Ανοικτή συζήτηση µε θέµα: «50 χρόνια από την ίδρυση της Ε.Ε. : Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και Απασχόληση. Προς µια Κοινωνία Συνοχής και το Μέλλον της Ευρώπης»

(Τρίπολη, 1 Μαρτίου 2007) 

Την 1η Μαρτίου 2007 πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση στην οποία ήταν καλεσμένος για να τοποθετηθεί και ο Τ. Αποστολόπουλος. Θέμα της συζήτησης ήταν: «50 χρόνια από την ίδρυση της Ε.Ε. : Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και Απασχόληση. Προς µια Κοινωνία Συνοχής και το Μέλλον της Ευρώπης» 

Στη συνέχεια παρουσιάζουμε υλικό που ανέβηκε στο διαδίκτυο στον κόμβο του Ισθμού για την εκδήλωση αυτή

  

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Με την ευκαιρία της συµπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο πλαίσιο του «Σχεδίου ∆» για τη ∆ηµοκρατία, το ∆ιάλογο και τη ∆ιαβούλευση µε τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών του Υπουργείου Εσωτερικών, ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης & Αποκέντρωσης και της Γενικής Γραµµατείας Επικοινωνίας / Γενικής Γραµµατείας Ενηµέρωσης Η Γενική Γραµµατέας Περιφέρειας Πελοποννήσου κα Αγγέλα Αβούρη Το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών (Ε.Κ.Ε.Μ.) Τα Europe Direct Καλαµάτας και Σπάρτης έχουν την τιµή να σας προσκαλέσουν σε ανοικτή συζήτηση µε θέµα: «50 χρόνια από την ίδρυση της Ε.Ε.: Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και Απασχόληση. Προς µια Κοινωνία Συνοχής και το Μέλλον της Ευρώπης»

Η συζήτηση θα πραγµατοποιηθεί την Πέµπτη 1 Μαρτίου 2007 Ώρα 19:00 στο Πνευµατικό Κέντρο Τρίπολης

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει η κα Αγγέλα Αβούρη, Γενική Γραµµατέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Στη συζήτηση θα συµµετέχουν µε εισηγήσεις ο κ. Καζάκος Πάνος, Καθηγητής Πανεπιστηµίου Αθηνών και ο κ. Λιαργκόβας Πάνος, Καθηγητής Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο κ. Σωτηρόπουλος Τριαντάφυλλος, δηµοσιογράφος. Η εκδήλωση πραγµατοποιείται µε τη συνεργασία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και µε τη συµβολή των Europe Direct Καλαµάτας και Σπάρτης και άλλων τοπικών φορέων της πόλης της Τρίπολης και της ευρύτερης περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στόχος είναι η ενίσχυση του δηµοσίου διαλόγου για το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και

ιδιαίτερα η ενεργός συµµετοχή των πολιτών στη συζήτηση αυτή.

Στην Ανοικτή Συζήτηση θα συµµετέχουν µε παρεµβάσεις τους οι:

Κωνσταντόπουλος ∆ηµήτριος, Νοµάρχης Αρκαδίας

Κοτσιάνης Αλέξανδρος, ∆ήµαρχος Τρίπολης

Αποστολόπουλος Τάσος, Εκπρόσωπος ΓΣΕΕ/Α∆Ε∆Υ

Άρχοντας Ιωάννης, Πρόεδρος Οικονοµικού Επιµελητηρίου

∆ούρος ∆ηµήτριος, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τρίπολης

Κωστόγιαννης ∆ηµήτρης, Πρόεδρος ∆ικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης

Πρωτόγερος Ζαχαρίας ∆ρ., ∆ιευθυντής Κέντρου Μεταφοράς Τεχνολογίας και

Καινοτοµίας Πελοποννήσου (ΚΜΤ)

Σιουντρής Τάσος, Πρόεδρος Εµπορικού Συλλόγου Τρίπολης

Τσαρουχά Νίκη, Πρόεδρος Συλλόγου Πολυτέκνων Αρκαδίας

Τσιλογιάννης Αλέξανδρος, Πρόεδρος Αναπτυξιακής Εταιρείας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»

 

Συνεργαζόµενοι φορείς:

Αναπτυξιακή Εταιρεία «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»

∆ικηγορικός Σύλλογος Τρίπολης

Εµπορικός Σύλλογος Τρίπολης

Επιµελητήριο Αρκαδίας

Επιµελητήριο Μεσσηνίας

Εργατικό Κέντρο Τρίπολης

Κέντρο Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτοµίας Πελοποννήσου

Οικονοµικό Επιµελητήριο Περιφέρειας Πελοποννήσου

Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου

Σύλλογος Πολυτέκνων Αρκαδίας

 

Στη συνέχεια παραθέτουμε σχόλια του δικτυακού κόμβου «Ισθμός» για την εκδήλωση

 

Ανοικτή Συζήτηση µε θέµα: «50 χρόνια από την ίδρυση της Ε.Ε. :

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και Απασχόληση. Προς µια

Κοινωνία Συνοχής και το Μέλλον της Ευρώπης»

 

Τρίπολη, 1 Μαρτίου 2007

Την Ανοικτή Συζήτηση συντόνισε ο κ. Τριαντάφυλλος Σωτηρόπουλος,

δηµοσιογράφος.

Κατά τη διάρκεια της Συζήτησης το λόγο έλαβαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων της πόλης, της Νοµαρχίας Τρίπολης, της ευρύτερης περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και πανεπιστηµιακοί. Εναρκτήριο χαιρετισµό απηύθυνε η κ. Αγγέλα Αβούρη, Γενική Γραµµατέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία υπογράµµισε τη σηµασία της εκδήλωσης για τον εορτασµό των 50 χρόνων από την ίδρυση της Ε.Ε., χαρακτηρίζοντας την ένταξη της Ελλάδας ορόσηµο για την ανάπτυξή της. Η κ. Αβούρη αναφέρθηκε εκτενώς στην Κοινωνική Πολιτική και στην Πολιτική Απασχόλησης της Ε.Ε., κάνοντας ιδιαίτερη µνεία τόσο στις ολοκληρωµένες δράσεις υπέρ των ανέργων, όσο και στα αναπτυξιακά προγράµµατα που χρηµατοδοτεί το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο, τα οποία αποτελούν όχηµα περιφερειακής ανάπτυξης στη περιοχή. Προσδιόρισε ως βασικό σκοπό του Κοινωνικού Μοντέλου την αντιµετώπιση των δυσκολιών της παγκοσµιοποίησης, θέτοντας ως άξονες επιτυχίας την επένδυση στη γνώση, την αστική ανασυγκρότηση και τη βοήθεια στις µικρές επιχειρήσεις. Παράλληλα, εξήρε τις νέες δυνατότητες που παρέχει το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξής για την αειφόρο ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής της περιφέρειας Πελοποννήσου. Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί, σύµφωνα µε την Γενική Γραµµατέα, στις υποδοµές µεταφορών της περιοχής, στις υπηρεσίες υγείας και στη βελτίωση των τουριστικών επιχειρήσεων. Τόνισε ως ουσιαστικό βήµα εξέλιξης για την περιοχή την ίδρυση του Μεταπτυχιακού Τµήµατος ∆ηµοσίων Υπαλλήλων του πανεπιστηµίου Πελοποννήσου. Καταλήγοντας, επεσήµανε πως η πολιτική της Ένωσης οφείλει να συνδυάζει την ανταγωνιστική ανάπτυξη και την επιχειρηµατικότητα µε την κοινωνική δικαιοσύνη και την καταπολέµηση του κοινωνικού αποκλεισµού.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης το λόγο έλαβε ο καθηγητής του Πανεπιστηµίου Αθηνών κ. Πάνος Καζάκος, ο οποίος αφού κωδικοποίησε την εξέλιξη της Ένωσης µέσω της

απόκτησης νέων θεσµών, της επέκτασης των αρµοδιοτήτων αλλά και της επινόησης

καινοτόµων µορφών εθελοντικής συνεργασίας, υπογράµµισε µια σειρά προβληµάτων τα οποία σχετίζονται µε τη δυνατότητα της περαιτέρω διεύρυνσης, την υψηλή ανεργία και τον έλεγχο της µετανάστευσης. Τα αρνητικά δηµοψηφίσµατα στη Γαλλία και στην Ολλανδία αλλά και τα πρόσφατα ευρωβαρόµετρα αποτυπώνουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών και τη µείωση της αποδοχής τους προς τις υπερεθνικές αρχές. Τέλος ο κ. καθηγητής έθεσε το ζήτηµα της απορροφητικότητας των πόρων και

των φαινοµένων της κακής διαχείρισης τους.

Ο επόµενος οµιλητής κ. Αλέξανδρος Ζαβός, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου

Μεταναστευτικής Πολιτικής, παρατήρησε πως οδηγούµαστε σε «σκληρά» κοινωνικά µοντέλα µε ιδιαίτερες επιπτώσεις στους µετανάστες. Τόνισε το πρόβληµα υπογεννητικότητα, το οποίο µαστίζει την Ευρώπη µε τη συνεπαγόµενη ανάγκη εισροής µεταναστών µέσα από µια ορθολογική διαχείριση των ροών. Ο κ. Ζαβός έδωσε έµφαση στο «µητροπολιτικό» ρόλο που δύναται να διαδραµατίσει η Ελλάδα στα Βαλκάνια, µε τη προϋπόθεση άσκησης ουσιαστικής µεταναστευτικής πολιτικής. Παρόλα αυτά, η εισροή των µεταναστών επιλύει παροδικά το πρόβληµα, αν δεν συνοδευτεί από την κατάλληλη εξειδίκευση και κατάρτισή τους, ώστε να µπορούν να

συµµετέχουν σε νέες µορφές απασχόλησης.

Ο επόµενος οµιλητής κ. Πάνος Λιαργκόβας, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήµιο της Πελοποννήσου, όρισε ως κοµβικό σηµείο για την Πολιτική Συνοχής την Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη, η οποία παράλληλα µε τα Μεσογειακά Ολοκληρωµένα Προγράµµατα και τα τρία Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης έδωσαν ώθηση στις λιγότερο αναπτυγµένες χώρες εντός της Ε.Ε. . Επιπροσθέτως, αναλύοντας τις διαφορές των κρατών στο στρατηγικό επίπεδο υλοποίησης της Πολιτικής Συνοχής, συµπέρανε πως «υφίσταται διαφορετικός βαθµός προσαρµογής στην agenda της Λισσαβόνας». Σε επιχειρησιακό επίπεδο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να απλουστεύσει τις διαδικασίες, εφαρµόζοντας αποκεντρωτικό σχεδιασµό, ώστε τον πρώτο λόγο να έχει η Περιφέρεια. Κατέληξε πως εκείνο το οποίο απαιτείται να γίνει στην Ελλάδα, είναι η «Αλλαγή της Κουλτούρας Απορρόφησης» των πόρων.

Στη συνέχεια ακολούθησε η οµιλία της κ. Σοφίας ∆ήµα, ειδικής συµβούλου του ΥΠ.Α.Κ.Π. τονίζοντας τη σηµασία της πρόσφατης Χάρτας της Κοινωνικής Ευρώπης, την οποία συνυπέγραψαν 9 Υπουργοί Εργασίας της Ε.Ε., µε σκοπό την κοινωνική σύγκλιση και την προστασία των εργαζοµένων. Τόνισε την άµεση ανάγκη κατάρτισης και εκπαίδευσης του εργατικού δυναµικού, ιδιαίτερα στις περιφέρειες της Ελλάδας, ενώ κατέληξε µε τη πρόταση περί οικειοθελούς επανένταξης στην αγορά εργασίας ατόµων τα οποία έχουν συνταξιοδοτηθεί.

Αµέσως µετά, το λόγο πήρε, χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο κ. ∆ηµήτριος Κωνσταντόπουλος, Νοµάρχης Αρκαδίας, ο οποίος ευχήθηκε «η οικοδόµηση της Ε.Ε. να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στις υπόλοιπες αναδυόµενες οικονοµικές δυνάµεις» ώστε µε τη διεθνή της δράση να συνεισφέρει στην ευηµερία και στην ειρήνευση στην περιοχή.

Επόµενος οµιλητής ήταν ο ∆ήµαρχος Τρίπολης κ. Αλέξανδρος Κοτσιάνης, ο οποίος στην αρχή της οµιλίας του τόνισε την ανάγκη παροχής περισσότερων αρµοδιοτήτων στα ∆ηµοτικά Συµβούλια από τη κεντρική διοίκηση. Υπογράµµισε παράλληλα, ως βασικές προτεραιότητες του ∆ήµου, την προστασία του περιβάλλοντος και την έναρξη προγραµµάτων κατάρτισης που θα αφορούν στη Κοινωνία της Πληροφορίας. Στη συνέχεια σε παρέµβαση του ο κ. Τάσος Αποστολόπουλος, εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ/Α∆Ε∆Υ, υπογράµµισε την απουσία ενηµέρωσης και διαλόγου στη χώρα µας σχετικά µε το Ευρωπαϊκό Σύνταγµα. Τόνισε πως είναι δυνατή µια Ευρώπη της απασχόλησης, των κοινωνικών δικαιωµάτων, της κοινωνικής προστασίας, η οποία θα έχει ως γνώµονα όχι µόνο τους οικονοµικούς αλλά και τους κοινωνικούς δείκτες. Οι εργαζόµενοι, τόνισε, επιθυµούν µια Ε.Ε. µε συνοχή, αλληλεγγύη και µόνιµη εργασία. Επιδιώκουν τη δηµιουργία µιας οµοσπονδιακής Ε.Ε. που θα κατοχυρώνει την ασφάλεια, την ισότητα και τη δικαιοσύνη ανάµεσα στα κράτη µέλη και στους πολίτες της. Ολοκλήρωσε αναφέροντας πως ο µόνος κίνδυνος για τη συνοχή της Ε.Ε. απορρέει από τις πολιτικές εκείνες που οδηγούν σε αποκλεισµούς.

Ο επόµενος οµιλητής κ. Ιωάννης Άρχοντας, Πρόεδρος του Οικονοµικού Επιµελητηρίου, κατέκρινε αρχικά την συγκέντρωση της τεχνολογίας σε µονοπώλια, γεγονός που οδηγεί σε κοινωνικές πιέσεις και εκρήξεις. Καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη της περιφέρειας είναι η προστασία του περιβάλλοντος, ενώ κατέληξε πως πρέπει να παρασχεθούν πόροι σε τρίτες χώρες για την αποφυγή ασταµάτητων µεταναστευτικών ροών.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. ∆ηµήτριος ∆ούρος, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Τρίπολης, τονίζοντας πως οι ευρωπαίοι πολίτες δεν έχουν ουσιαστική παρέµβαση και συµµετοχή στη διαδικασία υλοποίησης των πολιτικών.

Ο κ. ∆ηµήτρης Κωστογιάννης, Πρόεδρος του ∆ικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης, υπερασπίστηκε τη δυνατότητα της Ε.Ε. να εκµεταλλευτεί τα οφέλη της παγκοσµιοποίησης ενώ ανέφερε πως η θέση της Ε.Ε. εξαρτάται από τον τρόπο που θα ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες.

Η παρέµβαση του ∆ρα. Ζαχαρία Πρωτόγερου, ∆ιευθυντή του Κέντρου Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτοµίας Πελοποννήσου, ανέδειξε τη σηµασία της καινοτοµίας στην ενίσχυση του ανταγωνισµού. Η µεταφορά τεχνολογίας, συµπλήρωσε, είναι απαραίτητη προκειµένου να συµµετάσχουµε στις σύγχρονες εξελίξεις. Ακολούθως, το λόγο έλαβε ο κ. Τάσος Σιουντρής, Πρόεδρος του Εµπορικού Συλλόγου Τρίπολης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη δια βίου µάθησης του εργατικού δυναµικού, επισηµαίνοντας την προσπάθεια ενίσχυσης της επιχειρηµατικότητας από τον Εµπορικό Σύλλογο µε θετικές συνέπειες από τη συµµετοχή σε µια σειρά δράσεις , όπως το πρόγραµµα Equal. Από την άλλη πλευρά, κατέκρινε τον αυτοπεριορισµό των ατόµων και την αποχή τους από συµµετοχικές διαδικασίες, ενώ ανέφερε πως οι η µετακίνηση παραγωγικών δραστηριοτήτων σε χώρες µε χαµηλό κόστος επιφέρει αρνητικά αποτελέσµατα.

Τελευταίος οµιλητής ήταν ο κ. Αλέξανδρος Τσιλογιάννης, Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», ο οποίος προσδιόρισε πως βασικός στόχος της Ε.Ε. θα έπρεπε να είναι η ανάπτυξη της περιφέρειας, ενώ πρότεινε την αυτοαξιολόγηση των πολιτικών της Ε.Ε. µε βάση τα σύγχρονα αποτελέσµατά τους.

Σχεδίαση & κατασκευή: Βασίλης Φουρτούνης
copyright © 2008:Τάσος Αποστολόπουλος