Παρουσίαση της μελέτης για το λιμάνι του Αιγίου στο Αίγιο

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

 

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΑΣΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΑΙΓΙΟΥ

Κυρίες και κύριοι

Στις 4 Μαρτίου 2010 σε αυτή την αίθουσα είχε πραγματοποιηθεί μια σύσκεψη με θέμα το Λιμάνι του Αιγίου. Μια πονεμένη ιστορία 12 χρόνων γιατί για πρώτη φορά το λιμάνι δημοπρατήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1998.

Σε εκείνη τη σύσκεψη είχα δεσμευτεί απέναντί σας να βγάλω από το «ψυγείο» αυτό το θέμα και να προσπαθήσω να δώσω λύση.

Σε εκείνη τη σύσκεψη αποτυπώθηκε η υπάρχουσα κατάσταση που έλεγε ότι χάθηκαν μεγάλες ευκαιρίες και έγιναν τραγικά λάθη τα οποία δεν πρέπει να επαναληφθούν.

Το έργο του λιμανιού του Αιγίου είχε ενταχτεί στο 2ο ΚΠΣ και από εκεί στο 3ο ΚΠΣ με προϋπολογισμό 12.000.000 ευρώ χωρίς, δυστυχώς,  το έργο να γίνει. Τα χρήματα υπήρχαν αλλά το έργο έμεινε στα χαρτιά.

Στις 31-12-2009 το 3ο ΚΠΣ έκλεισε. Το έργο του λιμανιού χαρακτηρίστηκε «γέφυρα».

Στο ΕΣΠΑ για λιμάνια υπάρχουν μόνο 7.647.000 ευρώ. Δεσμευτήκαμε δημόσια παρά τις αντίθετες φωνές τα χρήματα αυτά να δοθούν στο λιμάνι του Αιγίου αναγνωρίζοντας τη σημασία του. Ήταν και μια προεκλογική μας δέσμευση.

Το πρόβλημα που είχαμε να λύσουμε είναι ότι έπρεπε χωρίς να αλλάξουμε το φυσικό αντικείμενο να φέρουμε τον προϋπολογισμό του στις δυνατότητες του ΕΣΠΑ.

Κυρίες και κύριοι

Το λιμάνι πρέπει να γίνει πλήρες και λειτουργικό.

Βλέποντας οι υπηρεσίες πάλι και πάλι τις μελέτες διαπίστωσαν ότι στη μελέτη υπήρχε και ένα καταφύγιο αλιευτικών σκαφών. Ρώτησα το δήμαρχο κ. Καραφωτιά αλλά και άλλους φορείς του Αιγίου και διαπίστωσα ότι κανείς δεν είχε ζητήσει τέτοιο καταφύγιο αφού η περιοχή διαθέτει δυο καταφύγια ικανά σήμερα να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της περιοχής.

Αυτό ήταν και το κλειδί της λύσης που σας προτείνω σήμερα. Γιατί για να προχωρήσει το έργο πρέπει να έχει την αυτοδιοικητική και κοινωνική συναίνεση.

Προτείνω λοιπόν το έργο να χωριστεί σε δυο φάσεις. Η πρώτη αφορά το ίδιο το λιμάνι στην πλήρη του λειτουργία και η δεύτερη φάση αφορά το αλιευτικό καταφύγιο. Με λίγα λόγια σε αυτή τη φάση να αφαιρέσουμε το αλιευτικό καταφύγιο.

Κυρίες και κύριοι

Αν αφαιρέσουμε το αλιευτικό καταφύγιο, αφαιρέσουμε κάποια ασφαλτικά και κάνουμε μικροπαρεμβάσεις στα κτιριακά που δεν επηρεάζουν τη λειτουργία του λιμανιού μπορούμε να πάμε στον προϋπολογισμό των 8 εκ. ευρώ και να κατασκευάσουμε το έργο.

Να τελειώσουμε κάποτε από αυτό το έργο που η πορεία του δεν μας τιμά.

Εμείς δεσμευόμαστε να προσλάβουμε τεχνικό σύμβουλο που να τρέξει τις διαδικασίες ώστε σύντομα το έργο να δημοπρατηθεί.

Από το δήμο ζητάμε με δικά του έξοδα να κατεδαφίσει μια αποθήκη που υπάρχει στο χώρο του λιμανιού.

Από τους φορείς ζητάμε αν συμφωνούν με την πρότασή μας να έχουμε τη συναίνεσή τους και την στήριξή τους. Να είναι οι αυστηροί κριτές-εγγυητές της πορείας του έργου.

Κυρίες και κύριοι

Πριν από λίγες μέρες είχα μια συνάντηση με τους ευρωπαίους που παρακολουθούν την πορεία του ΕΣΠΑ στην περιοχή μας. Ήταν κατηγορηματικοί. Έργο που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ και μέσα σε δέκα μήνες δεν έχει απορρόφηση θα απεντάσσεται. Όσοι βρεθείτε στη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης που θα γίνει στις 3ης Ιουνίου στην Περιφέρειά μας θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας.

Δεν πρέπει να χάσουμε για το Αίγιο μια ακόμη ευκαιρία. Πρέπει να τρέξουμε και τώρα και αργότερα. Και σας το λέω αν θέλετε από καρδιάς γιατί σε λίγους μήνες εγώ ολοκληρώνω το ρόλο μου στην Περιφέρεια αφού έχω την τύχη να κλείσω την αυλαία του χθες και να παραδώσω την Περιφέρεια στο αιρετό Περιφερειάρχη.

Σας ευχαριστώ».

 

Δημοσιεύματα εφημερίδων

1. Εφημερίδα «ΓΕΓΟΝΟΤΑ», 21-5-2010

http://www.datarc.gr/apodeltiosi/100521/axaia/100521_gegonota-6.jpg

Σχεδίαση & κατασκευή: Βασίλης Φουρτούνης
copyright © 2008:Τάσος Αποστολόπουλος