Επίσκεψη Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τάσου Αποστολόπουλου στον Αλφειό ποταμό

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

http://www.pirgiotis.gr/images/stories/kafirasantipl1112.jpg   http://www.pirgiotis.gr/images/stories/kafirasantipl111.jpg

Ένα πολύ σοβαρό έργο, προϋπολογισμού 6.431.000€, για την αντιπλημμυρικκή θωράκιση των παρόχθιων περιοχών του ποταμού Αλφειού, καθώς και την οριοθέτηση του, ανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΔΕ κ. Αποστολόπουλος Τάσος και ο Νομάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας, την 1η Νοεμβρίου 2010, σε επίσκεψη τους στις περιοχές αυτές, παρουσία Δημάρχων, Υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων φορέων της περιοχής.

 

ΤΟ ΕΡΓΟ:

Ολοκλήρωση της μελέτης αντιπλημμυρικών έργων και οριοθέτηση του ποταμού Αλφειού Νομού Ηλείας σε μήκος 10 km ανάντη του φράγματος Φλόκα και κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, που θα προκύψουν από την εκπόνηση της μελέτης για την προστασία των παρόχθιων αγροτικών περιοχών.

Με την παρέμβαση επιτυγχάνεται προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας και εξασφάλιση των αγροτικών και κατοικημένων περιοχών κατά μήκος του ποταμού. Ο πληθυσμός της περιοχής που προστατεύεται ανέρχεται σε περίπου 7.000 άτομα.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

  • Ολοκλήρωση της μελέτης αντιπλημμυρικών έργων.
  • Οριοθέτηση του ποταμού Αλφειού για την εξασφάλιση επαρκούς διατομής σε μήκος 10 km ανάντι του φράγματος.
  • Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία των παρόχθιων αγροτικών περιοχών.
  • Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων με ενίσχυση των υφιστάμενων αναχωμάτων και καθαρισμό της ενεργής κοίτης του ποταμού Αλφειού.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ:

Μελέτη αντιπλημμυρικών έργων και οριοθέτηση ποταμού Αλφειού Ν. Ηλείας-Μελέτη τεχνικών έργων: 431.656,20

Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων ποταμού Αλφειού Ν. Ηλείας- Εργολαβία: 6.000.000,00.

Η κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων και οριοθέτηση του ποταμού Αλφειού είναι έργο για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, λόγω του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας και την εξασφάλιση των αγροτικών και κατοικήσιμων περιοχών από πλημμυρικά φαινόμενα.

Προστασία του περιβάλλοντος και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής για το σύνολο των κατοίκων των Δ.Δ. των δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Σκυλλούντος που κατοικούν πλησίον του ποταμού Αλφειού και υπολογίζονται σε 7.000 περίπου.

 

ΣΤΑΔΙΟ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑΣ ΠΡΑΞΗΣ

Έχουν ολοκληρωθεί και εγκριθεί οι μελέτες του α’ σταδίου: τοπογραφική μελέτη, υδραυλική προμελέτη, γεωλογική μελέτη και προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Κατά το β’ στάδιο θα εκπονηθούν οι οριστικές μελέτες: υδραυλικών έργων, οριοθέτησης, περιβαλλοντικών επιπτώσεων και θα συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων. 

Στην επίσκεψη και στην αναγγελία του έργου, εκτός του Περιφερειάρχη κ. Αποστολόπουλο Τάσο και του Νομάρχη Ηλείας κ. Χαράλαμπου Καφύρα, παρευρέθησαν και ο Δήμαρχος Σκιλλούντος κ. Σάκης Μπαλιούκος, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Αηδόνης, ο Προϊστάμενος Διαχειριστικής Αρχής της ΠΔΕ κ. Μιχάλης Τζωρτζής, ο Δ/ντης των Τεχνικών Υπηρεσιών Ν.Α. Ηλείας κ. Μιχάλης Καλογερόπουλος, εκπρόσωποι φορέων και Πρόεδροι Δημοτικών Διαμερισμάτων

Πηγή: http://www.pirgiotis.gr

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • Εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΗ», 2-11-2010 

  • Εφημερίδα «ΠΡΩΤΗ», 3-11-2010

  • Εφημερίδα «ΠΡΩΤΗ», 1-11-2010