Ομιλία Γεωργίου Α. Παπανδρέου στη Λάρισα
(Κυριακή 31 Μαΐου 2009)

 

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Λάρισας βοηθούμενη και από τον τομέα Περιφερειακής Οργάνωσης και Κινητοποιήσεων οργάνωσε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στην πλατεία της Λάρισας με ομιλητή τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, στις 31 Μαϊου 2009.

 

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Λάρισας βοηθούμενη και από τον τομέα Περιφερειακής Οργάνωσης και Κινητοποιήσεων οργάνωσε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στην πλατεία της Λάρισας με ομιλητή τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, στις 31 Μαϊου 2009.

ΟΜΙΛΙΑ

ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοκρατικέ λαέ της Λάρισας,

Πολίτες της Θεσσαλίας,

Απόψε μιλάτε εσείς,

Και μιλάτε τόσο καθαρά, που η δύναμη της φωνής σας φτάνει μέχρι και το Μαξίμου.

Μαζί θα προχωρήσουμε στη νέα πορεία της χώρας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ γι' αυτή τη συγκλονιστική σας παρουσία.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας.

Απόψε, από τη Λάρισα, στέλνουμε ένα μήνυμα νίκης σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε Έλληνα, σε κάθε Ελληνίδα.

Μπορούμε.

Μπορούμε μαζί, όλοι μαζί, να αλλάξουμε την πορεία της χώρας, να βάλουμε πάλι τον πολίτη στο επίκεντρο της πολιτικής μας.

Στις 7 Ιουνίου ψηφίζουμε για την Ευρώπη.

Αποφασίζουμε για την Ελλάδα.

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

Και είναι το ποτάμι της ελπίδας, που λέει: Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε.

Λαέ της Λάρισας,

Ξέρει ο Ελληνικός λαός πώς πρέπει να πάει η χώρα, γιατί το δίλημμα των Εευρωεκλογών είναι ξεκάθαρο, είναι κρίσιμο:

Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε!

Θα συνεχίσουμε στον αδιέξοδο δρόμο της αδικίας, της ανισότητας, που χαράζουν οι νεοσυντηρητικοί σε Ελλάδα και Ευρώπη; Στον δρόμο της ασυδοσίας των ισχυρών, που οδήγησε στην κρίση; Ή θα αλλάξουμε ρότα και θα μπούμε στο δρόμο της κοινωνικής συνοχής, της πράσινης ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δίκαιης αναδιανομής του πλούτου, με πολιτικές που βάζουν πρώτα τον πολίτη;

Λαέ της Λάρισας,

Απευθύνομαι σήμερα, από τη Λάρισα, από την Θεσσαλική γη, σε κάθε Έλληνα, σε κάθε Ελληνίδα. Απευθύνομαι απόψε ιδιαίτερα στους συμπολίτες μας που έχουν απογοητευτεί.

Εκείνους που, κάτω από τα βάρη της καθημερινότητας, έχουν χάσει το κουράγιο τους. Έχουν χάσει την ελπίδα τους. Θεωρούν ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο. Θεωρούν ότι και η ψήφος τους δεν αλλάζει τίποτα.

Τους λέω: καταλαβαίνω την δυσπιστία σου. Καταλαβαίνω την απόγνωσή σου. Καταλαβαίνω την οργή σου. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, αν μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Αν δεν απαιτήσουμε την αλλαγή πορείας της χώρας, στην κάλπη.

Αν δεν πιστέψουμε και πάλι στις δυνάμεις μας.

Η ψήφος είναι επιλογή.

Η ψήφος είναι δύναμη.

Και αυτή τη δύναμή σου φοβούνται στην κάλπη.

Αυτή τη δύναμή σου φοβούνται και όσοι προπαγανδίζουν την αποχή.

Απευθύνομαι από εδώ, απ' τη Λάρισα, απ' την Θεσσαλική γη, και στους συμπολίτες μας, που στήριξαν σε προηγούμενες εκλογές τη Νέα Δημοκρατία. Διότι πίστεψαν. Αυτοί είχαν πιστέψει. Εμπιστεύτηκαν και σήμερα, νιώθουν εγκατάλειψη.

Καταλαβαίνω την πίκρα τους. Την απογοήτευσή τους. Καταλαβαίνω την αγανάκτησή τους.

Ένα πράγμα τους λέω:  Δώστε μαζί μας, με την ψήφο σας, το μήνυμα ότι αυτή η χώρα αξίζει περισσότερα, μπορεί καλύτερα και θα πάει καλύτερα, σε ένα νέο δρόμο.

Απευθύνομαι σε κάθε Έλληνα, σε κάθε Ελληνίδα.

Το δίλημμα για όλους μας σε αυτές τις εκλογές είναι ξεκάθαρο, είναι κρίσιμο.

Ή υπογράφουμε με την ψήφο μας την ανάγκη να αλλάξουμε πορεία στη χώρα, ή συνεχίζουμε να παρακολουθούμε άπραγοι τη χώρα μας να βουλιάζει στην κρίση, στην ανομία, στην κοινωνική αδικία, στην ατιμωρησία.

Το δίλημμα είναι καθαρό.

Θα επιβραβεύσουμε μια κυβέρνηση που επιβάρυνε το Δημόσιο, εσάς, εμάς, όλους, με 80 δις ευρώ επιπλέον και, τώρα, ζητάει να πληρώσετε τα σπασμένα εσείς;

Θα επιβραβεύσουμε έναν πρωθυπουργό που, για όλες τις υποθέσεις διαφθοράς, μεθοδεύει τη συγκάλυψη; Που έκλεισε τη Βουλή νύχτα, για να παραγράψει αδικήματα των υπουργών του;

Θα επιβραβεύσουμε την ατιμωρησία, την ασυλία των ισχυρών και των «ημετέρων»;

Θα επιβραβεύσουμε την ανομία, το νόμο της ζούγκλας; Την ανασφάλεια που ζει ο πολίτης;

Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο. Και αυτό το ξεκάθαρο δίλημμα, το βροντοφωνάζουμε από εδώ, από τη Λάρισα, απ' την Θεσσαλική γη.

Θα επιβραβεύσουμε μια κυβέρνηση, όπου το ΙΚΑ χάρισε 8 δις ευρώ ασφαλιστικές εισφορές σε τραπεζίτες; Αλλά σήμερα, παλεύει για την πληρωμή των συντάξεων, ενώ Ταμεία χρεοκοπούν;

Θα επιβραβεύσουμε μια κυβέρνηση, που χάρισε 4 δις ευρώ φόρους σε μεγαλομετόχους, αλλά αύξησε τον ΦΠΑ για να πληρώσει ο λαός τα σπασμένα και τα δώρα σε ισχυρούς;

Θα επιβραβεύσουμε, μια κυβέρνηση, που αύριο θα επιβάλλει νέους φόρους, νέο χαράτσι στο οικογενειακό εισόδημα - αλλά καλύτερη παιδεία, καλύτερη υγεία, πρόνοια, δεν θα δούμε;

Θα επιβραβεύσουμε, με την ψήφο ή την αποχή, εκείνους που ευθύνονται γι' αυτά που βλέπουμε και ζούμε και μας εξοργίζουν;

Ή θα κάνουμε μια νέα αρχή, μια νέα πορεία, που χρειάζεται και η Ελλάδα και η Ευρώπη;

Είναι ξεκάθαρο. Η ψήφος σήμερα στη ΝΔ, είναι ψήφος σε αυτούς που βύθισαν την Ελλάδα σε κρίση. Κρίση οικονομική, κρίση θεσμική, κρίση πολιτική. Μια κρίση αξιών.

Η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία, είναι ψήφος στους υπαίτιους της διαφθοράς και της παραγραφής. Είναι ψήφος σ' αυτούς που επενδύουν στο ψέμα. Είναι ψήφος σε αυτούς που ζουν προστατευμένοι, μακριά από την πραγματικότητα που ζει καθημερινά ο πολίτης.

Σήμερα ακόμη και οι νεοδημοκράτες ψηφοφόροι βρίσκονται σε απόγνωση.

Και τους λέμε, λέμε σε όλο τον Ελληνικό λαό:

Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, είναι ψήφος ελπίδας.

Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, είναι η ψήφος για τη μεγάλη αλλαγή που χρειάζεται επιτέλους ο τόπος.

Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, ανοίγει τον δρόμο για να αποκτήσει η χώρα σοβαρή, υπεύθυνη, αξιόπιστη κυβέρνηση.

Μια πολιτεία επιτέλους ευνομούμενη, ένα κράτος Δικαίου.

Με μια κυβέρνηση, που βάζει ως προτεραιότητα την κοινωνική αλληλεγγύη, για τη Δημοκρατία και τη συμμετοχή, για την Πράσινη Ανάπτυξη, που  εγγυάται δουλειές, ανταγωνιστικότητα, ευημερία και σεβασμό στο περιβάλλον μας.

Στις 7 Ιουνίου επιλέγουμε:

Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε.

Και δεν θα βουλιάξουμε. Διότι θα αλλάξουμε στις 7 Ιουνίου. Είναι η αρχή. Δίνουμε όλοι το παρόν την Κυριακή στις κάλπες. Δεν θα λείψει κανείς. Η νέα πορεία μάς χρειάζεται όλους. Ούτε μία ψήφος χαμένη. Με τη συμμετοχή μας, παίρνουμε εμείς την κατάσταση στα χέρια μας. Με την αποχή, αφήνουμε άλλους να αποφασίσουν για μας.

Γι' αυτό, στις 7 Ιουνίου, προχωράμε μπροστά, με σχέδιο, με αποφασιστικότητα, με σιγουριά ότι, ήρθε η ώρα του πολίτη.

Απόψε, η Λάρισα αποφάσισε.

Η Λάρισα ψήφισε ΠΑΣΟΚ.

Στέλνει το μήνυμα της νίκης και της ελπίδας σ' όλη την Ελλάδα!

Φίλες και φίλοι,

Η Λάρισα, όλη η Θεσσαλία, ξέρει καλά τα έργα αυτής της κυβέρνησης. Εγκατέλειψαν τους αγρότες, εγκατέλειψαν τη Λάρισα, εγκατέλειψαν τη Θεσσαλία. Ξέρετε εσείς, ότι δεν έχετε πια να περιμένετε τίποτα από την κυβέρνηση αυτή, η οποία σας εξαπάτησε.

Ούτε μείωση ΦΠΑ, ούτε μείωση του κόστους παραγωγής, ούτε καλύτερες τιμές, ούτε λύσεις, ούτε κατεύθυνση, ούτε σχέδιο για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας. Και θυμάστε τη δέσμευση «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά», που  αποδείχθηκε ψέμα, το απόγειο του λαϊκισμού.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι σε αδιέξοδο, στο έλεος μιας αγοράς, όπου κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα τα καρτέλ. Το ξέρετε.

Η Νέα Δημοκρατία σάς υποσχέθηκε εδώ, στην κεντρική Πλατεία της Λάρισας, να δώσει μάχες για τα συμφέροντα των αγροτών στις Βρυξέλλες, το θυμάστε. Και σήμερα, ξέρουμε ότι ήταν απούσα από κάθε σκληρή διαπραγμάτευση, όπως ήταν απούσα από τόσες μάχες για την Ελλάδα.

Το ξέρουν καλά και οι μελισσοκόμοι, που δεν έχουν ακόμη πάρει τις αποζημιώσεις τους του 2007 και 2008. Το ξέρουν καλά οι καπνοπαραγωγοί, που χάνουν μεγάλο μέρος των άμεσων ενισχύσεων. Το ξέρουν καλά οι βαμβακοπαραγωγοί, που υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν το βαμβάκι, χωρίς να υπάρχει σχέδιο αναδιάρθρωσης. Το ξέρουν καλά οι τευτλοπαραγωγοί και οι εργαζόμενοι, αφού το Εργοστάσιο Ζάχαρης, που έδινε ζωή στην περιοχή, έκλεισε. Και η υπόσχεση ότι θα μετατραπεί σε εργοστάσιο βιοαιθανόλης αποδείχτηκε κι αυτό παραμύθι. Παραμύθι της Νέας Δημοκρατίας.

Το Υπουργείο Γεωργίας, ούτε την ομαλή διαχείριση των δικαιωμάτων σας, των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες, δεν μπόρεσε, δεν κατάφερε να διασφαλίσει, με αποτέλεσμα να απειλούμαστε ακόμη και με ποινές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντίθετα, φόρτωσε τον αγρότη με ένα ακόμη χαράτσι. Φόρτωσε και τον συνταξιούχο αγρότη με χαράτσι. Και το ξεκαθαρίζουμε: Δεν μπορεί οι συνταξιούχοι αγρότες να πληρώσουν το χαράτσι, για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους.

Πριν από λίγους μήνες, το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε και μάλιστα, εδώ, στη Θεσσαλία, μια «Συμφωνία Εμπιστοσύνης με τους αγρότες». Αυτή τη Συμφωνία, θα την τηρήσουμε, είναι δέσμευσή μας. Με 10 μέτρα άμεσης στήριξης, για την αντιμετώπιση της κρίσης, που ζει σήμερα ο αγροτικός κόσμος.

Προτείναμε να διατεθεί στον αγροτικό τομέα 1 δις ευρώ, από τα 28 που πήραν  οι τράπεζες. Ναι, τουλάχιστον 1 δις ευρώ θα μπορούσε να πάει στον αγροτικό κόσμο. Προτείναμε να επεκταθεί το ΤΕΜΠΜΕ στις αγροτικές επιχειρήσεις και να παγώσουν τα αγροτικά δάνεια για δύο χρόνια. Να αυξηθεί η επιστροφή ΦΠΑ και η επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο.

Έχουμε δεσμευτεί να προωθήσουμε ριζικές αλλαγές στους Συνεταιρισμούς και τις Οργανώσεις των αγροτών, για να μπορούν επιτέλους οι αγρότες να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στην προμήθεια αγροτικών εφοδίων και στην εμπορία των προϊόντων τους.

Απόψε, από εδώ, από τη Λάρισα, θέλω να δεσμευτώ προσωπικά απέναντι στους  κτηνοτρόφους. Στους κτηνοτρόφους, που κρατάνε ζωντανές τις μειονεκτικές και δυσπρόσιτες περιοχές της πατρίδας μας.

Οι κτηνοτρόφοι αποτελούν κρίσιμο κλάδο για την πράσινη ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Αποτελούν βασικά κύτταρα για την επιβίωση των ορεινών περιοχών. Μπορούν να καταστούν παραγωγοί προϊόντων αξίας και απόδοσης για την ίδια τη χώρα. Με προϊόντα ποιοτικά και ονομασίας προέλευσης.

Δεσμεύομαι απέναντι στους κτηνοτρόφους για μια νέα αρχή, με σοβαρό σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα.

Γι' αυτό, δεσμευόμαστε και δεσμεύομαι για τη ρύθμιση των χρεών τους, τη μείωση του κόστους των ζωοτροφών, την πάταξη της ανεξέλεγκτης δράσης των καρτέλ και των παράνομων ελληνοποιήσεων.

Για τη μείωση της γραφειοκρατίας, του κόστους των αδειοδοτήσεων, για τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και της ζωής των κτηνοτρόφων, ώστε να μπορούν να παράγουν ποιοτικά και υγιεινά τρόφιμα για τους καταναλωτές.

Δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε στην αναμόρφωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ για τη βελτίωση της ασφαλιστικής κάλυψης των αγροτών, για ριζικές αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να καταβάλλονται έγκαιρα οι ενισχύσεις και να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στη διαχείριση των δικαιωμάτων του εθνικού αποθέματος. Δεν μπορεί τα δικαιώματα των αγροτών, να γίνονται και αυτά αντικείμενο ρουσφετολογικών και αδιαφανών παζαριών.

Χθες, μια κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες, που έπληξε το Νομό Λάρισας. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΑ οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα στην καταγραφή των ζημιών και στην καταβολή αποζημιώσεων προς όλους τους παραγωγούς, οι οποίοι είδαν τους κόπους μίας ολόκληρης χρονιάς να παραδίδονται στο έλεος της κακοκαιρίας.

Άλλη μια δέσμευσή μας, την οποία ξέρετε επίσης καλά: η βασική σύνταξη του αγρότη και της αγρότισσας θα αυξηθούν. Όλοι οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα συνταξιοδοτούνται με 37 χρόνια ασφάλισης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, και οι αγρότες θα συνταξιοδοτούνται στο 60ό έτος, όπως συμβαίνει και στα άλλα Ταμεία.

Δεσμευόμαστε και δεσμεύομαι ότι η επόμενη κυβέρνηση θα δώσει μάχες. Θα δώσει μάχες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα δώσει μάχες  στο Ευρωκοινοβούλιο για τη στήριξη του αγροτικού τομέα, και μετά το 2013. Και γνωρίζετε, ότι εμείς ξέρουμε, και να δίνουμε μάχες, και να τις κερδίζουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φίλες και φίλοι,

Συνδέουμε το παρόν με το μέλλον των παιδιών μας. Γι' αυτό εμείς σχεδιάζουμε. Σχεδιάζουμε για να είναι κερδισμένος ο αγρότης και ο παραγωγός.

Επιλέγουμε ως βασικό προσανατολισμό του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, με ελληνική ταυτότητα και εμπορική αξία. Αυτό όμως σημαίνει να είμαστε κοντά στον αγρότη, κοντά και στο νέο αγρότη. Και είναι δέσμευσή μου, να βοηθήσουμε, να κατευθύνουμε, να δημιουργήσουμε υποδομές, εκπαίδευση, ενημέρωση, ώστε να μπορεί ο νέος αγρότης να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις της εποχής.

Θα μειώσουμε το κόστος παραγωγής, με τον έλεγχο της διακίνησης γεωργικών εφοδίων, με συστηματική ενημέρωση και εκπαίδευση του αγρότη, ιδιαίτερα του νέου, με τη στήριξή του μέσα από νέες τεχνολογίες. 

Θα ενισχύσουμε το τουριστικό προϊόν με νέες δραστηριότητες, συνδέοντας τον αγρότη και την αγροτική ανάπτυξη, με τον αγροτουρισμό, τον οικολογικό και τον ιαματικό τουρισμό, προστατεύοντας και την βιοποικιλότητα της Θεσσαλίας.

Το είχα πει και στα Τρίκαλα τον περασμένο Γενάρη. Το επαναλαμβάνω και τώρα. Για μας, το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας είναι εθνική προτεραιότητα. Για μας, το νερό είναι εθνικό θέμα. Εφαρμόζουμε την πράσινη ανάπτυξη, για να δώσουμε λύσεις. Επικεντρωνόμαστε στην εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, σε νέες καλλιέργειες υψηλής ποιότητας και αξίας, σε σύγχρονες αρδευτικές μεθόδους που δεν σπαταλούν νερό, σε αξιοποίηση των τοπικών υδάτινων πόρων.

Δεσμευόμαστε, επίσης, για τη μεταφορά νερού, στο μέτρο που είναι απαραίτητο στο υδατικό ισοζύγιο, με παράλληλη παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν θα επιτρέψουμε την ερημοποίηση της Θεσσαλίας και την υφαλμύρωση του υδροφόρου ορίζοντα.

Φίλες και φίλοι,

Η μεγαλύτερη αναγνώριση των μεγάλων έργων του ΠΑΣΟΚ, για τα οποία τόσο πολύ μας κατηγορούσαν, ότι ήταν απλά μακέτες, είναι το γεγονός ότι τα μόνα έργα που εγκαινιάζει ο κ. Καραμανλής, όπως η Εγνατία, είναι τα μεγάλα έργα σε όλη τη χώρα, που φέρουν την υπογραφή ΠΑΣΟΚ, και που άλλαξαν τη μορφή της Ελλάδας.

Ακούγεται το σύνθημα: «Να 'τος - να 'τος ο Πρωθυπουργός»

Μαζί με τη νεολαία θα προχωρήσουμε. Θέλω τη νεολαία κοντά μου, για να πάμε σε αλλαγές, σε ριζικές ανατροπές στην παιδεία, στην κοινωνία, στην εργασία, στην οικονομία, στην Πράσινη Ανάπτυξη.

Ακούγεται το σύνθημα: «ΠΑΣΟΚ και νεολαία για μια Ελλάδα νέα»

Και μπορούμε. Αυτό είναι το μήνυμά μας: μπορούμε.

Σήμερα, ξέρετε εδώ, στη Λάρισα και την Θεσσαλία, ότι έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις στις υποδομές. Μηδενική είναι η απορρόφηση από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυο χρόνια από την έναρξη του προγράμματος και είναι μηδενική η απορρόφηση.

Καμιά πολιτική για τη βιομηχανία μετάλλου, τσιμέντου, κατασκευών.  Στρεβλή χωροταξία. Στο συρτάρι η ιδέα για το αεροδρόμιο της Θεσσαλίας. Δεν έχει προχωρήσει ο άξονας Ε65, που συνδέει Θεσσαλία με Εγνατία, και τα άλλα οδικά δίκτυα.

Μεγάλες καθυστερήσεις στο έργο της Κάρλας και στην κατασκευή φραγμάτων, που χειροτερεύουν το πρόβλημα της λειψυδρίας. Μεγάλη καθυστέρηση και στην προετοιμασία των Μεσογειακών Αγώνων του 2013.

Εμείς, επιμένουμε να είναι περιβαλλοντικά φιλικοί οι Αγώνες, να είναι «πράσινοι» αγώνες, να αποτελέσουν πρότυπο διοργάνωσης. Να πρωτοπορήσουμε, ως Θεσσαλία και ως Ελλάδα.

Όμως, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα έργο εξωστρέφειας και μελλοντικής εκμετάλλευσης, σαν ένα επαρχιακό έργο, ως αγγαρεία και όχι ως όραμα. Όραμα, που χρειάζεται αυτός ο τόπος, που χρειάζεται η Θεσσαλία, διότι περισσότεροι από 30 χιλιάδες Θεσσαλοί βγήκαν στην ανεργία το 2008.

Τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας έχουν σοβαρότατα προβλήματα λόγω της έλλειψης προσωπικού. Λείπουν σχολικές αίθουσες και υποδομές, λείπουν παιδικοί σταθμοί. Τα Κέντρα πρόληψης χρήσης ναρκωτικών υποχρηματοδοτούνται. Δεν υπάρχουν μέτρα για τη μόλυνση του Πηνειού. Η αναστύλωση του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας καρκινοβατεί.

Η Λάρισα βιώνει την απουσία της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης, που έχει γαντζωθεί στην εξουσία. Έχει γαντζωθεί στην εξουσία, χωρίς να υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών.

Φίλες και φίλοι,

Την κρίση και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, τη δημιούργησαν πολιτικές και πολιτικοί, που μέτρο δεν είχαν τον άνθρωπο και το δημόσιο συμφέρον, αλλά την ασύδοτη κερδοσκοπία. Είναι αυτές οι πολιτικές που γέννησαν την κρίση και που ταυτίζονται, στη συνείδηση του  κάθε Ευρωπαίου πολίτη, με συγκεκριμένα συντηρητικά κόμματα και πρόσωπα.

Γι' αυτό, ζητάμε μια σοσιαλιστική πλειοψηφία στην Ευρωβουλή, που θα μας επιτρέψει να διεκδικήσουμε και να εκλέξουμε σοσιαλιστή Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτή είναι η μάχη που δίνουμε στις 7 Ιουνίου. Μια μάχη που πρέπει να κερδηθεί, για τη δημοκρατική αλλαγή, για την προοδευτική αλλαγή και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Μάχη για να βάλουμε τέλος στις πολιτικές της βαρβαρότητας.

Όταν το είπα αυτό, ξέρετε, η κυβέρνηση έκανε ότι δεν καταλαβαίνει. Διέπραξε μία ακόμη βαρβαρότητα. Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τους δικούς της ψηφοφόρους σαν ανθρώπινη ασπίδα, για να κρύψουν το σκάνδαλο των δικών τους πολιτικών.  Αδίκησαν τους ψηφοφόρους τους, για να συγκαλύψουν τις δικές τους βαριές αμαρτίες και ευθύνες.

Διότι οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, όπως και όλοι οι πολίτες, δεν έχουν καμιά ευθύνη για την πολιτική που αφήνει τους κερδοσκόπους ασύδοτους.

Δεν έχουν καμιά ευθύνη για τις πολιτικές που κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Δεν έχουν καμιά ευθύνη για τη θεσμική βαρβαρότητα που διαπράχθηκε, όταν έκλεισε νύχτα η Βουλή, για την παραγραφή των αδικημάτων των υπουργών της ΝΔ.

Δεν έχουν καμιά ευθύνη για την ανομία και την ατιμωρησία των ενόχων, των ισχυρών.

Το ξέρετε κι εσείς, εδώ, με την υπόθεση των ανήλικων μαθητών, που βρέθηκαν προφυλακισμένοι σαν τρομοκράτες.

Δεν έχουν οι απλοί ψηφοφόροι την ευθύνη για τη βαρβαρότητα των stage, που κρατάει χιλιάδες νέα παιδιά στην ομηρία, που καταρρακώνει την αξιοπρέπειά τους, όταν τους λένε «να τρέχετε από βουλευτή σε βουλευτή, από παράγοντα, σε παράγοντα για να πουλήσετε την ψυχή σας για ένα κομμάτι ψωμί».

Είναι απαράδεκτη αυτή η αδικία. Για μας, είναι δικαίωμα για όλους η εργασία. Είναι δικαίωμα για τη νέα γενιά, όχι προνόμιο των λίγων.

Δεν έχουν ευθύνη οι ψηφοφόροι για τις πολιτικές που αφήνουν εργοστάσια να δηλητηριάζουν τα ποτάμια μας, που αφήνουν τα δάση να καίγονται και παραδίδουν τα νησιά μας και τις παραλίες μας στο τσιμέντο.

Δεν έχει ευθύνη ο απλός ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας όλοι οι ψηφοφόροι, γι' αυτά που έκανε η κυβέρνηση, για την ταλαιπωρία του συνταξιούχου στις ουρές του ΙΚΑ, για την αγωνία του πολίτη που όταν έχει κάποια ασθένεια, δεν βρίσκει κρεβάτι στην Εντατική. Διότι παραμένουν οι Εντατικές κλειστές, λόγω έλλειψης προσωπικού. Ναι, μπορούσαν να προσλάβουν αγροφύλακες, δεν μπορούσαν να προσλάβουν γιατρούς και νοσηλευτές!

Αδικεί η Νέα Δημοκρατία ακόμη και τους δικούς της ψηφοφόρους, που δεν έχουν ευθύνη για τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχασαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία με την απάτη των ομολόγων, με τη ληστεία του μόχθου των ασφαλισμένων, για τα Ταμεία που σήμερα δεν μπορούν να πληρώσουν το εφάπαξ. Αφήνουν τους συνταξιούχους να περιμένουν δύο χρόνια - και βλέπουμε.

Δεν έχουν ευθύνη, και αδικούν τους ψηφοφόρους τους, για τη λεηλασία της δημόσιας γης, της δημόσιας περιουσίας, με το μεγάλο σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Έχουν ευθύνη οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, κ. Καραμανλή, για τη συγκάλυψη που κάνατε εσείς για το Βατοπέδι;

Ντροπή σας! Είναι δική σας ευθύνη.

Για τα μαύρα χρήματα, που χάνονται στην τρύπα της διαφθοράς; Για τα χρήματα που χάνονται τελικά από την τσέπη του κάθε πολίτη; Κόβονται από το μισθό και τη σύνταξή τους, αυτά τα χρήματα που μπαίνουν στην τρύπα της διαφθοράς, κόβονται από την υγεία και την παιδεία, από τις δημόσιες επενδύσεις, από την περιφερειακή ανάπτυξη, από επενδύσεις που θα έδιναν δουλειά.

Τώρα όμως ήρθε η ώρα να πούμε ότι μπορούμε.

Τώρα, ήρθε η ώρα της ευθύνης, για να πούμε μπορούμε.

Και μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της χώρας, να πούμε φτάνει πια, να πούμε κάντε τόπο.

Κάντε τόπο να περάσει η Ελλάδα. Η Ελλάδα της Δημοκρατίας, της ανάπτυξης, του κράτους Δικαίου.

Εμείς δεν βάζουμε απέναντί μας τον ψηφοφόρο της Νέας Δημοκρατίας, τον θέλουμε κοντά μας, τον θέλουμε σύμμαχο στην προσπάθειά μας να κάνουμε μια νέα αρχή, διότι ο αγώνας μας είναι και δικός του, γιατί ζει την βαρβαρότητα που ζούμε όλοι μας στην καθημερινότητά μας, την ζει κι αυτός.

Εμείς δεν πολώνουμε. Ενώνουμε.

 Ενώνουμε, για μια νέα αρχή και νέα πορεία της χώρας μας. Καλούμε όλους, να παλέψουμε μαζί, για μια νέα αρχή, διότι τελικά, ποιος πληρώνει τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, του πλούτου του Ελληνικού λαού;

Ποιος πληρώνει το άδειασμα των Ταμείων υπέρ των ισχυρών και των «ημετέρων»; Ποιος πληρώνει τα φορολογικά δώρα στους πλούσιους, στους τραπεζίτες,  στους μεγαλομετόχους, στους μεγαλοϊδιοκτήτες;

Ποιος πληρώνει την κομματική σπατάλη, τις εκατοντάδες Επιτροπές συμβούλων, που πληρώνονται; Ποιος πληρώνει αυτή τη σπατάλη;

Την πληρώνει η νέα γενιά. Την πληρώνει ο συνταξιούχος. Την πληρώνει ο αγρότης. Την πληρώνει ο εργαζόμενος. Την πληρώνει η Περιφέρεια. Την πληρώνει η ελληνική οικογένεια.

Τα πληρώνουμε αυτά όλοι μας.

Τα πληρώνει το μέλλον της χώρας μας. Τα πληρώνει η παραγωγική Ελλάδα για να τα τρώει η παρασιτική Ελλάδα.

Ακούγεται το σύνθημα: «Γιώργο γερά, γερά, να φύγει η Δεξιά»

Γερά κρατάμε. Και θα φύγει αυτή η κυβέρνηση. Θα φύγει, διότι εμείς δεν επιτρέπουμε να βουλιάξει η Ελλάδα.

Θα αλλάξει πορεία.

Θα αλλάξει πορεία, ξεκινώντας από τις 7 Ιουνίου, την επόμενη εβδομάδα, την επόμενη Κυριακή.

Και απόψε, από εδώ, από την Θεσσαλία, από τη Λάρισα, ζητώ από τον κ. Καραμανλή να μας απαντήσει, να πάψει επιτέλους να κρύβεται, όπως πάντα. Να μιλήσει ανοιχτά. Τον προκαλώ, να πει καθαρά στους Έλληνες, καθαρά πείτε κ. Καραμανλή:

Ποιους νέους φόρους, ποιο νέο χαράτσι ετοιμάζετε μετά τις Ευρωεκλογές; Τι θα επιβάλλετε μετά τις Ευρωεκλογές; Ποια και πόσα νέα βάρη ετοιμάζετε να φορτώσετε στη μέση ελληνική οικογένεια;

Εμείς λέμε κάτι απλό: Αντί να επιτίθεται στο εισόδημα της ελληνικής οικογένειας, ας είχε το θάρρος να χτυπήσει τη διαφθορά και την πελατειακή σπατάλη.

Γι' αυτό λέμε: Φτάνει πια. Χρειάζεται αλλαγή πορείας.

Και την Κυριακή, κάνουμε την αρχή.

Φίλες και φίλοι,

Στις 7 Ιουνίου, αποφασίζουμε ποια Ευρώπη θέλουμε, ποιο μέλλον θέλαμε για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Και ο Έλληνας, σήμερα, θέλει πολιτικές που βάζουν πρώτα τον πολίτη. Αυτό θέλει για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Εμείς, οι δημοκράτες σοσιαλιστές ζητάμε μία Ευρώπη, που θα αναθεωρήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Διεκδικούμε εντατικές δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας στην Ευρώπη. Διεκδικούμε ευρωπαϊκή πολιτική για την πράσινη ανάπτυξη, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε 10 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη μέχρι το 2020, με μαζική επένδυση στην πράσινη ανάπτυξη.              

Απαιτούμε μια ευρωπαϊκή πολιτική, που θα βάλει τέλος στους φορολογικούς παράδεισους. Ζητάμε τη διαφάνεια στη διαχείριση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων σε όλη την Ευρώπη. Ζητάμε την ενίσχυση της πρόσβασης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις πιστώσεις.

Διεκδικούμε μια Ευρωπαϊκή Χάρτα για την ένταξη των μεταναστών, αλλά και την προστασία των συνόρων μας, την διασφάλιση των  συνόρων μας. Διεκδικούμε ένα Σύμφωνο Απασχόλησης, Κοινωνικής Προστασίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, παράλληλο με το Σύμφωνο του Μάαστριχτ.

Διεκδικούμε να αναδείξουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ισχυρή φωνή στη διεθνή σκακιέρα.

Ακούγεται το σύνθημα: «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά»

Δυστυχώς, γνώρισε τη Δεξιά και η νέα γενιά, και γνώρισε το πώς αντιμετωπίζει το μέλλον.

Όταν εμείς θέτουμε στόχους, τι απαντάει η συντήρηση; Μας λέει, αυτά που ζητάτε, οι αναθεωρήσεις, οι αλλαγές, οι στόχοι που βάζετε, δεν μπορούν να γίνουν στην Ευρώπη, διότι χρειάζεται -λένε - ομοφωνία. Δηλαδή, καταθέτουν τα όπλα πριν την μάχη. Το ξέρετε και εσείς, οι αγρότες της Λάρισας, της Θεσσαλίας.

Μας λένε να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά, να σκύψουμε το κεφάλι. Να παραιτηθούμε.

Φίλες και φίλοι της Λάρισας,

Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα και δεν είδα κανέναν Έλληνα, καμία Ελληνίδα, να θέλουν να παραιτηθούν. Να θέλουν να σκύψουν το κεφάλι. Ζητούν κυβέρνηση που διεκδικεί, που παλεύει για τα συμφέροντά τους.

Είμαστε περήφανοι για τους αγώνες μας, για τις διεκδικήσεις μας,  για τις νίκες μας.

Τα δικά τους «δεν γίνεται», είναι τα δικά μας «μπορούμε».

Το έχουμε αποδείξει. Διότι όταν διεκδικείς με σχέδιο, με επιμονή, στο τέλος δικαιώνεσαι. Όπως έγινε, και το αποδείξαμε, όταν εντάχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι κερδίζονται οι αγώνες. Με διεκδίκηση. Όχι με παραίτηση.

Για όλα αυτά, στις 7 Ιουνίου, ψηφίζουμε δημοκράτες σοσιαλιστές, ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ.

Και απόψε στέλνουμε το μήνυμα από τη Λάρισα:

Στις 7 Ιουνίου, ψηφίζουμε για την Ευρώπη, αποφασίζουμε για την Ελλάδα.

Και προχωρούμε μαζί, με μια σχέση εμπιστοσύνης, για νίκη στις Ευρωεκλογές, για τη νίκη και την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές.

Με τη συμμετοχή σας, την ψήφο σας, την ψήφο μας, διεκδικούμε το αύριο, κερδίζουμε το αύριο, κερδίζουμε το αύριο που μας αξίζει.

Καταδικάζουμε τις νεοσυντηρητικές πολιτικές και προχωρούμε. Προχωρά το ΠΑΣΟΚ. Προχωρούμε και θα προχωρήσουμε, με οδηγό τις πέντε εθνικές μας προτεραιότητες:

  1. Εξωτερική πολιτική, που ξαναδίνει φωνή στην Ελλάδα.
  2. Πράσινη Ανάπτυξη, με δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος.
  3. Δημόσια, δωρεάν, υψηλής ποιότητας παιδεία για όλους.
  4. Κοινωνικό κράτος, που διασφαλίζει τα δικαιώματα υγείας, πρόνοιας, σύνταξης.
  5. Δημοκρατική αναδόμηση του κράτους, που θα λειτουργεί υπέρ του πολίτη.

Πρώτη μας προτεραιότητα, το ζείτε, το ζούμε, είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη στην Πολιτεία και στην πολιτική. Εμείς θα εγγυηθούμε την ισονομία, τη διαφάνεια, το κράτος Δικαίου. Θα πολεμήσουμε τη σπατάλη, αυτήν που αδειάζει σήμερα τα Ταμεία και χρηματοδοτεί πλουσιοπάροχα τον κομματικό στρατό της Νέας Δημοκρατίας.

Θα ανοίξουμε μέτωπο με τη διαφθορά, που απομυζά κοινωνικούς πόρους, υπονομεύει την αναπτυξιακή μας προσπάθεια. Θα σεβαστούμε τα χρήματα του Ελληνικού λαού, που θα επενδυθούν όχι για να βολέψουν τους βολεμένους, αλλά για την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια και την ανάπτυξη. Πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Η θέση μας είναι: Διαφάνεια για τους πάντες και τα πάντα. Για όλες τις υποθέσεις. Όποιον και αν αφορούν. Έρευνα για τα πάντα. Και αυτή η θέση μας δικαιώνεται.

Τη θέση της Νέας Δημοκρατίας, την ξέρετε: Συγκάλυψη και παραγραφή. Και όταν βγαίνουν νέα στοιχεία, για παράδειγμα τώρα, για τη SIEMENS και την περιβόητη MAYO, κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, σφυρίζουν κλέφτικα και ελπίζουν πάλι ότι θα τα κουκουλώσουν. Αυτή η θέση καταδικάζεται. Καταδικάζεται σήμερα και αύριο από τον Ελληνικό λαό.

Φίλες και φίλοι,

Δίνουμε μια μάχη. Υπάρχουν συμφέροντα, που σήμερα βολεύονται και καλοπερνάνε με την ανομία, με την ατιμωρησία, με την αδικία, με την κοινωνική ανισότητα. Τους βολεύει αυτή η κατάσταση. Είναι συμφέροντα, που δεν μπορούν να επιβιώσουν σε ένα κράτος Δικαίου. Σε ένα κράτος, που σέβεται τα δικαιώματα όλων, και όχι τα προνόμια των λίγων.

Γι' αυτούς, γι' αυτά τα συμφέροντα, φίλες και φίλοι, ο μόνος φόβος, είναι ο φόβος του ΠΑΣΟΚ. Κανέναν άλλον δεν φοβούνται.

Διότι μόνο το ΠΑΣΟΚ σήμερα εγγυάται μια άλλη πορεία για την διακυβέρνηση της χώρας.  Κυβέρνηση αξιόπιστη και δυναμική.

Γι' αυτό, φίλες και φίλοι, θα μας χτυπούν όπως μπορούν. Γι' αυτό θέλουν να πριμοδοτούν τους μικρότερους και την αποχή. Φοβούνται τη μεγάλη αλλαγή. Δεν ιδρώνει το αυτί τους για την ψήφο διαμαρτυρίας. Αλλά τρέμουν μια κυβέρνηση προοδευτική, μια κυβέρνηση με βούληση να αλλάξει την πορεία της χώρας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω: εγώ προχωρώ, προχωρούμε μαζί. Προχωρώ και προχωρούμε, με τη στήριξη του Ελληνικού λαού, πέρα από κομματικές προτιμήσεις. Πάμε μαζί, σε μια νέα αρχή και πορεία. Διότι δεν ζητώ απλά να αλλάξουμε κόμμα στην κυβέρνηση, αλλά να αλλάξουμε πολιτική στον τόπο. Να βάλουμε τον πολίτη στο επίκεντρο αυτής της πολιτικής. Και αυτό είναι το μήνυμα.

Αυτό το μήνυμα, ο Ελληνικός λαός θα το δώσει, όσο σκληρό και αν είναι, σε κάθε εξωθεσμικό κέντρο.

Θα στηρίξει αυτό τον αγώνα που κάνουμε, και τον αγώνα που κάνω.

Διότι γνωρίζει ο Ελληνικός λαός ότι δεν χρωστάω σε κανέναν.

Σε κανέναν δεν χρωστάω.

Υπηρετώ εσάς, υπηρετώ το δημόσιο συμφέρον και μαζί θα εγγυηθούμε ότι η Δημοκρατία θα νικήσει.

Οι κανόνες της Δημοκρατίας θα ισχύουν για όλους, όσο ισχυροί κι αν είναι. Αυτό σημαίνει ευνομούμενη Πολιτεία. Αυτό σημαίνει κράτος Δικαίου.

Η ψήφος, φίλες και φίλοι, στο ΠΑΣΟΚ, δεν είναι ψήφος ανέξοδης και αδιέξοδης διαμαρτυρίας. Είναι η μόνη ψήφος, που δίνει κυβερνητική προοπτική για αλλαγή πορείας της χώρας.

Είναι η ψήφος που φωνάζει: Μπορούμε. Μπορούμε να αλλάξουμε ζωή.

Με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ  στις Ευρωεκλογές.

Με τη νίκη και την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές.

Πολίτες της Θεσσαλίας,

Μπείτε στην πρώτη γραμμή της μάχης. Να φτάσει παντού το μήνυμα της νίκης. Οργανώστε πρακτικούς τρόπους για να βοηθήσουμε κάθε πολίτη να πάει να ψηφίσει, να κάνουμε συντριπτική την πλειοψηφία που διαμορφώνεται. Το ποτάμι, που δεν γυρίζει πίσω.

Στις 7 Ιουνίου θα νικήσουμε. Για τον πολίτη. Μαζί με τον πολίτη.

Με την ενεργό συμμετοχή του πολίτη.

Έτσι θα προχωρήσουμε.

Έτσι θα προχωρήσουμε, και σήμερα ως αντιπολίτευση, έτσι θα προχωρήσουμε και αύριο, μαζί με τον πολίτη, ως κυβέρνηση της χώρας.

Για να φτάσουμε την Ελλάδα μαζί, εκεί όπου θέλουμε και εκεί όπου μας αξίζει.

Καλό μας αγώνα.

Με τη νίκη. Με τη μεγάλη νίκη στις 7 Ιουνίου.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Είναι δέσμευσή μας.

Θα νικήσουμε. Θα αλλάξουμε πορεία.

Μαζί με το λαό. 

Μαζί με τον πολίτη.

Γεια σας.

Με τη νίκη.

Σχεδίαση & κατασκευή: Βασίλης Φουρτούνης
copyright © 2008:Τάσος Αποστολόπουλος