Συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τάσου Αποστολόπουλου σε ημερίδα του ΤΕΕ

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

 

Η εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης, στις τεχνικές υπηρεσίες ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε το ΤΕΕ , τμήμα Δυτικής Ελλάδος στις 22 Οκτωβρίου 2010. Ομιλητής ήταν και ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τάσου Αποστολόπουλου.

ΟΜΙΛΙΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

Αγαπητοί κύριοι

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να παραβρεθώ στην εκδήλωση του Τμήματος Δυτικής Ελλάδας του Τεχνικού Επιμελητηρίου, για να συζητήσουμε το τόσο σημαντικό θέμα της νέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις αρχές του χρόνου.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, αποτελεί εδώ και χρόνια, τον τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας και δεν μπορεί να λείπει από τον προγραμματισμό και τον σχεδιασμό της νέας διοίκησης, όπως αυτή θα διαμορφωθεί.

 

Η συνεισφορά του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στα δρώμενα της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και της διοίκησης γενικότερα, το καθιστά σημαίνοντα παράγοντα στη διαμόρφωση απόψεων και αποφάσεων επί των προκλήσεων που θα ανακύψουν, στη πορεία της ανάπτυξης που οφείλουμε, στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, να τροχοδρομήσουμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Μπράβο λοιπόν στον Πρόεδρο και στη Διοίκηση του ΤΕΕ συνολικά που πήρε αυτή την τόσο σημαντική και απαραίτητη πρωτοβουλία.

Με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ θεμελιώνουμε μια ισχυρή αυτοδιοίκηση.

Θεμελιώνουμε ένα κράτος αποκεντρωμένο με δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, τις αιρετές περιφέρειες και τους ισχυρούς δήμους.

Η αυτοδιοίκηση εξοπλίζεται με ξεκάθαρες αρμοδιότητες, πόρους και προσωπικό.

Θα μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις ανάγκες τόσο των τοπικών κοινωνιών για ανάπτυξη όσο και των πολιτών για καλύτερη εξυπηρέτηση.

Η συνεισφορά του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ στο δημοσιονομικό νοικοκύρεμα είναι σημαντική.

Η εξοικονόμηση πόρων που προκύπτει από τον Καλλικράτη είναι ανάλογη των συγχωνεύσεων που γίνονται: από 1.034 δήμους, περιοριζόμαστε σε 325, από 54 νομαρχίες σε 13 περιφέρειες και από 13 κρατικές περιφέρειες σε 7.

Ταυτόχρονα δημιουργούμε οργανισμούς αυτοδιοίκησης ικανούς να σχεδιάζουν την τοπική ανάπτυξη με ισχυρές δυνατότητες απορρόφησης πόρων.

Με το Πρόγραμμα Καλλικράτης επιχειρείται ο συνολικός επανασχεδιασμός των επιπέδων διακυβέρνησης, σε μια Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Μια Νέα Αρχιτεκτονική, η οποία:

  • κινείται εντός του πλαισίου που ορίζει το Σύνταγμα: επιτελικό κράτος με αποκεντρωμένα όργανα εξοπλισμένα με αποφασιστικές αρμοδιότητες και δύο λειτουργικούς βαθμούς αυτοδιοίκησης, ικανούς να ανταποκριθούν στις ανάγκες σχεδιασμού και υλοποίησης της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, συνδυάζοντας τη δημοκρατική συμμετοχή με την αποτελεσματική διευθέτηση των τοπικών υποθέσεων και την εξυπηρέτηση του πολίτη, αφήνει πίσω τον παραδοσιακό συγκεντρωτισμό, αποκεντρώνει τη διοίκηση και της προσδίδει χαρακτηριστικά όπως ευελιξία, αποτελεσματικότητα, αξιοποίηση τοπικών και περιφερειακών πλεονεκτημάτων που συναντώνται σε όλα τα προηγμένα κράτη.
  • Περιορίζει φαινόμενα αδιαφάνειας και αθέμιτου ανταγωνισμού.
  • οργανώνει την άσκηση της εξουσίας με όρους διεύρυνσης της συμμετοχής του πολίτη και εμβάθυνσης της δημοκρατίας, αλλά και ανάδειξης του ρόλου της κοινωνίας των πολιτών, των κοινωνικών οργανώσεων και του εθελοντισμού,
  • αξιοποιεί νέα εργαλεία και τις νέες μεθόδους της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της αυτόματης εξυπηρέτησης, με διαδραστικές υπηρεσίες,
  • γίνεται το θεσμικό «κλειδί» για την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, προσανατολίζοντας τις κρατικές δομές και λειτουργίες στις ανάγκες της πράσινηςανάπτυξης, ενσωματώνει τις αρχές της διαφάνειας, της ανοιχτής διακυβέρνησης, της αξιολόγησης και της λογοδοσίας στη διοικητική λειτουργία αλλά και της αξιοκρατίας στην πρόσληψη του προσωπικού, που απαλλάσσει πλέον την τοπική αυτοδιοίκηση από μια διαρκή κριτική.

 

Αρμοδιότητες των νέων Δήμων

Στους νέους δήμους μεταφέρονται μια σειρά από αρμοδιότητες σε καίριους τομείς όπως:

  • -Εντοπισμένες πολεοδομικές εφαρμογές και έκδοση οικοδομικών αδειών
  • -Το σύνολο των αρμοδιοτήτων που αφορούν τον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας.
  • - Ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων στους τομείς:
  • -έκδοσης σειράς επαγγελματικών αδειών
  • -γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας
  • -πολεοδομίας
  • -εκτέλεσης έργων, διασφάλισης συγκοινωνιακών υποδομών,
  • -προστασίας της δημόσιας υγείας, περιλαμβανομένης της μεταφοράς αρμοδιοτήτων από τις ΔΥΠΕ.
  • -παιδείας (δια βίου μάθηση, υποστήριξη σχολικών υποδομών),
  • -αθλητισμού, πολιτισμού,
  • -οργάνωσης και λειτουργίας λαϊκών αγορών.

Οι αρμοδιότητες των Περιφερειών

Στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση μεταφέρονται εκείνες οι αρμοδιότητες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης που ασκούνται αποτελεσματικότερα σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς επίσης και αρμοδιότητες που ασκούνται σήμερα από την κρατική Περιφέρεια, εκτός από όσες, έχοντας αμιγώς κρατικό χαρακτήρα, παραμένουν στην αποκεντρωμένη κρατική διοίκηση.

Μεταφέρονται οι αρμοδιότητες του:

α) Προγραμματισμού και Ανάπτυξης,

 β)Υποδομών – Μεταφορών – Επικοινωνιών

γ) Περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής

δ) Φυσικών πόρων – ενέργειας – βιομηχανίας,

ε) Εμπορίου, τουρισμού και απασχόλησης,

στ) Εκπαίδευσης, πολιτισμού και αθλητισμού

ζ) Γεωργίας - κτηνοτροφίας και αλιείας,

η) Πολιτικής Προστασίας.

Με τον τρόπο αυτό η περιφερειακή αυτοδιοίκηση γίνεται ο βασικός πυλώνας του αναπτυξιακού προγραμματισμού.

Επίσης μεταφέρονται το σύνολο των αρμοδιοτήτων, που αφορούν τον αναπτυξιακό περιφερειακό προγραμματισμό.

Στην αρμοδιότητα αυτή εντάσσεται, όχι μόνον η κατάρτιση και εκτέλεση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, αλλά και η συμμετοχή στην όλη διαδικασία, κατάρτισης και εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) για την προγραμματική περίοδο 2007-2013.

- Στον τομέα των έργων απονέμονται αρμοδιότητες, που αφορούν την κατασκευή, συντήρηση και ανακαίνιση οδών, οι οποίες ασκούντο από την Κρατική Περιφέρεια και τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Η αρμοδιότητα αυτή συμπεριλαμβάνει και τις αντίστοιχες μελέτες.

- Ανατίθεται, επίσης, ο σχεδιασμός, η μελέτη, η κατασκευή και συντήρηση συγκοινωνιακών, αντιπλημμυρικών, κτιριακών, ηλεκτρομηχανολογικών και λιμενικών έργων, η εκπόνηση κυκλοφοριακών μελετών, η αντιμετώπιση θεμάτων οδικής κυκλοφορίας, καθώς και η διαχείριση ειδικών έργων περιφερειακού επιπέδου που έχουν εκτελεσθεί από τις Ε.Υ.Δ.Ε.

Μεταβιβάζονται, επίσης, αρμοδιότητες σχετικές με την εκτέλεση εγγειοβελτιωτικών έργων (ΓΟΕΒ),

 

Κυρίες και κύριοι

Μεγάλος αριθμός εκ των μεταβιβαζομένων αρμοδιοτήτων στους Δήμους είναι τεχνικού χαρακτήρα.

Ο τομέας του Περιβάλλοντος εμπλουτίζεται με σειρά σημαντικών αρμοδιοτήτων άμεσης άσκησης, που επικεντρώνονται στην έκδοση οικοδομικών αδειών, στον έλεγχο εφαρμογής ρυμοτομικών σχεδίων στο έδαφος, στον έλεγχο τοπογραφικών διαγραμμάτων, που προορίζονται για σύνταξη πράξεων τακτοποιήσεως και αναλογισμού ή πράξεων εφαρμογής, στην επίβλεψη τοπογραφικών μελετών πράξεων εφαρμογής ΣΠ (Σχεδίου Πόλης), στην προκαταρτική ανάπλαση περιοχής, στην εφαρμογή πολεοδομικών σχεδίων, που δεν έχουν γενικότερο χαρακτήρα, καθώς και στη διαχείριση στερεών αποβλήτων σε όλα τα στάδιά της, στο πλαίσιο του σχετικού Περιφερειακού Προγραμματισμού.

Προστίθεται αυτοτελής τομέας αγροτικής ανάπτυξης, κτηνοτροφίας και αλιείας, στο πλαίσιο επιδίωξης αποτελεσματικότερης και ουσιαστικότερης σύνδεσης των δήμων με τα προβλήματα των αγροτών της χωρικής τους αρμοδιότητας. Για το σκοπό αυτό ιδρύονται Γραφεία Γεωργικής Ανάπτυξης και απονέμεται σειρά αρμοδιοτήτων μεταξύ των οποίων είναι η παροχή γνώμης για τον καθορισμό βιομηχανικών και Επιχειρησιακών Περιοχών (Β.Ε.Π.Ε.) και για τη μελέτη των σχετικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η μελέτη και η εκτέλεση έργων τεχνικής υποδομής τοπικής σημασίας, που αφορούν στη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία και ιδίως αυτών, που σχετίζονται με την αγροτική οδοποιία, την κατασκευή λιμνοδεξαμενών, τα έργα βελτίωσης βοσκοτόπων και τα εγγειοβελτιωτικά έργα, καθώς και η άσκηση εποπτείας επί των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β).

Επίσης αντιστοίχως μεγάλος αριθμός από τις μεταβιβαζόμενες αρμοδιοτήτεν στις Περιφέρειες  είναι τεχνικού χαρακτήρα. Με τις εισαγόμενες ρυθμίσεις, οι Περιφέρειες αναλαμβάνουν :

Τις υπηρεσίες και αρμοδιότητες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που καταργούνται, εκτός από εκείνες οι οποίες μεταφέρονται στους Δήμους.

Σημαντικές αρμοδιότητες, που ασκούνται, σήμερα, από την Κρατική Περιφέρεια, με εξαίρεση όσες πρέπει να παραμείνουν στα αποκεντρωμένα όργανα του κράτους, χάριν της ενότητας της κρατικής πολιτικής, σε ολόκληρη την επικράτεια, όπως τα θέματα χωροταξίας –πολεοδομίας, δασικής και μεταναστευτικής πολιτικής.

Η Περιφέρεια γίνεται ο βασικός πυλώνας του αναπτυξιακού προγραμματισμού, ενώ κομβικός καθίσταται ο ρόλος της, ως προς τα έργα και τις υποδομές

Οι τομείς αρμοδιοτήτων της περιφέρειας είναι οι:

  • Προγραμματισμού – Ανάπτυξης.
  • Γεωργίας – Κτηνοτροφίας.
  • Φυσικών Πόρων – Ενέργειας – Βιομηχανίας.
  • Απασχόλησης – Εμπορίου – Τουρισμού.
  • Μεταφορών – Επικοινωνιών.
  • Έργων – Χωροταξίας –Περιβάλλοντος.
  • Υγείας
  • Παιδείας - Πολιτισμού - Αθλητισμού.
  • Πολιτικής Προστασίας και Διοικητικής Μέριμνας.

Κυρίες και Κύριοι

Στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αυτή την περίοδο αναδιαμορφώνουμε τις διοικητικές της δομές, αλλά και τις τεχνικές της υπηρεσίες, με γνώμονα την λειτουργικότερη και παραγωγικότερη αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας. Προετοιμαζόμαστε για το μεγάλο άλμα που έρχεται.

Αξιότιμα μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου,

Η σημερινή κυβέρνηση, απαντώντας στις απαιτήσεις των καιρών, αναδιαρθρώνει την διοικητική δομή της χώρας, όπως έκανε και στο παρελθόν με το Πρόγραμμα «Καποδίστριας», ζητώντας από όλους να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης, μεταπολεμικής κρίσης που έχει γνωρίσει ο τόπος μας.

Σε αυτό το κρίσιμο για τη χώρα σταυροδρόμι οι απόψεις σας επί των τεχνικών θεμάτων, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς διαμορφώνουν το πλαίσιο, μέσα από το οποίο θα καθοριστεί το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής των επόμενων γενιών.

Σας ευχαριστώ”