Ομιλία Προέδρου ΠΑΣΟΚ Γιώργου Α. Παπανδρέου στο Ηράκλειο
(Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009)

 

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου Κρήτης βοηθούμενη από την Περιφερειακή Επιτροπή Κρήτης, τις Τοπικές Οργανώσεις της περιοχής και από τον τομέα Περιφερειακής Οργάνωσης και Κινητοποιήσεων οργάνωσε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου  με ομιλητή τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο A. Παπανδρέου, στις 5 Ιουνίου  2009.

http://multimedia.papandreou.gr/photos1/hphoto/20090605/1244217685-25628.thu.med
http://multimedia.papandreou.gr/photos1/hphoto/20090605/1244269710-23675.thu.med
http://multimedia.papandreou.gr/photos1/hphoto/20090605/1244272361-12059.thu.med
http://multimedia.papandreou.gr/photos1/hphoto/20090605/1244275136-00800.thu.med
http://multimedia.papandreou.gr/photos1/hphoto/20090605/1244275998-02363.thu.med

ΟΜΙΛΙΑ

ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

 

Δημοκρατικέ λαέ της Κρήτης,

Πολίτες του Ηρακλείου,

Αυτή δεν είναι συγκέντρωση.

Είναι το μεγάλο ποτάμι της νίκης.

Το ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω.

Η Δημοκρατία νίκησε.

Απ' τα βάθη της καρδιάς μου, ένα μεγάλο ευχαριστώ γι' αυτή τη συγκλονιστική σας αποψινή παρουσία.

Η νίκη εδώ, από την Κρήτη.

Ένα ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας, που με τιμά και θα την τιμήσω. Γιατί μοναδικό μου χρέος, είναι το χρέος στο λαό και στην πατρίδα.

Μόνον εσάς υπηρετώ, και στο όνομά σας, είμαι αποφασισμένος να συγκρουστώ και με τα μεγάλα συμφέροντα, και με τη διαφθορά που σήμερα διαλύει την Ελλάδα. Θα συγκρουστώ, και μαζί θα νικήσουμε.

Απόψε μιλάει η Κρήτη.

Η δημοκρατική, η ανυπόταχτη Κρήτη.

Η Κρήτη που γέννησε τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Τον μεγάλο πολιτικό, που διαμόρφωσε τη σύγχρονη Ελλάδα. Τον γενάρχη της δημοκρατικής μας παράταξης.

Μιλάει η Κρήτη των δημοκρατικών ανένδοτων αγώνων, με τον Γεώργιο Παπανδρέου.

Μιλάει η Κρήτη της Αλλαγής, με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Μιλάει η Κρήτη του ΠΑΣΟΚ.

Μιλάει η δική μας Κρήτη.

Μιλάει η Κρήτη, που η Δεξιά την αγνοεί συστηματικά, την περιφρονεί συνειδητά.

Ναι, το ξέρετε, η νεοσυντήρηση νομίζει ότι μπορεί μέσα από πελατειακές σχέσεις να εξαγοράζει, να απειλεί ακόμα και να εκβιάζει την υποστήριξη των πολιτών και των περιοχών της χώρας μας. Και στέρησε η νεοσυντήρηση από την Κρήτη πόρους και πολιτικές ελπίζοντας ότι θα την κάμψει. Αλλά δεν μπορούν και δεν θα κάμψουν ποτέ το δημοκρατικό φρόνημα της Κρήτης, την ήρεμη δύναμη του λαού της Κρήτης.

Όπως θέλησαν να την κάμψουν πρόσφατα, στο Λιμάνι του Πειραιά. Εκεί, και πάλι συναντηθήκαμε. Μαζί με τον αγρότη της Κρήτης, που ειρηνικά διεκδικούσε τα δίκαιά του. Και η μόνη τους απάντηση ήταν τα δακρυγόνα.

Όχι, δεν θα κάμψουν την Κρήτη.

Όχι, δεν θα κάμψουν το δημοκρατικό φρόνημα του Ελληνικού λαού.

Γι' αυτό απόψε, εδώ, στο πράσινο νησί μας, αρχίζει η γιορτή του αγώνα, η γιορτή της νίκης. Και στέλνουμε από εδώ, από το Ηράκλειο, μήνυμα νίκης σε όλη την Ελλάδα.

Το μήνυμα ότι μπορούμε.

Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε πορεία, να βάλουμε και πάλι τον πολίτη και τις ανάγκες του στο επίκεντρο της πολιτικής. Όλοι μαζί μπορούμε να πάμε μπροστά. Να χτίσουμε για όλους την Ελλάδα της περηφάνιας.

Ακούγονται συνθήματα

Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας. Με τιμάτε. Αυτή την εμπιστοσύνη θα τιμήσω και εγώ, όχι μόνο σήμερα, αλλά και αύριο, ως κυβέρνηση της χώρας, ως κυβέρνηση, με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα στο τιμόνι της χώρας, της πατρίδας.

Την Κυριακή συμμετέχουμε, ψηφίζουμε, αποφασίζουμε.

Ψηφίζουμε για την Ευρώπη, αποφασίζουμε για την Ελλάδα.

Ψηφίζουμε και αποφασίζουμε για τη ζωή μας.

Ψηφίζουμε και αποφασίζουμε για τη σιγουριά, για την ελπίδα, την προοπτική μας, των παιδιών μας, των οικογενειών μας.

Κάθε ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, είναι ψήφος χρήσιμη, είναι ψήφος κρίσιμη για την Ελλάδα, είναι ψήφος για το παρόν, είναι ψήφος για το μέλλον.

Αυτή την Κυριακή, η νίκη θα είναι του λαού.

Η νίκη θα ανήκει στους δημοκράτες, στους πατριώτες, τους προοδευτικούς ανθρώπους, τους ενεργούς πολίτες.

Η νίκη θα είναι δική σας.

Θα είναι η νίκη της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

Νίκη όλων των δυνάμεων της εργασίας, του πολιτισμού, του πνεύματος, της δημιουργίας. Όλων των δυνάμεων της Δημοκρατίας, της προόδου, της Αριστεράς. Είναι νίκη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Νίκη, εκείνων που αδικήθηκαν, που αγνοήθηκαν, που περιφρονήθηκαν. Νίκη των πολλών, πάνω στους λίγους και ισχυρούς.

Απόψε, η Κρήτη στέλνει μήνυμα:

Την Κυριακή, ούτε μία ψήφος δεν θα πάει χαμένη.

Την Κυριακή, δίνουμε όλοι το παρόν στις κάλπες.

Δεν θα λείψει κανείς, διότι η νέα πορεία μάς χρειάζεται όλους.

Υπάρχουν, ναι υπάρχουν εκείνοι που προπαγανδίζουν την αποχή. Είναι οι λίγοι, οι ισχυροί, οι «ημέτεροι», που πολύ θα ήθελαν να τους αφήσουμε στην ησυχία τους.

Εμείς λέμε και τους απαντάμε: Με τη συμμετοχή, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Με την αποχή, αφήνουμε άλλους να αποφασίσουν για μας. Διότι η αποχή είναι ψήφος ανοχής στον κατήφορο, στον οποίο μας έφερε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Γι' αυτό, την Κυριακή, κάνουμε την αμφισβήτηση, συμμετοχή. Την άρνηση, δύναμη αλλαγής.

Ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ.

Ψηφίζουμε αλλαγή για τη ζωή μας.

Την Κυριακή, η οργή και η αγανάκτηση για την κυβέρνηση των μεγάλων συμφερόντων, για την κυβέρνηση της απογραφής και της παραγραφής, γίνεται θετική ψήφος στο ΠΑΣΟΚ.

Γιατί μόνο η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, πονάει.

Πονάει τις δυνάμεις της ατιμωρησίας, της ανομίας, της πελατειακής σπατάλης των χρημάτων του Ελληνικού λαού.

Γιατί μόνο η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, δίνει ρεαλιστική κυβερνητική προοπτική στα όνειρα του λαού μας.

Ακούγεται το σύνθημα:

«Ο ήλιος Ανατέλλει»

Πολίτες του Ηρακλείου,

Λαέ της Κρήτης,

Ο Ήλιος ανατέλλει την Κυριακή.

Είναι μια νέα αρχή.

Ξέρετε και ξέρω καλά ότι η Δεξιά, τα χρόνια αυτά, άφησε την Κρήτη στην τύχη της. Η Κρήτη πληρώνει το έγκλημα της απογραφής, της αδιαφάνειας, της πελατειακής σπατάλης.

Ακούγεται το σύνθημα:

«Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά»

Και το έμαθε και η νέα γενιά αυτά τα πέντε χρόνια τι σημαίνει η νεοσυντήρηση και η Δεξιά. Ζωτικά για το νησί έργα ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν, τεράστια κοινοτικά κονδύλια χάθηκαν. Παράδειγμα: τα τμήματα του βόρειου οδικού άξονα της Κρήτης, ο δρόμος Άγιος Νικόλαος -Καλό Χωριό και η παράκαμψη των Μαλίων.

Τώρα, βάζουν αυτά τα έργα στο Δ' ΚΠΣ, ενώ έχασαν τους πόρους του Γ' ΚΠΣ που θα πήγαιναν σε αυτά και, έτσι, τα λεφτά του Δ' ΚΠΣ δεν πάνε σε νέα έργα ανάπτυξης, αλλά σε παλιά, που έπρεπε ήδη να είχαν γίνει. Ζείτε κι εσείς τη διάλυση, με τα σοβαρά ελλείμματα στη σχολική στέγη, με τη διαλυμένη Αστυνομία, με την ανασφάλεια και την απουσία του κράτους.

Και βέβαια, πρώτοι απ' όλους τα ζουν οι αγρότες της Κρήτης, που η κυβέρνηση τούς έφερε σε δραματικό σημείο.

Εμπαιγμός!

Περιφρόνησαν, αγνόησαν και αδίκησαν την Κρήτη. Την περήφανη Κρήτη.

Έφτιαξαν αποζημιώσεις δύο ταχυτήτων, με κριτήριο τις πελατειακές τους προτεραιότητες, τις πελατειακές προτεραιότητες του εκάστοτε υπουργού. Εξαίρεσαν την Κρήτη από το πακέτο κι έβαλαν τους νομούς σε αντιπαλότητα. Είναι η γνωστή διχαστική πρακτική της Δεξιάς, που θέλει να κατακερματίσει την ελληνική κοινωνία, το λαό.

Εμείς ενώνουμε τον Ελληνικό λαό απέναντι σε αυτές τις πρακτικές. Λέμε, όχι πια στις πελατειακές πολιτικές, αλλά ίσα δικαιώματα για όλους. Όχι πια προνόμια σε λίγους.

Τώρα, λένε πως δεν έχουν άλλα λεφτά. Αυτά δεν τα σκέφτηκαν, όταν έβαζαν την Αγροτική Τράπεζα να επενδύσει 700 εκατομμύρια ευρώ στα λεγόμενα τοξικά ομόλογα και, τώρα, χάνουν τα μισά. Σκεφτείτε αν εμείς, το ΠΑΣΟΚ, δεν είχαμε σηκώσει τη σημαία, να πούμε όχι στα τοξικά ομόλογα, τώρα θα είχαν κλείσει και τράπεζες, και Ασφαλιστικά Ταμεία.

Και τώρα, λένε ότι δεν έχουν να πληρώσουν αποζημιώσεις για τους αγρότες. Όμως, οι αγρότες που υπέστησαν ζημιά στο φυτικό και ζωικό τους κεφάλαιο, χρειάζονται έγκαιρη αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, χρειάζονται αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ, χρειάζονται τη στήριξη στο κόστος μεταφοράς των προϊόντων τους, χρειάζονται πιο φθηνό εξοπλισμό, χρειάζονται σχέδια και σωστή χρηματοδότηση. Θέλουν επιτέλους την ολοκλήρωση του Ελαιοκομικού και Αμπελουργικού Μητρώου. Οι κτηνοτρόφοι απαιτούν την αναβάθμιση των τεσσάρων σφαγείων του νομού.

Η γεωργική ανάπτυξη απαιτεί την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού της Κρήτης, με την κατασκευή φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών, με τη δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου άρδευσης. Στόχος μας είναι η Κρήτη να αποκτήσει αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, που θα είναι ονομασίας προέλευσης, ποιοτικά, αξίας. Διότι δικός μας στόχος είναι να συνδέσουμε την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων με την ποιότητα στον τουριστικό τομέα, για την ισόρροπη ανάπτυξη, τη βιώσιμη ανάπτυξη στο νησί, να γίνει η Κρήτη τουριστικός προορισμός για όλο το χρόνο.

Η Κρήτη απαιτεί, και καλώς απαιτεί, σχέδιο. Απαιτεί την ολοκλήρωση των υποδομών, για να μπει μπροστά στην πράσινη ανάπτυξη. Και ξέρει η Κρήτη. Μπορεί. Μαζί μπορούμε. Μπορεί να γίνει η Κρήτη αναπτυξιακό πρότυπο για ολόκληρη τη χώρα. Αυτό εγγυάται το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση, στη νέα επίσης εκλεγμένη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, και θα έχει ουσιαστικό ρόλο πια στη διαχείριση του Δ' ΚΠΣ.

Η Κρήτη έχει ήδη παίξει και θα συνεχίζει να παίζει κομβικό ρόλο με τα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ, και τα Ερευνητικά Κέντρα, στη μάχη για ανάπτυξη, για πράσινη ανάπτυξη, στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Μεσογείου και για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σήμερα, που είναι Ημέρα για το Περιβάλλον, θέλω να μνημονεύσω και το ΤΕΙ Ηρακλείου, με τη σημαντική καινοτομία της μικρής ανεμογεννήτριας, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εδώ, που δείχνει τις δυνατότητές μας, τις δυνατότητες της Ελλάδας, αλλά που όμως δεν βρήκε τη στήριξη της σημερινής κυβέρνησης για την προώθησή της.

Το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι και οι οδικές του διασυνδέσεις με όλα τα μεγάλα οικιστικά και αγροτικά κέντρα, για τη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων, είναι στρατηγικά έργα για την ανάπτυξη της Κρήτης. Η ολοκλήρωση του Βόρειου Οδικού Άξονα, οι μελέτες κατασκευής του Νότιου Άξονα, η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και η κατασκευή λιμανιού στο Νότο, θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του τόπου, με σεβασμό στο περιβάλλον και στους πολίτες.

Οι παραλιακοί χώροι, που δεν είναι απαραίτητοι στους Οργανισμούς Λιμένων, πρέπει να απελευθερωθούν και να αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό σημαίνει πράσινη ανάπτυξη. Ποιότητα ζωής για τον πολίτη, τον εργαζόμενο, τον αγρότη, το νέο, τον συνταξιούχο.

Ακούγεται το σύνθημα:

«Γιώργο γερά, να φύγει η Δεξιά»

Γερά! Κι απόψε μου δίνετε μεγάλη δύναμη, όχι μόνο για να αλλάξει η κυβέρνηση, αλλά για να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Για την Κρήτη, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων, η κατασκευή νέων Μουσείων στο Ηράκλειο και στη Μεσαρά, το ενεργειακό δίκτυο, η διαχείριση των απορριμμάτων, όλα αυτά, είναι υποδομές που δεσμεύομαι να προχωρήσουν.

Όπως δεσμεύομαι και για τη γενναία χρηματοδότηση του πενταετούς προγράμματος σχολικής στέγης, που έχει συντάξει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, όπως είχα προχωρήσει όταν ήμουν υπουργός Παιδείας.

Απόψε είναι γιορτή.

Μια μεγάλη πράσινη γιορτή, λαέ της Κρήτης.

Και ξέρουμε, η κυβέρνηση Καραμανλή παρέλαβε μια Ελλάδα με προοπτικές, μια Ελλάδα με αυτοπεποίθηση, μια Ελλάδα με αναπτυξιακή δυναμική και αισιοδοξία. Παρέλαβε την Ελλάδα των μεγάλων έργων, των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτή την Ελλάδα, την κατεδάφισε και έχασε αμαχητί ιστορικές ευκαιρίες για την πατρίδα μας.

Γι' αυτό, την Κυριακή συμμετέχουμε, ψηφίζουμε, αποφασίζουμε. Και λέμε όχι σε έναν πρωθυπουργό σε ομηρία, που κλείνει τη Βουλή για να συγκαλύψει και να παραγράψει τα αδικήματα των υπουργών του.

Λέμε όχι σε μια κυβέρνηση, που μας επιβάρυνε με 80 δισεκατομμύρια ευρώ χρέος παραπάνω, χωρίς να επενδύσει στην παιδεία, στην υγεία, στην ανάπτυξη.

Λέμε όχι σε μια κυβέρνηση, που χάρισε 8 δισεκατομμύρια ευρώ ασφαλιστικές εισφορές στους τραπεζίτες, ενώ τα Ταμεία χρεοκοπούν.

Λέμε όχι σε μια κυβέρνηση, που χάρισε 5 δισεκατομμύρια στους μεγαλομετόχους, για να τα πληρώσει ποιος; Να τα πληρώσει μετά ο λαός με την αύξηση του ΦΠΑ. Λέμε όχι σε μια κυβέρνηση που έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Γι' αυτό, η ψήφος στην Νέα Δημοκρατία, είναι ψήφος σε αυτούς που βύθισαν την Ελλάδα στην κρίση. Κρίση οικονομική, θεσμική, πολιτική. Κρίση αξιών. Είναι ψήφος σ' αυτούς που επενδύουν στο ψέμα, στην πόλωση και στη συκοφαντία.

Η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία, είναι ψήφος σε μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό, που μας εμπαίζουν όταν λένε ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη, ενώ στην πραγματικότητα οργανώνουν την συγκάλυψη.

Είναι ψήφος σε μια κυβέρνηση, που άνοιξε τα αεροδρόμια διότι φοβάται μην ανοίξουν στόματα και, ύστερα, άρχισε πανικόβλητη να συλλαμβάνει γυναικόπαιδα.

Είναι ψήφος σε μια κυβέρνηση, που σκανδαλολογεί για να κρύψει τα πραγματικά σκάνδαλα.

Απ' την άλλη, η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, είναι ψήφος για να αλλάξουμε ρότα, να αλλάξουμε πορεία, να μπούμε στο δρόμο της πράσινης ανάπτυξης, της δίκαιης αναδιανομής του πλούτου, της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής, για μια Πολιτεία που βάζει πρώτα τον πολίτη.

Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, είναι ψήφος ελπίδας. Ψήφος για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Ψήφος που ανοίγει το δρόμο για να αποκτήσει η χώρα σοβαρή, αξιόπιστη, προοδευτική, ισχυρή κυβέρνηση, για να έχουμε επιτέλους μια ευνομούμενη Πολιτεία.

Γι' αυτό, η ψήφος την Κυριακή απαντά στο δίλημμα «ή αλλάζουμε, ή βουλιάζουμε». Και εμείς, θα πούμε, αλλάζουμε για να μην βουλιάξουμε.

Πολίτες του Ηρακλείου,

Λαέ της Κρήτης,

Απόψε, η Κρήτη αποφάσισε. Η Ελλάδα αποφάσισε. Όλοι μαζί μπορούμε.

Μαζί, μπορούμε να χτίσουμε μια δίκαιη κοινωνία και να βάλουμε τέλος στην ανομία και την ατιμωρησία των ισχυρών. Τέλος στη βαρβαρότητα των Stage, που κρατάει χιλιάδες νέα παιδιά σε κομματική ομηρία.

Τέλος στις πολιτικές που αφήνουν τα δάση μας να καίγονται, που παραδίδουν τα νησιά και τις παραλίες μας στο τσιμέντο.

Ναι, μαζί μπορούμε να χτίσουμε ένα νέο κοινωνικό κράτος. Να βάλουμε τέλος στην πολιτική που διέλυσε το ΕΣΥ, που διέλυσε τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Που ευθύνεται για την απάτη των ομολόγων. Για τα Ταμεία, που δεν μπορούν να πληρώσουν το εφάπαξ και αφήνουν τους συνταξιούχους να περιμένουν δύο χρόνια, και βλέπουμε.

Ναι, μαζί μπορούμε λαέ της Κρήτης, να χτίσουμε ένα κράτος που επιτέλους μας σέβεται. Να βάλουμε τέλος στην πολιτική της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου, της δημόσιας γης, όπως με το μεγάλο σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Γιατί τα εκατομμύρια που πάνε στη μαύρη τρύπα της διαφθοράς, χάνονται από τη δική μας τσέπη. Κόβονται από τους μισθούς, κόβονται από τις συντάξεις, κόβονται από την υγεία, από την παιδεία, από τις δημόσιες επενδύσεις, που θα μπορούσαν να δώσουν δουλειές στη νέα γενιά, στην Περιφέρεια, στους άνεργους.

Σε όσους θέλουν τον Έλληνα παραιτημένο μπροστά στην κρίση, σήμερα απαντάμε:

Όλοι μαζί, μπορούμε να πάμε τη χώρα μπροστά, στην πράσινη ανάπτυξη, με χιλιάδες δουλειές, με νέα έσοδα για το κράτος.

Ναι, μπορούμε να χτίσουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και να πάμε σε μια νέα αναδιανομή, όπου όλοι μας θα πληρώνουμε δίκαια το μερίδιό μας και θα ξέρουμε ότι και οι φόροι μας έχουν αντίκρισμα. Ότι τους παίρνουμε πίσω σε υπηρεσίες παιδείας, υγείας, πρόνοιας, σε δημόσιες επενδύσεις που πάνε τη χώρα μπροστά.

Μιλάμε για μια ευνομούμενη Πολιτεία, για μια κυβέρνηση που σέβεται τα χρήματα του Ελληνικού λαού. Ούτε ένα ευρώ χαμένο, ούτε ένα ευρώ κάτω από το τραπέζι της διαφθοράς, για να καταλήξει στις τσέπες κάποιων λίγων, «ημέτερων» και ισχυρών.

Ούτε ένα ευρώ στις μαύρες off shore εταιρείες, που τις βάφτισαν «νόμιμες, άρα και «ηθικές.

Δεσμεύομαι, λαέ της Κρήτης ότι, κάθε πράξη, κάθε σκέψη, κάθε απόφασή μου, θα υπηρετεί ένα και μόνο, το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον του λαού, το συμφέρον του πολίτη. Πάνω και πέρα, από όλα και από όλους.

Ναι, λαέ της Κρήτης, πολίτες του Ηρακλείου, όλοι μαζί μπορούμε να φτιάξουμε ένα κράτος Δικαίου. Να εγγυηθούμε την ισχύ του Δικαίου και να τελειώνουμε με το δίκαιο του ισχυρού. Να τερματίσουμε τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία. Να σπάσουμε την κομματικοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας, για να ξανανιώσει ο πολίτης, η νοικοκυριά, σιγουριά στη γειτονιά.

Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την πολιτική, που στηρίζει τις τράπεζες και όχι την πραγματική οικονομία. Γιατί σήμερα βλέπουμε την πραγματική οικονομία να βουλιάζει και τους δανειολήπτες να πνίγονται στα χρέη. Βλέπουμε σπίτια να χάνονται, οικογένειες να διαλύονται, ενώ οι τραπεζίτες γράφουν υπερκέρδη.

Όλοι μαζί μπορούμε να φτιάξουμε μια δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους, μια ποιοτική παιδεία, ώστε τα παιδιά μας να βγουν στον ανταγωνιστικό κόσμο του 21ου αιώνα και να μην φυλακίζονται σ' ένα σχολείο της παπαγαλίας και των εξοντωτικών εξετάσεων.

Μπορούμε να φτιάξουμε ένα σύγχρονο και ανθρώπινο ΕΣΥ, που θα φροντίζει και θα σέβεται τον άρρωστο. Που δεν θα του λείπουν οι γιατροί, που δεν θα του λείπουν οι νοσηλευτές, γιατί δεν θα εξατλούνται οι προσλήψεις σε αγροφύλακες. Με Εντατικές να λειτουργούν, κι όχι να αραχνιάζουν κλειστές.

Λαέ της Κρήτης,

Απόψε, από εδώ, από το Ηράκλειο, από την Κρήτη, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, απευθύνομαι σε κάθε Έλληνα, σε κάθε Ελληνίδα.

Απευθύνομαι στους συμπολίτες μας που έχουν απογοητευτεί, που έχουν χάσει το κουράγιο και την ελπίδα τους. Σ' εκείνους που νομίζουν ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει καλύτερο και ότι με την ψήφο τους δεν αλλάζει τίποτα.

Και τους λέω: Σας καταλαβαίνω, κατανοώ την οργή σας. Αλλά τίποτα δεν θα αλλάξει, αν μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Αν δεν πιστέψουμε και πάλι στις δυνάμεις μας. Αν δεν πάμε στην κάλπη, για να ζητήσουμε αλλαγή πορείας.

Η ψήφος είναι επιλογή.

Η ψήφος είναι και δύναμη.

Απευθύνομαι σε εκείνους που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει, σε εκείνους που ζητάνε μετριοπάθεια, νοικοκύρεμα και βλέπουν το ψέμα και την ανευθυνότητα να θεριεύει. Απευθύνομαι σε αυτούς και τους λέω: Οι αξίες και οι αρχές δεν χάθηκαν από αυτόν τον τόπο. Πάμε μαζί.

Πάμε μαζί να φτιάξουμε τον τόπο, να αλλάξουμε την Ελλάδα. Απευθύνομαι στους συμπολίτες μας που ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές, τη Νέα Δημοκρατία, που την εμπιστεύτηκαν κι ένιωσαν προδομένοι, που είδαν τις ελπίδες τους να διαψεύδονται βάναυσα.

Εμείς δεν τους βάζουμε απέναντί μας. Τους θέλουμε κοντά μας. Σας θέλουμε μαζί μας.

Ο αγώνας μας, είναι και δικός σας αγώνας. Η πατρίδα μας έχει δικαίωμα στο μέλλον. Εμείς ενώνουμε, δεν πολώνουμε.

Απόψε, από εδώ, από την Κρήτη, απευθύνομαι και σε αυτούς που πίστεψαν στο όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου, σε αυτούς που στήριξαν το έργο του Κώστα Σημίτη, στα εκατομμύρια των πολιτών που μας εμπιστεύθηκαν το 2004, που μας ψήφισαν το 2007, σε αυτούς που στάθηκαν όρθιοι και ήταν κοντά μας σε δύσκολες στιγμές.

Απευθύνομαι στο μεγάλο ρεύμα του ΠΑΣΟΚ, σε εκείνους που πάλεψαν γι' αυτή την παράταξη, που είναι η ψυχή της παράταξης.

Και λέω: την Κυριακή είναι η ώρα της Πανστρατιάς.

Απ' αυτό το προσκλητήριο της Δημοκρατίας, δεν θα λείψει κανείς μας. Θα είμαστε όλοι εκεί, στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Στο χέρι, το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.

Στο πρόσωπο, το χαμόγελο της ελπίδας.

Απόψε, από εδώ, απ' την Κρήτη, απευθύνομαι σε όλους τους Έλληνες, σε όλους τους πατριώτες, σε όλους όσοι πονάνε αυτόν τον τόπο, σε όλους όσοι πιστεύουν ότι μας αξίζουν καλύτερες μέρες.

Απευθύνομαι στους νέους που μας αμφισβητούν, στους νέους που ζουν τη βαρβαρότητα της ανεργίας, στους φοιτητές με το αβέβαιο αύριο, στους bloggers του διαδικτύου, στους νέους των 700 ευρώ, των Stage και της ανασφάλιστης εργασίας. Απευθύνομαι στους νέους επιστήμονες, στα νέα ζευγάρια, στους νέους αγρότες, που νιώθουν εγκαταλελειμμένοι, χωρίς μέλλον, χωρίς ελπίδα.

Απευθύνομαι σε όλους τους νέους της πατρίδας, και τους λέω: η πατρίδα σας χρειάζεται. Η πατρίδα έχει ανάγκη τη φαντασία σας, τη ζωντάνια σας, τη δύναμή σας, τη δημιουργικότητά σας.

Και σας λέω, σας εγγυώμαι και δεσμεύομαι: Υπάρχει μια άλλη Ελλάδα. Μια άλλη Ελλάδα, που δεν θα πληγώνει, που δεν θα προσβάλει, που μπορεί να δώσει την ελπίδα που χρειαζόμαστε, την παιδεία που θέλουμε, που μπορεί να δώσει δουλειές με αξιοπρεπείς μισθούς. Μια Ελλάδα, που θα μας ενώνει και θα μας κάνει περήφανους.

Από εδώ, από την Κρήτη, απευθύνομαι στους εργαζόμενους, σε αυτούς που ζουν στο πετσί τους την αδικία της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Απευθύνομαι στους αγρότες, που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται συνεχώς. Στους επαγγελματίες, που δοκιμάζονται από άδικες φοροεπιδρομές. Στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, που βλέπουν τα μαγαζιά τους να μαραζώνουν. Στις μητέρες, που νιώθουν αποκλεισμένες από την αγορά εργασίας. Στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, στα περήφανα γηρατειά, που ζουν με συντάξεις πείνας και βλέπουν τα Ταμεία τους να λεηλατούνται.

Απευθύνομαι σε όλους αυτούς, και τους λέω: Το ΠΑΣΟΚ είστε εσείς. Το ΠΑΣΟΚ είστε εσείς.

Λαέ της Κρήτης,

Πολίτες του Ηρακλείου,

Ναι, ξέρουμε, υπάρχει μια άλλη Ελλάδα. Την ξέρω, την έχω μέσα στην καρδιά μου, την έχω συναντήσει, όταν οργανώναμε τους Ολυμπιακούς, όταν παλεύαμε για την Κύπρο, όταν πρωτοστατούσαμε στα Βαλκάνια, όταν κάναμε τη μεγάλη αναδιανομή εισοδήματος, όταν χτίζαμε μεγάλα έργα, όταν μπήκαμε στην ΟΝΕ, όταν διεκδικήσαμε τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, όταν δημιουργούσαμε το ΕΣΥ, τα ΚΑΠΗ, το Ολοήμερο Σχολείο, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Ναι, υπάρχει η άλλη Ελλάδα, και είναι μια Ελλάδα περήφανη.

Είναι η Ελλάδα της αισιοδοξίας, είναι η Ελλάδα της πράσινης ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς, μια Ελλάδα που παράγει πλούτο και τον μοιράζει δίκαια σε όλους.

Ελάτε, αυτή την Ελλάδα να τη φτιάξουμε μαζί.

Δημοκρατικέ λαέ της Κρήτης,

Την Κυριακή, δίνουμε τη μάχη για τη δημοκρατική αλλαγή και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Γι' αυτό εμείς, οι δημοκράτες σοσιαλιστές, διεκδικούμε. Διεκδικούμε και ζητάμε μια Ευρώπη που θα αναθεωρήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας, για να έχουμε δυνατότητες για ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις στην παιδεία, στο κράτος πρόνοιας, στην πράσινη ανάπτυξη. Για να δημιουργήσουμε εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη.

Η νεοσυντήρηση, η Δεξιά, μάς λέει «αυτά δεν γίνονται».

Αλλά εμείς ξέρουμε, εμείς μπορούμε, εμείς διεκδικούμε.

Θα διεκδικήσουμε και θα πετύχουμε.

Τα δικά τους «δεν γίνεται», είναι τα δικά μας «μπορούμε».

Διεκδικούμε και ζητάμε ένα Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Κοινωνικής Προόδου, που εγγυάται την ποιότητα στην κοινωνική πολιτική, την εκπαίδευση, τη δημόσια υγεία, για όλους, σε κάθε χώρα της Ευρώπης.

Ζητάμε και διεκδικούμε την ενίσχυση της διαφάνειας στη διαχείριση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, από όπου ξεκίνησε βεβαίως και η μεγάλη κρίση των τοξικών ομολόγων.

Ζητάμε την ενίσχυση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις πιστώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διεκδικούμε μια Ευρωπαϊκή Χάρτα ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων και τη διασφάλιση και των συνόρων μας.

Διεκδικούμε ένα Σύμφωνο Απασχόλησης, Κοινωνικής Προστασίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, παράλληλο με το Σύμφωνο του Μάαστριχτ.

Διεκδικούμε να αναδείξουμε την Ευρώπη σε ρυθμιστικό πόλο στην παγκόσμια σκακιέρα.

Για όλα αυτά, την Κυριακή ψηφίζουμε σοσιαλιστές,

Ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ.

Ψηφίζουμε για την Ευρώπη.

Αποφασίζουμε για την Ελλάδα.

Δημοκρατικέ λαέ της Κρήτης,

Την Κυριακή, δίνουμε μια μεγάλη μάχη.

Απέναντί μας, έχουμε όλες τις δυνάμεις του κατεστημένου, τα συμφέροντα που δεν αντέχουν το ΠΑΣΟΚ να μιλάει για πράγματα που πρέπει να αλλάξουν. Και θα αλλάξουν. Δεν αντέχουν το ΠΑΣΟΚ να μιλάει για τη δύναμη του πολίτη. Δεν αντέχουν την κοινωνία να φωνάζει «μπορούμε». Διότι θέλουν την κοινωνία αδύναμη, παραιτημένη, παθητική.

Σ' αυτούς, μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί και θα δώσει απάντηση. Με μια κυβέρνηση, αποφασισμένη να χαράξει μια νέα πορεία, όπου οι κανόνες της Δημοκρατίας, θα ισχύουν για όλους. Κανόνες, όχι μόνο για τον από πολίτη, αλλά κανόνες για τους ισχυρούς, για όλους, σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, ισονομίας, ισοπολιτείας, όπου θα προστατεύουμε τα δικαιώματα του κάθε πολίτη, τη ζωή του, την περιουσία του, την ελευθερία του, το δικαίωμά του σε κοινωνική προστασία, σε υγεία, παιδεία, πρόνοια.

Θα προστατεύουμε το δικαίωμά του στο όραμα. Θα προστατεύουμε το δικαίωμά του να αισθάνεται ασφαλής, απέναντι στην αυθαιρεσία του οποιουδήποτε ισχυρού, της οποιασδήποτε εξουσίας.

Μια ευνομούμενη Πολιτεία, σε ένα κράτος Δικαίου. Αυτή είναι η βάση της Δημοκρατίας. Αυτή είναι η βάση της αξίας της δημοκρατικής παράταξης. Και προχωρούμε με τη στήριξή σας. Με τη στήριξη του λαού της Κρήτης, με τη στήριξη του λαού της Ελλάδας, πέρα από κομματικές προτιμήσεις, για να κάνουμε μια νέα αρχή.

Διότι εγώ δεν ζητάω απλά να αλλάξουμε κόμμα στην κυβέρνηση. Ζητάω να αλλάξουμε πολιτική στον τόπο. Με ριζικές αλλαγές, δημοκρατικές αλλαγές. Να βάλουμε την Ελλάδα σε νέα πορεία.

Την Κυριακή, μπορούμε να το πετύχουμε.

Με νίκη του ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές.

Και νίκη και αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

Σας καλώ, φίλες και φίλοι, λαέ της Κρήτης, μπείτε στην πρώτη γραμμή της μάχης, αν και πάντα ήσαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Και πάλι στην πρώτη γραμμή της μάχης, για να φτάσει παντού το μήνυμα της νίκης και της ελπίδας.

Από σήμερα, μέχρι την Κυριακή, δίνουμε όλοι το αγωνιστικό παρόν. Κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό που απομένει. Σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, της Κρήτης, της Ελλάδας. Όλοι μαζί ενώνουμε το νου, την καρδιά, την ψυχή, τη φωνή μας. Γιατί, όπως έλεγε ο Ανδρέας, οι νίκες δεν χαρίζονται. Κατακτιούνται με αγώνες.

Οι εκλογές της Κυριακής είναι ένα δημοψήφισμα. Και η απάντηση σ' αυτό το δημοψήφισμα, για κάθε πολίτη, είναι μία:

Ψηφίζω ΠΑΣΟΚ.

Στις 7 Ιουνίου θα νικήσουμε.

Θα νικήσουμε για τον πολίτη.

Μαζί με τον πολίτη.

Με την ενεργό συμμετοχή του πολίτη.

Και έτσι θα προχωρήσουμε. Και σήμερα, προεκλογικά, μαζί με τον πολίτη, και αύριο, ως κυβέρνηση της χώρας, μαζί με τον πολίτη. Μαζί, για να φτάσουμε την Ελλάδα εκεί όπου αξίζει, εκεί όπου θέλουμε. Την Ελλάδα που μας ενώνει.

Γεια σας. και με τη νίκη.

Και ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αγάπη σας, για τον αγώνα σας, για τη Δημοκρατία. Τον κοινό μας αγώνα. Τον κοινό μας αγώνα για την Ελλάδα. Την Ελλάδα της αξιοπρέπειας, την Ελλάδα των αξιών, την Ελλάδα της αισιοδοξίας. Την Ελλάδα της ανθρωπιάς. Την Ελλάδα της πράσινης ανάπτυξης. Αυτή την Ελλάδα φτιάχνουμε.

Με τη νίκη. Καλό μας αγώνα.

Φίλες και φίλοι,

Και μια προτροπή: Φεύγοντας από εδώ, απ' την πλατεία Ελευθερίας, σας ζητώ, όπως χθες στο Πεδίον του Άρεως, πάρτε μαζί σας μια αφίσα, πάρτε μαζί σας μια σημαία, πάρτε μαζί σας μια μπροσούρα, να αφήσουμε την πλατεία Ελευθερίας και τους δρόμους καθαρούς. Να δείξουμε ότι είμαστε πράσινοι και στη φιλοσοφία μας, και στη στάση ζωής μας. Έτσι θα κυβερνήσουμε. Όχι μόνο στα λόγια, θα κυβερνήσουμε, με τα πιστεύω μας, να τα κάνουμε πράξη.

Η Κρήτη μίλησε.

Η Κρήτη αποφάσισε.

Νίκη του ΠΑΣΟΚ στις 7 Ιουνίου.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και πάλι, για την εμπιστοσύνη, την αγάπη, τον κοινό μας αγώνα για μια άλλη Ελλάδα. Και θα πετύχουμε.

Γεια σας. Με τη νίκη.

Και στη Νεολαία μας που αγωνίζεται. Μπράβο στη Νεολαία μας. Μπράβο στα παιδιά που μπαίνουν μπροστά για το όραμα, για την πίστη, για την Αλλαγή. Για μια νέα Ελλάδα.

Όπως έλεγε ο Ανδρέας, είναι δύσκολο να αποχωριστείς την Κρήτη, το λαό της Κρήτης, το δημοκρατικό λαό της Κρήτης. Αλλά γρήγορα θα ξανασυναντηθούμε, στις επάλξεις της δημιουργίας μιας νέας Ελλάδας. Αυτής που αξίζουμε. Αυτής που θέλουμε.

Γεια σας.

 

Σχεδίαση & κατασκευή: Βασίλης Φουρτούνης
copyright © 2008:Τάσος Αποστολόπουλος