Συνάντηση με εκλεγμένα όργανα του ΠΑΣΟΚ στα Τρίκαλα

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009


322CBBAABC5C04286D5CB8D208978123
Απ΄ αριστερά: Σωκράτης Ξυνίδης γραμματέας Εθνικού Συμβουλίου, Τάσος Αποστολόπουλος γραμματέας οργανωτικού, Αλέκος Βλαχογιάννης μέλος Οργανωτικού, Τάσος Παπαχαραλάμπους μέλος Οργανωτικού

Στις 30 Νοεμβρίου 2009, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Σωκράτης Ξυνίδης μαζί με το Γραμματέα του Τομέα Περιφερειακής Οργάνωσης και Κινητοποιήσεων Τάσο Αποστολόπουλο και τα μέλη του ίδιου τομέα Αλέκο Βλαχoγιάννη και Τάσο Παπαχαραλάμπους επισκέφτηκαν το νομό Τρικάλων όπου είχαν συναντήσεις με μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής, τη Νομαρχιακή Επιτροπή Τρικάλων, ομάδα αγροτών και αυτοδιοικητικών στελεχών. Δόθηκε συνέντευξη τύπου και στη συνέχεια ο Γραμματέας του Εθνικού συμβουλίου μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση όπου μεταξύ των άλλων τόνισε:

 

«Φίλες και φίλοι

Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι στα Τρίκαλα, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Ν.Ε..  Οφείλω να ομολογήσω ότι εκπληρώνω ταυτόχρονα και μια προσωπική μου δέσμευση. Το βράδυ της εκλογής μου στη θέση του Γραμματέα του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκα στον εαυτό μου πως θα επισκεπτόμουν κατά προτεραιότητα την πρώτη οργάνωση της περιφέρειας με την οποία θα είχα επαφή αναλαμβάνοντας τα νέα μου καθήκοντα.

Εδώ, λοιπόν στο νομό Τρικάλων στην καρδιά της Ηπειρωτικής Ελλάδας, σε έναν τόπο με μοναδικές φυσικές ομορφιές. Έναν τόπο με ιστορία, έναν τόπο πολιτισμού, παράδοσης συνεργατισμού και αγώνων των αγροτών, έναν τόπο γνώσης και τεχνολογίας.

Έρχομαι σε μια κρίσιμη για την χώρα περίοδο και σας μεταφέρω εκ μέρους του Προέδρου μας του Γ. Παπανδρέου το μήνυμα της αισιοδοξίας και της προοπτικής για το αύριο του τόπου.

Θα ήθελα όμως να σταθώ και σε κάτι ακόμη. Σήμερα είναι μια γιορτή, που  εμάς στο ΠΑΣΟΚ, μας φέρνει πάντοτε στη μνήμη τον ΑΝΔΡΕΑ. Τον άνθρωπο που μας ενέπνευσε, όλους. Τόσους πολλούς ανθρώπους να αγωνιζόμαστε και να επιβεβαιώνουμε τη ρήση του: το ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκε για να υπηρετεί τον Ελληνικό λαό.

 

Φίλες και φίλοι

Μετά τις ήττες του 2004 και 2007, περιγράψαμε στον ελληνικό λαό ένα μέλλον συμβατό με την παράδοση, το φιλότιμο και την αξιοσύνη του Έλληνα. Περιγράψαμε μια Ελλάδα της προόδου, της κοινωνικής σύγκλησης, της αξιοποίησης του αστείρευτου ανθρώπινου κεφαλαίου της, την Ελλάδα της πράσινης ανάπτυξης, την Ελλάδα της εξωστρέφειας. Διακηρύξαμε την απαίτηση της κοινωνίας για διαφάνεια, αξιοκρατία, σεβασμό του δημόσιου χρήματος, τίμια σχέση ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη.

Σήμερα η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει αυτά που της αξίζουν. Στις 4ις Οκτώβρη 2009 ξεκίνησε για την πατρίδα μας μια δύσκολη, αλλά μεγαλειώδης πορεία. Ο ελληνικός λαός πάντα στις δύσκολες στιγμές καταφέρνει να πετύχει τους στόχους του. Αρκεί να έχει τη σωστή καθοδήγηση. Και σήμερα την έχει. Έχει Πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου. Έχει τη νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μόνο μας μέλημα η εκπλήρωση των στόχων που θέσαμε στην προεκλογική μας συμφωνία με τον ελληνικό λαό. Γιατί όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε: Έχουμε μόνο μια δυνατότητα - να πετύχουμε.

Διαδεχόμαστε ως κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που επιφύλαξε για τον τόπο τη χειρότερη περίοδο που γνωρίσαμε. Δυστυχώς δεν ήταν αρκετά  όλα όσα ζήσαμε ως ηθικό πολιτικό ξεπεσμό τα τελευταία πέντε χρόνια, Δεν ήταν αρκετό που οι Έλληνες πολίτες είδαν οι κόποι τους και οι θυσίες τους τόσων χρόνων να εξανεμίζονται στο φαγοπότι των καρτέλ, των κουμπάρων, των λίγων και των μεγάλων, των κολλητών και της παρέας.

Μας λέγανε ότι θα παραλάβουμε έλλειμμα 3% και το βρήκαμε 13%, τριάντα δις ευρώ έλλειμμα, με το δημόσιο χρέος να έχει φτάσει τα τριακόσια δις ευρώ. Τα ταμεία δεν ήταν απλά άδεια. Πήρανε και βερεσέ. Η χώρα υποθηκεύτηκε και βρίσκεται στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης. Η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό έχει καταρρακωθεί.

Και οι υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης αντί να απολογούνται τολμάνε και μιλάνε για «τεχνητές αυξήσεις». Αυτοί που διαβεβαίωναν προεκλογικά ότι, το έλλειμμα βρίσκεται κοντά στο 6%, έχουν τώρα το θράσος, αντί να ζητούν συγγνώμη για τον διασυρμό της χώρας και την αναξιοπιστία που μας κληροδότησαν με απάτες όπως η απογραφή, να ισχυρίζονται ότι δεν έπρεπε να πληροφορηθούν οι πολίτες τις σπατάλες δεκάδων δις ευρώ που έγιναν, αλλά τις έκρυβαν. Όχι κύριε Καραμανλή! Όχι κύριε Προβόπουλε! Όχι κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας! Το τι αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα εσείς το δημιουργήσατε και εσείς το ξέρατε. Ελπίζουμε τουλάχιστον η νέα της ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, να βρει το πολιτικό θάρρος και τα αποθέματα δύναμης να ζητήσει από τους πολίτες, έστω μια έμμεση συγγνώμη για τη ζημιά που η κυβέρνηση της άφησε πίσω της. Εμείς δυστυχώς την κληρονομήσαμε, αλλά ευτυχώς θα το ανατάξουμε. Διότι επιλέξαμε να είμαστε εμείς αυτοί που θα αλλάξουμε την πορεία της Ελλάδας. Που θα πραγματοποιήσουμε τις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Να ζει με αξιοπρέπεια σε μια σύγχρονη χώρα και σε μια κοινωνία με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να συγχαρώ τον νέο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας τον Αντώνη Σαμαρά για την εκλογή του. Η διαδικασία που υιοθετήθηκε από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, είναι η μεγαλύτερη επιβεβαίωση της νέας πολιτικής αντίληψης που εισήγαγε ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ. Των μεγάλων ανοικτών, δημοκρατικών, συμμετοχικών διαδικασιών. Τότε μας λοιδορούσαν, σήμερα προσπαθούν να μας μιμηθούν.

 

Φίλες και φίλοι

Κάποιοι επιμένουν να ασχολούνται με δήθεν «αρρυθμίες» της κυβέρνησης.

Εμείς επιμένουμε να ασχολούμαστε με τα προβλήματα των πολιτών, δίνοντας λύσεις. θέμα, θέμα. μέρα, μέρα.

Δεν βλέπουν ή δεν θέλουν να βλέπουν, ότι αυτή η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έχει σηκώσει τα μανίκια και έχει στρωθεί στη δουλειά για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πολιτών. Να βάλει τέρμα στο χάος που παραλάβαμε. Το υπουργικό μας συμβούλιο έχει συνεδριάσει (τυπικά και άτυπα) σε ένα μήνα, όσες φορές είχε συνεδριάσει επί προηγούμενης κυβέρνησης σε 3-4 χρόνια.

Πιστεύουμε ότι οι πολίτες έχουν ανάγκη να ξέρουν ότι το υπουργικό συμβούλιο, όταν συνεδριάζει, συνεδριάζει ουσιαστικά, και όχι για να πει 3-4 ανέξοδες επικοινωνιακές ατάκες ο Πρωθυπουργός. Και το κάνουμε.

Πιστεύουμε ότι η αξία της ισότητας επιβάλλει, αντί η κάθε κυβέρνηση να διορίζει όποιους θέλει, αδικώντας πολύ περισσότερους, να διαμορφώσουμε επιτέλους κανόνες που θα επιτρέπουν σε όλους να διεκδικούν θέση στο δημόσιο επί ίσοις όροις. Αν δεν αποκαταστήσουμε την αξιοκρατία και τη δικαιοσύνη στο Δημόσιο, δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε σύγχρονη ευνομούμενη δημοκρατία. Και το κάνουμε με τη νομοθετική πρωτοβουλία για τους διορισμούς στο Δημόσιο.

Πιστεύουμε ότι οι θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο, ξεκινώντας από τις πολιτικές θέσεις-κλειδιά των Γενικών Γραμματέων, δεν γίνεται να πλημμυρίσουν ξανά με «κουμπάρους», κολλητούς και άσχετους. Αυτό θα ήταν το πιο εύκολο. Θα είχαμε τελειώσει και μάλιστα γρήγορα τη διαδικασία. Αλλά είπαμε όχι. Αυτά που γίνονταν μέχρι τώρα, δεν πρέπει να συνεχιστούν. Θέλουμε να ψάξουμε να βρούμε όσο το δυνατόν καλύτερους. Για αυτό και δώσαμε σε όλο τον κόσμο τη δυνατότητα να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του. Και το κάναμε

 

Πιστεύουμε ότι κάθε νομοσχέδιο, επειδή αφορά τη ζωή των πολιτών, πρέπει να γίνεται κτήμα τους από το πρώτο στάδιο της επεξεργασίας του. Να έχουν δικαίωμα να διατυπώσουν τη γνώμη τους πολύ πριν το νομοσχέδιο φτάσει στη Βουλή. Αυτό κάνουμε με την πρωτοφανή για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα διαδικασία της διαβούλευσης.

Πιστεύουμε ότι δεν έχουμε ούτε στιγμή για χάσιμο στην προσπάθειά μας να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών με δίκαιες και εφικτές λύσεις. Για αυτό και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησής μας, μέσα σε μόλις ένα μήνα, δεν έχουν προηγούμενο. Έχουμε ήδη παρουσιάσει για διαβούλευση τα νομοσχέδια

            - για το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης προς τους ασθενέστερους συμπολίτες μας και ήδη τη βδομάδα αυτή έρχεται στη Βουλή προς συζήτηση.

            - για τη ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών,

            - για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων που κάηκαν τον Αύγουστο του 2009,

            - για την αποσυμφόρηση των φυλακών

και τέλος,

            - για την αποκατάσταση της αξιοκρατίας στις προσλήψεις στο δημόσιο.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας ως χώρα, γι' αυτό η σημασία του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της Στατιστικής Υπηρεσίας σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή, είναι τεράστια. Θέλουμε να κάνουμε τη χώρα μας και πάλι αξιόπιστο συνομιλητή και εταίρο στην Ευρώπη και στις διεθνείς αγορές και αυτό ξεκινάει από το οριστικό τέλος που βάζουμε σήμερα στην πρακτική των στατιστικών στοιχείων που διαμορφώνονται κατά το δοκούν από την εκάστοτε Κυβέρνηση.

Με το νομοσχέδιο για την χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης, που κατατέθηκε στη Βουλή, ξεκινάμε την υλοποίηση του προγράμματος μας και των δεσμεύσεων μας απέναντι στους πολίτες. Η οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης είναι μια πράξη δίκαιης αναδιανομής. Συνολικά ενισχύονται περισσότερα από 2,5 εκ. Νοικοκυριά, κατά προτεραιότητα οι οικογένειες με παιδιά και οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με χαμηλό εισόδημα με συνολική δαπάνη: 1 δις ευρώ.       Η ενίσχυση αυτή θα καλυφθεί από την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης:

            -Στις περίπου 400 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και οι τράπεζες, και

             -Σε περίπου 70 χιλιάδες - από τις 4,6 εκατομμύρια στο σύνολο - ακίνητες περιουσίες. Δηλαδή θα επιβαρυνθεί μόνο το 1,5% των ιδιοκτητών.

 

Τα μέτρα που παίρνουμε είναι πραγματικά μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής, μπροστά στο κύμα φτώχειας που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση και επιτείνεται από τη διεθνή κρίση.

Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους πολίτες, σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, θα την ξεπεράσουμε. Προσπαθούμε για το νοικοκύρεμα, την ανάταξη της οικονομίας και την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας. Για αυτό εργαζόμαστε καθημερινά. Και θα τα καταφέρουμε. Θα τα καταφέρουμε, διότι πιστεύουμε στις δυνατότητες της χώρας, στις δυνατότητες της Ελληνίδας και του Έλληνα, στην πολιτική ωριμότητα του ελληνικού λαού.

Παρόλες τις συνθήκες διάλυσης της οικονομίας, στο σχέδιο του προϋπολογισμού που καταθέσαμε, προβλέπονται οι βασικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις:

το 1 δις ευρώ επιπλέον στην Παιδεία,

η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων πάνω από 4% του ΑΕΠ,

η αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες

το έκτακτο επίδομα στους οικονομικά ασθενέστερους,

Οι αυξήσεις των συντάξεων των αγροτών.

Συγχρόνως με το σχέδιο του προϋπολογισμού, ξεκινάμε και το μεγάλο νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά, μειώνουμε σπατάλες και δαπάνες, που δεν ανταποκρίνονται σε υπαρκτές ανάγκες των πολιτών και του τόπου και αυξάνουμε τα έσοδα κυνηγώντας πρώτα από όλα τη μεγάλη αδικία της φοροδιαφυγής.

Δεσμευτήκαμε προεκλογικά για τη δημιουργία, επιτέλους, ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος. Να αισθάνεται ο πολίτης ότι, τους φόρους που πληρώνει, τους πληρώνει δίκαια. Να ξέρει που πηγαίνουν τα χρήματά του.

Ήδη έχει δοθεί εντολή να γίνουν συστηματικοί έλεγχοι. Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ζήτησε από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τα καθαρά ετήσια εισοδήματα γιατρών με ιατρεία στην περιοχή του Κολωνακίου. Τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά. Είναι ένα πρώτο βήμα και θα ακολουθήσουν κι άλλα, για επαγγελματικές ομάδες, για τις οποίες υπάρχει κοινό αίσθημα στους πολίτες ότι φοροδιαφεύγουν. Υπάρχει στη χώρα προκλητικός πλούτος που φοροδιαφεύγει, και υπάρχουν επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες δεν αναλαμβάνουν το φορολογικό βάρος που τους αναλογεί. Δεν γίνεται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να είναι μονίμως τα φορολογικά υποζύγια. Αυτή η Κυβέρνηση αυτό δεν θα το επιτρέψει.

Υποσχεθήκαμε προεκλογικά, ότι θα βρούμε τα λεφτά, για να αναθερμάνουμε την αγορά. Αυτό κάνουμε:

Όπως υποσχεθήκαμε αυξάνουμε τις δημόσιες επενδύσεις, πάνω από το 4% του ΑΕΠ. Θα υπάρξει τονωτική ένεση 10,3 δις ευρώ στην οικονομία για το 2010 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Από το ΕΣΠΑ θα διοχετευθούν τουλάχιστον 16 δις μέχρι το 2015.

 Όπως υποσχεθήκαμε αυξάνουμε κατά 1 δις τους πόρους για την Παιδεία από τον πρώτο χρόνο.

 Όπως υποσχεθήκαμε επίσης, προχωράμε σε αναδιανομή πάνω από 1 δις ευρώ, με  το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας

Με το νομοσχέδιο για την ρύθμιση των οφειλών και την αναμόρφωση του Τειρεσία, αποδεικνύουμε την αξιοπιστία μας.  Βοηθάμε άμεσα τους πολίτες - επιχειρηματίες, για να ενισχύσουμε την οικονομία. Οι ρυθμίσεις των οφειλών και η αναμόρφωση του Τειρεσία, που σήμερα κρατά εγκλωβισμένους χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις, θα δώσει ανάσα στην αγορά και θα στηρίξει άμεσα το εισόδημα των πολιτών.

 

            -Προχωρούμε στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών, με διετή περίοδο χάριτος για την καταβολή δόσεων κεφαλαίου και εξόφληση του κεφαλαίου με τοκοχρεολυτικές δόσεις τουλάχιστον πέντε ετών. Στην παραπάνω ρύθμιση υπάγονται και όλα τα δάνεια του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα (αγρότες, κτηνοτρόφοι, Συνεταιρισμοί, Ενώσεις Συνεταιριστικών Οργανώσεων, Κοινοπραξίες, ομάδες παραγωγών γεωργικών-κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, κλπ.), με εξαίρεση όσα δάνεια είναι εγγυημένα.

 

            - Την γενικευμένη «αμνηστία» για όλες τις καταγραφές δυσμενών δεδομένων στα αρχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, που έχουν καταχωρηθεί από 1.1.2008 και αφορούν οφειλές που είτε έχουν εξοφληθεί ή θα εξοφληθούν μέσα σε 3 μήνες από την ψήφιση του νόμου. Ως συνέπεια της «αμνηστίας» αυτής, θα αρθεί και το μέτρο της διοικητικής στέρησης βιβλιαρίου επιταγών.

            - Τη μη εμφάνιση δυσμενών οικονομικών στοιχείων που δεν έχουν εξοφληθεί αν συνολικά δεν υπερβαίνουν τα 1000 ευρώ, από 500 που είναι σήμερα.

 

Η κατάργηση της λίστας φαρμάκου από την προηγούμενη κυβέρνηση επέφερε αύξηση της συνταγογράφησης και της δαπάνης κατά 15%! Η φαρμακευτική δαπάνη το 2005 ήταν περίπου στα 5,5 δις ευρώ, ενώ το 2008 ξεπέρασε τα 8 δις!

Τα χρέη των νοσοκομείων έχουν φτάσει στα 7 δισ. Ευρώ!

Πώς απαντάμε εμείς σε αυτή την απίστευτη σπατάλη;

Προωθούμε άμεσα νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, για την επαναφορά της λίστας φαρμάκων με την αναγκαία επικαιροποίησή της.

Εφαρμόζουμε κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων, με στόχο τη μείωση της τιμής τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία

Όσον αφορά τα νοσοκομεία, καθιερώνουμε μειοδοτικούς ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, σε σχέση με το φάρμακο και καθιερώνουμε τη νοσοκομειακή συσκευασία, κάτι που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προωθούμε ένα ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα στα νοσοκομεία -αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαφορετικά συστήματα- και την αποτελεσματική εποπτεία, καθώς και τη διασύνδεση με τη βάση δεδομένων του ΕΟΦ.

 Ποια μέτρα προωθούμε συγκεκριμένα για τα φάρμακα;

«Πάγωμα» των τιμών στα φαρμακευτικά σκευάσματα (470), για τα οποία έχει ζητηθεί η αύξηση της τιμής από τις βιομηχανίες.

Συνολική επανατιμολόγηση για το σύνολο των φαρμακευτικών σκευασμάτων που ανέρχονται περίπου στα 6.000. Οι τιμές θα ανακοινωθούν στο πρώτο δελτίο του 2010.

Αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης των αντιγράφων φαρμάκων, τα οποία σήμερα τιμολογούνται στο 80% των πρωτοτύπων (πολύ υψηλές τιμές). Υιοθετούμε την τιμολόγηση βάσει του μέσου όρου των τριών φθηνότερων τιμών των 26 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μείωση της τιμής στα 89 ακριβά φάρμακα, με εγκύκλιο, από 1/1/2010. Το ποσοστό της μείωσης θα προσδιοριστεί με αγορανομική διάταξη, μετά από διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Διεύρυνση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τόσο στα ασφαλιστικά Ταμεία, όσο και στο μηχανογραφικό εξοπλισμό στα φαρμακεία και τα ιατρεία, με ειδική δράση του ΕΣΠΑ. Σκοπός μας η άμεση εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Στο μέτωπο της αντιμετώπισης της νέας γρίπης ξεκίνησε ο εμβολιασμός.

Έχουμε βάλει ως προτεραιότητα, το να μπορέσουμε άμεσα να ενεργοποιήσουμε περισσότερες κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Γίνεται αγώνας δρόμου για 95 κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εγκαταλείψει για χρόνια. Πρώτος στόχος που θέτουμε είναι να αρχίσουν σταδιακά να ενεργοποιούνται αυτές οι κλίνες από τις οποίες το μόνο που λείπει είναι το νοσηλευτικό προσωπικό. Και να ενεργοποιηθούν παράλληλα άλλες 54 κλίνες, χρειάζονται επίσης ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής τους.

 Μέσα στις πρώτες 50 ήμερες αρχίσαμε να λύνουμε προβλήματα της Υγείας, που δημιουργούσαν απαράδεκτες δυσλειτουργίες στα Νοσοκομεία. Με διάταξη στο νομοσχέδιο για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επιλύεται το πρόβλημα της πληρωμής των εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος των εφημεριών και των νοσοκομείων.

Την ίδια στιγμή προχωρήσαμε στη σύσταση 1000 θέσεων, ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ, για την άμεση στελέχωση των νοσοκομείων με το απαιτούμενο ιατρικό προσωπικό.

 

Όπως είχαμε δεσμευτεί στις προγραμματικές δηλώσεις, ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, η ίδρυση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας. Ο ρόλος του Γραφείου είναι να λειτουργεί σαν ανεξάρτητος και αποτελεσματικός φορέας εξέτασης καταγγελιών αυθαιρεσίας κατά του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος. Τίθεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση. Η εξέταση της καταγγελίας θα ολοκληρώνεται εντός χρονικού διαστήματος τριάντα ημερών. Η διαδικασία εξέτασης της καταγγελίας, όπως και το αποτέλεσμα αυτής θα είναι ανοιχτά σε δημόσιο έλεγχο. Οι αποφάσεις, έπειτα από επεξεργασία για την απάλειψη των προσωπικών δεδομένων, θα αναρτώνται στο διαδίκτυο. Οι εποχές της «ζαρντινιέρας» που προσβάλουν την εικόνα του αστυνομικού σώματος και των χιλιάδων αστυνομικών που κάνουν σωστά τη δουλειά τους, τέλειωσαν.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω τα εξής σχετικά με την συμπλήρωση ενός έτους από την δολοφονία του νεαρού μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Δεν θα επιτρέψουμε η βία να πλανάται πάνω από τα κεφάλια μας. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη από ηρεμία και ασφάλεια. Προασπίζουμε το δικαίωμά μας, να ζούμε και να προοδεύουμε χωρίς βία και καταστολή.

 

Η κατάσταση που άφησε πίσω της η ΝΔ με τα «Κολλέγια» είναι με μία λέξη, χαώδης. Ήδη η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, απεφάνθη ομόφωνα για το παράνομο της εσπευσμένης έκδοσης αδειών λειτουργίας - δύο μέρες πριν από τις εκλογές, σε όλα τα αποκαλούμενα «Κολέγια», που είχαν υποβάλει σχετική αίτηση. Την διαδικασία την είχαμε καταγγείλει προεκλογικά, και η υπουργός Παιδείας, είχε υποβάλλει ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σχετικά με τη νομιμότητα της. Προχωράμε σε ανάκληση όλων των αδειών που έχουν εκδοθεί  και θα προχωρήσουμε στην επανεξέταση του συνόλου των φακέλων. Εξάλλου θέμα έχει ανακύψει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία την Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου διαπίστωσε, δύο σημαντικές παραβάσεις της Ελλάδας στο εν λόγω ζήτημα.  Είναι πια φανερό, και με την πλέον επίσημη βούλα, ότι η ΝΔ προκάλεσε και κληροδότησε ένα πρωτοφανές χάος, μη συμβατό προς το ευρωπαϊκό δίκαιο!

 

Μας μιλούσαν για «μεταρρύθμιση» στο ασφαλιστικό. Μας καλούσαν και μας καλούν να υιοθετήσουμε το σχέδιό τους! Ποια είναι όμως η κατάσταση που δημιούργησε το «σχέδιό» τους στο Ασφαλιστικό;

- ΙΚΑ: Το 2004 είχε πλεόνασμα 1,3 δις. Το 2009 έχει 1,7 δις έλλειμμα!
- ΟΑΕΕ: Το 2004 Είχε έλλειμμα 30 εκ. ευρώ. Σήμερα, 900 εκ. ευρώ ετησίως.
- Οφειλές Δημοσίου προς τα Ταμεία: Ήταν 2,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2003. Σήμερα, οι οφειλές του Δημοσίου προς τα Ταμεία φτάνουν τα 10 δις ευρώ...

- «Μαύρη τρύπα» στα Ασφαλιστικά Ταμεία: Το 2009 οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης χρειάστηκαν πρόσθετες χρηματοδοτήσεις 2,5 δισ. ευρώ. Φτάσαμε στο σημείο τα ασφαλιστικά ταμεία να ζητούν χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να μπορέσουν να πληρώσουν συντάξεις έως το τέλος του χρόνου...

- Η αντίστοιχη χρηματοδότηση για το έτος 2008, ήταν περίπου 850 εκατομμύρια ευρώ..

- Δαπάνες υγείας: Μόνο μεταξύ 2008 και 2009 έχουμε δραματική αύξηση 25%!

- Από 7,9 δισ. ευρώ το 2008, οι δαπάνες ανήλθαν μέσα σε ένα έτος στα 9,85 δισ. Ευρώ

- Δαπάνες για τα φάρμακα: Τα τελευταία 6 χρόνια καλπάζουν με ρυθμό αύξησης από 12% έως και 21% ετησίως!

 

Εμείς στο διάλογο προσερχόμαστε με ανοιχτά χαρτιά, όχι με «σενάρια». Οι δικές μας ξεκάθαρες προτεραιότητες στο Ασφαλιστικό, είναι αποτυπωμένες σε όσα είπε ο Γιώργος Παπανδρέου και αφορούν:


- Την εγγύηση των συντάξεων, χωρίς μείωσή τους και χωρίς αύξηση των ορίων ηλικίας.

- Τον χρόνο απονομής των συντάξεων. Δέσμευσή μας: ως το τέλος του 2010, οι συντάξεις θα απονέμονται το πολύ σε τρεις μήνες.

-Την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

-Τη θεραπεία αδικιών, όπως αυτή που αφορά τους έχοντες διαδοχική ασφάλιση.
-Την εγγύηση της επαρκούς χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού Συστήματος, με απόλυτη συνέπεια στην εφαρμογή ενιαίων κανόνων για τις υποχρεώσεις του κράτους, αλλά και των επιχειρήσεων.

Την μηχανογράφηση των Ταμείων και την κοινοπραξία των τεσσάρων μεγάλων ασφαλιστικών φορέων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ), με στόχο τον από κοινού έλεγχο των δαπανών της υγείας και την καταπολέμηση της διαφθοράς και σπατάλης.
- Την καθιέρωση της βασικής σύνταξης, ως κοινής αφετηρίας για όλες τις συντάξεις.
-Τη διεύρυνση των κριτηρίων του ΕΚΑΣ, όπως και την αύξηση της βασικής σύνταξης του αγρότη, της αγρότισσας, του ανασφάλιστου, ώστε να φτάσουμε στα 550 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο και στα 950 ευρώ για το ζευγάρι, ως το τέλος της τετραετίας.

-Το Εθνικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του συστήματος σε βάθος χρόνου για τις νέες γενιές.

 

Ο διάλογος για το ασφαλιστικό, ούτε μπορεί να απαγορευθεί, ούτε μπορεί να ακυρωθεί. Η τακτική που ακολουθεί η ηγεσία του ΚΚΕ είναι απαξιωτική για την κοινωνία και τους θεσμούς. Δεν προάγει καμία από τις διεκδικήσεις των ασθενέστερων κοινωνικά στρωμάτων. Τέτοια τακτική δεν τη συναντήσαμε από το ΚΚΕ κατά το διάστημα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αυτό το διάλογο. Γιατί είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τα πράγματα και στο ασφαλιστικό. Για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό που θα διασφαλίζει την κοινωνική ασφάλιση.

 

Με το νομοσχέδιο για την προστασία των δασικών εκτάσεων της Αττικής, τηρούμε τις υποσχέσεις μας, βάζοντας τέλος στη δράση των καταπατητών, στη διαφθορά και την ανομία

Είχαμε υποσχεθεί άμεση κατάθεση  σχετικού νομοσχεδίου, αμέσως μετά τις εκλογές, και αυτό κάνουμε. Βάζουμε φραγμό στην διαφθορά και την ανομία, στα κερδοσκοπικά σχέδια συμφερόντων, βάζουμε οριστικά τέλος στις αυθαιρεσίες, στις καταπατήσεις και κυρίως στη λογική ότι το Κράτος απουσιάζει από παντού και άρα ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, όπου θέλει.

 

Η πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου για την πραγματοποίηση στις Πρέσπες άτυπης συνάντησης των πρωθυπουργών Ελλάδας-Αλβανίας-ΠΓΔΜ, κατά την οποία συζητήθηκαν οι δυνατότητες περιβαλλοντικής συνεργασία των τριών χωρών για την προστασία και την βιώσιμη ανάπτυξη του Πάρκου Πρεσπών, έχει στόχο την αναζωογόνηση και ενίσχυση της περιφερειακής-διασυνοριακής συνεργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος. Η άμεση ανταπόκριση των γειτόνων μας στην πρόσκληση της Ελλάδας, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης τους να συνεργαστούμε και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά περιβαλλοντικά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Η ελπίδα είναι να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, ως εξαίρετο δείγμα σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας. 

 

Φίλες και φίλοι.

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να είναι απολογισμός ετών για μια κυβέρνηση. Για μας είναι μόνον η αρχή. Και λάθη θα υπάρξουν και καθυστερήσεις θα έχουμε. Γνωρίζουμε ότι τα κατεστημένα δεν αλλάζουν από την μία μέρα στην άλλη, όμως είμαστε αποφασισμένοι.

 

Ήδη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά με γρήγορους ρυθμούς:

Στην θέσπιση ενός νέου εκλογικού συστήματος για τη χώρα, που θα την απαλλάξει από τα παλαιοκομματικά πρότυπα και το πελατειακό σύστημα. Μια τομή στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

Στη συγκρότηση του νέου διοικητικού χάρτη της χώρας, με τους ισχυρούς Δήμους στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης και τις Περιφέρειες με αιρετό Περιφερειάρχη στον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης

Στην ψήφιση ενός νέου φορολογικού νόμου, που θα αποκεντρώνει τους πόρους στην αυτοδιοίκηση και θα αποκαθιστά την φορολογική δικαιοσύνη.

 

Φίλες και φίλοι

Γνωρίζουμε ότι και η περιοχή σας, ο Νομός Τρικάλων έχει πληγεί από τις επιλογές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Η κατάσταση που επικρατεί στους αγρότες είναι απογοητευτική. Οι τιμές που διαμόρφωσαν τα καρτέλ στην αγορά κατέστρεψαν τους αγρότες. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Υπουργός, δίνει συνεχείς μάχες στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα για την ουσιαστική στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και την απελευθέρωση της αγοράς από μονοπωλιακές και ολιγοπωλιακές επιβολές.

Πολύς λόγος έγινε τις προηγούμενες μέρες για το έργο της εκτροπής του Αχελώου, λόγω της συγκυρίας της δικαστικής εμπλοκής του θέματος. Εγώ δεν γνωρίζω την ύπαρξη οποιασδήποτε δήλωσης ή ομιλίας προεκλογικής ή μετεκλογικής, από την πλευρά των κεντρικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που να λέει ότι το έργο δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί. Ποιος λοιπόν έθεσε πολιτικό ζήτημα περί έλλειψης πολιτικής βούλησης για την ολοκλήρωση του έργου; Όσον αφορά την δικαστική εμπλοκή, η δικαιοσύνη θα αποφανθεί.

Η εκτέλεση των υποδομών και δικτύων, που θα εξασφαλίσουν τη δυνατότητα σύγχρονης και γρήγορης επικοινωνίας του Νομού με την υπόλοιπη Ελλάδα αποτελούν προτεραιότητα.

 

Φίλες και φίλοι  

Στα ερείπια της προηγούμενης διακυβέρνησης, έχουμε μόνο μια δυνατότητα να πετύχουμε. Να εμπνεύσουμε τους Έλληνες και να χτίσουμε μαζί τους ξανά μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση.  Να πιάσουμε το νήμα της ανάπτυξης από εκεί που το αφήσαμε πεντέμισι χρόνια πριν και να διευρύνουμε τη βάση της διανομής της στους πολλούς. Το έχουμε κάνει όσες φορές χρειάστηκε στο παρελθόν και θα το επαναλάβουμε με συνέπεια και αυτή τη φορά. 

Το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη μας στους κοινωνικούς χώρους και τους χώρους εργασίας και κυρίως η νεολαία μας, θα αποτελέσουν την πρωτοπορία στις μάχες που θα χρειαστεί να δώσουμε.

Σας καλώ σήμερα, όλους σας. Όλους τους Έλληνες. Να συμμετάσχουμε στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η χώρα. Αναλαμβάνοντας καθένας μας το μερίδιο ευθύνης του. Να μην σταθούμε στα μικρά και τα συμφέροντα. Να επιδιώξουμε ξανά τα μεγάλα που μας ενώνουν. Αυτή η προσπάθεια δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση. Δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ. Αφορά την πατρίδα μας και τα παιδιά μας.

Σας ευχαριστώ για την υποδοχή και την τιμή.

 

Σχεδίαση & κατασκευή: Βασίλης Φουρτούνης
copyright © 2008:Τάσος Αποστολόπουλος