Νεότερα δημοσιεύματα για τις επιδοτήσεις

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

A. Δημοσιεύματα τύπο

  • ΓΕΓΟΝΟΤΑ 30-9-2010

 

 

  • Αλλαγή, 30-9-2010

 

 

  • Πελοπόννησος, 30-9-2010

 

  • Ημερήσιος Κήρυξ Πατρών, 30-9-2010

 

  • Ημερήσιος Κήρυξ Πατρών, 30-9-2010

 

  • Αλλαγή, 28-9-2010

 

  • Γνώμη, 30-9-2010

 

  • Γνώμη, 29-9-2010

 

  • Γνώμη, 28-9-2010

 

  • Ημερήσιος Κήρυξ, 28-9-2010

 

  • Πελοπόννησος, 24-9-2010

 

  • Αλλαγή, 24-9-2010

 

  • Κόσμος, 24-9-2010

 

  • Πελοπόννησος, 24-9-2010

 

  • Ημερήσιος Αιγίοχος, 24-9-2010

 

  • Ημερήσιος Κήρυξ, 23-9-2010

 

  • Γνώμη, 23-9-2010

 

  • Αλλαγή, 23-9-2010

 

  • Κοινωνιολογία, 23-9-2010

 

  • Πελοπόννησος, 23-9-2010

 

  • Πελοπόννησος, 22-9-2010

 

  • Αλλαγή, 22-9-2010

 

  • Γνώμη, 22-9-2010

 

  • Ημερήσιος Αιγίοχος, 22-9-2010

 

Β. Από το διαδίκτυο

  • dete.gr, 1-10-2010

 

  • Πόρισμα - καταπέλτης για την δεύτερη διπλοείσπραξη επιδότησης!

ΣΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΥΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

http://www.dete.gr/showarticleimage2.php?image=images/img439x286/20101001_15870.jpg&width=360&height=240Υπόθεση καρμπόν της πρώτης είναι και η δεύτερη περίπτωση διπλοείσπραξης χρημάτων τόσο από την Τράπεζα όσο και από την Περιφέρεια, για την οποία έγινε ΕΔΕ από τον Γενικό Διευθυντή της Περιφέρειας Σάκη Παναγιωτόπουλο. Και μπορεί ο έμπορος κρεάτων να παρουσίασε έγγραφο από την Αχαϊκή Τράπεζα και να ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει πρόβλημα, όμως το πόρισμα αναφέρει τα εξής:

Ο επιχειρηματίας είχε λάβει στις 17 Δεκεμβρίου του 2008, 476.000 ευρώ από την Αχαϊκή τράπεζα, στην οποία υπέγραψε δήλωση με την οποία της ενεχυρίασε τα χρήματα που ελάμβανε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για επένδυση 1.700.000 ευρώ. Η επιδότηση που του αναλογούσε ήταν 952.000 ευρώ. Στις 23 Δεκεμβρίου του ιδίου χρόνου, υπέγραψε υπεύθυνη δήλωση προς την Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας που χειρίζεται τις επενδύσεις που εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο και έλαβε το ποσό και από εκεί των 476.000 ευρώ χωρίς να ενημερώσει δηλαδή πως είχε ήδη λάβει χρήματα και από την Αχαϊκή. Είκοσι μήνες μετά, στις 18 Αυγούστου 2010, η Αχαϊκή Τράπεζα απέστειλε έγγραφο στην Περιφέρεια με το οποίο ζητούσε την επιδότηση στο σύνολό της δηλαδή 952.000 ευρώ.

Το περίεργο είναι -όπως ο Κόσμος αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή, πως υπάρχει και άλλο έγγραφο της Αχαϊκής με ημερομηνία 23 Σεπτεμβρίου που ουσιαστικά "αθωώνει" τον συγκεκριμένο επιχειρηματία - έμπορο κρεάτων.

Και τον δεύτερο φάκελο πάντως χειρίστηκαν οι δύο συγκεκριμένοι υπάλληλοι της Περιφέρειας που χειρίστηκαν και την πρώτη υπόθεση. Μάλιστα υπάρχει προβληματισμός για τον τρόπο που επιχείρησαν να "κλείσουν" πρόχειρα την υπόθεση. Και το δεύτερο πόρισμα θα παραδοθεί σήμερα στον Πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου της Περιφέρειας.

 

  • Attacktv, 3-10-2010

Νέες εξελίξεις στο σκάνδαλο της Περιφέρειας - Ο εισαγγελέας μπλόκαρε τους λογαριασμούς του ενός επιχειρηματία

http://www.attacktv.gr/Pictures/topika/skandaloleftaper.jpgΌλους τους λογαριασμούς του γνωστού Πατρινού επιχειρηματία Ν.Μ., η υπόθεση με τη διπλή επιδότηση του οποίου έχει προκαλέσει σάλο στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο, μπλόκαρε, με εντολή του, ο εισαγγελέας. Aυτό συνέβη, όπως πρώτη αποκάλυψε η εφημερίδα “Πελοπόννησος”, ύστερα από αίτηση του δικηγόρου ενός εκ των εμπλεκομένων πρώην στελεχών της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των οποίων ο φάκελος έχει ήδη σταλεί από τον περιφερειάρχη, Τάσο Αποστολόπουλο, στη Δικαιοσύνη, ενώ σε βάρος τους καταλογίζει βαρύτατες ευθύνες και η ΕΔΕ που διενεργήθηκε από το γενικό διευθυντή της Περιφέρειας, Σάκη Παναγιωτόπουλο, το λόγο δε έχει τώρα το Πειθαρχικό, που μπορεί να τους επιβάλει μέχρι και την ποινή της απόλυσης. Παράλληλα, εκκρεμεί ο τρόπος επανάκτησης των σημαντικών ποσών που απώλεσε το Δημόσιο, τα οποία υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να κληθούν να καταβάλουν οι υπάλληλοι που χειρίστηκαν την είσπραξη για δεύτερη φορά της επιδότησης.

Για το λόγο αυτό, προφανώς, ο Γιάννης Παπαναστασόπουλος, συνήγορος του ενός υπαλλήλου της Περιφέρειας, ζήτησε και πέτυχε να μπλοκαριστεί το άνοιγμα των λογαριασμών του επιχειρηματία, σε βάρος του οποίου έχει στραφεί με μήνυση ο πελάτης του, καθώς ισχυρίζεται ότι και ο ίδιος έπεσε θύμα εξαπάτησης.

Μάλιστα, ο επιχειρηματίας προσπάθησε να ανατρέψει δικαστικά αυτή την εντολή, αλλά το σχετικό αίτημά του απορρίφθηκε. Κατόπιν αυτού, εγείρεται σοβαρότατο ζήτημα με τη χρηματοδότηση των εταιρειών του εν λόγω επιχειρηματία, ο οποίος είναι και μεγάλος αθλητικός παράγοντας της περιοχής.

Τον... αναμένει το πόρισμα

Κατά τα λοιπά, τη, Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου, οπότε επανέρχεται στο γραφείο του ο κ. Αποστολόπουλος, ύστερα από κάποιες μέρες απουσίας του στην Αθήνα, όπου είχε επαφές με κυβερνητικά στελέχη, για φλέγοντα θέματα της Περιφέρειας, θα βρει να τον... περιμένει το πόρισμα και της δεύτερης ΕΔΕ, που διενήργησε και πάλι ο κ. Παναγιωτόπουλος, σε βάρος του ίδιου “διδύμου” υπαλλήλων της Περιφέρειας και που αφορά την πανομοιότυπη περίπτωση διπλοείσπραξης επιδότησης από τους Πατρινούς εμπόρους κρεάτων Ζ., Μ. Υπενθυμίζεται ότι και στην περίπτωση αυτή η ΕΔΕ εντόπισε σοβαρότατες παραβάσεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, που τιμωρούνται ακόμη και με απόλυση.

Αφού, λοιπόν, μελετήσει και αυτό το πόρισμα, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας θα το παραδώσει στο Πειθαρχικό, που θα συνεξετάσει και αυτή την υπόθεση με την προηγούμενη, αφού πρόκειται, άλλωστε, για τα ίδια εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε και δεύτερη συνάντηση των νομικών συμβούλων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τα μέλη του τοπικού παραρτήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπου παρατέθηκαν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί το Δημόσιο να διεκδικήσει τα χρήματά του και οι οποίοι είναι περισσότεροι του ενός. Εντός των ημερών, μάλιστα, θα υπάρξει και νέα συνεργασία των δύο πλευρών, προκειμένου να ληφθεί η οριστική και τελεσίδικη απόφαση για το ποιος από τους δρόμους αυτούς θα ακολουθηθεί, προκειμένου το Δημόσιο να καταλήξει όσο πιο αποτελεσματικά και σύντομα γίνεται στο σκοπό του, δηλαδή στην επανάκτηση των χρημάτων του.

Φυσικά, πέραν όλων αυτών, απομένει να ξεκαθαριστεί το σημαντικότερο, όπως το χαρακτηρίζουν στην Περιφέρεια, κεφάλαιο: αυτό που αφορά το κατά πόσον όχι απλώς εισπράττονταν, σε κάποιες περιπτώσεις, διπλή φορά οι επιδοτήσεις, αλλά το αν εξαρχής συγκέντρωναν τις νόμιμες προϋποθέσεις για την καταβολή τους. Σ' αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με το νόμο, θα ζητηθεί να επιστραφούν τα χρήματα στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ, αν τυχόν διαπιστωθούν τέτοιες περιπτώσεις, οι εμπλεκόμενοι, είτε πρόκειται για υπαλλήλους είτε για επιδοτηθέντες, θ' αντιμετωπίσουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Πυρετωδώς ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να ρίξει φως στις σκοτεινές υποθέσεις επιδοτήσεων μέσω των υπηρεσιών της, αλλά και να πετύχει την αποκατάσταση της οικονομικής ζημιάς που υπέστη το Δημόσιο απ' όλη αυτή την “αμαρτωλή” ιστορία. Κάθε άλλο παρά τυχαία είναι δε η φράση που χρησιμοποιεί, σε συζητήσεις του, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας, Τάσος Αποστολόπουλος, λέγοντας ότι “η περιοχή αυτή χρειάζεται μια επιχείρηση 'καθαρά χέρια'”.

Έτσι, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αθήνα, ασχολήθηκε με το πόρισμα της ΕΔΕ που είχε διενεργήσει ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας, Σάκης Παναγιωτόπουλος και που αφορούσε τις ενέργειες των δύο απομακρυνθέντων στελεχών της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, σχετικά με τη... διπλοκαταβολή επιδότησης σε γνωστούς εμπόρους κρεάτων της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Όπως σχολίασε στο attacktv ο κ. Αποστολόπουλος, και το δεύτερο αυτό πόρισμα κινείται ακριβώς στην ίδια λογική με το προηγούμενο, που αφορούσε ενέργειες των συγκεκριμένων υπαλλήλων για τη διπλή καταβολή επιδότησης σε άλλο επιφανή Πατρινό επιχειρηματία. Τα ίδια άρθρα του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα είναι που έχουν παραβιαστεί και στα ίδια συμπεράσματα καταλήγει.

Οδεύει για το Πειθαρχικό

Το πόρισμα, μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών, θα παραδοθεί πλέον στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Περιφέρειας, που θα το συνεξετάσει με το αντίστοιχο της άλλης υπόθεσης, με τον πρώτο επιχειρηματία, προκειμένου ν' αποφασίσει τι είδους ποινή θα επιβάλει στους υπαλλήλους.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι, πέραν της πειθαρχικής τους τιμωρίας, τα συγκεκριμένα στελέχη της Περιφέρειας αντιμετωπίζουν τον ορατό κίνδυνο να καταλογιστεί σε βάρος της προσωπικής τους περιουσίας η ζημιά που υπέστη το Δημόσιο από τις ενέργειές τους. Προφανώς δε, αυτός ήταν και ο λόγος που ο ένας εκ των δύο υπαλλήλων, ήδη εδώ και 15 μέρες, στράφηκε κατά του επιχειρηματία της πρώτης υπόθεσης, καταθέτοντας μήνυση σε βάρος του, ζητώντας να διωχθεί για απάτη σε βαθμό κακουργήματος και πετυχαίνοντας, με εισαγγελική διάταξη, να μπλοκάρει το σύνολο των λογαριασμών του εν λόγω επιχειρηματία.

Παράλληλα με όλα αυτά, ο κ. Αποστολόπουλος, με τη βοήθεια των νομικών της Περιφέρειας, με τους οποίους και σήμερα το μεσημέρι είχε μακρά συνεργασία, ετοιμάζει για τον εισαγγελέα το φάκελο και της δεύτερης υπόθεσης, ενώ ήδη κίνησε τη διαδικασία και για την παρέμβαση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή. Μάλιστα, αυτό ακριβώς ήταν το αντικείμενο και της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε σήμερα με τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Αριστείδη Μπουρδάρα.

Και η ζωή συνεχίζεται...

Επειδή, όμως, οι όποιες δυσώδεις και σκοτεινές υποθέσεις του παρελθόντος δεν θα πρέπει ν' αποτελέσουν τροχοπέδη για την εκδήλωση της υγιούς επιχειρηματικότητας, για την Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου, έχει συγκληθεί, από τον κ. Αποστολόπουλο, η Γνωμοδοτική Επιτροπή για την ένταξη νέων επενδύσεων. Συγκεκριμένα, πρόκειται να αξιολογηθούν 83 επενδυτικά σχέδια, που έχουν υποβληθεί. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Γενικός, ήδη έχουν εξασφαλιστεί 40 εκατ. ευρώ και άλλα 15 εκατ. για παλιά σχέδια. Με την ευκαιρία αυτή, ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι “δεν ενοχοποιούνται όλοι οι υπάλληλοι ούτε όλοι οι επιχειρηματίες”, διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι “όπου υπάρχει λαμογιά θα πηγαίνει στη Δικαιοσύνη”

Σχεδίαση & κατασκευή: Βασίλης Φουρτούνης
copyright © 2008:Τάσος Αποστολόπουλος