Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τάσου Αποστολόπουλου στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΙΓΜΕ με τίτλο «Βιώσιμη διαχείριση και βέλτιστες πρακτικές εκμετάλλευσης αδρανών υλικών»

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ

«Κύριε πρόεδρε του Ι.Γ.Μ.Ε.

Κύριοι της οργανωτικής επιτροπής

Κυρίες και Κύριοι

Θέλω να ξεκινήσω το χαιρετισμό μου με μια αναφορά στο θεσμοθετημένο τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας  σε θέματα γεωεπιστημών που είναι το ΙΓΜΕ και να δηλώσω και ως Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ότι η προσφορά του ΙΓΜΕ, από το 1976 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα, στις γεωλογικές μελέτες, στην έρευνα και στην αξιολόγηση των ορυκτών πρώτων υλών και υπογείων νερών είναι τεράστια. Παρά τον πόλεμο που δέχτηκε κατά καιρούς το ΙΓΜΕ, από πολλούς και διάφορους παράγοντες,  καθόλου δε μειώθηκε ούτε το κύρος του, ούτε το έργο του, ούτε η επιστημονική του άποψη.  Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είστε από τους εγκυρότατους συμβούλους και επιστημονικούς εταίρους μας. Σας έχουμε ανάγκη.

Κυρίες και κύριοι

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που όταν μιλάμε για έργα και αδρανή υλικά πρέπει να τους έχουμε υπόψη μας κι αυτοί κατά τη γνώμη μου είναι:

  1. Τα έργα υποδομών είναι ένα σημαντικό στοιχείο ανάπτυξης της κάθε περιοχής και οι πρώτες ύλες τους αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτών. Τα αδρανή υλικά είναι μια πονεμένη ιστορία. Όλοι τα θέλουμε, όλοι τα έχουμε ανάγκη γιατί χωρίς αυτά δεν μπορούμε να έχουμε υποδομές αλλά όλοι θέλουμε να βρεθούν μακριά από τη δικιά μας περιοχή. Έργα χωρίς αδρανή υλικά δεν μπορούν να γίνουν.
  2. Η ανάπτυξη οφείλει να συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος. Να πηγαίνει χέρι-χέρι. Τα έργα, μικρά και μεγάλα, οφείλουν να σέβονται το περιβάλλον. Η εποχή που έπαιρνε κανείς ανεξέλεγκτα αδρανή υλικά από ποτάμια και νταμάρια ανήκει στο παρελθόν. Η εποχή που κατασκευάζονταν λατομεία χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες, χωρίς προϋποθέσεις ανήκει στο παρελθόν.
  3. Η πολιτεία, οφείλει, να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα που έχει τεράστιες διαστάσεις. Είναι τόσο μεγάλο που πριν από λίγες μέρες ο Υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης με έγγραφο που απέστειλε προς όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και Περιφέρειες του Κράτους ζήτησε την πλήρη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης των λειτουργούντων λατομείων αδρανών υλικών σε όλη τη χώρα ώστε να δώσει μια συνολική και ολοκληρωμένη λύση. Αυτή η λύση δεν μπορεί να αργήσει. Πρέπει να είναι λύση ξεκάθαρη. Έχω κατ΄ επανάληψη συναντηθεί με τους ανθρώπους των λατομείων και των έργων γενικότερα, γνωρίζω το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις και έχω στείλει το δικό μου μήνυμα στο Υπουργείο.
  4. Οι προβλέψεις για την προσεχή πενταετία, ειδικότερα κατόπιν της επιτάχυνσης των διαδικασιών υλοποίησης των έργων του ΕΣΠΑ, υποδεικνύουν αύξηση της ζήτησης αδρανών υλικών για την υλοποίηση των έργων της Περιφέρειάς μας.
  5. Στην προοπτική αναθεώρησης πολεοδομικών και χωροταξικών σχεδίων, η βέλτιστη αξιοποίηση των αδρανών υλικών καθίσταται μείζονος σημασίας καθώς, στις περιοχές που θα εφαρμοστούν οι σχεδιασμοί αυτοί, οι πρωτοβουλίες κατασκευαστικής δραστηριότητας αναμένονται να αυξηθούν σημαντικά.
  6. Οι τοπικές κοινωνίες είναι πλέον ευαίσθητες στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι επιπτώσεις που προκαλεί η ανεξέλεγκτη εξόρυξη αδρανών υλικών στο περιβάλλον, καθώς και η μη τήρηση των όρων αποκατάστασης, ανατρέπουν το φυσικό ισοζύγιο και προκαλούν δικαιολογημένες αντιδράσεις από την εκάστοτε τοπική κοινωνία. Οποιαδήποτε επέμβαση γίνεται στο περιβάλλον, ειδικά σε  προστατευμένες περιοχές, φορτίζει τις τοπικές κοινωνίες.
  7. Η εφαρμογή μιας ενιαίας στρατηγικής στη διαχείριση των αδρανών υλικών με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των διαθεσίμων αποθεμάτων σε σχέση με τις υφιστάμενες αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες αλλά και η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εκμετάλλευση τους, είναι ζητήματα που απαιτούν τη συνεργασία των παραγωγικών φορέων με την τοπική κοινωνία, την τοπική και περιφερειακή διοίκηση και των λοιπών κοινωνικών εταίρων. Στα πλαίσια αυτά, η υλοποίηση έργων με διασυνοριακή και διακρατική διάσταση όπως το SARMa, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά προς την κατεύθυνση αυτή, μέσω της διάχυσης και μεταφοράς της ευρωπαϊκής τεχνογνωσίας αλλά και της ανάπτυξης ενιαίας διασυνοριακής στρατηγικής εκμετάλλευσης και διαχείρισης των αδρανών υλικών.

Κυρίες και κύριοι

Και μόνο από τα παραπάνω είναι φανερό ότι η ημερίδα του ΙΓΜΕ έρχεται όχι μόνο να αποτυπώσει μια κατάσταση, να καταγράψει ένα προβληματισμό. Έρχεται να καλύψει ένα κενό και να δώσει απαντήσεις διεξόδου. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας».

 

Δημοσιεύματα εφημερίδων

1. Εφημερίδα «Συμπολιτεία», 20-5-2010

http://www.datarc.gr/apodeltiosi/100520/aitnia/100520_sumpoliteia-1.jpg

 

Σχεδίαση & κατασκευή: Βασίλης Φουρτούνης
copyright © 2008:Τάσος Αποστολόπουλος