Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τάσου Αποστολόπουλου στο 12ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΣΤΟ 12ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

«Κύριε Πρόεδρε, καθηγητή Γιώργο Κούκη

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι

«Πλανήτης Γη: Γεωλογικές Διεργασίες-Βιώσιμη Ανάπτυξη». Ο τίτλος και η θεματολογία του 12ου Διεθνούς Συνεδρίου σας είναι όσο ποτέ επίκαιρα σήμερα. Σήμερα που πολλοί έχουν την εντύπωση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Ότι το σημερινό πρόβλημα των πολιτών της γης είναι η οικονομία τους. Κάνουν λάθος γιατί η κρίση είναι πολύμορφη, πολύπλευρη και πολυεπίπεδη. Κορυφαίο ζήτημα για παράδειγμα και κατά τη γνώμη μου πάνω από την οικονομική κρίση είναι η περιβαλλοντική κρίση. Είναι διαμόρφωση μια εύθραυστης περιβαλλοντικής ισορροπίας. Είναι ο συνδυασμός των επιπτώσεων στον πλανήτη της πληθυσμιακής έκρηξης και των τεχνολογικών επιπτώσεων. Είναι ο συνδυασμός που δημιούργησε την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Αλόγιστες συμπεριφορές που δημιούργησαν για πρώτη φορά πάνω στον πλανήτη περιβαλλοντική κρίση. Μια συμπεριφορά που αδιαφορεί για το αύριο, αδιαφορεί για τις επερχόμενες γενιές, αδιαφορεί για το μέλλον του πλανήτη. Που πάνω από το περιβάλλον έβαλε τα κέρδη. Μια κρίση που δύσκολα θεραπεύεται, μια λειτουργία που δύσκολα αντιστρέφεται. Μια κρίση που μεγεθύνεται με τις γεωλογικές διεργασίες που πραγματοποιούνται σε ξηρά και θάλασσα.

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι

Η συμβολή του κόσμου της επιστήμης της γεωλογίας είναι ουσιαστική και επιβεβλημένη αν θέλουμε ο πλανήτης γη να έχει μέλλον. Είναι σημαντική για τη γνώση της εξέλιξης της γης, την έρευνα και αξιολόγηση των φυσικών πόρων, την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων λόγω εκμετάλλευσης των πόρων αυτών, καθώς και την πρόγνωση και αντιμετώπιση των διαφόρων φυσικών επικινδυνοτήτων από γεωλογικές διεργασίες και καταστροφικά καιρικά φαινόμενα.

Με τις σκέψεις αυτές κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου σας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του. Θα περιμένουμε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τα συμπεράσματα από το συνέδριό σας.

Σας ευχαριστώ»

 

Σχεδίαση & κατασκευή: Βασίλης Φουρτούνης
copyright © 2008:Τάσος Αποστολόπουλος