Τοποθέτηση Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Τ. Αποστολόπουλου στη συνέντευξη τύπου

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

 

Θέλω να σας ευχαριστήσω που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας και να σας ευχηθώ καλή χρονιά.
Θεώρησα υποχρέωσή μου, με το τέλος του 2009 και κλείνοντας περίπου 15 μέρες στην Περιφέρεια, να επικοινωνήσω μαζί σας και κατ΄ επέκταση μέσω των Μ.Μ.Ε. που εργάζεστε με όλους τους πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για δυο βασικούς λόγους:

  1. Να ενημερώσω όλους τους φορείς και τους πολίτες ότι από την πρώτη μέρα που ήρθα στην Περιφέρεια έδωσα τη δυνατότητα να έχουν άπαντες πρόσβαση σε όλες τις διοικητικές πράξεις που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας. Δεν περιμέναμε τη νομοθετική ρύθμιση που έχει εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και βρίσκεται σε διαβούλευση για να αναρτηθούν στο διαδίκτυο όλα τα έγγραφα που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρεια μας. Η δέσμευση του Πρωθυπουργού μας Γιώργου Α. Παπανδρέου για διαφάνεια γίνεται πράξη στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας. Υπάρχουν γραφειοκρατικές και τεχνικές δυσκολίες οι οποίες δημιουργούν μικρές χρονικές καθυστερήσεις στην ανάρτηση των αποφάσεων και πράξεων τις οποίες ελπίζουμε σύντομα να υπερβούμε. Τίποτα δε μπορούμε να πετύχουμε αν δεν οικοδομήσουμε σχέση εμπιστοσύνης με φορείς και πολίτες. Τίποτα δε μπορούμε να πετύχουμε αν δε συνεργαστούμε στενά, αν η εξυπηρέτηση του πολίτη δεν είναι κεντρική μας επιδίωξη. Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά για την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας.
  2. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει και πάλι με τη δέσμευσή μας που έλεγε ότι όλοι θα λογοδοτούμε στους πολίτες. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε υποχρέωση να δικαιολογούμε όλες τις πράξεις μας, πολύ περισσότερο πράξεις που έχουν και οικονομικές διαστάσεις.

Χθες υπόγραψα ως Γενικός Γραμματέας τις πρώτες κατανομές χρηματοδοτήσεων ύψους 7.400.000 ευρώ της Συλλογικής Απόφασης Έργων Περιφέρειας που αφορούν κοινοτικά προγράμματα. Δε θελήσαμε να μπούμε σε λογικές παρελθόντος που κανείς δεν γνώριζε πως γινόταν η κατανομή των χρηματοδοτήσεων.
Θέσαμε συγκεκριμένα κριτήρια για τα οποία σήμερα ενημερώνουμε τους φορείς και τους πολίτες.
Προτάξαμε όλων των υποχρεώσεών μας την πληρωμή των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στο όριο των οδηγιών του ΥΠΟΙΑΝ. Κοινωνικοί λόγοι επέβαλαν αυτή μας την προτεραιότητα. Οι εργαζόμενοι σε αυτό το σημαντικό κοινωνικό πρόγραμμα ήταν μήνες απλήρωτοι.
Δεύτερο ιεραρχικά κριτήριο ήταν η κατηγορία έργων του Ταμείου Συνοχής που επέβαλαν λόγοι τήρησης συγκεκριμένης συμφωνίας με το ΥΠΟΙΑΝ αλλά και η ορθή διαχειριστική πρακτική. Εδώ μιλάμε για πλήρη κατανομή.
Τρίτο ιεραρχικά κριτήριο ήταν οι μικροί λογαριασμοί κάτω των 200.000 ευρώ. Το κριτήριο αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να κλείσουμε πολλές εκκρεμότητες με πλήρη κατανομή. Εδώ δε συμπεριλάβαμε τον άξονα 1 του ΠΕΠ 2000-2006 που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Αυτό το κάναμε γιατί αν προχωρούσαμε και σε αυτές τις πληρωμές δε θα παίρναμε κοινοτική συμμετοχή γιατί θα υπερβαίναμε το 110% του αξονοταμείου.
Τέταρτο ιεραρχικά κριτήριο ήταν η κατηγορία μεγάλοι λογαριασμοί έργων που δε μεταφέρονται στο ΕΣΠΑ και δεν είναι έργα γέφυρες στην πλήρη κατανομή κατά το δυνατόν.
Τέλος, αφήσαμε έξω την κατηγορία των έργων που ονομάζονται «γέφυρες» , των έργων του άξονα 1-ΕΤΠΑ και των μεταφερόμενων έργων . Επειδή τα έργα αυτά δεν προσφέρουν κοινοτική συμμετοχή στο πρόγραμμα ΠΕΠ 2000-2006 εφόσον είναι στην πρόθεσή μας να εισηγηθούμε να «χρεωθούν» στο ΕΣΠΑ. Σε αυτή την κατηγορία, όσοι δικαιούχοι το επιθυμούσαν, δώσαμε το ΦΠΑ για να διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις στις συνθήκες οικονομικής κρίσης που επικρατούν.
Mπορούμε να συμπεράνουμε ότι παρ΄ όλη τη δημοσιονομική στενότητα οι χρηματοδοτήσεις του ΥΠΟΙΑΝ στη ΣΑΕΠ 001/3 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πλησίασαν το εγκεκριμένο όριο πληρωμών έτους 2009.
Με την ευκαιρία θέλω να σας ενημερώσω για δυο ακόμη ζητήματα.

  1. Για να λειτουργήσει σωστά η Περιφέρεια πρέπει να λειτουργήσουν οι θεσμοί της που έχουν αδρανοποιηθεί και ένας τέτοιος θεσμός είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο. Στόχος μας είναι στην αρχή του νέου έτους να προχωρήσουμε στη σύγκλιση Περιφερειακού Συμβουλίου.
  2. Είμαι υποχρεωμένος να αναφερθώ και στο έλλειμμα του Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης μετά και από δημοσίευμα που δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Στις 15 Δεκεμβρίου 2009 που ανέλαβα την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το συγκεκριμένο ταμείο παρουσίαζε έλλειμμα πάνω από 877.547 ευρώ, η καταγραφή των υποχρεώσεων του Ταμείου συνεχίζεται. Για όλα αυτά θα αναφερθώ στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις αρχές του χρόνου.

Σας ευχαριστώ”.


DSC_0006

DSC_0050

Σχεδίαση & κατασκευή: Βασίλης Φουρτούνης
copyright © 2008:Τάσος Αποστολόπουλος