Ανδρέας Γεωργίου Φουρτούνης (1949 - 2006)

Ο Ανδρέας Γεωργίου Φουρτούνης γεννήθηκε στο Χάνι Φουρτούνη ή Φουρτουνέικα της κτηματικής περιφέρειας Κορυφασίου Μεσσηνίας στις 30-11-1949.

Ο πατέρας του ο Γεώργιος Αντρίκου Φουρτούνης ήταν γέννημα-θρέμμα Βλασαίος και γιος του Αντρίκου Γιαννάκη Φουρτούνη, που είχε φύγει οικογενειακώς από το Βλάση περί το 1911 ή 1912 για μόνιμη εγκατάσταση στο Κορυφάσιο σε μια προσπάθεια βελτίωσης της οικονομικής του κατάστασης.

Ο Αντρίκος Φουρτούνης είχε παντρευτεί στα τέλη του 19ου αιώνα με τη Σταθούλα Κατσούλα από το Κοντογόνι και είχαν αποκτήσει συνολικά έξι παιδιά: τη Γεωργία που είχε γεννηθεί το 1900 και πέθανε το 1978, το Φώτη που είχε γεννηθεί το 1903 και πέθανε το 1989, το Γιώργη,πατέρα του αειμνήστου Ανδρέα, που είχε γεννηθεί το 1905 και πέθανε το 1979, την Παναγιώτα που είχε γεννηθεί το 1908 και ζει στο Κορυφάσιο, το Νίκο που είχε γεννηθεί το 1911 και πέθανε το 2000 και τη Χριστίνα που πρέπει να είχε γεννηθεί το 1914 και πέθανε σε πολύ μικρή ηλικία.

Βασίλης & Ανδρέας Φουρτούνης

Βασίλης & Ανδρέας Φουρτούνης

Ο Ανδρέας Φουρτούνης τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στο Δημοτικό Σχολείο Κορυφασίου και από εκεί συνέχισε τη φοίτησή του στο Γυμνάσιο της Πύλου. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο το 1967 και την ίδια χρονιά πέρασε στο Νομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάζεται σκληρά σαν φοιτητής, για να συνδράμει όσο μπορεί στα φοιτητικά του έξοδα, σε ελαιουργεία (λιτρουβιά) και οινοποιεία (στη Γιάλοβα). Πήρε το Πτυχίο του στις αρχές του 1973 και την ίδια χρονιά το καλοκαίρι στρατεύεται για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Την επομένη χρονιά σαν λοχίας αρχηγός πληρώματος μέσων αρμάτων θα μετατεθεί στην Κύπρο στην οποία και έφτασε στις 19 Ιουλίου 1974. Την επομένη μέρα ξέσπασε η τουρκική εισβολή και ο Ανδρέας έλαβε αμέσως μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις για την απόκρουση του τούρκου εισβολέα. Στο μαρτυρικό νησί προσέφερε τις υπηρεσίες του μέχρι και το Νοέμβριο του έτους 1975 δηλαδή για 16 ολόκληρους μήνες.

Όταν πήρε αρχικά την άδεια του δικηγόρου το έτος 1976 και διορίστηκε δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας άσκησε ενεργό δικηγορία στην Πύλο μέχρι το 1980, που μετά από εξετάσεις διορίστηκε εκεί συμβολαιογράφος. Ως συμβολαιογράφος άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σκληρά εργαζόμενος με υψηλότατη νομική κατάρτιση και υπέρμετρη πεποίθηση σοβαρότητας ηθικής και εντιμότητας.

Το έτος 1980 παντρεύτηκε με την καθηγήτρια αγγλικών Μαίρη Κανελλοπούλου και απόχτησαν δύο παιδιά, το Γιώργο ήδη πτυχιούχο του Τμήματος Ηλεκτρολόγων-Ηλεκτρονικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που τώρα κάνει τη διδακτορική του διατριβή και τη Νάσια που είναι φοιτήτρια στο πτυχία της αγγλικής φιλολογίας της φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας .

Ο Ανδρέας είχε την ατυχία να προσβληθεί από την επάρατη νόσο και πάλεψε μαζί της σκληρά για αρκετά χρόνια, δυστυχώς όμως έχασε τη μάχη στις 16 Απριλίου 2006 σε ηλικία 57 χρονών.

Σ΄ όλη τη διάρκεια της σύντομης ζωής του ποτέ δεν ξέχασε τις ρίζες του και το είχε καύχημα που ήταν και αυτός Βλασαίος.