Συνέντευξη τύπου στο περιοδικό image και στο δημοσιογράφο Διονύση Ζακυνθινό

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

 

Η θητεία σας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, στο τέλος του χρόνου. Διερωτώμαι κατά πόσο είναι εφικτό για τον οποιονδήποτε, και όχι μόνο για εσάς, σε μια τόσο σημαντική και ευαίσθητη θέση να παράγει ένα επαρκές και αποτελεσματικό έργο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα…

 

Όταν αισθάνεσαι τη μεγάλη ευθύνη που έχεις αναλάβει και το χρέος σου απέναντι στους πολίτες δεν έχεις το δικαίωμα να νιώθεις «προσωρινός». Να αφήνεις το χρόνο να λειτουργεί ανασταλτικά. Για να βγούμε από τη σημερινή κατάσταση χρειάζεται η συστράτευση όλων μας  στην υλοποίηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου και αυτό κάνουμε μέσα από διαβούλευση.

 

Ποια είναι τα μεγαλύτερα «αγκάθια» που αντιμετωπίζετ στην άσκηση των καθηκόντων σας;

 

Υπάρχουν δομικά προβλήματα, στρατηγικά λάθη και αστοχίες που έχουν τις επιπτώσεις τους πάνω στην πορεία της Περιφέρειάς μας. Στην κατάταξή τους ξεχωρίζουν οι τεράστιες οικονομικές οφειλές και η διαλυμένη δημόσια διοίκηση.  Το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης έκλεισε για την Περιφέρεια μας με έργα που δεν ολοκληρώθηκαν ύψους 83 εκατομμυρίων ευρώ και τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη του ΕΣΠΑ η απορροφητικότητα στην Περιφέρειά μας είναι 0%. Παρόλα αυτά σε σύντομο διάστημα θα επανακαθοριστούν οι στόχοι και θα επαναπροσδιοριστούν οι επιλογές οπότε είμαι βέβαιος πως θα επανακτήσουμε το χαμένο έδαφος.

 

Τελικά, βρήκατε άδεια ταμεία στην Περιφέρεια; Ειδικά για το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ακούγεται ότι «δεν υπάρχει σάλιο», για να χρησιμοποιήσω και μια φράση που «φοριέται» πολύ τελευταία…

Το έλλειμμα του ενός εκατομμυρίου ευρώ είναι ένα μεγάλο ποσό για μια δομή που διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα και θέλει να φέρει τον τίτλο «αναπτυξιακό ταμείο». Είναι ένα ταμείο βυθισμένο για πολλά χρόνια στα χρέη του. Αναγκαστήκαμε άμεσα να θέσουμε τη δομή αυτή σε πρόγραμμα εξιχνίασης.  Είναι μια δύσκολη κατάσταση η οποία εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο διαχείρισης των τελευταίων χρόνων.

 

Σχέδιο «Καλλικράτης», αναμφισβήτητα, μια μεγάλη  αναδιάρθρωση στο διοικητικό χάρτη της χώρας. Αρκεί, όμως, ένας «Καλλικράτης», από μόνος του για να οδηγήσει σε ένα πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό κράτος;

Ποτέ μια μεταρρύθμιση από μόνη δεν αρκεί για να αλλάξει το status της κρατικής μηχανής. Μαζί με τις διοικητικές αλλαγές πρέπει να αλλάξουν νοοτροπίες και συνήθειες χρόνων όπως επίσης και να νικηθούν μικρά ή μεγάλα συμφέροντα που έχουν δημιουργηθεί. Τα τελευταία χρόνια ουδεμία ουσιαστική διοικητική παρέμβαση δεν έγινε. Τώρα, και πάλι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει να δώσει νέα πνοή στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση και ευελπιστούμε πως αυτή θα συνοδευτεί τόσο από κοινωνική αποδοχή όσο και από αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που βαραίνει το κράτος συνολικά.

 

Ποια πρέπει να είναι, κατά τη γνώμη σας τα όρια της Περιφέρειάς μας;

Δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να εκφράσει θέση για ένα θέμα με το οποίο η κοινωνία της Περιφέρειάς μας, μέσω των φορέων της, συζητά με ωριμότητα και γνώση. Η επιλογή που θα γίνει θα έχει τη σφραγίδα των εμπλεκομένων φορέων και της κυβέρνησης που επωμίζεται την τελική και καθοριστική ευθύνη.

 

Η έδρα της νέας Περιφέρειας πρέπει να παραμείνει στην Πάτρα;

Όλα αυτά τα έχει λύση η ίδια η ζωή στην πράξη με τη δυναμική που διαθέτει.

 

Θα περάσετε στην ιστορία ως ο τελευταίος διορισμένος Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Τι θα συνιστούσατε στον Περιφερειάρχη που θα σας διαδεχτεί και θα είναι αιρετός;

Είναι αλήθεια ότι εγώ ανέλαβα την ευθύνη, με εντολή του Πρωθυπουργού μας Γεωργίου Παπανδρέου, να κλείσω την αυλαία του χθες και να ανοίξω την αυλαία του μέλλοντος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την αιρετή περιφερειακή διοίκηση. Χρειάζεται δουλειά, συνέπεια, διαφάνεια και σεβασμό στον πολίτη.

 

Τα σχέδια σας για το μέλλον; Τοπική Αυτοδιοίκηση ή πολιτική κεντρική σκηνή;.

 

Αλίμονο αν ένας πολιτικός δεν έχει φιλοδοξίες, όπως άλλωστε κάθε άνθρωπος. Όμως, αυτή τη στιγμή δε με απασχολεί καθόλου, μα καθόλου αυτό. Η χώρα περνά δύσκολες ώρες, η περιφέρειά μας βρίσκεται σε σημείο καμπής οπότε θα ήταν τουλάχιστον αναλγησία εκ μέρους μου να προτάσσω τις προσωπικές μου φιλοδοξίες. Σε αυτή τη φάση η μόνη μου φιλοδοξία είναι να υπηρετήσω με συνέπεια τους πολίτες της Περιφέρειάς μας μέσα από την επίσπευση και αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων και των πόρων που είναι διαθέσιμα.

 

Σχεδίαση & κατασκευή: Βασίλης Φουρτούνης
copyright © 2008:Τάσος Αποστολόπουλος