Περιφερειακό Συμβούλιο στη Βόνιτσα

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

 

http://4.bp.blogspot.com/_irfblWkP-p0/S-qp9Symg0I/AAAAAAAAB_k/BXtp6XaTPng/s1600/12052010649.jpgΗ συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας  πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12η Μαΐου και ώρα 10.00 π.μ. στη Βόνιτσα, σε αίθουσα του Ξενοδοχείου SOZOS INN HOTEL, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

  • Έγκριση Πρακτικών προηγούμενης συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (01-02-2010)
  • Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τη περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου με τίτλο «Αειφορική Ανάπτυξη στην Αμβρακικό (ΑΝΑΣΑ)»
  • Ενέργειες για την επιτάχυνση υλοποίησης ανελαστικών υποχρεώσεων των ΠΕΠ του ΕΣΠΑ (Ειδική Συλλογική Απόφαση Μελετών Περιφέρειας για έργα ΠΕΠ-ΕΣΠΑ)

 

Τοποθέτηση Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Κύριοι Βουλευτές,

Κύριοι εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών και άλλων κοινωνικών εταίρων μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου,

Κύριοι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, Δήμαρχοι, και Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Κύριε Δήμαρχε του δήμου Ανακτορίου που μας φιλοξενείς στην όμορφη Βόνιτσα.

Κυρίες και κύριοι,

 

Πριν από σχεδόν 3 μήνες συνεδρίασε για πρώτη φορά, στη διάρκεια της θητείας μου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.

Τότε, σκοπός του συμβουλίου ήταν να αποτυπώσουμε την υπάρχουσα κατάσταση ενημερώνοντας ταυτόχρονα την κοινωνία για τα οικονομικά και αναπτυξιακά στοιχεία της Περιφέρειάς μας.

Έκτοτε μεσολάβησαν πολλά.

Προχωρήσαμε σε διαβούλευση με όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρειά μας. Με τους βουλευτές μας, τα αυτοδιοικητικά στελέχη, με όλους αυτούς που ονομάζονται κοινωνικοί εταίροι. Η διαβούλευση αφορούσε το ΕΣΠΑ και την ενεργοποίηση του δικού μας ΔΕΠΙΝ. Θέλω δημόσια να σας ευχαριστήσω για όλη αυτή τη δουλειά που κάναμε μαζί.

Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της πολύμηνης διεργασίας ήταν η υπογραφή της εκχώρησης σε εμάς του συνόλου των διαθέσιμων πόρων για όλη την προγραμματική περίοδο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος  που για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανέρχεται στο ποσό των 404 εκ. ευρώ, καθώς και η εκχώρηση αρμοδιοτήτων διαχείρισης για πράξεις του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ.

Είναι τώρα πλέον δικιά μας ευθύνη να τρέξουμε με μεγαλύτερες ταχύτητες και να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στα  τέσσερα χρόνια που πέρασαν μόνο δυο έργα ήταν ενταγμένα στο  δικό μας κομμάτι του ΕΣΠΑ και η απορρόφηση ήταν 0% στις 31-12-2009. Σήμερα η εικόνα είναι διαφορετική και σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο.

  • Αναθεωρήθηκε ο δύσκαμπτος νόμος που διέπει το ΕΣΠΑ. Ο νέος νόμος 3840/2010 καθιστά την ένταξη στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς απλούστερη, καθώς και ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος που έρχεται υπόσχεται επίσπευση των διαδικασιών ένταξης επιχειρήσεων σε αυτόν.
  • Το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» αναδιαρθρώνει την αυτοδιοικητική δομή της χώρας και την καθιστά λειτουργικότερη και αποδοτικότερη εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα για τις τοπικές κοινωνίες.
  • Στην Περιφέρειά μας έχουμε σήμερα προκηρύξεις ΔΕΠΙΝ-ΕΣΠΑ 211 εκ. ευρώ και μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουμε προκηρύξεις σχεδόν στα 404 εκ. ευρώ.
  • Σήμερα έχουμε τις πρώτες απορροφήσεις ύψους 13 εκ. ευρώ περίπου.
  • Έχουμε ένταξη νέων έργων αρκετών εκατομμυρίων όπου μεταξύ αυτών είναι και ο δρόμος Φυτεία-Κουβαρά-Μύτικα.
  • Στις 3 Ιουνίου στην Αρχαία Ολυμπία θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης όπου και μόνοι σας θα διαπιστώσετε από τους ευρωπαίους αλλά και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΑΝ ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε ενταγμένα έργα πάνω από δέκα μήνες  και αυτά να μην έχουν απορρόφηση.

 

Κυρίες και κύριοι

 

Στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο τα θέματα που καλούμαστε να συζητήσουμε είναι τα εξής :

  • Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ»
  • Ενέργειες για την επιτάχυνση υλοποίησης ανελαστικών υποχρεώσεων του ΠΕΠ ΕΣΠΑ (ειδική συλλογική απόφαση μελετών Περιφερείας για τα έργα μελετών ΠΕΠ ΕΣΠΑ)

Θέλω στο σημείο αυτό να καλωσορίσω τον κ. Αρβανίτη, από το υπουργείο Οικονομίας, έναν άνθρωπο που έχει ασχοληθεί όσοι λίγοι με τον Αμβρακικό κόλπο.

Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ», αποτελεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα που έρχεται να δώσει «ΑΝΑΣΑ» στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και στην ευρύτερη περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου.

Θέλω να είμαι από την αρχή ξεκάθαρος. Μαζί με αυτό το σχέδιο έπρεπε να έχει έρθει και το σχέδιο ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών που έχει καθυστερήσει.  Γι΄  αυτό προτείνω, ομόφωνα, να ζητήσουμε την επίσπευση και αυτού του σημαντικού σχεδίου.

Κυρίες και κύριοι

Το σχέδιο «ΑΝΑΣΑ» βραβεύτηκε από το Υπ. Οικονομικών το 2008 μαζί με άλλες 12 προτάσεις από ένα σύνολο 137 προτάσεων που υποβλήθηκαν το 2007 σε συνέχεια πρόσκλησης που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2006 για τα Πρότυπα Καινοτόμα Σχέδια Ανάπτυξης (Π.Κ.Σ.Α).

Το επόμενο διάστημα, αναμένεται η σύσταση επιτροπής σχεδιασμού και εξειδίκευσης που θα αποτελείται από τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομίας, τους Γενικούς Γραμματείς Περιβάλλοντος, τους Γενικούς Γραμματείς Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  και Ηπείρου και τον Ειδικό Γραμματέα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Σκοπός της επιτροπής θα είναι η εξειδίκευση και η εφαρμογή του προγράμματος.

 

Τι αφορά, όμως,  αυτό το πρόγραμμα;

Το σχέδιο « ΑΝΑΣΑ» αφορά την εφαρμογή ενός επιχειρησιακού προγράμματος τοπικής εμβέλειας.  Αφορά την Περιφέρειά μας  και την Περιφέρεια Ηπείρου, με κεντρική αρχή την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του Αμβρακικού κόλπου.

 

    Ο συνολικός εκτιμώμενος προϋπολογισμός είναι 120 εκατομμύρια ευρώ και πρόκειται να χρηματοδοτηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με εθνικούς πόρους ενώ ένα μικρό του τμήμα που εκτιμάται σε 30-40 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ, ΕΠΠΕΡΑΑ, ΕΠΑΑ, Ε.Τ.Α.). Το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί στους τέσσερις παρακάτω άξονες.

 

Α. Βελτίωση γενικών υποδομών του Αμβρακικού Κόλπου

  • Συμπληρωματικά έργα στα λιμάνια και στα αλιευτικά καταφύγια
  • Έργα αποκατάστασης υδρολογικού ισοζυγίου του Κόλπου

Β. Προστασία και διαχείριση περιβάλλοντος φυσικού περιβάλλοντος και νερών

  • Δράσεις διαχείρισης και προστασίας φυσικού  περιβάλλοντος
  • Διαχείριση – βελτίωση λιμνοθαλασσών
  • Επεξεργασία λυμάτων
  • Διαχείριση αστικών απορριμμάτων

Γ. Ανάδειξη περιβάλλοντος και προώθηση συμβατών επενδυτικών δραστηριοτήτων

  • Ανάδειξη οικοσυστημάτων
  • Αναπλάσεις χώρων, οικισμών και ανάδειξη μνημείων πολιτισμού
  • Επενδυτικές δραστηριότητες οικοτουρισμού – αγροτουρισμού, αξιοποίησης χαρακτηριστικών τοπικών προϊόντων και αλιευτικών προϊόντων

Δ. Εφαρμογή τεχνολογικά καινοτόμων προσεγγίσεων στην πρωτογενή παραγωγή και διασφάλιση ποιότητας – σήμανσης στα προϊόντα του πρωτογενή τομέα

  • Αξιοποίηση της γεωθερμίας για γεωργική χρήση και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – νέες τεχνολογίες
  • Πιλοτικές καινοτόμες εφαρμογές στην παραγωγική διαδικασία
  • Σήμανση των τοπικά παραγόμενων προϊόντων - πιστοποίηση
  • Διασφάλιση ποιότητας και αξίας στα αγροτικά προϊόντα

 

Η περιοχή εφαρμογής του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος εντάσσεται στα διοικητικά όρια των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας και Πρέβεζας. Πιο συγκεκριμένα οι δήμοι τους οποίους περιλαμβάνει η περιοχή είναι αυτοί που οριοθετούν το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού (Δήμοι: Αμφιλοχίας, Ανακτορίου, Παλαίρου, Μενιδίου, Πρέβεζας, Ζαλόγγου, Λούρου, Φιλιππιάδας, Αμβρακικού, Αράχθου, Κομποτίου, και η κοινότητα Κομμένου) ενώ πρόσθετες στοχευμένες σημειακές παρεμβάσεις θα γίνουν στην ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει επιπρόσθετα τους δήμους Μεδεώνος του νομού Αιτ/νίας, Θεσπρωτικού του νομού Πρέβεζας, Φιλοθέης, Άρτας και Ξηροβουνίου του νομού  Άρτας (την οριζόμενη ως ζώνη περιβαλλοντικού ελέγχου).

Στην περιοχή μελέτης υπάρχει σημαντικός αριθμός περιοχών που συμπεριλαμβάνονται σε λίστες ευαίσθητων ή /και προστατευόμενων με κύριο κριτήριο την οικολογική και αισθητική τους αξία. Αυτές είτε προστατεύονται ήδη με βάση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο (Ελληνική νομοθεσία, Ευρωπαϊκή νομοθεσία, Διεθνείς Συμβάσεις), είτε η διαδικασία θεσμικής τους θωράκισης είναι σε εξέλιξη. Οι κύριες κατηγορίες τέτοιων περιοχών είναι οι περιοχές RAMSAR (1 με 13 υγροτοπικές υποενότητες), οι περιοχές που περιλαμβάνονται στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευομένων Περιοχών Φύση (NATURA) 2000, τα Μνημεία της Φύσης, τα Προστατευόμενα τοπία – αισθητικά δάση και οι περιοχές CORINE.

 

Από οικολογική άποψη ιδιαίτερη σημασία έχουν, το σύμπλεγμα υγροτόπου του Αμβρακικού κόλπου και οι περιοχές του Εθνικού Καταλόγου Περιοχών του δικτύου Natura 2000.

Η παρούσα κατάσταση στη περιοχή που δραστηριοποιείται το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, δηλαδή η προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού:

  • Ανήκει στις μειονεκτικές γεωργικές περιοχές
  • Χαρακτηρίζεται ως περιοχή που επηρεάζεται από ειδικά μειονεκτήματα επειδή έχει χαρακτηρισθεί ως προστατευόμενη και επομένως σημαντικός αριθμός αναπτυξιακών / παραγωγικών δραστηριοτήτων δεν μπορούν να αναπτυχθούν σ’ αυτήν λόγω της ανάγκης προστασίας του περιβάλλοντος της περιοχής. Παράλληλα η γεωργική δραστηριότητα (φυτική παραγωγή, κτηνοτροφική και αλιευτική παραγωγή) πρέπει απαραιτήτως να συνεχισθεί για τη διατήρηση του οικοσυστήματος της περιοχής, αφού αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του οικοσυστήματος.
  • Είναι μια γεωργική περιοχή με ειδικά μειονεκτήματα και παράλληλα οι δυναμικοί οικισμοί που περιβάλλουν την προστατευόμενη περιοχή (Δήμος: Αμφιλοχίας, Βόνιτσας,  Πρέβεζας, Φιλιππιάδα, κ.ά.) μπορούν να λειτουργήσουν ως πόλοι που δέχονται εισροές και μπορούν να επηρεάσουν αναπτυξιακά τη μειονεκτική προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου.
  • Εκτός από την γεωγραφική απομόνωση και το χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης, την περιοχή χαρακτηρίζουν η υπογεννητικότητα, η γήρανση του πληθυσμού, η μεγάλη διασπορά των μικρών οικισμών, η τάση που παρατηρείται για τη συγκέντρωση πληθυσμού σε αστικές και ημιαστικές περιοχές, η αποδυνάμωση των ορεινών/ ημιορεινών τμημάτων της, η ανεργία, η δυσμενής δημογραφική εικόνα, η σημαντικά επιβαρυμένη πυραμίδα ηλικιών, το γεγονός ότι το ΑΕΠ κατά κάτοικο στην περιοχή παρέμβασης είναι μικρότερο του 70% του μέσου εθνικού όρου, με δεδομένο ότι οι νομοί Αιτ/νίας και Άρτας αποτελούν τους πλέον μειονεκτικούς νομούς των αντίστοιχων Περιφερειών.
  • Εμφανίζει ως σημαντικότερο πρόβλημα στην πεδινή της έκταση, από πλευράς ρύπανσης, την οργανική ρύπανση. Πηγές της είναι κατά κύριο λόγο οι μονάδες επεξεργασίας γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, τα χοιροτροφεία και οι εντατικά καλλιεργούμενες εκτάσεις κυρίως στην πεδιάδα της Άρτας, καθώς και τα αστικά λύματα και απορρίμματα. Κατά κύριο λόγο επιβαρύνεται σημαντικά η κλειστή θάλασσα του Αμβρακικού κόλπου στην οποία καταλήγουν άμεσα ή έμμεσα μεγάλες ποσότητες οργανικών φορτίων και στον οποίο είναι ήδη εμφανή φαινόμενα ευτροφισμού. Οι διαθέσιμες μετρήσεις των περιβαλλοντικών παραμέτρων στον κόλπο και ιδιαίτερα της ποιότητας των νερών καταδεικνύουν μια έντονη ανάγκη λήψης μέτρων βελτίωσης των περιβαλλοντικών συνθηκών του ως κρίσιμο στοιχείο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των παραγωγικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με αυτόν. Μια συνδυασμένη προσπάθεια μείωσης της οργανικής ρύπανσης είναι απόλυτα αναγκαία, με δεδομένη τη μεγάλη οικολογική σημασία του Αμβρακικού κόλπου.

 

Στο πλαίσιο της πολιτικής για την «πράσινη» ανάπτυξη στην περιοχή του Αμβρακικού, εξαιρετική σημασία έχει ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μιας ενιαίας πολιτικής, προστασίας και διατήρησης. Η προσπάθεια, που αναλαμβάνεται στο πλαίσιο του παρόντος ειδικού αναπτυξιακού  προγράμματος στοχεύει στο «ξεκλείδωμα» του κρυμμένου δυναμικού που διαθέτουν το φυσικό περιβάλλον της περιοχής αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό της. Το συγκεκριμένο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, στοχεύει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής προστασίας και διαχείρισης της περιοχής και όλες οι προτεινόμενες αναπτυξιακές παρεμβάσεις είναι άμεσα συμβατές με την προστασία της περιοχής.

 

Οι στόχοι του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος είναι η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας της περιοχής Αμβρακικού με την ανάδειξη κοινής ταυτότητας στα προϊόντα και τις υπηρεσίες, που θα σχετίζεται με τις περιβαλλοντικές αξίες της προστατευόμενης περιοχής του Αμβρακικού ενώ η επιτυχία του προγράμματος απορρέει από τους διαθέσιμους πόρους της περιοχής, που είναι:

  1. Το σπάνιο οικοσύστημα, το οποίο προσελκύει το ενδιαφέρον επισκεπτών με περιβαλλοντικά ενδιαφέροντα (ενίσχυση των δράσεων οικοτουρισμού και αλιευτικού τουρισμού),
  2. Το υδατικό σύστημα της περιοχής, το οποίο με τη βελτίωση της ποιότητάς του θα αυξήσει την ιχθυοπαραγωγική του ικανότητα, τα παραγόμενα προϊόντα αλιείας και γεωργίας /κτηνοτροφίας και η σύνδεσή τους με την περιοχή μέσω κατάλληλης σήμανσης, το δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περιοχής (γεωθερμία, αιολική ενέργεια κ.α.) και τέλος
  3.  Η τεχνογνωσία των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της περιοχής για την ενσωμάτωση τεχνολογικών καινοτομιών στην παραγωγική διαδικασία, την περιβαλλοντική προστασία και την προβολή των προϊόντων.

 

Τα αναμενόμενα αποτελέσματα του συνόλου των πράξεων αναμένεται να έχουν ιδιαίτερα σημαντικές θετικές επιπτώσεις:

  • Στην αύξηση της απασχόλησης,
  • Στην συγκράτηση του πληθυσμού νέων ηλικιών στην περιοχή με παράλληλη βελτίωση τόσο της πυραμίδας των ηλικιών, όσο και του ποσοστού του ενεργού πληθυσμού στο συνολικό πληθυσμό της περιοχής,
  • Στην βελτίωση της ποιότητας των επιφανειακών νερών με αποτέλεσμα την αύξηση της συνολικής αλιευτικής παραγωγής που παράγεται τόσο από την ελεύθερη αλιεία στον κόλπο, την παραγωγικότητα των λιμνοθαλασσών αλλά κυρίως από την εντατική ιχθυοκαλλιέργεια (χέλι, όστρακα, τσιπούρα, λαβράκι κ.α.),
  • Στην αύξηση των επισκεπτών με κύριο προσανατολισμό τις ειδικές μορφές τουρισμού (οικοτουρισμός, αγροτουρισμός, αλιευτικός / θαλάσσιος τουρισμός) αλλά και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με σημαντικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και στους λοιπούς παραγωγικούς τομείς της περιοχής,
  • Στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των μικρών μεταποιητικών επιχειρήσεων με βελτίωση της αξίας των προϊόντων που θα σημανθούν ως προϊόντα ποιότητας και θα συσχετισθούν με την περιοχή,
  • Στην συσχέτιση οικονομικών κλάδων όπως ο τουρισμός με την μεταποίηση και την αγροτική/ αλιευτική παραγωγή με σημαντικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για όλους τους κλάδους,
  • Στην ενσωμάτωση της καινοτομίας τόσο στην παραγωγική διαδικασία όσο και στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

 

Κυρίες και κύριοι

Υπάρχουν, πιθανότατα, σημεία που το πρόγραμμα παρέλειψε. Γι’ αυτό το λόγο είμαστε εδώ σήμερα. Όχι για να εγκρίνουμε «τυφλά» ένα πρόγραμμα αλλά για να διαβουλευτούμε και να προτείνουμε τρόπους βελτίωσης και ίσως συμπλήρωσης αυτού του προγράμματος. Είναι ευκαιρία τώρα, που βρισκόμαστε στη φάση του προγραμματισμού, να σχεδιάσουμε σωστά. Η έλλειψη αρχικού, ολοκληρωμένου,  σχεδιασμού μόνο προβλήματα δημιουργεί κάτι που βιώνουμε με πολλά έργα στην περιοχή μας. Μόνο ολοκληρωμένα και λειτουργικά έργα και προγράμματα μπορούμε πλέον να υιοθετούμε.

 

Κυρίες και κύριοι

Υπάρχουν  σημεία στο σχέδιο  στα οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση. Είναι σημεία που περιέχονται στο σχέδιο αλλά και που αποτυπώθηκαν και στις συναντήσεις που είχα τις μέρες αυτές με τα αυτοδιοικητικά στελέχη των δήμων της Αμβρακίας καθώς και στις συναντήσεις που είχα στην Περιφέρεια Ηπείρου. Τα σημεία αυτά είναι:

  • Η επεξεργασία των λυμάτων/διαχείριση οργανικών φορτίων, βιολογικών καθαρισμών λυμάτων αστικών, κτηνοτροφικών και ελαιουργικών να μην καταλήγουν ούτε στον Αμβρακικό ούτε στις λιμνοθάλασσες και υγροτόπους.
  • Η πλήρης διαχείριση αστικών απορριμμάτων και η επιβολή ανακύκλωσης κατά κατηγορία
  • Η πλήρης ανάπτυξη της γεωθερμίας για την οποία υπάρχουν λεπτομερείς έρευνες από το ΙΓΜΕ.
  • Η ανάδειξη χερσαίων «γεωτόπων» ιδιαίτερου αισθητικού ενδιαφέροντος (π.χ. τα Λινοβρόχια της περιοχής μεταξύ Αμφιλοχίας και Βόνιτσας).
  • Η διατήρηση / καθορισμός φυσικών πλημμυρικών περιοχών στα δελταϊκά πεδία ως τόπων κατακράτησης ρυπαντικών φορτίων / θρεπτικών αλάτων (που επιφέρουν ευτροφισμό και συνακόλουθα το θάνατο ψαριών).
  • Η προστασία φυσικών δασικών εκτάσεων για ενίσχυση φυσικής αναγέννησης των οικοσυστημάτων στη γύρω λοφώδη και ορεινή  ζώνη, και η βελτίωση του μικροκλίματος.
  • Η βελτίωση όρων λειτουργίας φράγματος ΔΕΗ στον Άραχθο (εν ανάγκη με δημιουργία ρυθμιστικής δεξαμενής για ομαλοποίηση της ροής).
  • Η οργάνωση και η συστηματική συλλογή πληροφορίας περιβαλλοντικών παραμέτρων και για ενημέρωση βάσεων δεδομένων στις Δ/νσεις Υδάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου.
  • Η απομάκρυνση των πετρελαιοειδών της περιοχής.
  • Το λιμάνι της Πρέβεζας που έχει κατασκευαστεί στην είσοδο του Αμβρακικού καθώς και διάφορα άλλα έργα υποδομών στο ίδιο σημείο  επηρεάζουν δυσμενώς την ανταλλαγή νερών μεταξύ ανοικτής θαλάσσης και Αμβρακικού και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να δούμε.
  • Η συστηματική προσπάθεια για ενημέρωση πληθυσμού (αγροτών, κτηνοτρόφων, βιοτεχνών, επαγγελματιών) για την αναγκαιότητα της περιβαλλοντικής προστασίας, από την οποία και οι ίδιοι θα έχουν άμεσα και έμμεσα οικονομικά οφέλη.  Σε αυτή την προσπάθεια (π.χ. ημερίδες, ενημερωτικά φυλλάδια, συζητήσεις κ.λ.π.) θα μπορούσε να συμβάλει και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω της Υπηρεσίας Υδάτων.

 

Κυρίες και κύριοι,

Η περιοχή του Αμβρακικού αποτελεί μια περιοχή, η οποία από πλευράς φυσικού περιβάλλοντος είναι ευρύτατα γνωστή σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο για τη διαφορετικότητα των οικοσυστημάτων της. Αυτή η διαφορετικότητα του φυσικού περιβάλλοντος «φορτίζει» τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και το κεντρικό κράτος με το «χρέος» της διατήρησης.  Παράλληλα, όμως,  μπορεί να προσδώσει σημαντική προστιθέμενη αξία σε προϊόντα και υπηρεσίες και πιο συγκεκριμένα σε ένα μοναδικό οικοτουριστικό προϊόν αλλά και σε ποιοτικά τοπικά προϊόντα, τα οποία μπορούν να συνδεθούν με κατάλληλη σήμανση με το σπάνιο οικοσύστημα. Η διατήρηση, προστασία και βελτίωση της κατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος αναμένεται να αποτελέσει το βασικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα τόσο για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού όσο και για την αύξηση της αλιευτικής παραγωγής.

Κύριες και κύριοι

Πριν κλείσω θέλω να αναφερθώ και στο δεύτερο θέμα που αφορά τις μελέτες. Υπάρχει ένας κατάλογος με μελέτες που έχουν μέχρι σήμερα κατατεθεί στην Περιφέρεια. Μπορείτε να προτείνεται ότι άλλο, τεκμηριωμένα όμως θέλετε, και όλες οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Σας ευχαριστώ.

 

Δημοσιεύματα Εφημερίδων:

Εφημερίδα «Αιχμή», 7 Μαΐου 2010

 

http://www.datarc.gr/apodeltiosi/100507/aitnia/100507_aixmi.gif

Σχεδίαση & κατασκευή: Βασίλης Φουρτούνης
copyright © 2008:Τάσος Αποστολόπουλος