Ομιλία Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τάσου Αποστολόπουλου στο forum ανάπτυξης στο Αγρίνιο

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Κυρίες και Κύριοι,

Λίγοι μήνες μας χωρίζουν από την εφαρμογή μιας μεγάλης διοικητικής αλλαγής η οποία επιδιώκει να δώσει καθοριστική ώθηση της χώρας προς το μέλλον, κόβοντας τον ομφάλιο λώρο με ένα παρελθόν, πλούσιο μεν σε εμπειρία και γνώση πλην όμως ανεπαρκές πλέον να υπηρετήσει τις σύγχρονες διοικητικές ανάγκες.

Μια διοικητική αλλαγή που φέρει το όνομα ενός από τους δημιουργούς των μεγάλων έργων της Αρχαίας Αθήνας. Του αρχιτέκτονα  ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, η συμμετοχή του οποίου στην δημιουργία του Παρθενώνα και σε άλλα σημαντικά έργα, υπήρξε καθοριστική. 

Κυρίες και Κύριοι,

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει και πάλι την ευθύνη, όπως έπραξε με τον «Καποδίστρια», όπως έπραξε και με την αιρετή αυτοδιοίκηση, να αναδιαμορφώσει τον σημερινό αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας.  Να αναδιαμορφώσει ένα μοντέλο που στηριζόταν σε 76 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τις γνωστές Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τα Επαρχεία, καθώς και σε 1.034 Δήμους και Κοινότητες σε όλη τη χώρα.  Στο πλαίσιο αυτής της οργανωτικής δομής δραστηριοποιήθηκαν στο παρελθόν 6.000 νομικά πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις, αριθμός ανεπίτρεπτος για τα  σημερινά δεδομένα της χώρας.

Η κυβερνητική πρόταση, οδηγεί την αυτοδιοίκηση σε ένα ορθολογικό μοντέλο το οποίο θα διαρθρώνεται σε 13 περιφερειακές αιρετές διοικήσεις, σε 7 γενικές διοικήσεις, σε 370 περίπου  ισχυρούς δήμους και σε 2.000 νομικά πρόσωπα.

Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι η αλλαγή του κράτους και του πολιτικού συστήματος, η εδραίωση ισχυρών και οικονομικά αυτοδύναμων περιφερειακών και τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών, η τοπική ανάπτυξη και η ευημερία.

Για δε την περιφέρειά μας αυτό το στοίχημα αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα αφού οι περισσότεροι δείκτες φέρνουν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στις τελευταίες θέσεις κατάταξης. Πριν από τρεις μόλις μήνες στο δικό μας ΔΕΠΙΝ, στο δικό μας δηλαδή μέρος του ΕΣΠΑ, είχαν ενταχθεί μόνο δυο έργα της τάξεως των 20.000.000 ευρώ. Κι όμως το ΕΣΠΑ είναι ένα πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει σχεδόν τέσσερα χρόνια πριν. Η απορρόφηση  την 1η Ιανουαρίου, δυστυχώς, ήταν 0%.  Τα χρέη της Περιφέρειας στους μικροεπενδυτές που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο ξεπερνούν κατά πολύ τα 200.000.000 ευρώ και το Γ΄ ΚΠΣ έκλεισε για την περιοχή μας αφήνοντας έργα μη ολοκληρωμένα προϋπολογισμού 85.000.000 ευρώ. Και να σκεφτεί κανείς ότι λόγω των πυρκαγιών είχαμε πάρει και παράταση ενός χρόνου. Αυτή την κατάσταση οφείλουμε να ανατρέψουμε και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε.

Είναι φανερό ότι η νέα διοικητική διαίρεση σε συνδυασμό με το νέο νόμο διαχείρισης του ΕΣΠΑ και το νέο αναπτυξιακό νόμο μπορούν να μας δώσουν άλλη ρότα, μεγαλύτερη δυναμική και σίγουρα αποτελέσματα.

Οφείλουμε, λοιπόν να ξεπεράσουμε τα  δομικά προβλήματα, τα στρατηγικά λάθη και αστοχίες του παρελθόντος  που βιώνουμε σήμερα τις επιπτώσεις τους πάνω στην πορεία της Περιφέρειάς μας. Το τελευταίο διάστημα μέσα από διαβούλευση αυτοδιοικητικών και άλλων κοινωνικών εταίρων επανακαθορίζουμε τους  στόχους, επαναπροσδιορίζουμε τις επιλογές και αγωνιζόμαστε να επανακτήσουμε το χαμένο έδαφος στην Περιφέρειά μας. Να υλοποιήσουμε, πλέον έργα, συνδεδεμένα μεταξύ τους που θα υπακούουν σε ένα στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο.

Κυρίες και κύριοι συχνά με ρωτούν αν ο «Καλλικράτης» από μόνος του μπορεί να δώσει λύση στα σημερινά αδιέξοδα. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη.  Ποτέ μια μεταρρύθμιση από μόνη δεν αρκεί για να αλλάξει το status της κρατικής μηχανής. Μαζί με τις διοικητικές αλλαγές πρέπει να αλλάξουν νοοτροπίες και συνήθειες χρόνων όπως επίσης και να νικηθούν μικρά ή μεγάλα συμφέροντα που έχουν δημιουργηθεί. Σήμερα αναλαμβάνουμε να δώσουμε μια  νέα πνοή στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση και ευελπιστούμε πως αυτή θα συνοδευτεί τόσο από κοινωνική αποδοχή όσο και από αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που βαραίνει το κράτος συνολικά. Χρειαζόμαστε τομές παντού. Στη δημόσια διοίκηση, στην αυτοδιοίκηση, στην παιδεία, στην υγεία, στην κοινωνική μέριμνα και φροντίδα.

Πολλές φορές με δηλώσεις μας αλλά και την ίδια την παρουσία μας δίνουμε μια στρεβλή εικόνα στον πολίτη. Δίνουμε την εντύπωση ότι ο Καλλικράτης γίνεται για τα στελέχη και όχι για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Ελάχιστα προβάλλουμε τις αλλαγές που γίνονται στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του πολίτη.

Κυρίες και κύριοι με τον Καλλικράτη μεταξύ των άλλων:

  • Θα υπάρξει αλλαγή του τρόπου ελέγχου των πόρων, θα υπάρξει υποχρεωτική ανάρτηση των διοικητικών αποφάσεων στο διαδίκτυο, ενώ θα συσταθεί αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου των ΟΤΑ. Ο πολίτης θα ασκεί κοινωνικό έλεγχο. Θα γνωρίζει τα πάντα θα έχει πρόσβαση παντού.
  • Κονδύλια από το ΕΣΠΑ αναθεωρούνται και προσαρμόζονται για να στηριχθεί η αλλαγή αυτή αλλά και να προσληφθεί το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό από νομικούς, οικονομολόγους και μηχανικούς που θα στελεχώσουν την τοπική αυτοδιοίκηση υπό τον όρο ότι τα στελέχη αυτά θα παραμένουν επί δεκαετία στους δήμους στους οποίους θα εργάζονται.
  • Θα δημιουργηθούν ηλεκτρονικά δημοτικά ΚΕΠ, θα αρχίσει να αξιοποιείται η «έξυπνη» κάρτα δημότη, ενώ οι δήμοι θα εξοπλιστούν με ATM τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με το ηλεκτρονικό ΚΕΠ και θα παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες 24 ώρες το 24ωρο επί 365 μέρες.
  • Θα δημιουργηθεί διοικητική «βοήθεια στο σπίτι» για τους δημότες που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις δημοτικές υπηρεσίες και θα θεσμοθετηθεί ο «δημοτικός ανταποκριτής», δηλαδή υπάλληλος που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους με αξιοποίηση και των νέων τεχνολογιών.

Με λίγα λόγια ο Καλλικράτης έρχεται να αλλάξει την καθημερινότητα του πολίτη. Να φέρει τις υπηρεσίες κοντά του, να τις κάνει φιλικές. Να βοηθήσει στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Τόσες πολλές αρμοδιότητες, τόσες ευθύνες αλλά και τόσα πεδία δράσης δεν είχε ποτέ καμιά βαθμίδα διοίκησης της περιφέρειας ή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το εύρος των αρμοδιοτήτων αποκαλύπτει τη διάθεση της πολιτείας να περιορίσει το ρόλο του κεντρικού κράτους στον επιτελικό του ρόλο,  αποδεχόμενο πως οι κοινωνίες πλέον έχουν την ευθύνη και τη δυνατότητα να χαράξουν τη δική τους πορεία και να δημιουργήσουν το δικό τους μέλλον. 

Ο Καλλικράτης ενδυναμώνει ουσιαστικά την Περιφέρεια και δημιουργεί σοβαρές αναπτυξιακές δυνατότητες οι οποίες πηγάζουν από τις αυξημένες αρμοδιότητες που θα έχει πλέον η Περιφερειακή και η Τοπική αυτοδιοίκηση. Το σχέδιο Καλλικράτης αποδίδει τα του «Καίσαρος τω  Καίσαρι», προσδιορίζει το ρόλο της κεντρικής Διοίκησης ως Κράτος –Στρατηγείο, ευέλικτο και αποτελεσματικό, και παράλληλα δίνει όλες τις δυνατότητες στην Περιφερειακή  και Τοπική αυτοδιοίκηση να αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη του «οίκου» της κάτι που αδυνατούσε μέχρι τώρα να πραγματοποιήσει. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μόνο το 20%, των υπαρχόντων δήμων, δηλαδή 224, έχουν τη δυνατότητα για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ ή οποιουδήποτε άλλου ευρωπαϊκού προγράμματος.

 

Κυρίες και κύριοι

Μεγάλος λόγος γίνεται για τα οικονομικά των νέων δήμων που θα δημιουργηθούν και προβάλλονται  διιστάμενες απόψεις.

  • Μόνο από τις αλλαγές που θα επέλθουν στους δήμους και τις κοινότητες το κόστος θα μειωθεί περίπου ένα δις ευρώ.
  • Η εξοικονόμηση από τις υπέρογκες λειτουργικές δαπάνες θα προέλθει από λογαριασμούς αμοιβών αιρετών, ελεύθερων επαγγελματιών, παροχές τρίτων, αλλά και από πληρωμές σε δαπάνες προμήθειας αναλώσιμων.
  • Σε πολλές περιπτώσεις θα αυξηθούν τα έσοδα, αφού σε όλους τους νέους δήμους υποχρεωτικά πλέον θα λειτουργήσει οικονομική υπηρεσία

Με λίγα λόγια ο Καλλικράτης θα εξοικονομήσει:

  • Από δήμους και κοινότητες 1δις 25 εκ
  • Από Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις 311 εκ.
  • Από τις σημερινές Περιφέρειες 218 εκ.

Συνολικά δηλαδή θα εξοικονομήσει 1 δις 554 εκ.

Είναι επίσης σημαντικό ότι:

  • Υπάρχει πρόβλεψη για την κατανομή των πόρων με γεωγραφικά, οικονομικά και πληθυσμιακά κριτήρια καθώς επίσης
  • Οι πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης να συνδεθούν με το ΦΠΑ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Κυρίες και κύριοι είναι φυσικό κάθε καινούργια τομή να φοβίζει, να ταράζει τα νερά παγιωμένων λογικών. Η πρόοδος, όμως, ιστορικά έχει αποδειχτεί ότι έρχεται με τομές και ρίξεις. Ο Καλλικράτης είναι μια καινοτόμος  πρωτοβουλία που πρέπει, όμως, να συνοδευτεί και με άλλες ανακατατάξεις που θα φέρουν τον πολίτη στο κέντρο όλων των πρωτοβουλιών.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

askisi 006

 

askisi 003

 

askisi 006

 

askisi 012

 

askisi 013

 

askisi 014

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

 

  1. Εφημερίδα «ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΗ», 22  Απριλίου 2010

http://www.datarc.gr/apodeltiosi/100422/aitnia/100422_panaitoliki-1.gif

  1. Forum ανάπτυξης 2010 στο Αγρίνιο

Αναρτήθηκε από agrinionews on Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010

http://2.bp.blogspot.com/_72s-tb1Tq24/S891LkqKZXI/AAAAAAAAEJw/8yxV2q_oBso/s400/epimetol1.jpghttp://4.bp.blogspot.com/_72s-tb1Tq24/S892nDtKmoI/AAAAAAAAEJ4/zjYPpDnYpbc/s200/epimetol2.jpg

 

Βήμα γόνιμου προβληματισμού για την προωθούμενη διοικητική μεταρρύθμιση, αποτέλεσε η Ημερίδα Αιτωλοακαρνανίας του πολυσυνεδρίου «FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2010», η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 19 Απριλίου, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο, με θέμα «Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΑΞΟΝΑ: Αναπτυξιακές προοπτικές χωρίς σύνορα».

Στην επιλογή του φετινού θέματος, ελήφθη υπόψη η τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», σε συνδυασμό με τις διαχρονικές πρωτοβουλίες του Forum Ανάπτυξης για τη διαμόρφωση κοινών αναπτυξιακών στόχων και την επίτευξη συνεργασιών στη Δυτική Eλλάδα πάνω σε θέματα διαπεριφερειακού ενδιαφέροντος.

Εισηγητές στην Hμερίδα Αιτωλοακαρνανίας του Forum Ανάπτυξης 2010 ήταν οι κ.κ.: Τάσος Αποστολόπουλος, Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Δημήτρης Σταμάτης, Βουλευτής Αιτ/νίας, Τομεάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης ΝΔ, Κωνσταντίνος Αντζουλάτος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας, Γεώργιος Καραμπάτος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Παναγιώτης Τσιχριτζής, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, ενώ την συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο των παρεμβάσεων εκπροσώπων φορέων και επιχειρήσεων, συντόνισε ο κ. Νίκος Κανής, Εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Μαχητής».

Την διοργάνωση της «Ημερίδας Αιτωλοακαρνανίας» του FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2010, είχε η «ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΕ» και η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» με συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και με την υποστήριξη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας. Κεντρικός χορηγός της Ημερίδας ήταν ο ΟΤΕ, ενώ χορηγοί ήταν οι εταιρείες ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., ΕΣΠΑ-Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή ΠΔE και η ΛΟΥΞ ΑΒΕΕ. Xορηγός επικοινωνίας ήταν ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΧΕΛΩΟΣ TV.

 

  1. http://agrampelonews.blogspot.com/2010/04/forum-2010.html

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010

Το Forum Ανάπτυξης 2010 διοργανώνει Ημερίδα, στο Αγρίνιο, με θέμα «Ο Καλλικράτης στο Δυτικό Άξονα – Αναπτυξιακές προοπτικές χωρίς σύνορα».

http://3.bp.blogspot.com/_szTQ0eW5WSY/S8MPXTfoZnI/AAAAAAAACtk/ZPiWpSTPH5k/s400/Forum+Aitoloakarnania+logo1.jpg

Το πολυσυνέδριο Forum Ανάπτυξης 2010 ξεκινά τις φετινές του εκδηλώσεις με την διοργάνωση της Ημερίδας Αιτωλοακαρνανίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Αγρίνιο, την Δευτέρα 19 Απριλίου στις 6.00 το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας (Παπαστράτου 53 & Σμύρνης), με θέμα «Ο Καλλικράτης στο Δυτικό Άξονα – Αναπτυξιακές προοπτικές χωρίς σύνορα».

Στην επιλογή του φετινού θέματος των Hμερίδων του Forum Ανάπτυξης, ελήφθη υπόψη η τρέχουσα επικαιρότητα που δημιούργησε η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας με το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Παράλληλα όμως αποτελεί και συνέχεια των πολύχρονων πρωτοβουλιών του Forum Ανάπτυξης για τη διαμόρφωση κοινών αναπτυξιακών στόχων και την επίτευξη συνεργασιών στη Δυτική Ελλάδα, πάνω σε θέματα διαπεριφερειακού ενδιαφέροντος.

Εισηγητές στην ημερίδα Αιτωλοακαρνανίας του Forum Ανάπτυξης 2010 θα είναι οι κ.κ.: Τάσος Αποστολόπουλος, Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Δημήτρης Σταμάτης, Βουλευτής Αιτ/νίας, Τομεάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης ΝΔ, Κωνσταντίνος Αντζουλάτος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας, Γεώργιος Καραμπάτος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Παναγιώτης Τσιχριτζής, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.

Θα ακολουθήσει συζήτηση στα πλαίσια των παρεμβάσεων που θα κάνουν εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων, ενώ συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Νίκος Κανής, Εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Μαχητής».

Την διοργάνωση της Ημερίδας Αιτωλοακαρνανίας του Forum Ανάπτυξης 2010, έχει η «ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΕ» και η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» με συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και με την υποστήριξη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.

Κεντρικός χορηγός της Ημερίδας είναι ο ΟΤΕ, ενώ χορηγοί είναι οι εταιρείες ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., ΕΣΠΑ-Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή ΠΔE και η ΛΟΥΞ ΑΒΕΕ. Xορηγός επικοινωνίας είναι ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΧΕΛΩΟΣ TV.

Οι εργασίες της Ημερίδας θα μεταδοθούν ζωντανά στο διαδίκτυο από την ιστοσελίδα του FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ http://www.forumanaptixis.gr/, με την τεχνική υποστήριξη που θα παρέχει η εταιρεία διαδικτυακών εφαρμογών Uin.gr, μια καινοτομία που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στο πολυσυνέδριο της Πάτρας το Νοέμβριο του 2009.

Να σημειωθεί ότι για τις ανάγκες των εκπροσώπων φορέων και όσων ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις εργασίες της Ημερίδας Αιτωλοακαρνανίας από την Αχαΐα, οι διοργανωτές σε συνεργασία με το τουριστικό γραφείο PELOPONNES TRAVEL διαθέτουν λεωφορείο που θα αναχωρήσει την Δευτέρα 19 Απριλίου στις 4:00 μ.μ. από το πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου Α’. Δηλώσεις συμμετοχής στο 2610-240720, κα. Βέρρα.

http://xiromeronews.blogspot.com/

Σχεδίαση & κατασκευή: Βασίλης Φουρτούνης
copyright © 2008:Τάσος Αποστολόπουλος