Συνάντηση του Γεν. Γραμ. Τάσου Αποστολοπουλου με το Νομάρχη Αχαΐας και Δημάρχους του νομού

για τις φυσικές καταστροφές

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

 

Ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Τάσος Αποστολόπουλος ηγήθηκε σύσκεψης, στις 5 Ιανουαρίου 2010, θέμα της οποίας αποτέλεσαν οι καταστροφές που προκλήθηκαν από το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε δήμους και ο τρόπος άρσης των συνεπειών τους.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος: Ο Νομάρχης Αχαΐας κ. Κατσικόπουλος Δημήτρης, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Νομού Αχαΐας κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος και οι Δήμαρχοι Πατρέων κ. Φούρας Ανδρέας, Αιγίου κ. Καραφωτιάς Απόστολος, Δύμης κ. Γκοτσούλιας Διονύσης, Βραχνεϊκων κ. Τογαντζής Βασίλης , Διακοπτού κ. Βασιλείου Τάκης, Παραλίας κ. Δημακόπουλος Φώτης, Ρίου κ. Λιακόπουλο Χρήστος, Ερινεού κ. Βαρνακιώτης Ανδρέας, Συμπολιτείας κ. Καλογερόπουλος Δημήτρης, Λαρίσου κ. Καλαϊτζής Κώστας καθώς και ο Αντιδήμαρχος Ακράτας κ. Διαμαντόπουλος Ανδρέας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μόβρης κ. Κολλιόπουλος Κώστας και ο Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας κ. Παναγιωτόπουλος Διονύσιος.

Επίσης, συμμετείχαν: η Διευθύντρια της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου κ. Κουτσογεωργοπούλου Κωνσταντίνα, ο εκπρόσωπος του Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών-Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας κ. Παπαδόπουλος Βασίλης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το λόγο έλαβαν όλοι οι δήμαρχοι οι οποίοι εξέθεσαν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την έντονη θαλασσοταραχή των τελευταίων ημερών καθώς και από πλημμυρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στην ενδοχώρα.

Επίσης, ζήτησαν, πέραν των άμεσων επεμβάσεων, το σχεδιασμό και την αντιμετώπιση των προβλημάτων διάβρωσης των ακτών μέσα από ένα συνολικό σχέδιο για όλο το θαλάσσιο μέτωπο της Αχαΐας.

 

Ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Τάσος Αποστολόπουλος, συνοψίζοντας τη σύσκεψη ανέφερε τα εξής:  

 

«Τα προβλήματα που προέκυψαν μετά την τελευταία κακοκαιρία αποτελούν ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο το οποίο επιτείνεται και από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Είναι αναγκαία η συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος το οποίο αποτελεί έναν μεγάλο στόχο για όλο το θαλάσσιο μέτωπο της Αχαΐας και δη στα τμήματα που σημειώνονται οι διαβρώσεις.

Πέραν τούτου, όμως, είναι αναγκαία η άρση της επικινδυνότητας στα σημεία που έχουν πληγεί και η αποκατάσταση της ομαλότητας στην καθημερινή ζωή των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Τα αιτήματα των πληγέντων δήμων θα αντιμετωπίσουν από κοινού το Υπουργείο Εσωτερικών, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας και οι συγκεκριμένοι δήμοι .

Ήδη η Περιφέρεια εκπονεί μελέτη για την προστασία των δυτικών ακτών από τη διάβρωση η οποία θα παραδοθεί το Μάρτιο του 2010.

Επιπλέον, υπάρχουν επιμέρους μελέτες για το ίδιο θέμα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους δήμους , οι οποίες πρέπει να επικαιροποιηθούν και να ενταχθούν στο συνολικό σχέδιο προστασίας των ακτών που θα αποφασίσουμε από κοινού».

 

 

 

 

 

 

 

Σχεδίαση & κατασκευή: Βασίλης Φουρτούνης
copyright © 2008:Τάσος Αποστολόπουλος