Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την θεματική διημερίδα του έργου ESF6CIA στα πλαίσια του προγράμματος interreg ivc

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

 

Ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Τάσος Αποστολόπουλος, ανοίγοντας της εργασίες της διημερίδας: «Κεφαλαιοποίηση Καινοτόμων Προσεγγίσεων προς την Κατεύθυνση Διαχείρισης των Δημογραφικών Προκλήσεων» έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

 

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεχίζοντας την αναπτυξιακή της πορεία αναλαμβάνει διαρκώς πρωτοβουλίες συνεργασίας με άλλες Περιφέρειες της Ευρώπης στο πλαίσιο διαπεριφερειακών έργων και κοινοτικών προγραμμάτων.

 

Μέσω αυτών των συνεργασιών:

  • ενισχύεται η τεχνογνωσία της Περιφέρειας,
  • αναπτύσσεται το ανθρώπινο δυναμικό της,
  • και το κυριότερο, καλλιεργείται το έδαφος για την αποτελεσματικότερη και ορθολογικότερη αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών πόρων.

 

Οι στόχοι των πρωτοβουλιών αυτών εναρμονίζονται πλήρως με την αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειάς μας και δρουν συμπληρωματικά ως προς τους άξονες του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων.

 

Πρέπει ακόμα να τονιστεί η ιδιαίτερη συνεισφορά των έργων αυτών στην καλλιέργεια μιας συνεργατικής κουλτούρας μεταξύ των φορέων της Περιφέρειας καθώς και η ενίσχυση της περιφερειακής αλλά και της ευρωπαϊκής συνείδησης.

 

Επίσης, πρέπει να θεωρηθεί ως δεδομένο ότι η προσπάθεια για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και ανταλλαγή γνώσης και καλών πρακτικών, είτε ακόμα και στην εκπόνηση μελετών και υλοποίηση πιλοτικών δράσεων, θα συνεχιστεί με αμείωτο ενδιαφέρον καλύπτοντας έτσι ένα ευρύ φάσμα τομέων και περιοχών.

 

Μεταξύ άλλων, το ενδιαφέρον μας θα εστιάζεται σε δράσεις:

  • για την ενίσχυση της απασχόλησης,
  • το περιβάλλον,
  • τον τουρισμό και τον πολιτισμό,
  • τη βελτίωση των δικτύων μεταφορών,
  • την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας σε Μικρο-Μεσαίες Επιχειρήσεις,
  • την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας κ.ά.

ώστε η Περιφέρειά μας να καταστεί ένα ισχυρό κέντρο ανταλλαγής εμπειριών και υλοποίησης στόχων στους παραπάνω παραγωγικούς τομείς.

 

Στα πλαίσια αυτών των δράσεων η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε την ευκαιρία να συμμετέχει μέσω της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG IVC, στο έργο ESF6CIA το οποίο ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2008 και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2010, μέσα από ένα δυναμικό δίκτυο συνολικά 11 εταίρων από 8 διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες.

 

Το δίκτυο αυτό εργάζεται για την αξιοποίηση και κεφαλαιοποίηση ενός σημαντικού αριθμού Καλών Πρακτικών (Good Practices) αναφορικά με τη διαχείριση του ηλικιακά ώριμου εργατικού δυναμικού των συμμετεχουσών περιφερειών και την αξιοποίηση καινοτόμων πρακτικών προς την κατεύθυνση διαχείρισης των δημογραφικών προκλήσεων που παρουσιάζονται.

 

Στο πρόγραμμα της σημερινής θεματικής διημερίδας περιλαμβάνονται παρουσιάσεις, εισηγήσεις και τοποθετήσεις στο έργο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας FILES καθώς και άλλες καλές πρακτικές και καινοτόμες προσεγγίσεις στον τομέα της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.  Τέλος, περιλαμβάνεται και η Μελέτη Σκοπιμότητας (Feasibility Study) η οποία υλοποιήθηκε στα πλαίσια του παρόντος έργου για την περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

 

Η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ δίνει επίσης τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες:

  • να συζητήσουν διάφορες πτυχές και προεκτάσεις του Έργου και των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων του,
  • να ανταλλάξουν απόψεις και να «αφουγκραστούν» τις ανάγκες των επιχειρήσεων
  • αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των δημογραφικών αλλαγών.

 

Συνοψίζοντας επισημαίνω ότι το επόμενο στάδιο θα υλοποιηθεί μέσω της συμμετοχής των διοικητικών αρχών και των λοιπών ενδιαφερομένων, στην ανάλυση, διαμόρφωση και υλοποίηση αυτών των καλών πρακτικών υπό την μορφή συγκεκριμένων Περιφερειακών Σχεδίων Δράσης, το οποίο θα αποτελέσει και το κύριο αποτέλεσμα του προγράμματος ESF6 CIA.

 

Εύχομαι καλή διαμονή σε όλους τους καλεσμένους μας και καλή επιτυχία στις εργασίες της διημερίδας».

 

 

 

 

 

 

Σχεδίαση & κατασκευή: Βασίλης Φουρτούνης
copyright © 2008:Τάσος Αποστολόπουλος