Εγκαίνια Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας από το Γενικό Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τάσο Αποστολόπουλο

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ  Γ.Γ. ΠΔΕ.  ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝΣτις 17 Μαΐου 2010, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας από το Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τάσο Αποστολόπουλο.

Ο Γενικός Γραμματέας στη σύντομο χαιρετισμό του μεταξύ των άλλων είπε:

«Κύριε Πρύτανη, κύριοι Αντιπρυτάνεις, κυρίες και κύριοι έχω ζήσει από κοντά πολλά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Εδώ και έξι περίπου μήνες  που κατοικώ στην Πάτρα κάθε μέρα διαπιστώνω ότι η δουλειά που γίνεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών σε όλο του το φάσμα δεν τη συναντάς εύκολα. Δημόσια, ως Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας  Δυτικής Ελλάδας, θέλω να σας συγχαρώ, σήμερα που έχω την τιμή να συμμετέχω στα εγκαίνια του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας. Ενός μουσείου που καλύπτει την απουσία   Τεχνικών Μουσείων όχι μόνο στην Πελοπόννησο και στη Δυτική Ελλάδα αλλά θα τολμούσα να πω και σε όλη την Ελλάδα.

Αυτός ο χώρος που σήμερα εγκαινιάζουμε είναι ένα σχολείο με διαφορετικούς κανόνες που έχει βάλει τον πήχη ψηλά.

Μέσα από δω γίνεται η διάχυση της επιστήμης. Συνδέεται ο   άνθρωπος  με την πρόοδο της επιστήμης.  Κατανοεί θέματα επιστήμης και τεχνολογίας. Το Μουσείο αυτό είναι ένα σημαντικότατο εκπαιδευτικό εργαλείο.

Κυρίες και κύριοι

Πολλοί μιλούν για την οικονομική κρίση που υπάρχει στη χώρα μας. Κάνουν λάθος. Αν η κρίση ήταν οικονομική θα ήταν και αντιμετωπίσιμη. Η κρίση είναι πολύπλευρη. Είναι κοινωνική, είναι πολιτική, είναι ηθική, είναι περιβαλλοντική είναι κρίση του ίδιου του αξιακού μας συστήματος. Σταμάτησε το σχολείο, το πανεπιστήμιο να κάνει αγωγή να δημιουργεί πρότυπα. Αλλού αυτά στις μέρες διαμορφώνονται. Στις τηλεοράσεις και όχι μόνο δημιουργούνται τα ινδάλματα. Αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση πρέπει να επενδύσουμε στον άνθρωπο. Να επενδύσουμε στην Παιδεία. Να στηρίξουμε τα πανεπιστήμιά μας. Να στηρίξουμε τα ερευνητικά μας κέντρα. Να στηρίξουμε πρωτοβουλίες σαν και αυτή που σήμερα με υπερηφάνεια εγκαινιάζουμε.

Κύριε πρύτανη

Την Τετάρτη έχω καλέσει στο γραφείο μου τους πρυτάνεις και τους προέδρους όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Περιφέρειάς μας προκειμένου να δούμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε  τα χρήματα του ΕΣΠΑ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Περιφέρειά μας. Δεν έχουμε το δικαίωμα απέναντι στον ελληνικό λαό που περνά δύσκολες μέρες βιώνοντας την πιο πολύπλευρη κρίση να χάσουμε ούτε ένα ευρώ. Η μέχρι τώρα συνεργασία μας με κάνει αισιόδοξο ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά και θα τα κάνουμε.

Εύχομαι το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας να γίνει, όπως δείχνει και η μέχρι τώρα διαδρομή του, σημείο αναφοράς για κάθε πολίτη. Σας ευχαριστώ».

Οι στόχοι του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών είναι:

  • να διαδώσει την επιστήμη σε όσο το δυνατόν περισσότερα επίπεδα.
  • να φέρει σε επαφή το κοινό του με την πρόοδο της επιστήμης και τα τελευταία επιτεύγματά της.
  • να προωθήσει την κατανόηση θεμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας με τα οποία το κοινό είναι καθημερινά σε επαφή και αγνοεί ή θα ήθελε να μάθει περισσότερα.
  • να αποτελέσει ένα σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο για τη διδασκαλία της Ιστορίας της Επιστήμης και της Τεχνολογίας σε όλα τα εκπαιδευτικά επίπεδα δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό του να αποκτήσει βιώματα σε σχετικά θέματα.
  • να καλύψει την έλλειψη Τεχνικών Μουσείων στην Ελλάδα και κυρίως στη Δυτική Ελλάδα

Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (MET) θεσμοθετήθηκε το 2001, ως Εργαστήριο της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας, ασχολείται με την απόκτηση, συντήρηση και μελέτη (καταγραφή, τεκμηρίωση, αξιολόγηση) των τεκμηρίων των Επιστημών και της Τεχνολογίας που αφορούν κατ' αρχάς τα υπάρχοντα στο Πανεπιστήμιο Τμήματα. Τα τεκμήρια αυτά αφού μελετηθούν και συνδυαστούν, αποθηκεύονται, ή εκτίθενται στο χώρο του μουσείου, για να συμβάλουν στην έρευνα, στην εκπαίδευση και στην ψυχαγωγία (Σύμφωνα με τον ορισμό του Μουσείου που δίνεται στο άρθρο 2, παρ.1 του καταστατικού του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων του ICOM). Οι ερευνητικές, εκπαιδευτικές και άλλες δραστηριότητες του Μουσείου, πραγματοποιούνται σε συνάρτηση με τις αντίστοιχες δραστηριότητες του Πανεπιστημίου.

 

Δημοσιεύματα τύπου

 

1. Εφημερίδα «Αλλαγή», 18-5-2010

http://www.datarc.gr/apodeltiosi/100518/axaia/100518_allagi-6.jpg

 

2. Εφημερίδα «Πελοπόννησος», 25-5-2010

http://www.datarc.gr/apodeltiosi/100525/axaia/100525_peloponnisos-19.jpg

 

Σχεδίαση & κατασκευή: Βασίλης Φουρτούνης
copyright © 2008:Τάσος Αποστολόπουλος