Χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τάσου Αποστολόπουλου στην ημερίδα για την ψυχική υγεία

Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Είναι ιδιαίτερη χαρά, που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, για να απευθύνω σύντομο χαιρετισμό στη σημαντική αυτή ημερίδα με θέμα «Τα δικαιώματα στο χώρο της ψυχικής υγείας» που διοργανώνεται από το Δημοτικό Οργανισμό Υγείας Πρόνοιας (Δ.Ο.Υ.Π.) του δήμου Πατρέων και από το Σύλλογο για την Ψυχική Υγεία (Σ.Ο.Ψ.Υ.).

Ταυτόχρονα θεωρώ ότι μέσα στην υπάρχουσα κρίση πρέπει με ευθύνη και με καθαρότητα να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος και να στηρίξουμε τους «αδύνατους» κρίκους του κοινωνικού μας ιστού. Να στηρίξουμε όσο ποτέ άλλοτε τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας αλλά και τις οικογένειές τους. Να στηρίξουμε δομές, να υπερβούμε προκαταλήψεις και διακρίσεις

Γιατί αν δεν το κάνουμε τώρα η οικονομική κρίση θα οδηγήσει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι τα άτομα με αναπηρίας και τις οικογένειές τους στο περιθώριο, στον κοινωνικό αποκλεισμό, στο πλήρες αδιέξοδο. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Σίγουρα χρειάζεται να γίνουν πολλά για να καταστεί η Ψυχική Υγεία προτεραιότητα, αρκεί να αναλογιστούμε μόνο ότι παγκοσμίως περίπου 500 εκ. συνάνθρωποι μας υπολογίζεται ότι υποφέρουν από διάφορες ψυχικές διαταραχές, οι πλείστοι των οποίων δεν φαίνεται να τυγχάνουν ολοκληρωμένης φροντίδας και ότι προβλήματα όπως η κατάθλιψη αναμένεται να επιδεινωθούν σε πλανητικό επίπεδο.

Στο πρόγραμμα ΔΕ.Π.ΙΝ. 2007-13, της Περιφέρειάς μας, έχουν προβλεφθεί σχετικές πράξεις για την προώθηση των πολιτικών σχετικά με θέματα ψυχικής υγείας στα πλαίσια της «ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ». Ειδικότερα οι πράξεις του ΔΕΠΙΝ θα συμβάλλουν στους στόχους του ΕΣΠΑ σχετικά με την ψυχική υγεία:

Α. Μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία και ανάπτυξη πολιτικών επανένταξης.

Β. Στην προώθηση του στόχου που αφορά στον Αποϊδρυματισμό και την ανάπτυξη πολιτικών επανένταξης των Ατόμων με Αναπηρία.

Στο ισχύον δελτίο εξειδίκευσης έχουν κατανεμηθεί 2.500.000€ Συνολική Δημόσια Δαπάνη και αναφέρονται ενδεικτικά οι πράξεις που θα πρέπει να προωθηθούν για την επέκταση και συμπλήρωση του δικτύου των υπηρεσιών α’ βάθμιας και β’ βάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας και υποδομών υπηρεσιών στην κοινότητα για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού με όρους ελεύθερης και ισότιμης πρόσβασης.

Θα επιχειρηθεί η έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας, η εξασφάλιση της συνέχειας της φροντίδας και η περίθαλψη σε εξειδικευμένα τμήματα.

Ειδικότερα, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα έργα:

  • 1 Κέντρο Ψυχικής Υγείας με ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες
  • 2 Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα
  • 2 Κέντρα ημέρας/ νοσοκομεία ημέρας
  • 1 Κινητή μονάδα ψυχικής υγείας
  • 1 ψυχιατρικό τμήμα

Οι παραπάνω προτεινόμενες δομές αφορούν τόσο στην αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών του γενικού πληθυσμού, όσο και στην αντιμετώπιση των αναγκών ειδικών ομάδων πληθυσμού (παιδιά, έφηβοι, ηλικιωμένοι, μετανάστες κ.α.).

Να αναφέρω τέλος ότι θα περάσει στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 1.112.451 ευρώ η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΑΛΑΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΙΔΩΝ ΠΑΤΡΩΝ «ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ». Για τη λειτουργία Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου για την κάλυψη των αναγκών παροχής υπηρεσιών σε παιδιά και εφήβους (νοσηλεία για ψυχολογικά, ψυχιατρικά προβλήματα, συμπεριφοράς, δυσλεξίας κλπ.).

Δεν εφησυχάζουμε, επομένως, με τα όσα έχουν επιτελεστεί και τα όσα προγραμματίζονται να γίνουν. Καλωσορίζουμε οποιεσδήποτε εισηγήσεις και προτάσεις για βελτίωση και αναβάθμιση του υπάρχοντος συστήματος φροντίδας. Αναμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον τα πορίσματα και της σημερινής Ημερίδας και εύχομαι ένα γόνιμο προβληματισμό.

Σας ευχαριστώ.

 

Σχεδίαση & κατασκευή: Βασίλης Φουρτούνης
copyright © 2008:Τάσος Αποστολόπουλος