Εκδήλωση προς τιμή αυτών που συνέλαβαν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών του έτους 2010 στη Δυτική Ελλάδα

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

 

Στις 21 Οκτωβρίου 2010 Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διοργάνωσε εκδήλωση προς τιμήν όλων όσων συνέβαλαν στην επιτυχή αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο του έτους 2010. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο «ΑΣΤΗΡ» στην Πάτρα. Παραβρέθηκε και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στυλιανός Στεφανίδης. Στην διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν όλοι όσοι βοήθησαν στην επιτυχή αντιμετώπιση των πυρκαγιών με πλακέτα που δόθηκε από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τάσο Αποστολόπουλο στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος - Αντιστράτηγος Στυλιανός Στεφανίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην συμβολή των πυροσβεστών αλλά και των εθελοντών στην επιτυχή κατάσβεση των πυρκαγιών που ξέσπασαν στην περιοχή μας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία του Περιφερειακού Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Παναγιώτη Μπονάτσου ο οποίος εξήρε ιδιαίτερα το έργο των εθελοντικών ομάδων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τις ευχαρίστησε για την αρωγή τους στην προσπάθεια αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος και ο Νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας.

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τάσος Αποστολόπουλος μεταξύ των άλλων είπε:

«Την περίοδο της μεγάλης κρίσης που διανύουμε, την περίοδο της κρίσης του ίδιου του αξιακού μας συστήματος προβάλλεται, δυστυχώς, κατά κόρο και έντονα κάθε τι αρνητικό, κάθε παραβατική ενέργεια και συμπεριφορά και μπαίνει σε δεύτερη και τρίτη ζήτηση κάθε τι ικανό και δημιουργικό. Μπαίνει σε δεύτερη ζήτηση η προσφορά και οι αξίες.

Τα δελτία των οκτώ στηρίζονται σε ότι «πουλάει» και πουλάει δυστυχώς, το αρνητικό, οι ακραίες και βίες συμπεριφορές και δράσεις, ο μηδενισμός των πάντων. Έτσι υφάνθηκε η κρίση του αξιακού μας συστήματος που σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση οδήγησε τη χώρα στο αδιέξοδο.

Αν συνεχιστεί αυτό κοντεύουμε με πέσουμε όλοι σε μελαγχολία και σε πλήρη απαισιοδοξία

Είναι, όμως, αυτή η Χώρα μας

Είναι, αυτός ο Έλληνας

Φίλες και φίλοι, όχι δεν είναι έτσι. Με κατηγορηματικό τρόπο δεν είναι έτσι. Υπάρχει και η άλλη Ελλάδα που δεν προβάλλεται. Υπάρχει ένα ανθρώπινο δυναμικό ικανό και δημιουργικό με δράση και με προσφορά. Με δουλειά μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Με εθελοντική δουλειά.

Μια τέτοια δράση θέλουμε σήμερα να αναδείξουμε, να προβάλλουμε, να δημοσιοποιήσουμε και να καλέσουμε και τα μέσα ενημέρωσης να έρθουν αρωγοί στην προσπάθειά μας.

Φίλες και Φίλοι

1303 φωτιές είχαμε φέτος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Αριθμό φωτιών που δε συναντάς σε καμιά άλλη περιοχή της χώρας, επιβεβαιώνοντας ότι είναι η περιοχή μας από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της χώρας, οι οποίες, όμως φωτιές, έσβησαν εν τη γεννέση τους. Δεν έσβησαν μόνες, δεν έσβησαν τυχαία. Ούτε ήταν απλές και ακίνδυνες περιπτώσεις. Χρειάστηκε μεγάλος αγώνες από στερεά και ουρανό για να σβήσουν. Χρειάστηκε κόπος, ξενύχτι, σκληρή δουλειά, συντονισμένη δράση, σχέδιο, στρατηγική. Χρειάστηκε η κοινή συντονισμένη δράση.

Όλο αυτό το τιτάνιο έργο προβλήθηκε ελάχιστα. Όλο αυτό το τιτάνιο έργο έγινε από τους ανθρώπους που σήμερα η περιφέρεια τιμά και προβάλλει ως παράδειγμα μίμησης.

1300 φωτιές στη Περιφέρειά μας. Αρνητική πρωτιά σε όλη τη χώρα. Κι ενώ είναι η πρώτη σε αριθμό πυρκαγιών Περιφέρεια, εντούτοις είναι από τις τελευταίες σε αριθμό καμένων εκτάσεων. Κι αυτό δεν έγινε τυχαία. Έγινε με τη συντονισμένη δουλειά. Με την έγκαιρη και αποτελεσματική δράση όλων όσων συμμετέχουν στην κατάσβεση.

Σαν πολίτης και σαν εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην Περιφέρεια θέλω να σας ευχαριστήσω για το έργο και την προσφορά σας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία έχει ακόμη νωπές τις μνήμες από το καλοκαίρι του 2007.

Να ευχαριστήσω:

  • τις πυροσβεστικές δυνάμεις,
  • τις αεροπορικές πυροσβεστικές δυνάμεις,
  • τις αστυνομικές δυνάμεις,
  • τις λιμενικές δυνάμεις,
  • τις στρατιωτικές δυνάμεις,
  • τους ανθρώπους των δασαρχείων,
  • της αγροφυλακής,
  • το ΕΚΑΒ,
  • τους ανθρώπους της πολιτικής προστασίας,
  • τους ανθρώπους της Περιφέρειας, των Νομαρχιών, των Δήμων,
  • τους Δημάρχους
  • τις εθελοντικές οργανώσεις,
  •  τους απλούς πολίτες.

Να ευχαριστήσω τους Νομάρχες. Το Δημήτρη Κατσικόπουλο, το Θύμιο Σώκο, το χαράλαμπο Καφύρα για την άψογη συνεργασία που είχαμε.

Φίλες και φίλοι

Κάποιοι πιστεύουν ότι κλείνοντας η αντιπυρική περίοδο οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτές ηρεμούν, ησυχάζουν, ξεκουράζονται. Κάνουν μεγάλο λάθος. Τώρα είναι που ανοίγει ο επόμενος κύκλος. Τώρα είναι που πρέπει να σχεδιαστεί στην παραμικρή της λεπτομέρεια η επόμενη αντιπυρική περίοδος.

Να εντοπιστούν αδυναμίες και να μετατραπούν σε πλεονεκτήματα. Ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός, η πρόληψη είναι κρίσιμα συστατικά για την επιτυχία κάθε αντιπυρικής περιόδου

Θέλοντας να σας βοηθήσουμε στο έργο σας ακόμη περισσότερο ως Πολιτεία είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να ανταποκριθούμε σε ένα πάγιο αίτημά σας. Να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ το καινοτόμο γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών ολοκληρωμένης διαχείρισης κινδύνων και κρίσεων με προϋπολογισμό 1.184.777 ευρώ.

Έτσι να έρθει η τεχνολογία ως εργαλείο να συνδράμει αποτελεσματικά στο έργο σας. Να μπορείτε από το στρατηγείο σας να βλέπεται στο σύνολό της τη φωτιά, να βλέπετε που είναι το κάθε πυροσβεστικό σας όχημα και να συντονίζεται καλύτερα η δράση σας. Να αποφεύγεται ο εγκλωβισμός των δυνάμεων πυρόσβεσης.

 Το πρόγραμμα αυτό αφορά, στο αρχικό του στάδιο, τη γεωγραφική περιοχή της Αχαΐας για την αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων και κρίσεων, λειτουργώντας υποβοηθητικά σε όλα τα στάδια του κινδύνου και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα, μέσω των γεωγραφικών δεδομένων της περιοχής και του κατάλληλου ψηφιακού υποβάθρου, να ελέγχει τη σωστή εφαρμογή των σχεδίων αποκατάστασης και διαχείρισης της περιοχής.

Επιπρόσθετα εξυπηρετεί πολύπλοκες διαδικασίες Διαχείρισης και Συντονισμού, όπως για παράδειγμα το γνωστό σε όλους μας Σχέδιο «Ξενοκράτης», καθώς και την σχεδίαση και άρτια εκτέλεση μέτρων μετρίασης, αποκατάστασης και πρόληψης.

Το συγκεκριμένο πληροφοριακό σύστημα, χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, όπως ειδικά συστήματα GPS υψηλής ακρίβειας, ειδικά λογισμικά για τη διαχείριση δεδομένων της περιοχής , αλλά και ειδικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές πεδίου, θα αποτελέσει βασικό συστατικό για το μελλοντικό σχεδιασμό και αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην περιοχή μας.

 

Κυρίες και κύριοι

Τα αποτελέσματα της προσπάθειας που έγινε αυτή τη χρονιά από όλους σας, οδήγησαν σε αυτή την εκδήλωση με την οποία κλείνει ουσιαστικά η αντιπυρική περίοδος 2010.

Ως Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για τη συνδρομή και την άψογη συνεργασία που είχαμε, ευελπιστώντας πως και το 2011, τέτοια εποχή πάλι, ο νέος αιρετός Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, θα βρίσκεται στη θέση που είμαι αυτή τη στιγμή, ευχαριστώντας και επιβραβεύοντας σας για τη συνεργασία και τη συνδρομή σας, που είμαι βέβαιος ότι θα προσφέρετε όπως κάνατε και φέτος.

Θέλω, κλείνοντας να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στις εθελοντικές οργανώσεις των οποίων η προσφορά είναι ανεκτίμητη. Να κάνω επίσης αναφορά στον απλό πολίτη που χωρίς αυτόν είναι αδύνατο να υπάρχει άμεση και αποτελεσματική πυρόσβεση. Είναι παραδείγματα μίμησης που υφαίνουν ένα νέο αξιακό σύστημα που έχει ανάγκη ο τόπος μας, η κοινωνία μας».

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ

  • Εφημερίδα, «Κόσμος», 21-10-2010

 

  • Εφημερίδα, «Εβδομάδα», 25-10-2010

 

 

Εφημερίδα, «Πελοπόννησος», 22-10-2010

 

 

  • Εφημερίδα, «Γνώμη», 22-10-2010

 

  • Εφημερίδα, «Κόσμος», 21-10-2010