Ομιλία Προέδρου ΠΑΣΟΚ Γιώργου Α. Παπανδρέου στο Πεδίο Άρεως Αθήνας
(Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009)

 

Οι  Νομαρχιακές Επιτροπές  ΠΑΣΟΚ Αθήνας, Β1, Β2, Β3, Α και Β΄ Πειραιά, Ανατολικής, Βόρειας και Δυτικής Αττικής, Τομεακές, βοηθούμενες από τις τρεις  Περιφερειακές Επιτροπές της Αττικής, τη Διατομεακή, τις Τοπικές Οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ της περιοχής, τις Οργανώσεις Εργασίας  και από τον τομέα Περιφερειακής Οργάνωσης και Κινητοποιήσεων οργάνωσαν  ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στο Πεδίο του Άρεως  με ομιλητή τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο A. Παπανδρέου, στις 4 Ιουνίου 2009.

http://multimedia.papandreou.gr/photos1/hphoto/20090604/1244121462-22637.thu.med
http://multimedia.papandreou.gr/photos1/hphoto/20090604/1244144243-02582.thu.med
http://multimedia.papandreou.gr/photos1/hphoto/20090604/1244145289-15263.thu.med
http://multimedia.papandreou.gr/photos1/hphoto/20090604/1244178616-17150.thu.med
http://multimedia.papandreou.gr/photos1/hphoto/20090604/1244183130-07532.thu.med
http://multimedia.papandreou.gr/photos1/hphoto/20090604/1244185950-20468.thu.med
http://multimedia.papandreou.gr/photos1/hphoto/20090604/1244178946-24414.thu.med

ΟΜΙΛΙΑ

ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δημοκρατικέ λαέ της Θεσσαλονίκης,

Πολίτες της Μακεδονίας,

Η Δημοκρατία νίκησε.

Αυτή δεν είναι συγκέντρωση, είναι λαϊκός σεισμός, είναι το ποτάμι της νίκης, το ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω.

Απόψε μιλάτε εσείς. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας, για την αγάπη σας, από τα βάθη της καρδιάς μου.

Σήμερα, στέλνουμε το μήνυμά μας από τη Θεσσαλονίκη.

Είναι μήνυμα σε κάθε Έλληνα, σε κάθε Ελληνίδα, είναι μήνυμα νίκης, είναι μήνυμα ότι μπορούμε. Όλοι μαζί μπορούμε, μπορούμε να αλλάξουμε πορεία, να βάλουμε πάλι τον πολίτη στο επίκεντρο της πολιτικής μας.

Νίκη από τη Θεσσαλονίκη.

Στις 7 Ιουνίου ψηφίζουμε.

Ψηφίζουμε για την Ευρώπη, αποφασίζουμε για την Ελλάδα. Ψηφίζουμε και αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Ψηφίζουμε και αποφασίζουμε για τη σιγουριά, για την ελπίδα, για την προοπτική τη δική μας, των παιδιών μας, της οικογένειάς μας.

(Ακούγονται συνθήματα)

Κάθε ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, είναι ψήφος χρήσιμη, είναι ψήφος για το παρόν και το μέλλον. Αυτή την Κυριακή, η νίκη θα είναι του λαού, η νίκη θα ανήκει σε όλους τους δημοκράτες, σε όλους τους πατριώτες, σε όλους τους προοδευτικούς, σε όλους τους ανθρώπους και ενεργούς πολίτες.

Θα είναι νίκη της μεγάλης μας δημοκρατικής παράταξης. Νίκη των δυνάμεων της εργασίας και της δημιουργίας, του πνεύματος και του πολιτισμού, όλων των δυνάμεων της Δημοκρατίας, της προόδου και της Αριστεράς. Νίκη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας των μη προνομιούχων.

Η Κυριακή θα είναι νίκη εκείνων που αδικήθηκαν, που αγνοήθηκαν, που περιφρονήθηκαν, εκείνων, που η πολιτική της Δεξιάς έβαλε στο περιθώριο της κοινωνίας. Γι΄ αυτό, θα είναι νίκη των πολλών, ενάντια στους λίγους, «ημέτερους» και ισχυρούς.

 Ακούγονται το σύνθημα:

 «Ο λαός δεν ξεχνά τις σημαίνει Δεξιά»

Δεν ξεχνά ο λαός. Ζει ο λαός την πολιτική της Δεξιάς.

Γι' αυτό, το μήνυμα της Θεσσαλονίκη, την Κυριακή είναι ούτε μία ψήφος χαμένη. Δίνουμε όλοι το παρόν την Κυριακή στις κάλπες. Δεν θα λείψει κανείς. Η νέα πορεία μάς χρειάζεται όλους.

Με τη συμμετοχή μας, παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Με την αποχή, αφήνουμε άλλους να αποφασίζουν για μας. Γι΄ αυτό, την Κυριακή, θα κάνουμε την αμφισβήτηση, συμμετοχή. Την απογοήτευση, θετική δράση. Τη διαμαρτυρία, δύναμη δημιουργίας. Θα κάνουμε την άρνηση, δύναμη αλλαγής, για να σταματήσει ο κατήφορος.

Γι' αυτό, την Κυριακή, ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ.

Την Κυριακή, η οργή και η αγανάκτηση, αγανάκτηση για την κυβέρνηση των παρασιτικών συμφερόντων, για την κυβέρνηση της απογραφής και της παραγραφής, αυτή η οργή γίνεται ψήφος για το  ΠΑΣΟΚ.

Γιατί φίλες και φίλοι, μόνο η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ πονάει το καθεστώς της ανομίας και ατιμωρησίας.

Γιατί μόνο η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, δίνει κυβερνητική προοπτική για το αύριο της χώρας, για τα όνειρα του λαού μας.

Φίλες και φίλοι,

Στις 7 Ιουνίου, το δίλημμα είναι καθαρό. Θα επιβραβεύσουμε μια κυβέρνηση που επιβάρυνε το δημόσιο χρέος, τον Έλληνα φορολογούμενο, με 80 δις ευρώ και, τώρα, επιπλέον ζητάει να πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα;

Ακούγεται το σύνθημα:

«Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά»)

Ο λαός βλέπει την πολιτική της Δεξιάς. Γι' αυτό, το δίλημμα είναι καθαρό. Θα επιβραβεύσουμε έναν πρωθυπουργό, που μεθοδεύει τη συγκάλυψη της διαφθοράς; Που έκλεισε τη Βουλή, για να παραγράψει αδικήματα των υπουργών του; Θα επιβραβεύσουμε την ατιμωρησία και την ασυλία των ισχυρών και  «ημετέρων»; Θα επιβραβεύσουμε την ανομία και το νόμο της ζούγκλας; Την ανασφάλεια που ζει ο πολίτης;

Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο. Θα επιβραβεύσουμε μια κυβέρνηση, που χάρισε 8 δις ασφαλιστικές εισφορές στους τραπεζίτες, και τώρα τα Ταμεία χρεοκοπούν; Θα επιβραβεύσουμε μια κυβέρνηση, που χάρισε 4 δις στους μεγαλομετόχους, και αύξησε τον ΦΠΑ, για να πληρώνει ο λαός τα δώρα στα ισχυρά συμφέροντα, από τη Νέα Δημοκρατία; Θα επιβραβεύσουμε μια κυβέρνηση, που έχει έτοιμο το νέο χαράτσι για την επομένη των Ευρωεκλογών, και κρύβει τους νέους φόρους που θα επιβάλει, για να ψαρέψει ψήφους στα θολά νερά;

Λαέ της Θεσσαλονίκης,

Το δίλημμα σήμερα είναι ξεκάθαρο και κρίσιμο.

Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε.

Ακούγεται το σύνθημα:

«Γιώργο γερά, να πέσει η Δεξιά»

Γερά, για να αλλάξουμε και να μην βουλιάξουμε.

Διότι το δίλημμα είναι, θα συνεχίσουμε, στον αδιέξοδο δρόμο της αδικίας και της ανισότητας, αυτόν που χαράζουν οι νεοσυντηρητικοί, σε Ελλάδα και Ευρώπη; Στον δρόμο της ασυδοσίας των αγορών, που οδήγησε στην κρίση;

Που γονάτισε και την ελληνική οικογένεια;

Ή θα αλλάξουμε ρότα και θα μπούμε στον δρόμο της πράσινης ανάπτυξης, της αναδιανομής του πλούτου, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της  συνοχής, με πολιτικές που βάζουν επιτέλους τον πολίτη στο επίκεντρο; Πρώτα τον πολίτη.

Θα επιβραβεύσουμε, με την ψήφο ή την ανοχή, εκείνους που ευθύνονται γι' αυτά που ζούμε καθημερινά και μας εξοργίζουν;

Ή θα κάνουμε μια νέα αρχή για τη νέα μας πορεία, αυτήν που χρειάζεται και η Ελλάδα και η Ευρώπη;

Φίλες και φίλοι,

Ψήφος στη Νέα Δημοκρατία, είναι ψήφος σε αυτούς που βύθισαν την Ελλάδα σε κρίση. Κρίση οικονομική, κρίση θεσμική, πολιτική. Κρίση και αξιών. Είναι ψήφος σ' αυτούς που επενδύουν στο ψέμα, στην πόλωση και στη συκοφαντία. Είναι ψήφος σε μια κυβέρνηση, που βρίσκεται σε ομηρία των δικών της αδικημάτων.

Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, είναι ψήφος  στην ελπίδα. Είναι ψήφος για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Είναι ψήφος που ανοίγει τον δρόμο, για να αποκτήσει η χώρα σοβαρή, αξιόπιστη κυβέρνηση.

Γι' αυτό, στις 7 Ιουνίου, προχωράμε μπροστά, με σχέδιο, με  αποφασιστικότητα, με σιγουριά ότι ήρθε η ώρα του πολίτη.

Γι' αυτό, απόψε, η Θεσσαλονίκη αποφάσισε. Η Θεσσαλονίκη ψήφισε ΠΑΣΟΚ. Και στέλνει το μήνυμα της νίκης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Η Θεσσαλονίκη λέει: Όλοι μαζί μπορούμε. Μπορούμε να πάμε τη χώρα στην πράσινη ανάπτυξη, που θα δώσει χιλιάδες νέες δουλειές και μεγάλα έσοδα στα κρατικά Ταμεία.  Μπορούμε να αλλάξουμε το σημερινό άδικο φορολογικό σύστημα, να πάμε σε μια νέα αναδιανομή.

Και θα ξέρουμε ότι πληρώνουμε δίκαια το μερίδιό μας. Θα ξέρουμε ότι οι φόροι που πληρώνουμε έχουν αντίκρισμα. Ότι τους παίρνουμε πίσω σε υπηρεσίες παιδείας, υγείας, πρόνοιας και σε δημόσιες επενδύσεις για την περιφερειακή ανάπτυξη, επενδύσεις  που πάνε τη χώρα μπροστά, που δεν χάνονται στην τρύπα της διαφθοράς. Ούτε ένα ευρώ δεν θα πηγαίνει χαμένο. Ούτε ένα ευρώ δεν θα γλιστράει κάτω απ' το τραπέζι, για να καταλήξει στις τσέπες λίγων, «ημέτερων» και ισχυρών.

Όλοι μαζί το λέμε από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, όλοι μαζί μπορούμε να τερματίσουμε το καθεστώς της ανομίας. Να αλλάξουμε τη σχέση εξάρτησης ανάμεσα στη Δικαιοσύνη και στην εκτελεστική εξουσία. Να φτιάξουμε επιτέλους κράτος Δικαίου.  Να σπάσουμε την κομματικοποίηση στα Σώματα Ασφαλείας, για να ξανανιώσει σιγουριά και ασφάλεια η οικογένεια, η γειτονιά, ο πολίτης.

Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την πολιτική, που στηρίζει τις τράπεζες και όχι την πραγματική οικονομία. Γιατί όλοι μας βλέπουμε την πραγματική οικονομία να βουλιάζει και τους δανειολήπτες να πνίγονται. Βλέπουμε σπίτια να χάνονται, οικογένειες να διαλύονται και οι τραπεζίτες να γράφουν υπερκέρδη. Γι' αυτό, όλοι μαζί μπορούμε να βάλουμε τέλος σ' αυτή τη βαρβαρότητα. Και θα το κάνουμε.

Πολίτες της Θεσσαλονίκης,

Απόψε, αυτή η συγκέντρωση είναι σεισμός στη Θεσσαλονίκη της Μακεδονίας, της Βόρειας Ελλάδας, διότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης ξέρουν, ξέρετε και ξέρω, ξέρω καλά την εγκατάλειψη και την αδιαφορία τους για τη συμπρωτεύουσα.

Δεν τους νοιάζουν τα 250 λουκέτα που μπήκαν τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη, ούτε τα καταστήματα που στοιχειώνουν στις γειτονιές της πόλης. Ούτε τους νοιάζουν οι χιλιάδες απολύσεις που οδηγούν τη Βόρεια Ελλάδα σε απόγνωση. Δεν τους νοιάζει που η μία στις τρεις επιχειρήσεις δανείζεται, για να πληρώσει μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές.

Δεν τους νοιάζουν οι πλειστηριασμοί, τα 4 σπίτια που βγαίνουν στο σφυρί κάθε μέρα. Δεν τους νοιάζει η υποθαλάσσια, έργο που παραμένει «παγωμένο» δυόμισι χρόνια τώρα. Δεν νοιάζονται για τα απόβλητα, για  τα σκουπίδια που ρυπαίνουν, καταστρέφουν λίμνες, ρέματα και βουνοπλαγιές. Ούτε για τις δεκάδες χωματερές στο Δέλτα του Αξιού.

Τίποτα απ' όλα αυτά δεν τους νοιάζει. Κατάφεραν να κλείσουν ακόμα και τον ΟΤΕ στη γείτονα FYROM, σε μια κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων και των εξελίξεων στο ζήτημα του ονόματος, με την αδιαφανή πώληση του ΟΤΕ. Ούτε σήμερα τους νοιάζει, ούτε τους ένοιαξε ποτέ.

Εκμεταλλεύτηκαν την εμπιστοσύνη του Βορειοελλαδίτη για να κερδίσουν τις εκλογές, και μετά τον πρόδωσαν με τον χειρότερο τρόπο. Και τούτος ο τόπος γνωρίζει, καλύτερα, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ότι υπόσχονται τα πάντα σε όλους, και μετά χαρίζουν τα πάντα σε λίγους, σε φίλους, σε κουμπάρους και σε κολλητούς.

Και τώρα, πέντε χρόνια μετά, έρχονται εδώ για να εγκαινιάσουν τα δικά μας έργα. Τα έργα που φέρουν υπογραφή ΠΑΣΟΚ. Έργα, όπως η Εγνατία, που άλλαξαν την παραγωγική και γεωπολιτική θέση της πόλης της Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης.

Απόψε, από τη Θεσσαλονίκη, απευθύνομαι σε κάθε Έλληνα, σε κάθε Ελληνίδα. Απευθύνομαι ιδιαίτερα στους συμπολίτες μας, που έχουν απογοητευτεί. 

Απόψε μιλάτε εσείς. Απόψε αποφασίσατε εσείς. Είναι νίκη.

Είναι νίκη την Κυριακή, για νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές, με αυτοδυναμία.

Απόψε, από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, απευθύνομαι ιδιαίτερα στους συμπολίτες μας που έχουν απογοητευθεί. Σ' εκείνους που έχουν χάσει το κουράγιο τους, που έχουν χάσει την ελπίδα τους, που νομίζουν ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει καλύτερο, που νομίζουν ότι με την ψήφο τους δεν θα αλλάξει τίποτα.

Εγώ καταλαβαίνω τη δυσπιστία τους, την απόγνωσή τους, την οργή τους. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: Τίποτα δεν θα αλλάξει, αν μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, αν δεν πιστέψουμε και πάλι, στις δυνάμεις μας, αν δεν πάμε στην κάλπη για να ζητήσουμε, και θα ζητήσουμε αλλαγή πορείας. Η ψήφος είναι επιλογή. Η ψήφος είναι δύναμη.

(Ακούγονται συνθήματα)

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα είναι μια διαφορετική κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση, που θα είναι κοντά στον άνθρωπο, με επίκεντρο της πολιτικής μας τον άνθρωπο.

Γι' αυτό, απευθύνομαι και στους συμπολίτες μας που ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές τη Νέα Δημοκρατία, που την πίστεψαν, που την εμπιστεύτηκαν και που ένιωσαν και νιώθουν προδομένοι. Καταλαβαίνω την πίκρα τους. Καταλαβαίνω την αγανάκτησή τους και τους λέω: Ο αγώνας μας, είναι και δικός σας αγώνας. Ο αγώνας μας για την Ελλάδα, είναι και αγώνας για την αλλαγή και στη δική σου ζωή. Γιατί τη βαρβαρότητα την οποία ζούμε, τη ζούμε όλοι. 

Γι' αυτό απόψε, από εδώ, απ' τη Θεσσαλονίκη, ακούγεται το γενικό προσκλητήριο της Δημοκρατίας. Προσκλητήριο για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, για όλους τους πολίτες. Και το προσκλητήριο είναι απλό. Πάμε μαζί. Πάμε μαζί, να βάλουμε τέλος στη βαρβαρότητα, στη θεσμική εκτροπή που διαπράχθηκε, όταν προκάλεσαν την παραγραφή.

Πάμε μαζί, να βάλουμε τέλος στη διαφθορά, στην ανομία, στην ατιμωρησία των ισχυρών, στη βαρβαρότητα των stage, που κρατάει χιλιάδες νέα παιδιά σε ομηρία και καταρρακώνει την αξιοπρέπειά τους.

Πάμε μαζί, να βάλουμε τέλος στις πολιτικές, που αφήνουν εργοστάσια να δηλητηριάζουν ποτάμια μας, που αφήνουν δάση μας να καίγονται, ενώ τσιμεντοποιούν τις παραλίες μας, ενώ παραδίδουν τα νησιά μας στο τσιμέντο.

Πάμε μαζί, να βάλουμε τέλος στην βάρβαρη πολιτική, που ευθύνεται για την ταλαιπωρία του πολίτη, την ταλαιπωρία του συνταξιούχου στις ουρές του ΙΚΑ, την αγωνία του πολίτη όταν δεν βρίσκει κρεβάτι στην Εντατική.

Πάμε μαζί, να βάλουμε τέλος στην πολιτική, που ευθύνεται για τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχασαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία από την απάτη των ομολόγων. Για τη ληστεία του μόχθου των ασφαλισμένων. Για τα Ταμεία που δεν μπορούν σήμερα να πληρώσουν το εφάπαξ κι αφήνουν τους συνταξιούχους να περιμένουν δύο χρόνια και βλέπουμε.

Πάμε μαζί, να βάλουμε τέλος στην πολιτική, που είναι ένοχη για τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, της δημόσιας περιουσίας, με το μέγα σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Πάμε μαζί, να βάλουμε τέλος στην πολιτική τής διαφθοράς, για τα εκατομμύρια που χάνονται σ' αυτή τη μαύρη τρύπα της διαφθοράς, που τελικά χάνονται από τη δική μας τσέπη. Κόβονται από το μισθό, από τη σύνταξή μας, από την υγεία και την παιδεία, από τις δημόσιες επενδύσεις, που θα μπορούσαν να δώσουν δουλειές στα νιάτα, στη νέα γενιά της χώρας που θέλει όραμα, που δικαιούται προοπτική, που δικαιούται να πιστέψει, που θέλει να συμμετέχει και το δικαιούται, και θα συμμετέχει σ' αυτή τη μεγάλη πορεία.

Μας λένε, φίλες και φίλοι, πρέπει λέει, να ασχοληθούμε με τα πραγματικά προβλήματα του λαού, και όχι με την κριτική προς την Νέα Δημοκρατία. Και τους ρωτώ: Την  πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, ποιος την πληρώνει; Δεν  την πληρώνει ο Ελληνικός λαός;

Ποιος πληρώνει τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, του πλούτου του Ελληνικού λαού;

Ποιος πληρώνει το άδειασμα των Ταμείων υπέρ των ισχυρών και των «ημετέρων»;

Ποιος πληρώνει τα φορολογικά δώρα στους πλούσιους, στους τραπεζίτες, στους μεγαλομετόχους, στους μεγαλοϊδιοκτήτες;

Ποιος πληρώνει την κομματική σπατάλη, τις εκατοντάδες κομματικές Επιτροπές, οι οποίες πληρώνονται;

Τα πληρώνει η νέα γενιά. Τα πληρώνει η Περιφέρεια. Τα πληρώνει ο εργαζόμενος, ο αγρότης, ο ελεύθερος επαγγελματίας. Τα πληρώνει η νοικοκυρά και η ελληνική οικογένεια. Τα πληρώνει ο συνταξιούχος. Τα πληρώνουμε όλοι εμείς. Τα πληρώνει η παραγωγική Ελλάδα, και τα τρώει η παρασιτική Ελλάδα. Τα πληρώνει το μέλλον της χώρας μας.

Και απόψε, από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, ζητώ από τον          κ. Καραμανλή να μας μιλήσει ανοιχτά. Μια φορά, ας μας μιλήσει ειλικρινά.  Τον προκαλώ να πει καθαρά στους Έλληνες πολίτες: Ποιους νέους φόρους ετοιμάζεται να επιβάλει μετά τις Ευρωεκλογές; Ποια και πόσα νέα βάρη ετοιμάζεται να φορτώσει στην ελληνική οικογένεια;

Μιλώ σε όλους τους πολίτες: Σε αυτές τις εκλογές, δεν δίνουμε λευκή επιταγή. Δεν δίνουμε λευκή επιταγή, σε μια κυβέρνηση που χαρίζει κάθε χρόνο 1 δις ευρώ στους μεγαλομετόχους και που αύξησε τον ΦΠΑ, για να πλήξει μεσαία και χαμηλά στρώματα, που κατάργησε τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, και πρόσθεσε το χαράτσι του ΕΤΑΚ σε κάθε ελληνική οικογένεια.

Ψήφος στη Νέα Δημοκρατία, είναι λευκή επιταγή για άδικους φόρους. Και η αποχή, είναι ψήφος ανοχής σε πολιτικές, που θέλουν να πληρώνει ο λαός και να κερδίζει ο ισχυρός.

Φίλες και φίλοι,

Την κρίση, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, τη δημιούργησαν πολιτικές και πολιτικοί, που μέτρο δεν είχαν τον άνθρωπο, δεν είχαν το δημόσιο συμφέρον, αλλά την ασύδοτη κερδοσκοπία.

Εμείς, οι δημοκράτες σοσιαλιστές, διεκδικούμε νέα πορεία στην Ευρώπη. Διεκδικούμε εντατικές δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας. Διεκδικούμε μια ευρωπαϊκή στρατηγική για έξυπνη επένδυση στην πράσινη ανάπτυξη, που θα δημιουργήσει  δέκα εκατομμύρια  νέες θέσεις  εργασίας στην Ευρώπη μέχρι το 2020.  

Απαιτούμε μια πολιτική, που θα βάλει τέλος στους φορολογικούς παραδείσους.

Ακούγεται το σύνθημα:

«Ανδρέα ζεις εσύ μας οδηγείς)

Και οι κυβερνήσεις μας, του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κώστα Σημίτη, ήξεραν, ξέρουμε να διεκδικούμε, να διεκδικούμε αποτελεσματικά, να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε.

Γι' αυτό και διεκδικούμε. Ζητάμε διαφάνεια στη διαχείριση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων. Ενίσχυση της πρόσβασης των μικρομεσαίων εταιρειών στις πιστώσεις. Διεκδικούμε Ευρωπαϊκή Χάρτα για την ένταξη των μεταναστών και την προφύλαξη των συνόρων μας. Διεκδικούμε να αναδείξουμε την Ευρώπη σε ισχυρό παίκτη στη διεθνή σκακιέρα.

Εμείς, οι σοσιαλιστές, διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό Σύμφωνο Κοινωνικής Προόδου, για την ποιότητα στην εκπαίδευση, στην κοινωνική πολιτική, στη δημόσια υγεία, στην ασφάλιση, για κάθε χώρα της Ευρώπης.

Διεκδικούμε ένα παράλληλο Σύμφωνο Απασχόλησης, Κοινωνικής Προστασίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, παράλληλο με το Σύμφωνο του Μάαστριχτ.

Ζητάμε μία Ευρώπη, που θα αναθεωρήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Να εξαιρούνται οι δημόσιες παραγωγικές κοινωνικές δαπάνες από τον υπολογισμό του ελλείμματος.

Τι μας απαντάει η νεοσυντήρηση; Η αναθεώρηση, μας λένε, απαιτεί ομοφωνία και, άρα, δεν γίνεται. Μας λένε να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά και να σκύψουμε το κεφάλι. Να παραιτηθούμε.

Ε, όχι! Εμείς οι Έλληνες είμαστε περήφανοι, δεν σκύβουμε το κεφάλι, δεν θα παραιτηθούμε. Διεκδικούμε, για να μπορέσουμε να φθάσουμε σε νίκες.

Ποτέ δεν το βάλαμε κάτω εμείς στο ΠΑΣΟΚ, και ποτέ δεν θα το βάλω κάτω.

Τα δικά τους  «δεν γίνεται», είναι τα δικά μας «μπορούμε.»

Διότι μπορούμε, όταν διεκδικούμε με σχέδιο, με στόχο, με επιμονή.

Όπως έγινε, και όταν μας έλεγαν ότι δεν θα μπει ποτέ η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς την λύση. Και όμως, το καταφέραμε. Και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σήμερα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι διεκδικήσαμε, με σχέδιο, με στόχο, με αποτέλεσμα. Έτσι κερδίζονται οι αγώνες. Όχι καταθέτουμε αμαχητί τα όπλα.

Γι' αυτό, στις 7 Ιουνίου, ψηφίζουμε σοσιαλιστές,

Ψηφίζουμε Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Φίλες και φίλοι,

Από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, είναι ο σεισμός της Θεσσαλονίκης. 

Στις 7 Ιουνίου ψηφίζουμε για την Ευρώπη, αποφασίζουμε για την Ελλάδα.

Προχωρούμε μαζί και μπορούμε για την νίκη!

Μπορούμε για  τη νίκη στις Ευρωεκλογές και την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές.

Και αναλαμβάνοντας κυβέρνηση, προχωράμε στους πέντε εθνικούς μας στόχους:

- Πρώτος στόχος, εξωτερική πολιτική που ξαναδίνει στην Ελλάδα φωνή.

- Δεύτερος στόχος, πράσινη ανάπτυξη με δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος.

- Τρίτος στόχος, δημόσια, δωρεάν, υψηλής ποιότητας παιδεία για όλους.

- Τέταρτος στόχος, κοινωνικό κράτος που διασφαλίζει τα δικαιώματα υγείας, πρόνοιας, αξιοπρεπούς σύνταξης και επιπέδου διαβίωσης.

- Πέμπτος στόχος, δημοκρατική αναδόμηση του κράτους, ώστε να λειτουργεί υπέρ του πολίτη.

Με πρώτη προτεραιότητα, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη. Την εμπιστοσύνη του πολίτη στην Πολιτεία και στην πολιτική. Να εγγυηθούμε ισονομία, διαφάνεια, κράτος Δικαίου. Γιατί μαζί, μπορούμε να το πετύχουμε.

Να πολεμήσουμε τη σπατάλη και τη διαφθορά, που αδειάζει σήμερα τα δημόσια Ταμεία και απομυζά κοινωνικούς πόρους, υπονομεύοντας την ανάπτυξη. Γιατί μαζί, μπορούμε να τα πετύχουμε. Με τον πολίτη, με τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πολιτικής μας.

Φίλες και φίλοι της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας,

Την Κυριακή, δίνουμε μια μεγάλη μάχη. Απέναντί μας, έχουμε όλες τις δυνάμεις του κατεστημένου, τα συμφέροντα. Τα συμφέροντα, που δεν αντέχουν ένα κράτος Δικαίου. Δεν αντέχουν, το ΠΑΣΟΚ να μιλάει για πράγματα που πρέπει να αλλάξουν, και θα αλλάξουν.

Δεν αντέχουν, το ΠΑΣΟΚ να μιλάει για τη δύναμη του Έλληνα και της Ελληνίδας. Δεν αντέχουν να βλέπουν την κοινωνία να λέει «μπορούμε», διότι θέλουν την κοινωνία αδύναμη, ανήμπορη. Θέλουν τη νεολαία να μένει στο περιθώριο, να λέει "δεν γίνεται τίποτα", γι' αυτό και καλλιεργούν το «όλοι ίδιοι είναι». Διότι χωρίς επιλογές, ο πολίτης, ο νέος, παραδίδεται.

Γι' αυτούς, γι' αυτό το καθεστώς της ανομίας και της ατιμωρησίας, ο μόνος φόβος είναι το ΠΑΣΟΚ. Γιατί μόνο το ΠΑΣΟΚ δίνει σήμερα τη λύση, την άλλη λύση. Την άλλη λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας, για μια κυβέρνηση αξιόπιστη, δυναμική. Για μια κυβέρνηση προοδευτική, με βούληση να χαράξει μια νέα πορεία. Μια κυβέρνηση, όπου οι κανόνες της Δημοκρατίας θα ισχύουν για όλους, σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, σε ένα κράτος Δικαίου.

Πολίτες της Θεσσαλονίκης,

Προχωρούμε με τη στήριξή σας. Προχωρούμε με  τη στήριξη του Ελληνικού λαού, πέρα από κομματικές προτιμήσεις, για να κάνουμε μαζί μια νέα αρχή. Εγώ δεν σας ζητάω απλά να αλλάξουμε κόμμα στην κυβέρνηση, ζητάω να αλλάξουμε πολιτική στον τόπο, να κάνουμε ριζικές αλλαγές, δημοκρατικές αλλαγές, για να βάλουμε την Ελλάδα σε μια νέα πορεία. 

Και μπορούμε να το πετύχουμε. Μπορούμε να το πετύχουμε στις 7 Ιουνίου, με την ψήφο ελπίδας.

Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, στις πολιτικές που μπορούν να μας οδηγήσουν στο μέλλον.

Με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές, με τη νίκη και την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές.

Πολίτες της Θεσσαλονίκης,

Κάντε την απογοήτευσή, ψήφο ελπίδας, ψήφο αισιοδοξίας. Μπείτε στην πρώτη γραμμή της μάχης, να φτάσει παντού το μήνυμα της νίκης και της ελπίδας, σε όλη την Ελλάδα. Μη λείψει κανείς από την κάλπη, για να πείσουμε ακόμα περισσότερους για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, να τους ενεργοποιήσουμε, να τους κινητοποιήσουμε, να κάνουμε συντριπτική την πλειοψηφία που ήδη  διαμορφώνεται, αυτό το ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω.

Φίλες και φίλοι,

Στις 7 Ιουνίου, θα νικήσουμε.

Θα νικήσουμε για τον πολίτη, μαζί με τον πολίτη με την ενεργό συμμετοχή του πολίτη.

Και έτσι θα προχωρήσουμε.

Έτσι θα προχωρήσουμε και σήμερα, προεκλογικά, αλλά έτσι θα προχωρήσουμε και αύριο, ως κυβέρνηση, μαζί με τον πολίτη, για τον πολίτη, με την ενεργό συμμετοχή του πολίτη σε όλα τα θέματα.

Αυτή είναι η μεγάλη δημοκρατική αλλαγή, για να φτάσουμε στην Ελλάδα που θέλουμε, στην Ελλάδα που μας αξίζει.

Για την Ελλάδα που μας ενώνει, για το μέλλον που μας ενώνει, για την Ελλάδα των αξιών και της ανθρωπιάς.

Καλό μας αγώνα και με τη νίκη.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και την αγάπη σας.

Είναι δέσμευσή μου. Θα προχωρήσουμε. Θα νικήσουμε. Θα τα καταφέρουμε.

Θα αλλάξουμε την Ελλάδα μαζί. Μαζί μπορούμε.

Γεια σας. Με τη νίκη.

Η Θεσσαλονίκη μίλησε. Νίκη στις 7 Ιουνίου.

 

Σχεδίαση & κατασκευή: Βασίλης Φουρτούνης
copyright © 2008:Τάσος Αποστολόπουλος