Επίσκεψη Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τάσου Αποστολόπουλου σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο Ένταξη στο ΕΣΠΑ του αρχαιολογικού χώρου της Πλευρώνας

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

 

Στις 17 Οκτωβρίου 2010, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Αναστάσιος Αποστολόπουλος είχε συνάντηση με το νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας  Θύμιο Σώκο και αρχαιολόγους, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα της ένταξης του έργου «Εργασίες Ανάταξης Τμημάτων του Τείχους της Νέας Πλευρώνας και Βελτίωση της Αναγνωσιμότητας των Μνημείων Ύδρευσης της Αρχαίας Πόλης» στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2007-2013. Το συγκεκριμένο έργο έχει θετική αξιολόγηση από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στο 1.5 εκατομμύρια ευρώ. Η παρέμβαση αποτελεί συνέχεια αυτής που εκτελέστηκε στο πλαίσιο του Γ’  Κ.Π.Σ. και συνέβαλε σημαντικά στην αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου της Πλευρώνας, ενός από τους αρτιότερα σωζόμενους αρχαίους οικισμούς της κλασικής και ελληνιστικής περιόδου στην Αιτωλία. Οι νέες εργασίες αφορούν κυρίως την προστασία των μνημείων και την αντιμετώπιση ορισμένων προβλημάτων (στερεώσεις σε ετοιμόρροπα τμήματα της οχύρωσης, συγκολλήσεις δομικού υλικού, αποχωματώσεις, καθαρισμούς, αποψιλώσεις, διαμορφώσεις). Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας δήλωσε: «Εάν κοιτάξει κανείς την Δυτική Ελλάδα και σκεφτεί τα πλεονεκτήματά της, δύο πράγματα του έρχονται αμέσως στο νου. Η φύση και ο πολιτισμός της. Με το έργο αυτό συνεχίζουμε την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου στην Δυτική Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αιτωλοακαρνανία.»

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

 

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

  • Αχαϊκός Τύπος, 17-10-2010

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

 

Αναδεικνύεται περισσότερο ο αρχαιολογικός χώρος της Πλευρώνας στην Αιτωλοακαρνανία

Τετάρτη 13 Οκτώβριος 2010

 

http://www.fourtounis.gr/download/2010/10/13-10-2010_clip_image002.jpgΤην ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α της συνέχισης των εργασιών ανάδειξης και ανάπλασης του αρχαιολογικού χώρου της Πλευρώνας με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσαν σήμερα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Τάσος Αποστολόπουλος και ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος, μετά την συνάντηση εργασίας που είχαν στη νομαρχία και στην οποία συμμετείχαν ακόμη η κ. Μαρία Σταυροπούλου-Γάτση, προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Ε.Π.Κ.Α και Δρ. Λάζαρος Κολώνας, επίτιμος γενικός διευθυντής αρχαιοτήτων και πολιτισμικής κληρονομιάς και υπεύθυνος για τα έργα αναστύλωσης στη Πλευρώνα.

Η Πλευρώνα βρίσκεται 5 χλμ. περίπου βορειοδυτικά της πόλης του Μεσολογγίου και καταλαμβάνει δύο λόφους της νοτιοδυτικής απόληξης της οροσειράς του Αρακύνθου.  Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Αιτωλίας με εντυπωσιακή διατήρηση των τειχών της.

Στην ίδρυση της αναφέρεται ο γεωγράφος Στράβων σύμφωνα με τον οποίο η πόλη κτίστηκε αμέσως μετά το 235/4 π.Χ. όταν ο Δημήτριος Β' ο Μακεδών, ο αποκαλούμενος και Αιτωλικός, κατέστρεψε την Παλαιά Πλευρώνα, που εντοπίζεται σε δύο παρακείμενους χαμηλότερους λόφους, Ασφακοβούνι (Γυφτόκαστρο) και Πετροβούνι.

Η τοποθεσία όπου βρίσκονται τα ερείπια της δεσπόζει στη γύρω πεδιάδα, τη λιμνοθάλασσα και τις αλυκές Μεσολογγίου, γεγονός που υποδηλώνει τη σημασία της κατά την αρχαιότητα ως στρατηγικού σημείου για τον έλεγχο τόσο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής όσο και των θαλάσσιων και χερσαίων δρόμων.

Ο λόφος πάνω στον οποίο είναι κτισμένη είναι χαμηλός και βραχώδης με απότομη έξαρση προς τα βόρεια, όπου βρίσκεται και η ακρόπολη. Το ισχυρό τείχος της που είναι κτισμένο κατά το ψευδοϊσόδομο τραπεζιόσχημο σύστημα, με λιθόπλινθους από γκρίζο τοπικό ασβεστόλιθο, έχει συνολικό μήκος 2.360 μ. και πλάτος που κυμαίνεται από 2 μ. έως 2,20 μ. Περιλαμβάνει οκτώ ορατές πύλες διαφόρων διαστάσεων, μία πυλίδα, τριάντα έξι πύργους και έντεκα κλίμακες ανόδου σε αυτούς και στον περίδρομο του τείχους.

http://www.fourtounis.gr/download/2010/10/13-10-2010_clip_image004.jpgΜετά τις πρόσφατες εργασίες ανάδειξης και ανάπλασης του αρχαιολογικού χώρου, είναι σήμερα ορατά εντός της οχύρωσης ορισμένα από τα κυριότερα μνημεία, όπως το θέατρο και η αγορά, καθώς επίσης μεγάλη λαξευμένη στο βράχο δεξαμενή, επιβλητικά κτιστά άνδηρα για τη θεμελίωση δημόσιων ή ιδιωτικών οικοδομημάτων, λουτρική εγκατάσταση με δεξαμενή, χώρος άθλησης, όπως επίσης κατάλοιπα του οικιστικού ιστού της που ανήκουν σε θεμέλια σπιτιών πλαισιούμενα από πλακόστρωτους ή χαλικόστρωτους δρόμους.

Εντυπωσιακά σημεία της οχύρωσης είναι η κεντρική πύλη Α με το υπερμέγεθες μονολιθικό υπέρθυρο, η ανατολική Πύλη Ζ, η τοξωτή πύλη Β, καθώς και οι πύργοι με τις κλίμακες ανόδου σε αυτούς και στον περίδρομο του τείχους. Εξωτερικά της οχύρωσης της πόλης και κατά μήκος κεντρικών δρόμων εισόδου που οδηγούν σε αυτήν αναπτύσσονται τα νεκροταφεία της.

Όπως μαρτυρούν τα ανασκαφικά δεδομένα, τα νεκροταφεία αποτελούνταν είτε από απλούς κιβωτιόσχημους, είτε από λακκοειδείς λαξευμένους στο φυσικό βράχο τάφους, είτε από κτιστούς θαλαμοειδείς «μακεδόνικου» τύπου που περικλείονταν από ταφικούς περιβόλους σχήματος πι.

Σε δηλώσεις του ο Τάσος Αποστολόπουλος επεσήμανε ότι: «η συνεργασία με τη νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας και το Υπ. Πολιτισμού είχε ως αποτέλεσμα την συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών σε ένα αρχαιολογικό χώρο ύψιστης σημασίας για την περιοχή».

Από την πλευρά του ο νομάρχης Θύμιος Σώκος τόνισε πως: «Η Πλευρώνα αναδεικνύεται ως ένα από τα σημαντικότερα επισκέψιμα μνημεία στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας».