Συμμετοχή σε ημερίδα του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας

(2 Δεκεμβρίου 2008) 

Από δεξιά: Τάσος Αποστολόπουλος αναπληρωτής πρόεδρος ΙΝΕ ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος πρόεδρος ΑΔΕΔΥ, Παναγιώτης Ποζίδης πρόεδρος Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας, Γιώργος Ρωμανιάς επιστημονικός συνεργάτης ΙΝΕ ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, Βασίλης Ξενάκης αντιπρόεδρος ΙΝΕ ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ

Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας διοργάνωσε ημερίδα σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στην Κέρκυρα, στην αίθουσα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Κέρκυρας, στις 2 Δεκεμβρίου 2008, με θέμα: «Ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα».

Εισηγητές στην ημερίδα ήταν οι:

  • Σπύρος Παπασπύρος, Πρόεδρος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ
  • Γιώργος Ρωμανιάς, επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ
  • Τάσος Αποστολόπουλος, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ
  • Βασίλης Ξενάκης, Αντιπρόεδρος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ.

 

1. Η εισήγηση του Τάσου Αποστολόπουλου

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Φίλες και φίλοι

Σε κάθε κρίση, μικρή ή μεγάλη, και αυτή την περίοδο διανύουμε μια μεγάλη κρίση κάποιος καλείται να πληρώσει το κόστος. Δυστυχώς, στη χώρα μας, σε τέτοιες περιπτώσεις το κόστος της κρίσης καλείται να το πληρώσει ο κόσμος της εργασίας. Είναι ο ίδιος ο κόσμος που μόνιμα και διαχρονικά σηκώνει τα βάρη.

Έχουμε, όμως, σε περιπτώσεις κρίσεις και ένα δεύτερο φαινόμενο. Οι κυβερνήσεις κάτω από την σκέπη της κρίση καλύπτουν και άλλα μακροχρόνια προβλήματα που γέννησαν οι πολιτικές τους και επικοινωνιακά προσπαθούν να πουν ότι και αυτά είναι αποτελέσματα συγκεκριμένης διεθνής κρίσης.

 Έτσι για παράδειγμα προσπαθούν να μας πείσουν σήμερα  ότι η κρίση στο ασφαλιστικό σύστημα που και αυτό καταρρέει οφείλεται στη διεθνή κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όλα προσπαθούν να τα κρύψουν κάτω από το μανδύα της παγκόσμιας κρίσης.

Εμείς, όμως, που ως εργαζόμενοι είμαστε τα θύματα αυτής της ιστορίας ξέρουμε πολύ καλά τι έχει συμβεί με τα ασφαλιστικά μας ταμεία και την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη.

  • Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών μας ταμείων λεηλατήθηκαν επί δεκαετίες, όταν οι Κυβερνήσεις  υποχρέωναν τα Ταμεία να καταθέτουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας άτοκα.
  • Ξέρουμε πολύ καλά ότι τη δεκαετία του 1980 επέτρεψαν τον τοκισμό των χρημάτων μας με τόκο  4%, ενώ ο πληθωρισμός έτρεχε με 30%.
  • Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών μας ταμείων δόθηκαν στους επιχειρηματίες για την ανάπτυξη  της χώρας μας μετά τον εμφύλιο. Είναι τα γνωστά «θαλασσοδάνεια» που δόθηκαν για  μια ανάπτυξη που έγινε με τους κόπους μας χωρίς επιστροφή στο ακέραιο των χρημάτων και των τόκων τους.
  • Ύστερα ήρθε το χρηματιστήριο. Τεράστια ποσά χάθηκαν την περίοδο εκείνη του τζόγου. Ποσά για τα οποία κανείς δεν λογοδότησε, κανείς δεν τιμωρήθηκε.
  • Η κατασπατάληση των χρημάτων των ασφαλιστικών ταμείων μας δε σταμάτησε ούτε εδώ.  Με τα δομημένα ομόλογα έσπασαν τον κουμπαρά των μικρών  αποθεματικών που είχαν μείνει και στην κυριολεξία τα άρπαξαν.  Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χάθηκαν. Και πάλι κανείς δεν βρέθηκε και γι΄ αυτό το έγκλημα στη φυλακή. Αντίθετα ζήτησαν και πάλι από τους εργαζόμενους νέες θυσίες.

Εμείς που καλούμαστε να σηκώσουμε τα βάρη της κρίσης γνωρίζουμε ότι οι δυο τελευταίες εθνικές  εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν πάνω σε δυο κορυφαία κοινωνικά ζητήματα. Ζητήματα που έκριναν το εκλογικό  αποτέλεσμα χωρίς, όμως, να λυθούν τα ζητήματα αυτά.

Στις εθνικές εκλογές του 2004 το πολιτικό παιχνίδι παίχτηκα στην μονιμοποίηση των συμβασιούχων και στην εξάλειψη αυτού του φαινομένου. Σήμερα, τέσσερα και πλέον  χρόνια μετά,  όλοι μας γνωρίζουμε  ότι το θέμα των συμβασιούχων όχι μόνο δε λύθηκε αλλά επεκτάθηκε πολύ περισσότερο.  Τους συμβασιούχους τους συναντάμε παντού, στη δημόσια διοίκηση, στις ΔΕΚΟ, στα σχολεία μας. Όμηροι των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Το φαινόμενο αυτό  είναι και μια από τις κύριες αιτίες των προβλημάτων του Ταμείου Πρόνοιας. Όλοι οι συμβασιούχοι είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ή στο ΤΕΒΕ και τα ασφαλιστικά ταμεία του δημοσίου πλέον δεν αιμοδοτούνται και αυτό έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα. Οι πολιτικές είναι αυτές που δημιουργούν την κρίση στο ασφαλιστικό σύστημα. Φέτος από αυτούς που προσλήφτηκαν στο δημόσιο μόνο των 18% ήταν μόνιμοι υπάλληλοι. Στη δημόσια διοίκηση πάνω από 40% των εργαζομένων είναι συμβασιούχοι. Η σημερινή γενιά, η γενιά  των 700 ευρώ, είναι η μόνη γενιά που μεταπολεμικά δε θα περάσει καλύτερα  από την προηγούμενή της. Αυτό το μελανό μέλλον προσφέρουμε δυστυχώς  στα παιδιά μας.

Στις εθνικές εκλογές του 2007 το πολιτικό παιχνίδι παίχτηκε πάνω στο ασφαλιστικό σύστημα με τα τέσσερα ΔΕΝ. Δε θα αυξήσουμε τα όρια ηλικίας, δε θα μειώσουμε τις συντάξιμες αποδοχές, δε θα αυξήσουμε τις εισφορές.  Λίγους μήνες αργότερα ήρθε στη Βουλή για ψήφιση ένα νομοσχέδιο που τα τέσσερα ΔΕΝ τα είχε μετατρέψει σε τέσσερα μεγάλα ΝΑΙ.

  • Ναι στην αύξηση των ορίων ηλικίας:  Τα όρια ηλικίας αυξήθηκαν έως και 5 έτη, ενώ την τελευταία στιγμή και κάτω από την πίεση που ασκήσαμε ως εργαζόμενοι αποσύρθηκε η διάταξη που έλεγε ότι καταργείται και η 37ετία χωρίς όριο ηλικίας.
  • Ναι στη μείωση των συντάξεων: Οι συντάξεις μειώθηκαν μέχρι και 30% οι πρόωρες και από 20-50% οι επικουρικές. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι επικουρικές συντάξεις μειώνονται  και για τους συνταξιούχους που ήδη παίρνουν επικουρική σύνταξη πάνω από το 20%, αφού θα μείνουν παγωμένες χωρίς καμιά αύξηση, μέχρι και οι ήδη καταβαλλόμενες σε χιλιάδες συνταξιούχους επικουρικές συντάξεις να κατέβουν στο 20% με το οποίο θα βγαίνουν σε σύνταξη οι εν ενεργεία.
  • Ναι στην αύξηση των εισφορών: Οι συνολικές εισφορές αυξάνουν αφού οι εργαζόμενοι και ιδίως οι εργαζόμενες μητέρες θα πρέπει να εργάζονται και να εισφέρουν περισσότερα χρόνια (2-5) για να πάρουν τη σύνταξη που μέχρι τώρα κανονικά δικαιούνταν. 

Όσο για το μέλλον, με απλές υπουργικές αποφάσεις, όλα αυτά θα μπορούν να χειροτερέψουν, ανατρέποντας κάθε προγραμματισμό ζωής, απαξιώνοντας πληρωμένες εισφορές και κορυφώνοντας την ανασφάλεια των ασφαλισμένων.

Σήμερα  έχουμε την κατάρρευση του ταμείου Πρόνοιας, του ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών, του ΟΠΑΔ και άλλων.

Η εισφοροδιαφυγή από 3,5 δις ευρώ το 2004, ξεπέρασε κατά   πολύ τα 6 δις ευρώ σήμερα.

Οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, Έλληνες και οικονομικοί μετανάστες, αποτελούν σήμερα το 25% του απασχολούμενου πληθυσμού. Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος.

Η Κυβέρνηση χάρισε στις κερδοφόρες τράπεζες και σε βάρος του ΙΚΑ 5 δις ευρώ. Και σήμερα αντί να χρηματοδοτήσει το ασφαλιστικό σύστημα χρηματοδοτεί με 28 δις τις τράπεζες.

Μένω στη χρηματοδότηση, γιατί το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα είναι κυρίως πρόβλημα εσόδων και όχι πρόβλημα υψηλών, μη ανταποδοτικών παροχών.

Αν ρίξουμε μια ματιά την τελευταία τετραετία θα διαπιστώσουμε ότι τα προβλήματα χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης δεν αντιμετωπίστηκαν, αντίθετα οξύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Δυο κουβέντες για το Ταμείο Πρόνοιας και τον ΟΠΑΔ και κλείνω.

Πριν λίγες μέρες η ΑΔΕΔΥ έδωσε συνέντευξη τύπου και παρουσίασε την οικονομική κατάσταση του Ταμείου Πρόνοιας και του ΟΠΑΔ.

Σήμερα στο Ταμείο Πρόνοιας εκκρεμούν 15.020 αιτήσεις για εφάπαξ. Για να ικανοποιηθούν χρειάζονται (14.020 Χ 43.000 περίπου ο μέσος όρος βοηθήματος= 645.860.000 ευρώ. Το ταμείο έχει μετρητά 5.287.841 ευρώ και μετοχές αξίας 101.000.000 ευρώ που δε νοείται να ρευστοποιηθούν. Οι μηνιαίες εισφορές των ασφαλισμένων στο ταμείο είναι 25.300.000 ευρώ. Μέσος όρος μηνιαίων αιτήσεων (από 1/1/2008 – 7/11/2008) : 1.350 Αιτήσεις που δύνανται να πληρωθούν από τις μηνιαίες εισφορές : 600. Αν όλα αυτά τα προσθέσουμε έχουμε ένα άνοιγμα 550.000.000 ευρώ που πρέπει να καλυφθεί με χρηματοδότηση του κράτους και όχι με δανεισμό όπως αυτό ισχυρίζεται  και που αν γίνει θα διογκώσει το πρόβλημα. Όπως βρέθηκαν 28 δις για τους τραπεζίτες να βρεθούν και για το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα. Στο κάτω-κάτω οι συντάξεις μας έφτασαν εδώ που έφτασαν από τις πολιτικές των κυβερνήσεων.

Έρχομαι τώρα στον ΟΠΑΔ. Η κατάσταση στον ΟΠΑΔ είναι χειρότερη. Το 203 είχαμε 1.100.000 ασφαλισμένους και σήμερα τέλος του 2008 έχουμε 1.440.000 ασφαλισμένους. Δηλαδή από το 2003 έως το 2008 έχουμε μια αύξηση ασφαλισμένων της τάξης του 29%. Ο ΟΠΑΔ ως γνωστό δεν εισπράττει τις εισφορές των εργαζομένων άμεσα αλλά χρηματοδοτείται από το κράτος και η επιχορήγηση δυστυχώς είναι σταθερή εδώ και πολλά χρόνια στα 925.000.000 ευρώ. Οι υποχρεώσεις του ΟΠΑΔ ετησίως (λειτουργικά, μισθοδοσία, φαρμακευτικές δαπάνες, νοσοκομειακές δαπάνες κ.λ.π.) είναι της τάξης του 1,5 δις ευρώ. Έχουμε δηλαδή ένα άνοιγμα 500.000.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Η κατάσταση θα γίνει πολύ δυσκολότερη αν στις 17 Δεκέμβρη 2008 χαθεί για τα δικά μας συμφέροντα η δίκη στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Αν χαρακτηριστεί από το δικαστήριο  ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων «επαγγελματική» και όχι «κοινωνική». Ο χαρακτηρισμός «επαγγελματική» σημαίνει στην πράξη ότι η σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων σταματά να βρίσκεται κάτω από την εγγύηση του κράτους, σημαίνει απαγόρευση χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος από τον προϋπολογισμό, σημαίνει ότι όρια ηλικίας συνταξιοδότησης  και ασφαλιστικές εισφορές θα καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σας ευχαριστώ

2. Η πρόσκληση κάλεσμα στην ημερίδα

3. Η αφίσα κάλεσμα στην ημερίδα

 

4. Η ανακοίνωση τύπου για την ημερίδα του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας

 

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ Α.Δ.Ε.Δ.Υ

Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Προσ. Δ/νση: Βελισαρίου 7 Κέρκυρα

Υπεύθυνος: Παν. Ποζίδης

Τηλ: 6944502970

Φαξ: 2661033781

Ηλ.ταχ.: nt@adedyker.gr

Δικτ. Τόπος: www.adedyker.gr

 

Κέρκυρα, 19.11.2008

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

 

Το Νομαρχιακό Τμήμα Κέρκυρας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ,  σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε/Α.Δ.Ε.Δ.Υ, διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα», την Τρίτη 2 του Δεκέμβρη 2008, στις 5.30 το απόγευμα στο Επιμελητήριο Κέρκυρας.

Εισηγητές στην ημερίδα είναι οι:

  • Σπύρος Παπασπύρος, Πρόεδρος της Α.Δ.Ε.Δ.Υ
  • Γιώργος Ρωμανιάς, επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ
  • Τάσος Αποστολόπουλος, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ
  • Βασίλης Ξενάκης, Αντιπρόεδρος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ.

Η ημερίδα γίνεται σε μια περίοδο, που οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μια σκληρή επίθεση στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας. Η ενημέρωση και ο διάλογος θα συμβάλλουν στην εγρήγορση και κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της εργασίας, για να ανατραπούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Ο Πρόεδρος              Ο Γραμματέας

 

Παναγιώτης Ποζίδης         Διονύσης Τσούκας

 

 

5. Δημοσιεύματα τύπου της Κέρκυρας, εφημερίδα «Κερκυραϊκό Βήμα»

 

Συνέντευξη Τύπου ΑΔΕΔΥ  

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα στα τοπικά Μ.Μ.Ε οι εισηγητές της Ημερίδας που διοργανώνει το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ σήμερα 02/12/08 στις 17:30 στο Επιμελητήριο Κέρκυρας, με θέμα το «Ασφαλιστικό και Συνταξιοδοτικό Σύστημα». Στην συνέντευξη παραβρέθηκαν  ο Πρ. Του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Π. Ποζίδης, ο Πρ. Της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου, ο Επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ Γ. Ρωμανιάς, ο Αναπληρωτής Πρ. Του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ Τ. Αποστολόπουλος και ο Αντιπρόεδρος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ. Β. Ξενάκης.

Ρεπορτάζ: Ναυσικά Καλλέργη, Κάμερα: Φαίη Μαναλτζή, Μοντάζ: Γιώργος Λεούσης

 

Σχεδίαση & κατασκευή: Βασίλης Φουρτούνης
copyright © 2008:Τάσος Αποστολόπουλος