Συνέντευξη Γενικού Γραμματέα στον κ. Αντώνη Γκαργκάσουλα της εφημερίδας «ΑΡΚΑΣ»

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

1. Με δυο λόγια πείτε μας τι είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ποια η διαφορά της από την αιρετή Περιφέρεια.

Είναι δυο διαφορετικοί θεσμοί. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι ουσιαστικά η έκφραση του Κράτους στην Περιφέρεια. Ήταν μια απαίτηση της κοινωνίας που υλοποίησε η σημερινή Κυβέρνηση που σπάει στην ουσία αυτό που οι πολίτες αποκαλούσαν «Αθηνοκεντρικό Κράτος». Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν είναι ένας ακόμη βαθμός αυτοδιοίκησης. Ο «Καλλικράτης» στον πυρήνα του είχε τρία πράγματα: τους μεγάλους και ισχυρούς Δήμους, την αιρετή Περιφέρεια με τον αιρετό Περιφερειάρχη και το αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο και το αποκεντρωμένο Κράτος μέσα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

2. Μπορεί να διοικηθεί μια τόσο μεγάλη υπερπεριφέρεια όπως αυτή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου;

Έχετε δίκιο, είναι μια μεγάλη γεωγραφική περιφέρεια που ξεκινά από τα Διαπόντια  Νησιά που είναι πάνω από την Κέρκυρα και φτάνει ως την Ελαφόνησο, οπότε εύλογο είναι να αναρωτιέται κανείς για τον τρόπο διοίκησης και ελέγχου. Με έδρα την Πάτρα και γραφεία στην Τρίπολη και στην Κέρκυρα δίνουμε μια σκληρή μάχη να φέρουμε σε πέρας το έργο μας που δεν είναι κανένα άλλο παρά η εξυπηρέτηση του πολίτη. Στηριζόμαστε στα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει αυτή η περιοχή και στο άξιο και δημιουργικό ανθρώπινο δυναμικό. Είναι ένας νέος θεσμός που αρχίζει να δίνει καρπούς, γι’ αυτό και είμαστε αισιόδοξοι.

3. Ποιά είναι η σχέση σας με τους Περιφερειάρχες κ. Τατούλη, κ. Κατσιφάρα και κ. Σπύρου;

Δίνουμε από κοινού μια μεγάλη μάχη για να πετύχουν οι θεσμοί που δημιούργησε ο «Καλλικράτης». Οι καιροί απαιτούν ενότητα και δουλειά, απαιτούν συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Όλοι θα κριθούμε όταν ο πολίτης έρθει στους Δήμους, στην Περιφέρεια και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και εξυπηρετηθεί καλύτερα. Μόνο τότε θα γίνουμε χρήσιμοι για τον τόπο και τους ανθρώπους τους. Άρα κοινός ο στόχος και απ’ αυτό το στόχο δεν θα πρέπει να παρεκκλίνουμε ούτε στο ελάχιστο.

4. Πρόσφατα η Αρκαδία γνώρισε για άλλη μια φορά τον κίνδυνο και την καταστροφή από τη φωτιά. Σας είδαμε όλα τα δύσκολα εικοσιτετράωρα να είστε δίπλα στις δυνάμεις κατάσβεσης. Είστε ικανοποιημένος από τις κρατικές υπηρεσίες και τη συνεργασία και με τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης;

Δεν ήμουν μόνο εγώ στα πύρινα μέτωπα. Ήταν η αιρετή Περιφέρεια στο σύνολό της, ο Δήμος Τρίπολης, ο Δήμος Μεγαλόπολης και πολλοί άλλοι θεσμικοί παράγοντες. Η κατάσταση κάποια στιγμή, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, έγινε επικίνδυνη. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα και περιορίσαμε στο ελάχιστο τις υλικές ζημιές. Θέλω για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω τις πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, τις δυνάμεις της Αστυνομίας, αλλά και τις εθελοντικές ομάδες που έδρασαν υποδειγματικά και είχαμε αυτό το θετικό αποτέλεσμα. Κηρύξαμε άμεσα την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά από αίτημα του Δήμου Τρίπολης, με αποτέλεσμα στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς να εμπλακούν περισσότερα εναέρια μέσα (ελικόπτερα και αεροπλάνα) και να τη θέσουμε γρήγορα υπό τον έλεγχό μας. Εκ του αποτελέσματος λοιπόν είμαι πολύ ευχαριστημένος από την αντίδραση και τη λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών. Οφείλουμε σε όλους αυτούς ένα μεγάλο ευχαριστώ. Επίσης, η συνεργασία με την αιρετή Περιφέρεια και τους Δήμους ήταν άριστη.

5. Βλέπετε ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση που μαστίζει τη χώρα μας;

Είμαι από τους ανθρώπους που συντάσσομαι με εκείνες τις δυνάμεις που πιστεύουν ότι η κρίση στη χώρα μας δεν είναι μόνο οικονομική. Αν ήταν μόνο οικονομική θα ήταν εύκολη και η λύση της. Είναι μια κρίση γενικευμένη, μια κρίση θεσμών, μια κρίση του ίδιου του αξιακού μας συστήματος. Για να βγούμε από την κρίση πρέπει πρώτα να συγκρουστούμε με τον ίδιο τον εαυτό μας. Να αφήσουμε πίσω το παλιό και να δημιουργήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που στο κέντρο του θα έχει τον πολίτη και όχι τις σκληρές συντεχνιακές ομάδες. Οι Έλληνες στο διάβα του χρόνου βρέθηκαν μπροστά σε πολλές κρίσεις, τις αντιμετώπισαν, όμως, με επιτυχία, όπως κατά τη γνώμη μου θα αντιμετωπίσουν και αυτή την κρίση.