Συνέντευξη Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσου Αποστολόπουλου στην Εφημερίδα Φωνή και στο δημοσιογράφο Σταύρο Μαρίνο

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΦΩΝΗ και στο δημοσιογράφο Σταύρο Μαρτίνο

 

Πόσο βαρύ είναι το έργο που αναλάβατε στη Γενική Γραμματεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και πώς αισθάνεστε για την εμπιστοσύνη που σας έδειξαν ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εσωτερικών.

Είναι μεγάλη η τιμή κι η εμπιστοσύνη που για άλλη μια φορά έδειξε στο πρόσωπό μου ο Πρωθυπουργός της Χώρας Γιώργος Παπανδρέου, ο Υπουργός των Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και το σύνολο των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Ταυτόχρονα είναι μεγάλη η ευθύνη που αναλαμβάνω σε τρεις Περιφέρειες της Χώρας οι οποίες έχουν πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και ένα ανθρώπινο δυναμικό ικανό και δημιουργικό αλλά υπάρχουν και μεγάλα προβλήματα πολλά από τα οποία χρονίζουν. Η ευθύνη γίνεται ακόμη μεγαλύτερη γατί η χώρα βρίσκεται σε μια πρωτόγνωρη, πολύπλευρη και πολυεπίπεδη κρίση που δεν είναι μόνο οικονομική γι΄ αυτό και δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη. Είναι μια κρίση γενικευμένη. Είναι κρίση του ίδιου του αξιακού συστήματος. Με μοναδικό μου όπλο τη συνέπεια, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την αποτελεσματικότητα και τη σκληρή δουλειά θα πορευτώ και πάλι, όπως έκανα και στο παρελθόν, υπηρετώντας το θεσμό του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Είναι έτοιμες οι αιρετές Περιφέρειες για να καλύψουν τα «κενά» από την κατάργηση των Νομαρχιών; Κατά το «μεταβατικό στάδιο» προετοιμάστηκαν ώστε να λειτουργεί ανεμπόδιστα ο νέος θεσμός και οι υπηρεσίες που ήδη έχει;

Πάνω στη βάση της δημιουργίας μιας αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Περιφέρειας με περιφερειακή συνείδηση δουλεύουν σκληρά, αυτή την περίοδο, οι αιρετοί Περιφερειάρχες και τα αιρετά Περιφερειακά Συμβούλια. Ενοποιούν τις υπηρεσίες τους σύμφωνα με τον Καλλικράτη, εκδίδουν διαπιστωτικές και κανονιστικές πράξεις, στελεχώνουν διοικητικά τις υπηρεσίες, εκλέγουν τα προβλεπόμενα όργανα και ετοιμάζουν το έδαφος να πάρουν την 1η Ιουλίου σημαντικές κρατικές υπηρεσίες αλλά και προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ και η ένταξη ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων στον επενδυτικό νόμο. Πιστεύω ότι και οι τρεις Περιφέρειες, που έχουν κοινό ΔΕΠΙΝ, θα είναι έτοιμες πολύ πριν από τον Ιούλιο. Είναι, επίσης, φανερό ότι η γέννηση του καινούριου και σε επίπεδο Δήμου και σε επίπεδο αιρετής Περιφέρειας και σε επίπεδο Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι μια δύσκολη υπόθεση που χρειάζεται επιμονή και επιμονή. Είμαστε, όμως, όλοι μας αποφασισμένοι να πετύχουμε κι αυτό εκτιμώ ότι θα φανεί στην πράξη.

Επειδή έχει αρχίσει να δημιουργείται μια εντύπωση ότι τα πράγματα είναι μπλεγμένα, έχετε ξεκαθαρίσει με τους Περιφερειάρχες τι αρμοδιότητες έχει ο καθένας;

Κατά πρώτον κάποια δημοσιογραφικά έντυπα και όχι μόνο χρησιμοποιούν τον όρο «υπερπεριφερειάρχη» ο οποίος είναι πέρα για πέρα αδόκιμος. Ο Καλλικράτης έρχεται να φέρει ριζικές αλλαγές σε τρία επίπεδα. Στο επίπεδο των δήμων με τη δημιουργία μεγάλων και ισχυρών δήμων. Στο επίπεδο της Περιφέρειας με τη δημιουργία της αιρετής Περιφέρειας με αιρετό Περιφερειάρχη και αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο. Στο επίπεδο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με τη δημιουργία κρατικών υπηρεσιών κοντά στον πολίτη, υπηρεσίες που δεν μπορούν και συνταγματικά να αποκεντρωθούν στις αιρετές Περιφέρειες. Αυτό το ρόλο της συγκρότησης και λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός της Χώρας Γιώργος Παπανδρέου. Επίσης, μου ανέθεσε να προετοιμάσω σημαντικότατες υπηρεσίες που πρέπει να μεταφέρω στην αιρετή Περιφέρεια την 1η Ιουλίου. Συνεπώς, καθένας που έχει μελετήσει τον Καλλικράτη διαπιστώνει ότι τα πράγματα κάθε άλλο παρά μπλεγμένα είναι. 

Τι πρέπει να γίνει ώστε να παραμείνουν άριστες οι σχέσεις σας με τους Περιφερειάρχες και να μην έρθουν σύννεφα;

Η σχέση μου και με τους τρεις Περιφερειάρχες, τον Απόστολο Κατσιφάρα, τον Πέτρο Τατούλη και το Σπύρο Σπύρου είναι άριστες. Μας ενώνει πέρα από όλα τα άλλα η κοινή αγωνία να δημιουργήσουμε μια αυτοδιοίκηση και ένα κράτος που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας και να αφήσουμε πίσω όλα αυτά που οδήγησαν τη χώρα μας και την κοινωνία μας στη σημερινή προβληματική κατάσταση. Καλούμαστε να τα αλλάξουμε όλα με μοναδικό όπλο τη διαφάνεια.

Πόσο αισιόδοξος είστε για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα;

Ένας λαός πτωχεύει όταν πρώτα πτωχεύσει η ψυχή του και ο ελληνικός λαός δεν έχει δείξει τέτοια σημάδια ούτε τώρα ούτε στη μακρόχρονη ιστορία του. Είμαι αισιόδοξος γιατί έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Θα περάσουμε και αυτή την κρίση.

 

ΑΠΟΚΟΜΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΦΩΝΗ

Περιγραφή: Περιγραφή: C:\Users\user\Pictures\img363.jpg