Τρία νέα έργα 9,5 εκ. ΕΥΡΩ για την πρόληψη περιβαλλοντικών κίνδυνων στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Προγραμμα Δυτικής Ελλάδας- Πελοπονήσου - Ιονίων Νήσων 2007-2013)

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Την ένταξη στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2007-2013 τριών έργων συνολικού προϋπολογισμού 9,5 εκ. ΕΥΡΩ ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κος Αναστάσιος Αποστολόπουλος.

Τα έργα είναι τα πρώτα που εντάσσονται στο πλαίσιο της από 28/05/2010 ανοικτής πρόσκλησης για υποβολή προτάσεων στην κατηγορία δράσεων «Μέτρα για τη διατήρηση της κατάστασης του περιβάλλοντος και την πρόληψη κινδύνων καθώς και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και δίκτυα» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας του άξονα -«ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ»

Αναλυτικά εντάσσονται τα παρακάτω έργα:

«ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΧΑΡΑΔΡΟ (ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΟΥ ΒΕΛΒΙΤΣΙΟΥ, ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΦΕΡΤΩΝ ΣΤΟ ΠΕΔΙΝΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ)» με προϋπολογισμό € 1.850.000,00

Το έργο αφορά σε:

1) Αποκατάσταση του υφιστάμενου διπλού αναβαθμού Βελβιτσίου ύψους 5,70μ (1,50μ + 4,20μ) και συμπλήρωση του προς κατάντη με τρεις νέους μικρούς αναβαθμούς συνολικού ύψους 8,80μ (2,80μ + 3,00μ + 3,00μ) ώστε μέσα από το ενιαίο σύστημα των πέντε συνεχόμενων αναβαθμών να αναληφθεί η μεγάλη υψομετρική διαφορά της κατά μήκος τομής του ποταμού.

2) Κατασκευή νέου διπλού αναβαθμού σε απόσταση 150 μέτρων κατάντη του προηγούμενου συνολικού ύψους 6,00μ (2Χ3,00μ). ο αναβαθμός αυτός προβλέπεται από την κυρωμένη οριοθέτηση (ΦΕΚ Δ180/7-5-2007) της περιοχής του ποταμού.

Ενίσχυση – επένδυση των πρανών της όχθης του ποταμού με συρματοκιβώτια.

Χωματουργικές εργασίες σε όλο το μήκος του κατάντη του ποταμού (μέχρι την εκβολή του) για την απομάκρυνση του συσσωρευμένου και πλεονάζοντος υλικού.

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΜΒΑΔΟΝ ΛΕΚΑΝΗΣ ΑΠΟΡΡΟΗΣ: 25,00 Km²

ΕΜΒΑΔΟΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΘΕΣΗ: 22,50 Km²

ΜΗΚΟΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΟΙΤΗΣ: 8,50 Km

«ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΠΟΤΑΜΟΥ ΑΛΦEΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ» με προϋπολογισμό € 6.431.656,20

Το έργο αφορά σε:

Ολοκλήρωση της μελέτης αντιπλημμυρικών έργων και οριοθέτηση του ποταμού Αλφειού Νομού Ηλείας σε μήκος 10 Km ανάντη του φράγματος Φλόκα και κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, που θα προκύψουν από την εκπόνηση της μελέτης για την προστασία των παρόχθιων αγροτικών περιοχών.

Με την παρέμβαση επιτυγχάνεται προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας και εξασφάλιση των αγροτικών και κατοικημένων περιοχών κατά μήκος του ποταμού. Ο πληθυσμός της περιοχής που προστατεύεται ανέρχεται σε περίπου : 7.000 άτομα

«ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ Ν.Α. ΑΧΑΪΑΣ» με προϋπολογισμό € 1.184.774,85

Το έργο αφορά σε:

Γεωγραφικό πληροφοριακό σύστημα, απαντά στις ανάγκες της γεωγραφικής περιοχής που εκτείνεται στα όρια της σημερινής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαίας για αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων και κρίσεων, λειτουργώντας υποβοηθητικά σε όλα τα στάδια του κινδύνου, επιτρέποντας:

  1. Την διαχείριση των γεωγραφικών δεδομένων του Νομού και την δημιουργία του αναγκαίου ψηφιακού υπόβαθρου για την εφαρμογή των σχεδίων αποκατάστασης και διαχείρισης.
  2. Την εξυπηρέτηση πολύπλοκων διαδικασιών Διαχείρισης και Συντονισμού, που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες της Ν.Α (Νόμος 3013/2002 και Υπουργική Απόφαση 1299 2003 «Ξενοκράτης»).
  3. Την σχεδίαση και άρτια εκτέλεση μέτρων μετρίασης, αποκατάστασης και πρόληψης.

Στο πλαίσιο του προτεινόμενου έργου θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εργασίες:

 

- Δημιουργία Ψηφιακού Υπόβαθρου που θα περιλαμβάνει:

    1. Βασικό ψηφιακό υπόβαθρο όπως το οδικό δίκτυο με ποιοτικά χαρακτηριστικά (πλάτος δρόμου, βατότητα, προσβασιμότητα σε βαριά οχήματα), ψηφιακό μοντέλο εδάφους κ.α.
    2. Στοιχεία Ρίσκου όπως βασικές υποδομές κρίσιμες για το κοινωνικό σύνολο.
    3. Στοιχείων κινδύνου όπως εγκαταστάσεις ή θέσεις, επικίνδυνες για πρόκληση φυσικών ή τεχνολογικών κινδύνων.
    4. Πόρους διαχείρισης κινδύνου όπως ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμός, μηχανήματα με πληροφορία για την θέση τους στο χώρο και την συσχέτιση μεταξύ τους.

- Προμήθεια ειδικού εξοπλισμού πεδίου, για την καταγραφή γεωγραφικής και περιγραφικής πληροφορίας όπως ειδικοί υπολογιστές πεδίου (table pc), GPS με δυνατότητες GIS υψηλής ακρίβειας καθώς και Λογισμικό GIS και Web GIS για την διαχείριση των δεδομένων της Νομαρχίας.

- Ανάπτυξη και προσαρμογή ειδικών εφαρμογών:

  1. Εκτίμησης επικινδυνότητας και Δημιουργίας σεναρίων κινδύνου.
  2. Ενημέρωσης και συντονισμό των πολιτών για δράσεις που αφορούν την προετοιμασία έναντι κινδύνων, αλλά και το περιβάλλον και την προστασία του.
  3. Ηλεκτρονικής καταγραφής και οργάνωση όλων διαδικασιών διαχείριση κινδύνων και την αυτοματοποιημένη εκτέλεση των διαδικασιών διαχείρισης σε όλα τα στάδια διαχείρισης των κινδύνων ( Προπαρασκευή, Αντίδραση, Αποκατάσταση) όπως ενημέρωση εμπλεκόμενων φορέων ή φυσικών προσώπων, παρουσίαση πληροφορίας ή σχεδίων κ.α.

- Σχεδιασμό και μελέτη των μέτρων αποκατάστασης όπως:

  1. Αναδάσωση,
  2. Δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων,
  3. Διάνοιξη οδός προσπέλασης,
  4. Αλλαγή χρήσεων,
  5. Επανατοποθέτηση δραστηριοτήτων,
  6. Δημιουργία ζωνών προστασίας κ.α.
  7. Δημιουργία σχεδίων εκκένωσης.
  8. Ενέργειες Πληροφόρησης και Εκπαίδευσης

- Το σύστημα θα προσφέρει τις παρακάτω υπηρεσίες προς τους Πολίτες

  1. Παροχή ενημέρωσης και συναγερμών προς Αρμόδιους φορείς
  2. Παροχή ενημέρωσης, εκτίμησης κινδύνων και οδηγιών προς πολίτες
  3. Παροχή υπηρεσιών σχεδιασμού προς αρμόδιους φορείς

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κος Αποστολόπουλος δήλωσε:

« Ξεκινήσαμε με τα πρώτα αυτά τρία έργα που αφορούν στην προστασία κατ’ αρχήν του πολίτη από πιθανούς περιβαλλοντικούς κινδύνους. Συνεχίζουμε την δουλειά και ωριμάζουμε και άλλες μελέτες που αφορούν σε διάφορα θέματα όπως π.χ. την προστασία από την διάβρωση των ακτών. Σε κάθε περίπτωση ο σημαντικός αυτός κωδικός του προγράμματος ενεργοποιήθηκε και σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα έργα».