Σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το Αστεροσκοπείο Χελμού

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

 

http://www.astro.noa.gr/helmos/images/various/logo.gifΣτις 15 Απριλίου 2010 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με στόχο την ένταξη του Αστεροσκοπείου στο ΕΣΠΑ. Στη Σύσκεψη συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τάσος Αποστολόπουλος  με τους συνεργάτες του, ο καθηγητής Γουδής με τους συνεργάτες του, ο Βουλευτής Θανάσης Παπαδόπουλος, ο Νομάρχης Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας και ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς.

Το Αστεροσκοπείο Χελμού ή Αστεροσκοπείο Αιμίλιος Χαρλαύτης βρίσκεται στην Αχαΐα και στην ψηλότερη κορυφή του όρους Χελμός στην τοποθεσία Νεραϊδοράχη σε υψόμετρο 2,340 μέτρων κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων. Η τοποθεσία αυτή επιλέχτηκε γιατί είναι από τα σημεία της Ευρώπης με τη χαμηλότερη φωτορύπανση και το τηλεσκόπιο είναι πάνω από τα σύννεφα. Οι πρώτες ενέργειες και τα πρώτα σχέδια έγιναν το 1997. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2001 και οι κτιριακές του εγκαταστάσεις στοίχισαν 10 εκατομμύρια ευρώ. Το 2007 έγιναν τα τελευταία έργα, η ηλεκτροδότηση και η οδική πρόσβαση.

Στις 20 Αυγούστου 2007 έγιναν τα εγκαίνια και παραδόθηκε επίσημα στην επιστημονική κοινότητα. Στο Αστεροσκοπείο Χελμού έχει εγκατασταθεί το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος, το οποίο στοίχισε 4 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προήλθαν από ευρωπαϊκά κονδύλια του Υπουργείου ανάπτυξης και κατασκευάστηκε από την Γερμανική εταιρία Zeiss. Η εγκατάσταση του έγινε το 2004 και από τότε μέχρι το 2007, που παραδόθηκε επίσημα, έγινε σειρά δοκιμών. Θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα τεχνολογικά τηλεσκόπια της Ευρώπης.  Έχει διάμετρο 2,3 μέτρα και μεγάλη ακρίβεια στόχευσης και παρακολούθησης ουράνιων αντικειμένων. Με χρηματοδότηση των πανεπιστημίων της Πάτρας και του Μάντσεστερ και του Ευγενίδιου ιδρύματος έχουν τοποθετηθεί στο τηλεσκόπιο κάμερες και ειδικά επιστημονικά όργανα. Έχει επίσης την δυνατότητα της γρήγορης εναλλαγής στόχευσης, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και η λειτουργία του απαιτεί σκοτεινό ουρανό. Έχει πάρει το όνομα του από τον Αρίσταρχο τον Σάμιο, αστρονόμο της αρχαιότητας. Το τηλεσκόπιο ανήκει στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και είναι το μεγαλύτερο των Βαλκανίων. Το τηλεσκόπιο υπολειτουργεί, καθώς δεν παρασχέθηκαν τα απαραίτητα κονδύλια από το ελληνικό κράτος για την υποστήριξή του με τεχνικό προσωπικό.

 

ΣΧΟΛΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

Εφημερίδα: AIGIALEIA NEWS

Η λειτουργία του τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος» και η καλύτερη αξιοποίηση του ήταν το θέμα συνάντησης που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Γενικού Γραμματέα Τάσου Αποστολόπουλου, στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με τη συμμετοχή του Νομάρχη Αχαΐας Δημήτρη Κατσικόπουλου, του βουλευτή και πρώην δημάρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου, του νυν δημάρχου Καλαβρύτων Γιώργου Λαζουρά και του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντή του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Χρήστου Γούδη. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκαν οι ανάγκες λειτουργίας του τηλεσκοπίου, το τι μπορεί να προσφέρει στην περιοχή και πως ορισμένες δράσεις του μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

 

Σχεδίαση & κατασκευή: Βασίλης Φουρτούνης
copyright © 2008:Τάσος Αποστολόπουλος