Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας στην Ανδρίτσαινα

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Εισήγηση Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τ. Αποστολόπουλου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Ανδρίτσαινα

 

Κυρίες και Κύριοι

Η σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι η τελευταία που πραγματοποιείται πριν την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» στην αυτoδιοικητική δομή της χώρας.  

Θέλω να σας ευχαριστήσω  που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας για μια ακόμη φορά και έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να κουβεντιάσουμε για την πορεία του ΕΣΠΑ, τώρα μάλιστα που κλείνει ο κύκλος και της Περιφέρειας όπως την είχαμε γνωρίσει τόσα χρόνια και ανοίγει ο κύκλος της αιρετής Περιφέρειας. Να κάνουμε έναν απολογισμό του χρόνου που μας πέρασε.

Πριν, όμως, απ΄ όλα θέλω να συγχαρώ δημόσια τον πρώτο αιρετό Περιφερειάρχη τον κ. Απόστολο Κατσιφάρα, τους αντιπεριφερειάρχες κ. Αλεξόπουλο, κ. Καφύρα και κ. Αντωνόπουλο, τους εκλεγέντες στο πρώτο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο, τους εκλεγέντες δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους και να τους ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο που θα αναλάβουν σε λίγες ημέρες.

Πριν ένα χρόνο τέτοια μέρα είχα την τιμή, ο Πρωθυπουργός της χώρας ο Γεώργιος Παπανδρέου, να μου εμπιστευθεί την τόσο τιμητική θέση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και μαζί να πορευτούμε μια διαδρομή δημιουργική αφού σε στενή συνεργασία με εσάς και τους κοινωνικούς εταίρους που εκπροσωπείται καταφέραμε να πάρουμε ένα ΕΣΠΑ σε βρεφική κατάσταση, αν και είχαν περάσει κοντά τέσσερα χρόνια από τη γέννησή του, και μέσα σε ένα χρόνο να  ενηλικιωθούμε, να ωριμάσουμε, να παράγουμε αποτελέσματα. Γι΄ αυτή την προσπάθεια και το αποτέλεσμα που πετύχαμε θέλω να σας ευχαριστήσω. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής δουλειάς που χτίστηκε με τους Νομάρχες, τους Δημάρχους, τους κοινωνικούς εταίρους στο σύνολό τους.

Πολλοί δημοσιογράφοι με ρωτούν με απορία γιατί επιλέξαμε για περιφερειακό συμβούλιο σήμερα τον τόπο της Ανδρίτσαινας και χθες τον τόπο της Βόνιτσας. Τους απαντώ γιατί η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας δεν είναι μόνο η Πάτρα, ο Πύργος, το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο. Γιατί από πόλεις όπως η Ανδρίτσαινα στέλνουμε το μήνυμα ότι θέλουμε τον τόπο μας ενιαίο με ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης. Γιατί και το πιο απομακρυσμένο χωριό της Περιφέρειας μας είναι κομμάτι δικό μας ισότιμο απ΄ όλες τις απόψεις.

Κυρίες και κύριοι μέσα σε ένα χρόνο κάναμε τρία Περιφερειακά Συμβούλια σε Πάτρα, Βόνιτσα, Ανδρίτσαινα και μια Επιτροπή Παρακολούθησης στην Αρχαία Ολυμπία. Σε σύγκριση με άλλες εποχές πιθανόν κάποιος να έμενε απόλυτα ικανοποιημένος. Εμείς, όμως, δεν είμαστε. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει και ένα και δυο ακόμα Περιφερειακά Συμβούλια. Κάτι οι εκλογές, κάτι οι μεταρρυθμίσεις του Καλλικράτη, κάτι η κρίση και τα καθημερινά της προβλήματα, κάτι τα υπαρκτά προβλήματα της δημόσιας διοίκησης, κάτι οι δικές μας αδυναμίες δεν μας το επέτρεψαν. Όμως, αν δούμε πόσα Περιφερειακά Συμβούλια έγιναν το ίδιο διάστημα στις άλλες Περιφέρειες της Χώρας μάλλον θα πρέπει να μένουμε ευχαριστημένοι.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ έχει σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή διαδικασία της περιοχής μας. Στο πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο στην Πάτρα την 1η Φεβρουαρίου 2010 αποτυπώσαμε με σαφήνεια την τότε κατάσταση που παραλάβαμε και ερχόμαστε σήμερα και πάλι με απόλυτη σαφήνεια να αποτυπώσουμε τη σημερινή κατάσταση που παραδίδουμε την 1η Ιανουαρίου 2010 στο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Κύριοι του Περιφερειακού Συμβουλίου

Σε λίγες μέρες στην Πάτρα θα τοποθετηθεί ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που θα έχει την ευθύνη της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων. Ο οποίος θα χειριστεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων των τριών Περιφερειών και μαζί το ΔΕΠΙΝ και θα παραδώσει στους αιρετούς Περιφερειάρχες τον Ιούλιο του 2011 υπηρεσίες όπως η ΔΕΣΕ, η ΔΕΚΕ, η ΔΙΣΑ, η ΔΔΕ, το Περιφερειακό Ταμείο και η Διαχειριστική Αρχή και θα κρατήσει όλα τα υπόλοιπα που προβλέπεται να μείνουν στο Κράτος. Θα είναι πράγματι μια δύσκολη περίοδος αλλά δεν θα πρέπει να μας φοβίζει αφού όλοι θέλουμε μια διαφορετική δημόσια διοίκηση, μια διαφορετική αυτοδιοικητική δομή. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει προχωρήσει στη δημοσίευση στο ΦΕΚ όλων των διαπιστωτικών πράξεων ώστε από σήμερα να ξέρουν όλοι οι υπάλληλοι που πρέπει να βρίσκονται την 1η Ιανουαρίου 2010.

Έχω δηλώσει κατ΄ επανάληψη ότι θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό αφού σε μένα έτυχε ο κλήρος να κλείσω την αυλαία του χθες και να παραδώσω την σκυτάλη του μέλλοντος στον πρώτο αιρετό Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα και στο πρώτο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο. Ολόψυχα και πάλι τους εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο τους. Οι πολίτες περιμένουν πολλά απ΄ αυτούς και είμαι βέβαιος ότι αυτοί θα ανταποκριθούν στο ακέραιο. Τους ξέρουμε έναν-έναν και ξέρουμε πόσο ικανοί και δημιουργικοί είναι.

Κυρίες και κύριοι θα προσπαθήσω να τοποθετηθώ στους παρακάτω άξονες:

  • Στο κλείσιμο του Γ ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας και πόσο επηρέασε την υλοποίηση του ΕΣΠΑ ιδίως μέσα από τα έργα γέφυρες
  • Στην αναλυτική πορεία υλοποίησης του ΔΕΠΙΝ για κάθε θεματική προτεραιότητα και τις δράσεις που αναλήφθηκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
  • Στην υλοποίηση των δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από τους πόρους του ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΟΧΗΣ
  • Στην έναρξη υλοποίησης του νέου ειδικού χρηματοδοτικού εργαλείου ανάπτυξης αστικών περιοχών JESSICA
  • Στην αποτύπωση της  υπάρχουσας κατάστασης του Περιφερειακού Ταμείου
  • Στις εντάξεις επενδυτικών σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο

1.  Έρχομαι στο κλείσιμο της Γ ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας.

Όπως γνωρίζετε το Γ΄ ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας ολοκληρώθηκε τις ενταξιακές του διαδικασίες στις 31/12/2009 μετά τη δίχρονη παράταση που έλαβε λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Νομό Ηλείας κυρίως το καλοκαίρι του 2007.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στο σύνολό του εντός του 2010 επιτυγχάνοντας σημαντική υπερ–απορρόφηση πόρων και στα τρία χρηματοδοτικά ταμεία, δηλαδή στο ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ (Κοινωνικό Ταμείο) και στο ΕΓΤΠΕ-Π (Γεωργικό Ταμείο).

Πιο αναλυτικά οι τελικές συνολικές δαπάνες του προγράμματος για κάθε χρηματοδοτικό ταμείο είναι οι ακόλουθες :

Χρηματοδοτικό Ταμείο

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ Π/Υ (ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ)

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

ΠΟΣΟΣΤΟ ΥΠΕΡ-ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ

ΕΤΠΑ

530.073.794

561.290.063

5,56%

ΕΚΤ

52.379.852

60.709.643

13,72%

ΕΓΤΠΕ-Π

103.586.344

107.451.658

3,60%

ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

686.039.990

729.451.364

5,95%

 

Είναι εμφανές ότι το 3ο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας ολοκληρώθηκε σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο.

Υπάρχουν, όμως εμπόδια και αδυναμίες που μας δυσκολεύουν να κλείσουμε και τυπικά το Γ΄ ΠΕΠ μεταξύ αυτών είναι και το γεγονός ότι οι τελικοί δικαιούχοι δεν ανταποκρίνονται. Δεν στέλνουν στην Περιφέρεια τα απαιτούμενα έγγραφα. Τους καλώ και από αυτό το βήμα να ανταποκριθούν σήμερα κιόλας γιατί δεν πρέπει να έχουμε εμπλοκές με τα ευρωπαϊκά όργανα και γιατί τελικά θα επιβαρυνθούν αυτοί με ένα τεράστιο οικονομικό κόστος. Σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα κλείνει οριστικά στις 31-12-2010.

Εκείνο που, όμως, έχει αξία κλείνοντας το Γ΄ ΠΕΠ είναι να εξετάσουμε τι έμεινε στην περιοχή. Εντάχτηκαν 1.250 έργα. Πόσα απ΄ αυτά δημιουργούν εισόδημα. Πόσα απ΄ αυτά είναι συνδεδεμένα σε μια αναπτυξιακή πορεία. Γιατί αυτός ο κατακερματισμός του προγράμματος. Έχει αξία σήμερα να δούμε και αυτές τις διαστάσεις ώστε τυχόν λάθη να μην επαναληφθούν στο ΕΣΠΑ.

 

2. Έρχομαι τώρα στην πορεία του ΔΕΠΙΝ τόσο συνολικά (και για τις τρεις Περιφέρειες) όσο και για τη χωρική ενότητα της Περιφέρειας  Δυτικής Ελλάδας.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία και η κατανομή των πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος και για τις τρεις περιφέρειες κατανέμεται στους ακόλουθους άξονες προτεραιότητας :

Ποσά σε €

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ

Υποδομές και Υπηρεσίες Προσπελασιμότητας

226.150.000

271.033.088

Ψηφιακή Σύγκλιση και Επιχειρηματικότητα

102.050.000

132.021.747

Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητας Ζωής

571.320.000

722.615.853

Συμβολή στον άξονα προτεραιότητας «Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής» 

14.480.000

17.329.312

ΣΥΝΟΛΟ

914.000.000

1.143.000.000

Το τελευταίο χρονικό διάστημα χαρακτηρίστηκε από σημαντικά βήματα και ενέργειες επιτάχυνσης της υλοποίησης του ΕΣΠΑ και του προγράμματος ΔΕΠΙΝ όπως :

  • Αναθεωρήθηκε ο δύσκαμπτος νόμος που διέπει το ΕΣΠΑ. Ο νέος νόμος 3840/2010 καθιστά την ένταξη στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς απλούστερη και λειτουργικότερη. 
  • Το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» αναδιαρθρώνει την αυτοδιοικητική δομή της χώρας και την καθιστά λειτουργικότερη και αποδοτικότερη εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα για τις τοπικές κοινωνίες.
  • Επιτεύχθηκε πλήρης επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος ΔΕΠΙΝ με προκηρύξεις σχεδόν του συνόλου του εκχωρημένου προϋπολογισμού. Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ (και για τις τρεις Περιφέρειες) μέχρι σήμερα έχουμε προκηρύξεις συνολικού προϋπολογισμού 1.144 εκ ευρώ (ποσοστό 100% ως προς την Δημόσια Δαπάνη του προγράμματος) και εντάξεις έργων και δράσεων συνολικού Προϋπολογισμού 544 εκ € (ποσοστό 47,5% ως προς την Δημόσια Δαπάνη του προγράμματος).

Μέχρι σήμερα για το σύνολο του ΔΕΠΙΝ έχουμε τις σημαντικές απορροφήσεις που ξεπερνούν τα 206 εκ. ευρώ σε Δημόσια Δαπάνη (ποσοστό 18% ως προς την Δημόσια Δαπάνη του προγράμματος).

Ας έρθουμε, όμως, στα δικά μας, στα της Περιφέρειάς μας:

 

 Χωρική Ενότητα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Όλοι θυμόμαστε ότι την 1/1/2010 μόνο δυο έργα ήταν ενταγμένα στο δικό μας κομμάτι του ΕΣΠΑ. Ο δρόμος  Κυλλήνη-Εθνική Οδός και το Βοήθεια στο Σπίτι. Γι΄ αυτό και είπα ότι είχαμε ένα ΕΣΠΑ στην περιοχή μας σε βρεφική ηλικία αν και είχαν περάσει κοντά τέσσερα χρόνια. Η απορρόφηση ήταν μηδενική.

Μέχρι σήμερα (16 Δεκεμβρίου 2010) η ενεργοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική.

Μέσα σε δώδεκα μήνες με τη δικιά σας στήριξη το τοπίο έχει αλλάξει σημαντικά. Προχωρήσαμε στην υπογραφή της Επιχειρησιακής Συμφωνίας Υλοποίησης, δηλαδή της εκχώρησης σε εμάς, σχεδόν, του συνόλου των διαθέσιμων πόρων για όλη την προγραμματική περίοδο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος. 

Αν ρίξουμε μια ματιά στο σύστημα του Κοινού Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος μέσα από το οποίο παρακολουθούν την πορεία μας οι αρμόδιες Ελληνικές και  Κοινοτικές Αρχές θα διαπιστώσουμε ότι  έχει προκηρυχθεί το μεγαλύτερο μέρος του εκχωρημένου Προϋπολογισμού για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Οι προκηρύξεις ανέρχονται στο ποσό των 382.554.579 €  το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 85% της συνολικής δέσμευσης δημόσιας δαπάνης του προγράμματος. 

Αντίστοιχα το ποσό των ενταγμένων έργων και δράσεων σήμερα ανέρχεται στα 246.571.218 € ποσό που αντιστοιχεί στο 55% της συνολικής δέσμευσης δημόσιας δαπάνης του προγράμματος.

Τέλος, οι πληρωμές  αυξήθηκαν σημαντικά και ανέρχονται στα 57.129.998 εκ €, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 12,75% της συνολικής δέσμευσης δημόσιας δαπάνης του προγράμματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εντάξεις των έργων και δράσεων αυξήθηκαν κατά 328% από το τέλος του έτους 2009 μέχρι σήμερα ενώ οι δαπάνες παρουσίασαν αύξηση σε ποσοστό 442% από το τέλος του έτους 2009 μέχρι σήμερα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για την τρέχουσα δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύει η Χώρα.

 

Όλα αυτά αποτυπώνονται και στο διάγραμμα που βλέπουμε:

Σας θυμίζω τέλος ότι η πορεία της Περιφέρειας μας αποτιμήθηκε θετικά και από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην 3η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στην Αρχαία Ολυμπία.

Αλλά ας μπούμε λίγο πιο βαθιά για να δούμε μία περισσότερο αναλυτική παρουσίαση της πορείας του προγράμματος ανά θεματική περιοχή. Να ανοίξουμε το ταμείο, να δούμε τι έχουμε ξοδέψει και τι δυνατότητες έχουμε.

1. Κατηγορία ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΔΟΙ – Δέσμευση Δημόσιας Δαπάνης 18 εκ €: Έχει προκηρυχθεί το σύνολο του ποσού και έχουν ενταχθεί έργα ύψους 22 εκ € (σε ποσοστό 121%) ενώ οι δαπάνες ανέρχονται στο ποσό των 4,7 εκ € (ποσοστό 25% στη δημόσια δαπάνη της Θεματικής Προτεραιότητας). Εδώ δεν κάναμε πολλά πράγματα αφού υποχρεωθήκαμε να εντάξουμε τα έργα που έρχονταν ως γέφυρες από το 3ο ΠΕΠ χωρίς να έχουμε δυνατότητα για ένταξη νέων έργων αφού τα χρήματα ήταν λίγα και με δυσκολία χώρεσαν τα έργα γέφυρες.

2. Κατηγορία ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ / ΤΟΠΙΚΕΣ ΟΔΟΙ - Δέσμευση Δημόσιας Δαπάνης 56 εκ €: Έχουν προκηρυχθεί τα 47,7 εκ € και έχουν ενταχθεί έργα ύψους 53 εκ €, ποσοστό 94%, ενώ οι δαπάνες ανέρχονται στο ποσό των 2,9 εκ €, ποσοστό 5%. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος άνοιξε και πάλι και έχουμε τη δυνατότητα να εντάξουμε τα δυο έργα που έχουν έτοιμες μελέτες το δρόμο Δάφνη-Κεραμιδιά στην Ηλεία και το δρόμο της Χαλανδρίτσας στην Αχαΐα.

3. Κατηγορία ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΕΣ - Δέσμευση Δημόσιας Δαπάνης 20 εκ €: Έχει προκηρυχθεί το σύνολο του ποσού και έχει υποβληθεί προς ένταξη το έργο της βελτίωσης του αεροδρομίου της Ανδραβίδας. Το έργο δεν έχει ενταχθεί λόγω σημαντικών ελλείψεων στο φάκελο υλοποίησης του έργου. Επειδή πολλά λέχτηκαν για το θέμα αυτό και κατ΄ επανάληψη ήρθε το θέμα στη Βουλή είμαι υποχρεωμένος να ξεκαθαρίσω και απ΄ αυτό το βήμα ορισμένα πράγματα. Ζήτησα ως Γενικός Γραμματέας και την επιπλέον χρηματοδότηση για να ολοκληρωθεί το έργο και να μην φτιάξουμε ένα κτίριο μόνο ξεκομμένο χωρίς περιεχόμενο. Η θέση μου αυτή στηρίχτηκε από αρκετούς αλλά συκοφαντήθηκε και από ορισμένους που πίστεψαν ότι αυτό το λέω για να αποφύγω την χρηματοδότηση. Η στάση μας αυτή δικαιώνεται αφού φαίνεται ότι εξασφαλίζεται και η επιπλέον χρηματοδότηση για τους αεροδιαδρόμους, πύργους ελέγχου κ.λ.π. Έτσι έδωσα κατεύθυνση στη διαχειριστική αρχή να προχωρήσει στην ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και να ζητήσει άμεσα τα συμπληρωματικά στοιχεία που πρέπει να καταθέσει η ΥΠΑ.

4. Κατηγορία ΛΙΜΕΝΕΣ - Δέσμευση Δημόσιας Δαπάνης 7,6 εκ €:   Εδώ είχαμε ένα πρόβλημα για το οποίο πολλά ειπώθηκαν και γράφτηκαν. Το λιμάνι του Αιγίου ήταν ενταγμένο στο 3ο ΚΠΣ με προϋπολογισμό κοντά στα 12 εκ. Το έργο αυτό χαρακτηρίστηκε από την προηγούμενη ηγεσία έργο γέφυρα. Αυτό δημιούργησε σε μας συγκεκριμένη δέσμευση που έλεγε ότι τα χρήματα έπρεπε δεσμευτικά να πάνε στο συγκεκριμένο έργο. Έτσι, δημοπρατήθηκε το λιμάνι του Αιγίου με προϋπολογισμό 8,6 εκ. €

5. Κατηγορία ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΕΡΕΥΝΩΝ - Δέσμευση Δημόσιας Δαπάνης 662.577 €: Έχει προκηρυχθεί το σύνολο  του ποσού και βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης οι προτάσεις που υποβλήθηκαν με τη λήξη της πρόσκλησης (14/12/2010). Άρα σε αυτή την κατηγορία δεν υπάρχουν άλλα χρήματα.

6. Κατηγορία ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΦΟΡΕΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - Δέσμευση Δημόσιας Δαπάνης 13,3 εκ €: Έχει προκηρυχθεί το σύνολο του ποσού και έχουν ενταχθεί δύο έργα ενίσχυσης των υποδομών των ερευνητικών φορέων της Περιφέρειας. Οι εντάξεις των έργων ανέρχονται σε 15,9 εκ €.

7.  Κατηγορία ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΠΡΟΣ ΜΜΕ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ - Δέσμευση Δημόσιας Δαπάνης 4 εκ €: Έχει προκηρυχθεί το σύνολο του ποσού και αναμένεται η υποβολή προτάσεων έργων προς ένταξη και χρηματοδότηση.

8. Κατηγορία ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ - Δέσμευση Δημόσιας Δαπάνης 2,5 εκ €: Έχει προκηρυχθεί το σύνολο του ποσού και αναμένεται η υποβολή προτάσεων έργων προς ένταξη και χρηματοδότηση.

9. Κατηγορία ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ - Δέσμευση Δημόσιας Δαπάνης 34,9 εκ €: Έχει προκηρυχθεί ποσό 31,9 εκ € για την υλοποίηση έργων αποκατάστασης ΧΑΔΑ και κατασκευής ΧΥΤΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Μέχρι σήμερα δεν έχει ενταχθεί κανένα έργο στον τομέα αυτό. Άρα όσοι λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για ΧΑΔΑ και ΧΥΤΑ δεν λένε την αλήθεια.

10. Κατηγορία ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΥΔΑΤΟΣ (ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ) - Δέσμευση Δημόσιας Δαπάνης 10 εκ €: Έχει προκηρυχθεί το σύνολο του ποσού και έχουν ενταχθεί έργα βελτίωσης της ύδρευσης σε Δήμους της Περιφέρειας συνολικού προϋπολογισμού 11 εκ €. Άρα χρήματα για ύδρευση δεν υπάρχουν.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι για τις υδρεύσεις από τον Πηνειό και τον Ερύμανθο σε συνεργασία με το Νομάρχη κ. Καφύρα, το δήμαρχο Αμαλιάδας κ. Λυμπέρη, το δήμαρχο Πύργου κ. Παρασκευόπουλο και αρκετούς από εσάς κάνουμε μια προσπάθεια να εντάξουμε αυτά τα έργα στο ΕΠΕΡΑΑ. Οι τελευταίες συναντήσεις με το Υπουργείο μας έδωσαν το πράσινο φως.

11. Κατηγορία ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ - Δέσμευση Δημόσιας Δαπάνης 3,2 εκ €: Έχει προκηρυχθεί ποσό 2,5 εκ και έχει ενταχτεί ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 660 χιλιάδων ευρώ. Έχουμε εδώ περιθώρια να εντάξουμε έργα περίπου 3 εκ. ευρώ

12. Κατηγορία ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ - Δέσμευση Δημόσιας Δαπάνης 23 εκ €: Έχει προκηρυχθεί το σύνολο του ποσού (23,5 εκ €), και έχουν ενταχθεί έργα πρόληψης κινδύνων στις Νομαρχίες και σε Δήμους της Περιφέρειας συνολικού προϋπολογισμού 9,3 εκ €. Άρα έχουμε χρήματα για νέες εντάξεις 14,2 εκ. ευρώ

13. Κατηγορία ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ - Δέσμευση Δημόσιας Δαπάνης 8,4 εκ €: Έχει προκηρυχθεί ποσό 7,4 εκ € και έχουν ενταχθεί έργα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομίας ύψους 4,5 εκ ενώ έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί και πληρωθεί δαπάνες ύψος 2,2 εκ € Έχουμε λοιπόν περιθώρια να εντάξουμε κι άλλα έργα ύψους 2 εκ. ευρώ περίπου.

14.  Κατηγορία ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ - Δέσμευση Δημόσιας Δαπάνης 3 εκ €: Έχει προκηρυχθεί ποσό 2,4 εκ € Δ.Δ. και έχουν ενταχθεί έργα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομίας ύψους 3,2 εκ ενώ έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί και πληρωθεί δαπάνες ύψος 2,8 εκ €.

15. Κατηγορία ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ - Δέσμευση Δημόσιας Δαπάνης 44,1 εκ €: Έχει προκηρυχθεί και ενταχθεί ποσό 15 εκ € που αφορούν στην υλοποίηση των δράσεων JESSICA για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Στον κωδικό αυτό εντάσσονται όλα τα έργα των νέων Καλλικρατικών Δήμων.

16. Κατηγορία ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ - Δέσμευση Δημόσιας Δαπάνης 10,5 εκ €: Έχει προκηρυχθεί το σύνολο του ποσού της κατηγορίας ύψους 10,5 εκ € και έχουν ενταχθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 10,5 εκ €.  Τα ενταγμένα έργα αφορούν στα έργα ΚΗΦΗ δηλαδή σε έργα και ενέργειες στήριξης ηλικιωμένων ατόμων που χρειάζονται βοήθεια.

17. Κατηγορία ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - Δέσμευση Δημόσιας Δαπάνης 70 εκ €:  Έχει προκηρυχθεί το ποσό των 65 εκ € για την υλοποίηση δράσεων υποδομών και εξοπλισμού της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί έργα και δράσεις ποσού 21 εκ € που περιλαμβάνουν την κατασκευή σύγχρονων σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια καθώς επίσης και στην προμήθεια με σύγχρονο ερευνητικό  εξοπλισμό των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Πρέπει να αναφέρω εδώ ότι οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα για το κτηριακό με τον ΟΣΚ. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που μας δυσκολεύει να εντάξουμε σχολικές μονάδες στο ΕΣΠΑ.

18. Κατηγορία ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ - Δέσμευση Δημόσιας Δαπάνης 41 εκ €:  Έχει προκηρυχθεί ποσό 33 εκ € για την υλοποίηση δράσεων υποδομών και εξοπλισμού των μονάδων υγείας (νοσοκομείων) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί έργα και δράσεις συνολικού ποσού 17,3 εκ € που περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση σύγχρονων κτιριακών υποδομών στην Περιφέρεια καθώς επίσης και στην προμήθεια με σύγχρονο  εξοπλισμό των νοσοκομειακών μονάδων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Για τα έργα αυτά έχουν ήδη καταχωρηθεί δαπάνες ύψους 1,9 εκ € μέχρι σήμερα. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση από την ΔΕΠΑΝΟΜ για την ένταξη του εξοπλισμού του νοσοκομείου του Αγρινίου. Έχουμε μια καλή συνεργασία με την 6η ΔΥΠΕ και αυτό μας κάνει αισιόδοξους γι΄ αυτή την κατηγορία έργων.

19. Κατηγορία ΑΛΛΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ - Δέσμευση Δημόσιας Δαπάνης 14 εκ €:  Έχει προκηρυχθεί το σύνολο του ποσού των 14 εκ € για την υλοποίηση δράσεων υποδομών και μονάδων πρόνοιας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Μέχρι σήμερα έχει ενταχθεί ένα έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκ € που περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση σύγχρονων κτιριακών υποδομών στην ΙΜ Αγίας Ελεούσας του Νομού Αιτ/νιας. Είναι φανερό ότιο και εδώ έχουμε χρήματα για ένταξη έργων.

20. Δράσεις ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΜΜΕ μέσω Τραπεζών. Τέλος μέσω της Θεματικής Προτεραιότητας ΑΛΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ χρηματοδοτείται ο εκσυγχρονισμός μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας των κατηγοριών μεταποίησης, τουρισμού, υπηρεσιών κλπ συνολικού προϋπολογισμού 50 εκ €. Μέχρι σήμερα έχουν χρηματοδοτηθεί συνολικά περισσότερες από 800 ΜΜΕ σε όλη την Περιφέρεια για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους ενώ έχουν πληρωθεί συνολικά περισσότερα από 27 εκ €.

 

ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΟΧΗΣ.

Λίγα λόγια για τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής. Σίγουρα γνωρίζετε ότι τα έργα αυτά αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και είναι έργα ύδρευσης και διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων σε όλη την Περιφέρεια.

Στον τομέα αυτό υλοποιήθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις σε όλη την Περιφέρεια. Στα πλαίσια του Ταμείου Συνοχής ΙΙ χρηματοδοτήθηκαν και χρηματοδοτούνται 14 έργα συνολικού προϋπολογισμού 94,3 εκ. € και ένα έργο από το Ταμείο Συνοχής Ι προϋπολογισμού 2,9 εκ. €.

 

Α. έργα του Ταμείου Συνοχής Ι 

Κατασκευή Έργου ΧΥΤΑ στο Μεσολόγγι  

Το ΧΥΤΑ Μεσολογγίου χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής Ι με συνολικό προϋπολογισμό 2,9 εκ. €. Στις 31-12-2005 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του ΧΥΤΑ ακολούθησε η δοκιμαστική λειτουργία και σήμερα ο ΧΥΤΑ λειτουργεί κανονικά.

 

Β. έργα του Ταμείου Συνοχής ΙΙ 

Αποχέτευση ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων Δήμου Πατρέων  (1ος κυκλοσ)

Το συνολικό κόστος του έργου είναι 13.315.935 €.

Κατασκευάσθηκαν συνολικά 28.223 μέτρα αγωγών ακαθάρτων και όμβριων και τρία (3) αντλιοστάσια. Το έργο ολοκληρώθηκε και λειτουργεί.

  •  Έργα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (2ος κυκλοσ)

ΧΥΤΑ ΚΑΙ Σ.Μ.Α. ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Το έργο ολοκληρώθηκε και έχει ξεκινήσει η λειτουργία του ΧΥΤΑ. Οι συνολικές δαπάνες του έργου ανέρχονται στο ποσό των 3,96 εκ. €.

 

ΧΥΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Το έργο ολοκληρώθηκε και λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2007.

Οι συνολικές επιλέξιμες δαπάνες του έργου ανήλθαν στα 2.631.357,35 εκ. €.

 

ΧΥΤΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

Το έργο ολοκληρώθηκε και λειτουργεί από το 2009.

Οι συνολικές επιλέξιμες δαπάνες του έργου ανήλθαν σε 4.286.003,12 εκ. €.

 

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΕΠΙΤΑΛΙΟΥ Ν. ΗΛΕΙΑΣ

Το έργο της αποκατάστασης αυτής της χωματερής είχε χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Συνοχής με 2.760.000 ευρώ και 1.000.000 από εθνικούς πόρους. Αν και το έργο παραλήφθηκε προσωρινά, σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από τον ΕΣΠΕΛ και άλλους φορείς διαπιστώθηκαν σοβαρές κακοτεχνίες. Λόγω του προβλήματος αυτού η Επιτροπή Παραλαβής δεν παραλαμβάνει το έργο οριστικά και δεν δύναται να εκδοθεί βεβαίωση αποκατάστασης. Τμήμα της έκτασης του ΧΑΔΑ (συνολική έκταση ΧΑΔΑ 404 στρέμματα) έχει ενοικιαστεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας, σε ιδιωτική εταιρία για κατασκευή εγκατάστασης τουριστικής ανάπτυξης. Η ενοικίαση του χώρου έχει σαν αποτέλεσμα τη μη τήρηση της οικονομοτεχνικής μελέτης που υποβλήθηκε στην Ε.Ε. και προϋπόθετε μηδενικά άσοδα. Πλέον το έργο έχει απενταχθεί από το Ταμείο Συνοχής.  Οι συνολικές επιλέξιμες δαπάνες του έργου ανήλθαν σε 1.126.207,00 €.

  • Επέκταση Αποχετευτικού Δικτύου Λυμάτων Ναυπάκτου (2ος κύκλος) 

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ταμείο συνοχής με 10.510.000 ευρώ. Είναι ένα πονεμένο έργο που πέρασε και περνά από συμπληγάδες. Τελική ημερομηνία περαίωσης ορίστηκε η 30η Ιουνίου 2009. Έγινε, όμως, διακοπή εργασιών τον Μάρτιο του 2009 λόγω μη καταβολής του ΦΠΑ από τη ΔΕΥΑΝ.  Προσπαθούμε μέχρι και αυτή τη στιγμή να σώσουμε το έργο. Οι συνολικές επιλέξιμες δαπάνες του έργου ανέρχονται στο ποσό των 10,51 εκ. €.

  • Ύδρευση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Ηλείας (3ος κύκλος) 

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό  27.920.000 € Έχουν ολοκληρωθεί όλα τα υποέργα μέχρι σήμερα.

Οι συνολικές δαπάνες του έργου ανέρχονται στο ποσό των 27.810.425,21€.

  • Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας (4ος κύκλος)

Αυτή η ομάδα έργων έχει προϋπολογισμό 22.842.659 ευρώ

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

Το ΧΥΤΑ της 2ης ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ και  την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ της ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΘΕΡΜΟΥ.

Το έργο της κατασκευής έχει ολοκληρωθεί. Ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία. Προχθές κάναμε και τα εγκαίνια του έργου. Είναι ένα από τα καλύτερα έργα. Οι συνολικές δαπάνες του έργου ανέρχονται στο ποσό των 8.473.042,08€. Έχουμε λύσει και το πρόβλημα των προσβάσεων στο ΧΥΤΑ αφού εντάξαμε το έργο της πρόσβασης στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό περίπου 11.000.000 ευρώ. Εδώ έχουμε έτοιμες και τις μελέτες για την κατασκευή εργοστασίου στερεών αποβλήτων και πιστεύω πολύ σύντομα να γίνει η προκήρυξη του έργου.

 

Το ΧΥΤΑ της 3ης ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΩΜΑΤΕΡΩΝ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΤΑΚΟΥ

Λόγω κοινωνικών αντιδράσεων και δικαστικών εμπλοκών καθυστέρησε η δημοπράτηση του έργου. Υπεγράφη η Σύμβαση του έργου και θα υποβληθεί αίτημα τροποποίησης στην Ε.Ε. για παράταση ενός έτους προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο.

 

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΩΜΑΤΕΡΩΝ ΑΧΕΛΩΟΥ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης όλων των χωματερών πλην της Χωματερής Αγρινίου λόγω της συνεχιζόμενης απόρριψης απορριμμάτων από όλους τους Δήμους της περιοχής λόγω καθυστέρησης έναρξης λειτουργίας του ΧΥΤΑ της 2ης ΓΕΝ. Έχει ζητηθεί έγκριση συμπληρωματικής χρηματοδότησης από Εθνικούς πόρους για να αποκατασταθεί πλήρως η περιοχή.

Οι δαπάνες του έργου ανέρχονται στις 3.613.802,37€.

 

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Τα έργα αποκατάστασης της χωματερής Ναυπάκτου ολοκληρώθηκαν.

Οι δαπάνες του έργου ανέρχονται στις 2.866.569,50€.

  • Έργα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Αχαΐας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (4ος κύκλος)

Με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εγκρίθηκε η συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής του έργου «Έργα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Αχαΐας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος» με φορέα υλοποίησης την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας, προϋπολογισμό 8.951.000 €, προθεσμία υλοποίησης μέχρι τις 31-12-2007 και περιλαμβάνει τα παρακάτω υποέργα:

1. «ΧΥΤΑ Δυτικής Αιγιαλείας (Παπανικολού)»

2. «Αποκατάσταση Χωματερής Πετροχωρίου»

3. «Αποκατάσταση Χωματερών Αιγείρας - Ακράτας –Διακοπτού»

Λόγω μη ικανοποιητικής προόδου υλοποίησης του έργου με απόφαση της Ε.Ε. έγινε μείωση του προϋπολογισμού σε 7.160.800€ και τροποποίηση του σχεδίου χρηματοδότησης.

Για την παραπάνω ομάδα έργων υποβλήθηκε αίτημα τροποποίησης στην Ε.Ε. το οποίο εγκρίθηκε και περιέλαβε την παράταση του χρόνου περαίωσης και την αντικατάσταση του έργου «ΧΥΤΑ Δυτικής Αιγιαλείας (Παπανικολού)» με το έργο «Επέκταση (Β’ φάση) ΧΥΤΑ Ανατολικής Αιγιαλείας (Αιγείρας)». Κατόπιν κοινωνικών αντιδράσεων το αίτημα για την δημιουργία Β’ Φάσης στο ΧΥΤΑ Ανατολικής Αιγιαλείας δεν προχώρησε και υποβλήθηκε αίτημα τροποποίησης από τον Φορέα Υλοποίησης μόνο για την αποκατάσταση των χωματερών. Αφού λύθηκαν μια σειρά ζητήματα τελικά στις 27-08-2010 υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής του έργου. Η διαδικασία απαλλοτρίωσης προχώρησε με ταχύτατους ρυθμούς. Η τιμή μονάδας στην περιοχή ήταν 1200 το στρέμμα. Η πρόταση που έγινε από την πλευρά μας ήταν 2500 περίπου το στρέμμα. Ήρθε όμως το Δικαστήριο και όρισε προσωρινή τιμή 30.000 και 50.000 ευρώ. Καταλαβαίνετε ότι το πρόβλημα ήταν μη αναστρέψιμο αφού 31-12-2010 ήταν και είναι καθοριστική ημερομηνία  για το έργο. Ζητήθηκε, αμέσως, από το δημόσιο να οριστεί από δικαστήριο η οριστική τιμή και περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου. Επίσης, θα υποβληθεί αίτημα τροποποίησης στην Ε.Ε. για παράταση ενός έτους προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο. Σε κάθε περίπτωση το έργο θα γίνει έστω και αν χρειαστεί να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

 

«Αποκατάσταση Χωματερών Αιγείρας - Ακράτας –Διακοπτού»

Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση των Χωματερών Αιγείρας - Ακράτας –Διακοπτού.

Έχουν δαπανηθεί 400.089,90€

 

«Αποκατάσταση Χωματερής Πετροχωρίου»

Για το έργο της αποκατάστασης χωματερής Πετροχωρίου υπογράφηκε η σύμβαση και εκτελέστηκε μέρος των εργασιών.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας ζητάει την χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους ύψους 250.000,00€ εξαιτίας του γεγονότος ότι οι ποσότητες απορριμμάτων που είχαν προβλεφθεί ήταν λιγότερες από αυτές που τελικά είχαν αποτεθεί μέχρι την έναρξη του έργου το Σεπτέμβριο του 2009, οπότε και άρχισε η διάθεσή τους στο ΧΥΤΑ Δυτικής Αχαΐας (Φλόκα).

Έχουν δαπανηθεί 265.045,13€.

 

Να σημειώσω ότι για το εργοστάσιο στερεών αποβλήτων στην περιοχή Φλόκα της Αχαΐας η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει προχωρήσει στην πρόσκληση ενδιαφέροντος με το ποσό των 60.000.000 ευρώ και περιμένουμε την κατάθεση της πρότασης προκειμένου να αξιολογηθεί από την διαχειριστική αρχή και να δημοπρατηθεί.

Κλείνοντας θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η χώρα σε λίγες μέρας θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορούμενου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί δεν ήταν συνεπής και δεν έκλεισε όλους του ΧΑΔΑ.  Τα πρόστιμα που αναμένεται να πέσουν στους φορείς είναι δυσβάσταχτα. Για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο πρέπει άμεσα να κλείσουν όλοι οι ΧΑΔΑ μέχρι 31-12-2010. Αν δεν το κάνουν οι φορείς τότε θα εξαναγκαστούμε να το κάνουμε εμείς. Πρέπει άμεσα να κλείσουν, σύμφωνα πάντα με το Υπουργείο, ένας ΧΑΔΑ στην Αχαΐα και δυο στην Αιτωλοακαρνανία. Επίσης μέσα στους πέντε πρώτους μήνες του 2011 πρέπει να κλείσουν όλοι  οι ΧΑΔΑ της Ηλείας. Αυτή είναι η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Δεν πρέπει η χώρα σε καμία περίπτωση να καταδικαστεί.

 

JESSICA.

Τέλος θα αναφερθώ εν συντομία σε ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τους φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη χρηματοδότηση από την πρωτοβουλία JESSICA.  Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει στην πρωτοβουλία αυτή με 15.000.000 ευρώ. Υπάρχει επίσης η πολιτική βούληση να δώσουμε κι άλλα χρήματα αν χρειαστεί με στόχο τη συμμετοχή στην κατασκευή εργοστασίων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία. Το πρόγραμμα JESSICA είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση έργων αστικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής μέσα από την «μετατροπή των επιδοτήσεων» σε χρηματοδοτικό μηχανισμό ανακυκλούμενων πιστώσεων.

 

Έρχομαι στον επενδυτικό νόμο:

Μέσα στο 2010 εξετάστηκαν και εντάχτηκαν στον επενδυτικό νόμο 107 επενδυτικά σχέδια. Το ύψος των επενδύσεων έφτασε στα 81.638.016 ευρώ. Η δημόσια επιχορήγηση ανήλθε στο ποσό των 40.382.176 ευρώ. Δημιουργήθηκαν δε 234 θέσεις εργασίας. Μέσα στο 1910 είχαμε εκταμιεύσεις της τάξης των 22.907.586 ευρώ.  Σε αυτά που σας είπα δεν έχουν υπολογιστεί οι εκταμιεύσεις του Δεκεμβρίου που εκτιμώνται μεταξύ 4 έως 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι κατανομές τους ανά τομέα για το 2010,  μπορείτε να τις  δείτε  στον πίνακα:

 

Πλήθος

Ύψος

Επένδυσης

Επιχορήγηση

Δημοσίου

Νέες Θέσεις Εργασίας

Μεταποίηση

79

54.338.528,67

26.539.067,34€

131

Τουρισμός

9

8.615.587,00€

4.843.868,87€

26

Πρωτογενής

18

17.311.835,68€

8.356.001,32€

75

Υπηρεσίες

1

1.372.065,00€

823.239,00€

2

Σύνολο

107

81.638.016,35€

40.382.176,53€

234

 

 

Θέλω να σημειώσω, ακόμη,  ότι στις εντάξεις και στη διαχείριση επενδυτικών σχεδίων του παρελθόντος εντοπίστηκαν σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα να σταλούν οι φάκελοι που εντοπίστηκαν στον εισαγγελέα. Επίσης, αυτή την περίοδο και οι οικονομικοί ελεγκτές και οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης κάνουν εκτενείς ελέγχους. Στόχος μας είναι η διαφάνεια παντού, η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και η τιμωρία πιθανών ενόχων.

 

Έρχομαι στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης:

Όλοι γνωρίζεται την κατάσταση που επικρατούσε σε αυτό το Ταμείο. Ήταν βυθισμένο σε μεγάλα χρέη.

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, μετά από επίπονες προσπάθειες και συνεχή παρακολούθηση των οικονομικών στοιχείων κατά το έτος 2010, έχει εισέλθει σε τροχιά ανασυγκρότησης. Η τακτική που χαράχτηκε και η νέα οικονομική διαχείριση που σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε κατά το έτος 2010 με την κατάργηση κάθε περιττής δαπάνης και την περικοπή προκλητικών προνομιών απέδωσε άμεσα αποτελέσματα.

Το μέλλον του όμως είναι δύσκολο αφού μοναδικό πόρο έχει το 1% από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που ως γνωστόν έχει περικοπεί δραστικά. Τα προηγούμενα χρόνια έμπαιναν στο ταμείο κάποια εκατομμύρια. Αν δεν είχαμε κάνει τις περικοπές κάθε περιττής δαπάνης το ταμείο δεν θα μπορούσε να πληρώσει ούτε τους εργαζόμενους που δεν είναι και λίγοι αφού παραμένουν όλοι οι συμβασιούχοι με δικαστικές αποφάσεις.

 Αν παραθέσουμε συγκριτικά στοιχεία προηγούμενων ετών σε σχέση με το έτος 2010 τα αποτελέσματα  είναι θεαματικά.  Έχουμε σημαντική μείωσης των εξόδων και εξορθολογισμού των δαπανών παρά την ελάττωση των εσόδων (1% επί των πληρωμών και τόκοι κεφαλαίων).

 

ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΟΔΩΝ

2007

2008

2009

2010 μέχρι και σήμερα

2.442.530

2.118.737

1.812.126

1.061.254,92

         

Παρουσιάζοντας τα συγκριτικά οικονομικά στοιχεία διαφαίνεται η μεγάλη μείωση των εξόδων. Παράλληλα έχουν ταμειακά τακτοποιηθεί όλα τα έξοδα κατά το έτος 2010. Επίσης έχουμε προχωρήσει σε αποπληρωμή ανεξόφλητων υποχρεώσεων προηγούμενων ετών, όπως πιστοποιείται και στον ακόλουθο πίνακα.

 

31/12/2009

14/12/2010

ΜΕΙΩΣΗ

ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ προηγουμένων ετών από έτος 2003 - 2009

961.000,00

527.000,00

 

45,20%

 

(434.000)

 

Το ταμειακό υπόλοιπο στις 14-12-2009 ήταν 72.510,00 €, ενώ σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 596.837,96 €.

 

Το Περιφερειακό Ταμείο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ολοκλήρωσε την υλοποίηση πέντε (5) ευρωπαϊκών προγραμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 696.648,88 €, ενώ συνεχίζει την υλοποίηση πέντε (5) νέων έργων συνολικού προϋπολογισμού 569.716,67 €. Επιπλέον, έχουν εγκριθεί άλλα πέντε (5) έργα συνολικού προϋπολογισμού 630.645,00 €, των οποίων η υλοποίηση αναμένεται να ξεκινήσει το 2011.

Όσον αφορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος προχώρησε μέχρι σήμερα σε συνολικές πληρωμές ύψους 41.584.450,00 €. Σε αυτά θα προστεθούν ως πληρωμές περίπου 1.1 εκ. €, τα οποία αφορούν στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

Κυρίες και Κύριοι, το 2010 αποτελεί χρονιά-ορόσημο για τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Οι απαιτήσεις των καιρών επιβάλλουν από εμάς την πλήρη εκμετάλλευση κάθε αναπτυξιακού εργαλείου που έχουμε στην διάθεσή μας. Ο χρόνος που μας πέρασε σημαδεύτηκε από την άριστη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με όλους τους κυβερνητικούς, αυτοδιοικητικούς και κοινωνικούς φορείς. Για το λόγο αυτό, σας ευχαριστώ. Βάλαμε τις βάσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για την περαιτέρω ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας. Είμαστε, όμως, ακόμη στην αρχή. Η καινούργια αυτοδιοικητική δομή του κράτους καθιστά λειτουργικότερη τη συνεργασία της αποκεντρωμένης με την κεντρική διοίκηση και είμαι βέβαιος πως θα είναι επίσης και αποδοτικότερη. Ο απολογισμός που πραγματοποιείται σήμερα για την πορεία μας το 2010 αντανακλά άψογα την εργασία που καταβάλλαμε όλοι μας. Παραδίδοντας από 1/1/2010 τα θεμέλια αυτής της δουλειάς, είμαι βέβαιος ότι οι νέοι αιρετοί άρχοντες θα οικοδομήσουν επί αυτών, διαμορφώνοντας το καινούργιο κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο θα κληθούν να δραστηριοποιηθούν οι νέες γενιές.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Περιγραφή: Περιγραφή: F:\Περ. Συμβου. -Κάλαντα 048.jpg

 

Περιγραφή: Περιγραφή: F:\Περ. Συμβου. -Κάλαντα 045.jpg

 

Περιγραφή: Περιγραφή: F:\Περ. Συμβου. -Κάλαντα 049.jpg

 

Περιγραφή: Περιγραφή: F:\Περ. Συμβου. -Κάλαντα 052.jpg

 

Περιγραφή: Περιγραφή: F:\Περ. Συμβου. -Κάλαντα 051.jpg

 

Περιγραφή: Περιγραφή: F:\Περ. Συμβου. -Κάλαντα 055.jpg

 

Περιγραφή: Περιγραφή: F:\Περ. Συμβου. -Κάλαντα 056.jpg

 

Περιγραφή: Περιγραφή: F:\Περ. Συμβου. -Κάλαντα 057.jpg

 

Περιγραφή: Περιγραφή: F:\Περ. Συμβου. -Κάλαντα 061.jpg

 

Περιγραφή: Περιγραφή: F:\Περ. Συμβου. -Κάλαντα 063.jpg

 

Περιγραφή: Περιγραφή: F:\Περ. Συμβου. -Κάλαντα 079.jpg

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ

  • Γνώμη, 20-12-2010

Περιγραφή: Περιγραφή: C:\Users\user\Pictures\img261.jpg

 

  • Πελοπόννησος, 17-12-2010

 

Περιγραφή: Περιγραφή: C:\Users\user\Pictures\img262.jpg

 

  • Γνώμη, 17-12-2010

 

Περιγραφή: Περιγραφή: C:\Users\user\Pictures\img263.jpg

  • Πρώτη, 15-12-2010

Περιγραφή: Περιγραφή: C:\Users\user\Pictures\img264.jpg

 

  • Κοινωνιολογία, 9-12-2010

Περιγραφή: Περιγραφή: C:\Users\user\Pictures\img265.jpg

 

  • Πρώτη, 8-12-2010

Περιγραφή: Περιγραφή: C:\Users\user\Pictures\img266.jpg

 

  • ΑΙΓΙΟΧΟ, 20-12-2010

Περιγραφή: Περιγραφή: C:\Users\user\Pictures\img267.jpg

 

  • Σύμβουλος Επιχειρήσεων, 17-12-2010

Περιγραφή: Περιγραφή: C:\Users\user\Pictures\img269.jpg

  • ΓΕΓΟΝΟΤΑ, 9-12-2010

Περιγραφή: Περιγραφή: C:\Users\user\Pictures\img270.jpg

 

  • Ημερήσιος Κήρυξ, 17-12-2010

Περιγραφή: Περιγραφή: C:\Users\user\Pictures\img271.jpg

 

  • Πρώτη, 21-12-2010

Περιγραφή: Περιγραφή: C:\Users\user\Pictures\img272.jpg

 

  • Ημερήσιος Κήρυξ, 8-12-2010

Περιγραφή: Περιγραφή: C:\Users\user\Pictures\img273.jpg

 

  • ΓΕΓΟΝΟΤΑ, 8-12-2010

Περιγραφή: Περιγραφή: C:\Users\user\Pictures\img274.jpg

  • Γνώμη, 8-12-2010

Περιγραφή: Περιγραφή: C:\Users\user\Pictures\img275.jpg

  • Εθνική Ηχώ, 17-12-2010

Περιγραφή: Περιγραφή: C:\Users\user\Pictures\img280.jpg

  • Πρωινή, 17-12-2010

Περιγραφή: Περιγραφή: C:\Users\user\Pictures\img281.jpg

  • Εβδομάδα, 21-12-2010

Περιγραφή: Περιγραφή: C:\Users\user\Pictures\img282.jpg

  • Πρωινή, 17-12-2010

 

Περιγραφή: Περιγραφή: C:\Users\user\Pictures\img283.jpg

  • Αιχμή, 17-12-2010

Περιγραφή: Περιγραφή: C:\Users\user\Pictures\img284.jpg