτικά
Διαμερίσματα
Πληθυσμός Έκταση Μέλη Δημοτικού
Συμβουλίου
Αριστομένους Αριστομένης 11 3.413 90.678 17
Βουφράδος Χατζή 6 1.802 42.360 13
Νέστορος Χώρα 8 5.552 91.902 19
Παπαφλέσσα Βλαχόπουλο 5 2.205 42.137 13
Πεταλιδίου Πεταλίδι 12 3.601 104.970 15
Χιλιοχωρίων Χανδρινός 5 2.916 73.950 15

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Μια ανθρώπινη τραγωδία...

Πλαίσιο κειμένου:    Νικήτας Σούμπλης  Οι περισσότεροί μας έχουν επισκεφτεί τα ταμπούρια του Παπαφλέσσα και έχουν δει την πυραμίδα που έχει κατασκευαστεί για να θυμίζει τη μεγάλη θυσία. Αλλά και αυτοί που δεν έχουν πάει στα ταμπούρια η πυραμίδα φαίνεται καθαρά από το Βλασόκαμπο και από  πολλά σημεία της Βουφράδας. Ο πολιτικός μηχανικός που κατασκεύασε την πυραμίδα, το 1938, συνδέοντας το όνομά του με την περιοχή μας λεγόταν Νικήτας Σούμπλης του Ιωάννη και είχε γεννηθεί το 1904 στο χωριό Νέδουσα της Μεσσηνίας. Ήταν ο άνθρωπος που η ζωή του έξι χρόνια αργότερα θα μπορούσε να γίνει κινηματογραφική ταινία. Τον σπούδασε πολιτικό μηχανικό με τεράστιες θυσίες ο αδερφός του Θανάσης Σούμπλης στη Γαλλία και αργότερα στην Αμερική. Επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε προϊστάμενος της μηχανικής υπηρεσίας δήμων και κοινοτήτων Μεσσηνίας. Πολλά έργα στη Μεσσηνία φέρνουν την υπογραφή του. Την περίοδο της κατοχής συνελήφθη από τα γερμανικά στρατεύματα και οδηγήθηκε στις φυλακές της Τρίπολης. Μόλις το έμαθε ο αδερφός του Θανάσης ότι οι Γερμανοί συνέλαβαν τον αδερφό του, το καμάρι του σπιτιού τους, που με τόσες θυσίες είχε σπουδάσει τράβηξε κι αυτός για την Τρίπολη προκειμένου να παρακαλέσει και να πετύχει την απελευθέρωση του αδερφού του. Έφτασε στην Τρίπολη και πήγε στον σκοπό της φυλακής ζητώντας να δει τον αδερφό του. Η πίεση που ασκούσε ήταν έντονη, η μια κουβέντα έφερε την άλλη και σε λίγο βρέθηκε δυστυχώς και αυτός κρατούμενος των Γερμανών. Χαράματα, 15 Ιανουαρίου 1944, οι Γερμανοί βγάζουν τους κρατούμενους στο προαύλιο της φυλακής προκειμένου να επιλέξουν δέκα άτομα για να εκτελέσουν ως αντίποινα. Στα ονόματα που φώναξαν ήταν και το όνομα Νικήτας Σούμπλης. Μόλις ο κατακτητής φώναξε «Νικήτας Σούμπλης» σε χρόνο αστραπή ο Θανάσης πετάγεται στο μέρος των μελλοθάνατων για να γλιτώσει ο σπουδασμένος με θυσίες αδερφός του. Έτσι, ανάμεσα στους δέκα Έλληνες που κρέμασαν οι Γερμανοί από μπαλκόνια της οδού Ταξιαρχών στην Τρίπολη ήταν και ο Θανάσης Σούμπλης. Η τραγωδία όμως δεν τελείωσε εδώ. Στις 23 Φεβρουαρίου 1944 εκτελείται και ο Νικήτας Σούμπλης στο ρέμα του Αϊ-Νικόλα στην Τρίπολη μαζί με 49 ακόμη πατριώτες.  Η αγάπη των αδερφών Σούμπλη πέρασε στην τοπική ιστορία. Ευχή όλων μας, ο τόπος μας, να μη ζήσει τέτοιες τραγικές στιγμές.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Τα παιδιά της Φίλαινας από το Κοντογόνι

Σε προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας παρουσιάσαμε το δημοτικό τραγούδι της τάβλας που αναφέρεται στα ηρωϊκά Γκαφόπουλα, τα παιδιά της Φίλαινας από το Επάνω Κοντογόνι. Δεσμευτήκαμε ότι θα γράψουμε για τη ζωή, τη δράση και το θάνατο των τριών αδερφών που τραγούδησε η λαϊκή μούσα και αυτό κάνουμε πράξη σήμερα:

« Το μάθατε τι γίνηκε στ’ Απάνου Κοντογόνι;
Επιάσαν τα Γκαφόπουλα στης Φίλαινας το σπίτι.
Τα πιάσαν και τα δέσανε τα τρία αδερφάκια αντάμα.
Και ο Κοσμάς αποκρίθηκε και σαν τρανός τους λέει:
Σκοτώστε μας τους δυο τρανούς κι αφήστε το μικρόνε.
Κι ο ‘νας στον άλλον έλεγε και τους παρακαλούσε:
Μη με περάστε χωριά, χωριά και βιλαέτια,
τι έχουμε οχτρούς και χαίρονται και φίλους και λυπούνται.»

Ο Παναγιώτης Φίλος ξακουστός κλέφτης  από το Απάνω Κοντογόνι είχε τρία παιδιά ξακουστά κι αυτά για την παλικαριά τους. Ο κόσμος τα ήξερε ως Γκαφόπουλα ή ως παιδιά της Φίλαινας. Τον έναν τον έλεγαν Κοσμά, τον άλλον Κώστα και τον τρίτο Τριαντάφυλλο. Αυτά τα παιδιά αποφάσισαν να τα εξοντώσουν γιατί πιθανόν να είχαν γίνει ενοχλητικά στους προεστούς της εποχής. Δόθηκε, λοιπόν, εντολή σε μια ομάδα ενόπλων φυλάκων προεστών που βρισκόντουσαν στο Σαπρίκι να μεταβεί άμεσα στο Απάνω Κοντογόνι και να συλλάβει τα Γκαφόπουλα. Η διαταγή εκτελέστηκε αμέσως και ο φημισμένος Κάπος Ντούλας συνέλαβε τα αδέρφια την ώρα που έτρωγαν στο σοφρά του σπιτιού τους στο Απάνω Κοντογόνι.  Τα αλυσόδεσαν με στόχο να τα διαπομπεύσουν  και τελικά να τα  κρεμάσουν  στην Κυπαρισσία στης «Αρκαδιάς τον πλάτανο». Στο δρόμο βρήκε την ευκαιρία και ο Κοσμάς τους ξέφυγε. Τα άλλα δυο αδέρφια, τον Κώστα και τον Τριαντάφυλλο, τελικά τα κρέμασαν στον πλάτανο της Κυπαρισσίας. Το θάνατο των δυο αδερφών από το Απάνω Κοντογόνι εκδικήθηκαν οι δυο κλέφτες Νικολούλιας και Τόγκας που σκότωσαν τον Κάπο Ντούλια.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Βλασαίοι γεννηθέντες το 1893 και το 1894

Συνεχίζοντας την παρουσίαση των γεννηθέντων στο Βλάση στο φύλλο αυτό της εφημερίδας θα παρουσιάσουμε τους γεννηθέντες  τα χρόνια 1893 και 1894. Σύμφωνα, λοιπόν,  με τα αρχεία του χωριού μας το 1893, στο Βλάση,  γεννήθηκαν οι: Κοτσόβολος Ιωάννης του Ανδρέα, Κοτσόβολος Νικόλαος του Κυριάκου, Κακούρης Αλέξανδρος του Φωτίου, Λυμπερόπουλος Κωνσταντίνος του Χρίστου, Μάστορας Γεώργιος του Αθανασίου, Μυλωνάς Χρήστος του Αθανασίου, Νέστορα Αικατερίνη του Πέτρου, Φουρτούνη Θεοδώρα του Αριστείδη, Κοτσοβόλου Σταυρούλα του Νικολάου. Τον επόμενο χρόνο, το 1894, στο Βλάση, γεννήθηκαν οι: Θεοδωρακόπουλος Χρήστος του Νικολάου, Κοτσόβολος Ιωάννης του Αθανασίου, Κοτσόβολος Παναγιώτης του Βασιλείου, Μυλωνάς Ελευθέριος του Χαραλάμπους, Νέστορας Γεώργιος του Πέτρου, Μάστορα Βασιλική του Αθανασίου, Νέστορα Γεωργία του Αναστασίου.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Δίπλα στη Λαϊκή Μούσα

Για τον Παπαφλέσσα, το Μανιάκι και το Κοντογόνι υπάρχουν δεκάδες λαϊκά τραγούδια. Ένα απ΄ αυτά, που παρουσιάζουμε σήμερα, αναφέρεται στον Παπαφλέσσα και στην πορεία του προς το Κοντογόνι και έχει ως εξής:

«Συχνορωτάνε οι αρχηγοί, ρωτάνε για το Φλέσσα
Θέ μου και τι να γίνεται αυτός ο Παπαφλέσσας;
Μάειδε σε γάμους φάνηκε, μάειδε σε πανηγύρια.
-Εψές, προψές επέρασε και πάει στα κλεφτοχώρια
Και παλληκάρια μάζευε τον πόλεμο να κάνει.
Τα μάζεψε, τα σύναξε, τα ΄κανε τρεις χιλιάδες
Και στο Λιοντάρι διάβηκε να πάει στο Κοντογόνι».

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Λαογραφικό Μουσείο Μηλιώτη

Στο Δήμο Βουφράδος και  στο Δημοτικό Διαμέρισμα  Μηλιωτίου, βρίσκεται ένα πλούσιο σε εκθέματα Λαογραφικό Μουσείο κόσμημα όχι μόνο του Μηλιωτίου αλλά όλων των τοπικών διαμερισμάτων του δήμου μας. Στο Λαογραφικό Μουσείο Μηλιωτίου  εκτίθενται εργαλεία, ενδυμασίες, παλιά βιβλία, σκεύη οικιακής χρήσης που χρονολογούνται 100-150 χρόνια πριν. Για επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να έρθουν σε επαφή με το Δήμο.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Διαβάζοντας παλιές εφημερίδες
Στη Βουφράδα πριν από 159 χρόνια

Εγκαινιάζουμε, αρχίζοντας από το φύλλο αυτό,  μια στήλη που θα αναφέρεται σε δημοσιεύματα παλιών εφημερίδων, δημοσιεύματα που αφορούν το δήμο Βουφράδας ή διπλανούς δήμους. Το σημερινό δημοσίευμα έχει ημερομηνία 21 Ιουνίου 1847 και είναι από την αθηναϊκή εφημερίδα «Αιών» (φύλλο 789). Αναφέρεται στη βίαιη απόλυση, ως ανεπιθύμητου, του δημάρχου Βουφράδας Σπύρου Ζανιώτη (για το Σπ. Ζανιώτη έχουμε κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας) ως εξής: «Προχθές έσπευσαν, ήτοι βιαίως, παραλόγως και παρανόμως έπαυσαν τον δήμαρχον Βουφράσου Ζανιώτην διότι δεν συνεφώνει προς τους παρανόμους σκοπούς του Μπάστα ως προς τα των εκλογών. Ο έπαρχος λοιπόν έτοιμος εις Πύλον, παύει τον δήμαρχον, δια να παυθεί συγχρόνως και ο άξιος γραμματεύς Ι. Δ. Παπαδόπουλος, αντικαθιστά τον πάρεδρον Ρένεσιν (Αλεβίζον) διαφθείρων και διαβασανίζων αυτόν, τω επιβάλλει δε και νέον γραμματέα της αρεσκείας του, τω δίδει και 10 τακτικούς στρατιώτες εκ της φρουράς να τον συνοδεύσουν και τον φυλάξουν εις τον Δήμον του. Σημειωτέον δ΄ εκ περισσού, ότι προ ενός και ημίσεος έτους η νομιμωτάτη δημοτική εκλογή Βουφράσου μένει ανεπικύρωτος και ανενέργητος, ήτοι πραγματικώς κατηργημένη…».

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Πανταζόπουλος Κωνσταντίνος - Πανταζόπουλος Πανάγος
Έγραψαν τη δική τους ιστορία

Γεννήθηκαν  και μεγάλωσαν και οι δυο  στο χωριό Μανιάκι την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Έλαβαν μέρος σε πολλές μάχες, σε όλη τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε αν και το προσπαθήσαμε να διαπιστώσουμε αν είχαν μεταξύ τους συγγενική σχέση και αν ναι σε ποιο βαθμό.  Ο Κωνσταντίνος Πανταζόπουλος μετά την απελευθέρωση ασχολήθηκε με τη νεοσύστατη τοπική αυτοδιοίκηση. Με το Β.Δ. της 3ης Μαρτίου 1837 διορίστηκε πάρεδρος Μανιακίου στο δήμο Σκάρμιγκα. Επίσης, ο Πανάγος Πανταζόπουλος  σύμφωνα με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, στις 20 Οκτωβρίου 1830, ήταν δημογέροντας των χωριών Σκάρμιγκα, Μανιακίου και Στυλιανού.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Λίγα λόγια για το δήμο Παπαφλέσσα

Ένας από τους δήμους με τον οποίο συνορεύει ο δήμος Βουφράδας είναι ο Δήμος  Παπαφλέσσα  που απέχει 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Καλαμάτας. Τα χωριά του δήμου αυτού μέχρι το 1912 άνηκαν στο δήμο Βουφράδας. Μετά έγιναν κοινότητες.  Ο νόμος 2539 του 1997 και οι διεργασίες που ακολουθήθηκαν διέσπασαν σε πολλά κομμάτια τον άλλοτε ισχυρό δήμο Βουφράδας. Ένα από τα κομμάτια αυτά αποτέλεσε το δήμο Παπαφλέσσα. Έτσι, ο Δήμος Παπαφλέσσα  συγκροτήθηκε και λειτουργεί από το 1999 με βάση το Νόμο 2539/97 (Νόμος Καποδίστρια). Η έκταση του νέου Δήμου φτάνει τα 42.137 χιλ.στρέμματα  και ο πληθυσμός του τις  2.205 κατοίκους. Το όνομά του οφείλεται στον ήρωα της ελληνικής επανάστασης  Παπαφλέσσα που έπεσε ηρωικά μαχόμενος στα ταμπούρια  στο Μανιάκι στις  20 Μαΐου1825. Ο δήμος αποτελείται από τα παρακάτω πέντε Δημοτικά Διαμερίσματα: Βλαχόπουλο, Μεταμόρφωση, Μανιάκι, Άνω και Κάτω   Παπαφλέσσα, Μαργέλι.  Έδρα του δήμου είναι το Βλαχόπουλο. Η κοντινότερη θάλασσα απέχει από το δήμο 15 χιλιόμετρα.

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ

Βλαχόπουλο (Έδρα)

1.421 κατοίκους

Μεταμόρφωση

   400 κατοίκους

Παπαφλέσσα

   159 κατοίκους

Μανιάκι

   109  κατοίκους

Μαργέλι

   116 κατοίκους

ΣΥΝΟΛΟ

2.205 κατοίκους

 

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Εκλέχτηκε με άνεση ο Π. Κοτσινονός

Εκλέχτηκε με μεγάλη άνεση στο δήμο Μελιγαλά ο συμπατριώτης μας Περικλής Κοτσινονός, πολιτικός μηχανικός, που έχει παντρευτεί την επίσης πολιτικό μηχανικό συμπατριώτισσά μας Μαρινοπούλου Παναγιώτα. Συμμετείχε στο συνδυασμό της Ελένης Αλιφέρη και εκλέχτηκε τρίτος στη σειρά με 305 σταυρούς. Να αναφέρουμε ότι την προηγούμενη περίοδο ήταν αντιδήμαρχος στο δήμο Μελιγαλά. Η εφημερίδα μας τον συγχαίρει για την επιτυχία του αυτή.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ 

  

Αναστασόπουλος Παναγιώτης
Δημαρχιακός Πάρεδρος Βουφράδας

Μεγάλη ήταν η προσφορά του Παναγιώτη Αναστασόπουλου, σε όλη τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821.Έλαβε μέρος σε μια σειρά από μάχες και ενέδρες και διακρίθηκε για το θάρρος του, την τόλμη του, την αποφασιστικότητά του. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να ανακαλύψουμε σε ποιο χωριό της Βουφράδας γεννήθηκε και μεγάλωσε. Πάντως, μετά την απελευθέρωση ασχολήθηκε έντονα με το δήμο Βουφράσου. Μάλιστα, με το Β.Δ. της 28ης Φεβρουαρίου 1852, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 14/10-4-1852, διορίστηκε δημαρχιακός πάρεδρος Βουφράδας.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

«Έχασε τ’ αυγά και τα καλάθια»
Πώς βγήκαν και γιατί τις λέμε

Υπάρχουν λέξεις και φράσεις που έχουν γίνει παροιμιώδεις. Τις χρησιμοποιούμε  στο Βλάση και σ΄ όλα τα Βουφραδοχώρια, χωρίς να ξέρουμε την προέλευσή τους, γνωρίζουμε όμως πολλές φορές τη σημασία τους. Θα προσπαθήσουμε να σας γνωρίσουμε την προέλευση της κοινόχρηστης  φράσης: «Έχασε τ’ αυγά και τα καλάθια». Για κάποιον, λοιπόν,  που τρομάζει ή που σαστίζει εύκολα, λέμε συνήθως ότι, «έχασε τ’ αυγά και τα καλάθια». Η φράση αυτή έμεινε από το 1688, όταν την Αθήνα την είχε καταλάβει ο Μοροζίνης με τα στρατεύματά του. Την εποχή εκείνη είχε πέσει πανώλη και τα κρούσματα ήταν χιλιάδες. Οι στρατιώτες του Μοροζίνη άρχισαν ν’ αποδεκατίζονται στην κυριολεξία. Όλα τα χωράφια, είχαν γίνει νεκροταφεία. Πολλοί, λοιπόν, Αθηναίοι, για να σωθούν, πήραν τις οικογένειές τους και τράβηξαν σε διάφορα νησιά. Ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν και ο Ιωάννης Ντερίνης που έκανε εμπόριο αυγών. Για να μην αφήσει όμως το εμπόρευμά του να χαλάσει, αποφάσισε να το πάρει μαζί του, με την ελπίδα να το πουλήσει στα νησιά. Άλλα στο δρόμο τους επιτέθηκαν Αλγερινοί κουρσάροι και τους έπιασαν. Όσοι από τους ταξιδιώτες ήταν νέοι, κρατήθηκαν αιχμάλωτοι και μεταφέρθηκαν στο Αλγέρι. Τον Ντερίνη, που ήταν γέρος και άρρωστος, τον άφησαν ελεύθερο. Έτσι αναγκάστηκε να γυρίσει ξανά στην Αθήνα. Φυσικά, πολλοί ενδιαφέρθηκαν τότε να μάθουν για την τύχη των συγγενών τους και τον επισκέπτονταν στο σπίτι του για να τους πει τα καθέκαστα. Σε μια Αθηναία, λοιπόν, που είχε χάσει τον άντρα της και έκλαιγε σπαρακτικά, ο Ντερίνης της είπε: «Η αφεντιά σου, κλαις για τον άντρα σου. Αμ! τι να πω εγώ ο κακομοίρης, που ’χασα τ’ αυγά και τα καλάθια;».  Έτσι η φράση του αγαθού αυτού αυγουλά, έφτασε ως τα χωριά μας και έμεινε μέχρι τα σήμερα.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Πυρκαγιά στη Χαραυγή

Φωτιά που ξέσπασε στις 7 Σεπτεμβρίου 2006  στην περιοχή «Κουτσοπόραχη» της Καζάρμας, στα όρια της Χαραυγής, έκανε στάχτη δέκα στρέμματα δασικής έκτασης. Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις, λόγω του ισχυρού ανέμου, ωστόσο η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με 4 οχήματα από την Καλαμάτα και 2 από τους Γαργαλιάνους, αποσόβησε τα χειρότερα. Στις προσπάθειες κατάσβεσης πήραν μέρος, επίσης, και τα δύο αεροσκάφη PZL που έκαναν ρίψεις επιβραδυντικού υγρού. Αξίζει να σημειωθεί, εξ άλλου, η συνδρομή των ομάδων πυρασφάλειας των κατοίκων της Χαραυγής, που έσπευσαν στην περιοχή με υδροφόρα οχήματα και γεωργικά μηχανήματα.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Επανεκλέχτηκε ο Π. Ψώνης στο Βλαχόπουλο

Πλαίσιο κειμένου:    Ψώνης Περικλής Δήμαρχος  Επανεκλέχτηκε δήμαρχος στο διπλανό μας δήμο Παπαφλέσσα ο Περικλής Ψώνης ο οποίος ήταν επικεφαλής του συνδυασμού «Ανεξάρτητη Δημοτική Αναγέννηση». Το δήμο διεκδίκησαν επίσης ο Χρήστος Σικαλιάς επικεφαλής του συνδυασμού «Δημοτική Συσπείρωση Πολιτών» και ο Νικόλαος Βάγγαλης επικεφαλής του συνδυασμού «Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία». Στο δήμο ήταν εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι 2232, ψήφισαν 1418, άκυρα ψηφοδέλτια 35, λευκά ψηφοδέλτια 6, έγκυρα ψηφοδέλτια 1377. Έλαβαν: Ψώνης Περικλής 658 ψηφοδέλτια, ποσοστό 47,79%, Σικαλιάς Χρήστος 568 ψηφοδέλτια, ποσοστό 41,25% και Βάγγαλης Νικόλαος 151 ψήφους, ποσοστό 10,97%. Να σημειώσουμε ακόμη λίγα στοιχεία για το δήμαρχο Περικλή Ψώνη.  Γεννήθηκε στο Βλαχόπουλο το 1944. Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή της Θεσσαλονίκης, και  έκανε μεταπτυχιακά στα παιδαγωγικά και την πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Είναι καθηγητής φυσικός.  Με τα κοινά ασχολήθηκε για πρώτη φορά το 1990 ως κοινοτικός σύμβουλος στη Κοινότητα Βλαχόπουλο. Εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος το 1998. Στις Δημοτικές Εκλογές του Οκτωβρίου 2002 επανεξελέγη δήμαρχος με ποσοστό 52,4% στον πρώτο γύρο.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Νέα έργα στους δήμους μας

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2006 είκοσι δύο έργα, μελέτες δράσης σε 15 δήμους της Μεσσηνίας εντάχθηκαν οριστικά στο πρόγραμμα “Θησέας”, όπως αποφάσισε στην τελευταία της συνεδρίαση η αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Οι οριστικές εντάξεις αφορούν τα ακόλουθα έργα και δράσεις στο δήμο μας και στους δήμους της περιοχής:

  1. Δήμος Βουφράδος: Συντήρηση δεξαμενής Χατζή και ύδρευση οικισμού Ματαράγκα, ποσού 84.000 ευρώ.
  2. Δήμος Νέστορος: Ολοκλήρωση μελέτης αποχέτευσης ομβρίων υδάτων - ακαθάρτων Δήμου Χώρας, αποχέτευση και βιολογικός καθαρισμός Δήμου Χώρας (νυν Νέστορος), εγκεκριμένου ποσού 130.000 ευρώ, προτεινόμενου ποσού 200.000 ευρώ.
    3. Δήμος Παπαφλέσσα: Ολοκλήρωση δημοτικών καταστημάτων πλατείας Βλαχόπουλου, ποσού 40.000 ευρώ. Επισκευή υπάρχοντος κτηρίου για στέγαση προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, ποσού 90.000 ευρώ.
  3. 4.Δήμος Πεταλιδίου: Αντικατάσταση αγωγού ύδρευσης στη Λυκίσσα, ποσού 25.000 ευρώ. Κατασκευή δεξαμενής και εξωτερικού αγωγού ύδρευσης στο Πανιπέρι, ποσού 45.000 ευρώ. Κατασκευή αγωγού ύδρευσης από πηγή “Σιπάτα” έως δεξαμενή Καλοχωρίου, εγκεκριμένου ποσού 60.000 ευρώ, προτεινόμενου ποσού 40.026,24 ευρώ.

    ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Γλεντζέδες της περιοχής μας

Μπορεί οι κάτοικοι των χωριών να έφαγαν τη φτώχια με το κουτάλι, να πέρασαν δύσκολα χρόνια διαβίωσης, ήταν όμως γλεντζέδες, χαρούμενοι και ευδιάθετοι άνθρωποι. Το χαμόγελο παρά τις δυσκολίες δεν έλειψε από τα χείλη τους. Γι΄ αυτούς τους γλεντζέδες των χωριών Πελεκανάδας, Κουρτακίου, Βλάση, Μηλιωτίου και Δροσιάς  κάνει ιδιαίτερη αναφορά ο Βασίλειος Παυλόπουλος από την Πελεκανάδα, στο βιβλίο που έχει αφιερώσει για το χωριό του, περιγράφοντάς τους ως εξής: «Πόσο ενθυμούμαι τους απλούς εκείνους και αγνούς συγχωριανούς μας που εκτελούσαν με εθνικήν έξαρσιν και πατριωτικόν πάθος τα Πατριωτικά μας τραγούδια. Ιδιαιτέρως θέλομεν να υπογραμμίσωμεν τους εκ Πελεκανάδας καταγόμενους Ιωάννην Μαρινόπουλον, Βασίλειον Αντ. Αντωνόπουλον που τον αποκαλούσαν και Δήμαρχον, Νικόλαον Βασ. Γραμματικόπουλον ή Πασπαλιάρην, Στυλιανόν Μπούκαν, Γεώργιον Αντωνόπουλον ή Ντεμεντήν, Παναγιώτην Σπυρόπουλον ή Καράμπελαν, Ιωάννην Αντωνόπουλον ή Ανδρικόγιαννην και άλλους. Επίσης οι εκ του χωρίου Κουρτάκι προσερχόμενοι Παναγ. Κοντοθανάσης ή Παπαδούλιας, Απόστολος Δημητρακόπουλος ή Γκιντής, Αλέξανδρος Κωνσταντόπουλος, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος ή Ρούνιας, Κων/νος Μεϊντάνης, Αθανάσιος Χριστόπουλος και Νικόλαος Κοντοθανάσης ή Καραοργής, οίτινες και αυτοί σημαντικώς ενίσχυον το γλέντι αλλά και οι εκ του τότε συνοικισμού Ζαϊμογλι (Δροσιά) καταγόμενοι Βασιλ. Κανελλόπουλος ή Μπέης, Δήμος Δρακόπουλος, Γεώργιος Σαϊτάνης, Γεώργιος Αθανασόπουλος, Δημήτριος Γιαννόπουλος, Δημήτριος Μοσχοβίτης οίτινες τακτικώς μας επισκέπτοντο και με τα ωραία τραγούδια τους ομόρφαιναν την παρέα, εις τας εκδηλώσεις αυτάς της εποχής εκείνης. Τι όμως να είπωμεν και δια τους εκ Μηλιωτίου καταγόμενους Δημ. Ρότσον, Δημοσθένην Αλεβίζον, Βασίλειον Κωνσταντόπουλον ή Μπαχαβιόλαν, Μαθιόν Καρκαβέλαν, Ευστάθιον Πετρόπουλον, Γεώργιον Γεωργακόπουλον ή Κουταλάν. Ρπίσης οι καλλιφωνότατοι του Κλέφτικου, του Δημοτικού και της τάβλας εκ του χωρίου Βλάσση, Γεώργιος Ζάκης, Πέτρος Ζάκης, Χρηστ. Λυμπερόπουλος ή Τσέλιος, Βασίλειος Ασημάκης, Αναγν. Μυλωνάς, Πανάγος Κακούρης, Παναγιώτης Μυλωνάς ή Καγιαννάς, Νικ. Κωτσόβολος, Δημήτριος Φουρτούνης κ.ά., οίτινες σημαντικός συνέβαλον εις τοιαύτας εκδηλώσεις χαράς».

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Αλλάζει η Μανιατόρουγα

Δυο ήταν οι σημαντικότερες περιφερειακές γειτονιές του χωριού Βλάση. Η μια ήταν η ρούγα της Κουτσουπιάς και η άλλη ήταν η Μανιατόρουγα. Ως Μανιατόρουγα οι πρόγονοί μας οριοθετούσαν την περιοχή από το σπίτι που σήμερα είναι ιδιοκτησία του Δημήτρη Κωτσόβολου του Στυλιανού και έφτανε μέχρι τη βρύση του χωριού, στο σπίτι της Βρυσογιώργαινας (μόνο τα θεμέλια του σπιτιού αυτού υπάρχουν).  Στις μέρες μας η γειτονιά αυτή αρχίζει να αλλάζει προς το καλύτερο αφού οι περισσότεροι ιδιοκτήτες παλιών σπιτιών της περιοχής τα ανακαινίζουν.  Μεταξύ των σπιτιών που ανακαινίζονται είναι τα σπίτια του Σταύρου Αλεβίζου, του Ηλία Αποστολόπουλου, του Γεωργίου Φράγκου, του Παναγιώτη Φράγκου και του Δημήτρη Κωτσόβολου. Στην ίδια γειτονιά τα τελευταία χρόνια ανακαινίστηκε και το σπίτι του Θεόδωρου Μυλωνά. Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί!!!

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Σύλλογος Γυναικών Δήμου Παπαφλέσσα

Ένας από τους δραστήριους συλλόγους της περιοχής μας που έχει καταγράψει στο ενεργητικό του πλουσιότατο έργο είναι και ο Σύλλογος Γυναικών του Δήμου Παπαφλέσσα που έχει έδρα το χωριό Βλαχόπουλο. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1999 από τα παρακάτω τριάντα μέλη που έθεσαν τον εαυτόν στον κοινό σκοπό της πολιτιστικής αναβάθμισης και προβολής των παραδόσεων και των προϊόντων του δήμου: Βασιλείου Γεωργία, Φράγκου Αλεξάνδρα, Καραβίδα Γεωργία, Καραμάτσου Φωτούλα, Καράμπελα Ιωάννα, Λάζαρη Σταυρούλα, Σικαλιά Ελένη, Σουμάκη Ελένη, Γιάνναρη Φωτεινή, Φράγκου Αναστασία, Αντωνοπούλου Κατερίνη, Σικαλιά Γεωργία, Κωσταράκη Δήμητρα, Καυκά Αικατερίνη, Αρβανίτη Ασπασία, Σικαλιά Κωνσταντίνα, Πουλοπούλου Κωνσταντίνα, Φράγκου Δήμητρα, Ψώνη Δήμητρα, Γιάνναρη Ελένη, Καυκά Κωνσταντίνα, Σικαλιά-Κανέλλου Ελένη, Χρονά Κατίνα, Μπαχούμα Γεωργία, Φράγκου Κωνσταντίνα, Καράμπελα Χρυσούλα, Τσόπελα Χριστίνα, Παντελοπούλου Θεοδώρα, Πουλοπούλου Σοφία, Γεωργιτσοπούλου Παναγιώτα. Ο Σύλλογος Γυναικών Δήμου Παπαφλέσσα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να δημιουργεί συνεχώς και να συμμετέχει σε αναρίθμητες πολιτιστικές εκδηλώσεις με κύρια την εκδήλωση της «Λαλαγγίδας» και της προβολής της εκλεκτής ποιότητας του λαδιού της περιοχής. Στο Σύλλογο Γυναικών του Δήμου Παπαφλέσσα και στη διοίκησή του αξίζουν θερμά συγχαρητήρια αφού μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να καταξιωθεί στη συνείδηση  όχι μόνο των δημοτών του δήμου Παπαφλέσσα αλλά και σ΄ όλη τη Μεσσηνία. Να σημειωθεί τέλος ότι ο Σύλλογος έχει βραβευτεί στα ανθεστήρια Μεσσηνίας.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Στη Χώρα εκλέχτηκε ο Τ. Τσορώνης

Αλλαγή αυτοδιοικητικού τοπίου είχαμε στο δήμο Νέστορος αφού ο καθηγητής Τάσος Τσορώνης επικράτησε του νυν δημάρχου γιατρού Παναγιώτη Πετρόπουλου. Τα αποτελέσματα στο δήμο διαμορφώθηκαν ως εξής: Ο συνδυασμός του Τάσου Τσορώνη «Αναπτυξιακή Κίνηση Δήμου Νέστορος» έλαβε 1985 ψήφους και ο συνδυασμός «Δυναμική Συνεργασία» του Παναγιώτη Πετρόπουλου έλαβε 1825 ψήφους. Από τον συνδυασμό του Αναστάσιου Τσορώνη εκλέγονται οι: Αγγελόπουλος Φώτης (294), Γαϊτάνης Λεωνίδας (233), Σύρνος Σπυρίδων (211), Κανελλόπουλος Γεώργιος (202), Παυλόπουλος Γρηγόριος (197), Αθανασόπουλος Νικόλαος (196), Αδρακτάς Παναγιώτης (182), Πετρόπουλος Νικόλαος (172), Διπλάρης Παναγιώτης (169), Ζαχαρόπουλος Ιωάννης (167).Από τον συνδυασμό του Παναγιώτη Πετρόπουλου εκλέγονται ο ίδιος και οι: Γεωργόπουλος Γεώργιος (354), Στεφανόπουλος Αθανάσιος (336), Βοριάς Γεώργιος (204), Μπαχούμας Γεώργιος (199), Γιαννακόπουλος Νικόλαος (173), Παναγόπουλος Δημήτριος (156).

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Τα σχολεία της Βουφράδας εκτός ευρυζωνικής εποχής

Στο  πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» σε μια σειρά  σχολεία της Μεσσηνίας προβλέπεται να αναπτυχθούν τοπικά ασύρματα ευρυζωνικά δίκτυα. Τα σχολεία αυτά θα αναβαθμίσουν τη σύνδεσή τους στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, εκμεταλλευόμενα τις δυνατότητες της ευρυζωνικότητας. Δυστυχώς οι σχολικές μονάδες της Βουφράδας και σε επίπεδο Δημοτικού Σχολείου και σε επίπεδο Γυμνασίου έμειναν έξω απ΄ αυτή την πρωτοβουλία. Από τις σχολικές μονάδες των διπλανών στη Βουφράδα δήμων στο πρόγραμμα εντάχτηκαν οι παρακάτω: Γυμνάσιο Αριστομένη, Δημοτικό Σχολείο Πεταλιδίου, Γυμνάσιο Πεταλιδίου, Ενιαίο Λύκειο Πεταλιδίου, 1ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας, 2ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας, Γυμνάσιο Χώρας και  Ενιαίο Λύκειο Χώρας. Η αναβάθμιση αυτών των σχολικών μονάδων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2008.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Δημοτικές εκλογές στη Βουφράδα

Νικητής των δημοτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου 2006 στη Βουφράδα ήταν ο Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος. Αναλυτικά τα αποτελέσματα στη Βουφράδα έχουν ως εξής: Εγγεγραμμένοι 2608. Ψήφισαν 1699. Άκυρα-Λευκά 46 ψηφοδέλτια. Έλαβαν: Κυριακόπουλος Κωνσταντίνος 906 ψηφοδέλτια, ποσοστό 54,81% και Λεντούδης Ιωάννης 747 ψηφοδέλτια, ποσοστό 45,19%. Στα επιμέρους εκλογικά τμήματα των δημοτικών διαμερισμάτων το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε ως εξής: Στο Βλάση: Εγγεγραμμένοι 287. Ψήφισαν 163. Άκυρα-Λευκά 4 ψηφοδέλτια. Έλαβαν: Κυριακόπουλος Κωνσταντίνος 37 ψηφοδέλτια, ποσοστό 23,3% και Λεντούδης Ιωάννης 122 ψηφοδέλτια, ποσοστό 76,7%. Στο Κουρτάκι: Εγγεγραμμένοι 203. Ψήφισαν 143. Άκυρα-Λευκά 3 ψηφοδέλτια. Έλαβαν: Κυριακόπουλος Κωνσταντίνος 40 ψηφοδέλτια, ποσοστό 28,6% και Λεντούδης Γιάννης 100 ψηφοδέλτια, ποσοστό 71,4%. Στο Μηλιώτη: Εγγεγραμμένοι 256. Ψήφισαν 187. Άκυρα-Λευκά 2 ψηφοδέλτια. Έλαβαν Κυριακόπουλος Κωνσταντίνος 65 ψηφοδέλτια, ποσοστό 35,1%, Λεντούδης Γιάννης 120, ποσοστό 64,9%. Στο Πετρίτσι: Εγγεγραμμένοι 459. Ψήφισαν 266. Άκυρα-Λευκά 4 ψηφοδέλτια. Έλαβαν: Κυριακόπουλος Κωνσταντίνος 149 ψηφοδέλτια, ποσοστό 56,9%, Λεντούδης Ιωάννης 113 ψηφοδέλτια ποσοστό 43,1%. Στη Χαραυγή: Εγγεγραμμένοι 418. Ψήφισαν 273. Άκυρα-Λευκά 11 ψηφοδέλτια. Έλαβαν: Κυριακόπουλος Κωνσταντίνος 155 ψηφοδέλτια, ποσοστό 59,2% και Λεντούδης Γιάννης 107 ψηφοδέλτια, ποσοστό 40,8%. Στο πρώτο εκλογικό κέντρο Χατζή: Εγγεγραμμένοι 493. Ψήφισαν 326. Άκυρα-Λευκά 10 ψηφοδέλτια. Έλαβαν: Κυριακόπουλος Κωνσταντίνος 224 ψηφοδέλτια, ποσοστό 70,9% και Λεντούδης Γιάννης 92 ψηφοδέλτια, ποσοστό 29,1%. Στο δεύτερο εκλογικό κέντρο Χατζή: Εγγεγραμμένοι 492. Ψήφισαν 341. Άκυρα-Λευκά 12 ψηφοδέλτια. Έλαβαν: Κυριακόπουλος Κωνσταντίνος 236 ψηφοδέλτια, ποσοστό 71,7% και Λεντούδης Ιωάννης 92 ψηφοδέλτια, ποσοστό 28,3%.

Από το συνδυασμό του Κωνσταντίνου Κυριακόπουλου εκλέγονται οι: Γκότση Φωτεινή 191, Ασημακόπουλος Ιωάννης 155, Μπούζας Θεόδωρος 153, Κυριακοπούλου Αλεξάνδρα 138, Παπανικολόπουλος Ευστάθιος 120, Καρβέλας Ιωάννης 117, Μαρκόπουλος Άγγελος 102, Βαμβακάς Ηλίας 93. Από το συνδυασμό του Ιωάννη Λεντούδη, πέραν του ιδίου, εκλέγονται οι: Γεωργόπουλος Αθανάσιος 154, Γιαννόπουλος Δημήτριος 130, Δημητρακοπούλου Νικολέττα 110, Αλεξόπουλος Δημήτριος 93.

Στα τοπικά συμβούλια εκλέγονται οι παρακάτω: Τοπικό Διαμέρισμα Χατζή: Από το ψηφοδέλτιο του Κ. Κυριακόπουλου οι: Ρένεσης Βασίλειος (97), Γκότσης Θεόδωρος(87), Ρένεση Δήμητρα(72) και Κυριακόπουλος Γεώργιος(58). Από το συνδυασμό του Γιάννη Λεντούδη εκλέγεται ο Θανάσης Φουρτούνης(51). Τοπικό Διαμέρισμα Βλάση: Το τριμελές τοπικό συμβούλιο εκλέγεται από το συνδυασμό του Γιάννη Λεντούδη και είναι οι: Κακούρη Ευσταθία(58), Αποστολόπουλος Νικόλαος(31) και Παπαλάμπρος Γιάννης(29). Τοπικό Διαμέρισμα Κουρτακίου: Από το συνδυασμό του Γιάννη Λεντούδη εκλέγονται οι: Χαραλαμπόπουλος Γεώργιος(49) και Νικολοπούλου Γεωργία(23). Από το συνδυασμό του Κωνσταντίνου Κυριακόπουλου εκλέγεται ο Δημήτρης Μεϊντάνης(23). Τοπικό Διαμέρισμα Μηλιωτίου: Από το συνδυασμό του Γιάννη Λεντούδη εκλέγονται οι: Θάνου Χριστίνα(41) και Τσάκαλης Αλέξανδρος(39). Από το συνδυασμό του Κωνσταντίνου Κυριακόπουλου εκλέγεται ο Γιαννούκος-Χρονόπουλος Ιωάννης(28). Τοπικό Διαμέρισμα Πετριτσίου: Από το συνδυασμό του Κ. Κυριακόπουλου εκλέγονται οι: Διονυσόπουλος Δημήτριος(53) και Μπούζας Γεώργιος(45). Από το συνδυασμό του Γ. Λεντούδη εκλέγεται ο Καγκαράκης Αγαμέμνων-Γεώργιος(70). Τοπικό Διαμέρισμα Χαραυγής: Από το συνδυασμό του Κ. Κυριακόπουλου εκλέγονται οι: Καστόρας Παναγιώτης(99) και Ανεστοπούλου Σταυρούλα(26). Από το συνδυασμό του Γ. Λεντούδη εκλέγεται ο Φώτης Καστόρας(55).

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Νίκη της Σίτσας Κακούρη

Για το Τοπικό Συμβούλιο στο Βλάση δόθηκε σκληρή μάχη. Τελικά ολόκληρο το τριμελές συμβούλιο κέρδισε ο συνδυασμός του Γιάννη Λεντούδη αφού ο συνδυασμός του Κωνσταντίνου Κυριακόπουλου δεν έπιασε το εκλογικό μέτρο και έτσι δεν εκλέχτηκε κανείς από το συνδυασμό του. Μεγάλη νίκη πέτυχε η Σίτσα Κακούρη αφού μπόρεσε και εκλέχτηκε πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου με 58 ψήφους. Επίσης, στο τοπικό συμβούλιο εκλέχτηκαν οι Αποστολόπουλος Νικόλαος με 31 ψήφους και ο Παπαλάμπρος Ιωάννης με 29 ψήφους. Οι συμμετέχοντες στο συνδυασμό του Κωνσταντίνου Κυριακόπουλου για το τοπικό συμβούλιο Βλάση έλαβαν τους παρακάτω ψήφους: Κοτσόβολος Αναστάσιος 23 ψήφους, Κοτσόβολος Άγγελος 9 ψήφους και Θεοδωρακοπούλου Παναγιώτα 4 ψήφους. Τέλος να αναφέρουμε ότι για δημοτικός σύμβουλος στο Βλάση με το συνδυασμό του Κ. Κυριακόπουλου κατέβηκε ο Κοτσόβολος Αθανάσιος που έλαβε 22 σταυρούς χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί. Επίσης, από το συνδυασμό του Γ. Λεντούδη κατέβηκε για δημοτικός σύμβουλος ο Θεόδωρος Ασημάκης που έλαβε 89 και είναι πρώτος αναπληρωματικός.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Εκλέχτηκε ο Αντ. Δημητρακόπουλος

Τη δικιά του μάχη με επιτυχία έδωσε στο δήμο Μεσσήνης ο Αντώνης Δημητρακόπουλος από το Κουρτάκι. Μια μάχη σκληρή, στήθος-στήθος θα λέγαμε αλλά το αποτέλεσμα ήταν θετικό και τον δικαίωσε αφού έλαβε 253 ψήφους. Ήταν υποψήφιος με το συνδυασμό του Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου «Νέα Πνοή Δήμου Μεσσήνης». Ο συνδυασμός εκλέχτηκε αφού έλαβε 3765 ψηφοδέλτια. Να αναφέρουμε ακόμη ότι ο Αντώνης Δημητρακόπουλος γεννήθηκε το 1948 στο Κουρτάκι και αποφοίτησε από το γυμνάσιο Χατζή. Εργάστηκε στα ταχυδρομεία και λίγο αργότερα στην εμπορική τράπεζα. Για πολλά χρόνια χρημάτισε διευθυντής σε καταστήματα της συγκεκριμένης τράπεζας. Διατέλεσε για δύο τετραετίες κοινοτικός σύμβουλος στο Κουρτάκι και  για δυο τετραετίες δημοτικός σύμβουλος Βουφράδας. Επίσης διατέλεσε και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βουφράδας.  Παντρεύτηκε τη Ρόη Λεμπέση που σήμερα διατηρεί στη Μεσσήνη κατάστημα κοσμημάτων και απέκτησαν δυο γιους τον Φώτη και τον Παναγιώτη. Στη φωτογραφία με τη σύζυγό του Ρόη.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Μάχη έδωσε ο Κ. Μάστορας

Μάστορας ΚώσταςΟ συμπατριώτης μας από το Βλάση τελωνειακός υπάλληλος και συνδικαλιστής Κωνσταντίνος Μάστορας έδωσε σκληρή μάχη ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος  στο δήμο Καλαμάτας με το συνδυασμό «Πολίτες σε Δράση» του Ντίνου Τσερώνη. Πέτυχε να φέρει μια πολύ καλή σειρά στο συνδυασμό του λαμβάνοντας 135 ψηφοδέλτια. Λόγω της σειράς που έφερε ο συνδυασμός εκλέγονται απ΄ αυτόν μόνο δυο σύμβουλοι, ο επικεφαλής Ντίνος Τσερώνης και Μπάκας Ιωάννης.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Προσφορά δημάρχου

Ο δήμος Πεταλιδίου απέκτησε ένα ασθενοφόρο μεταχειρισμένο από τη Γερμανία με χρήματα που διέθεσε ο δήμαρχος Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος από τις αποζημιώσεις - παραστατικά που έκανε να πάρει από το δήμο. Να αναφέρουμε ακόμη ότι στις 25 Σεπτεμβρίου 2006 σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε, ο δήμος αγόρασε οικόπεδο 2,5 στρεμμάτων στο Ριζόμυλο για τη δημιουργία πλατείας στο συγκεκριμένο δημοτικό διαμέρισμα. Τα 50.000 ευρώ για την αγορά του ακινήτου προέρχονται από το πρόγραμμα “Θησέας”.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Βραβείο σε αριστούχους

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα βραβεύτηκαν οι 144 μαθητές της Μεσσηνίας, που πρώτευσαν, από τη Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο κάθε μαθητής έλαβε για δώρο έναν υπολογιστή. Από το Γυμνάσιο Χατζή βραβεύτηκαν οι μαθήτριες: Σταυρούλα Παν. Διονυσοπούλου και  Σταυρούλα Αν. Λιανού. Από το Γυμνάσιο Πεταλιδίου βραβεύτηκαν οι: Βασιλική Αντ. Λίβα, Αγγελική Ηλ. Κουτσοδημητροπούλου και Ηλίας Βασ. Τσαμπούκος. Από το Γυμνάσιο Χώρας βραβεύτηκαν οι: Λαμπρινή Αθ. Πετροπούλου, Γεωργία Παν. Φωτεινοπούλου, Αικατερίνη Ιωάν. Κωνσταντοπούλου, Ελένη Στ. Κοτρώτση, Σωτηρία Διον. Σωτηροπούλου.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Πριν από 94 χρόνια

Το περιστατικό το αλιεύσαμε από την εφημερίδα της Μεσσηνίας το «Θάρρος» και έγινε το 1912. Το παραθέτουμε όπως ακριβώς το αλιεύσαμε: «Ωδηγήθηκαν χθες εις τον Εισαγγελέα οι εκ Βουφράδος αδερφοί Κωνσταντίνος και Γεώργιος Μαργέλης, ως επιτεθέντες δια μαχαίρας κατά του Διευθυντού του εν Μεσσήνη υποκαταστήματος της προνομιούχου Τροκάλη. Ο Εισαγγελεύς ανακρίνας τους προσαχθέντας διέταξε την κράτησίν των. Αιτία της εν τω γραφείω εν λόγω υπαλλήλου επιθέσεως ταύτης είναι διαφοραί αναγόμεναι εις αριθμόν τινά δελτίων άτινα ως μεσεγγυούχος τρόπον τινά κατείχεν ο Τροκάλης».

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Βγήκαν μαχαίρια

Το βράδυ της παραμονής των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, 14 προς 15 Οκτωβρίου, βγήκαν τα μαχαίρια στο Βλαχόπουλο, όχι όμως για πολιτικούς λόγους αλλά και κάποιες παλιές παρεξηγήσεις. Ένας 59χρονος κάτοικος του χωριού για προσωπικούς λόγους μαχαίρωσε στο γλουτό συγγενικό του πρόσωπο και άλλα δύο πρόσωπα ελαφρότερα 57 και 31 ετών αντίστοιχα. Ο δράστης μετά την πράξη του εξαφανίστηκε για να αποφύγει το αυτόφωρο.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Δημοτικές εκλογές στο Πεταλίδι

Στο δήμο Πεταλιδίου, με τον οποίο συνορεύει ο δήμος Βουφράδας,  επανεκλέχτηκε με άνεση ο δήμαρχος Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος αφού έλαβε 2116 ψηφοδέλτια έναντι 1825 ψηφοδελτίων που έλαβε ο Θεόδωρος Πανταζόπουλος και 132 ψηφοδελτίων που έλαβε ο Ιωάννης Διονυσόπουλος. Με το συνδυασμό «Aδέσμευτη Δημοτική Συνεργασία» του επανεκλεγέντα δημάρχου Ηλία Κουτσοδημητρόπουλου εκλέγονται οι: Παναγιώτης Θεριός, Παναγιώτης Σικαλιάς, Φώτιος Γιαννόπουλος, Πέτρος Βλαχογιαννόπουλος, Χρήστος Μπαρούτος, Ιωάννης Λογιώτης, Φώτιος Καρανικολόπουλος και Τριαντάφυλλος Πανταζόπουλος. Από το συνδυασμό «Δημοτική Ενωτική Πρωτοβουλία» εκλέγονται ο επικεφαλής Θεόδωρος Πανταζόπουλος και οι: Στέφανος Δικαιουλάκος, Δημήτριος Αγγελόπουλος, Ιωάννης Μπαρακάρης, Ευστάθιος Σαμπαζιώτης.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

 

Βλασαίοι στον πόλεμο του 1940

Πριν από λίγες μέρες η πατρίδα μας γιόρτασε την εθνική της εορτή που είναι αφιερωμένη στον πόλεμο του 1940. Σ΄ αυτό τον πόλεμο έτρεξαν και 20 Βλασαίοι να προσφέρουν το χρέος τους στην πατρίδα που δεχόταν την ύπουλη επίθεση των Ιταλών. Έχουμε χρέος τέτοιες μέρες τουλάχιστον να αναφέρουμε τα ονόματά τους, να τους μνημονεύουμε και να τους τιμάμε. Έφεδρος Υπολοχαγός Νέστορας Γεώργιος του Ευσταθίου, Ανθυπίατρος Μάστορας Αντώνιος του Αθανασίου, Λοχίας Ασημάκης Αθανάσιος του Νικολάου, Σμηνίτης Μάστορας Αθανάσιος του Αριστείδη, Στρατιώτης Φουρτούνης Κωνσταντίνος του Ανδρέα, Στρατιώτης Αποστολόπουλος Κυριάκος του Αποστόλη, Στρατιώτης Ασημάκης Γεώργιος του Βασιλείου, Στρατιώτης Παναγιωτόπουλος Παύλος του Σταύρου, Στρατιώτης Νέστορας Κωνσταντίνος του Αναστασίου, Στρατιώτης Νέστορας Παναγιώτης του Ιωάννη, Στρατιώτης Μαρινόπουλος Σπύρος του Μαρίνη, Στρατιώτης Αποστολόπουλος Παναγιώτης του Κωνσταντίνου, Στρατιώτης Λυμπερόπουλος Γεώργιος του Κωνσταντίνου, Στρατιώτης Λυμπερόπουλος Ιωάννης του Δημητρίου, Στρατιώτης Θεοδωρακόπουλος Γεώργιος του Ηλία, Στρατιώτης Κακούρης Ιωάννης του Βασιλείου, Στρατιώτης Κακούρης Χρήστος του Δημητρίου, Στρατιώτης Κακούρης Βλάσης του Ιωάννη, Στρατιώτης Λαμπρόπουλος Πέτρος του Παναγιώτη, Στρατιώτης Κυριακόπουλος Ιωάννης του Αθανασίου.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Δυο Βλαχοπουλαίοι στη μάχη των εκλογών

Δυο Βλαχοπουλαίοι έδωσαν σκληρή μάχη για μια θέση στο νομαρχιακό συμβούλιο της Μεσσηνίας σε ξεχωριστούς συνδυασμούς. Πρόκειται για τη γιατρό Παναγιώτα Λάζαρη και το μηχανικό Δημήτριο Σωτηρόπουλο. Η Παναγιώτα Λάζαρη κόρη του Χρίστου και της Σταυρούλας Λάζαρη κατέβηκε με το συνδυασμό του Δημητρίου Δράκου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βλαχόπουλο. Τελείωσε το γυμνάσιο Χατζή. Σπούδασε ιατρική και απέκτησε ειδικότητα στη Μικροβιολογία-Βιοπαθολογία στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών. Έλαβε 1479 ψηφοδέλτια σε όλη τη Μεσσηνία. Ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος γεννήθηκε το 1955 στο Βλαχόπουλο. Αποφοίτησε από την πολυτεχνική σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι ομόρρυθμος εταίρος της τεχνικής εταιρείας «Δημήτριος Σωτηρόπουλος & Συνεργάτες-Τοποτεχνική Ο.Ε.» με έδρα την Καλαμάτα. Έλαβε 1830 ψηφοδέλτια σε όλη τη Μεσσηνία. Έβαζαν και οι δυο για πρώτη φορά, μπορεί να μην μπόρεσαν να εκλεγούν, κατέγραψαν, όμως, μια καλή παρουσία. Ο δρόμος για την Ιθάκη είναι πολλές φορές σημαντικότερος και από την ίδια την Ιθάκη. Στο στίβο αυτό μετρά κανείς φίλους και συμπεριφορές.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Ένας Χατζαίος στην κατοχή...

Μια μεγάλη μορφή που έδρασε την περίοδο της κατοχής στην Αθήνα ήταν ο Χατζαίος Γιώργος Βασιλόπουλος. Μέσα  στις δύσκολες συνθήκες της κατοχής και για μια διετία κυκλοφόρησε ένα από τα εγκυρότερα λογοτεχνικά περιοδικά που έφερνε την ονομασία «Καλλιτεχνικά Νέα». Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής σταμάτησαν την έκδοση του περιοδικού στο 36ο τεύχος, στις 11 Μαρτίου 1943. Μεγάλα ονόματα όπως ο Λουντέμης, ο Ρώτας, η Αλεξίου, ο Αθανασιάδης και πολλοί άλλοι έγραφαν στο περιοδικό και εμψύχωναν τους σκλαβωμένους. Είναι κατανοητό από τον καθένα μας πόσο δύσκολο και πόσο επικίνδυνο ήταν την περίοδο εκείνη η έκδοση ενός τέτοιου περιοδικού. Ο Γεώργιος Βασιλόπουλος γεννήθηκε το 1907 από αγρότες γονείς στο Χατζή. Τελείωσε τη Μέση Εμπορική Σχολή Καλαμάτας. Ανέπτυξε αντιστασιακή δράση. Μετά την κατοχή έγινε υπάλληλος του Υπουργείου Πρόνοιας στο ίδρυμα ΠΙΚΠΑ. Έχει σπουδαία συγγραφική δράση με κυριότερο βιβλίο του «Τα άγνωστα χρονικά».

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Να έχουν ζωή ανθόσπαρτη

Στις 21 Οκτωβρίου 2006 ένωσαν τη ζωή τους στον Ιερό Ναό Παναγίτσας (Μενίδι) Αχαρναί ο Σταύρος Κωτσόβολος του Παναγιώτη και η Ελένη Ζέζα του Χρήστου. Ο Σταύρος Κωτσόβολος έχει τις ρίζες του από το Βλάση και είναι παιδί του Παναγιώτη και της Ελένης Κωτσόβολου. Στο ιερό μυστήριο παραβρέθηκαν αρκετοί Βλασαίοι για να ευχηθούν στους νεόνυμφους να έχουν ζωή ανθόσπαρτη. Μετά το μυστήριο επακολούθησε τρικούβερτο γλέντι στο κέντρο «Μοριά» στη Χασιά. Τόσο η νύφη όσο και ο γαμπρός έλαμπαν από ευτυχία, το ίδιο και οι γονείς τους. Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας και η σύνταξη της εφημερίδας μας εύχονται στους νεόνυμφους να έχουν ζωή ευτυχισμένη.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Σκληρή μάχη του   Φ. Κακούρη στο Περιστέρι

Ο συμπατριώτης μας από το χωριό Βλάση Φώτης Κακούρης του Βλάση έθεσε υποψηφιότητα στις πρόσφατες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές στο δήμο Περιστερίου με το συνδυασμό του Ανδρέα Παχατουρίδη στο 2ο διαμέρισμα Περιστερίου. Ο ανταγωνισμός δεν είχε προηγούμενο. Παρ΄ όλα αυτά ο Φώτης Κακούρης έδωσε ένα καθαρό αγώνα και μόνο για τέσσερις ψήφους δεν εκλέχτηκε. Πήρε 402 σταυρούς και κατέλαβε τη δέκατη θέση (εκλέγονται εννέα). Πάντως το θέμα είναι ακόμη ανοιχτό αφού μέχρι την ώρα που τυπωνόταν η εφημερίδα μας συνεχιζόταν η επανακαταμέτρηση.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ  

Δημοτικές εκλογές στο δήμο Αριστομένη

Νικητής της εκλογικής αναμέτρησης των δημοτικών εκλογών στο δήμο Αριστομένη βγήκε ο Ιωάννης Μπρατσιάκος που έλαβε 1744 ψηφοδέλτια και εκλέχτηκε δήμαρχος. Ο δεύτερος διεκδικητής του δήμου Αθανάσιος Αλεβίζος έλαβε 1348 ψηφοδέλτια.  Από το συνδυασμό του Ιωάννη Μπρατσιάκου εκλέγονται οι: Χουλιάρης Δημήτριος 303, Αντωνόπουλος Φώτιος 298, Αγγελόπουλος Γεώργιος 249, Μυλωνάς Βασίλειος 243, Αγγελόπουλος Φώτιος 232, Αλεβιζόπουλος Διονύσιος 232, Κουργιαμπλας Πέτρος 175, Γραμματικόπουλος Αναστάσιος 174. Από το συνδυασμό του Αθανασίου Αλεβίζου, εκτός από τον ίδιο, εκλέγονται οι: Αγγελοπούλου Παρασκευή 235, Θεοδωρακόπουλος Αθανάσιος 179, Παπαγεωργίου Δημήτριος 147, Κυριαζόπουλος Σταύρος 143.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Πάλι στα μετερίζια ο Θ. Δημητρακόπουλος

Ο πετυχημένος για πολλά χρόνια δήμαρχος Περιστερίου Θεόδωρος Δημητρακόπουλος από το Κουρτάκι μπήκε και πάλι στον αγώνα για να στηρίξει αυτή τη φορά το συνδυασμό του Λαλένη.   Η πορεία του, η ζωή του και η δράση του δεν του επέτρεψαν να καθίσει στο σπίτι του. Έτσι βρέθηκε και πάλι στην πρώτη γραμμή, θέτοντας υποψηφιότητα για να σηματοδοτήσει πολλά στο συνδυασμό του Κωνσταντίνου Λαλένη.

Ο Θεόδωρος Δημητρακόπουλος γεννήθηκε στο Κουρτάκι το 1937 από αγρότες γονείς και έζησε στο Κουρτάκι ως τα μεταπολεμικά χρόνια. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Χατζή και Μεσσήνης. Το 1953 ήρθε και εγκαταστάθηκε στο Περιστέρι. Σπούδασε Ιατρική στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση και για τη δράση του αυτή διώχτηκε από το κατεστημένο της εποχής. Ως γιατρός υπηρέτησε στην Αρτεμησία, στο νοσοκομείο Καλαμάτας και στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία. Διατέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Κουρτακαίων, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσσηνίων Περιστερίου και Δυτικής Αττικής και μέλος της Παιδιατρικής Εταιρείας Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Το 1982 εκλέγεται για πρώτη φορά δήμαρχος Περιστερίου. Το 1986 εκπροσωπεί τη μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Περιστερίου. Το 1990 εκλέγεται για δεύτερη φορά δήμαρχος Περιστερίου.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Τι πήραν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι στο Βλάση

Η εικόνα που παρουσίασε η σταυροδοσία  των νομαρχιακών συμβούλων στο Βλάση έχει ως εξής: Συνδυασμός Δράκου Δημητρίου: Αναστασόπουλος Ευστάθιος (17), Ασημάκης Γεώργιος (75), Γιαννακοπούλου-Σχινά Μαρία (6), Δουλάμης Γεώργιος (1), Κάρβελης Γεώργιος (2), Καφαντάρης Δημήτριος (7), Κοκκέβη Ευγενία (10), Κοντοθανάσης Σπύρος (62), Κοτσιόπουλος Άγγελος (8), Λάζαρη Παναγιώτα (7), Λιναρδάκης Ηλίας (1), Λουκαρέας Παναγιώτης (1), Μπούλα-Κωνσταντέλου Αντωνία (3), Παναγιωτόπουλος Σωτήρης (7), Παναγιωτόπουλος Χρήστος (7), Πανόπουλος Σωτήρης (3), Παπαδόπουλος Αναστάσιος (6), Ριζάς χρήστος (5), Σαμέλης Αθανάσιος (12), Σκαρπαλέζου Χριστίνα (2), Τρυπάκη-Μπούρη Ελένη (3), Τσούλος Βασίλης (1), Φίλος Δημήτρης (3), Ψαρράς Γεώργιος (1), Ψυχίδου-Δηλέ Παρασκευή (4). Συνδυασμός Χρήστου Μαλαπάνη: Αγγελόπουλος Νικόλαος (1), Αδαμόπουλος Κώστας (2), Αλευράς Παναγιώτης (18), Αντωνοπούλου-Τζανετέα Βάσω (12), Ασημακοπούλου Φραντζέσκα (1), Βουγιούκου-Γιαννακοπούλου Σταυρούλα (8), Γρίδος Αντώνης (1), Δουλάμης Ιωάννης (1), Θεοδωράκου Ελένη (5), Κυριακοπούλου-Καναβού Αθανασία (1), Λούτος Παναγιώτης (7), Μασούρας Γρηγόρης (1), Σωτηρόπουλος Δημήτρης (3), Χρονόπουλος Γεώργιος (1). Συνδυασμός Θανάση Πετράκου: Ασημακόπουλος Ιωάννης (8), Καλογερόπουλος Χαράλαμπος (8), Κωνσταντακόπουλος Παναγιώτης (2), Μακρέα-Χαϊδεμένου Μαρία (1), Φιλιόπουλος Δημήτρης (9). Συνδυασμός Τσάλτα Κωνσταντίνου: Αλεβίζος Αντώνης (1), Θεοδωρακοπούλου Ερασμία (1), Σαμπαζιώτης Θεόδωρος (1).

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Συνδρομή

Το δίμηνο που μας πέρασε λάβαμε τη συνδρομή του συμπατριώτη μας Κωνσταντίνου Μάστορα του Θεοδώρου και της γυναίκας του Παναγιώτας (20 Ευρώ). Η συνδρομή των μελών είναι ο μοναδικός πόρος που έχει ο σύλλογος γι΄ αυτό και δεν θα πρέπει να αμελείτε να τη στέλνετε όσοι βέβαια δεν την έχουν μέχρι σήμερα στείλει.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Ο καπετάν-Πελεκανάδας

Ψάχνοντας τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (βουλευτικά) της 28ης Μαρτίου 1824 διαβάσαμε ότι ο ιερέας Καπετάν-Πελεκανάδας παπα-Γιώργης υπήρξε εκλέκτορας του χωριού Πελεκανάδα στην επαρχιακή συνέλευση της Λογγά της 28ης Μαρτίου 1824. Ο συγκεκριμένος ιερέας υπόγραψε το πρακτικό της εκλογής του Ηλία Καραπαύλου.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Πληθυσμός χωριών

Από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους του υπουργείου Δικαίου με ημερομηνία  25 Οκτωβρίου 1830,  πληροφορούμαστε ότι στα τρία χωριά της περιοχής μας Κουρτάκι, Ζαϊμογλι και Πελεκανάδα κατοικούσαν 105 οικογένειες και δημογέροντας των χωριών αυτών ήταν ο Γαλάνης Μοσκοβίτης, πιθανόν από το σημερινό χωριό Δροσιά.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Θετική γνωμοδότηση

Το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση του δρόμου Στρέφι-Πελεκανάδα έδωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στις 25 Οκτωβρίου 2006. Το έργο αφορά στη βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου, συνολικού μήκους 4,46 χιλιομέτρων. Ο δρόμος θα αποκτήσει ενιαίο πλάτος σε όλο το μήκος κι αυτό θα είναι τα τρία μέτρα ανά κατεύθυνση.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας

Πόσες και πόσες φορές οι Βλασαίοι και οι Βουφραδιώτες γενικότερα δεν πέρασαν και δεν περνούν έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας, ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία της Πελοποννήσου και όχι μόνο. Ελάχιστοι, όμως, μπήκαν να δουν τα σπάνια εκθέματά του. Κι όμως υπάρχουν άνθρωποι από τα πέρατα του κόσμου που έρχονται στα χωριά μας και το επισκέπτονται. Στο φύλλο αυτό της εφημερίδας μας θα δώσουμε λίγα στοιχεία για το αρχαιολογικό αυτό μουσείο.   Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1969 από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ολυμπίας.  Στις συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνονται:  Αγγεία και αντικείμενα μικροτεχνίας, μεσοελλαδικών και μυκηναϊκών χρόνων από τις θέσεις Περιστεριά, Ρούτση, Βολιμίδια, Τραγάνα κ.ά., Κινητά ευρήματα από το Ανάκτορο του Νέστορος στον Εγκλιανό.

Από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι: Χρυσά κοσμήματα και χρυσά κύπελλα από τους θολωτούς τάφους της Περιστεριάς Τριφυλίας. Χρονολογούνται στον 16ο-15ο αιώνα π.Χ. Δύο εντυπωσιακοί πιθαμφορείς με διακόσμηση "ανακτορικού ρυθμού". Προέρχονται από το θολωτό τάφο στο Ρούτση (15ος αιώνας π.Χ.). Τοιχογραφίες από το Ανάκτορο του Νέστορος με πολεμικές σκηνές και άλλα θέματα. Χρονολογούνται στον 13ο αιώνα π.Χ. Εκμαγεία από πήλινες πινακίδες με Γραμμική Β΄γραφή που τα πρωτότυπα τους βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Χρονολογούνται στον 13ο αιώνα π.Χ. Υστερομυκηναϊκό τριποδικό τελετουργικό αγγείο (ρυτό) με τρεις κεφαλές ζώων (ταύρου και ελαφιών) μοναδικό στο είδος του. Προέρχεται από το νεκροταφείο στα Βολιμίδια. Χρονολογείται στον 14ο-13ο αιώνα π.Χ. Μεσσηνιακό δίδυμο κύπελλο γνωστό και ως "δέπας αμφικύπελλον" από τους τάφους των Βολιμιδίων. Πήλινος κρατευτής από το Ανάκτορο του Νέστορος. Πρόκειται για ανεξάρτητο σκεύος για τη στήριξη των οβελών που χρησιμοποιούντο για το ψήσιμο του κρέατος. Είναι ο μόνος που γνωρίζουμε από κατοικία Μυκηναίου άνακτα.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Ποιοι εκλέγονται στο Δήμο Παπαφλέσσα

Από το συνδυασμό του Περικλή Ψώνη εκλέγονται οι: Αποστολόπουλος Γεώργιος 243, Αντωνόπουλος Σταύρος 117, Πετρόπουλος Διονύσιος 113, Ηλιόπουλος Κωνσταντίνος 110, Μαστρογιαννόπουλος Θεόδωρος 109, Ψώνης Διονύσιος 99, Κατσούλας Δημήτριος 84, Φράγκος Νικόλαος 70.

Από το συνδυασμό του Χρήστου Σικαλιά, εκτός από τον ίδιο, εκλέγονται οι: Καραβίδας Μιχαήλ 123, Αβραμόπουλος Αριστομένης 115, Αντωνόπουλος Θεμιστοκλής 80.

Δημοτικός σύμβουλος εκλέγεται και ο επικεφαλής του συνδυασμού “Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία”, Βάγγαλης Νικόλαος.

Στα Τοπικά Συμβούλια εκλέγονται οι: Τοπικό Διαμέρισμα Μανιακίου: Από το συνδυασμό του Π. Ψώνη οι: Χριστοπούλου Αναστασία(34), Χριστόπουλος Φίλιππος (15) και Αθανασόπουλος Γεώργιος (5). Τοπικό Διαμέρισμα Μαργελίου: Από το συνδυασμό του Π. Ψώνη οι: Δημητρακόπουλος Βασίλειος (27), Αριστομενόπουλος Χρήστος (9), λόγω ισοψηφίας της Δημητρακοπούλου Παναγιώτας (1) και της Κουνάδη Ελένης (1) θα διενεργηθεί κλήρωση. Τοπικό Διαμέρισμα Μεταμόρφωσης: Από το συνδυασμό του Π. Ψώνη οι:  Μανιάτη Γαρυφαλιά (59) και  Σταθόπουλος Στασινός (53) και από το συνδυασμό του Ν. Βάγγαλη ο Πουλής Γεώργιος (55). Τοπικό Διαμέρισμα Παπαφλέσσα: Από το συνδυασμό του Π. Ψώνη οι: Κατσούλας Δημήτριος του Νικολάου (31) και Παπαδόπουλος Δημήτριος(21). Από το συνδυασμό του Χρ. Σικαλιά ο Αναστασόπουλος Γεώργιος (22).

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Νίκη με τραυματισμούς

Στο χωριό Αριστομένη η νίκη του δημάρχου Γιάννη Μπρατσάκου, την ώρα του πανηγυρισμού των αποτελεσμάτων,  είχε και ένα δυσάρεστο γεγονός. Μια 45χρονη πέταξε μια κροτίδα και τραυμάτισε ελαφρά στο πρόσωπο μια 43χρονη γυναίκα που είχε κατέβει από την Αθήνα για να ψηφίσει. Η 43χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Καλαμάτας όπου της προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες ενώ στην κατοχή της 45χρονης βρέθηκαν 24 ακόμα κροτίδες. Του όλου ζητήματος επιλήφθηκε η αστυνομία. Ο λαός μας έχει δίκιο όταν λέει ότι τα μεγάλα λάθη γίνονται σε στιγμές χαράς ή σε στιγμές πανικού.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Ετοιμάζεται η εκκλησία στο Καμάρι

Σ΄ ένα από τα προηγούμενα φύλλα της εφημερίδας μας γράψαμε για τη  νέα εκκλησία  που θεμελιώθηκε την Κυριακή των Βαϊων, 16 Απριλίου 2006, στην  τοποθεσία Καμάρι στο Χατζή. Η εκκλησία συνεχίζει να κατασκευάζεται με δαπάνες του Παναγιώτη Σταυρόπουλου στη μνήμη της κόρης του Ελένης που χτυπημένη από την επάρατη νόσο άφησε αυτόν το μάταιο κόσμο σε ηλικία 26 ετών στις 31 Δεκεμβρίου 2003. Η εκκλησία θα είναι αφιερωμένη στην Αγία Ελένη της οποίας θα φέρει και το όνομα. Ως εδώ όλα καλά. Μήπως, όμως, θα πρέπει και ο δήμος να ενδιαφερθεί να πάει ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή και να προχωρήσει σε ανάπλαση του ευρύτερου χώρου που είναι πράγματι όμορφος; Μήπως πρέπει να βοηθήσει στην κατασκευή του τοίχου αντιστήριξης;

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Δυσκολοδιάβατος ο δρόμος Χατζή - Βλαχόπουλο

Τα νέα έργα που εκτελούνται στο δρόμο Χατζή-Βλαχόπουλο έχουν κάνει το δρόμο δυσκολοδιάβατο και επικίνδυνο για τα οχήματα. Μάλιστα υπήρξε έντονο πρόβλημα και για τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ που απείλησαν να διακόψουν τα δρομολόγια καθώς και τη μεταφορά των μαθητών στο γυμνάσιο Χατζή. Ας ελπίσουμε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί άμεσα γιατί με τα νερά του χειμώνα το πρόβλημα θα είναι τεράστιο.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Κηδείες

Αποτελέσματα για τη Νομαρχία στη Βουφράδα

Πλαίσιο κειμένου:    ΔΡΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  Με άνεση επικράτησε στη Νομαρχία Μεσσηνίας ο Δημήτρης Δράκος ο οποίος εκλέχτηκε για μια ακόμη τετραετία Νομάρχης Μεσσηνίας. Ο συνδυασμός του Δημήτρη Δράκου «Λαϊκή Ένωση για τη Μεσσηνία» που στηριζόταν από τη Νέα Δημοκρατία επικράτησε με άνεση και στο δήμο Βουφράδας αφού έλαβε 876 ψήφους, ποσοστό 53,97 %. Να σημειώσουμε ακόμη ότι ο συνδυασμός του Χρήστου Μαλαπάνη «Ανατροπή» που στηριζόταν από το ΠΑΣΟΚ έλαβε 500 ψήφους, ποσοστό 30,81%, ο συνδυασμός του Θανάση Πετράκου «Συνεργασία για τη Μεσσηνία» που στηριζόταν από το Συνασπισμό έλαβε 128 ψήφους, ποσοστό 7,89%, ο συνδυασμός του Δημήτρη Τζαβάρα «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συσπείρωση» που στηριζόταν από το ΚΚΕ έλαβε 97 ψήφους, ποσοστό 5.98% και ο συνδυασμός του Κωνσταντίνου Τσάλτα «Λαϊκή Μεσσηνιακή Πρωτοβουλία» που στηριζόταν από το ΛΑΟΣ έλαβε 22 ψήφους, ποσοστό 1,36%.  Το συνολικό αποτέλεσμα για όλη τη Μεσσηνία διαμορφώθηκε ως εξής: Δράκος Δημήτρης 64543 ψήφους, ποσοστό 51,53%, Μαλαπάνης Χρήστος 39608 ψήφους, ποσοστό 31,62%, Πετράκος Θανάσης 10100 ψήφους, ποσοστό 8,06%, Τζαβάρας Δημήτρης 7771 ψήφους, ποσοστό 6,2% και Τσάλτας Κωνσταντίνος 3241 ψήφους, ποσοστό 2,59%. Τέλος να αναφέρουμε ότι ο Δημήτρης Δράκος γεννήθηκε στην Ελαία Τριφυλίας το 1950. Σπούδασε Γεωπόνος. Εκλέχτηκε νομάρχης για πρώτη φορά το 1998 και αυτή η εκλογή του ήταν η τρίτη στη σειρά.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ  

Νομαρχιακές εκλογές στο Βλάση

Μεγάλος νικητής στο Βλάση αναδείχτηκε ο συνδυασμός του Δημητρίου Δράκου και αυτό ήταν φυσιολογικό αφού από το Βλάση ήταν υποψήφιος με αυτό το συνδυασμό ο γιατρός Γεώργιος Ασημάκης. Επίσης με τον ίδιο συνδυασμό ήταν υποψήφιος και ο Σπύρος Κοντοθανάσης από το Κουρτάκι. Αναλυτικά το αποτέλεσμα για τη Νομαρχία Μεσσηνίας στο Βλάση διαμορφώθηκε ως εξής: Εγγεγραμμένοι 287. Ψήφισαν 163. Άκυρα-Λευκά 9 ψηφοδέλτια. Έγκυρα 154. Έλαβαν: Δημήτρης Δράκος 105 ψηφοδέλτια, ποσοστό 68,2%, Χρήστος Μαλαπάνης 30 ψηφοδέλτια, ποσοστό 19,5%, Τζαβάρας Δημήτρης 5 ψηφοδέλτια, ποσοστό 3,2%, Θανάσης Πετράκος 12 ψηφοδέλτια, ποσοστό 7,8% και Κωνσταντίνος Τσάλτας 2 ψήφους, ποσοστό 1,3%. Η αποχή κυμάνθηκε στο 43,21%.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ο γιατρός Γεώργιος Ασημάκης από το Βλάση πήγε στην πηγή και ήπιε νερό στις νομαρχιακές εκλογές της Μεσσηνίας του Οκτωβρίου του 2006 αφού κατάφερε να εκλεγεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο με το συνδυασμό του Δημήτρη Δράκου. Στη Βουφράδα έλαβε 252 ψήφους ενώ η γενέτειρά του τον τίμησε ιδιαίτερα δίνοντάς του 75 σταυρούς. Να σημειώσουμε ακόμη ότι στο Χατζή έλαβε 77 ψήφους, στο Μηλιώτη 24 ψήφους, στο Πετρίτσι 30 ψήφους, στο Κουρτάκι 18 ψήφους και στη Χαραυγή 28 ψήφους. Συνολικά έλαβε σ’  όλη τη Μεσσηνία 4507 ψηφοδέλτια. Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας τον συγχαίρει για την επανεκλογή του.  Ο Γεώργιος Ασημάκης σπούδασε γιατρός στην Ιταλία και εξειδικεύτηκε στην καρδιολογία. Εργάζεται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας. Είναι αναπληρωτής διευθυντής καρδιολογικής κλινικής. Έχει διατελέσει  και δημοτικός σύμβουλος Βουφράδας.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

ΚΟΝΤΟΘΑΝΑΣΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

Μια πολύ καλή παρουσία, με εκλογική επιτυχία, κατέγραψε στις νομαρχιακές εκλογές με το συνδυασμό του Δημητρίου Δράκου ο Σπύρος Κοντοθανάσης από το Κουρτάκι. Στη Βουφράδα έλαβε 380 ψήφους ενώ η γενέτειρά του το Κουρτάκι τον τίμησε ιδιαίτερα δίνοντάς του 105 ψήφους. Να αναφέρουμε ότι στο Βλάση έλαβε 62 ψήφους, στο Μηλιώτη 42 ψήφους, στο Χατζή 83 ψήφους, στο Πετρίτσι 43 ψήφους και στη Χαραυγή 45 ψήφους. Συνολικά έλαβε σε όλη τη Μεσσηνία 3404 ψηφοδέλτια. Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας τον συγχαίρει για την επιτυχία του. Ο Σπύρος Κοντοθανάσης σπούδασε  στην Ανωτέρα Σχολή Υπομηχανικών Αθηνών. Υπηρετεί στη διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών νομού Μεσσηνίας. Το 1995 έγινε προϊστάμενος του τμήματος συντήρησης οδών και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της διευθύνσεως Τεχνικών Υπηρεσιών. Από το 1994 έως το 1998 διατέλεσε πρόεδρος στην κοινότητα Κουρτακίου, ενώ το 1998 εκλέχτηκε δήμαρχος Βουφράδας.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑ

Η Ασημακοπούλου Φραντζέσκα του Ιωάννη που κατάγεται από τη Χαραυγή, όπως είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας, ήταν υποψήφια για τη Νομαρχία  με το συνδυασμό του Χρήστου Μαλαπάνη. Έκανε μια καλή παρουσία χωρίς να καταφέρει, όμως, να εκλεγεί. Να σημειώσουμε συνολικά στο δήμο Βουφράδας έλαβε 164 ψήφους. Στο Χατζή έλαβε 64 ψήφους, στο Βλάση 1 ψήφο, στο Κουρτάκι 0 ψήφους, στο Μηλιώτη 2 ψήφους, στο Πετρίτσι 37 ψήφους και στη Χαραυγή 60 ψήφους. Συνολικά έλαβε 2143 ψηφοδέλτια. Να σημειώσουμε τέλος ότι η Ασημακοπούλου Φραντζέσκα σπούδασε MSC Management (IASS Business School, London)-BSC Business Studies (κατεύθυνση: Marketing)-Ιταλική Φιλολογία    (Universita di Perugia).

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

 

ΦΙΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Φιλιόπουλος Δημήτρης από το Μηλιώτη, συνδικαλιστής και εργαζόμενος στον ΟΣΕ, ήταν υποψήφιος με το συνδυασμό «Συνεργασία για τη Μεσσηνία» του οποίου επικεφαλής ήταν ο Θανάσης Πετράκος καταγράφοντας καλή παρουσία χωρίς όμως τελικά να καταφέρει να εκλεγεί. Στη Βουφράδα έλαβε 68 ψήφους. Στο Χατζή 4 ψήφους, στο Βλάση 9 ψήφους, στο Μηλιώτη 48 ψήφους, στο Πετρίτσι 5 ψήφους και στη Χαραυγή 2 ψήφους. Συνολικά έλαβε 192 ψηφοδέλτια.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

 

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Ασημακόπουλος Γιάννης από το Χατζή, οικονομολόγος, διευθυντής της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας στην Κορώνη ήταν υποψήφιος για τη Νομαρχία με το συνδυασμό του Θανάση Πετράκου. Έκανε μια καλή παρουσία χωρίς, όμως, να καταφέρει να εκλεγεί. Στη Βουφράδα έλαβε 66 ψήφους. Στο Χατζή 20 ψήφους, στο Βλάση 8 ψήφους, στο Κουρτάκι 0 ψήφους, στο Μηλιώτη 24 ψήφους, στο Πετρίτσι 7 ψήφους και στη Χαραυγή 7 ψήφους. Συνολικά έλαβε 645 ψηφοδέλτια.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ

Τεράστια χασισοφυτεία στη Μεταξάδα

Μια από τις μεγαλύτερες χασισιφυτείες ανακαλύφτηκε στα χωριά μας και συγκεκριμένα στη Μεταξάδα. Χρειάστηκαν τρία αγροτικά αυτοκίνητα για να μεταφέρουν στην αστυνομική διεύθυνση Μεσσηνίας τα 1.090 δένδρα ύψους από 2 έως 4 μέτρα και τους 8 σάκους με αποξηραμένο χασίς που βρέθηκαν εντός χασισοφυτείας την οποία εντόπισε ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας στις 9 Οκτωβρίου 2006. Το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ στελεχωμένο με αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας πετούσε πάνω από τη Μεσσηνία ψάχνοντας για χασισοφυτείες. Στις 9 Οκτωβρίου το πρωί εντόπισε σε απόκρημνη χαράδρα στη Μεταξάδα του Δήμου Νέστορος μια μεγάλη χασισοφυτεία εντός της οποίας κινούνταν άτομα. Αμέσως οι άνδρες του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών κατέβηκαν από το ελικόπτερο, ενώ την περιοχή έζωσαν περιπολικά της Aστυνομίας. Τα άτομα που κινούνταν εντός της χασισοφυτείας τράπηκαν σε φυγή.  Οι αστυνομικοί που έφτασαν στη χασισοφυτεία διαπίστωσαν ότι τελικά ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί καθώς ήταν σε τέτοιο σημείο που πολλά τμήματά της δεν ήταν ορατά ούτε από το ελικόπτερο. Οι δράστες είχαν φυτέψει τα φυτά στην πλευρά μιας απόκρημνης χαράδρας. Σε εκείνη την πλευρά δεν υπήρχε δρόμος που να οδηγεί στο ρέμα που βρίσκεται στο βάθος της χαράδρας. Στην απέναντι πλευρά υπάρχει ένας παλιός χωματόδρομος, αλλά από εκείνο το σημείο δεν ήταν ορατή η χασισοφυτεία. Οι δράστες είχαν φυτέψει τα 1.090 δένδρα σε διάφορα επίπεδα. Τα φυτά που ξεριζώθηκαν από τους αστυνομικούς χθες ήταν σε πλήρη ανθοφορία, έτοιμα για συγκομιδή. Εντός της χασισοφυτείας οι δράστες είχαν στήσει σκηνή για να μένουν. Κοντά στη σκηνή βρέθηκαν πολλά τρόφιμα και ρούχα. Σε άλλο σημείο εντός των ορίων της χασισοφυτείας είχαν φτιάξει αυτοσχέδιο αποξηραντήριο. Για να ποτίζουν την καλλιέργεια είχαν κατασκευάσει τρεις δεξαμενές μεγάλου όγκου και τις τροφοδοτούσαν με νερό που έκλεβαν από τον εγκαταλελειμμένο οικισμό του Βερεστιά. Οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν τη σύλληψη.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ