Δημοσιεύματα στο διαδίκτυο για την τοποθέτηση του Τ. Αποστολόπουλου στη θέση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

  • Εφημερίδα «Θάρρος», 31-12-2010

O Tάσος Αποστολόπουλος στο "Θ"

Image«Χρειάζεται συνεργασία με όλους για τη λύση των προβλημάτων»
«Πρόκειται για μια τεράστια Περιφέρεια, με τόσα πλεονεκτήματα που δε συναντώνται σε άλλες περιοχές, με ικανότατους ανθρώπους, αλλά ταυτόχρονα και με πολλά προβλήματα, που πρέπει να λυθούν μέσα από νέες συλλογικότητες».
Με τον τρόπο αυτό σχολίασε χθες, μιλώντας στο «Θ», ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Τάσος Αποστολόπουλος, τα νέα του καθήκοντα.
Όπως επισήμανε, προκειμένου να υλοποιηθούν τα παραπάνω, «χρειάζεται η συνεργασία με τους αιρετούς περιφερειάρχες, τα Περιφερειακά Συμβούλια και τους δημάρχους».   
Ο κ. Αποστολόπουλος θα έχει τη «διοίκηση» των τριών περιφερειών μέχρι τον Ιούλιο. Τότε, θα παραδώσει συγκεκριμένες αρμοδιότητες στους αιρετούς περιφερειάρχες, όπως το ΕΣΠΑ, τον επενδυτικό νόμο, τα έργα (ΔΕΣΕ και ΔΕΚΕ), το Περιφερειακό Ταμείο και τη Διαχειριστική Αρχή. Θα κρατήσει δε ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής, διαχείρισης υδάτινων πόρων, αλλά και θέματα που αφορούν στο περιβάλλον.
Από την πλευρά τους, οι αιρετοί περιφερειάρχες θα ξεκινήσουν να συντάσσουν τα οργανογράμματα εσωτερικών υπηρεσιών και θα ρυθμίσουν τις υπηρεσίες τους, προκειμένου να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να ακολουθήσει η παράδοση κι άλλων αρμοδιοτήτων.
Μεσολαβεί, κατά συνέπεια, μεταβατικό στάδιο έξι μηνών, καθώς, όπως μας επισημάνθηκε, «δεν είναι δυνατό να δοθούν στις αιρετές Περιφέρειες θέματα όπως το ΕΣΠΑ, τη στιγμή που αυτές δεν είναι ακόμη οργανωμένες όπως θα έπρεπε και όλα αυτά έχουν ήδη ψηφιστεί στο νόμο 3852/2010.       
Μετά την παραχώρηση των αρμοδιοτήτων, τον Ιούλιο, ο σημερινός γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα διατηρήσει τις υπόλοιπες υπηρεσίες που παραμένουν στο κράτος, όπως η διαχείριση των δασών, η χωροταξική πολιτική κ.λπ.».  
Ο νόμος
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νόμο, οι αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις θα ασκούν όλες τις αρμοδιότητες της κρατικής Περιφέρειας που δε μεταφέρονται στην αυτοδιοίκηση και θα συνιστούν το σημείο συνάντησης και συνεργασίας της αποκεντρωμένης κρατικής διοίκησης, της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.
Όσον αφορά στο Προεδρικό Διάταγμα για τον Οργανισμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδος-Ιονίου, έχει υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και θα εφαρμοστεί με την έναρξη του νέου έτους. Επίσης, τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου θα υπογραφεί από το γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδος-Ιονίου η διαπιστωτική πράξη για τους υπαλλήλους που θα παραμείνουν στην αποκεντρωμένη διοίκηση, ενώ θα τοποθετηθούν και οι τρεις γενικοί διευθυντές.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 

  • http://www.sfedona.gr/

ΥΠΕΡΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ -ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Ο ΤΑΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΦΕΝΤΟΝΑ, στις 30 Δεκεμβρίου, 2010
ceb1cf80cebfcf83cf84cebfcebbcebfcf80cebfcf85cebbcebfcf83 ΥΠΕΡΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ  ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Ο ΤΑΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Μεσσήνιος Τάσος Αποστολόπουλος δεν αλλάζει τελικά γραφείο αφού από Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος με έδρα την Πάτρα, τοποθετείται Υπερπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος-Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, με έδρα και πάλι την Αχαϊκή πρωτεύουσα.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η Πελοπόννησος “‘έχασε” με την απόφαση αυτή, αφού ο σημερινός Περιφερειάρχης ο Λαρισαίος Φώτης Χατζημιχάλης- που αναλαμβάνει Υπερπεριφερειάρχης Αιγαίου ήταν ιδιαίτερα πετυχημένος και γνώριζε ήδη πολύ καλά τα θέματα της Πελοποννήσου.
Πάντως η μέχρι σήμερα θεωρούμενη ως επιτυχημένη θητεία του απερχόμενου περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Τάσου Αποστολόπουλου, φαίνεται πως εκτιμήθηκε δεόντως κι έτσι, κατά τη συνεδρίαση-μαμούθ του Υπουργικού Συμβουλίου, χθες Τετάρτη, την τελευταία της χρονιάς, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, αποφασίστηκε -και μάλιστα χωρίς την παραμικρή ένσταση- να οριστεί ως ο πρώτος γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων
Στη προχθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε ποιοι θα είναι οι 7 Υπερπεριφερειάρχες της χώρας, οι αποκαλούμενοι και «μικροί Πρωθυπουργοί»
Σύμφωνα με τον Καλλικράτη  συνιστώνται ως ενιαίες αποκεντρωμένες μονάδες διοίκησης του κράτους οι εξής Αποκεντρωμένες Διοικήσεις:
-Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η οποία εκτείνεται στα όρια της περιφέρειας Αττικής με έδρα την Αθήνα και Υπερπεριφερειάρχης διορίστηκε o μέχρι τώρα περιφερειάρχης Ηλίας Λιακόπουλος
-Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας , η οποία εκτείνεται στα όρια των περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας με έδρα την Λάρισα και Υπερπεριφερειάρχης, ορίστηκε η Πόπη Γερακούδη.
-Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, η οποία εκτείνεται στα όρια των περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Ιωάννινα με Υπερπεριφερειάρχη την Δήμητρα Γεωργακοπούλου - Μπάστα
-Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, η οποία εκτείνεται στα όρια των περιφερειών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου με έδρα την Πάτρα, με Υπερπεριφερειάρχη τον Τάσο Αποστολόπουλο.
Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
“Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον Υπουργό Εσωτερικών  Γιάννη Ραγκούση και όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που μου εμπιστεύτηκαν μια σημαντικότατη θέση ευθύνης σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο και τη χώρα.
Έχω βαθιά επίγνωση της ευθύνης που αναλαμβάνω. Ευθύνη που γίνεται μεγαλύτερη στο πλαίσιο της δημοκρατικής μας συνείδησης και ταυτότητας. Γνωρίζω ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου  διαθέτει  ικανό και δημιουργικό ανθρώπινο δυναμικό που είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει και να συμβάλλει στη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της πατρίδας μας. Γνωρίζω ότι οι τρεις αυτές διοικητικές Περιφέρειες διαθέτουν αξιοζήλευτα συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Γνωρίζω  πολύ καλά ότι για να πετύχουμε στο έργο μας χρειάζεται συνεργασία με όλους τους φορείς, με όλους τους πολίτες. Πάνω από όλα χρειάζεται η συνεργασία με τους πρώτους αιρετούς Περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες, το αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο, τους Δημάρχους και τους Δημοτικούς Συμβούλους που έχουν πάρει πρόσφατη εντολή από το λαό. Γνωρίζω ότι η γέννηση του καινούριου είναι μια δύσκολη υπόθεση που χρειάζεται επιμονή και υπομονή.  Η μεταβατική περίοδος των έξι μηνών που θα χρειαστεί να παραδοθούν σημαντικότατες υπηρεσίες στις αιρετές Περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και το ΔΕΠΙΝ, θα είναι μια κρίσιμη περίοδος που απαιτεί συλλογικότητα και συνεργασία και σ΄ αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε σκληρά. Με μοναδικό μας όπλο τη διαφάνεια καλούμαστε να τα αλλάξουμε όλα. Να αλλάξουμε όλα όσα μας οδήγησαν στα σημερινά μας αδιέξοδα, με σύνεση, συλλογική γνώση και σκληρή δουλειά. Η νέα αρχιτεκτονική που εισάγεται με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» θέτει τέλος στο συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κράτος όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα. Εγκαινιάζεται μια νέα εποχή με επίκεντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του. Σήμερα, κάθε άλλο πάρα ποτέ, πρέπει να πετύχουμε. Η νέα διοικητική δομή θα συμβάλλει καθοριστικά στην έξοδο της χώρας μας από την κρίση δίνοντας ώθηση στην περιφερειακή ανάπτυξη.
Με συνέπεια, διαφάνεια, αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα υπηρέτησα και υπηρετώ το θεσμό του Γενικού Γραμματέα Δυτικής Ελλάδας, με τις ίδιες αρχές θα υπηρετήσω και το νέο θεσμό του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης που μου εμπιστεύτηκε ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου».

  • http://dete.gr/

Υπερ - Περιφερειάρχης ο Τάσος Αποστολόπουλος
Ο ΘΥΜΙΟΣ ΣΩΚΟΣ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Τετ. 29 Δεκεμβρίου 2010, 18:02

http://dete.gr/showarticleimage2.php?image=images/img439x286/20101229_42897.jpg&width=360&height=240
Δεν αλλάζει γραφείο το Τάσος Αποστολόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες του dete πριν από λίγο ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης τηλεφώνησε στον νυν Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να αναλάβει Διοικητής στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος - Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων.
Αντίστοιχη θέση στη Μακεδονία παίρνει ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος.

  • www.ithacanews.gr/

ΥΠΕΡΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΙΟΝΙΩΝ

30.12.10

http://www.kolivas.de/wp-content/uploads/2010/12/apo2-253x300.jpg
ΥΠΕΡΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΙΟΝΙΩΝ Ο ΤΑΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Tάσος Aποστολόπουλος γεννήθηκε στο Βλάση Μεσσηνίας. Σπούδασε marketing και παιδαγωγικά. Από τα φοιτητικά του χρόνια ανέπτυξε έντονη πολιτική, συνδικαλιστική και κοινωνική δράση. Παράλληλα, διαμόρφωσε πλούσιο συγγραφικό / ερευνητικό έργο. Σήμερα είναι Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η προσωπική του ιστοσελίδα είναι: www.apostolopoulos-tasos.gr
Δήλωση Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου Τάσου Αποστολόπουλου
Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που μου εμπιστεύτηκαν μια σημαντικότατη θέση ευθύνης σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο και τη χώρα.
Έχω βαθιά επίγνωση της ευθύνης που αναλαμβάνω. Ευθύνη που γίνεται μεγαλύτερη στο πλαίσιο της δημοκρατικής μας συνείδησης και ταυτότητας. Γνωρίζω ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου διαθέτει ικανό και δημιουργικό ανθρώπινο δυναμικό που είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει και να συμβάλλει στη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της πατρίδας μας. Γνωρίζω ότι οι τρεις αυτές διοικητικές Περιφέρειες διαθέτουν αξιοζήλευτα συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Γνωρίζω πολύ καλά ότι για να πετύχουμε στο έργο μας χρειάζεται συνεργασία με όλους τους φορείς, με όλους τους πολίτες. Πάνω από όλα χρειάζεται η συνεργασία με τους πρώτους αιρετούς Περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες, το αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο, τους Δημάρχους και τους Δημοτικούς Συμβούλους που έχουν πάρει πρόσφατη εντολή από το λαό. Γνωρίζω ότι η γέννηση του καινούριου είναι μια δύσκολη υπόθεση που χρειάζεται επιμονή και υπομονή. Η μεταβατική περίοδος των έξι μηνών που θα χρειαστεί να παραδοθούν σημαντικότατες υπηρεσίες στις αιρετές Περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και το ΔΕΠΙΝ, θα είναι μια κρίσιμη περίοδος που απαιτεί συλλογικότητα και συνεργασία και σ΄ αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε σκληρά. Με μοναδικό μας όπλο τη διαφάνεια καλούμαστε να τα αλλάξουμε όλα. Να αλλάξουμε όλα όσα μας οδήγησαν στα σημερινά μας αδιέξοδα, με σύνεση, συλλογική γνώση και σκληρή δουλειά. Η νέα αρχιτεκτονική που εισάγεται με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» θέτει τέλος στο συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κράτος όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα. Εγκαινιάζεται μια νέα εποχή με επίκεντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του. Σήμερα, κάθε άλλο πάρα ποτέ, πρέπει να πετύχουμε. Η νέα διοικητική δομή θα συμβάλλει καθοριστικά στην έξοδο της χώρας μας από την κρίση δίνοντας ώθηση στην περιφερειακή ανάπτυξη.
Με συνέπεια, διαφάνεια, αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα υπηρέτησα και υπηρετώ το θεσμό του Γενικού Γραμματέα Δυτικής Ελλάδας, με τις ίδιες αρχές θα υπηρετήσω και το νέο θεσμό του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης που μου εμπιστεύτηκε ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου».

  • http://www.thebest.gr/

Οι επτά Υπερπεριφερειάρχες που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο
Ύστερα από εισήγηση του Γιάννη Ραγκούση
29/12/2010 20:36
http://cdn.thebest.gr/media/images/frontNews/namhhiizwx4d1b7f9cd1411.jpg
Αποφασίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο οι Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, κατόπιν της σχετικής εισήγησης για τον διορισμό τους από τον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γ. Ραγκούση.
Ειδικότερα, πρόκειται για τους:
- Αττικής: Ηλίας Λιακόπουλος
- Μακεδονίας-Θράκης: Θύμιος Σώκος
- Πελοποννήσου, Δ. Ελλάδας και Ιονίου: Τάσος Αποστολόπουλος
- Αιγαίου: Φώτης Χατζημιχάλης
- Κρήτης: Θανάσης Καρούτζος
- Θεσσαλίας-Σ. Ελλάδας: Πόπη Γερακούδη
- Ηπείρου-Δ. Μακεδονίας: Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα

  • http://www.thebest.gr/

Υπερπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας - Πελοποννήσου και Ιονίων ο Τάσος Αποστολόπουλος
Στη Μακεδονία αναλαμβάνει ο Σώκος- Στην Ήπειρο η Μπάστα
29/12/2010 18:16
Μοιραστείτε το άρθρο:
http://cdn.thebest.gr/media/images/frontNews/aycdnjrltx4d1b5eb22d653.JPG
Διοικητής στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος - Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων αναλαμβάνει- όπως αναμενόταν- ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τάσος Αποστολόπουλος. Όπως είπε στο thebest.gr o κ. Αποστολόπουλος, τον εμημέρωσε για την απόφαση τηλεφωνικώς ο  Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
"Μόλις έφυγα από την Αθήνα, με πήραν και μου το είπαν" μας είπε ο κ. Αποστολόπουλος, ο οποίος ήδη εκδίδει ανακοίνωση για την τοποθέτησή του.
Θέση υπερπεριφερειάρχη στη Μακεδονία αναλαμβάνει  ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος, ενώ γ.γ. στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, η οποία εκτείνεται στα όρια των σημερινών Περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα τα Ιωάννινα, αναλαβάνει η Δήματρα Μπάστα.
Σε ανακοίνωσή του ο Τάσος Αποστολόπουλος αναφέρει:
"Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον Υπουργό Εσωτερικών  Γιάννη Ραγκούση και όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που μου εμπιστεύτηκαν μια σημαντικότατη θέση ευθύνης σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο και τη χώρα.
Έχω βαθιά επίγνωση της ευθύνης που αναλαμβάνω. Ευθύνη που γίνεται μεγαλύτερη στο πλαίσιο της δημοκρατικής μας συνείδησης και ταυτότητας.
Γνωρίζω ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου  διαθέτει  ικανό και δημιουργικό ανθρώπινο δυναμικό που είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει και να συμβάλλει στη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της πατρίδας μας. Γνωρίζω ότι οι τρεις αυτές διοικητικές Περιφέρειες διαθέτουν αξιοζήλευτα συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιήσουμε.
Γνωρίζω  πολύ καλά ότι για να πετύχουμε στο έργο μας χρειάζεται συνεργασία με όλους τους φορείς, με όλους τους πολίτες. Πάνω από όλα χρειάζεται η συνεργασία με τους πρώτους αιρετούς Περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες, το αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο, τους Δημάρχους και τους Δημοτικούς Συμβούλους που έχουν πάρει πρόσφατη εντολή από το λαό.
Γνωρίζω ότι η γέννηση του καινούριου είναι μια δύσκολη υπόθεση που χρειάζεται επιμονή και υπομονή.  Η μεταβατική περίοδος των έξι μηνών που θα χρειαστεί να παραδοθούν σημαντικότατες υπηρεσίες στις αιρετές Περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και το ΔΕΠΙΝ, θα είναι μια κρίσιμη περίοδος που απαιτεί συλλογικότητα και συνεργασία και σ΄ αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε σκληρά.
Με μοναδικό μας όπλο τη διαφάνεια καλούμαστε να τα αλλάξουμε όλα. Να αλλάξουμε όλα όσα μας οδήγησαν στα σημερινά μας αδιέξοδα, με σύνεση, συλλογική γνώση και σκληρή δουλειά. Η νέα αρχιτεκτονική που εισάγεται με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» θέτει τέλος στο συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κράτος όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα. Εγκαινιάζεται μια νέα εποχή με επίκεντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του.
Σήμερα, κάθε άλλο πάρα ποτέ, πρέπει να πετύχουμε. Η νέα διοικητική δομή θα συμβάλλει καθοριστικά στην έξοδο της χώρας μας από την κρίση δίνοντας ώθηση στην περιφερειακή ανάπτυξη.
Με συνέπεια, διαφάνεια, αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα υπηρέτησα και υπηρετώ το θεσμό του Γενικού Γραμματέα Δυτικής Ελλάδας, με τις ίδιες αρχές θα υπηρετήσω και το νέο θεσμό του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης που μου εμπιστεύτηκε ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου».
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΑΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Tάσος Aποστολόπουλος γεννήθηκε στο Βλάση Μεσσηνία. Σπούδασε marketing και παιδαγωγικά. Από τα φοιτητικά του χρόνια ανέπτυξε έντονη πολιτική, συνδικαλιστική και κοινωνική δράση. Παράλληλα, διαμόρφωσε  πλούσιο συγγραφικό/ερευνητικό έργο. Σήμερα είναι Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η προσωπική του ιστοσελίδα είναι: http://www.apostolopoulos–tasos.gr

  • http://www.panaitoliki.gr/

Υπερ-Περιφερειάρχης

Ο Τάσος Αποστολόπουλος
Αναλαμβάνει τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου
apostolopoylosΟ Μεσσήνιος Τάσος Αποστολόπουλος δεν αλλάζει τελικά γραφείο αφού από Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος με έδρα την Πάτρα, τοποθετείται Υπερπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος-Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, με έδρα και πάλι την Αχαϊκή πρωτεύουσα.
H μέχρι σήμερα επιτυχημένη θητεία του απερχόμενου περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Τάσου Αποστολόπουλου, φαίνεται πως εκτιμήθηκε δεόντως κι έτσι, κατά τη συνεδρίαση-μαμούθ του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, την τελευταία της χρονιάς, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, αποφασίστηκε -και μάλιστα χωρίς την παραμικρή ένσταση- να οριστεί ως ο πρώτος γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων
Στην Τρίπολη πραγματοποιήθηκε χθες  Πέμπτη η παράδοση και παραλαβή της Περιφέρειας Πελοποννήσου από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας  κ. Φώτη Χατζημιχάλη στον Τάσο  Αποστολόπουλο.
Η παράδοση και η παραλαβή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων από το Γενικό Γραμματέα της εκεί Περιφέρειας κ. Κώστα Γεωργαλίδη στον κ. Τάσο Αποστολόπουλο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 3  Ιανουαρίου 2010.
Το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τον Οργανισμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδος-Ιονίου, έχει υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και  εφαρμόζεται  με την έναρξη του νέου έτους. Επίσης, την πρώτη εργάσιμη του νέου έτους θα υπογραφεί από το Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδος-Ιονίου η διαπιστωτική πράξη για τους υπαλλήλους που θα παραμείνουν στην αποκεντρωμένη  διοίκηση και θα τοποθετηθούν  και οι τρεις Γενικοί Διευθυντές.
Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδος-Ιονίου μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα επισκεφθεί τους  πρώτους αιρετούς Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα, Πελοποννήσου κ .Πέτρο Τατούλη και Ιονίων Νήσων κ. Σπύρο Σπύρου προκειμένου από κοινού να συνεργαστούν ώστε να καθορίσουν και να χαράξουν την στρατηγική για τη μεταβατική περίοδο των έξι μηνών μέχρι να μεταφερθούν συγκεκριμένες υπηρεσίες και το ΔΕΠΙΝ στους αιρετούς Περιφερειάρχες και στο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο.

Δήλωση Τάσου Αποστολόπουλου

    «Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον Υπουργό Εσωτερικών  Γιάννη Ραγκούση και όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που μου εμπιστεύτηκαν μια σημαντικότατη θέση ευθύνης σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο και τη χώρα.
    Έχω βαθιά επίγνωση της ευθύνης που αναλαμβάνω. Ευθύνη που γίνεται μεγαλύτερη στο πλαίσιο της δημοκρατικής μας συνείδησης και ταυτότητας. Γνωρίζω ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου διαθέτει ικανό και δημιουργικό ανθρώπινο δυναμικό που είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει και να συμβάλλει στη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της πατρίδας μας. Γνωρίζω ότι οι τρεις αυτές διοικητικές Περιφέρειες διαθέτουν αξιοζήλευτα συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Γνωρίζω πολύ καλά ότι για να πετύχουμε στο έργο μας χρειάζεται συνεργασία με όλους τους φορείς, με όλους τους πολίτες. Πάνω από όλα χρειάζεται η συνεργασία με τους πρώτους αιρετούς Περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες, το αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο, τους Δημάρχους και τους Δημοτικούς Συμβούλους που έχουν πάρει πρόσφατη εντολή από το λαό. Γνωρίζω ότι η γέννηση του καινούριου είναι μια δύσκολη υπόθεση που χρειάζεται επιμονή και υπομονή.  Η μεταβατική περίοδος των έξι μηνών που θα χρειαστεί να παραδοθούν σημαντικότατες υπηρεσίες στις αιρετές Περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και το ΔΕΠΙΝ, θα είναι μια κρίσιμη περίοδος που απαιτεί συλλογικότητα και συνεργασία και σ΄ αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε σκληρά. Με μοναδικό μας όπλο τη διαφάνεια καλούμαστε να τα αλλάξουμε όλα. Να αλλάξουμε όλα όσα μας οδήγησαν στα σημερινά μας αδιέξοδα, με σύνεση, συλλογική γνώση και σκληρή δουλειά. Η νέα αρχιτεκτονική που εισάγεται με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» θέτει τέλος στο συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κράτος όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα. Εγκαινιάζεται μια νέα εποχή με επίκεντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του. Σήμερα, κάθε άλλο πάρα ποτέ, πρέπει να πετύχουμε. Η νέα διοικητική δομή θα συμβάλλει καθοριστικά στην έξοδο της χώρας μας από την κρίση δίνοντας ώθηση στην περιφερειακή ανάπτυξη.
    Με συνέπεια, διαφάνεια, αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα υπηρέτησα και υπηρετώ το θεσμό του Γενικού Γραμματέα Δυτικής Ελλάδας, με τις ίδιες αρχές θα υπηρετήσω και το νέο θεσμό του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης που μου εμπιστεύτηκε ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου».
                                                           
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο Tάσος Aποστολόπουλος γεννήθηκε στο Βλάση Μεσσηνίας. Σπούδασε marketing και παιδαγωγικά. Από τα φοιτητικά του χρόνια ανέπτυξε έντονη πολιτική, συνδικαλιστική και κοινωνική δράση. Παράλληλα, διαμόρφωσε πλούσιο συγγραφικό/ερευνητικό έργο. Σήμερα είναι Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η προσωπική του ιστοσελίδα είναι: http://www.apostolopoulos-tasos.gr

  • http://www.attacktv.gr

Ο Τ. Αποστολόπουλος γ.γ. Πελοποννήσου, Δ. Ελλάδας, Ιονίου – H Δήμητρα Μπάστα στην Ήπειρο – Ο Θ. Σώκος σε Κεντρική, Αν. Μακεδονία-Θράκη
http://www.attacktv.gr/Pictures/topika/apostolopoulostasos.jpgΗ μέχρι σήμερα θεωρούμενη ως επιτυχημένη θητεία του απερχόμενου περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Τάσου Αποστολόπουλου, φαίνεται πως εκτιμήθηκε δεόντως κι έτσι, κατά τη συνεδρίαση-μαμούθ του Υπουργικού Συμβουλίου, σήμερα, Τετάρτη, την τελευταία της χρονιάς, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, αποφασίστηκε -και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του attacktv, χωρίς την παραμικρή ένσταση- να οριστεί ο κ. Αποστολόπουλος ως ο πρώτος γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μία από τις εφτά ενιαίες αποκεντρωμένες μονάδες διοίκησης του κράτους, που προβλέπονται από τον “Καλλικράτη”. Η συγκεκριμένη Αποκεντρωμένη Διοίκηση εκτείνεται στα όρια που καταλαμβάνουν οι Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και ως έδρα της ορίζεται η Πάτρα.
Ουσιαστικά, στον επικεφαλής της (όπως, φυσικά, και στους ομολόγους του των άλλων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων) περνούν οι περισσότερες από τις αρμοδιότητες που υπάγονταν μέχρι τώρα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και στην -καταργούμενη πλέον- Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας, γεγονός που τον καθιστά κάτι σαν περιφερειακό υπουργό της κυβέρνησης.
Αυτό, άλλωστε, εξηγεί και το έντονο ενδιαφέρον που είχε επιδειχθεί για την κάλυψη της εν λόγω θέσης, με αρκετά ηχηρά ονόματα να έχουν ακουστεί, κατά καιρούς, μεταξύ των “μνηστήρων”, όπως αυτά του απερχόμενου δημάρχου Πατρέων, Ανδρέα Φούρα, των απερχόμενων νομαρχών Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, Δημήτρη Κατσικόπουλου και Θύμιου Σώκου, αντίστοιχα, των απερχόμενων περιφερειαρχών Ηπείρου και Πελοποννήσσου, Δήμητρας Γεωργακοπούλου-Μπάστα και Φώτη Χατζημιχάλη, αντίστοιχα, του απερχόμενου νομάρχη Πειραιά, Γιάννη Μίχα κ.ά.
Στο Αιγαίο ο Φ. Χατζημιχάλης - Χωρίς αλλαγές Αττική, Κρήτη, Θεσσαλία
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αχαιή γενική γραμματέας της Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα παραμένει αναβαθμισμένη στο πόστο της, αναλαμβάνοντας γ.γ. στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, η οποία εκτείνεται στα όρια των σημερινών Περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα τα Ιωάννινα.
Επίσης, ο απερχόμενος νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Θύμιος Σώκος, αναλαμβάνει γ.γ. στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης, η οποία εκτείνεται στα όρια των σημερινών Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Ακόμη, ο απερχόμενος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Φώτης Χατζημιχάλης, τοποθετείται γ.γ. στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η οποία εκτείνεται στα όρια των περιφερειών Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου, με έδρα τον Πειραιά.
Τέλος, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, η οποία εκτείνεται στα όρια της Περιφέρειας Αττικής, με έδρα την Αθήνα, παραμένει ο σημερινός γ.γ. της Περιφέρειας Αττικής, Ηλίας Λιακόπουλος, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο, παραμένει ο σημερινός γ.γ. της Περιφέρειας Κρήτης, Θανάσης Καρούντζος, ενώ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, η οποία εκτείνεται στα όρια των Περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, με έδρα τη Λάρισα, παραμένει η σημερινή περιφερειάρχις Θεσσαλίας, Πόπη Γερακούδη.
Δήλωση Τάσου Αποστολόπουλου
Σε δήλωσή του ο  Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου Τάσος Αποστολόπουλος αναφέρει τα εξής:
"Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον Υπουργό Εσωτερικών  Γιάννη Ραγκούση και όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που μου εμπιστεύτηκαν μια σημαντικότατη θέση ευθύνης σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο και τη χώρα.
Έχω βαθιά επίγνωση της ευθύνης που αναλαμβάνω. Ευθύνη που γίνεται μεγαλύτερη στο πλαίσιο της δημοκρατικής μας συνείδησης και ταυτότητας. Γνωρίζω ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου  διαθέτει  ικανό και δημιουργικό ανθρώπινο δυναμικό που είναι διατεθειμένο να συμμετάσχει και να συμβάλλει στη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης της πατρίδας μας. Γνωρίζω ότι οι τρεις αυτές διοικητικές Περιφέρειες διαθέτουν αξιοζήλευτα συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Γνωρίζω  πολύ καλά ότι για να πετύχουμε στο έργο μας χρειάζεται συνεργασία με όλους τους φορείς, με όλους τους πολίτες. Πάνω από όλα χρειάζεται η συνεργασία με τους πρώτους αιρετούς Περιφερειάρχες και Αντιπεριφερειάρχες, το αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο, τους Δημάρχους και τους Δημοτικούς Συμβούλους που έχουν πάρει πρόσφατη εντολή από το λαό. Γνωρίζω ότι η γέννηση του καινούριου είναι μια δύσκολη υπόθεση που χρειάζεται επιμονή και υπομονή.  Η μεταβατική περίοδος των έξι μηνών που θα χρειαστεί να παραδοθούν σημαντικότατες υπηρεσίες στις αιρετές Περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και το ΔΕΠΙΝ, θα είναι μια κρίσιμη περίοδος που απαιτεί συλλογικότητα και συνεργασία και σ΄ αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε σκληρά. Με μοναδικό μας όπλο τη διαφάνεια καλούμαστε να τα αλλάξουμε όλα. Να αλλάξουμε όλα όσα μας οδήγησαν στα σημερινά μας αδιέξοδα, με σύνεση, συλλογική γνώση και σκληρή δουλειά. Η νέα αρχιτεκτονική που εισάγεται με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» θέτει τέλος στο συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό κράτος όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα. Εγκαινιάζεται μια νέα εποχή με επίκεντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του. Σήμερα, κάθε άλλο πάρα ποτέ, πρέπει να πετύχουμε. Η νέα διοικητική δομή θα συμβάλλει καθοριστικά στην έξοδο της χώρας μας από την κρίση δίνοντας ώθηση στην περιφερειακή ανάπτυξη.
Με συνέπεια, διαφάνεια, αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα υπηρέτησα και υπηρετώ το θεσμό του Γενικού Γραμματέα Δυτικής Ελλάδας, με τις ίδιες αρχές θα υπηρετήσω και το νέο θεσμό του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης που μου εμπιστεύτηκε ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου».
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο Tάσος Aποστολόπουλος γεννήθηκε στο Βλάση Μεσσηνίας. Σπούδασε marketing και παιδαγωγικά. Από τα φοιτητικά του χρόνια ανέπτυξε έντονη πολιτική, συνδικαλιστική και κοινωνική δράση. Παράλληλα, διαμόρφωσε  πλούσιο συγγραφικό/ερευνητικό έργο. Σήμερα είναι Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Πέμπτη, 30-12-2010
http://www.attacktv.gr/Pictures/topika/apostolopoulostasos.jpgΣήμερα,  Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010,θα πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη η παράδοση και η παραλαβή της Περιφέρειας Πελοποννήσου από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας  κ. Φώτη Χατζημιχάλη στο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδος-Ιονίου κ. Τάσο  Αποστολόπουλο. Θα γίνουν δηλώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και θα ακολουθήσει συνεδρίαση με τους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Η παράδοση και η παραλαβή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων από το Γενικό Γραμματέα της εκεί Περιφέρειας κ. Κώστα Γεωργαλίδη στον κ. Τάσο Αποστολόπουλο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα,3  Ιανουαρίου 2010.
Το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τον Οργανισμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδος-Ιονίου, έχει υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Κάρολο Παπούλια και  εφαρμόζεται  με την έναρξη του νέου έτους. Επίσης, την πρώτη εργάσιμη του νέου έτους θα υπογραφεί από το Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδος-Ιονίου η διαπιστωτική πράξη για τους υπαλλήλους που θα παραμείνουν στην αποκεντρωμένη  διοίκηση και θα τοποθετηθούν  και οι τρεις Γενικοί Διευθυντές.
Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδος-Ιονίου μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα επισκεφθεί τους  πρώτους αιρετούς Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα, Πελοποννήσου κ .Πέτρο Τατούλη και Ιονίων Νήσων κ. Σπύρο Σπύρου προκειμένου από κοινού να συνεργαστούν ώστε να καθορίσουν και να  χαράξουν την στρατηγική για την μεταβατική περίοδο των έξι μηνών μέχρι να μεταφερθούν συγκεκριμένες υπηρεσίες και το ΔΕΠΙΝ στους αιρετούς Περιφερειάρχες και στο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο