Επίσκεψη αντιπροέδρου της Κυβέρνησης στην Πάτρα

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλου, του Δημάρχου Πατρέων, Ανδρέα Φούρα, του Προέδρου του Δ.Σ. της ΟΛΠΑ Α.Ε., Γιώργου Ζεππάτου, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομου, του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Τ. Αποστολόπουλου, των βουλευτών Κ. Σπηλιόπουλου, Αθ. Παπαδόπουλου, Αν. Τριανταφυλλόπουλου, του υποψηφίου Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απ. Κατσιφάρα, του υποψηφίου Δημάρχου Πατρέων Δημ. Κατσικόπουλου, του επίσης υποψηφίου Δημάρχου Πατρέων Γ. Δημαρά, δημοτικών συμβούλων, κι άλλων εκπροσώπων Αρχών, καθώς και πολλών πολιτών, υπογράφηκε, στις 30 Οκτωβρίου 2010, το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Δήμου Πατρέων και της ΟΛ.ΠΑ. Α.Ε. σχετικά με την παραχώρηση στο Δήμο του παραλιακού μετώπου της πόλης.

Έτσι, αποκτά και τυπική μορφή η συμφωνία που επιτεύχθηκε, μεταξύ της κυβέρνησης και του Δήμου Πατρέων, σχετικά με την παραχώρηση στην πόλη ενός μεγάλου τμήματος (3,5 χιλιομέτρων) του παραλιακού της μετώπου, το οποίο δεν θα χρησιμοποιείται για λιμενικές εργασίες, δεδομένου ότι επίκειται και η παράδοση του νέου λιμανιού της πόλης.

Όπως αναγράφεται στο πρωτόκολλο συνεργασίας, το οποίο υπογράφεται από τον Δήμαρχο, Ανδρέα Φούρα, το διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠΑ, Κώστα Πλατυκώστα, και τον πρόεδρο του ΟΛΠΑ, Γιώργο Ζεππάτο:

Απελευθερώνονται αμέσως 3.500 μέτρα θαλασσίου μετώπου.

 

Συγκεκριμένα αποδίδονται στο Δήμο Πατρέων:

α) Το βόρειο τμήμα από τον Μείλιχο ποταμό έως την οδό Θεσσαλονίκης.

β) Το τμήμα από το Φυλάκιο Πύλης 3 (Αρχή μώλου Αγ. Νικολάου) έως Είσοδο Πύλης 1 (Λεωφόρος Γούναρη). Τα ευρισκόμενα στο τμήμα αυτό μηχανήματα θα παραμείνουν στο χώρο για την επαρκή φύλαξή τους μέχρι τη μεταφορά τους στο νέο λιμάνι με την έναρξη λειτουργία του.

γ) Το τμήμα στην Είσοδο Πύλης 1 (Λ. Γούναρη) έως οδό Παπαφλέσσα.

δ) Το τμήμα από την οδό Παπαφλέσσα έως τον Διακονιάρη.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, τα δύο μέρη εκφράζουν πρόθεση στενής συνεργασίας για την παράδοση και παραλαβή των παραπάνω εκτάσεων, καθώς και των επικειμένων, με καθολικό διάδοχο το Δήμο Πατρέων.

Όλες οι σχετικές προβλέψεις του πρωτοκόλλου θα υλοποιηθούν είτε ο Δήμος υιοθετήσει τη σύσταση δημοτικού λιμενικού ταμείου είτε επιλέξει άλλη μορφή λειτουργίας.

Αμέσως μετά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, εξέφρασε την ισχυρή πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για την παραχώρηση του παραλιακού μετώπου στο Δήμο Πατρέων και στους δημότες, θεωρώντας ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα έχουν ολοκληρωθεί και όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες που απομένουν για την ολοκλήρωση αυτής της απόφασης.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πατρέων, Ανδρέας Φούρας, εξέφρασε τη συγκίνησή του, χαρακτηρίζοντας ιστορική τη στιγμή, με την οποία αντιστρέφεται μια πορεία δεκαετιών που είχε αποκόψει την πόλη από τη θάλασσά της. Ταυτόχρονα, ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι παραχωρείται στο Δήμο περιουσιακό στοιχείο αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, ικανό να αυτοχρηματοδοτήσει την πλήρη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.

Τέλος, ο Δήμαρχος σημείωσε ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για να αλλάξει πλήρως το πρόσωπο της πόλης.

Στη δική του ομιλία, ο πρόεδρος του ΟΛΠΑ, Γιώργος Ζεππάτος εξέφρασε τη μεγάλη του συγκίνηση και τη μεγάλη του χαρά για το γεγονός ότι ένα σημαντικό αίτημα της Πάτρας, για το οποίο είχαν πάρει θέσει στο πλευρό του Δήμου όλοι οι φορείς, υλοποιείται.

Η ιδιαίτερα θετική αυτή εξέλιξη επιτεύχθηκε ύστερα από δύο συσκέψεις στην Αθήνα, υπό την προεδρία του Θ. Πάγκαλου και με τη συμμετοχή υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών υπουργείων, του Δημάρχου Πατρέων, της διοίκησης του ΟΛΠΑ, αλλά και άλλων τοπικών φορέων της περιοχής, καθώς και μίας ακόμη, στην οποία δεν είχε παραστεί ο κ. Πάγκαλος, ο οποίος, πάντως, σε όλο αυτό το διάστημα επέδειξε ζωηρό προσωπικό ενδιαφέρον για την αίσια έκβαση της υπόθεσης, εντυπωσιάζοντας, μάλιστα, τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων για τη βαθιά γνώση πολλών πτυχών της.

Το παρακάτω φωτογραφικό υλικό είναι από την επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου στην Πάτρα:

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ