Ημερίδα στο Ναύπλιο για το ανατολικό υδατικό διαμέρισμα της Πελοποννήσου

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Περιγραφή: Περιγραφή: E:\ΙΝΤΕΡΝΤ ΤΑΣΟΣ\ΕΤΟΣ 2012\ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012\ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012 (Γ)\Φωτογραφίες 16-31.1.12\IMG_0340.JPGΜε κεντρικό σύνθημα: "η γνώμη σου μετράει" η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής πραγματοποίησε στις 20 Ιανουαρίου 2012 ημερίδα στο Ναύπλιο για το θέμα της διαχείρισης του ανατολικού υδατικού διαμερίσματος της Πελοποννήσου.

Στην ημερίδα του Ναυπλίου το λόγο πήραν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης, οι Αντιπεριφερειάρχες Αργολίδας κ. Α. Χειβιδόπουλος, Λακωνίας κ. Α. Τζανετέα, οι Δήμαρχοι Ναυπλίου κ. Π. Αναγνωσταράς και Τρίπολης κ. Γιάννης Σμυρνιώτης.

Κατά τη διάρκεια της ανοιχτής διαβούλευσης ακούστηκαν εισηγήσεις για την κατάρτιση των σχεδίων διαχείρισης των υδάτων από ειδικούς επιστήμονες, περιγράφηκε αναλυτικά η υπάρχουσα κατάσταση στα δύο υδατικά διαμερίσματα της Πελοποννήσου και ακολούθησαν τοποθετήσεις από απλούς πολίτες και εκπροσώπους φορέων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στις δύο ημερίδες κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του Υ.Π.Ε.Κ.Α. κ. Α. Ανδρεαδάκης ο οποίος έχει και τη γενικότερη ευθύνη της διοργάνωση τέτοιων ημερίδων σε όλη την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στη διαδικασία της διαβούλευσης για τη διαχείριση των υδάτων που ξεκίνησε, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσος Αποστολόπουλος δήλωσε ότι πρόκειται για μία ανοιχτή διαδικασία που μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας καταθέτοντας την πρότασή του. Ο Γενικός Γραμματέας χαρακτήρισε πολύ ουσιαστική τη συζήτηση που έγινε στο Ναύπλιο και τόνισε ότι είναι πολύ αισιόδοξο το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ακούστηκαν οι φωνές νέων ανθρώπων.

 «Πιστεύω ότι όταν ολοκληρωθεί η διαβούλευση για τα ύδατα θα μπορούμε με ασφάλεια αλλά κυρίως  με τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκομένων φορέων να καταρτίσουμε ένα σχέδιο διαχείρισης που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες και θα διασφαλίζει την ορθολογική χρήση αυτού του πολύτιμου αγαθού. Είναι ανάγκη πλέον να προσεγγίσουμε το θέμα της διαχείρισης των υδάτων επιστημονικά και με σοβαρότητα. Πρέπει να δώσουμε λύσεις που θα επιτρέπουν από τη μία μεριά την επιβίωση των χρηστών που το έχουν άμεση ανάγκη για άρδευση, αλλά και από την άλλη την εξορθολογισμένη χρήση που θα το κάνει προσιτό προς ύδρευση για όλους τους πολίτες», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας κ. Τάσος Αποστολόπουλος.

Πρόγραμμα Ημερίδας

Προσέλευση

Έναρξη Ημερίδας

Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου,   Τ. Αποστολόπουλος

Χαιρετισμοί

Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης

Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, Α. Χειβιδόπουλος

Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Α. Τζανετέα

Δήμαρχος Ναυπλίου, Π. Αναγνωσταράς

Εισηγήσεις

Εναρκτήρια Εισήγηση, Α. Ανδρεαδάκης Ειδικός Γραμματέας Υδάτων Υ.Π.Ε.Κ.Α

Οδηγία Πλαίσιο για τα νερά 2000/60/ΕΚ και Διαχείριση Υδατικών Πόρων Υδατικού Διαμερίσματος

Ανατολικής Πελοποννήσου, Π.Παντελόπουλος (Δ/ντής ΕΓΥ), Μ.Γκίνη (Δ/ντρια ΕΓΥ) 

Διαδικασία Διαβούλευσης σύμφωνα με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ για την κατάρτιση των Σχεδίων

Διαχείρισης, Θ. Τσιάλας, Σ.Λαζαρίδου, Σ.Καραπάνου

Το Υδατικό Διαμέρισμα Ανατολικής Πελοποννήσου: Ανάγκες, υδατικοί πόροι και σημαντικά ζητήματα 

διαχείρισης, Σ. Μίχας, Θ.Τσιάλας, Ε. Δρακοπούλου, Μ. Λιονής, Γ.Λυμπέρης, Κ.Οικονόμου

Διαχωρισμός υπογείων υδατικών συστημάτων. Ποιοτική και ποσοτική κατάσταση, Ε.Δρακοπούλου, 

Μ.Λιονής , Αικ.Λιονή

Ερωτήσεις επί των εισηγήσεων

Διάλειμμα

Κατάσταση των επιφανειακών υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος Ανατολικής Πελοποννήσου,

Δ. Οικονομίδης, Σ. Μίχας, Σ. Μπάνου, Κ.Νικολάου

Το κόστος του νερού και η ανάκτησή του στο Υδατικό Διαμέρισμα Ανατολικής Πελοποννήσου, 

Α. Κοτζαμπόπουλος, Θ. Τσιάλας, Δ. Οικονομίδης

Ερωτήσεις επί των εισηγήσεων

Τοποθετήσεις

Τοποθετήσεις ενδιαφερόμενων

Συμπεράσματα

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Περιγραφή: Περιγραφή: E:\ΙΝΤΕΡΝΤ ΤΑΣΟΣ\ΕΤΟΣ 2012\ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012\ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012 (Γ)\Φωτογραφίες 16-31.1.12\IMG_0341.JPG

 

Περιγραφή: Περιγραφή: E:\ΙΝΤΕΡΝΤ ΤΑΣΟΣ\ΕΤΟΣ 2012\ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012\ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012 (Γ)\Φωτογραφίες 16-31.1.12\IMG_0348.JPG