Συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στα εγκαίνια του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

 

Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Τάσου Αποστολόπουλου στα εγκαίνια του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου

17-05-2010«Είναι πολύ τιμητικό σε ένα Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας να εγκαινιάζει ένα σχολείο.  Αυτή η τιμή πολλαπλασιάζεται όταν ο Γενικός Γραμματέας φέρει την ιδιότητα του δασκάλου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σας ευχαριστώ για τη χαρά που μου δίνετε.

Σεβασμιότατε

Κύριε Νομάρχη

Κύριε Δήμαρχε

Κύριοι Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι

Αγαπητοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί

Αγαπητοί γονείς και αγαπητά μου παιδιά.

Από την εποχή που ο Βίκτωρ Ουγκώ  είπε ότι «ανοίγοντας ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή» μέχρι σήμερα πολλά έχουν ανατραπεί. Γιατί συχνά σχολεία σαν και αυτό εγκαινιάζουμε αλλά  η παραβατικότητα πολλαπλασιάζεται και αναγκαζόμαστε νέες φυλακές να χτίσουμε.  Κάτι πάει στραβά στην κοινωνία μας και αυτό το κάτι οφείλουμε να διορθώσουμε. Να ξαναζωντανέψουμε τις σχολικές μας μονάδες. Να επενδύσουμε στην Παιδεία.

Κυρίες και κύριοι

Πολλοί μιλούν για την οικονομική κρίση που υπάρχει στη χώρα μας. Κάνουν λάθος. Αν η κρίση ήταν οικονομική θα ήταν και αντιμετωπίσιμη. Η κρίση είναι πολύπλευρη. Είναι κοινωνική, είναι πολιτική, είναι ηθική, είναι περιβαλλοντική είναι κρίση του ίδιου του αξιακού μας συστήματος. Σταμάτησε το σχολείο να κάνει αγωγή να δημιουργεί πρότυπα. Αλλού αυτά στις μέρες διαμορφώνονται. Στις τηλεοράσεις και όχι μόνο δημιουργούνται τα ινδάλματα. Αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση πρέπει να επενδύσουμε στον άνθρωπο. Να επενδύσουμε στην Παιδεία. Να στηρίξουμε τον πιο σκληρά εργαζόμενο σήμερα που είναι ο μαθητής. Που φεύγει το πρωί για το σχολείο και συνεχίζει το απόγευμα με τα ξενόγλωσσα, τις μουσικές, τα κολυμβητήρια, τα ωδεία  και γυρίζει το βράδυ και πάλι διάβασμα για να προετοιμαστεί για την επομένη ημέρα. Αυτό το σκηνικό πρέπει να το ανατρέψουμε. Το στοίχημα για εμάς είναι να μετατρέψουμε το σχολείο της «αγγαρείας» σε σχολείο «εργαστηρίου» δημιουργικής σκέψης και ουσιαστικής γνώσης, αλλά και σε τόπο πνευματικής ανάτασης. Να είναι το δεύτερο σπίτι, μετά την οικογένεια. Στο σχολείο, και ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν προάγεται απλώς η γνώση, αλλά διαμορφώνεται η προσωπικότητα του κάθε παιδιού και υιοθετούνται αξίες και πρότυπα ζωής, με καθοριστική τη συμβολή των δασκάλων.

Χρειάζεται κάτι ακόμη να εμπιστευτούμε και να στηρίξουμε τους εκπαιδευτικούς που δίνουν τη μάχη μέσα σε αντίξοες συνθήκες.

Κλείνοντας θέλω να ευχηθώ η σχολική αυτή μονάδα να είναι πρότυπη να δώσει στα παιδιά μας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εκπαίδευσης. Σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, και τους γονείς, να δώσει όλα τα στοιχεία που χρειάζονται οι μαθητές, ώστε να εξελιχθούν σε υπεύθυνους, ενεργούς και υποδειγματικούς πολίτες του Αύριο.

Σας ευχαριστώ»

 

Δημοσιεύματα εφημερίδων:

 

1. Εφημερίδα «Παναιτωλική», 18-5-2010

http://www.datarc.gr/apodeltiosi/100518/aitnia/100518_panaitoliki-1.jpg

2. Εφημερίδα «Συνείδηση», 18-5-2010

http://www.datarc.gr/apodeltiosi/100518/aitnia/100518_suneidisi-1.jpg

3. Εφημερίδα «Αιχμή», 18-5-2010

http://www.datarc.gr/apodeltiosi/100518/aitnia/100518_aixmi-15.jpg

 

Σχεδίαση & κατασκευή: Βασίλης Φουρτούνης
copyright © 2008:Τάσος Αποστολόπουλος