Ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Α. Παπανδρέου στη Λαμία
(Τετάρτη 24 Μαΐου 2009)

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας βοηθούμενη και από τον τομέα Περιφερειακής Οργάνωσης και Κινητοποιήσεων οργάνωσε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στην πλατεία Διάκου της Λαμίας με ομιλητή τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, στις 24 Μαΐου 2009.

ΟΜΙΛΙΑ

ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ

Δημοκρατικέ λαέ της Λαμίας,

Πολίτες της Φθιώτιδας,

Απόψε μιλάτε εσείς.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ γι' αυτή τη συγκλονιστική σας παρουσία. 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας.

Ακούγεται το σύνθημα: «Νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός»

Και αύριο, θα κυβερνήσουμε μαζί με το λαό, για το λαό. Με επίκεντρο τον πολίτη. Αυτό είναι το δικό σας μήνυμα απόψε. Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, σε κάθε Έλληνα, σε κάθε Ελληνίδα.

Το μήνυμα είναι ότι γυρίζουμε σελίδα, αλλάζουμε πορεία.

Το μήνυμα απ' τη Λαμία είναι ότι μπορούμε. Μπορούμε να αλλάξουμε πορεία. Μπορούμε να χαράξουμε μια νέα πορεία, να βάλουμε και πάλι τον πολίτη στο επίκεντρο της πολιτικής.

Στις 7 Ιουνίου, ψηφίζουμε για την Ευρώπη.

Αποφασίζουμε για την Ελλάδα.

Και αποφασίζουμε αλλαγή πορείας. Αλλαγή πορείας, που θα οδηγήσει τη χώρα μας στη λύτρωση. Στη λύτρωση στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν. Απόψε, το μήνυμά σας είναι:

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

Ακούγεται το σύνθημα: «Το ‘πε το ‘πε ο παπαγάλος, στο Μαξίμου πάει άλλος»

Και πάει άλλος, διότι έχουμε μια κυβέρνηση που δεν ξέρει, δεν κατανοεί, δεν μπορεί και δεν θέλει να καταλάβει όσα βιώνει ο Έλληνας πολίτης σήμερα. Δεν κατανοεί, δεν μπορεί και δεν θέλει να καταλάβει όσα βιώνει ο Έλληνας πολίτης σήμερα.

Τι μας λέει σήμερα η κυβέρνηση; Μας λέει «όλα πάνε καλά, μια χαρά». Φοβάται την αλήθεια και, αντί να απολογηθεί, μας λέει ότι όλα αυτά που βιώνετε, όλα αυτά που βιώνουμε, είναι στη φαντασία μας. Πέντε χρόνια κυβέρνηση και, το μόνο που έχει να πει, είναι να κατηγορεί την αντιπολίτευση. Αυτό είναι το μόνο έργο που έχει να δείξει πέντε χρόνια.

Η κυβέρνηση έχασε την επαφή της με την πραγματικότητα. Έχασε την επαφή της με τον πολίτη. Έχασε την επαφή της με τα προβλήματα του τόπου. Χάνει ακόμα και την επαφή της με το δικό της ψηφοφόρο, που άλλα ζητούσε, για άλλα ψήφισε, και άλλα βλέπει.

Μια κυβέρνηση, που αλαζονικά αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της. Που υπεροπτικά αγνοεί την κραυγή της κοινωνίας και του πολίτη. Την κραυγή της πραγματικότητας. Αυτή η κυβέρνηση χάνει, έχασε τελικά την εμπιστοσύνη του εΕλληνικού λαού. Και αυτό θα είναι το μήνυμα και στις 7 Ιουνίου, και στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Δεν έχει τίποτα άλλο να προσφέρει αυτή η κυβέρνηση στον τόπο.

Εμείς προχωράμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα. Προχωράμε με τη σιγουριά ότι, ήρθε η ώρα του πολίτη.

Στις 7 Ιουνίου, προχωράμε μπροστά.

Πάμε μπροστά, με πίστη στις δυνάμεις του Έλληνα και της Ελληνίδας. Πάμε μπροστά με σιγουριά ότι, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να φέρει και πάλι το χαμόγελο της ελπίδας στην ελληνική οικογένεια, σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Έλληνα.

Φίλες και φίλοι,

Αυτή είναι η δική μας δέσμευση, είναι η δική μας πορεία, είναι η δική μας παράδοση, είναι ο στόχος μας και, αυτό τον στόχο, θα τον πετύχουμε.

Και απόψε, αποφάσισε η Λαμία.

Η Λαμία ψήφισε ΠΑΣΟΚ και στέλνει το μήνυμα της νίκης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

                        Φίλες και φίλοι,

Η κυβέρνηση έχει χάσει την επαφή της με τα πραγματικά προβλήματα του τόπου και αυτό το βιώνει κάθε γωνιά της Ελλάδας. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ολόκληρη η χώρα ζει την εγκατάλειψη της Περιφέρειας, από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και εσείς εδώ, έχετε πικρή πείρα για τα έργα και τις ημέρες αυτής της κυβέρνησης.

Ακούγεται το σύνθημα: «Γιώργο γερά, να φύγει η Δεξιά»

                        Κρατάμε γερά, προχωράμε δυνατά, και θα γυρίσουμε τη σελίδα για μια νέα πορεία της χώρας.

                        Και το ξέρετε εδώ, στη Φθιώτιδα, διότι τα προβλήματα αυξάνονται συνεχώς. Αποβιομηχάνιση, απολύσεις, κίνδυνος να κλείσει η ΛΑΡΚΟ, εξαιτίας του σκανδάλου προπώλησης του νικελίου. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έμποροι, που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση. Οι επενδύσεις να μειώνονται, η ανεργία να γίνεται στη Λαμία εφιάλτης. Η υποβάθμιση του νομού εκτείνεται σε όλους τους τομείς, από τις υποδομές μέχρι τις υπηρεσίες.

Ακούγεται το σύνθημα: «Πρώτα ο πολίτης, μετά ο τραπεζίτης»

                        Πολύ σωστά. Πρώτα ο πολίτης, και μετά τα προβλήματα του κάθε τραπεζίτη.

                        Η αγροτιά. Οι αγρότες είναι καταχρεωμένοι. Το εισόδημά τους συρρικνώνεται συνεχώς. Τα προϊόντα μένουν απούλητα. Η ελιά, ο καπνός, το βαμβάκι, τα τεύτλα, όλα έχουν πρόβλημα. Οι κτηνοτρόφοι, βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής, καθώς η κυβέρνηση δεν τους ενέταξε στο πακέτο ενίσχυσης του αγροτικού τομέα. Και οι αγρότες, βεβαίως, είναι εξοργισμένοι και δικαίως για το λεγόμενο «χαράτσι», το κυβερνητικό χαράτσι διαχείρισης των δικαιωμάτων τους.

                        Η κυβέρνηση θα έπρεπε να δεσμευτεί για την κάλυψη του κόστους ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των αγροτών. Η κυβέρνηση όφειλε να αντιμετωπίσει την ανικανότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Να ολοκληρώσει το σύστημα διαχείρισης, το ΟΣΔΕ και το Μητρώο των Αγροτών.

                        Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό. Οι ελλείψεις σημαίνουν σημαντική απώλεια πόρων, ακόμα και κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κακοδιαχείριση του Γ'  Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στέρησε από τον νομό της Φθιώτιδας και από τη Στερεά Ελλάδα τεράστιους πόρους.

                        Αποτέλεσμα, ήταν να μην κατασκευαστούν τα αναγκαία έργα υποδομής, όπως τα αντιπλημμυρικά στη Στυλίδα και στον Άγιο Κωνσταντίνο, το παράπλευρο οδικό δίκτυο για την ενδοεπικοινωνία, ή ο δρόμος της Αταλάντης, έργα για τα οποία υπήρχαν πόροι εξασφαλισμένοι από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

                        Ο ΠΑΘΕ παραδόθηκε χωρίς τους κόμβους του, και έτσι έχει κόψει το νομό στα δύο. Στην ουσία, λειτουργεί σαν αστικός δρόμος και, οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν δύο φορές διόδια για τις μετακινήσεις τους και, σύντομα θα κληθούν να πληρώσουν και άλλα δύο, δηλαδή τέσσερα διόδια, μέσα στα όρια του νομού. Είναι φυσικό να σας εξοργίζει αυτή η πολιτική.

                        Και σαν να μην έφταναν αυτά, ο νομός και η Περιφέρεια χάνουν πόρους από το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το λεγόμενο ΕΣΠΑ. Όσα έργα δεν ολοκληρώθηκαν από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, λόγω καθυστερήσεων και μη απορροφητικότητας από τη Νέα Δημοκρατία, θα απορροφήσουν τα χρήματα του επόμενου προγράμματος, δηλαδή τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Εντάσσονται στο ΕΣΠΑ σαν γέφυρες, προκειμένου να ολοκληρωθούν.

                        Αυτό όμως σημαίνει ότι η Περιφέρεια χάνει τα αναγκαία για την ανάπτυξή της έργα, τα οποία δεν θα χρηματοδοτηθούν ποτέ. Όπως είναι το κτίριο του Πανεπιστημίου της Στερεάς Ελλάδας, ένα Πανεπιστήμιο που ιδρύσαμε με προσανατολισμό στην καινοτομική έρευνα και τις νέες τεχνολογίες, το οποίο έχει εγκαταλειφθεί, χωρίς στελέχη, χωρίς χρηματοδότηση.

                        Τα ίδια και με το νέο Νοσοκομείο της Λαμίας, που παραδόθηκε με μεγάλη καθυστέρηση και με 100 κλίνες λιγότερες. Δεν διαθέτει ούτε το απαραίτητο προσωπικό, ούτε τον εξοπλισμό. Αυτή είναι η κυβερνητική υποκρισία, η κυβερνητική αδιαφορία για τη Φθιώτιδα, που τεκμηριώνεται στο χειρισμό της ρύπανσης του Μαλιακού, που δυστυχώς  σήμερα αργοπεθαίνει.

                        Επίσημη απάντηση για τη μαζική εμφάνιση νεκρών ψαριών δεν υπάρχει, τα Υπουργεία κωφεύουν, απουσιάζουν. Καμία μέριμνα για τους ψαράδες. Κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής αγωνιούν, και δικαίως. Και η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος, όπως πάντα, μπροστά στα προβλήματα του τόπου, του κόσμου, του πολίτη.

                        Ακούγεται το σύνθημα «Γιώργο γερά, να πέσει η δεξιά»

                        Σήμερα, η δική σας παρουσία εδώ, στη Λαμία, δείχνει τη δύναμη, την προοπτική, τη νίκη, την ελπίδα για τις 7 Ιουνίου.

Ακούγεται το σύνθημα «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό»

                        Είμαστε εδώ, ενωμένοι, δυνατοί, για να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά προβλήματα. Διότι ο κατάλογος των προβλημάτων και της αδιαφορίας εδώ συνεχίζεται. Ο κατάλογος της Νέας Δημοκρατίας.

                        Σιωπά η Νέα Δημοκρατία, ενώ η ρύπανση του Σπερχειού και του Μαλιακού συνεχίζεται. Και συνεχίζεται ανεξέλεγκτα, από τις βιομηχανίες, από την έλλειψη βιολογικών καθαρισμών, ή καθαρισμών που δεν λειτουργούν, και από τα φυτοφάρμακα. Κατά τα άλλα, ο Μαλιακός, το Δέλτα και η κοιλάδα του Σπερχειού είναι προστατευόμενη περιοχή στο δίκτυο NATURA 2000.

                        Εμείς θέλουμε το Μαλιακό, θάλασσα για τους πολίτες, θάλασσα ανάπτυξης, ανάπτυξης για όλους. Προτείνουμε να θεσπιστεί άμεσα αυστηρό καθεστώς προστασίας. Δεσμευόμαστε να εκπονηθεί μελέτη για τη χωροθέτηση των λειτουργιών και ολοκληρωμένη μελέτη διαχείρισης της παράκτιας ζώνης του Μαλιακού. Να αναπτυχθούν περιβαλλοντικές δράσεις για την ποιότητα των νερών, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013 στις περιοχές NATURA 2000.

                        Με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, η Φθιώτιδα, από τόπος προορισμού, έχει υποβιβαστεί σε τόπο διέλευσης μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Εγώ γνωρίζω, και εσείς γνωρίζετε, όλοι μας ξέρουμε ότι η Φθιώτιδα έχει τεράστιες δυνατότητες για μια αποφασιστική στροφή σε αυτό που λέμε «πράσινη ανάπτυξη».

                        Μπορούμε, ναι, μπορούμε να αναπτύξουμε νέες, ήπιες μορφές τουρισμού, ιαματικού τουρισμού, αγροτουρισμού, να κάνουμε τη Φθιώτιδα έναν πράσινο τουριστικό προορισμό, με ποιότητα ζωής, πρώτα απ' όλα για τους ίδιους τους κατοίκους.

                        Σε ό,τι αφορά τη ΛΑΡΚΟ, είναι μια εθνικής και στρατηγικής σημασίας εξαγωγική βιομηχανία με 750 εργαζόμενους. Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να την απαξιώσει, να τη χαρίσει. Εμείς στηρίζουμε τη ΛΑΡΚΟ. Απ' την άλλη, όμως, και η ΛΑΡΚΟ πρέπει να σταθεί με υπευθυνότητα απέναντι στο περιβάλλον, να μη ρίχνει τη σκουριά στη θάλασσα, δηλαδή πρέπει και να παράγει ενέργεια με καθαρό τρόπο.

                        Στην αγροτική παραγωγή, θα στηρίξουμε τη στροφή σε επώνυμα ποιοτικά προϊόντα, θα στηρίξουμε τον αγρότη με εκπαίδευση, κατάρτιση, υποδομές, τεχνογνωσία, θα στηρίξουμε συλλογικές οργανωτικές δυνατότητες, ώστε να υπάρχει ο νέος τύπος Συνεταιρισμού, και στη γεωργία, και στην κτηνοτροφία, με δυναμικούς Συνεταιρισμούς που μπορούν επιτέλους να παρεμβαίνουν υπέρ του αγρότη στην αγορά.

                        Γι' αυτό, πρέπει να στηριχθεί η περιοχή με δημόσιες επενδύσεις. Με την ολοκλήρωση των αξόνων Λαμίας-Καρπενησίου, Λαμίας-Ρίου, Αταλάντης-Βοιωτίας. Και βέβαια, όλα αυτά μέσα από τη σοβαρή αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

                        Φίλες και φίλοι,

Η Φθιώτιδα, η Ελλάδα, η Ευρώπη, ολόκληρος ο κόσμος, είμαστε αντιμέτωποι με τις καταστροφικές συνέπειες των νεοφιλελεύθερων, των νεοσυντηρητικών πολιτικών. Είναι οι πολιτικές που γέννησαν αυτή την παγκόσμια κρίση, που είναι κρίση οικονομική, αλλά και κρίση και θεσμών και αξιών.

                        Είναι κρίση, που πηγάζει από τα ιδεολογήματά τους, ότι "όλα θα τα ρυθμίσει αυτομάτως η ελεύθερη αγορά". Αυτό το ιδεολόγημα έφερε την τεράστια ανισότητα του πλούτου και της εξουσίας, έφερε την υπερσυγκέντρωση του πλούτου και της εξουσίας στα χέρια των λίγων και των ισχυρών.

                        Γι' αυτό, εμείς οι σοσιαλιστές λέμε: Υπάρχει άλλος δρόμος, υπάρχει άλλη πορεία, και αυτήν χτίζουμε, με πρώτο βήμα στις 7 Ιουνίου.

Ακούγεται το σύνθημα: «Λύσεις στον πολίτη με σένα κυβερνήτη»

                        Λύσεις στον πολίτη, μαζί με τον πολίτη, για τον πολίτη. Διότι την κρίση, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, τη δημιούργησαν οι πολιτικές και οι πολιτικοί, που μέτρο δεν είχαν τον άνθρωπο, δεν είχαν τον πολίτη, δεν είχαν το δημόσιο συμφέρον, αλλά την απληστία και την ασύδοτη κερδοσκοπία.

                        Την κρίση τη γέννησαν πολιτικές επιλογές, που ταυτίζονται στη συνείδηση του Ευρωπαίου πολίτη και με συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως τον κ. Μπαρόζο. Γι' αυτό ζητάμε μια σοσιαλιστική πλειοψηφία στην Ευρώπη, που θα μας επιτρέψει να διεκδικήσουμε ακόμα και σοσιαλιστή Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να εφαρμόσουμε σοσιαλιστικές, δημοκρατικές, προοδευτικές πολιτικές.

                        Αυτή είναι η μάχη που δίνουμε στις 7 Ιουνίου. Μια μάχη που πρέπει να κερδηθεί, για τη δημοκρατική αλλαγή και στην Ευρώπη, και στην Ελλάδα.

Το δίλημμα είναι καθαρό, όσο και αν δεν της αρέσει της νεοσυντήρησης:

Σοσιαλισμός και Δημοκρατία ή βαρβαρότητα;

Αυτό είναι το δίλημμα. Το είπα και το ξαναλέω.

                        Φίλες και φίλοι,

Είναι κοινωνική βαρβαρότητα οι πολιτικές που κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Οι πολιτικές που καταδικάζουν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στη φτώχεια και την ανεργία. Θεσμική βαρβαρότητα είναι να κλείνεις νύχτα τη Βουλή, με το έτσι θέλω, για να οδηγηθείς στην παραγραφή. Βαρβαρότητα είναι η ανομία, η ατιμωρησία των ισχυρών.

                        Βαρβαρότητα είναι να κρατάς χιλιάδες νέα παιδιά στην ομηρία του κομματικού STAGE, χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα, να καταρρακώνεις την αξιοπρέπειά τους, να παζαρεύεις χυδαία τη συνείδησή τους, για ένα προσωρινό κομμάτι ψωμί. Να κάνεις την εργασία προνόμιο για τους λίγους, και όχι δικαίωμα για όλους, όπως εμείς, οι σοσιαλιστές και δημοκράτες, θέλουμε.

                        Βαρβαρότητα είναι οι πολιτικές που αφήνουν εργοστάσια να δηλητηριάζουν τα ποτάμια μας, που αφήνουν τα δάση μας να καίγονται, που παραδίδουν τα νησιά μας, τις παραλίες μας, στο τσιμέντο, με το χωροταξικό του τουρισμού, επειδή υπηρετούν έναν και μόνο Θεό, τον Θεό που λέγεται «κέρδος».

Βαρβαρότητα είναι η ταλαιπωρία του συνταξιούχου στις ουρές του ΙΚΑ, ε η αγωνία του πολίτη όταν δεν βρίσκει κρεβάτι στην Εντατική για το παιδί του ή το γονιό του που κινδυνεύει. Βαρβαρότητα είναι τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχασαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία με την απάτη των ομολόγων. Είναι τα δικά σας λεφτά, του εργαζόμενου, του συνταξιούχου, είναι η ληστεία του μόχθου του ασφαλισμένου. Είναι τα Ταμεία, που σήμερα δεν μπορούν να πληρώσουν το εφάπαξ και αφήνουν τους συνταξιούχους να περιμένουν δύο χρόνια και... βλέπουμε.

Βαρβαρότητα είναι η λεηλασία της δημόσιας περιουσίας, της δημόσιας γης, με το μέγα σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Είναι τα εκατομμύρια που χάνονται στη μαύρη τρύπα της διαφθοράς και μεγαλώνουν το έλλειμμα στον οικογενειακό προϋπολογισμό των Ελλήνων, διότι χάνονται από τη δική τους τσέπη, από τη δική σας, από τη δική μας τσέπη. Κόβονται από το μισθό και τη σύνταξή τους, από την υγεία και την παιδεία, από τις δημόσιες επενδύσεις, που θα μπορούσαν και θα έπρεπε να δώσουν δουλειά.

Βαρβαρότητα είναι οι πολιτικές, που αναγκάζουν τους πολίτες να πληρώνουν, με καινούργιους άδικους φόρους, κάθε ευρώ που πάει σε μαύρες προμήθειες. Είναι πολιτική βαρβαρότητα να αφήνεις τους κερδοσκόπους ασύδοτους και, ύστερα, να καλείς τους πολλούς, το λαό, τον πολίτη, εκείνους που δεν φταίνε σε τίποτα για την κρίση, να πληρώσουν τα σπασμένα.  Βαρβαρότητα είναι η ατιμωρησία, η συγκάλυψη, ο νόμος της ζούγκλας που επικρατεί.

Φίλες και φίλοι της Λαμίας,

Η συγκάλυψη της διαφθοράς κοστίζει πολύ για τον πολίτη. Γιατί πέστε μου, ποιος πληρώνει τελικά την εκτεταμένη διαφθορά στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης;

Ποιος πληρώνει τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, του πλούτου του Ελληνικού λαού; Ποιος πληρώνει το άδειασμα των Ταμείων υπέρ των ισχυρών και των «ημέτερων»; Ποιος πληρώνει τα φορολογικά δώρα στους πλούσιους, στους τραπεζίτες, στους μεγαλομετόχους, στους μεγαλοϊδιοκτήτες; Ποιος πληρώνει την κομματική σπατάλη;

Φίλες και φίλοι,

Αυτά τα πληρώσετε εσείς, τα πληρώνουμε εμείς, ο κάθε πολίτης, τα πληρώνει η νέα γενιά, τα πληρώνει η Περιφέρεια, τα πληρώνει ο εργαζόμενος και ο αγρότης, τα πληρώνει η νοικοκυρά και η ελληνική οικογένεια, τα πληρώνει το μέλλον της χώρας μας, τα πληρώνει η παραγωγική Ελλάδα, και τα τρώει η παρασιτική Ελλάδα.

Αλήθεια, πού πήγαν τα 80 δις επιπλέον χρέος, που μας φόρτωσε αυτά τα πέντε χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Δεν πήγαν ούτε στην παιδεία, ούτε στην υγεία, ούτε στην ανάπτυξη. Χάθηκαν στη μαύρη τρύπα της διαφθοράς και της κρατικής σπατάλης.

Αυτή είναι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, είναι η πολιτική της αδικίας, της κοινωνικής ανισότητας. Αντί να αυξάνεται ο εθνικός πλούτος, αντί να ξοδεύεται για τις ανάγκες του πολίτη, λεηλατείται για τους λίγους και υπονομεύεται το μέλλον των παιδιών μας.

Και σήμερα, από εδώ, από τη Λαμία, από τη Φθιώτιδα, ρωτώ την κυβέρνηση, ποιους νέους φόρους ετοιμάζετε να επιβάλετε μετά τις Ευρωεκλογές; Τι νέα βάρη ετοιμάζετε να φορτώσετε στη μέση ελληνική οικογένεια;

Ας μας το πείτε καθαρά. Όταν μιλάτε για υπευθυνότητα, αυτό εννοείτε; Να κρύβεστε από τους πολίτες, από αυτά που τους επιφυλάσσετε; Εμείς, από τη Λαμία, από τη Φθιώτιδα λέμε, φτάνει πια.

Φτάνει πια.

Αλλαγή πορείας.

Χρειάζεται μια νέα πολιτική, που βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τον πολίτη.

Φίλες και φίλοι,

Το διακύβευμα αυτών των Ευρωεκλογών είναι και ξεκάθαρο, και κρίσιμο.

Θα επιβραβεύσουμε με την ψήφο μας, ή ακόμα και με την αποχή, εκείνους που ευθύνονται γι' αυτά που ζούμε, γι΄ αυτά που μας εξοργίζουν, γι' αυτά που έφεραν την κοινωνία μας σε απόγνωση, ή θα χαράξουμε με την ψήφο μας τη νέα πορεία που χρειάζεται ο τόπος;

Θα συνεχίσουμε στο δρόμο που μας οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα, ή θα αλλάξουμε πορεία, με πολιτικές που βάζουν πρώτα τον πολίτη και ξαναφέρνουν την ελπίδα στη ζωή του καθενός;

Θα συνεχίσουμε στον αδιέξοδο δρόμο της αδικίας και της ανισότητας, που χαράζουν οι νεοσυντηρητικοί, ή θα αλλάξουμε ρότα και θα μπούμε στη λεωφόρο της πράσινης ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, με οδηγό το σχέδιο των σοσιαλιστών, του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος;

Προχωράμε, δίνοντας ελπίδα στους νέους και στους ηλικιωμένους, στις γυναίκες, στην Περιφέρεια, στον εργαζόμενο, στον αγρότη.

Στις 7 Ιουνίου, αποφασίζουμε για την Ευρώπη που θέλουμε, για το μέλλον μας.

Αποφασίζουμε για την Ελλάδα που θέλουμε.

Ακούγεται το σύνθημα: «Νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός»

Μαζί θα δουλέψουμε αύριο, ως κυβέρνηση, διότι εμείς δεν πάμε για καρέκλες, πάμε για να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Μαζί θα δουλέψουμε. Εμείς θέλουμε πολιτικές, που βάζουν πρώτα τον πολίτη. Αυτό θέλει η Ελλάδα, αυτό θέλει η Ευρώπη.

Ακούγεται το σύνθημα: «Ανδρέα ζεις, εσύ μας οδηγείς»

Και θα ήταν περήφανος για τα νιάτα της Ελλάδας. Και από την ιστορία μας του '81, από την ιστορία του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και αργότερα, από τις κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη, έχουμε δείξει κάτι, που δεν καταλαβαίνει η νεοσυντήρηση.

Εμείς λέμε, μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη, μπορούμε να αναθεωρήσουμε ακόμη και το Σύμφωνο Σταθερότητας, να επανερμηνεύσουμε ακόμη και το Σύμφωνο Σταθερότητας, ώστε να εξαιρούνται οι δημόσιες παραγωγικές, κοινωνικές δαπάνες από τον υπολογισμό του ελλείμματος.

                        Τι απαντάει η συντήρηση; «Η αναθεώρηση», μας λένε, «απαιτεί ομοφωνία και άρα δεν γίνεται», μας λέει η νεοσυντήρηση, «αλλαγή στην Ευρώπη». Μας λένε δηλαδή, να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά και να σκύψουμε το κεφάλι, να παραιτηθούμε. Αυτά λέει η νεοσυντήρηση.

                        Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα και δεν είδα κανέναν Έλληνα, καμιά Ελληνίδα, που να θέλει να παραιτηθούμε, που να θέλει να σκύψουμε το κεφάλι. Θέλει να διεκδικούμε. Θέλει να τραβάμε μπροστά. Θέλει ισχυρή φωνή στην Ευρώπη. Διότι εμείς, οι Έλληνες είμαστε περήφανοι για τους αγώνες μας, για τις διεκδικήσεις μας, για τις νίκες μας.

                        Τα δικά τους «δεν γίνεται», είναι τα δικά μας «μπορούμε».

Διότι η ίδια διαδικασία που χρειάζεται για να αναθεωρήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας, χρειαζόταν και όταν εμείς διεκδικούσαμε τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, όταν εμείς διεκδικούσαμε τα Ταμεία Συνοχής και τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης.  Όταν εμείς διεκδικούσαμε να μπει η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τότε χρειαζόταν ομοφωνία. Και τότε είχαμε τους πάντες απέναντί μας. Τι κάναμε; Τι έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, τι έκανε η Κυπριακή ηγεσία, ο Κυπριακός και ο Ελληνικός λαός; Διεκδικήσαμε.

Διεκδικήσαμε με σχέδιο, διαπραγματευτήκαμε, διαπραγματευτήκαμε με επιμονή. Και στο τέλος, δικαιωθήκαμε. Τα καταφέραμε.

Ναι, μπορούμε.

Μπορεί η Ελλάδα.

Έτσι κερδίζονται οι αγώνες, με διεκδίκηση, όχι με παραίτηση.

Τα δικά τους «δεν γίνεται», είναι τα δικά μας «μπορούμε».

                        Εμείς, οι σοσιαλιστές, διεκδικούμε. Και διεκδικούμε και ένα Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Κοινωνικής Προόδου για την ποιότητα της κοινωνικής πολιτικής, της εκπαίδευσης, της δημόσιας υγείας, της ασφάλισης, για κάθε χώρα της Ευρώπης.

                        Διεκδικούμε εμείς, οι σοσιαλιστές, εντατικές δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας, διεκδικούμε μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την πράσινη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Διεκδικούμε 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από τις επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη, μέχρι το 2020.

                        Απαιτούμε μια πολιτική, που θα βάλει τέλος στους φορολογικούς παραδείσους για τους ισχυρούς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού. Ζητάμε την ενίσχυση της διαφάνειας, όταν διαχειρίζονται και διαχειριζόμαστε τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων.

                        Ζητάμε την ενίσχυση της πρόσβασης του μικρομεσαίου επιχειρηματία στις πιστώσεις. Διεκδικούμε Ευρωπαϊκή Χάρτα ένταξης των μεταναστών και τη διασφάλιση των συνόρων μας. Διεκδικούμε Σύμφωνο Απασχόλησης, Κοινωνικής Προστασίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, παράλληλο με το Σύμφωνο του Μάαστριχ. Και διεκδικούμε να αναδείξουμε επιτέλους την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ρυθμιστικό πόλο, σε παγκόσμιο επίπεδο.

                        Εμείς διεκδικούμε, διότι ξέρουμε ότι μπορούμε.

Για όλα αυτά, στις 7 Ιουνίου, ψηφίζουμε σοσιαλιστές.

Ψηφίζουμε Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Και στέλνουμε το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τον τόπο, να αλλάξουμε την Ελλάδα, να αλλάξουμε την Ευρώπη.

Και προχωρούμε μαζί, για τη νίκη στις Ευρωεκλογές, για τη νίκη και την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές.

Στις κάλπες του Ιουνίου, κάνουμε τη νέα αρχή με τη συμμετοχή σας, με την ψήφο σας.

                        Διεκδικούμε, κερδίζουμε το αύριο, αυτό που θέλουμε και αυτό που μας αξίζει.

Καταδικάζουμε στις 7 Ιουνίου τις νεοσυντηρητικές πολιτικές, και στην Ελλάδα, και στην Ευρώπη. Καταδικάζουμε μια κυβέρνηση, που απουσιάζει από το ευρωπαϊκό πεδίο, που δεν διεκδικεί, που με την πολιτική της απομονώνει τη χώρα μας, που χάνει συνεχώς ευκαιρίες και δυνατότητες, που μειώνει την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα της χώρας μας στο εξωτερικό.

                        Γιατί αυτή είναι η ψήφος που θα μας βγάλει από την κρίση. Θα μας οδηγήσει σε ένα σίγουρο μέλλον, με τον πολίτη, τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πολιτικής μας.

Έχουμε την πίστη και μπορούμε.

Μπορούμε να επιλέγουμε, μπορούμε να διαμορφώνουμε το μέλλον μας, μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.

                        Φίλες και φίλοι,

Με τη νίκη μας στις εθνικές εκλογές, θα παραλάβουμε τη χώρα μας σε βαθύτατη κρίση. Το γνωρίζουμε όλοι μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα πετύχουμε και θα αλλάξουμε την Ελλάδα. Θα την κάνουμε ξανά δυνατή και περήφανη. Διότι ξέρουμε και μπορούμε. Διότι έχουμε σχέδιο και πολιτική βούληση.

                        Θα προχωρήσουμε, με οδηγό τους πέντε στόχους του Προγράμματός μας: Εξωτερική πολιτική, που ξαναδίνει φωνή στην Ελλάδα. Ανάπτυξη για τον άνθρωπο, βασισμένη στην πράσινη οικονομία, με δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος. Δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας παιδεία για όλους. Κοινωνικό κράτος, που διασφαλίζει τα δικαιώματα του πολίτη. Δημοκρατική αναδόμηση του κράτους, ώστε να λειτουργεί για τον πολίτη και όχι για τα συμφέροντα.

                        Σε αυτό τον αγώνα, φίλες και φίλοι, σε αυτόν μας τον δύσκολο αγώνα, δεν βάζουμε απέναντί μας τον ψηφοφόρο της Νέας Δημοκρατίας. Τον θέλουμε κοντά μας, τον θέλουμε μαζί μας, τον θέλουμε, ακόμα και αν αποφασίσει να μην μας ψηφίσει, διότι ο αγώνας μας, είναι και δικός του αγώνας. Διότι τη βαρβαρότητα, την οποία όλοι ζούμε, τη ζει και αυτός.

                        Εμείς δεν διαχωρίζουμε τους πολίτες, δεν πολώνουμε την κοινωνία. Δημιουργούμε νέες συναινέσεις για μεγάλες αλλαγές, που θα βοηθήσουν τους πολλούς, τους πολίτες της χώρας. Μια συμμαχία με τους δυναμικούς και δημιουργικούς, αλλά και τους αδύναμους στην κοινωνία μας. Με πρώτη προτεραιότητα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη στην Πολιτεία και στην πολιτική.

                        Μαζί θα εγγυηθούμε την ισονομία, τη διαφάνεια, το κράτος Δικαίου, την αναπτυξιακή πορεία, την προστασία των αδυνάτων.

Μαζί θα πολεμήσουμε τη σπατάλη, που αδειάζει σήμερα τα δημόσια ταμεία, αλλά χρηματοδοτεί πλουσιοπάροχα τον κομματικό στρατό της Νέας Δημοκρατίας.

Μαζί θα ανοίξουμε μέτωπο με τη διαφθορά, που απομυζά κοινωνικούς πόρους και υπονομεύει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια.

                        Φίλες και φίλοι,

Στις 7 Ιουνίου, ψηφίζουμε για την Ευρώπη.

Αποφασίζουμε για την Ελλάδα.

Στις 7 Ιουνίου, δίνουμε ψήφο ελπίδας, δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ.

Ψήφο εμπιστοσύνης, στις πολιτικές που μπορούν να μας οδηγήσουν στο μέλλον.

                        Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, δεν είναι ψήφος ανέξοδης και αδιέξοδης διαμαρτυρίας. Είναι ψήφος που φωνάζει: Μπορούμε, μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας, με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές, με τη νίκη και την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές.

                        Πολίτες της Φθιώτιδας,

Μπείτε στην πρώτη γραμμή της μάχης. Μπείτε στην πρώτη γραμμή για να φτάσει παντού το μήνυμα της νίκης και της ελπίδας. Να πείσουμε ακόμα περισσότερους για τις θέσεις μας, τις προτάσεις μας, το Πρόγραμμά μας. Να τους ενεργοποιήσουμε, να τους κινητοποιήσουμε. Να πείσουμε ακόμα και όσους είναι αναποφάσιστοι.

                        Να οργανώσουμε πρακτικούς τρόπους, για να βοηθήσουμε τον κόσμο να ψηφίσει. Να κάνουμε με αυτό τον τρόπο πανίσχυρη την πολιτική δυναμική της Αλλαγής.

Να κάνουμε συντριπτική την πλειοψηφία που διαμορφώνεται.

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

                        Φίλες και φίλοι,

Στις 7 Ιουνίου, θα νικήσουμε.

Θα νικήσουμε για τον πολίτη.

Μαζί με τον πολίτη.

Με την ενεργό συμμετοχή του πολίτη.

Και έτσι θα προχωρήσουμε.

Και σήμερα προεκλογικά, ως αντιπολίτευση, και αύριο, με τον πολίτη, ως κυβέρνηση της χώρας.

                        Για να φτιάξουμε την Ελλάδα που μας αξίζει.

                        Την Ελλάδα που θέλουμε.

                        Την Ελλάδα που αξίζουμε.

                        Γεια σας. Και με τη νίκη.

Καλό μας αγώνα.

 

Σχεδίαση & κατασκευή: Βασίλης Φουρτούνης
copyright © 2008:Τάσος Αποστολόπουλος