Συμμετοχή στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια λειτουργίας της δημοτικής βιβλιοθήκης Πατρών

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

http://www.e-patras.gr/portal/image/image_gallery?img_id=88474&t=1263377488734   http://www.e-patras.gr/portal/image/image_gallery?img_id=73671&t=1261393255500

Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών, η οποία είναι η παλαιότερη Δημοτική Βιβλιοθήκη της χώρας, συμμετείχε ο Γραμματέας Δυτικής Ελλάδας κ. Τάσος Αποστολόπουλος, στις 21 Δεκεμβρίου, καλεσμένος του ο Δημάρχου Πατρέων κ. Ανδρέα Φούρα και του προέδρου του Δ.Σ. της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, δημοτικού συμβούλου κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Ανδρέας Φούρας στις δηλώσεις του τόνισε τα εξής: «Η Δημοτική Βιβλιοθήκη εγκαινιάστηκε το 1909. Τη χρονιά που μας έρχεται συμπληρώνονται εκατό χρόνια λειτουργίας της. Έχουμε ετοιμάσει για το 2010 ένα κύκλο εκδηλώσεων υπό το γενικό τίτλο, «ένας αιώνας στην υπηρεσία του αναγνώστη». Θα πω δύο μόνο αριθμούς. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη αριθμεί σήμερα περίπου 200.000 τόμους βιβλίων και έχει περί τους 22.500 επισκέπτες κάθε χρόνο. Οι αριθμοί αυτοί μαρτυρούν και το μέγεθος, και τη σημασία αλλά και τη χρησιμότητά της. Αν όμως κοιτάξουμε με προσοχή την ιστορία της Βιβλιοθήκης θα διαπιστώσουμε και κάτι ακόμα. Η ιστορία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης είναι στενά δεμένη με την ιστορία της πόλης και του Δήμου μας. Είναι επίσης στενά δεμένη με σπουδαίους συμπολίτες μας. Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης μας κληροδότησαν, μεταξύ άλλων, τις σπουδαίες ιδιωτικές τους βιβλιοθήκες προσωπικότητες όπως ο Δημήτριος Γούναρης, ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης μας κατέλειπε μια μεγάλη συλλογή έργων του ο ζωγράφος Επαμεινώνδας Θωμόπουλος. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης πλουτίστηκε και βοηθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια χάρις στο γενναιόδωρο κληροδότημα των αδελφών Μιχαήλ και Φωκίωνος Κόλλα. Από αυτήν την ενδεικτική απαρίθμηση προκύπτει ένα συμπέρασμα: Η Δημοτική Βιβλιοθήκη αγκαλιάστηκε από την πόλη και τους ανθρώπους της και αυτός ο δεσμός παραμένει ακατάλυτος μέχρι τις ημέρες μας. Θα προσθέσω μια ακόμα διάσταση.

Υπάρχουν ορισμένοι θεσμοί που κάνουν τις πόλεις υπερήφανες.

Η Ουάσιγκτον είναι ταυτισμένη με τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, το Λονδίνο με τη Βρετανική Βιβλιοθήκη και το Παρίσι με την Εθνική του Βιβλιοθήκη.

Αναφέρω αυτά τα παραδείγματα για να δείξω τη σημασία που έχει μια βιβλιοθήκη στη ζωή, στο κύρος και στη φήμη μιας πόλης.

Τηρουμένων των αναλογιών η Πάτρα είναι, μπορεί να είναι, υπερήφανη για τη Δημοτική της Βιβλιοθήκη. Κι αυτό πρέπει να το πούμε και να το δείξουμε προς κάθε κατεύθυνση. Αυτό είναι και το νόημα των εκδηλώσεων που ετοιμάζουμε για τα εκατό χρόνια της Βιβλιοθήκης μας. Τέλος επιθυμώ να θέσω δημόσια ένα μεγάλο στόχο.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ένας μεγάλος αριθμός βιβλίων της Βιβλιοθήκης, πρόκειται για χιλιάδες τόμους, δεν είναι προσβάσιμοι στο κοινό διότι οι χώροι της Βιβλιοθήκης δεν επαρκούν. Τίθεται συνεπώς ζήτημα να δούμε την ανάγκη για μια νέα και σύγχρονη Δημοτική Βιβλιοθήκη που θα είναι ένα κόσμημα για την Πάτρα. Το 2010 πρέπει να είναι η χρονιά που θα αναδείξουμε, θα προετοιμάσουμε και θα ωριμάσουμε αυτό το αίτημα. Έχω ήδη υποδείξει ως κατάλληλο προς τούτο, το χώρο δίπλα στο νέο αρχαιολογικό μουσείο ώστε να συγκροτηθεί εκεί μια ενότητα με πνευματικό και πολιτιστικό χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση η ανέγερση ενός νέου μεγάρου που θα φιλοξενήσει τη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη, είναι ένας μεγάλος στόχος που πρέπει να μας ενώσει όλους και για τον οποίο θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις».

Σχεδίαση & κατασκευή: Βασίλης Φουρτούνης
copyright © 2008:Τάσος Αποστολόπουλος