Ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γεωργίου Α. Παπανδρέου στην Αλεξανδρούπολη

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

 

1252448909-04953
1252495566-22144
1252446283-17582

Ομιλία του Γιώργου Α. Παπανδρέου σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη

 

"Απόψε, εδώ, χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας. Εδώ, στην Αλεξανδρούπολη. Και αυτή η καρδιά έκανε πέρα και τα σύννεφα. Και έτσι στις 4 του Οκτώβρη, ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ θα φωτίσει όλη την Ελλάδα.

Είμαστε όλοι εδώ, για να πούμε ότι μαζί μπορούμε. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο. Για μας, για τα παιδιά μας, για τη Θράκη, για την Ελλάδα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας. Γι' αυτό το συγκλονιστικό πάθος. Δεν είναι πάθος για την εξουσία και τις καρέκλες. Είναι πάθος για την Ελλάδα. Είναι η πίστη. Είναι η πίστη, που έχουμε στις ανεξάντλητες δυνάμεις του λαού μας.

Ακούγεται το σύνθημα: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό»

Ενωμένοι, αγκαλιάζουμε τις δυνάμεις της κοινωνίας που θέλουν τη μεγάλη αλλαγή. Αυτοί που πιστεύουν στις ανεξάντλητες δυνάμεις των πολιτών μας. Τώρα είναι η ώρα. Ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω μας την παρακμή. Να βάλουμε τη χώρα μας σε πορεία εθνικής ανάτασης.

Ακούγονται συνθήματα

Ήρθε η ώρα, οι παλιές γενιές, οι αγωνιστικές, μαζί με τα νιάτα μας, που είναι μαζί μας εδώ στον Έβρο, στην Αλεξανδρούπολη, να σημάνουμε εγερτήριο. Εγερτήριο όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου, που διψάνε να ξαναδούν αυτή τη χώρα να προοδεύει και να πρωταγωνιστεί.

Ήρθε η ώρα του λαού.

Στις 4 του Οκτώβρη ανατέλλει ο ήλιος. Ο ήλιος της ελπίδας.

Και δεσμεύομαι απέναντί σας. Δεσμεύομαι απέναντί σας, απέναντι σε κάθε Έλληνα, απέναντι σε κάθε Ελληνίδα. Δεσμεύομαι, όπως σας κοιτάζω απόψε σήμερα, στα μάτια, αυτό θα κάνω και αύριο, ως πρωθυπουργός της χώρας.

Θα είμαι δίπλα σας. Θα είμαι κοντά σας. Θα αγωνιστούμε μαζί. Θα είμαι κοντά, όπου χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας. Θα είμαι δίπλα σας από την πρώτη μέρα, στο σχολείο, στο Πανεπιστήμιο, στη δουλειά, στο εργοστάσιο, στην υπηρεσία, στο χωράφι. Μαζί να δώσουμε τον αγώνα για μια καλύτερη Ελλάδα.

Ακούγεται το σύνθημα: «Γερά-δυνατά, να πέσει η Δεξιά»

Γερά, δυνατά γιατί δεν σηκώνει πλέον ο τόπος ηγεσίες που κρύβονται στα δύσκολα. Που φυγομαχούν μπροστά στα προβλήματα. Που μας οδήγησαν σε οικονομική, κοινωνική, πολιτική, αλλά και ηθική παρακμή. Και τώρα, ζητάνε και τα ρέστα.

Φτάνει πια ο εμπαιγμός. Φτάνει πια η υποκρισία. Φτάνουν πια οι δικαιολογίες.

Εμείς, εδώ, ζητάμε την ευθύνη να βγάλουμε την Ελλάδα από το τέλμα.

Στις 4 του Οκτώβρη ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης.

Ζητάμε ψήφο αυτοδυναμίας στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Και σηκώνουμε από τις 5 του Οκτώβρη τα μανίκια, αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με κάθε αντίληψη και κάθε κατεστημένο που κρατά τον τόπο πίσω.

Δεν χρωστάμε σε κανένα, μόνο στο λαό. Σε αυτόν λογοδοτούμε. Σε κανέναν άλλον.

Γι' αυτό, συγκρούονται σ' αυτές τις εκλογές, όχι απλά δύο κόμματα, ή δύο υποψήφιοι πρωθυπουργοί. Συγκρούονται δύο διαφορετικές αντιλήψεις για την χώρα μας. Δύο διαφορετικές πολιτικές.

Εκείνοι μιλάνε για περικοπές.

Εμείς μιλάμε για επενδύσεις.

Εκείνοι μιλάνε για συρρίκνωση.

Εμείς μιλάμε για ανάπτυξη.

Εκείνοι σπαταλούν τον πλούτο του Ελληνικού λαού. Τον πλούτο από τον κρατικό κορβανά, μέχρι και το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό.

Εμείς είμαστε αισιόδοξοι, γιατί ξέρουμε τι έχουμε. Ξέρουμε να το αξιοποιήσουμε. Ξέρουμε τον αστείρευτο πλούτο που έχει η χώρα μας. Και αυτός ο πλούτος πρώτα απ' όλα είσαστε εσείς, οι άνθρωποι, είναι τα παιδιά μας, είναι τα νιάτα, είναι οι εργαζόμενοι, είναι ο αγροτικός κόσμος, είναι ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας.

Το ξέρουμε αυτό και εδώ στη Θράκη. Είναι οι νέοι με τα δύο πτυχία, που σήμερα δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Είναι οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες της χώρας μας, που σήμερα βουλιάζουν. Περιμένουν μια κυβέρνηση με σχέδιο, που θα τους δείξει και θα τους ανοίξει τους νέους δρόμους της ανάπτυξης. Είναι οι εργαζόμενοι, που δίνουν κάθε μέρα τον καλύτερό τους εαυτό, αλλά φοβούνται μη χάσουν τη δουλειά τους, σε μια οικονομία που συνεχώς συρρικνώνεται. Είναι οι φοιτητές, είναι οι μαθητές, είναι οι νέοι. Είμαστε όλοι εμείς μαζί. Είναι τα τεράστια πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας και μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε. Θα μπορούσαμε ήδη να το είχαμε κάνει.

Πάνω στο φυσικό περιβάλλον και τον ασύγκριτο φυσικό πλούτο, μπορούμε να στηρίξουμε το νέο όραμα της χώρας μας. Το όραμα για την πράσινη ανάπτυξη, γιατί πράσινη ανάπτυξη σημαίνει οικονομική ανάπτυξη, σημαίνει νέες θέσεις εργασίας. Σημαίνει καθαρή ενέργεια για τον καταναλωτή, τον επιχειρηματία, τον αγρότη. Σημαίνει αγροτικά προϊόντα με ασφάλεια και με ποιότητα. Σημαίνει ποιότητα, που σημαίνει υπεραξία που πηγαίνει στον αγρότη και όχι στον μεσάζοντα. Και αυτό αφορά άμεσα και το Νομό Έβρου. Ένα νομό κατεξοχήν αγροτικό. Η πράσινη ανάπτυξη αγγίζει και τον τουρισμό μας, αυτή τη βαριά βιομηχανία μας.

Ακούγονται συνθήματα

Προχωράμε μαζί. Θα προχωρήσουμε μαζί. Θα την φτιάξουμε την Ελλάδα, όποιες δυσκολίες και αν έχουμε μπροστά μας. Είμαστε αισιόδοξοι, διότι έχουμε τον πλούτο του Ελληνικού λαού, της παράδοσης, του πολιτισμού μας, και μπορούμε αυτά να τα αξιοποιήσουμε.

Ξέρουμε, φίλες και φίλοι, ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην παροχή παραδοσιακών και εναλλακτικών τουριστικών υπηρεσιών. Και όλοι ξέρουμε ότι ο Νομός Έβρου μπορεί να αξιοποιήσει τα φυσικά του πλεονεκτήματα, την αστείρευτη φυσική ομορφιά του, όπως το Δέλτα του Έβρου, ένα από τα πλουσιότερα οικοσυστήματα στον κόσμο, αλλά και πραγματικά αμέτρητες άλλες πηγές φυσικού κάλλους και ενδιαφέροντος.

Πράσινη ανάπτυξη σημαίνει σφαιρική ανάπτυξη. Σημαίνει συνεργασία ανάμεσα στον τουρισμό, την αγροτιά, την μικρομεσαία επιχείρηση και τον πολιτισμό. Και ξέρουμε επίσης ότι, και εδώ, η Θράκη μπορεί να πρωτοπορήσει. Θα μπορούσε ήδη να το είχε κάνει.

Η Θράκη και ο Έβρος ήταν πάντα στο κέντρο του πολιτισμού. Από την Σπηλιά του Κύκλωπα στη Μάκρη, στο Ιερό των Μεγάλων Θεών της Σαμοθράκης, ως την Τραϊανούπολη, η Θράκη είναι προικισμένη με αστείρευτο πολιτιστικό πλούτο. Και ο πολιτισμός σημαίνει οικονομική ανάπτυξη για τον τόπο. Ταυτότητα ξεχωριστή στα προϊόντα μας. Ταυτότητα που έχει ανταγωνιστικές δυνατότητες παγκοσμίως.

Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι φάρος πολιτισμού. Και ο Φάρος της Αλεξανδρούπολης, όπου και εγώ φαντάρος έκανα τις βόλτες μου, το σύμβολο της πόλης σας, είναι σύμβολο για όλη την Ελλάδα. Μιλάμε για την Ελλάδα, που είναι σταυροδρόμι πολιτισμών. Μιλάμε για την Ελλάδα του διεθνισμού. Μιλάμε για την Ελλάδα της ανάπτυξης. Μιλάμε για την Θράκη με τη νέα γεωγραφία της γύρω περιοχής.

Όλα τα ξέρουμε αυτά. Τα γνωρίζουμε αυτά, αλλά η Νέα Δημοκρατία επιλέγει να τα αγνοεί. Αδυνατεί, δεν μπορεί να τα σεβαστεί, να τα τιμήσει, δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει. Και ακριβώς αυτός θα έπρεπε να ήταν και είναι ο στόχος μιας χώρας σαν την Ελλάδα. Να αξιοποιήσει τον πλούτο της Θράκης, του Έβρου, για να μπορεί να αναδείξει αυτή την περιοχή, σε περιοχή πρωτοπορίας στον πολιτισμό, στην πράσινη ανάπτυξη, στην ειρήνη και τη συνεργασία των λαών.

Ο Νομός Έβρου είναι πυλώνας και για την ασφάλεια της χώρας μας. Μπορεί να γίνει πυλώνας και για την ανάπτυξη της Ελλάδας. Η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται στο κέντρο των Βαλκανίων. Και γι' αυτό δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται να μένει πίσω. Δεν οραματιζόμαστε το αδύνατο. Οραματιζόμαστε το αυτονόητο. Το αυτονόητο θα πράξουμε και εμείς. Και ξέρει, γνωρίζει η Αλεξανδρούπολη, όπως το γνωρίζει και ολόκληρη η Θράκη, τι έγινε τα τελευταία 15 χρόνια στην περιοχή: όλα όσα χρειαζόταν η Θράκη, για να γίνει περιοχή διασύνδεσης της εθνικής μας οικονομίας με τα Βαλκάνια.

Υπήρξαν, επί ημερών μας, επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό. Μεταφέραμε εδώ κρατικές δραστηριότητες. Δημιουργήσαμε το μεγάλο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Φτιάξαμε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, που εξελίχθηκε στο τρίτο Πανεπιστήμιο της χώρας. Υποδεχτήκαμε 25.000 Πόντιους πρόσφυγες και δημιουργήσαμε Σχολές Αστυφυλάκων στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή, στο Διδυμότειχο. Όλη αυτή η προσπάθεια είχε εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα. Και ολόκληρος ο πληθυσμός της Θράκης, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, συνενώθηκαν για το κοινό συμφέρον. Συνεργάστηκαν, έπεσαν τα τείχη που τους χώριζαν.

Δυστυχώς, τα πέντε χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, όλη αυτή η προσπάθεια για τη Θράκη σταμάτησε. Όπως έκαναν παντού, έτσι και εδώ, στη Θράκη, αντί να χτίσουν πάνω στα θετικά που βρήκαν, τα εγκατέλειψαν, τα γκρέμισαν. Στην εγκατάλειψη της Θράκης έδειξαν και όλη τους την αλαζονεία. Αντί να αξιοποιήσουν όλο τον πλούτο αυτό τον πλούτο, που βρήκαν, τον εγκατέλειψαν. Και μόλις χθες, δυστυχώς, είχαμε αυτή τη φωτιά στους Δήμους Τραϊανούπολης και Φερρών. Το ζήσατε όλοι εσείς από κοντά, μια φωτιά που προκάλεσε τεράστια καταστροφή. Και αν δεν ήταν η βροχή, με τις καθυστερήσεις και την αμέλεια του κρατικού μηχανισμού, θα έκαιγε δυστυχώς ακόμα, με ό,τι σημαίνει αυτό για την περιοχή. Και έμαθα ερχόμενος εδώ, στην Αλεξανδρούπολη, ότι 3 - 4 φορές ζητήθηκε να σηκωθεί το ελικόπτερο και τρεις φορές είχε βλάβη και δεν μπορούσε να σηκωθεί. Για να δει κανείς πόσο έχει παραμελήσει ο κρατικός μηχανισμός τις βασικές ανάγκες προστασίας αυτών των περιοχών, που είναι πλούτος για τη χώρα μας, που είναι πλούτος για την ανάπτυξη, που είναι πλούτος για τον τουρισμό μας.

Έχουμε τις πλημμύρες εδώ στη Θράκη. Έχω επισκεφτεί τον Έβρο με τις πλημμύρες και, δυστυχώς βλέπω να επαναλαμβάνονται σε ετήσια βάση, χωρίς η Πολιτεία να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μια κεντρική αναπτυξιακή επιλογή γι' αυτή την πόλη, για την Θράκη, αλλά και για την Ελλάδα, αντιμετωπίστηκε ως δευτερεύον ζήτημα και χάθηκαν εξασφαλισμένοι πόροι από το Γ' ΚΠΣ. Βούλιαξε το σύστημα παραγωγής έργων. Το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, εγκαταλείφθηκε στην τύχη του. Συντηρεί σήμερα τη λειτουργία του χωρίς νοσηλευτές, χωρίς προσωπικό με την χειρότερη αναλογία μεταξύ νοσηλευτών και κλινών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Έτσι θα βοηθηθεί η Περιφέρεια; Έτσι θα βοηθηθεί η Θράκη; Έτσι θα βοηθηθεί ο Έβρος;

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, την ώρα που ήταν έτοιμο να ανθίσει, έχασε το βηματισμό του.

Ακούγεται στο σύνθημα: «Κάτω η χούντα του Καραμανλή»

Χούντα δεν είναι. Απλώς, πρόδωσε την εντολή που του έδωσε ο Ελληνικός λαός και, αύριο, ο Ελληνικός λαός θα αποφασίσει για αλλαγή πορείας, για μια χώρα ευνομίας, ανάπτυξης και δικαιοσύνης.

Η εγκατάσταση των Ποντίων έμεινε ανολοκλήρωτη. Δυστυχώς, οι Πόντιοι που ήρθαν στη χώρα μας, πολλοί απ' αυτούς, αισθάνονται ότι από την προσφυγιά, έγιναν μετανάστες στην ίδια τους την πατρίδα. Η ύπαιθρος του Νομού, το βόρειο τμήμα του, αντιμετωπίζεται ως φτωχός συγγενής. Θέλησαν να εγκαταστήσουν ορυχεία χρυσού στην καλύτερη περιοχή του Νομού Έβρου και το αποτρέψαμε εμείς, με τους αγώνες μας, μαζί με ολόκληρη την κοινωνία του Έβρου και της Ροδόπης.

Διαφημίζουν τον περίφημο αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, για τον οποίο βεβαίως παλέψαμε και εμείς, αλλά η διακρατική συμφωνία κατοχυρώνει τα συμφέροντα μόνο της μιας πλευράς. Εμείς θα διασφαλίσουμε τους περιβαλλοντικούς όρους και σε ξηρά και σε θάλασσα. Και κάθε μας συμφωνία θα γίνεται μετά από διαβούλευση, από διάλογο, από συζήτηση με την τοπική κοινωνία. Και φυσικά, η Ελλάδα θα διασφαλίσει τα συμφέροντά της τόσο στην κατασκευή, όσο και στη λειτουργία αυτού του αγωγού.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ακολούθησε στον Έβρο την ίδια πολιτική που ακολούθησε σε ολόκληρη τη χώρα. Ποτέ τους δεν ενδιαφέρθηκαν να αξιοποιήσουν τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα αυτής της χώρας. Μονάχα να μοιράζουν τον πλούτο σε λίγους και «ημέτερους».

Γι' αυτό, φίλες και φίλοι, από πρωταγωνιστή με κύρος, κατάντησαν την Ελλάδα φτωχό συγγενή στο διεθνές πεδίο. Γι' αυτό καταδίκασαν, και αυτό αισθανόμαστε όλοι, την Ελλάδα σε αναπτυξιακό μαρασμό.

Ακούγεται στο σύνθημα: «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά»

Περιμέναμε να χτίσουν πάνω σ' αυτό που βρήκαν. Δυστυχώς, δεν το έκαναν και δεν αφήνουν πίσω τους έργο, αλλά σπατάλες και υπόγειες διαδρομές συμφερόντων και συναλλαγών με τα χρήματα του Ελληνικού λαού, τα οποία έπρεπε να είχαν πάει σε επενδύσεις στην Περιφέρεια, στην υγεία, στην παιδεία, στην πρόνοια, στις συντάξεις. Γι' αυτό οδήγησαν την Ελλάδα σε οικονομική κρίση. Και ήταν σε οικονομική κρίση, πολύ πριν από τη διεθνή κρίση. Κατασπατάλησαν ό,τι με θυσίες και σκληρή δουλειά δημιουργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, για να εξυπηρετήσουν τους λίγους, τους «δικούς τους». Έτσι άδειασαν τα κρατικά Ταμεία.

Δεν φταίει ο Ελληνικός λαός και δεν είναι ο Ελληνικός λαός που θα πρέπει να πληρώσει τα σπασμένα. Φταίνε οι ίδιοι που άδειασαν με τις πελατειακές τους σπατάλες τα δημόσια Ταμεία και διόγκωσαν το κομματικό κράτος. Και τώρα, υπόσχονται πάλι, για τρίτη φορά, την καταπολέμηση της σπατάλης του δημοσίου χρήματος, όταν οι ίδιοι σπαταλούν ακόμα και προεκλογικά. Δεν μιλάνε για δαπάνες για την υγεία, την παιδεία και την ανάπτυξη, αλλά για πελατειακές, ρουσφετολογικές πολιτικές, που διχάζουν τις τοπικές κοινωνίες και υπονομεύουν την ανάπτυξη.

Η ηθική κατάπτωση της κυβέρνησης δεν ήταν ούτε αλαζονεία, ούτε αμέλεια. Ήταν δυστυχώς πολιτική επιλογή. Διότι τόσες φορές είπαμε και είπα προσωπικά: Πάμε να ξεκαθαρίσουμε τον τόπο. Πάμε να ξεκαθαρίσουμε την πολιτική ζωή. Πάμε μαζί να αλλάξουμε την πολιτική ζωή.

Δεν μας άκουσαν, ήταν όμηροι των πράξεών τους. Και αυτή η πολιτική επιλογή ήταν που έδωσε το σήμα σε όλους τους πολίτες, δυστυχώς, ότι την επιτυχία μπορούν να την κατακτήσουν μόνο μέσα από την διαφθορά. Και έτσι, βάφτισαν την παρανομία «μαγκιά». Κατέστησαν την «λαμογιά», προνόμιο. Θεοποίησαν το «κονέ», ως κλειδί της επιτυχίας στη ζωή. Και δυστυχώς, μπήκαν αυτές οι λέξεις στο πολιτικό μας λεξιλόγιο.

Περιμέναμε να χτίσουν πάνω σε ό,τι τους κληροδοτήσαμε. Αλλά διακρίθηκαν μόνο στο να γκρεμίζουν. Γκρέμισαν την οικονομία και τον παραγωγικό μας ιστό. Γκρέμισαν το κράτος, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τους μηχανισμούς είσπραξης των φόρων. Γκρέμισαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τη δημόσια παιδεία και, πάνω απ' όλα, γκρέμισαν την ηθική τής πολιτικής και τους δεσμούς εμπιστοσύνης του πολίτη με το ίδιο του το κράτος. Και έτσι, αφήνουν μια τόσο προικισμένη περιοχή της Ελλάδας να μαραζώνει.

Φίλες και φίλοι,

Η κρίση στην οποία μας βύθισε η κυβέρνηση του χθες δεν είναι μόνον η οικονομική. Είναι κρίση αναπτυξιακή, πολιτική, κοινωνική, είναι και κρίση αξιών. Είναι δυστυχώς γενικότερη η κατάπτωση που ζούμε. Ούτε αρκούν μεγάλες κουβέντες, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση. Αυτά δηλαδή που, μετά από τόσα χρόνια κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ακούσαμε ξανά σαν χαλασμένη κασέτα, πριν από λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη. Τα ίδια και τα ίδια που ακούμε έξι χρόνια, χωρίς ποτέ να γίνονται πράξη. Γι' αυτό και δεν αρκούν απλά μέτρα. Δεν αρκεί να διαβάζεις ένα κατεβατό μέτρων. Χωρίς σχέδιο, χωρίς προοπτική, χωρίς καν διαβούλευση, ρίχνουν το βάρος της ευθύνης στα μεσαία και στα χαμηλά εισοδήματα.

Για να βγει ο τόπος από το τέλμα της παρακμής, απαιτείται πρώτα απ' όλα μια νέα ηγεσία, που σέβεται αξίες και θα δώσει το στίγμα μιας νέας διακυβέρνησης. Της ευνομίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της σταθερότητας και των κανόνων για όλους.

Απαιτείται και όραμα και σχέδιο, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για το τι επιτέλους θα παράγει ο τόπος. Απαιτείται σχέδιο και τόλμη, για το πώς θα διανέμουμε τον πλούτο τον οποίον παράγουμε δίκαια, ώστε πραγματικά ο πολίτης, η μεσαία και η χαμηλότερη τάξη, να αισθάνονται ότι ο πλούτος που παράγεται, είναι και δικός τους πλούτος, δεν ανήκει μόνο στους λίγους και ισχυρούς.

Απαιτείται όραμα και σχέδιο, για το ποια ποιότητα θα έχει η παιδεία μας, η παιδεία των παιδιών μας. Για το πώς θα προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους, τα άτομα με αναπηρία, τους άνεργους, το περιθώριο. Απαιτείται σχέδιο, για το πώς θα απελευθερώσουμε το πολιτικό μας σύστημα από την εξάρτηση, ώστε να είναι αυτόνομη η πολιτική από τα διάφορα συμφέροντα. Απαιτείται μια ηγεσία, που θα καταπιαστεί με τα αυτονόητα, όσο δύσκολα ή όσο απλά είναι τα αυτονόητα που θα κάνουμε σε αυτή τη χώρα. Απαιτείται μια ηγεσία, που θα έχει το θάρρος, την βούληση να συγκρουστεί με αντιλήψεις και κατεστημένα, που δεν αφήνουν τα απλά και αυτονόητα να γίνουν σε αυτή τη χώρα.

Φίλες και φίλοι,

Απέναντι σε αυτή την κυβερνητική πολιτική, απέναντι σε μια εξουσία που δεν πίστεψε την Ελλάδα, που πορεύτηκε με μόνη πυξίδα την επιβίωσή της, τη νομή τής εξουσίας, εμείς δεσμευόμαστε για ένα διαφορετικό και καλύτερο αύριο για την Ελλάδα. Έχουμε διατυπώσει τους πέντε μεγάλους εθνικούς μας στόχους. Και το Σαββατοκύριακο που έρχεται, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσουμε ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο τον οδικό χάρτη γι' αυτή την Ελλάδα, για το πώς θα βγούμε από την κρίση, για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε.

Και τα όνειρά μας, φίλες και φίλοι, είναι εφικτά και επιβεβλημένα. Είναι αυτονόητα όνειρα, για μια χώρα και μια κοινωνία να δίνει μάχη καθημερινά, για να κερδίσει το αυτονόητο, το αδιαπραγμάτευτο.

Μαζί, φίλες και φίλοι, μπορούμε, το έχουμε αποδείξει, το έχω και εγώ αποδείξει, από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Μπορούμε να εγγυηθούμε μια δυναμική εξωτερική πολιτική, που θα ξαναδώσει φωνή στην Ελλάδα, που θα την κάνει ξανά σεβαστή, με κύρος στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη, σε διεθνές επίπεδο. Μια Ελλάδα, που θα κάνει και πάλι σαφές σε όλους ότι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Και θα εγγυάται ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Είναι αυτονόητο ότι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε μια δημόσια, δωρεάν, ποιοτική παιδεία για όλους, που θα ετοιμάζει τα παιδιά μας για την ανταγωνιστική διεθνή οικονομία του 21ου αιώνα. Μπορούμε. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια νέα, δίκαιη αναδιανομή του πλούτου μέσα από το φορολογικό σύστημα και ένα κοινωνικό κράτος που διασφαλίζει τα δικαιώματα κάθε πολίτη. Δεν μπορεί να είναι προνόμιο των λίγων η υγεία. Δεν μπορεί να είναι προνόμιο των λίγων η παιδεία. Δεν μπορεί να είναι προνόμιο των λίγων η εξασφάλιση της εργασίας. Είναι δικαιώματα για όλους.

Μπορούμε. Μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα κράτος, για να λειτουργεί υπέρ των πολιτών και κανενός άλλου. Ένα κράτος Δικαίου. Να εγγυηθούμε την εφαρμογή των νόμων, που προστατεύουν τον πολίτη. Να δώσουμε τέλος στο καθεστώς της αυθαιρεσίας, της ανομίας, της αδιαφάνειας, της διαφθοράς και της συγκάλυψης.

Πρώτα απ' όλα, πάνω απ' όλα, μπορούμε μαζί και μόνο μαζί να πάμε σε ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης, στην πράσινη ανάπτυξη. Γιατί είναι αυτονόητο ότι το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης δεν πάει άλλο. Δεν μπορεί να επικρατεί η αντίληψη ότι κάθε τι που δεν γίνεται τσιμέντο γίνεται στάχτη. Γι' αυτό, το σχέδιό μας για την πράσινη ανάπτυξη αναθεωρεί το σημερινό αδιέξοδο μοντέλο της χώρας. Και η βάση του σχεδίου μας είναι να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας σε μια παγκόσμια και ανταγωνιστική οικονομία.

Μαζί μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα πλεονεκτήματα σε κάθε περιοχή. Με πολιτικές που σέβονται και αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες, την ξεχωριστή δυναμική που μπορεί να έχει κάθε περιοχή.

Όπως και εδώ στον Έβρο, σε ολόκληρη τη Θράκη. Η Θράκη, αντί να θεωρείται μέρος της κρίσης, μπορεί και πρέπει να είναι δύναμη λύσης. Δύναμη και αιχμή του δόρατος της δικής μας αναπτυξιακής αντίληψης για τη χώρα μας. Πιστεύω στις δυνάμεις της Περιφέρειας, που θα αποτελέσουν λύση και για τις κορεσμένες μας πόλεις. Μια δύναμη λύσης και ανάπτυξης που επενδύει. Που επενδύει όμως και η Πολιτεία. Που επενδύουμε στα πλεονεκτήματά μας, στον φυσικό μας πλούτο, στο φυσικό μας περιβάλλον, στο ανθρώπινο δυναμικό και σε μια νέα σχέση της μειονότητας με την πλειονότητα, όχι ως φόβο, αλλά ως πλεονέκτημα της περιοχής.

Την προηγούμενη φορά που είχα επισκεφτεί την πόλη, σάς είχα πει ξεκάθαρα ότι πρεσβεύω την πολιτική, που λέει «σεβασμός στα σύνορα και σεβασμός στα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα». Είχα πει ότι οι ίδιες οι μειονότητες πληρώνουν τις σκοπιμότητες, όταν δημιουργείται το αίσθημα ότι γίνονται δούρειος ίππος για την εδαφική ακεραιότητα. Σήμερα, θέλω να πάω ένα βήμα πιο πέρα.

Ακούγεται το σύνθημα: «Άλλαξέ τα όλα...»

Θα τα αλλάξουμε μαζί.

Η συνύπαρξη πολιτισμών είναι από μόνη της ο μεγάλος μας πλούτος, αληθινό προνόμιο για την περιοχή. Αυτή η σύνθεση ανθρώπων και πολιτισμών είναι που χρειάζεται για να πάει ο τόπος μπροστά, για να δημιουργήσει ο τόπος τη δική του, ξεχωριστή ταυτότητα στα Βαλκάνια. Όπως πρέπει να κάνει και η κάθε περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτή η συνεργασία όλων σας θα έχει τα πιο ευεργετικά αποτελέσματα για το νομό σας, για την περιοχή σας, για την Ελλάδα και την ευρύτερη παρουσία μας στην περιοχή. Μην αφήσετε κανέναν και ποτέ να μπει ανάμεσά σας. Ούτε καν το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης. Και αυτήν, μόνο μαζί μπορείτε να την αντιμετωπίσετε. Και εγώ, εδώ όπου βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, σας εγγυώμαι και θέλω να ξέρετε ότι θα είμαι κοντά σας, μαζί σας σ' αυτούς τους αγώνες για την ανάπτυξη και προκοπή αυτού του τόπου.

Σας εγγυώμαι, επίσης, ότι δεν θα επιτρέψω να ξανασηκωθούν τείχη στην κοινωνία της Θράκης. Αν έχετε αυτή την ενότητα μεταξύ σας, θα μπορείτε να δείτε το μέλλον πιο αισιόδοξα. Και θα είμαι κοντά σας ακριβώς γι' αυτή την ενότητα. Θέλω επίσης να σας διαβεβαιώσω, ότι θα εξασφαλίσουμε όλες τις απαραίτητες δομές που χρειάζονται γι' αυτή την περιοχή, επενδύοντας ειδικότερα στους ανθρώπους της περιοχής, επενδύοντας ουσιαστικά, δυναμικά στην παιδεία. Όπως γνωρίζετε, το κάναμε και στο παρελθόν, μέσα από την ενίσχυση των ΤΕΙ και των ΑΕΙ και τη διασύνδεσή τους με την τοπική αγορά εργασίας και την τοπική παραγωγή. Θέλω να διαβεβαιώσω και τους νέους εδώ, που δηλώνουν δυναμικά, με πάθος τη δική τους διάθεση για αλλαγή, ότι θα απελευθερώσουμε τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ από τον κρατισμό και την γραφειοκρατία.

Ακούγεται το σύνθημα: «Γιώργο μαζί...»

Μαζί, σε κάθε μπόρα, για να φέρουμε τον ήλιο ξανά στη χώρα.

Θέλουμε να δώσουμε δυνατότητες, πρωτοβουλίες στη νέα γενιά. Γι' αυτό θα απελευθερώσουμε τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, ώστε το περιεχόμενο σπουδών, τα πτυχία, οι αναγκαίες κατευθύνσεις στην έρευνα, να μπορούν ελεύθερα να διαμορφώνονται από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ και να συνδιαμορφώνονται με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής, ώστε πραγματικά να συνδέσουμε την παιδεία, την κατάρτιση, την έρευνα, με την αναπτυξιακή προοπτική και τις ανάγκες της περιοχής. Αυτή είναι μια μεγάλη τομή μέσα από την παιδεία.

Επίσης, η Περιφέρεια που διοικεί με την αποκέντρωση, αλλά και λογοδοτεί, η Νομαρχία, οι Δήμοι, όλοι οι φορείς θα συμβάλουν για να πάμε τη χώρα μπροστά. Εμείς θα δώσουμε λόγο στην Περιφέρεια, δυνατότητες στην Περιφέρεια, αρμοδιότητες στην Περιφέρεια, εξουσία στην Περιφέρεια και στον πολίτη, για να μπορεί να καθορίζει ο ίδιος τις προτεραιότητες για την ανάπτυξη.

Γι' αυτό, είναι ώρα οι πολίτες να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους. Όχι να εξαρτώνται και να αναμένουν τις αποφάσεις του κεντρικού κράτους. Πρωτοβουλία, δημιουργικότητα που μπορεί και πρέπει να απελευθερωθεί. Έτσι μπορούμε να ολοκληρώσουμε και την εξωστρέφεια της Θράκης. Να αξιοποιήσουμε και να ολοκληρώσουμε τις απαραίτητες υποδομές. Μπορούμε και μπορείτε να έχετε αύριο ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή, μια ζωή περηφάνιας και αξιοπρέπειας.

Φίλες και φίλοι,

Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, χάσαμε τη μάχη με το αυτονόητο. Γιατί είναι αυτονόητο ότι τα λόγια δεν φτάνουν. Τα λόγια πρέπει να ακολουθούνται από πράξεις.

Είναι αυτονόητο ότι κανείς δεν μπορεί να έχει ασυλία απέναντι στο νόμο, όσο ψηλά και αν βρίσκεται.

Είναι αυτονόητο ότι το δημόσιο χρήμα είναι το χρήμα του Ελληνικού λαού και πρέπει να γίνεται αντικείμενο υπέρτατου σεβασμού.

Είναι αυτονόητο ότι οι οικογένειες δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν μια ολόκληρη περιουσία, για να μπουν τα παιδιά τους στο Πανεπιστήμιο.

Είναι αυτονόητο για μας ότι το χρήμα του φορολογούμενου μπορεί και πρέπει να έχει αντίκρισμα και να επιστρέφει πίσω στον πολίτη, με ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, παιδείας, κοινωνικής πρόνοιας και διασφαλισμένης σύνταξης.

Επιτέλους, αυτό που λέμε είναι να πράξουμε το αυτονόητο. Και είμαι αποφασισμένος, μαζί σας, είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε πράξη, από την πρώτη κιόλας μέρα της διακυβέρνησής μας. Από τις 5 του Οκτώβρη.

Όσα αδιαπραγμάτευτα δικαιούνται οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, εμείς θα τα κάνουμε πράξη. Θα τα κάνουμε πράξη, με χέρια λυμένα από εξαρτήσεις, με προσήλωση στην άσκηση της εξουσίας, που δίνεται από το λαό, ασκείται με το λαό, για τον ίδιο το λαό, και για κανέναν άλλον.

Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά μας από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτή ήταν πάντοτε η διαφορά μας. Και σήμερα ακόμα περισσότερο.

Ακούγεται το σύνθημα: «ΠΑΣΟΚ εδώ είναι το φως...»

Ο λαός σήμερα εναποθέτει τις ελπίδες στη νέα πορεία που ξεκινά το ΠΑΣΟΚ από τις 5 του Οκτώβρη. Και από τις 5 του Οκτώβρη, θα συνεχίσουμε κοντά σας, μαζί σας, όπως ήμουν και ήμασταν μαζί σας ως αντιπολίτευση, έτσι θα είμαστε μαζί και ως κυβέρνηση για να αλλάξουμε τον ρου της χώρας μας, για ένα καλύτερο αύριο. Χρειάζεται ένα διαφορετικό μοντέλο εξουσίας. Ηγεσία - πρότυπο, που δίνει η ίδια πρώτη το καλό παράδειγμα στους πολίτες, ώστε να χτίσουμε και πάλι μια νέα σχέση που χάθηκε, μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το πολιτικό σύστημα. Γι' αυτή την Πολιτεία, γι' αυτή την Δημοκρατία, γι' αυτή την Ελλάδα δεσμεύομαι να παλέψω. Και σε αυτόν τον αγώνα, σάς θέλω όλους συνοδοιπόρους. Γιατί η Ελλάδα μπορεί. Έχει όλες τις δυνατότητες, όλο τον πλούτο, να κάνει το άλμα για το καλύτερο μέλλον.

Φίλες και φίλοι της Θράκης,

Από εδώ όπου ξεκινά η Ελλάδα.

Η Ελλάδα μας δεν μπορεί να περιμένει.

Δεν έχει ούτε μια μέρα για χάσιμο.

Τώρα είναι η ώρα να αλλάξουμε πορεία στη χώρα.

Να αφήσουμε πίσω την παρακμή.

Να μην αφήσουμε τη χώρα να βουλιάξει.

Να σηκώσουμε τα μανίκια.

Να βάλουμε ξανά μπροστά τη δύναμη που λέγεται Ελλάδα.

Να σταθούμε δίπλα σε κάθε προσπάθεια, κάθε πρωτοβουλία, κάθε τι που κάνει τη χώρα μας πιο δυνατή, πιο δημιουργική, πιο πλούσια και πιο δίκαιη.

Θα αξιοποιήσουμε κάθε τι που έχει να προσφέρει για το καλό όλων, και όχι μόνο των λίγων. Και θα το κάνουμε, το λέω εδώ στα παιδιά, στους νέους, θα το κάνουμε με βαθύ σεβασμό στις γενιές των Ελλήνων που θα έρθουν όταν εμείς θα έχουμε φύγει.

Απλώνω εδώ, στην Αλεξανδρούπολη, σε όλους σας, έναν προς έναν, το χέρι μου. Και σας καλώ: Πάμε μαζί.

Πάμε μαζί σε αυτή τη νέα πορεία.

Πάρτε το μήνυμα της ελπίδας παντού, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό.

Γίνετε εσείς ο φορέας της αλλαγής και ελάτε μαζί μου σε αυτή την εθνική προσπάθεια για μια νέα εθνική ενότητα.

Ναι, διαμορφώνουμε μέσα από τη νέα ελπίδα μια νέα εθνική ενότητα, που ξεπερνά τα όρια μιας στενής, παραταξιακής προεκλογικής καμπάνιας.

Γι' αυτό και δεσμεύομαι, εκ μέρους όλων εκείνων που θα στελεχώσουν την επόμενη κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, απέναντι σε μια εξουσία που δεν σεβάστηκε τίποτα, εγώ δεσμεύομαι για μια ηγεσία αξιών.

Απέναντι σε μια εξουσία, σήμερα εξαρτημένη από μικρά και μεγάλα συμφέροντα, δεσμεύομαι για μια ηγεσία που δεν χρωστάει σε κανέναν. Μόνο στον ίδιο το λαό.

Και απέναντι σε μια εξουσία που δεν πίστεψε την Ελλάδα, που δεν πίστεψε στον Έλληνα και στην Ελληνίδα, δεσμεύομαι για μια ηγεσία που θα κινητοποιήσει, θα εμπνεύσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Αυτές τις δυνάμεις που έχει και η Θράκη, που έχετε και εσείς, τις δυνάμεις της κάθε ελληνικής Περιφέρειας.

Γι' αυτό, απόψε, θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την παρουσία σας, για την εμπιστοσύνη σας, για το πάθος σας.

Και σας λέω: πάμε μαζί στη νέα αυτή αρχή.

Να φτιάξουμε μια καλύτερη Ελλάδα.

Το ξέρω, μαζί θα το πετύχουμε.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Η βραδιά αυτή είναι το εγερτήριο της Αλεξανδρούπολης, του Έβρου, της Θράκης, για τη νέα αρχή, τη νέα εθνική ανάταση.

Για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε. Γι' αυτήν θα παλέψουμε και μαζί θα μπορέσουμε.

Με την νίκη.

Καλό αγώνα κάθε μέρα, διότι εμείς ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης, ζητάμε ψήφο αυτοδυναμίας.

Να μην πάει χαμένη ούτε μία ψήφος.

Καλό μας αγώνα.

Γεια σας."

 

Σχεδίαση & κατασκευή: Βασίλης Φουρτούνης
copyright © 2008:Τάσος Αποστολόπουλος