Σύσκεψη για την αντιμετώπιση πυρκαγιών

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

 

Σύσκεψη υπό τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Τάσο Αποστολόπουλο και τη συμμετοχή εκπροσώπων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, των ΤΕΔΚ, πυροσβεστικών, αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με θέμα «Σχεδιασμός και δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ικανοποιητική ετοιμότητα σε όλους σχεδόν τους τομείς πυροπροστασίας και τονίστηκε η ανάγκη καλύτερης αλληλοενημέρωσης ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι επεμβάσεις από τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Παράλληλα , με απόφαση του κ. Αποστολόπουλου, συγκροτήθηκε τριμελής επιτροπή για τον έλεγχο διάθεσης και χρηστής διαχείρισης των κονδυλίων για την πυροπροστασία στους Δήμους.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημάνθηκε, καλύτερος τρόπος είναι η πρόληψη και τούτο η ευθύνη ανήκει στους Δήμους τις Κοινότητες και τις Νομαρχίες, που πρέπει έγκαιρα να καθαρίσουν δρόμους και δασικές εκτάσεις, σημεία τα οποία αποτελούν σοβαρές πηγές πιθανών πυρκαγιών.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκαν περίπολα τα οποία θα εποπτεύουν σε 24ωρη βάση και αποτελούνται από πυροσβέστες, στρατιώτες, αστυνομικούς και εθελοντές πολίτες οι οποίοι θα συνδράμουν στο έργο τόσο της πρόληψης όσο και της κατάσβεσης.

Για την πυροπροστασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας διατίθενται για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο (1-5-10/ 30-10-10) 1.800.000 ευρώ τα οποία θα κατανεμηθούν, στους δήμους, ως ακολούθως: Νομός Αιτωλοακαρνανίας 556.000, Αχαΐας 637.000, Ηλείας 633.000.

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία έγινε για την ευθύνη των δήμων στα όρια των οποίων υπάρχουν οργανωμένες ή ανεξέλεγκτες χωματερές όπου τονίστηκε και η νομική ευθύνη των Δημοτικών Αρχών.

 

Σχεδίαση & κατασκευή: Βασίλης Φουρτούνης
copyright © 2008:Τάσος Αποστολόπουλος