Συνέντευξη τύπου στην εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ»

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

 

http://www.datarc.gr/apodeltiosi/100728/aitnia/100728_politeia-1.jpgΣτις 28 Ιουλίου 2010, ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τάσος Αποστολόπουλος παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη στην εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ» και στο δημοσιογράφο Γιώργο Ροΐδη:

 

1. Θα θέλαμε ένα σχόλιό σας για το ρόλο του δήμου Αγρινίου στη νέα εποχή που διαμορφώνεται και με δεδομένη πλέον τη διεύρυνσή του η οποία περιλαμβάνει άλλους 9 σημερινούς δήμους.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εξ ορισμού το Αγρίνιο ως μεγάλος δήμος σε έκταση και πληθυσμό αποκτά βαρύνοντα ρόλο τόσο για την Αιτωλοακαρνανία όσο και για την Περιφέρεια γενικότερα. Εκφράζει απολύτως το πνεύμα του Καλλικράτη καθώς αποκτά το ειδικό βάρος που χρειάζεται ένας ισχυρός δήμος που παράγει και υλοποιεί πολιτικές προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Αυτός ο  ρόλος, παρότι δύσκολος, θα έχει ένα μεγάλο εύρος  παραγωγικών δραστηριοτήτων, από τον πρωτογενή τομέα μέχρι τις νέες τεχνολογίες.  Το μεγάλο εύρος αντικειμένων έχει προφανώς δυσκολίες αλλά ταυτόχρονα εμπεριέχει αμέτρητες ευκαιρίες ανάπτυξης, απασχόλησης, καινοτομίας, πολιτισμού κ.ά. Είναι βέβαιο πως μέσα από το νέο διοικητικό χάρτη της χώρας, τον Καλλικράτη, θα δούμε να αναδεικνύονται δημιουργικές δυνάμεις και μια Τοπική Αυτοδιοίκηση ισχυρή, αυτόνομη, διαφανή και αποτελεσματική. Το έχει ανάγκη η κοινωνία και  αποτελεί δέσμευση  της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού.

 

2. Σε ποια φάση είναι η πορεία του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Αγρινίου; Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και το ερώτημα είναι πότε θα το υπογράψει η Περιφέρεια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι η βάση ανάπτυξης μιας πόλης. Η δημιουργία του είναι δύσκολη και χρονοβόρα υπόθεση και διέπεται από ένα μεγάλο πλέγμα διατάξεων. Με το δήμαρχο Αγρινίου έχουμε μια άψογη συνεργασία και από κοινού προσπαθούμε να ξεπεράσουμε γραφειοκρατίες και άλλα εμπόδια και να παραδώσουμε σύντομα ένα Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που να καλύπτει τις σημερινές και τις αυριανές ανάγκες.

 

3. Στο θέμα των υποδομών του Πανεπιστημίου οι ελπίδες εναποτίθενται στο ΕΣΠΑ. Υπάρχει κάποια εξέλιξη για αυτό το θέμα και ειδικότερα για το χρόνο που θα ανοίξουν οι δράσεις του ΕΣΠΑ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στο επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας 2007-2013 υπάρχει δέσμευση ποσού 70 εκ ευρώ περίπου για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Ένα μέρος αυτού του ποσού θα διατεθεί για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα στην οποία είναι ενταγμένο και το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Ελλάδας. Αυτό το Πανεπιστήμιο στα πρώτα του βήματα πρέπει να έχει και έχει την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας. Με τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής κατ΄ επανάληψη έχω συναντηθεί και από ό,τι ξέρω έχει έτοιμη πρόταση να καταθέσει τον Αύγουστο που η Περιφέρεια θα προχωρήσει σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 

4. Οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Αγρινίου έχουν ολοκληρώσει μελέτες για τους κόμβους και τους φωτεινούς σηματοδότες. Το Αγρίνιο προσδοκεί σε χρηματοδότηση, να ελπίζει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Έχουν εγκριθεί όλες οι μελέτες και οι διαδικασίες, έχουν υποβληθεί στο Υπουργείο και αναμένεται η έγκριση χρηματοδότησης. Πιστεύω πως σύντομα θα εκταμιευτούν τα κονδύλια  ώστε να προχωρήσει το έργο και να δώσει λύση στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης.  Ό,τι ήταν να γίνει από πλευράς Δήμου και Περιφέρειας στο επίπεδο μελετητικής προετοιμασίας έγινε. Αναμένουμε τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο του έργου.

 

5. Προέκυψαν προβλήματα στο έργο της περιμετρικής λίγο πριν την ολοκλήρωσή του. Ένα έργο που είχατε επισκεφθεί άλλωστε. Θα δοθεί λύση στο θέμα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το συγκεκριμένο έργο μεταφέρθηκε αυτούσιο στο επιχειρησιακό Πρόγραμμα  Δυτικής  Ελλάδας 2007-2013 και έχει έτσι εξασφαλισμένη πίστωση. Το έργο εκτελείται και αναμένεται να ολοκληρωθεί  μέσα στο συμβατικό του χρόνο.

Σχεδίαση & κατασκευή: Βασίλης Φουρτούνης
copyright © 2008:Τάσος Αποστολόπουλος