Ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Πάτρα
(Κυριακή 17 Μαΐου 2009)

 

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Αχαΐας  βοηθούμενη και από τον τομέα Περιφερειακής Οργάνωσης και Κινητοποιήσεων οργάνωσε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας με ομιλητή τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Α. Παπανδρέου, στις 17 Μαΐου 2009.

H ομιλία του Γιώργου Α. Παπανδρέου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην ανοικτή πολιτική εκδήλωση της Πάτρας

"Πολίτες της Αχαΐας, αυτή δεν είναι συγκέντρωση. Είναι σεισμός και οι ετοιμόρροποι θα πέσουν, όπως έλεγε ο Γέρος της Δημοκρατίας, ο Γεώργιος Παπανδρέου.

Απόψε μιλάει η Πάτρα, η δημοκρατική, η περήφανη, η ανυπότακτη Πάτρα. Η πατρίδα του Γεωργίου Παπανδρέου. Η Πάτρα που αγωνίστηκε πάντα μαζί του. Στάθηκε δίπλα του στις δύσκολες στιγμές, όπως στάθηκε και δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Είναι η Πάτρα της Αλλαγής. Είναι η Πάτρα της προσφοράς. Είναι μεγάλη η συγκίνησή μου σήμερα, που είμαι εδώ κοντά σας, μαζί σας, με παλιούς φίλους, αλλά και με νέους, με τη νέα γενιά της Αχαΐας. Εδώ, στην Πάτρα, απ' όπου κι εγώ ξεκίνησα την πολιτική μου πορεία.

Αλλά απόψε μιλάτε εσείς. Και στέλνετε με την παρουσία σας ένα συγκλονιστικό μήνυμα σε όλη την Ελλάδα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ γι' αυτό το μήνυμα, γι' αυτή την εμπιστοσύνη, διότι σήμερα, από την Πάτρα, ανατέλλει και πάλι η ελπίδα στη χώρα μας.

Στέλνουμε απόψε μαζί ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης, σε κάθε Έλληνα, σε κάθε Ελληνίδα.

Και λέμε: Μπορούμε! \Μπορούμε να αλλάξουμε πορεία. Μπορούμε να χαράξουμε μια νέα πορεία και να βάλουμε πάλι τον πολίτη στο επίκεντρο της πολιτικής μας.

Σε όσους βλέπουν με απαισιοδοξία την Ελλάδα και το μέλλον τους, τους λέω: Μην το βάζετε κάτω. Μπορεί η Ελλάδα, μπορούμε όλοι μαζί.

Και στις 7 Ιουνίου ψηφίζουμε.

Ψηφίζουμε για την Ευρώπη.

Αποφασίζουμε για την Ελλάδα.

Αποφασίζουμε αλλαγή πορείας.

Αποφασίζουμε να λυτρώσουμε την Ελλάδα, με τις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.

Είμαι εδώ σήμερα, στην Πάτρα, για να στείλουμε το μήνυμα.

Το ποτάμι της ελπίδας δεν γυρίζει πίσω.

Προχωράμε. Προχωράμε μπροστά με σχέδιο, με αποφασιστικότητα.

Προχωράμε μπροστά με σιγουριά, διότι ήρθε η ώρα του πολίτη.

Προχωράμε μπροστά με πίστη στις δυνάμεις μας, με πίστη στις δυνάμεις του Έλληνα, της Ελληνίδας.

Ξέρουμε ότι μπορούμε.

Ξέρουμε ότι η Ελλάδα μπορεί. Αρκεί να αλλάξει πορεία, να αλλάξει κυβέρνηση για να την οδηγήσει, για να σχεδιάσει με τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η χώρα μας.

Προχωράμε μπροστά με σιγουριά, με το ΠΑΣΟΚ.

Προχωράμε και φέρνουμε το χαμόγελο και πάλι σε κάθε Έλληνα, σε κάθε Ελληνίδα.

Ξαναφέρνουμε την ελπίδα στην ελληνική οικογένεια. Αυτός είναι ο δικός μας στόχος και θα τον πετύχουμε. Αυτή είναι η δική μας πορεία. Είναι η δική μας η παράδοση.

Απόψε, με αυτή τη λαοθάλασσα, με αυτή την παρουσία του λαού της Πάτρας, ξέρουμε ότι η Πάτρα αποφάσισε.

Η Πάτρα ψήφισε ΠΑΣΟΚ.

Στέλνει το μήνυμα της νίκης.

Στέλνει το μήνυμα της ελπίδας σε όλη την Ελλάδα.

Απόψε η Πάτρα δίνει απάντηση. Απάντηση σε όσους νομίζουν ότι μπορούν αυταρχικά να κυβερνούν τη χώρα, την Ελλάδα. Απαντά σήμερα η Πάτρα στο ξαφνικό κλείσιμο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που σχεδιάστηκε κρυφά, τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής.

Η Ν.Δ. θέλει να βάλει ταφόπλακα στην διαφάνεια. Διότι το φως της αλήθειας, τους τρομοκρατεί. Λογαριάζουν ότι το κόστος της συγκάλυψης θα είναι μικρότερο από το κόστος των φοβερών αποκαλύψεων. Αυθαίρετα, απαράδεκτα, αυτή η κυβέρνηση οδήγησε στην παραγραφή των σκανδάλων της. Κουκούλωσε τις υποκλοπές, τα ομόλογα, το Βατοπέδι, τον ΓΕΡΜΑΝΟ, τη SIEMENS, τις αθλιότητες στις άγονες γραμμές.

Και σήμερα, πραγματικά, είναι οι ίδιοι οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας που είναι βαθιά απογοητευμένοι από την παράταξή τους, διότι ήταν η παράταξη που είχε ως προεκλογική σημαία τη διαφάνεια, αλλά τώρα κλείνει την αυλαία της με το στίγμα της διαφθοράς.

Εμείς, φίλες και φίλοι, ζητήσαμε το αυτονόητο επόμενο βήμα: να πάμε σε διπλές κάλπες, να πάμε σε εθνικές εκλογές στις 7 Ιουνίου, να δώσουμε επιτέλους το λόγο στο λαό, να δώσουμε στο λαό τη δυνατότητα να κρίνει, να συγκρίνει προτάσεις και προγράμματα και να αποφασίσει επιτέλους ο λαός για το μέλλον του.

Αντί για τη λύτρωση μέσα από την κάλπη, αποφάσισαν να σέρνουν τη χώρα. Φυγομαχούν, θολώνουν, ενώ κρύβονται πίσω από ύβρεις και προσωπικές επιθέσεις.

Φίλες και φίλοι,

Κάποιοι, μας λένε ότι θέλουν να μιλήσουμε για τη δήθεν πραγματική πολιτική και όχι για τα σκάνδαλα, τη διαφθορά, ή την κακοδιαχείριση.

Και εγώ ρωτάω: είναι ή δεν είναι τα σκάνδαλα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η πραγματική όψη της πολιτικής της; Διότι κάθε ευρώ που χάνεται στη μαύρη τρύπα της διαφθοράς, μεγαλώνει το έλλειμμα στον οικογενειακό προϋπολογισμό των Ελλήνων. Κάθε ευρώ που πάει σε προμήθειες κάτω από το τραπέζι, χάνεται από την τσέπη της ελληνικής οικογένειας.

Κάθε ευρώ που πάει σε κομματική σπατάλη και ιδιοποίηση του δημόσιου πλούτου, το πληρώνουν οι πολίτες με καινούργιους και άδικους φόρους. Κόβεται από το μισθό, κόβεται από τη σύνταξη, κόβεται από την υγεία και την παιδεία, από τις δημόσιες επενδύσεις, που θα μπορούσαν να δώσουν δουλειά στη νέα γενιά, στα νιάτα της χώρας.

Και ερωτώ: είναι ή δεν είναι πραγματική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που έχασαν τα ασφαλιστικά Ταμεία με την απάτη των ομολόγων;

Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι, σήμερα, με την κακοδιαχείριση της Νέας Δημοκρατίας, τα Ταμεία δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε το εφάπαξ, και ότι οι συνταξιούχοι πρέπει να περιμένουν ακόμη και δύο χρόνια και βλέπουμε;

Είναι ή δεν είναι πραγματική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που έχασε ο ΟΣΕ, αγοράζοντας τη ΓΕΡΜΑΝΟΣ, σε τιμή φουσκωμένη, επειδή έτσι πρόσταζε η κυβερνητική εντολή;

Για να ωφελήσετε ποιους, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας;

Σε ποιους κάνατε δώρο το δημόσιο χρήμα, το χρήμα του Ελληνικού λαού;

Αυτά δεν θέλατε να αποκαλυφθούν και κλείσατε άρον - άρον τη Βουλή.

Είναι ή δεν είναι πραγματική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, το 1 δις ευρώ που έχασε από τη λεηλασία της δημόσιας γης, με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου;

Και ερωτώ: πόσους γιατρούς, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς μπορούσαμε να είχαμε προσλάβει με αυτό το 1 δις του Ελληνικού λαού; Πόσες Εντατικές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και να σώσουν πολλές ανθρώπινες ζωές;

Φίλες και φίλοι,

Είναι ή δεν είναι πραγματική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, οι χιλιάδες ρουσφετολογικές ανασφάλιστες προσλήψεις σε STAGE, που κρατούν σε ομηρία τόσους νέους ανθρώπους, ενώ χάνονται χρήματα για πραγματικές προσλήψεις και υποστήριξη των νέων θέσεων εργασίας για τα νιάτα της χώρας;

Είναι ή δεν είναι πραγματική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, τα 100 εκ. ευρώ που πληρώνουμε κάθε χρόνο για τις άγονες γραμμές; Και ξέρετε, το ποσό αυτό τριπλασιάστηκε την τελευταία πενταετία για τις άγονες γραμμές. Αλλά πού πήγαν τα χρήματα; Τι είδαν τα νησιά μας; Είδαν ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση και τα καράβια να μην πιάνουν στα λιμάνια μας. Διότι δεν έπιασαν τόπο τα λεφτά του Ελληνικού λαού.

Είδαν όμως και οι νησιώτες, όπως και όλοι οι πολίτες της χώρας, ότι κάποιοι μπορούν μέσα σε μια ώρα να βγάζουν, μαύρα και αφορολόγητα, όσα λεφτά βγάζουν 10 χιλιάδες οικογένειες σε όλη τους τη ζωή. Αυτή είναι η πραγματική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Φίλες και φίλοι,

Είναι ή δεν είναι πραγματική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, τα φορολογικά δώρα για τους πλουσίους και τα φορολογικά βάρη για τους πολλούς;

Είναι ή δεν είναι πραγματική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, η απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας; Η απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και της κοινωνικής πρόνοιας.

Είναι ή δεν είναι πραγματική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, η τεράστια κερδοσκοπία και τσιμεντοποίηση του περιβάλλοντός μας, που προωθεί το χωροταξικό για τον τουρισμό;

Δυστυχώς, φίλες και φίλοι, και τα σκάνδαλα και η διαφθορά είναι απότοκος, είναι αποτέλεσμα της αντίληψης διακυβέρνησης της Νεοδεξιάς: καμία προστασία του δημόσιου πλούτου και συμφέροντος, κανένας σεβασμός στα χρήματα του Ελληνικού λαού, κανένας σχεδιασμός για τις μεγάλες προτεραιότητες της Ελλάδας, καμία έγνοια για τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματική εικόνα της πολιτικής σήμερα, επί Νέας Δημοκρατίας.

Και όταν μας ρωτούν «πού θα βρείτε τα λεφτά για το πρόγραμμά σας;», τους απαντάμε: το πρώτο που θα κάνουμε, είναι να σεβαστούμε τα χρήματα του Ελληνικού λαού. Να διαχειριστούμε το δημόσιο πλούτο με διαφάνεια, με σεβασμό στη χώρα.

Τους απαντάμε: θα βάλουμε τέλος στην πολιτικής της αδικίας, ανισότητας και της διαφθοράς.
Διότι αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Είναι η πολιτική, με την οποία αντί να αυξάνεται ο εθνικός πλούτος, αντί να ξοδεύεται ο πλούτος για τις ανάγκες τις δικές σας, των πολιτών, του Ελληνικού λαού, λεηλατείται η ελληνική οικονομία. Λεηλατείται από τους λίγους και υπονομεύεται το μέλλον των παιδιών μας.

Οι πολίτες ξέρουν καλά ότι αυτές οι πολιτικές είναι ο εχθρός μιας παραγωγικής Ελλάδας, μιας Ελλάδας που παράγει αξία. Και γι' αυτό, εμείς απαντάμε: είμαστε εμείς, ο φορέας της δυναμικής, παραγωγικής Ελλάδας, της Ελλάδας της αξίας.

Η χώρα βρίσκεται σήμερα μπροστά σε ένα καθαρό δίλημμα, μπροστά σε μια καθαρή επιλογή:

Ή με τη Νέα Δημοκρατία ή με τη Δημοκρατία.

Στις 7 Ιουνίου οι Έλληνες θα απαντήσουν καθαρά:

Με τη Δημοκρατία, με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, με τον πολίτη στο κέντρο της πολιτικής μας.

Ακούγεται το σύνθημα: «Ο Ήλιος ανατέλλει»

Σήμερα, ο ήλιος ανατέλλει και η κυβέρνηση παίρνει την πρώτη της απάντηση. Στις 7 Ιουνίου, θα πάρουν ένα ηχηρό μήνυμα, το ηχηρό μήνυμα της κάλπης των Ευρωεκλογών.

Και απόψε, από εδώ, από την Πάτρα, στέλνουμε το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τον τόπο, ότι έχουμε τη θέληση, ότι έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε την Ελλάδα, να αλλάξουμε την Ευρώπη.

Ψηφίζουμε στις 7 Ιουνίου για την Ευρώπη.

Αποφασίζουμε για την Ελλάδα.

Προχωρούμε μαζί.

Προχωρούμε για τη νίκη στις Ευρωεκλογές.

Ακούγεται το σύνθημα: «Σεισμός -  σεισμός Σοσιαλισμός»

Απόψε, στην Πάτρα, γίνεται σεισμός. Σεισμός για τη Δημοκρατία. Σεισμός για το Σοσιαλισμό. Σεισμός για μια καλύτερη Ελλάδα. Και πέφτουν οι ετοιμόρροποι.

Ακούγεται το σύνθημα: «ΠΑΣΟΚ και νεολαία για μια Ελλάδα νέα»

Με τη νεολαία, τη νεολαία μας που είχε απογοητευτεί από την πολιτική. Σήμερα, η νεολαία μας βρίσκεται ξανά στους αγώνες, διότι ξέρει ότι υπάρχει ελπίδα, υπάρχει ελπίδα για την Ελλάδα και το μέλλον της νέας γενιάς, υπάρχει ελπίδα με μια νέα αρχή. Αρχή, που κάνουμε τον Ιούνιο. Μια νέα αρχή με τις Ευρωεκλογές και, μετά, για τη νίκη και την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές.

Ένα είναι σίγουρο: η Ευρώπη που έχουμε, δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε. Ούτε η Ελλάδα που έχουμε, είναι η Ελλάδα που θέλουμε. Οι αποφάσεις που παίρνονται στην Ευρώπη, επηρεάζουν όλους μας και στην Πάτρα, και στην Κρήτη, και στη Θράκη, και στη Μακεδονία, και στην Ήπειρο, και στα νησιά μας.

Γι' αυτό είναι σημαντικές οι Ευρωεκλογές και θέτουν ένα δίλημμα για την Ευρώπη, για την Ελλάδα: θα συνεχίσουμε με τα σημερινά αδιέξοδα, με την πολιτική που οδήγησε τον πολίτη σε απόγνωση, ή θα αλλάξουμε πορεία, βάζοντας πρώτα τον πολίτη, με πολιτικές που ξαναφέρνουν στη ζωή μας το χαμόγελο και την ελπίδα;

Θα συνεχίσουμε τον αδιέξοδο δρόμο της αδικίας, της ανισότητας; Αυτό το δρόμο που χαράζουν οι νεοσυντηρητικοί, ή θα αλλάξουμε ρότα; Θα μπούμε στη λεωφόρο της Πράσινης Ανάπτυξης, με κοινωνική συνοχή, με κοινωνική δικαιοσύνη, με οδηγό το σχέδιο των Σοσιαλιστών, το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ;

Στις 7 Ιουνίου, αποφασίζουμε για την Ευρώπη που θέλουμε, για το μέλλον μας, για την Ελλάδα που θέλουμε. Και ο Έλληνας, η Ελληνίδα, θέλουν σήμερα πολιτικές που βάζουν πρώτα τον πολίτη. Αυτό θέλει ο Έλληνας για την Ελλάδα, αυτό θέλει και για την Ευρώπη.

Έχετε κι εσείς, έχουμε και εμείς εδώ, στην Αχαΐα, πικρή πείρα για τα έργα και τις ημέρες της Νέας Δημοκρατίας. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ολόκληρη η χώρα ζει τη συστηματική εγκατάλειψη. Την εγκατάλειψη της Περιφέρειας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Μειώθηκαν οι δημόσιες επενδύσεις κατά 15 δις ευρώ, ενώ έπρεπε να αναπτυχθούν στην Περιφέρεια.

Μειώθηκαν κατά 15 δις ευρώ, ενώ η κυβέρνηση χρέωσε τη χώρα, τον Έλληνα φορολογούμενο, με 80 δις ευρώ επιπλέον τα τελευταία πέντε χρόνια. Και ρωτώ: πού πήγαν αυτά τα χρήματα; Δεν πήγαν ούτε στην υγεία, ούτε στην παιδεία, ούτε στην πρόνοια, ούτε στην περιφερειακή ανάπτυξη. Πήγαν σε δώρα για τους πλουσίους, σε έργα για τους «ημέτερους», πήγαν στην ανάπτυξη μόνο ενός κομματικού, πελατειακού, ρουσφετολογικού κράτους, της αδιαφάνειας. Και αυτό το αισθανθήκαμε εδώ, στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, που είναι η φτωχότερη στην Ευρώπη.

Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στην περιφερειακή ανάπτυξη, δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στο δυτικό άξονα της Ελλάδας, με ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων, με τον επανασχεδιασμό του Δ' ΚΠΣ, του ΕΣΠΑ, με ένα νέο αναπτυξιακό δρόμο, που θα προσανατολίσει την Ελλάδα στην Πράσινη Ανάπτυξη και θα φέρει νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας γι' αυτή τη νέα γενιά, που είναι εδώ μπροστά μας, γι' αυτούς τους νέους που έχουν δικαίωμα στο όραμα, δικαίωμα στην αξιοκρατία, δικαίωμα στην ελπίδα, δικαίωμα στην παιδεία, δικαίωμα στο περιβάλλον, δικαίωμα στην οικογένεια, δικαίωμα στη σύνταξη.

Και βέβαια, κανείς μας, μα κανείς μας, δεν ξεχνά τις τραγικές μέρες που περάσαμε, η Πελοπόννησος, η Ηλεία, η Αχαΐα και άλλες περιοχές της Ελλάδας, τις πυρκαγιές του 2007.

Απολύτως ανεπαρκής η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να διαχειριστεί την κρίση στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Απολύτως ανεπαρκής να προστατέψει ζωές και περιουσίες των ανθρώπων, αλλά ακόμη και τον εθνικό μας φυσικό και πολιτιστικό πλούτο.

Η Νέα Δημοκρατία αθέτησε τις υποσχέσεις, που έδωσε πριν από ενάμισι χρόνο. Αθέτησε τις υποσχέσεις της, για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών. Συνεχίζει την αποδόμηση της επιχειρησιακής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος, με την πλήρη κομματικοποίηση της ιεραρχίας του, αλλά και με τον εμπαιγμό των συμβασιούχων πυροσβεστών.

Εμείς, όμως, δεν ξεχνάμε και δεν ξεχνώ εγώ την υπόσχεσή μου για το μεγάλο σχέδιο ανασυγκρότησης και αναγέννησης της Πελοποννήσου.

Δεν ξεχνώ την υπόσχεση της συνεχούς και άμεσης παρακολούθησης του σχεδίου αυτού από το γραφείο του πρωθυπουργού, αύριο, ως κυβέρνηση της χώρας. Για ένα πρότυπο ανάπτυξης, που θα στηρίζεται στο περιβάλλον, σε νέες τεχνολογίες, που θα διασφαλίζει το κεκτημένο της ζωής. Ένα σχέδιο, που θα ακυρώσει το σχέδιο της ΝΔ για το ξεπούλημα των καμένων εκτάσεων.

Αλλά βλέπουμε κι εδώ στην Πάτρα, τον Οργανισμό Λιμένος της Πάτρας, που διαχειρίζεται παραλιακή ζώνη μήκους 7 χιλιομέτρων, έκτασης 700 στρεμμάτων. Ολόκληρο το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης. Τρία χιλιόμετρα είναι υπεραρκετά για την ανάπτυξη της λιμενικής δραστηριότητας.

Εμείς στηρίζουμε το λιμάνι της Πάτρας, τη συνεισφορά του στην οικονομία της πόλης. Ωστόσο, τα υπόλοιπα 4 χιλιόμετρα αυτού του θαλάσσιου μετώπου πρέπει άμεσα να αποδοθούν στην πόλη και στους δημότες, για την ποιότητα της ζωής, για τον πολιτισμό, για την ομορφιά, για την παράδοσή μας, για την ίδια την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της πόλης. Αυτή είναι και θέση μας, είναι και δέσμευσή μας.

Δεσμευόμαστε ακόμη ότι, το ΠΑΣΟΚ, αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας, θα χρηματοδοτήσει τα ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ εκκρεμή έργα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, αποκαθιστώντας την αδικία που έχει συντελεστεί στην πόλη από τη σημερινή κυβέρνηση.

Είναι έργα ώριμα, με ολοκληρωμένες μελέτες, αλλά οι πόροι για τη χρηματοδότησή τους δεν διατίθενται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Λιμνάζουν έργα νευραλγικής φύσης για την Πάτρα, με αποτέλεσμα οι υποδομές της πόλης μας και όλης της περιοχής να παρουσιάζουν υστέρηση.

Θέση και δέσμευσή μας: τα έργα αυτά, θα είναι έργα πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ο απολογισμός της κυβέρνησης είναι άδεια δημόσια Ταμεία, τεράστιο χρέος και ελλείμματα, παράλυτο κράτος, φτώχεια, ανισότητα, ανομία, σκάνδαλα, διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής.

Φίλες και φίλοι,

Γνωρίζω καλά ότι το πιο κρίσιμο ζήτημα για την Πάτρα σήμερα, έχει γίνει το πρόβλημα των λαθρομεταναστών. Έχουμε να κάνουμε με ένα οξύ κοινωνικό πρόβλημα, που αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, θα διογκωθεί λόγω και της διεθνούς οικονομικής κρίσης και των συρράξεων στο Αφγανιστάν.

Για μας εδώ, για την περιοχή μας, έχει γίνει πρόβλημα ασφάλειας και δημόσιας υγείας. Από την άλλη, είναι ανεπίτρεπτο αυτό που βλέπουμε, αυτή η απανθρωπιά απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, που είναι αναγκασμένοι να μένουν, με τις συνθήκες που μένουν, γύρω από το λιμάνι.

Το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει την πρωτοβουλία, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, να προωθήσει τους λαθρομετανάστες, στο σύνολό τους, σε κέντρα φύλαξης, όπως προβλέπεται.

Εν τω μεταξύ, εμείς διεκδικούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη δεσμευτική αλληλεγγύη των υπολοίπων χωρών -  μελών, κάτι που ξέρουμε και μπορούμε να διαπραγματευτούμε, με σοβαρές πρωτοβουλίες μας στην Ένωση.

Ζητάμε από εδώ, από την Πάτρα, την ενεργοποίηση της Συμφωνίας που είχα συνάψει ως υπουργός Εξωτερικών με την Τουρκία, για την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών. Είναι μία από τις 15 βασικές συμφωνίες που είχαμε διαμορφώσει επί υπουργίας μου, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με τη γείτονα Τουρκία.

Σε εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, υπέγραψα ο ίδιος με τον τότε ομόλογό μου, τον Τούρκο ΥΠΕΞ Ισμαήλ Τζεμ, το Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Λαθρομεταναστών. Μια σημαντική συμφωνία και ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση αυτού του σοβαρού προβλήματος. Αυτή η συμφωνία επέβαλε στην Τουρκία συγκεκριμένες υποχρεώσεις και είχαμε σημαντική επιτυχία στην εφαρμογή της.

Σήμερα, όμως, αυτή η συμφωνία έχει ξεχαστεί από τη Νέα Δημοκρατία, όπως και τόσα άλλα που εμείς είχαμε καταφέρει για την πατρίδα μας.

Επίσης, θα ενισχύσουμε τη φύλαξη του λιμανιού της Πάτρας, με μέσα και ανθρώπινο δυναμικό. Θα αναπτύξουμε μέτρα για την καταπολέμηση του εμπορίου και των κυκλωμάτων λαθρομετανάστευσης και στην περιοχή της Πάτρας, αλλά και ευρύτερα στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο.
 
Έχουμε ήδη πάρει πρωτοβουλία στη Σοσιαλιστική Διεθνή, διαμορφώνοντας Επιτροπή για το μεγάλο ζήτημα της παγκόσμιας μεταναστευτικής ροής, ενώ προχθές στο Αγαθονήσι, μια πύλη εισόδου της χώρας μας για πολλούς λαθρομετανάστες, είχα μιλήσει για πέντε άξονες:

  1) Προστασία των συνόρων μας.
  2) Εφαρμογή διμερών συμφωνιών με την Τουρκία.
  3) Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
  4) Άμεση απόδοση ασύλου σε όσους πράγματι είναι πρόσφυγες, αλλά και επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών.
  5) Ένταξη των νομίμων μεταναστών στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Φίλες και φίλοι,

Συμμετέχουμε στην Ευρώπη και στο σκληρό πυρήνα της, στην ευρωζώνη. Αυτή είναι μια κατάκτηση του ΠΑΣΟΚ, είναι μια κατάκτηση του λαού μας. Ανήκουμε σ' ένα χώρο ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας. Μας δίνει δυνατότητες να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ζωή.

Γι' αυτό και οι Ευρωεκλογές είναι σημαντικές.

Γι' αυτό και δεν πρέπει να λείψει ούτε ένας από την κάλπη του Ιουνίου.

Είναι το προσκλητήριό μας από την Πάτρα.

Αφορά όλους και τον καθέναν ξεχωριστά.

Είναι η συμμετοχή, που είναι και δικαίωμα και ηθική υποχρέωση για την Ελλάδα και τα παιδιά μας.

Γι' αυτό δίνουμε το παρόν, και σήμερα στην Πάτρα και αύριο, στις 7 Ιουνίου, στις κάλπες των Ευρωεκλογών.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η συμμετοχή. Και καλώ τη νέα γενιά για τη μεγάλη συμμετοχή.

Μεγάλη συμμετοχή, για μεγάλη Αλλαγή, για μεγάλη πορεία της Αλλαγής.

Αύριο στις Ευρωεκλογές και μεθαύριο στις εθνικές εκλογές.

Σας καλώ, να κινητοποιήσετε όλους, να πείσετε όλους να πάνε να ψηφίσουν.

Να σημάνουμε πολιτικό συναγερμό. Παντού.

Θα είμαστε όλοι εκεί, στις κάλπες του αγώνα. Για να νικήσουν και να πάρουν στα χέρια τους την τύχη της Ευρώπης  οι σοσιαλιστές, οι προοδευτικές δυνάμεις, για να οδηγήσουμε την Ένωση σε μια άλλη πορεία, σε ριζική, προοδευτική στροφή.

Να νικήσει το ΠΑΣΟΚ. Να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα συμμετέχει δημιουργικά και θα διεκδικεί, με γνώση, με εμπειρία, με σχέδιο, με δυναμισμό, τη θέση που μας ανήκει στην Ευρώπη.

Διότι οι Ευρωεκλογές είναι μια μάχη ιδεολογική, πολιτική, αλλά και μια μάχη για τον κάθε Έλληνα, για τον κάθε Ευρωπαίο πολίτη. Είναι μια μάχη για να ηττηθούν οι νεοσυντηρητικές πολιτικές που γέννησαν την οικονομική κρίση. Είναι μια μάχη, που πρέπει να κερδηθεί για τη δημοκρατική αλλαγή.

Και το δίλημμα είναι καθαρό:

Συντηρητικοί και Νέα Δημοκρατία ή Σοσιαλιστές και ΠΑΣΟΚ;

Σοσιαλισμός και Δημοκρατία ή βαρβαρότητα;

Διότι σήμερα, δυστυχώς, κυριαρχούν οι νεοφιλελεύθερες, νεοσυντηρητικές πολιτικές που γέννησαν την κρίση. Αυτές είναι οι πολιτικές που συρρίκνωσαν το κοινωνικό κράτος, που μετατρέπουν την Ένωση, την Ευρώπη, σε μια συντηρητική ελίτ των τεχνοκρατών, που είναι μακριά από τους πολίτες.

Που μετατρέπουν την Ευρώπη, σε μια Ευρώπη συγκέντρωσης εξουσίας για τους ισχυρούς, πελατειακών σχέσεων και παζαριών για τους μεγάλους.

Εμείς θέλουμε την Ευρώπη για τους πολλούς, την Ευρώπη για τους πολίτες, την Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Διότι πίσω από το ιδεολόγημα ότι η αγορά θα τα λύσει όλα, τελικά, στον πυρήνα της κρίσης ήταν η ανισότητα, η αδικία, η ανισότητα του πλούτου και η συγκέντρωση της πολιτικής εξουσίας, που προωθούσε η νεοσυντήρηση. Και στην Ελλάδα, και στην Ευρώπη, αυτές οι πολιτικές δημιούργησαν την κρίση.

Πολιτικές, που δεν είχαν μέτρο τον άνθρωπο και το δημόσιο συμφέρον, αλλά την απληστία και την ασύδοτη κερδοσκοπία, τη συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια των λίγων.

Και στις Ευρωεκλογές, και στις εθνικές εκλογές, θα δοθεί ξανά η εξουσία στον πολίτη. Ξανά η εξουσία στο λαό. Η εξουσία στην Περιφέρεια. Η εξουσία στην Αυτοδιοίκηση. Η εξουσία στην κοινωνία.

Γι' αυτό ζητάμε σοσιαλιστική πλειοψηφία, που θα μας επιτρέψει να διεκδικήσουμε ακόμα και σοσιαλιστή Πρόεδρο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εμείς, οι σοσιαλιστές, έχουμε πρόγραμμα και στόχους για την Ευρώπη. Για την Ευρώπη που θέλουμε.

Εμείς, οι σοσιαλιστές, διεκδικούμε ένα Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Κοινωνικής Προόδου με κοινές προδιαγραφές.

Κοινές προδιαγραφές για όλες τις χώρες. Στην κοινωνική πολιτική, στην εκπαίδευση, στη δημόσια υγεία, στην ασφάλιση.  Κοινές προδιαγραφές για τους Έλληνες, Σουηδούς, Γερμανούς, Άγγλους, Πορτογάλους, Ιταλούς, Πολωνούς, Βούλγαρους.

Διεκδικούμε μια ευρωπαϊκή στρατηγική, μια έξυπνη Πράσινη Ανάπτυξη, που δίνει εργασία στους νέους.

Διεκδικούμε τη δημιουργία 10 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη μέχρι το 2020.

Διεκδικούμε μια πολιτική της Ένωσης, που θα βάλει τέλος στους φορολογικούς παραδείσους, για να μην μπορούν οι πλούσιοι να κρύβουν τα χρήματά τους, δίχως να φορολογούνται και κλέβοντας ουσιαστικά το Δημόσιο της Ελλάδας και των άλλων χωρών. Λεφτά που θα έπρεπε να πάνε στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια, στην ανάπτυξη.

Διεκδικούμε την διαφάνεια στην διαχείριση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων του Ελληνικού λαού και όλων των λαών της Ευρώπης. Ποτέ πια αυτή η κερδοσκοπία με τα δομημένα ομόλογα.

Διεκδικούμε την ενίσχυση των μικρομεσαίων για να έχουν πρόσβαση οι μικρομεσαίες εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης.

Προωθούμε και διεκδικούμε ένα νέο Σύμφωνο για την εργασία, την κοινωνική οικονομία στην Ευρώπη. Διεκδικούμε την Ευρώπη της συμμετοχής, την Ευρώπη της Δημοκρατίας, την Ευρώπη της ανθρωπιάς. Διεκδικούμε μια νέα Ευρωπαϊκή Χάρτα για την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων, αλλά και τη διασφάλιση των συνόρων μας, των κοινών μας ευρωπαϊκών συνόρων.

Διεκδικούμε ένα νέο Σύμφωνο Απασχόλησης, Κοινωνικής Προστασίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, παράλληλο με το Σύμφωνο του Μάαστριχτ, για να μπορεί η Ευρώπη να είναι πραγματικά η Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής.

Και βέβαια, διεκδικούμε την Ευρώπη που παίζει επιτέλους ρυθμιστικό ρόλο στην παγκόσμια σκακιέρα.

Με τις Ευρωεκλογές, καταδικάζουμε μια κυβέρνηση, που απουσιάζει από το ευρωπαϊκό πεδίο, που δεν διεκδικεί, που δεν ξέρει, που δεν μπορεί, που δεν θέλει, που με την πολιτική της απομονώνει τη χώρα μας, που με την πολιτική της απαξιώνει τη σοβαρότητά της, την αξιοπιστία της, που χάνει συνεχώς ευκαιρίες, που χάνει συνεχώς δυνατότητες για να προωθήσει την ασφάλεια και την ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Καταδικάζουμε μια κυβέρνηση, που με τις πράξεις της εξέθεσε την Ελλάδα στην Ευρώπη: από την απογραφή μέχρι την παραγραφή. Αυτή είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Γι' αυτό, με τη συμμετοχή μας, με την ψήφο μας στις 7 Ιουνίου, αποφασίζουμε για την Ευρώπη και ψηφίζουμε για την Ελλάδα.

Η ψήφος μας θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Θα οδηγήσει σε ένα σίγουρο μέλλον, με επίκεντρο τον άνθρωπο, με την πίστη ότι μπορούμε. Ότι μπορούμε να επιλέγουμε, μπορούμε να διαμορφώνουμε το μέλλον μας, μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.

Ξέρετε, έχοντας χάσει η Νέα Δημοκρατία κάθε άλλο επιχείρημα, μας λένε: «και τι θα κάνετε εσείς όταν έρθετε στην εξουσία; Τι διαφορετικό μπορείτε να κάνετε εσείς;». Δηλαδή, θέλουν να περάσουν στον Ελληνικό λαό τη μοιρολατρία, την αποχή, τον κυνισμό.

Εμείς απαντάμε: μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της χώρας, με τη συμμετοχή μας κατ' αρχήν, με την ψήφο μας στις 7 Ιουνίου. Μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο, να κερδίσουμε το αύριο που θέλουμε, που αξίζει στους νέους, στους συνταξιούχους, στις γυναίκες, στους αγρότες, στους εργαζόμενους, στους επαγγελματίες.

Γι' αυτό, οι Ευρωεκλογές που έρχονται είναι δημοψήφισμα. Δημοψήφισμα, που θα στείλει το μήνυμα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ότι οι Έλληνες καταδικάζουν τις πολιτικές της, ότι οι πολίτες θέλουν άλλη πορεία. Ότι θέλουν να τελειώσουν μια και καλή με την καταστροφική πενταετία της Νέας Δημοκρατίας. Να τερματίσουν τις πολιτικές που υπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα και βάζουν το κέρδος πάνω απ' όλα.

Να πούμε στις 7 Ιουνίου: Κάντε τόπο να περάσει η Ελλάδα.

Η Ελλάδα της δημιουργίας, η Ελλάδα της ελπίδας, η Ελλάδα της ανάπτυξης, της Πράσινης Ανάπτυξης, η Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης, η Ελλάδα ενός ευνομούμενου κράτους, που σέβεται τον πολίτη, την αξιοπρέπειά του, την ταυτότητά του, που έχει ανθρωπιά.

Ακούγεται το σύνθημα: «Γερά - γερά, να φύγει η Δεξιά»

Απόψε, το μήνυμα της Πάτρας είναι γερό, ισχυρό, δυναμικό, νικηφόρο για όλη την Ελλάδα.

Όπως απόψε στην Πάτρα, έτσι και σε κάθε πόλη, σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης, το ίδιο μήνυμα θα δώσουμε στις 7 Ιουνίου.

Και το ξέρει καλά η Νέα Δημοκρατία. Ξέρει ότι στις Ευρωεκλογές θα επαληθευτεί ότι έχει χάσει τη λαϊκή εμπιστοσύνη. Και τότε, η προσφυγή στις κάλπες, θα γίνει αναπόφευκτη.

Τότε, θα είναι για μας η ώρα της νίκης και της μεγάλης ευθύνης.

Ακούγεται το σύνθημα: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό»

Είμαστε εδώ, φίλες και φίλοι, παλιοί φίλοι, καινούργιοι φίλοι, παλιοί ψηφοφόροι, καινούργιοι, νέοι ψηφοφόροι, είμαστε εδώ και ξέρουμε ότι θα παραλάβουμε τη χώρα σε βαθύτατη κρίση.

Αλλά θα πετύχουμε.

Θα πετύχουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Ναι, θα κάνουμε ξανά την Ελλάδα και δυνατή, και περήφανη. Γιατί και ξέρουμε, και μπορούμε. Διότι έχουμε και σχέδιο, και πολιτική βούληση.

Θα προχωρήσουμε με οδηγό τις πέντε εθνικές μας προτεραιότητες:

  1. Θα ασκήσουμε μια εξωτερική πολιτική που ξαναδίνει φωνή, παρουσία στην Ελλάδα και τον Ελληνισμό.
  2. Θα στρέψουμε την οικονομία σε ένα νέο πρότυπο: την Πράσινη Ανάπτυξη.
  3. Θα εγγυηθούμε τη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος, ανατάσσοντας το κοινωνικό κράτος, το κράτος πρόνοιας που σήμερα καταρρέει. Θα εξασφαλίσουμε δημόσια, δωρεάν, υψηλής ποιότητας παιδεία, για όλους. Η γνώση που λέγεται «εξουσία» κι αυτή για τον πολίτη, για το λαό μας μπροστά στις μεγάλες οικονομικές και διεθνείς εξελίξεις.
  4. Θα προχωρήσουμε στη δημοκρατική αναδόμηση του κράτους, ώστε να λειτουργεί για τον πολίτη, και όχι για τα συμφέροντα, με πρώτη προτεραιότητα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη στην ίδια του την Πολιτεία. Θα εγγυηθούμε ισονομία, διαφάνεια, κράτος Δικαίου, αναπτυξιακή πορεία, προστασία των αδυνάτων.
  5. Θα πολεμήσουμε τη σπατάλη, που αδειάζει σήμερα τα δημόσια Ταμεία, που χρηματοδοτεί πλουσιοπάροχα όμως τον κομματικό στρατό της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτοί έχουν κομματικούς στρατούς. Εμείς έχουμε το λαό περήφανο, τους πολίτες που θέλουν άλλη πορεία.

Εμείς θα ανοίξουμε μέτωπο με τη διαφθορά, που απομυζά κοινωνικούς πόρους και υπονομεύει κάθε αναπτυξιακή επιλογή και προοπτική.

Φίλες και φίλοι,

Είναι μεγάλη η συγκίνησή μου εδώ, στην Πάτρα της Δημοκρατίας, στην Πάτρα της Αλλαγής, στην Πάτρα του πολιτισμού, στην Πάτρα των οραμάτων. Μια πόλη  με τόση ζωντάνια, μια περιοχή με τόσες δυνατότητες που όμως βρίσκεται στο περιθώριο από τις πολιτικές της νεοσυντήρησης.

Είναι μεγάλη η συγκίνησή μου, όμως που βλέπω τόσους, και παλιούς, αλλά και νέους φίλους.

Και έρχομαι εδώ στην Πάτρα, σ' αυτό το ξεκίνημα του αγώνα, για να πούμε στην Πάτρα, και σε όλη την Ελλάδα, ότι στις 7 Ιουνίου ψηφίζουμε στην Ευρώπη για την Ευρώπη, αλλά αποφασίζουμε και για την Ελλάδα.

Δίνουμε ψήφο ελπίδας, δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ, εμπιστοσύνη στις πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα στο μέλλον.

Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, δεν είναι ψήφος ανέξοδης και αδιέξοδης διαμαρτυρίας.

Είναι ψήφος που φωνάζει: Μπορούμε! Μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας!

Πολίτες της Αχαΐας,

Μπείτε στην πρώτη γραμμή της μάχης. Μπείτε στην πρώτη γραμμή για να φτάσει παντού το μήνυμα νίκης και ελπίδας. Να πείσουμε ακόμα περισσότερους. Να μιλήσουμε για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Να αγκαλιάσουμε όλους τους Έλληνες. Να ακουμπήσουμε τις καρδιές τους, τα οράματά τους, τις ελπίδες τους. Να ξυπνήσουμε ξανά τις ελπίδες τους για τη χώρα, για την πατρίδα μας.

Να τους κινητοποιήσουμε. Να πείσουμε ακόμα και τους αναποφάσιστους. Να οργανώσουμε πρακτικούς τρόπους, ώστε όλοι να μπορούν να φτάσουν στις 7 Ιουνίου στις κάλπες. Να κάνουμε πανίσχυρη τη δυναμική της Αλλαγής. Το ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω.

Να κάνουμε συντριπτική την πλειοψηφία, που ήδη διαμορφώνεται σε όλη την Ελλάδα.

Στις 7 Ιουνίου, θα νικήσουμε. Θα νικήσουμε για τον πολίτη, μαζί με τον πολίτη, με την ενεργό συμμετοχή του πολίτη. Και έτσι θα προχωρήσουμε και προεκλογικά, αλλά και αύριο, ως κυβέρνηση. Μαζί με τον πολίτη, για να φτάσουμε στην Ελλάδα που θέλουμε, στην Ελλάδα που μας αξίζει.

Στην Πάτρα, στην Αχαΐα, στην Πελοπόννησο που θέλουμε, στην Πάτρα, στην Αχαΐα, στην Πελοπόννησο που μας αξίζει.

Φίλες και φίλοι, γεια σας και με τη νίκη.

Καλό μας αγώνα.

Με τη νίκη στις 7 Ιουνίου.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Ένα ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη, για την αγάπη, για τη συμπαράσταση, για τον κοινό μας αγώνα, που θα ευοδωθεί και σύντομα. Για την Ελλάδα, για τον Ελληνισμό.

Για μια χώρα περήφανη, κοινωνικά αλληλέγγυα. Με διαφάνεια, με ευνομούμενη Πολιτεία, με ισχυρούς θεσμούς Δημοκρατίας και συμμετοχής. Με ανθρωπιά, με επίκεντρο επιτέλους τον πολίτη.

Γεια σας. Και με τη νίκη.

Η Πάτρα απόψε γιορτάζει. Η Πάτρα απόψε τραγουδά τη νίκη στις 7 Ιουνίου, για την αυτοδυναμία στις επόμενες εθνικές εκλογές, για να χαράξουμε τη νέα προοδευτική, δημοκρατική πορεία της Ελλάδας, της χώρας μας, για τον Έλληνα πολίτη και την Ελληνίδα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Ευχαριστώ και πάλι για την εμπιστοσύνη και τον κοινό μας αγώνα για τη νίκη. Καλό μας αγώνα.

Παλεύουμε γι' αυτά τα παιδιά, για το μέλλον της χώρας. Παλεύουμε για τη νέα γενιά.

Παλεύουμε για την ελπίδα και το χαμόγελο.

Γεια σας."

Σχεδίαση & κατασκευή: Βασίλης Φουρτούνης
copyright © 2008:Τάσος Αποστολόπουλος