Χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στην ημερίδα της DATA RCAE με θέμα: Η οικονομία της Δυτικής Ελλάδας και η αντιμετώπιση της κρίσης

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

 

«Κυρίες και κύριοι

Η αντιμετώπιση μιας κρίσης γίνεται μόνο όταν φωτιστούν όλες οι πλευρές της.

Όταν συνειδητοποιήσουμε το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε.

Όταν αναλύσουμε σε βάθος τα αίτια που μας οδήγησαν στο αδιέξοδο. Τότε μπορούμε με ασφάλεια να πιάσουμε το νήμα της εξόδου από την κρίση. Συνεπώς η διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων βοηθούν στα μέγιστα και έρχονται αρωγοί μια εθνικής προσπάθειας.

Κυρίες και κύριοι

Όλοι ομολογούμε ότι βρισκόμαστε μέσα σε μια πρωτόγνωρη για τη χώρα κρίση. Ο χαρακτηρισμός «πρωτόγνωρη κρίση» είναι αλήθεια ή μύθος;

Είναι πρωτόγνωρη η κρίση όχι γιατί η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με αδιέξοδο στην οικονομία της. Οικονομικές κρίσεις αντιμετωπίσαμε και στο παρελθόν θα αντιμετωπίσουμε και στο μέλλον.

Είναι πρωτόγνωρη για δυο λόγους:

  • Η οικονομική κρίση ήρθε πρώτα στα ίδια τα νοικοκυριά με τον υπερδανεισμό τους. Τα ελληνικά νοικοκυριά είναι υπερχρεωμένα. Άρα  ο θεσμός της οικογένειας που είναι ισχυρός στη χώρα μας αδυνατεί να δώσει λύση.
  • Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική. Αν η κρίση ήταν οικονομική θα ήταν και αντιμετωπίσιμη. Η κρίση είναι πολύπλευρη. Είναι κοινωνική, είναι πολιτική, είναι ηθική, είναι περιβαλλοντική είναι κρίση του ίδιου του αξιακού μας συστήματος.

Το ερώτημα, όμως, που μπαίνει είναι αν υπάρχει διέξοδος. Λέω με σαφήνεια Ναι. Μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα, σε άλλη βάση, με άλλα υλικά με άλλη νοοτροπία.

Ας περιοριστώ στα δικά μας.

  • Είναι πλέον σαφές ότι το μέλλον κάθε ελληνικής Περιφέρειας εξαρτάται από την ανταγωνιστικότητα του παραγωγικού ιστού της, η οποία συνδέεται άμεσα με τις επενδύσεις σε κλάδους παραγωγής που είναι εκτεθειμένοι στον εθνικό και διεθνή ανταγωνισμό.
  • Είναι επίσης σαφές ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που δεν έχουν αξιοποιηθεί. Η συγκριτική θέση κατάταξης των περιφερειών μας τοποθετεί σε σημείο δεν μας ταιριάζει. Χάσαμε πολλές ευκαιρίες, δεν έχουμε το δικαίωμα να χάσουμε μια ακόμη.

Κυρίες και κύριοι

Ένα από τα πολλά αναπτυξιακά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι και το ΕΣΠΑ. Που ξεκίνησε στην περιοχή μας, με καθυστέρηση τριών χρόνων, το Γενάρη του 2010. Το λέω αυτό γιατί μέχρι το Γενάρη του 2010 μόνο δυο έργα της τάξεως των 20 εκ. είχαν ενταχτεί στο ΕΣΠΑ και φυσικά η απορρόφηση ήταν 0%. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Έχουμε εντάξει πολλά έργα στο ΕΣΠΑ, έχουμε προσκλήσεις ενδιαφέροντος πάνω από 250 εκ. ευρώ και σε ένα μήνα περίπου οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος θα φτάσουν τα 400 εκ. ευρώ. Έχουμε στο διάστημα αυτό απορροφήσει πάνω από 18 εκ. ευρώ.

Με βάση τον στόχο που τέθηκε στο νέο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013) για την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, είναι σαφές ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί και στην Περιφέρειά μας μέσα από την προώθηση μιας ανταγωνιστικής και δυναμικής οικονομίας βασιζόμενης στη γνώση, που να οδηγεί στην πλήρη απασχόληση με τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.

 

 

Κυρίες και Κύριοι,

Ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε αποφασιστικά την επιχειρηματικότητα στα γεωγραφικά μας όρια και να μειώσουμε το τεχνολογικό χάσμα που μας χωρίζει από άλλες περιοχές της Ευρώπης, έχουμε χαράξει μια πολιτική που βασικούς στόχους έχει:

  • να ζωντανέψει την τοπική οικονομία,
  • να δώσει ώθηση στην ανάπτυξή της, και
  • να τονίσει και να διατηρήσει την περιφερειακή μας ταυτότητα.

Σε γενικές γραμμές η πολιτική αυτή επικεντρώνεται σε τέσσερις πυλώνες:

  • Πρώτος πυλώνας είναι η ενίσχυση και η τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων και η ριζική αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με απλούστευση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών και άρση των εμποδίων και αντικινήτρων που εμποδίζουν κάποιον να κάνει μια επένδυση στον τόπο μας.
  • Δεύτερος πυλώνας είναι η αποτελεσματική χρήση των δημοσίων επενδύσεων και των κοινοτικών κονδυλίων, ώστε να δράσουν ως καταλύτες για την ανάπτυξη, την περιφερειακή σύγκλιση και την ενεργοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων.
  • Τρίτος πυλώνας είναι η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, για την τόνωση της αγοράς, την προώθηση των επενδύσεων, τη στήριξη των μικρομεσαίων μας επιχειρήσεων και την ολοκλήρωση και υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών παρεμβάσεων.
  • Τέταρτος πυλώνας είναι να κάνουμε την αγορά να λειτουργεί με όρους υγιούς ανταγωνισμού, με ανοιχτές αγορές, χωρίς στρεβλώσεις, χωρίς εμπόδια εισόδου, χωρίς καταχρηστικές πρακτικές που επιβαρύνουν επιχειρήσεις και καταναλωτές. Με αποτελεσματική χρήση των σύγχρονων εργαλείων ψηφιακής σύγκλισης και διακυβέρνησης για μεγάλες οριζόντιες δράσεις σε όλο το δημόσιο τομέα και αξιοποίηση των περιορισμένων πόρων.

Προσωπικά πιστεύω ότι Δυτική Ελλάδα, για τα επόμενα χρόνια, έχει εξαιρετικές προοπτικές γιατί:

Πρώτον, επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης του ΕΣΠΑ. Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Αποκέντρωση, απλοποίηση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών του ΕΣΠΑ. Με την πρόσφατη υπογραφή της Περιφέρειας με το Υπουργείο Οικονομίας εκχωρήθηκαν σε εμάς 404 εκ ευρώ που πρέπει σωστά και με περιφερειακή συνείδηση να αξιοποιήσουμε. Η ευθύνη πια είναι κοινή και όλοι θα κριθούμε απ’ το αποτέλεσμα.

Δεύτερον, υλοποιείται η δέσμευση ότι η πλειοψηφία των πόρων του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης θα διοχετευθεί στην περιφέρεια.

Τρίτον, υλοποιούνται επενδύσεις στον τομέα των υποδομών (αυτοκινητόδρομοι, σιδηρόδρομοι, πολιτικό αεροδρόμιο, λιμάνια). Οι υποδομές αυτές, όταν ολοκληρωθούν, αναμένεται να αποτελέσουν βασικό μοχλό ανάπτυξης.

Τέταρτον η Δυτική Ελλάδα διαθέτει ισχυρά τοπικά πλεονεκτήματα, σε μια σειρά από τομείς καθώς και ένα ικανό και δημιουργικό ανθρώπινο δυναμικό. Για παράδειγμα στον χώρο της έρευνας και της τεχνολογίας, πρωτοπορούμε με τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά μας ιδρύματα και τα ερευνητικά μας κέντρα.

Πέμπτον Το σημαντικότερο εργαλείο για την τόνωση της επιχειρηματικότητας είναι ο Νέος Αναπτυξιακός νόμος, που αναμένεται να ψηφισθεί στο τέλη Ιουνίου. Παράλληλα από τις αρχές του έτους έχει εντατικοποιηθεί  η διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων. Αναφέρομαι σε επενδυτικά σχέδια που εκκρεμούσε η αξιολόγηση τους έως και 1,5 έτος. Τους επόμενους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης όλων των σχεδίων που έχουν κατατεθεί.

 

Κυρίες και κύριοι,

Η ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας στην νέα οικονομία πρέπει να αποτελεί κοινό μας όραμα.

Κάθε πρωτοβουλία που ενισχύει τις προοπτικές της περιοχής έχει την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας, εύχομαι καλή επιτυχία στην σημαντική αυτή ημερίδα”.

 

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ

Εφημερίδα «ΣΗΜΕΡΙΝΗ», 30 Μαΐου 2010

http://www.datarc.gr/apodeltiosi/100528/axaia/100528_simerini-4.jpg

Σχεδίαση & κατασκευή: Βασίλης Φουρτούνης
copyright © 2008:Τάσος Αποστολόπουλος