Ομιλία Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τάσου Αποστολόπουλου στην επιτροπή παρακολούθησης ΔΕΠΙΝ στην Αρχαία Ολυμπία

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

 

Κύριοι Γενικοί γραμματείς,

Κύριοι Νομάρχες

Κύριοι Δήμαρχοι

Κύριοι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Κύριοι εκπρόσωποι  κοινωνικών εταίρων μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης

Κύριοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Κύριοι εκπρόσωποι των Υπουργείων

Κύριε Νομάρχη της Ηλείας και κύριε  Δήμαρχε της Αρχαίας Ολυμπίας  που μας φιλοξενείτε στο νομό σας και στο δήμο σας αντίστοιχα

Κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζω στην 3η Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων που πραγματοποιείται στην ιστορική και όμορφη Αρχαία Ολυμπία. Ιδιαίτερα καλωσορίζω τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έκαναν τόσα χιλιόμετρα να βρίσκονται σήμερα μαζί μας.

Θα ήθελα πριν προχωρήσω στη δική μου τοποθέτηση να εγκρίνουμε την ημερήσια διάταξη και στη συνέχεια τα πρακτικά της 2ης Επιτροπής Παρακολούθησης που έγκαιρα σας έχουμε στείλει.

Ξεκινώ με την ημερήσια διάταξη. Εγκρίνεται;

Πηγαίνω, τώρα, στα πρακτικά της 2ης Επιτροπής Παρακολούθησης. Εγκρίνονται;

Κυρίες και κύριοι

Επιτρέψτε μου η εισήγησή μου να έχει δυο σκέλη.

  • Στο πρώτο σκέλος θα παρουσιάσω, με την ιδιότητα του προέδρου της επιτροπής παρακολούθησης, την πορεία υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος της χωρικής ενότητας Δυτικής Ελλάδας-Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων, το γνωστό σε όλους μας ΔΕΠΙΝ που είναι ένα από τα πέντε περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013.
  • Στο δεύτερο σκέλος θα παρουσιάσω, με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα, στοιχεία από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που αποτελεί διακριτό τμήμα της συνολικής αναπτυξιακής στρατηγικής της χωρικής ενότητας, ώστε να μη χρειαστεί να ξαναπάρω το λόγο.

Κυρίες και κύριοι

Από τη συνεδρίαση της 2ης Επιτροπής Παρακολούθησης, που έγινε στο Λουτράκι στις 20 Μαρτίου 2009, μέχρι σήμερα έχουν πάρα πολλά αλλάξει στη χώρα μας που δίνουν άλλη διάσταση στο ΕΣΠΑ και σε όλα γενικά τα αναπτυξιακά προγράμματα.

Δε μιλώ για τις αλλαγές στον πολιτικό συσχετισμό της χώρας που επήλθαν με τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 αλλά για το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που είναι ο οδικός χάρτης για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας. Ένα πρόγραμμα σωτηρίας της χώρας, ένα πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση. Ένα πρόγραμμα που στοχεύει σε τρία επίπεδα:

  • Στη δημοσιονομική προσαρμογή με την εφαρμογή μιας σειράς διαρθρωτικών μέτρων που μειώνουν τη σπατάλη, αυξάνουν  τα δημόσια έσοδα και αντιμετωπίζουν χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες
  • Στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με τη μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα που θα αξιοποιεί τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και θα επεκτείνει τις οικονομικές προοπτικές της χώρας μας μέσα από νέες πραγματικές επενδύσεις και με την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας μας
  • Στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη στο κράτος και των διεθνών εταίρων στην Ελλάδα με την ενίσχυση της διαφάνειας, της αξιοπιστίας των δεδομένων και των πολιτικών της χώρας.

Το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης έχει συγκεκριμένους στόχους και για το δικό μας ΔΕΠΙΝ.  Κόντρα στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και στο τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας  πρέπει να αποδείξουμε και στη δική μας χωρική ενότητα Δυτικής Ελλάδας-Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων ότι έχουμε και τη βούληση και το πρόγραμμα για να προχωρήσουμε μπροστά και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε.

Δεν έχουμε το δικαίωμα απέναντι στους πολίτες, στην πατρίδα μας και στους ευρωπαίους εταίρους μας να αποτύχουμε. Είναι για εμάς μονόδρομος. Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος είναι και δύσκολος και ανηφορικός. Γνωρίζουμε ότι ο ελληνικός λαός καλείται να πορευτεί σε μια σκληρή αλλά αναγκαία πορεία. Είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και σε αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα  για τη χώρα  πραγματοποιείται και η σημερινή συνεδρίαση. Είναι μία κρίσιμη και σημαντική στιγμή του προγράμματος και για τις τρεις περιφέρειες.

Κυρίες και κύριοι

Πριν προχωρήσω στην αναλυτική παρουσίαση των στοιχείων υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος είναι σημαντικό να θυμηθούμε συνοπτικά τους βασικούς στόχους του προγράμματος που σήμερα υλοποιούμε. Ο στόχος είναι :

(Διαφάνεια Νο 3)

«Η εντατικοποίηση των προσπαθειών για επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και πραγματική σύγκλιση με τις προηγμένες ελληνικές περιφέρειες μέσω ενίσχυσης της προσπελασιμότητας, βελτίωσης της επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης της ανταγωνιστικότητας με ταυτόχρονη διασφάλιση σύγχρονου και άνετου επιπέδου ποιότητας ζωής για τους κατοίκους, μέσα από την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε Περιφέρειας».

Οι βασικές κατευθύνσεις της περιφερειακής πολιτικής για το 2007-2013 είναι :

  • Ανάπτυξη των υποδομών, των υπηρεσιών, των δικτύων και δημιουργία αξόνων ανάπτυξης
  • Ενίσχυση των παραγωγικών δυνατοτήτων και ανάδειξη των δυναμικών κλάδων με έμφαση στην καινοτομία και νέες τεχνολογίες
  • Ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υπαίθρου και δημιουργία Τοπικών Παραγωγικών Συστημάτων. Ολοκληρωμένη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.

(Διαφάνεια Νο 4)

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία και η κατανομή των πόρων του Ε.Π. και για τις τρεις περιφέρειες κατανέμεται στους ακόλουθους άξονες προτεραιότητας :

Ποσά σε €

ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ

Υποδομές και Υπηρεσίες Προσπελασιμότητας

226.150.000

271.033.088

Ψηφιακή Σύγκλιση και Επιχειρηματικότητα

102.050.000

132.021.747

Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητας Ζωής

571.320.000

722.615.853

Συμβολή στον άξονα προτεραιότητας «Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής» 

14.480.000

17.329.312

ΣΥΝΟΛΟ

914.000.000

1.143.000.000

Όπως ανέφερα πριν λίγο, από τη συνεδρίαση της 2ης Επιτροπής Παρακολούθησης, που έγινε στο Λουτράκι στις 20 Μαρτίου 2009, μέχρι σήμερα έχουν πάρα πολλά αλλάξει στη χώρα μας που έδωσαν μία διαφορετική διάσταση στο Ε.Π. ΔΕΠΙΝ και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ακολούθως θα παρουσιάσω συνοπτικά τα βασικότερα στοιχεία προόδου υλοποίησης του προγράμματος συνολικά του ΔΕΠΙΝ αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από τότε μέχρι και σήμερα.

 

Α. ΔΕΠΙΝ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα χαρακτηρίστηκε από σημαντικά βήματα και ενέργειες επιτάχυνσης της υλοποίησης του ΕΣΠΑ και του προγράμματος ΔΕΠΙΝ όπως :

  • Αναθεωρήθηκε ο δύσκαμπτος νόμος που διέπει το ΕΣΠΑ. Ο νέος νόμος 3840/2010 καθιστά την ένταξη στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς απλούστερη, καθώς και ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος που έρχεται υπόσχεται επίσπευση των διαδικασιών ένταξης επιχειρήσεων σε αυτόν.
  • Το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» αναδιαρθρώνει την αυτοδιοικητική δομή της χώρας και την καθιστά λειτουργικότερη και αποδοτικότερη εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα για τις τοπικές κοινωνίες.
  • Επιτεύχθηκε πλήρης επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος ΔΕΠΙΝ με προκηρύξεις σχεδόν του συνόλου του εκχωρημένου προϋπολογισμού. Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ (και για τις τρεις Περιφέρειες) μέχρι σήμερα (31/5/2010) έχουμε προκηρύξεις συνολικού Π/Υ 940,5 εκ. ευρώ και εντάξεις έργων και δράσεων συνολικού Π/Υ 345,5 εκ €
  • Μέχρι σήμερα έχουμε τις σημαντικές απορροφήσεις που φθάνουν τα 127,7 εκ. ευρώ σε Δημόσια Δαπάνη.

(Διαφάνεια Νο 5)

Ειδικότερα στην διαφάνεια που παρουσιάζεται, αποτυπώνεται η εικόνα των βασικών μεγεθών του προγράμματος ΔΕΠΙΝ κατά την 2η Επιτροπή Παρακολούθησης στο Λουτράκι στις 20 Μαρτίου 2009.

(Διαφάνεια Νο 6)

‘Όπως φαίνεται στην ακόλουθη διαφάνεια, η πορεία του προγράμματος ΔΕΠΙΝ (και για τις τρεις Περιφέρειες) μέχρι τέλος του έτους 2009 (31/12/2009) χαρακτηρίζεται από ένα σχετικά σημαντικό ποσό προκηρύξεων που ανήλθε στο 76,5% της συνολικής δέσμευσης δημόσιας δαπάνης του προγράμματος. Ωστόσο οι εντάξεις έργων και δράσεων στο πρόγραμμα παρέμεναν σε χαμηλό ποσό (242 εκ €) το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 21,1 % της συνολικής δέσμευσης δημόσιας δαπάνης του προγράμματος. Τέλος οι πληρωμές (οι οποίες αφορούσαν αποκλειστικά δαπάνες σε δράσεις ενίσχυσης ΜΜΕ) ανήλθαν στο ποσό των 77,8 εκ €, δηλαδή σε 6,8%  της συνολικής δέσμευσης δημόσιας δαπάνης του προγράμματος.

(Διαφάνεια Νο 7)

Αντίστοιχα η πορεία του προγράμματος μέχρι τέλος Μαΐου (31/05/2010) δείχνει σημαντική ενεργοποίηση όπως φαίνονται από τα στοιχεία που έχουν εισαχθεί στο ΟΠΣ.

Ειδικότερα έχει προκηρυχθεί σχεδόν το σύνολο του εκχωρημένου Π/Υ των  Θεματικών Προτεραιοτήτων του προγράμματος. Οι προκηρύξεις ανέρχονται στο ποσό των 940.491.073 €  το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 82,2% της συνολικής δέσμευσης δημόσιας δαπάνης του προγράμματος. Αντίστοιχα τα ενταγμένα έργα και δράσεις είναι περισσότερα από 345 εκ € ποσό που αντιστοιχεί στο 30 % της συνολικής δέσμευσης δημόσιας δαπάνης του προγράμματος. Τέλος οι πληρωμές αυξήθηκαν και εδώ σημαντικά και ανήλθαν στα 127,7 εκ €, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 11,1 % της συνολικής δέσμευσης δημόσιας δαπάνης του προγράμματος.

(Διαφάνεια Νο 8)

Η επόμενη διαφάνεια δείχνει με παραστατικό τρόπο την σημαντική επιτάχυνση του προγράμματος το τελευταίο εξάμηνο το οποίο είναι αποτέλεσμα της επίπονης και επίμονης συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εντάξεις των έργων και δράσεων αυξήθηκαν 42% από το τέλος του έτους 2009 μέχρι σήμερα ενώ οι πληρωμές παρουσίασαν αύξηση σε ποσοστό 64 % κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για την τρέχουσα δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύει η Ελλάδα.

 

Β. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Για το Ε.Π. της χωρικής ενότητας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπήρξε αντίστοιχη σημαντική ενεργοποίηση.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα χαρακτηρίστηκε από σημαντικά βήματα και ενέργειες για την επιτάχυνση της υλοποίησης του Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όπως :

  1. Διαβούλευση με όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στην χωρική μας ενότητα. Με τους βουλευτές μας, τα αυτοδιοικητικά στελέχη, με όλους αυτούς που ονομάζονται κοινωνικοί εταίροι. Η διαβούλευση αφορούσε το ΕΣΠΑ και την ενεργοποίηση του δικού μας Επιχειρησιακού Προγράμματος.
  2. Στενή συνεργασία με τους φορείς χάραξης πολιτικής σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος.
  3. Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της πολύμηνης διεργασίας ήταν η υπογραφή του Επιχειρησιακού Συμφώνου Υλοποίησης , δηλαδή της εκχώρησης σε εμάς του συνόλου των διαθέσιμων πόρων για όλη την προγραμματική περίοδο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος  καθώς και η εκχώρηση αρμοδιοτήτων διαχείρισης για πράξεις του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ.
  4.  Μετά από αυτά είναι τώρα πλέον δικιά μας ευθύνη να τρέξουμε με μεγαλύτερες ταχύτητες και να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος.
  5. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στα  τέσσερα χρόνια που πέρασαν μόνο δυο έργα ήταν ενταγμένα στο  δικό μας κομμάτι του ΕΣΠΑ και η απορρόφηση ήταν πολύ χαμηλή σχεδόν 0% στις 31-12-2009. Σήμερα η εικόνα είναι διαφορετική όχι μόνο σε κεντρικό επίπεδο αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο.
  6. Ειδικότερα
    • Στην Περιφέρειά μας μέχρι σήμερα (31/5/2010) έχουμε σήμερα προκηρύξεις ΔΕΠΙΝ-ΕΣΠΑ 315,1 εκ. ευρώ και εντάξεις έργων και δράσεων συνολικού Π/Υ 147,7 εκ €
    • Σήμερα έχουμε σημαντικές απορροφήσεις ύψους 33,73 εκ. ευρώ περίπου.

 

Αυτά αποτυπώνονται παραστατικά στις ακόλουθες διαφάνειες.

(Διαφάνεια Νο 9)

Ειδικότερα στην διαφάνεια που παρουσιάζεται, αποτυπώνεται η εικόνα των βασικών μεγεθών του επιχειρησιακού προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κατά την 2η Επιτροπή Παρακολούθησης στο Λουτράκι στις 20 Μαρτίου 2009.

(Διαφάνεια Νο 10)

Η πορεία του προγράμματος για τη Δυτική Ελλάδας μέχρι τέλος του έτους 2009 (31/12/2009) χαρακτηρίζεται από ένα ποσό προκηρύξεων που ανήλθε στο 53,2% της συνολικής δέσμευσης δημόσιας δαπάνης του προγράμματος. Ωστόσο οι εντάξεις έργων και δράσεων στο πρόγραμμα άταν σε χαμηλό ποσό (57,5 εκ €) το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 12,8 % της συνολικής δέσμευσης δημόσιας δαπάνης του προγράμματος. Τέλος οι πληρωμές (οι οποίες αφορούσαν αποκλειστικά δαπάνες σε δράσεις ενίσχυσης ΜΜΕ) ανήλθαν στο ποσό των 10,5 εκ €, δηλαδή στο 2,3%  της συνολικής δέσμευσης δημόσιας δαπάνης του προγράμματος.

(Διαφάνεια Νο 11)

Μέχρι τέλος Μαΐου 2010 (31/05/2010) η πορεία του προγράμματος δείχνει σημαντική ενεργοποίηση όπως φαίνονται από τα στοιχεία που έχουν εισαχθεί στο ΟΠΣ.

Ειδικότερα έχει προκηρυχθεί σχεδόν το σύνολο του εκχωρημένου Π/Υ των  Θεματικών Προτεραιοτήτων του προγράμματος. Οι προκηρύξεις ανέρχονται στο ποσό των 315.161.455 €  το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 70% της συνολικής δέσμευσης δημόσιας δαπάνης του προγράμματος. Αντίστοιχα τα ενταγμένα έργα και δράσεις είναι περισσότερα από 147 εκ € ποσό που αντιστοιχεί στο 33% της συνολικής δέσμευσης δημόσιας δαπάνης του προγράμματος. Τέλος οι πληρωμές αυξήθηκαν και εδώ σημαντικά και ανήλθαν στα 33,7 εκ €, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 7,5 % της συνολικής δέσμευσης δημόσιας δαπάνης του προγράμματος.

(Διαφάνεια Νο 12)

Τέλος στην τελευταία διαφάνεια φαίνεται με παραστατικό τρόπο η σημαντική επιτάχυνση του προγράμματος το τελευταίο εξάμηνο το οποίο είναι αποτέλεσμα της επίπονης και επίμονης συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εντάξεις των έργων και δράσεων αυξήθηκαν κατά 156 % από το τέλος του έτους 2009 μέχρι σήμερα ενώ οι πληρωμές παρουσίασαν αύξηση σε ποσοστό 220% από το τέλος του έτους 2009 μέχρι σήμερα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για την τρέχουσα δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύει η Περιφέρεια. Επίσης, οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος φτάνουν μέχρι σήμερα στα 315.000.000 ευρώ και εκτιμούμε το επόμενο διάστημα να φτάσει στο σύνολο του ποσού των 404.000.000 ευρώ.

Κυρίες και κύριοι

Έχουμε μεγάλο και δύσκολο δρόμο να διανύσουμε. Δρόμο με πολλά εμπόδια και προκλήσεις. Υπάρχει, όμως, η πολιτική βούληση, υπάρχει η θέληση των αυτοδιοικητικών και όλων των άλλων κοινωνικών εταίρων. Αισιοδοξούμε αλλά δεν επαναπαυόμαστε. Με σκληρή δουλειά θα τα καταφέρουμε και στη δικιά μας χωρική ενότητα.

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ:

 

1. Εφημερίδα «Πελοπόννησος», 2-6-2010

http://www.datarc.gr/apodeltiosi/100602/axaia/100602_peloponnisos-12.jpg

 

2. Εφημερίδα «Πελοπόννησος», 6-6-2010

http://www.datarc.gr/apodeltiosi/100605/axaia/100605_peloponnisos-63.jpg

 

3. Εφημερίδα «ΓΕΓΟΝΟΤΑ», 6-6-2010

http://www.datarc.gr/apodeltiosi/100605/axaia/100605_gegonota-5.jpg

 

4. Εφημερίδα «ΓΝΩΜΗ», 6-6-2010

http://www.datarc.gr/apodeltiosi/100605/axaia/100605_gnomi-9.jpg

 

5. Εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΗ», 5-6-2010

http://www.datarc.gr/apodeltiosi/100605/ilia/100605_proini-4a.jpg

 

6. Εφημερίδα «ΠΡΩΤΗ», 5-6-2010

http://www.datarc.gr/apodeltiosi/100605/ilia/100605_proti-13.jpg

 

7. Εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», 5-6-2010

http://www.datarc.gr/apodeltiosi/100605/ilia/100605_patris-5.jpg

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

 

 

Σχεδίαση & κατασκευή: Βασίλης Φουρτούνης
copyright © 2008:Τάσος Αποστολόπουλος