ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(Τρίπολη 24 Αυγούστου 2006) 

 
   
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΠΑΣΟΚ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
  Τρίπολη 24 Αυγούστου 2006

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, σήμερα 24 Αυγούστου, επισκέφτηκε τις πληγείσες από πυρκαγιά περιοχές της Μάνης Λακωνίας και του Μαινάλου Αρκαδίας. Το κλιμάκιο αποτελείτο από το Ντίνο Ρόβλια συντονιστή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, το Γιάννη Κουτσούκο γραμματέα του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τάσο Αποστολόπουλο γραμματέα Περιφερειακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Πελοποννήσου. Στην περιοχή της Μάνης Λακωνίας το κλιμάκιο πλαισιώθηκε από το Βουλευτή Λακωνίας Λεωνίδα Γρηγοράκο, τον υποψήφιο Νομάρχη Χρόνη Πολυχρονίου και μέλη της Νομαρχιακής και Περιφερειακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Λακωνίας.  Στην περιοχή του Μαινάλου Αρκαδίας πλαισιώθηκε από το Βουλευτή Αρκαδίας Δημήτρη Ρέππα, τον υποψήφιο Νομάρχη Ροβέρτο Σπυρόπουλο, το συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Αρκαδίας Βασίλη Μπρακουμάτσο και μέλη της Νομαρχιακής και Περιφερειακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Αρκαδίας.

 

Περιοχή Μάνη Λακωνίας

Το ΠΑΣΟΚ διαπίστωσε και καταγγέλλει συνειδητή εγκατάλειψη της Μάνης από την Κυβέρνηση στο έλεος της πυρκαγιάς. Η εγκατάλειψη είναι συνειδητή διότι έγινε συνειδητή επιλογή – προτίμηση πυρόσβεσης στη Χαλκιδική για επικοινωνιακούς λόγους. Έτσι, για να καλύψουν τις ευθύνες τους στη Χαλκιδική, φορτώθηκαν με μεγαλύτερες ευθύνες στη Μάνη. Το δραματικό είναι ότι τελικά ευθύνονται και για τη Χαλκιδική  και για τη Μάνη και απέτυχαν και στα δύο. Στη Μάνη διαπιστώσαμε εγκληματική αδιαφορία και πρωτοφανή ανεπάρκεια και κυβερνητική ευθύνη. Εάν ο κρατικός μηχανισμός είχε κινηθεί έγκαιρα και συντονισμένα, η καταστροφή θα μπορούσε να αποφευχθεί σχεδόν στο σύνολό της. Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα εμφανίστηκαν με αδικαιολόγητη καθυστέρηση, στη συνέχεια ανεξήγητα έφυγαν για να εμφανιστούν πια όταν είχε επέλθει η καταστροφή. Η εικόνα της περιοχής είναι τραγική. Το κλιμάκιο επισκέφθηκε τους Δήμους Γυθείου, Οιτύλου και Ανατολικής Μάνης. Η καμένη έκταση υπολογίζεται σε 80.000 περίπου στρέμματα. Ο αριθμός των ελαιόδεντρων που κάηκε υπολογίζεται περίπου στις 100.000. Χιλιάδες κατεστραμμένα μελίσσια και ανυπολόγιστες καταστροφές στο ζωικό κεφάλαιο, οι οποίες θα συνεχιστούν διότι υπάρχει έλλειψη τροφής για τα ζώα. Καμένες αποθήκες, πύργοι, επαγγελματικές εγκαταστάσεις, αγροικίες, γεωργικές εγκαταστάσεις κλπ. Δύο μέρες η περιοχή ήταν χωρίς ρεύμα και ορισμένα χωριά τρεις μέρες. Η Κυβέρνηση των επικοινωνιολόγων και της εικονικής πραγματικότητας απεδείχθη ανίκανη να προλάβει ή να περιορίσει ή να αντιμετωπίσει την καταστροφή. Η Μάνη έζησε την … επανίδρυση του κράτους, δηλαδή την διάλυση του κράτους.. Έλλειψη σχεδιασμού πρόληψης, καθυστερημένη επέμβαση, έλλειψη συντονισμού, κατάρρευση του συστήματος πολιτικής προστασίας, απουσία του κρατικού μηχανισμού. Η Κυβέρνηση, αφού αρνείται να αναλάβει τις μέχρι τώρα ευθύνες της, καλό είναι να αναλάβει τις επόμενες και συγκεκριμένα τα σοβαρά θέματα των αποζημιώσεων και των αντιπλημμυρικών έργων. Επίσης η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει αναλυτικές εξηγήσεις για τις πτήσεις των εναέριων μέσων πυρόσβεσης στη Μάνη. Εάν δεν το κάνει άμεσα, το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει τα στοιχεία με τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Η Κυβέρνηση Καραμανλή ας σταματήσει να κοροϊδεύει τον κόσμο και ας τοποθετηθεί με διαφάνεια. Τα επικοινωνιακά της κόλπα ούτε πυρκαγιές σβήνουν, ούτε ευθύνες εξαλείφουν, ούτε τους πληγέντες αποζημιώνουν, ούτε τις χειρότερες συνέπειες αποτρέπουν. Είναι κρίμα γιατί η Κυβέρνηση Καραμανλή απαξίωσε όλο το μηχανισμό πυροπροστασίας και πυρόσβεσης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που ήταν ένας από τους καλύτερους της Ευρώπης. Τις συνέπειες της πολιτικής της τις πλήρωσαν για μια ακόμα φορά δυστυχώς οι πολίτες, τα μόνιμα θύματα αυτής της Κυβέρνησης.

 

Περιοχή Μαίναλου Αρκαδίας

Καταγράφεται μεγάλη οικολογική καταστροφή, χωρίς ευτυχώς ζημίες περιουσιών. Η καταστροφή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν είχε γίνει σωστή εκτίμηση της κατάστασης εξ’ αρχής και αν επενέβαιναν άμεσα τα πυροσβεστικά αεροπλάνα. Η Κυβέρνηση ευθύνεται για καθυστερημένη αντίδραση και ανεπαρκείς χειρισμούς σε σχέση τουλάχιστον με την έγκαιρη αποστολή εναέριων πυροσβεστικών μέσων. Επειδή υπάρχουν ακόμα εστίες φωτιάς, επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι αν χαθεί και πάλι ο έλεγχος, απειλούνται με αφανισμό τα χωριά της περιοχής. Θέτουμε την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της και την καλούμε σε διαρκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση, μέχρι την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς και την εξαφάνιση όλων των εστιών.

 

ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ

1. Απόφαση του Νομάρχη που να κηρύσσει την περιοχή σε πληγείσα από θεομηνία (πυρόπληκτη).

2. Κ.Υ.Α. των ΥΠΕΧΩΔΕ και ΥΠΕΣΔΔΑ που να οριοθετεί την πληγείσα περιοχή

3. Απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας που μεταβιβάζει χρήματα στα αρμόδια Υπουργεία, Περιφέρεια και Νομαρχίες που θα αναλάβουν την ευθύνη των συγκεκριμένων αποκαταστάσεων. Συγκεκριμένα:

  • Μεταφορά χρημάτων στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για την αποκατάσταση υποδομών. Από το ίδιο κονδύλιο (υποδομές) δίνεται αποζημίωση στους ιδιοκτήτες των σπιτιών που έπαθαν μερική καταστροφή, για αποκατάσταση των ζημιών σε κτιριακά και οικοσκευή. Σε περίπτωση ολικής καταστροφής της οικίας, προβλέπεται δάνειο με ευνοϊκούς όρους (επιδοτούμενο επιτόκιο) για επανακατασκευή του κτιρίου.
  • Μεταφορά χρημάτων στο Υπουργείο Ανάπτυξης και μέσω αυτού στην Νομαρχία, για αποζημίωση στους επαγγελματίες που επλήγησαν (αποκατάσταση κτιριακών και εμπόρευμα).
  • Άμεση καταγραφή ΕΛΓΑ των ζημιών σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Μεταφορά χρημάτων στον ΕΛΓΑ για πρόσθετες των προβλεπομένων αποζημιώσεις σε γεωργούς και κτηνοτρόφους, για καταστροφή σοδειάς και ζωικού κεφαλαίου.

4. Κήρυξη αναδασωτέων των δασικών εκτάσεων που κάηκαν, μέτρα για την προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, άμεση εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων.

5. Απόφαση του Νομάρχη για άμεση καταβολή του επιδόματος θεομηνίας, ύψους 600 ευρώ, για αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων των πληγέντων.

 

Ο γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Πελοποννήσου

Τάσος Αποστολόπουλος

 

Σχεδίαση & κατασκευή: Βασίλης Φουρτούνης
copyright © 2008:Τάσος Αποστολόπουλος