Επίσκεψη Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τάσου Αποστολόπουλου στο Αγρίνιο - Συνέντευξη Τύπου για την ένταξη κατασκευής σχολικών μονάδων στο ΕΣΠΑ

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

 

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ:

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα κατ’ αρχήν να εκφράσω την χαρά μου, που μου δίνεται η ευκαιρία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να ξαναβρεθώ κοντά σας.

Σήμερα βρίσκομαι ξανά στο Αγρίνιο για να ξεδιπλώσουμε μια άλλη πτυχή της αναπτυξιακής προσπάθειας που κάνουμε και αφορά στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά μάλιστα μια πτυχή με την οποία προσωπικά τυγχάνει -λόγω επαγγέλματος- να έχω βαθύτερη εξοικείωση.

Θα μιλήσουμε λοιπόν σήμερα για την πορεία των εντάξεων έργων στον τομέα της εκπαίδευσης στη περιοχή.

Στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα δηλαδή το ΕΣΠΑ που αφορά στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε σε θέματα υποδομών εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, επί συνολικού προϋπολογισμού 449 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ που είναι το πρόγραμμα μας, τα 70,67 εκατομμύρια ΕΥΡΩ κατευθύνονται στις υποδομές εκπαίδευσης, δηλαδή ποσοστό 15,7%.

Εάν μάλιστα αναφερθούμε εξειδικευμένα στο ποσοστό επί του ποσού που έχει εκχωρηθεί στην Περιφέρεια μας, δηλαδή το ποσό που εκείνη άμεσα διαχειρίζεται και που φτάνει τα 404 εκατομμύρια ΕΥΡΩ που της εκχωρήθηκαν με την υπογραφή της Επιχειρησιακής Συμφωνίας Υλοποίησης της 6ης Μαΐου, το ποσοστό ανεβαίνει στο 17,5%.

Η αναλογία της διατιθέμενης δαπάνης για υποδομές εκπαίδευσης ως προς τους συνολικούς διαθέσιμους στην Περιφέρεια πόρους, αναδεικνύει την σημασία που δίνει στον νευραλγικό τομέα της εκπαίδευσης.

Μάλιστα, το πρόγραμμα της Περιφέρειας δίνει ιδιαίτερο βάρος στην βελτίωση και ανάπτυξη υποδομών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τιμώντας την αρχή της διασφάλισης της ίσης πρόσβασης στην βασική μόρφωση και τις ευκαιρίες που αυτή προσφέρει στους σημερινούς νέους, τους πολίτες του αύριο.

Επί των ημερών μας επιταχύναμε την διαβούλευση και συνεργασία με τους φορείς της Περιφέρειας μας που είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη υποδομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και που δεν είναι άλλοι από τις τρεις νομαρχίες που την απαρτίζουν και τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής καρπίζουν τώρα.

Εν συντομία να σας αναφέρω ότι η ανοικτή πρόσκληση για υποδομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αυτή την στιγμή είναι στον αέρα αφορά στο ποσό των 42.500.000 € και οι πρώτες εντάξεις στην περιοχή είναι αυτές στις οποίες θα αναφερθούμε ακολούθως.

 

Θα ξεκινήσω με το έργο ΑΝΕΓΕΡΣΗ 7ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ μια και στην φιλόξενη αυτή πόλη βρισκόμαστε σήμερα.

Το έργο αφορά σε Ανέγερση διδακτηρίου για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του 12θέσιου 7ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου στο οποίο περιλαμβάνονται:

12 αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκη, εργαστήρια (φυσικών επιστημών, πληροφορικής, ξένων γλωσσών, αισθητικής αγωγής), γραφεία (δασκάλων, διευθυντού, γραμματείας, συλλόγου γονέων), αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρος εστίασης, αποθηκευτικοί και λοιποί βοηθητικοί χώροι, κλπ.  Επίσης προβλέπεται η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Το σχολείο θα έχει δυνατότητα για συνολικό δυναμικό 300 μαθητών.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε € 4.700.000 και είναι ο μεγαλύτερος στην κατηγορία αυτή έργων  που εντάσσουμε μέχρι σήμερα.

Εδώ θα ήθελα να τονίσω την δυσκολία που υπάρχει στην ανεύρεση των κατάλληλων χώρων για την ανέγερση σχολικών μονάδων σε αναπτυσσόμενα αστικά κέντρα όπως η πόλη του Αγρινίου και να εκφράσω την χαρά μου που μας δίδεται η δυνατότητα με την απόφαση ένταξης που θα υπογράψουμε τώρα να επιλύσουμε ένα πρόβλημα μεγάλο και σημαντικό.

Τονίζω μάλιστα ότι στο εν λόγω εντασσόμενο έργο αλλά και στο επόμενο που θα αναφερθούμε δεν γίνεται καμία έκπτωση στην ποιότητα και πληρότητα του σχεδιασμού της κατασκευής και μάλιστα οι προδιαγραφές του έργου πληρούν τις προβλεπόμενες απαιτήσεις των εγκεκριμένων από το Υπουργείο Παιδείας κτιριολογικών προγραμμάτων για τα σύγχρονα ολοήμερα σχολεία.

Θα συνεχίσουμε τώρα με ένα σχολείο σε μη αστική περιοχή καθότι η παροχή ίσων ευκαιριών στην πρόσβαση στην ποιοτική εκπαίδευση αποτελεί προϋπόθεση για την ανάσχεση του ρεύματος αστυφιλίας και όπλο στην προσπάθεια διατήρησης του πληθυσμού σε αγροτικές περιοχές με στόχο την ισόρροπη ενδοπεριφερειακή ανάπτυξη.

Και αναφέρομαι στο έργο ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΕΠΕΝΟΥΣ με προϋπολογισμό €4.100.000

Το αντικείμενο του εντασσόμενου έργου αφορά στη Ανέγερση διδακτηρίου για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του 12θέσιου Δημοτικού Σχολείου Λεπενούς στο οποίο  περιλαμβάνονται:

12 αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκη, εργαστήρια (φυσικών επιστημών, πληροφορικής, ξένων γλωσσών, αισθητικής αγωγής), γραφεία (δασκάλων, διευθυντού, γραμματείας, συλλόγου γονέων), αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρος εστίασης, αποθηκευτικοί και λοιποί βοηθητικοί χώροι, κλπ.  Επίσης προβλέπεται η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Το σχολείο θα έχει δυνατότητα για συνολικό δυναμικό 190 μαθητών.

Με τις εντάξεις των δύο αυτών έργων στην περιοχή αποδεικνύουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για την νέα γενιά που αποτελεί το μέλλον της χώρας και για την Αιτωλοακαρνανία, βοηθώντας στο στήσιμο γερών θεμελίων για την ανάπτυξη της περιοχής  που ο πρώτος και σημαντικότερος πυλώνας είναι η γνώση.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

 

 

 

 

Σχεδίαση & κατασκευή: Βασίλης Φουρτούνης
copyright © 2008:Τάσος Αποστολόπουλος