Ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γεωργίου Α. Παπανδρέου στην Κοζάνη

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

 

1252683542-30032
1252644611-27751
1252624486-20487

Ομιλία του Γιώργου Α. Παπανδρέου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση στη Κοζάνη

 

"Απόψε εδώ, στην Κοζάνη χτυπάει η καρδιά της Ελλάδα. Χτυπά η καρδιά της ελπίδας. Είμαστε όλοι εδώ, για να πούμε ότι μαζί μπορούμε. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο. Για μας, για τα παιδιά μας, για τη Μακεδονία, για την Ελλάδα.

Ακούγεται το σύνθημα  «Πάμε μαζί. Μαζί, στη νέα εποχή»

Μαζί. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου, διότι μαζί ξεκινήσαμε πριν από μερικά χρόνια, εδώ, με τα λευκά χιόνα. Τώρα, θα φέρουμε την άσπρη μέρα, την άσπρη μέρα στην Ελλάδα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ γι΄ αυτό το συγκλονιστικό πάθος. Δεν είναι πάθος για την εξουσία, είναι πάθος για την Ελλάδα. Είναι πίστη στις ανεξάντλητες δυνάμεις του λαού μας.

Ναι, τώρα είναι η ώρα. Ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω την παρακμή και να βάλουμε τη χώρα σε πορεία Εθνικής Ανάτασης. Ήρθε η ώρα να σημάνουμε εγερτήριο. Εγερτήριο, όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου, που διψούν να ξαναδούν αυτή τη χώρα, την Ελλάδα, την πατρίδα μας, να προοδεύει, να πρωταγωνιστεί.

Ήρθε η ώρα του λαού. Στις 4 του Οκτώβρη, ανατέλλει και πάλι ο ήλιος της ελπίδας πάνω από κάθε γωνιά της ελληνικής γης.

Ακούγεται το σύνθημα «Η γη τα τρέμει, ο ήλιος ανατέλλει»

Ο ήλιος ανατέλλει και τα κατεστημένα που σταματούν την Ελλάδα τρέμουν.

Και δεσμεύομαι. Δεσμεύομαι απέναντί σας, απέναντι σε κάθε Έλληνα, σε κάθε Ελληνίδα. Δεσμεύομαι, όπως σας κοιτάζω σήμερα στα μάτια, αυτό θα κάνω και αύριο ως πρωθυπουργός.

Θα είμαι δίπλα σας, θα είμαι κοντά σας, θα είμαι εδώ, όπου χτυπά η καρδιά της Ελλάδας. Θα είμαι δίπλα σας από την πρώτη μέρα, στο σχολείο, στο Πανεπιστήμιο, στο ΤΕΙ, στη δουλειά, στο εργοστάσιο, στο ορυχείο, στην υπηρεσία, στο χωράφι.

Μαζί, μαζί στον αγώνα για μια καλύτερη Ελλάδα. Γιατί δεν σηκώνει πλέον ο τόπος πολιτικές και πολιτικές ηγεσίες που αποφασίζουν μακριά από τον κόσμο, ερήμην του. Ηγεσίες που κρύβονται στα δύσκολα, που φυγομαχούν μπροστά στα προβλήματα, που μας οδήγησαν σε οικονομική, κοινωνική, πολιτική και ηθική παρακμή.

Φτάνει πια. Φτάνει πια ο εμπαιγμός. Φτάνει πια η υποκρισία. Φτάνουν πια οι δικαιολογίες. Φτάνουν πια τα ίδια και τα ίδια, οι μεγάλες υποσχέσεις, αλλά κανένα έργο.

Εμείς, εδώ, ζητάμε την ευθύνη να βγάλουμε την Ελλάδα από το τέλμα.

Στις 4 του Οκτώβρη, ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης, ψήφο αυτοδυναμίας για το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με κάθε αντίληψη και κάθε κατεστημένο που κρατά τον τόπο μας πίσω. Δεν χρωστάμε σε κανέναν, μόνο στον λαό. Σε αυτόν λογοδοτούμε, σε κανέναν άλλο.

Και ξέρω ότι τα πράγματα στην Κοζάνη δεν είναι εύκολα. Κόστος ζωής, ανεργία, χαμηλοί μισθοί, αυτά προδιαγράφουν έναν δύσκολο χειμώνα. Κάθε μέρα που περνάει, με αυτή την κυβέρνηση, είναι άλλο ένα βήμα προς την απαξίωση του τόπου.

Ακούγονται τραγούδια

Ήδη, έχουμε αρχίσει τα τραγούδια και τους χορούς, για να ανατείλει μια νέα μέρα.

Σε αυτές τις εκλογές, το ξέρετε καλά, δεν συγκρούονται μονάχα δύο κόμματα, δεν συγκρούονται μονάχα δύο υποψήφιοι πρωθυπουργοί. Συγκρούονται δύο διαμετρικά αντίθετες αντιλήψεις, πρακτικές και πολιτικές επιλογές.

Εκείνοι, βλέπουν την εξουσία ως λάφυρο, τη νέμονται με τους λίγους και «ημέτερους».

Για μας, η εξουσία είναι ευκαιρία για προσφορά. Προσφορά στον τόπο, προσφορά στον πολίτη, σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Εκείνοι θεωρούν ότι η νίκη στις εκλογές, τους δίνει προνόμια.

Εμάς, η νίκη στις εκλογές, μάς γεμίζει ευθύνες.

Εκείνοι δίνουν τον πλούτο στους λίγους.

Εμείς πιστεύουμε ότι ο πλούτος δημιουργείται απ' όλους και οφείλει να κατανέμεται δίκαια σε όλους.

Εκείνοι, κάθε φορά που τους τίμησε ο λαός με την εμπιστοσύνη του, υποβάθμισαν, εγκατέλειψαν, γκρέμισαν αυτά που παρέλαβαν.

Εμείς, κάθε φορά που αναλάβαμε τα ηνία της χώρας, χτίσαμε πάνω σε αυτά που παραλάβαμε. Αφήσαμε έργο χειροπιαστό, για εκατομμύρια Έλληνες και Ελληνίδες. Και όποτε κάναμε λάθη, και τα αναγνωρίσαμε, και τα διορθώσαμε.

Εκείνοι, ποτέ δεν πίστεψαν στην Ελλάδα και στις δυνάμεις της. Σε εσάς, σε εμάς, στους ανθρώπους. Παρέμειναν θεατές των εξελίξεων. Άφησαν την Ελλάδα στο περιθώριο. Στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη, στη Μεσόγειο. Εμείς, ξέρουμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα αστείρευτων δυνατοτήτων. Ικανή να πρωταγωνιστεί. Είναι μια χώρα, που μπορεί να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της. Να κερδίζει τη διεθνή αναγνώριση, τα δικαιώματά της. Να διαπραγματεύεται με ικανό και αποτελεσματικό τρόπο.

Και ο πλούτος της χώρας μας είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι, είσαστε εσείς οι ίδιοι, ο πολιτισμός μας, το περιβάλλον μας, η ομορφιά αυτού του τόπου. Είναι οι νέοι με ένα ή δύο πτυχία, που σήμερα δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Ναι, είναι πλούτος για τον τόπο μας. Είναι οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, που αισθάνονται ότι βουλιάζουν σήμερα και περιμένουν επιτέλους μία κυβέρνηση με σχέδιο, που θα ανοίξει τους δρόμους ανάπτυξης.

Είναι οι εργαζόμενοι, που δίνουν κάθε μέρα τον καλύτερο εαυτό τους. Που φοβούνται, όμως, φοβούνται μη χάσουν τη δουλειά τους, σε μια οικονομία που συνεχώς συρρικνώνεται, και αισθάνονται ανασφάλεια. Είναι οι φοιτητές, είναι οι μαθητές, είναι οι νέοι. Ναι, αυτός είναι ο πλούτος μας. Μας λένε, μα πού είναι ο πλούτος; Αυτός είναι ο πλούτος μας.

Είμαστε όλοι εμείς μαζί. Μαζί με τη νεολαία και το δυναμισμό της. Ξέρουμε ότι η χώρα μας έχει τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα, αρκεί να τα αξιοποιήσουμε. Και μπορούμε, και θα μπορούσαμε ήδη να το είχαμε κάνει.

Ακριβώς πάνω στο φυσικό μας περιβάλλον, στους ασύγκριτους φυσικούς μας πόρους, μπορούμε να στηρίξουμε το αύριο, το όραμά μας για το αύριο. Το όραμά μας για ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης. Της πράσινης οικονομίας, της πράσινης ανάπτυξης.

Τι σημαίνει πράσινη ανάπτυξη; Σημαίνει να εκσυγχρονίσουμε όλη την τεχνολογική μας υποδομή για την παραγωγή, τις αγροτικές εργασίες στο χωράφι, και βεβαίως για τον τουρισμό μας. Σημαίνει νέες θέσεις εργασίας. Σημαίνει καθαρή ενέργεια για τον καταναλωτή, τον επιχειρηματία, τον αγρότη. Σημαίνει αγροτικά προϊόντα με ασφάλεια, με ποιότητα, με υγεία για τον καταναλωτή, αλλά και για τον αγρότη. Και η ποιότητα σημαίνει και υπεραξία.

Ναι, οι κόποι μας να πιάνουν τόπο, διότι όταν εμείς επενδύουμε στην ποιότητα, δηλαδή όταν επενδύουμε στον άνθρωπο, όταν επενδύουμε στο περιβάλλον, όταν επενδύουμε στη νέα τεχνολογία, βγάζουμε προϊόντα με σιγουριά, με δημιουργικότητα, με καινοτομία, με ποιότητα, που έχουν υπεραξία και είναι ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά.

Η πράσινη ανάπτυξη αγκαλιάζει και τη μεγάλη μας βιομηχανία, που λέγεται τουρισμός. Μπορούμε και θα συνδέσουμε τις τουριστικές υπηρεσίες με την παράδοσή μας, με τα προϊόντα μας, με τον πολιτισμό μας. Και η Κοζάνη μπορεί να πρωτοπορήσει.

Η Αιανή, η αρχαία πόλη του Πολυμύλου, τα Βυζαντινά μνημεία, είναι μόνο μερικά παραδείγματα που μπορούμε και πρέπει να αναδείξουμε και να συνδέσουμε με τον τουρισμό, την αγροτική και άλλη ανάπτυξη. Τα ήθη, τα έθιμα, οι παραδόσεις μας, είναι ζωντανή απόδειξη πολιτισμού και ιστορίας για την περιοχή.

Αυτή η αξιοποίηση είναι η βασική μας προτεραιότητα, μαζί με την πράσινη ανάπτυξη. Είναι αναπτυξιακό στοίχημα, που καλούμαστε να κερδίσουμε και μπορούμε να το κερδίσουμε. Δεν οραματιζόμαστε το αδύνατο. Οραματιζόμαστε το αυτονόητο. Η Κοζάνη δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται να μένει πίσω. Η Κοζάνη, η Δυτική Μακεδονία, δεν θα μείνει πίσω.

Όμως, φίλες και φίλοι, το ξέρετε καλά, γνωρίζετε τι έγινε τα τελευταία χρόνια στην περιοχή. Και εδώ ήμασταν πριν από λίγους μήνες και τα ξαναλέγαμε. Η σημερινή κυβέρνηση προσπάθησε με όλες της τις δυνάμεις να απαξιώσει τη ΔΕΗ.

Πήραν μια επιχείρηση, που το 2004 είχε κέρδη 500 εκατομμύρια ευρώ και, μέσα σε πέντε χρόνια, την κατέστησαν ζημιογόνα, παρότι πληρώνει περισσότερο για τη ΔΕΗ ο καταναλωτής. Έφυγαν τα κέρδη και έμειναν τα φουγάρα να ρυπαίνουν.

Σας υποσχέθηκαν την αντικατάσταση των παλαιών, ρυπογόνων μονάδων με νέες. Την αποκατάσταση των εδαφών. Σας υποσχέθηκαν 1.500 προσλήψεις. Τη μετεγκατάσταση των οικισμών της Μαυροπηγής, της Ποντοκώμης, της Ακρινής. Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί. Δεν σέβονται το περιβάλλον. Δεν σέβονται τη χώρα. Δεν σέβονται καν την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Δεν σέβονται εσάς.

Τα Κέντρα Υγείας υποβαθμίστηκαν, οι δομές περίθαλψης υπολειτούργησαν. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπηρία βρίσκονται στο έλεος του Θεού. Δεν σεβάστηκαν την παιδεία, την ανάγκη στη χώρα μας για παιδεία, για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, τα τελευταία χρόνια, έχασε χιλιάδες σπουδαστές. Χιλιάδες νέοι έχασαν δυνατότητες για πρόοδο. Ανάγκασαν πολλούς νέους, ή να φύγουν στο εξωτερικό, ή να πάνε σε ιδιωτικά κέντρα, μήπως και εκπληρώσουν το όραμά τους.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι, εδώ και πέντε χρόνια, χωρίς τις απαραίτητες κτιριακές υποδομές. Φθάνουν πια οι δικαιολογίες. Η Νέα Δημοκρατία ακολούθησε, στον Νομό Κοζάνης, στη Δυτική Μακεδονία την ίδια πολιτική που ακολούθησε σε ολόκληρη τη χώρα.

Ποτέ τους δεν ενδιαφέρθηκαν να αξιοποιήσουν τα μεγάλα πλεονεκτήματα αυτής της χώρας. Θέλανε μονάχα να μοιράζουν τον πλούτο στους λίγους. Γι' αυτό, από πρωταγωνιστή με κύρος, κατάντησαν την Ελλάδα φτωχό συγγενή στο διεθνές πεδίο.

Γι' αυτό, την καταδίκασαν σε αναπτυξιακό μαρασμό. Έφεραν τη χώρα σε κρίση, πολύ πριν τη διεθνή κρίση. Άδειασαν τα κρατικά Ταμεία. Πού πήγαν αυτά τα χρήματα; Πήγαν μήπως στην υγεία; Πήγαν στην παιδεία; Πήγαν στην πρόνοια; Πήγαν στην περιφέρεια; Όχι. Πήγαν σε πελατειακές διευθετήσεις, σε οικονομικές συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, σε σπατάλες για κομματικούς «ημέτερους» και ισχυρούς.

Και τώρα, υπόσχονται πάλι, για τρίτη φορά, την καταπολέμηση της σπατάλης του δημοσίου χρήματος. Αφού επί έξι χρόνια τα χρησιμοποίησαν όπως ήθελαν, έρχονται να πουν στους Έλληνες ξανά τα ίδια. Και όχι μόνον αυτό, αλλά για τις δικές τους αμαρτίες, λένε, πρέπει να πληρώσει με χαράτσι ο Ελληνικός λαός. Δεν το δεχόμαστε.

Η ηθική κατάπτωση της κυβέρνησης δεν ήταν ούτε αλαζονεία, ούτε αμέλεια, ήταν δυστυχώς πολιτική επιλογή. Και αυτά τα χρήματα είναι δικά σας χρήματα. Είναι τα χρήματα του φορολογούμενου, είναι τα χρήματα από το βιος σας, από τον κόπο σας, είναι χρήματα τα οποία έπρεπε να σεβαστούμε

Δεν πρέπει ποτέ πια κυβέρνηση στη χώρα να μην σέβεται το βιος του Ελληνικού λαού. Αυτά είναι χρήματα που πρέπει να βρίσκουν αντίκρισμα, που πρέπει να επενδύουν στον πολίτη, στην προστασία του, στην ανάπτυξη, σε δουλειές.

Γι' αυτό και εγώ ζήτησα πολλές φορές, το είπα προσωπικά και στον ίδιο τον Καραμανλή, πάμε να ξεκαθαρίσουμε τον τόπο, πάμε να ξεκαθαρίσουμε την πολιτική ζωή. Του είπα στη Βουλή, πάμε να αλλάξουμε την πολιτική ζωή, να ανατρέψουμε παλιές πρακτικές διαφθοράς.

Δεν με άκουσαν, ήταν όμηροι των πράξεών τους. Και αυτή η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης έδωσε δυστυχώς το σήμα σε όλους τους πολίτες ότι, την επιτυχία, μπορούν να την κατακτήσουν μόνο μέσα από τη διαφθορά. Και έτσι, βάφτισαν την παρανομία - μαγκιά, κατέστησαν την «λαμογιά» - προνόμιο, θεοποίησαν το «κονέ», ως κλειδί επιτυχίας στη ζωή.

Δυστυχώς, έφεραν αυτές τις λέξεις στο πολιτικό λεξιλόγιο.

Όμως, φίλες και φίλοι, δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Δυστυχώς, ήταν πάρα πολλοί αυτοί που πίστεψαν ότι μια άλλη κυβέρνηση θα έχτιζε πάνω στην κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ, θα διόρθωνε πιθανά λάθη, θα έχτιζε κάτι καλύτερο για την Ελλάδα.

Και πολλοί, ακόμα και της Νέας Δημοκρατίας, πίστεψαν ότι ακόμα και στη δεύτερη θητεία της, κάτι θα γινόταν. Σήμερα, αισθάνονται προδομένοι. Σήμερα αισθάνονται ότι προδόθηκε η εμπιστοσύνη τους ακόμα και οι οπαδοί τους. Και τους καλούμε να πάμε μαζί, να αλλάξουμε τη χώρα, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

Διότι ήταν μια κυβέρνηση, εξαρχής προσανατολισμένη στο πώς θα παραμείνει στην εξουσία, αδιαφορώντας για το οικονομικό και κοινωνικό κόστος μιας τέτοιας επιλογής. Και τον πλούτο, το κύρος, τις δυνατότητες της Ελλάδας που κληρονόμησαν, αυτά τα σπατάλησαν.

Φίλες και φίλοι,

Η κρίση, στην οποία μας βύθισε η κυβέρνηση του χθες, δεν είναι μόνο οικονομική. Το οικονομικό πρόβλημα τελικά είναι αποτέλεσμα της κρίσης διακυβέρνησης. Κρίσης διακυβέρνησης, κρίσης αναπτυξιακής προόδου, κρίσης τελικά στην πολιτική, κρίσης και αξιών και κανόνων.

Είναι γενικότερη η κατάπτωση που ζούμε τις μέρες της Νέας Δημοκρατίας. Γι' αυτό, για την έξοδο από την κρίση, δεν αρκεί να αραδιάζουμε δέκα - είκοσι - τριάντα μέτρα και, μάλιστα άδικα, που μπαλώνουν πρόσκαιρα, που βλέπουν μόνο τα συμπτώματα και όχι τα αίτια. Αίτια, για τα οποία είναι οι ίδιοι υπαίτιοι.

Για να βγει ο τόπος από το τέλμα της παρακμής, απαιτείται πάνω από όλα νέα ηγεσία, που σέβεται αξίες. Ένα πλαίσιο σταθερότητας, κανόνων, που θα δώσει το στίγμα της νέας διακυβέρνησης, που θα δώσει σιγουριά, ασφάλεια, που θα δώσει προοπτική και σχέδιο, όραμα για την οικονομία, για το τι θέλουμε να παράγουμε, για το πώς θα σχεδιάσουμε το αύριο, πώς θέλουμε να διανέμεται ο πλούτος μας, δίκαια, ποια ποιότητα θα έχει η παιδεία για τα παιδιά μας, πώς θα προστατέψουμε τους πιο αδύναμους, πώς θα απελευθερώσουμε την πολιτική από την εξάρτηση, για να κατακτήσει την αυτονομία της, για να εκπροσωπεί ο πολιτικός εσάς και μόνον εσάς.

Φίλες και φίλοι,

Αυτοί είναι οι στόχοι για το αύριο. Απέναντι σε αυτή την κυβερνητική πολιτική, απέναντι σε μια εξουσία που δεν πίστεψε την Ελλάδα, που πορεύτηκε με μόνη πυξίδα την επιβίωσή της, τη νομή της εξουσίας, εμείς δεσμευόμαστε για ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα.

Έχουμε διατυπώσει πέντε εθνικούς στόχους. Και το Σαββατοκύριακο που έρχεται, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσουμε ολοκληρωμένο το σχέδιό μας, τον οδικό χάρτη αν θέλετε, για το πώς θα βγει η Ελλάδα από την κρίση, αλλά και για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε για μας και για τα παιδιά μας, για τη νέα γενιά.

Και τα όνειρά μας είναι εφικτά, είναι επιβεβλημένα, είναι αυτονόητα όνειρα. Όνειρα για μια χώρα, για μια κοινωνία που δίνει μάχη καθημερινά, για να κερδίσει το αυτονόητο, το αδιαπραγμάτευτο. Διότι μαζί, φίλες και φίλοι, μπορούμε. Μπορούμε, το ξέρω, το ξέρετε, να εγγυηθούμε μια δυναμική εξωτερική πολιτική, που θα ξαναδώσει φωνή στην Ελλάδα, που θα την κάνει ξανά σεβαστή, με κύρος, με δύναμη στο διεθνές πεδίο.

Γιατί, φίλες και φίλοι, ξέρετε και ξέρω ότι, μαζί μπορούμε. Ναι, μπορούμε μαζί να δημιουργήσουμε μια δημόσια, δωρεάν παιδεία, μια ποιοτική παιδεία για όλους. Που θα ετοιμάζει τα παιδιά μας, θα τα προετοιμάζει σωστά για μια ανταγωνιστική παγκόσμια οικονομία στον 21ο αιώνα.

Ξέρω και ξέρετε ότι μπορούμε, και το πιστεύουμε, να προχωρήσουμε σε μία νέα, δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, μέσα από ένα νέο φορολογικό σύστημα και, ένα κοινωνικό κράτος, που διασφαλίζει δικαιώματα. Να μην είναι βάρος για την οικογένεια η υγεία, να μην είναι βάρος για την οικογένεια η παιδεία, να μην είναι βάρος για την οικογένεια η τρίτη ηλικία.

Και ξέρετε και ξέρουμε ότι μπορούμε. Μπορούμε μαζί να οικοδομήσουμε ένα κράτος, που θα λειτουργεί υπέρ των πολιτών. Δικό σας είναι το κράτος, δεν είναι των συμφερόντων. Είναι δικός σας και κανενός άλλου. Είναι του Ελληνικού λαού. Είναι αυτονόητο να δημιουργήσουμε ένα κράτος Δικαίου. Ναι, τα αυτονόητα!

Να εγγυηθούμε την εφαρμογή των νόμων, να δώσουμε τέλος στο καθεστώς της αυθαιρεσίας, της ανομίας, της αδιαφάνειας, της διαφθοράς και της συγκάλυψης. Τέλος στη λογική ότι στη χώρα μας δεσπόζει το δίκιο του ισχυρού. Για μας, υπάρχει μόνο η ισχύς του Δικαίου, η ισονομία για όλους. Είμαστε όλοι ίσοι μπροστά στο νόμο, όσο ψηλά κι αν βρισκόμαστε.

Και τότε, διασφαλίζοντας κανόνες, διασφαλίζοντας αξίες, διασφαλίζοντας ένα περιβάλλον ασφάλειας, υγείας, παιδείας, βασικών δικαιωμάτων, τότε ξέρουμε ότι μπορεί να φύγει το καθημερινό άγχος από τον Έλληνα εργαζόμενο, τον Έλληνα αγρότη, τον Έλληνα επαγγελματία, τον Έλληνα επιχειρηματία, ότι μπορεί να ανθίσει η δημιουργικότητα και να πάμε σε ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης, αυτό της πράσινης ανάπτυξης.

Μια ανάπτυξη, που θα πηγάζει από τις ιδιαιτερότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, με την ξεχωριστή δυναμική που έχει η κάθε περιοχή. Με την ξεχωριστή ταυτότητα που έχει η κάθε περιοχή, όπως είναι η Κοζάνη και η Δυτική Μακεδονία.

Είμαστε αποφασισμένοι, λοιπόν, να βγάλουμε την περιοχή από το τέλμα, διότι διαθέτει όλο το δυναμικό για να γίνει αυτή η Περιφέρεια ένα πρότυπο πράσινης ανάπτυξης, πόλος γνώσης, τεχνολογικής και επιχειρηματικής καινοτομίας.

Η αγροτική αναγέννηση του τόπου, σε συνδυασμό με την ανάδειξη του τοπίου, αποτελεί επιθετική λύση ανάπτυξης σε μια εποχή κρίσης, του διατροφικού μοντέλου και της αγοράς τροφίμων.

Πράγματι, αυτή η περιοχή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη στροφή σε επώνυμα, ποιοτικά προϊόντα, με σύγχρονη γεωργία και κτηνοτροφία. Στην αναπτυξιακή προσπάθεια που πρέπει πια να αναλάβουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, με νέου τύπου Συνεταιρισμούς, για τους οποίους θα είμαι κοντά σας για να τους φτιάξουμε, να τους αλλάξουμε, να τους εξυγιάνουμε.

Να τους κάνουμε δυναμικούς, για να παρεμβαίνουν στην αγορά, να προστατεύουν το συμφέρον του αγρότη και του κτηνοτρόφου. Να μπορέσουμε, μέσα από την πράσινη ανάπτυξη, να έχουμε την αξιοποίηση των Πιερίων και της λίμνης Πολυφύτου στο Νομό Κοζάνης, που είναι ένα αναπτυξιακό στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδίσουμε.

Διαθέτει αυτή η Περιφέρεια τα μεγαλύτερα αποθέματα επιφανειακών υδάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Οι δυνατότητες, λοιπόν, για μια ήπια τουριστική ανάπτυξη στο λεκανοπέδιο των παραλιμνίων περιοχών, είναι μεγάλες. Μπορούμε να αναδείξουμε την περιοχή σε νέο τουριστικό προορισμό, συνδέοντας τις τουριστικές υπηρεσίες με την παράδοσή μας, τα τοπικά προϊόντα σας και τον πολιτισμό της περιοχής.

Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας, μαζί με το ΤΕΙ, μπορεί και πρέπει να συνδεθούν με την ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει να απελευθερώσουμε τα ΤΕΙ, να απελευθερώσουμε τα Πανεπιστήμια, ώστε τα προγράμματα να τα αποφασίζουν τα ίδια, σε συνεργασία με την τοπική οικονομία, με τους τοπικούς φορείς, με γνώμονα την ανάπτυξη της περιοχής.

Έτσι, θα συνδράμουν και θα συνδεθούν με τη δημιουργία νέων, καινοτόμων επιχειρήσεων, που είναι βασισμένες σε γνώση, σε καινοτομία, σε τεχνολογίες του περιβάλλοντος και σε νέα υλικά. Γι΄ αυτό, θα προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση των δημόσιων υποδομών, αξιοποιώντας ουσιαστικά το ΕΣΠΑ και τα κοινοτικά κονδύλια, που σήμερα παραμένουν ακόμα ανενεργά.

Θα αξιοποιήσουμε και τους κάθετους οδικούς άξονες της Εγνατίας και θα στηρίξουμε και τον σιδηρόδρομο, που αποτελεί ήπια μορφή μεταφοράς. Με τον άξονα Κοζάνης - Λάρισας, τη σιδηροδρομική σύνδεση με τη Θεσσαλία, το αεροδρόμιο, αλλά και με τη ΒΙΠΕ και τη ΒΙΟΠΑ.

Και βεβαίως, η ανάπτυξη στην Κοζάνη είναι συνδεδεμένη με τον λιγνίτη. Όμως, αργά ή γρήγορα, ο λιγνίτης θα τελειώσει. Και οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε από τώρα, όχι αύριο, από τώρα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα.

Εμείς, θέλουμε η Κοζάνη, με την ενεργειακή της τεχνογνωσία, να πρωτοστατήσει, να συμβάλουμε στη μετάβαση σε παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Και ξέρω ότι μαζί μπορούμε να πετύχουμε, μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνογνωσία για τη νέα εποχή, για τη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη και στον χώρο της ενέργειας.

Εδώ θέλουμε τη ΔΕΗ. Τη ΔΕΗ της ανάπτυξης, που όμως σέβεται, αναδεικνύει και προστατεύει το περιβάλλον. Θέλουμε τη ΔΕΗ να μπει δυναμικά σε αυτές τις νέες, καθαρές τεχνολογίες, σε συνεργασία, και με επαγγελματική κατάρτιση και έρευνα, με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ της περιοχής.

Και η ΔΕΗ, όμως, πρέπει να συμμορφώνεται με τους νόμους, να τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους, να σέβεται τους πολίτες της περιοχής. Το είπα και τον περασμένο Μάιο:

Δεσμευόμαστε να εκπονήσουμε αναπτυξιακό σχέδιο για την αξιοποίηση των εδαφών, μετά την εκμετάλλευση του λιγνίτη.

Και  θέλω να επαναλάβω ξεκάθαρα:

Δεσμεύομαι για τη μετεγκατάσταση των οικισμών που πλήττονται από τη λειτουργία της ΔΕΗ.

Θέλουμε την Κοζάνη, την Δυτική Μακεδονία, ενεργειακό κέντρο υψηλής τεχνολογίας, καθαρών πηγών. Είναι στοίχημα για την Κοζάνη, είναι στοίχημα για τη Μακεδονία, είναι στοίχημα για την Ελλάδα.

Θέλουμε η ΔΕΗ να κάνει επενδύσεις, να ανανεώσει το παραγωγικό της δυναμικό, με νέους σταθμούς καθαρής τεχνολογίας, με χαμηλές εκπομπές. Και όλα αυτά βεβαίως θα συμβάλλουν ουσιαστικά, όχι μόνο στην ανάπτυξη, αλλά και για δουλειές, δουλειές καθαρές, υψηλής ποιότητας για τους πολίτες της περιοχής.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για το τι δεν έκανε η ΝΔ και τι θα κάνουμε εμείς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκπονήσει ένα σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη, ακριβώς μετά από τη διεθνή κρίση. Στο σχέδιο αυτό για την ανάκαμψη, διατίθενται 4 δισεκατομμύρια ευρώ για καθαρή ενέργεια στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  4 εκατομμύρια ευρώ δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε όσους διεκδικήσουν καθαρή ενέργεια.

Πόσα νομίζετε διεκδίκησε, όχι πήρε, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Μηδέν!. Μηδέν εις το πηλίκο διεκδίκησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σήμερα. Λεφτά που δικαιούνται, λεφτά που δικαιούμαστε, λεφτά που  θα μπορούσαν να επενδυθούν στην Κοζάνη. Ενώ η Γερμανία, η Πολωνία, χώρες με λιγνίτη όπως κι εμείς, εξασφάλισαν ήδη εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα διεκδικήσουμε άμεσα όσα περισσότερα γίνεται για τη χρηματοδότηση της καθαρής ενέργειας στην Κοζάνη, στη χώρα μας. Γιατί θέλουμε ένα περιβάλλον καθαρό για την περιοχή, που μπορεί να βοηθήσει, να συμβάλει ώστε τα παιδιά να ζουν εδώ χωρίς φόβο για την υγεία τους, αλλά και για να δοθούν και δουλειές.

Το λέω αυτό και για έναν άλλο λόγο, διότι ρωτούν συνέχεια «μα πού θα βρείτε τα λεφτά». Λεφτά υπάρχουν, αν τα διεκδικήσεις, αν προσελκύσεις επενδύσεις, αν νοικοκυρέψεις το κράτος, αν αξιοποιήσεις τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, ώστε να αβγατίσουν και να δημιουργήσουν νέο πλούτο.

Αλλά αυτά θέλουν σχέδιο και θέλουν σχέδιο που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όχι το συμφέρον των κομματικών παραγόντων, των «ημέτερων» και των ισχυρών στη χώρα μας.

Φίλες και φίλοι,

Εμείς μιλάμε και για μια κοινωνία ανθρωπιάς. Βάζουμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας τον άνθρωπο. Και ξέρουμε ότι η προσωπική ευτυχία περνάει μόνο μέσα από τη συλλογική μας προσπάθεια. Η επιτυχία του «εγώ» να γίνεται η ευτυχία του «εμείς». Αυτό το πιστεύω.

Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι απέναντι σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια για την Ελλάδα.

Προσπάθεια για να ξαναφτιάξουμε τους ανθρώπινους δεσμούς, μιας αλληλεγγύης μεταξύ μας, μιας συλλογικής ενότητας, για να αισθανόμαστε περήφανοι γι΄ αυτό που παράγουμε στην Ελλάδα, περήφανοι για την Ελλάδα που διεκδικεί με κύρος στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο. Κι αυτά μπορούμε να τα κάνουμε μόνο όταν είμαστε μαζί, ενωμένοι, φορείς και πολίτες.

Και βέβαια εδώ, για μας,  η Περιφέρεια θα παίξει πρωταρχικό ρόλο. Η εξουσία για μας θα περάσει στην Περιφέρεια που διοικεί με την αποκέντρωση και λογοδοτεί στον πολίτη. Η Νομαρχία, οι Δήμοι, όλοι οι φορείς θα συμβάλουν για να πάμε μπροστά. Θα δώσουμε λόγο στην Περιφέρεια, δυνατότητες στην Περιφέρεια, αρμοδιότητες στην Περιφέρεια, εξουσία στην Περιφέρεια, στον πολίτη, για να μπορείτε εσείς να καθορίζετε οι ίδιοι τις προτεραιότητες για την ανάπτυξη.

Γι' αυτό, είναι ώρα οι πολίτες να πάρουν την τύχη στα χέρια τους. Αυτό είναι το μήνυμα στις 5 Οκτωβρίου, όταν ξεκινήσουμε. Όχι να εξαρτώνται, να αναμένουν, να προσμένουν αποφάσεις από ένα κεντρικό πελατειακό κράτος. Πρωτοβουλία, δημιουργικότητα, αυτές θα απελευθερωθούν στην Περιφέρεια.

Φίλες και φίλοι,

Τα τελευταία χρόνια, στη χώρα μας, χάσαμε τη μάχη με το αυτονόητο. Γιατί τα λόγια δεν φτάνουν, πρέπει να ακολουθούνται από πράξεις. Είναι αυτονόητο για μας ότι, κανείς δεν μπορεί να έχει ασυλία απέναντι στο νόμο του κράτους. Είναι αυτονόητο ότι, το δημόσιο χρήμα είναι το χρήμα του Ελληνικού λαού, και οφείλουν να το σέβονται όσοι το διαχειρίζονται, όπως θα το σεβαστούμε, διότι είναι δικό σας.

Είναι αυτονόητο για μας, ότι οι οικογένειες δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν μια ολόκληρη περιουσία για να μπουν τα παιδιά τους στο Πανεπιστήμιο.

Ακούγεται το σύνθημα «Η γη να τρέμει, ο ήλιος ανατέλλει»

Κι όπως ο ήλιος ανατέλλει, θέλουμε να είναι τόσο αυτονόητο ότι το χρήμα του φορολογούμενου επιστρέφει πίσω σ' αυτόν, σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, παιδείας, κοινωνικής πρόνοιας και τοπικής ανάπτυξης.

Στις 4 του Οκτώβρη, τα αυτονόητα γίνονται πράξη. Γι' αυτό, είμαι αποφασισμένος, είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε πράξη, από την πρώτη κιόλας μέρα της διακυβέρνησής μας, από τις 5 του Οκτώβρη.

Όσα αδιαπραγμάτευτα δικαιούνται οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, εμείς θα τα κάνουμε πράξη.

Γι΄αυτό, όλοι μας καλούμαστε σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, να μην πάει καμία ψήφος χαμένη.

Κάθε γειτονιά, κάθε χωριό, όλοι να έρθουν να ψηφίσουν.

Μεγάλη συμμετοχή, για αυτοδυναμία στο ΠΑΣΟΚ.

Και ήδη, με την προεκλογική μας εκστρατεία, δίνουμε δείγμα γραφής για ένα άλλο ύφος στο πώς θα κυβερνήσουμε. Προτείναμε όλοι οι υποψήφιοι να περιοριστούν σε ένα μόνο φυλλάδιο και μία μόνο ταχυδρομική αποστολή, για να μειωθεί το κόστος και οι δεσμεύσεις. Προτείναμε την αναλυτική δημοσιοποίηση κάθε εσόδου, αλλά και κάθε δαπάνης στα κόμματα.

Προτείναμε υποβολή του «πόθεν έσχες» από κάθε υποψήφιο. Προτείναμε στα κόμματα να μην προχωρήσουμε σε καμία αφισοκόλληση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Προτείναμε debate, με όρους που επιτρέπουν τον άμεσο διάλογο, τη συμμετοχή των πολιτών, την αναβάθμιση της ουσιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης.

Είναι ξεκάθαρη η πολιτική μας πρόταση σε όλα τα κόμματα και στη Νέα Δημοκρατία:

«Καθαρό περιβάλλον, καθαρά λεφτά, καθαρές κουβέντες»

Περιμένουμε ακόμα τι θα πουν, γιατί άρχισαν τις υπεκφυγές και τα μισόλογα.

Εμείς, όμως, κάνουμε πράξεις τις προτάσεις μας, εφαρμόζουμε από τώρα αυτά που θα κάνουμε πράξη ως κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση και ένα κράτος νοικοκυρεμένο, που σέβεται τον πολίτη, που δίνει αξιοπρέπεια στον πολίτη, που προσέχει και σέβεται τα χρήματά του.

Με προσήλωση στην άσκηση της εξουσίας, εξουσίας που δίνεται από το λαό, ασκείται με το λαό, για τον ίδιο το λαό και για κανέναν άλλον. Αυτή είναι η διαφορά μας με τη Νέα Δημοκρατία. Ήταν πάντοτε η διαφορά μας, ακόμα περισσότερο σήμερα.

Γι΄αυτό χρειάζεται ένα νέο μοντέλο ηγεσίας. Μια ηγεσία, που δίνει το παράδειγμα πρώτη στους πολίτες. Για να χτίσουμε μαζί τη χαμένη πίστη και εμπιστοσύνη στο πολιτικό μας σύστημα.

Φίλες και φίλοι,

Γι' αυτή την Πολιτεία, γι΄ αυτή την Ελλάδα δεσμεύομαι να παλέψω.

Και στον αγώνα αυτό, σας θέλω όλους κοντά, συνοδοιπόρους. Όλοι μαζί. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Γιατί η Ελλάδα μπορεί. Έχει όλες τις δυνατότητες που χρειάζεται για να κάνει το άλμα στο μέλλον.

Φίλες και φίλοι,

Πολίτες της Κοζάνης,

Οι σειρήνες της συντήρησης και της απαισιοδοξίας, μάς λένε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί.

Εμείς λέμε, η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει. Δεν μπορεί να χάσει ούτε μία μέρα ακόμη.

Είναι ώρα να αλλάξουμε πορεία, να αφήσουμε πίσω την παρακμή. Να βάλουμε ξανά μπροστά τη δύναμη που λέγεται Ελλάδα. Να σταθούμε μπροστά, δίπλα σε κάθε προσπάθεια, σε κάθε πρωτοβουλία, που κάνει τη χώρα μας πιο δημιουργική, πιο δυνατή, πιο πλούσια, πιο δίκαιη.

Δεν υπάρχει «δεν μπορεί». Μαζί μπορούμε, μπορούμε τα πάντα, με έργο, με έργο δύσκολο, με έργο όμως δημιουργικό, με έργο με στόχους και σχέδιο, με έργο που βήμα - βήμα θα χτίσουμε μαζί. Και θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που έχει ο λαός μας και η χώρα αυτή, και θα το κάνουμε με βαθύ σεβασμό στις γενιές των Ελλήνων που θα έρθουν, όταν εμείς θα έχουμε φύγει.

Απλώνω λοιπόν σήμερα το χέρι σε όλους σας, έναν προς έναν.

Σας απλώνω το χέρι και σας καλώ:

Πάμε μαζί σε αυτή τη νέα πορεία. Πάρτε το μήνυμα της ελπίδας παντού, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό. Γίνετε εσείς ο φορέας της αλλαγής.

Ναι, εσείς είσαστε ο φορέας της αλλαγής. Ο καθένας σας, η καθεμία σας.

Πάμε μαζί σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια. Σε μια νέα εθνική ενότητα, σε μια Ελλάδα, με πολιτική ηγεσία που δεν χρωστά σε κανέναν, μόνο στον ίδιο το λαό.

Πάμε μαζί. Μαζί μπορούμε να φτιάξουμε την Ελλάδα τού αύριο. Μία καλύτερη Ελλάδα.

Και είμαι βέβαιος ότι θα το πετύχουμε.

Θα πετύχουμε τη νίκη στις 4 του Οκτώβρη, δουλεύοντας με σηκωμένα τα μανίκια από τις 5 του Οκτώβρη γι΄ αυτή τη νέα Ελλάδα.

Καλό μας αγώνα. Μαζί.

Καλό μας αγώνα και με τη νίκη.

Ακούγεται το σύνθημα «Νάτος, νάτος, ο Πρωθυπουργός»

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, όχι μόνο για την εμπιστοσύνη στη νίκη μας, αλλά και για τη δέσμευση.

Την κοινή μας δέσμευση απόψε, να πάμε μαζί, να εργαστούμε για την Ελλάδα της

Δικαιοσύνης, της Δημοκρατίας, της ανάπτυξης, της διαφάνειας, της ευνομίας, της σιγουριάς, της ανθρωπιάς.

Όλοι μαζί για τη νίκη. Γεια σας."

Σχεδίαση & κατασκευή: Βασίλης Φουρτούνης
copyright © 2008:Τάσος Αποστολόπουλος